Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 641 til 48 690 av totalt 50 234 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadet linerle

heii jeg og noen venner har funnet en skadet linerle på en bade plass i nerheten der vi bor
og vet ikke hva vi skal gjøre dn har et stort sår under vingen og da lurte vi på hva vi skulle gjøre

H.C.C. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen kunne komme seg etter noen dager.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Økologi og atferd

skadet fugl

vi er to jenter som har en skadet fugl hos oss, den er blitt overkjørt tror vi. den er skadet på den ene vingen men den puster og kan hinke avgårde. hva bør vi gjøre?

T.J. (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen kunne komme seg etter noen dager eller for såvidt en uke, såfremt dere får gitt den mat og vann. Dere kan prøve å gi den små meitemark, larver, insekter hvis den ikke vil ta til seg brødsmuler. Dere kan prøve å plassere den i en eske i nærheten av der dere fant den, for det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Hvis den blir fôret av disse kan dere slippe den ut igjen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

Blå gul Ara

Heg, jeg har en blågul ara pappegøye.
Hvorfor blir den "rød/rosa" i ansiktet noen ganger. Der den vanligvis har hvit hud??

N.N (13.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er antagelig blodgjennomstrømmingen under den hvite huden som skinner gjennom og gir fargen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Økologi og atferd

Sulten kråkeunge

Vi har funnet en kråkeunge på skolen vår.En vetrinær har sett på den og sier at den har en sjanse for å overleve.Den vil ikke ta imot mat fra oss. Vi har prøvd med kokt egg, brøsmuler og mark. Skall vi tvangsmate den?Og hvor mye mat trenger den hver dag og hvor ofte?
Takknemelig for raskt svar.

I.S. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Dere kan prøve å sette den ut igjen i nærheten av der dere fant den, da det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Det at den ikke vil ta til seg mat kan tyde på at dere har plassert den i omgivelser den føler seg stresset i. Hvis dere prøver å fôre den ute i det fri, kan det hender den vil ta til seg noe av det dere gir den.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

Funnet liten krabat i veikanten dårlig form. proskjekt Frankey

Hei vi fant en liten krabat i veikanten, kan ikke fly ser ut som vingen er skadet. Hva kan denne lille rakkeren spise? Hva kan vi gjøre for at det skal trives best mulig? Den er nok veldig redd å vegrer å spise, små smuler etc. Tar gjærne råd og tips om dette snarest :)

MVH

Finni, Simen og Tor

F. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen kunne komme seg etter noen dager eller for såvidt en uke, såfremt du får gitt den mat og vann. Dere kan prøve å gi den små meitemark, larver, insekter hvis den ikke vil ta til seg brødsmuler. Dere kan prøve å plassere den i en eske i nærheten av der dere fant den, for det kan hende foreldrefuglene er i nærheten. Hvis den blir fôret av disse kan dere slippe den ut igjen.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stripegås

Vi bor på trøndelagskysten og i dag fikk vi besøk av 16 stripegås. Dette er en art vi aldri har sett her før, så vi lurer på hvordan de er kommet hit.

M.L.L. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Stripegåsa er en fjellart som har sitt utbredelsesområdet i det sentrale Asia. Det finnes imidlertid forvillede bestander av den i Europa som har sitt opphav i parkrømlinger. Slike fugler tar turen årlig nordover til Norge i varierende antall, og det er særlig i juni måned de bruker å dukke opp.

Tore Reinsborg (13.06.2007)


#Diverse

ørn

vett du om ei norsk nett-side der det går ann og kjøpa figurer av ørner :-)

S. (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til noen nettsider som formidler salg av slike. Du får prøve alminnelige salgsnettsteder som finn.no eller generelle søkemotorer (f.eks. google)

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

måkunger

jeg har 2 måkunger her hjemme. de hadde falt ned fra taket, og dermed ble jeg nødt til å ta dem inn, selv om det sies at "man ikke skal bryte inn i naturen". Jeg hadde ikke hjerte til å la dem traske rundt i vei-kanten og vente på at grevlinger eller katten vår skulle ta livet av dem. jeg har tro på at dette skal kunne gå (ihvertfall for en periode intill jeg får tak i noen som kan ta hånd om dem). moren min fostret opp en kråke-unge en gang i tiden. jeg har gitt måkungene bløtet loff i en sprøte (uten nål så klart). de har fått rent vann. fisk står også på menyen. men så lurer jeg på om de kan få kattemat? og hvor ofte skal de ha mat? hvor mange ml mat og vann? ant ganger i døgnet? er det noen som tar imot slike i porsgrunns-området i Telemark? et slags "redd-fulene-sted" veldig takknemlig for svar! ps. jeg har aldri hørt at dette er ulovlig. ikke før jeg leste dette på denne siden her. men min plan er ikke å beholde dem i fangenskap, men å hjelpe dem på vei til et godt liv.
-mor til 3

N.N (12.06.2007)

Svar:

Hei!
Vi vil nok råde deg til å sette ut måkeungene så raskt som mulig, da foreldrefuglene vil passe på dem. De vil som regel ledsage dem til et sikrere sted hvis det er farer som lurer i et område, og ofte går turen til nærmeste fjæreområde.

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

hvorfor kan fugler fly?

hei jeg er lærling i barne og ungdomsarbeiderfaget. jeg skal ha en samlingstund hvor jeg skal ta opp hvorfor fuglene kan fly. hvordan kan jeg enkelt og greit forklare dette til barn fra fire år til seks år?

T.T. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Fuglene flyr fordi de skaper et luftundertrykk på oversiden av vingene når de slår med dem - på samme måte som fly løftes opp av lufttrykket når de kommer opp i høy nok hastighet. Vingen krummer oppover, og lufta må bevege seg lenger på oversiden enn på undersiden av vingen. Det skaper lavere trykk over vingen (og følgelig høyere trykk under), og dette presser fugler og fly opp i lufta. Hver enkelt svingfjær har i tillegg samme egenskap som vingen i sin helhet, og det gjør fuglenes flukt uendelig mye mer variert og komplisert enn et flys bevegelse.

Tore Reinsborg (12.06.2007)


#Økologi og atferd

Vipeunge II

Spiser de mye om gangen/om dagen?
Drikker de rent vann med en gang eller spiser de bare insekter?
Hvor mange vipeegg er der i hvert kull og hvor mange kull har de i året?

E. (11.06.2007)

Svar:

Hei igjen Endre,

Vipeunger er stort sett hele tiden på jakt etter mat bortsett fra når de blir varmet av foreldrene. Vann tar de opp gjennom maten. Viper liker å bade, og der er mer mat for ungene i nærheten av vann, så de liker vanligvis å hekke i nærheten av vannkilder som dammer og bekker.

Vipeunger er rundt 15-17 gram når de klekkes, og de første 3 dagene legger de på seg 1-3 gram om dagen. Hvis de finner noenlunde rikelig med mat kan de nå 50 gram ved 10 dagers alder og rundt 100 gram ved 20 dagers alder. Hvis der er lite mat, er de gjerne ikke mer enn drøyt 50 gram ved 20 dagers alder (en voksen vipe veier rundt 200-250 gram). Vipeungene blir flygedyktige ved omlag 35-45 dagers alder.

Ca 85% av vipereirene har 4 egg, 10% har 3 og rundt 5% har 2 eller 1 egg. 0,5% av reirene har 5 egg.

Viper kan legge nye reir 3-4 ganger hvis reirene deres blir plyndret, men unger fra slike seinere reir har en litt dårligere suksess enn unger klekket fra tidlige kull. De legger sjelden et nytt reir hvis ett eller flere av eggene klekker, men det kan skje.

Gaute Bø Grønstøl (12.06.2007)


#Diverse

kattugle

Vel vitende om at ugla er en fredet fugl, har jeg nå en ugleunge boende i kjelleren. Den satt i hagen min en kveld, mens 3 sultne katter lusket rundt den og gledet seg til et herlig måltid. Det oppsto et dilemma mellom å la den være i fred, eller å ta den inn. Hadde jeg latt den sitte der, ville den antakelig blitt kattemat i løpet av kvelden, da det er svært mange katter i orådet. Men hvis jeg tok den inn, ville antakelig mora aldri ta den til seg igjen. Mora var imidlertid verken å se eller høre, og etter telefon med både viltnemnd og lensmann flyttet ugla inn i kjelleren. Vi har hatt ugler i hagen tidligere men de siste ukene har de ikke gitt lyd fra seg, selvom vi har sittet oppe i de sene nattetimer for å lytte etter dem. Ugla får kjøtt og vann noen ganger daglig, og har tilsynelatende klart seg bra de 4 dagene vi har hatt den. Likevel er den en vill fugl som trenger noe helt annet enn hva vi kan tilby, og jeg håper den etterhvert kan bli i stand til å klare seg på egenhånd. Den flyr litt, om enn litt klossete, og har foreløpig problemer med å navigere. Den skal jo lære seg både å fly og jakte, samtidig som den kanskje trenger kontakt med noen artsfrender om den skal lære å overleve ute. Jeg er svært i tvil om vi kan gi den noe som likner et godt ugleliv, og lurer på om dere har noen kontakter på området. Jeg er også i tvil om hvor ofte og hvor mye mat den skal ha. Har forsøkt å legge fram mat til den, men den spiser kun når jeg holder det fram for nebbet på den. Den drikker heller ikke selv, men åpner munnen når jeg kommer med en skje. Jeg er klar over at dere prinipielt ikke besvarer denne type spørsmål, men håper likevel dere kan gi meg noen gode råd.

I. (11.06.2007)

Svar:

Dette høres ut til å kunne være en kattugleunge. Den må fores med mer enn bare rent kjøtt - uglene trenger faktisk oppdelte byttedyr med pels, fjær og knokler slik at de kan danne gulpeboller i magen som så gulpes opp. Når ungen klarer å fly, bør den også være stor nok til selv å kunne rive i seg kjøttbiter fra f. eks. en død mus eller småfugl. Kattuglene forer ungene sine i 4-6 uker etter at de har begynt å fly, så dette tar litt tid. Men kattuglene trenger neppe særlig mye "veiledning" for å kunne lære å jakte. Du kan forsøke å trekke en kunstig mus (lag en av brunt tøy) i en snor langs gulv/bakke til ugla blir interessert og forsøker å ta den.

Roar Solheim (12.06.2007)


#Økologi og atferd

nattsyngende/lokkende fugl

hver kveld den siste uken har en fugl sunget fra ca. kl 2300 og utover. Det er ikke nattergal og natteravn for de har jeg vært innom å hørt på. Er det andre fugl som synger om kvelden? Den høres egentlig mer ut som en lokk. Det er bare en og "sangen" er litt ensom på en måte.

M.V. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er flere arter fugl som synger hovedsaklig om natta, og på denne tiden av året er det lyst så lenge at flere "morgenfugler" også synger midt på natta. Vi må nok ha mer beskrivelse av lyden for å kunne gi noe forslag på art. En biotop-beskrivelse av hvor fuglen sang er også fordelaktig.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Svartbak/gråmåse

Hvor lenge er måsungene avhengige av måsemor for mating og beskyttelse?

V. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Etter klekking, vil nok måkeungene være avhengige av foreldrefuglene i ca 1 1/2 måned før de blir selvstendige.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Bråkete skjærer

Den siste uken har et par (muligens flere) skjærer bråket veldig i bakgården vår (gammel trehusbebyggelse i storbyen). Jeg kan ikke huske at jeg har opplevd så mye bråk fra skjærer før - er det noe spesielt med årstida? Etter det jeg kan høre, er det vanlig skjæreskvaller, men det virker uvant høyt og hyppig. De prater mest på for- og ettermiddagen, men til dels også om natten og morgenen. Er det bare det at vi kan ha fått et reir veldig nærme?

I.A. (11.06.2007)

Svar:

Hei!
Det at skjærene bråker veldig nå, tyder på at ungene nettopp har forlatt et reir i nærheten. De vil da varsle/bråke på alle potensielle farer som lurer mot ungene. Dette bråket, vil avta etterhvert som ungene blir mer selvstendige.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

måkeunger

når er måkeungene fyvedyktige, og hvis jeg flytter en måkeunge og reiret noen hundre meter vil da måkeforeldrene fortsatt ha noe med den å gjøre?
Der fugleungen er nå er det nemlig mange mennesker og det liker måkeforeldrene dårlig..

F. (10.06.2007)

Svar:

Hei!
Det tar ca. en måned fra måkeungen klekker til den blir flygedyktig. Du bør ikke flytte på verken reiret eller måkeungene, da måkeungene raskt vil forlate reiret etter klekkingen.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

fasan

hei min fasan harlagt 15 egg men den har ikke begynt år ruge på dem. de er bare 1 år gamle kan det ha noe å si??

N.N (10.06.2007)

Svar:

Hei!
Rugingen vil ikke starte før kullet er fullagt, men i og med at det nå har kommet 15 egg, vil nok rugingen være nært forestående.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Fuglekasser

khjøttmeis

kor lang tid pleier kjøttmeisen å ruge på eggene før dei er klekt og kor lang tid vil ungene vere i fuglekassen?

F. (10.06.2007)

Svar:

Hei!
Det tar som oftest 14-15 døgn fra kullet er fullagt til ungene klekker. Etter klekking tar det 18-22 døgn før ungene forlater reiret/fuglekassen.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

måseegg

jeg og en vennine fant et forlatt måse egg. den var forlatt i tre timer vi vet at den dør etter 1 time men vi prøvde og nå hae dt blitt varmere og tyngere vi prøvde og varme det opp og har holt det varmt når vi fant det er det sjanse for at det lever og hva skal vi gjøre hvis det kommer nokka ut

J. (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dere fant egget utenfor reir vil det ikke bli utviklet på naturlig vis. Hvis dere fant egget i reir, kan det være nylagt. Måkene starter ikke sammenhengende ruging før kullet er fullagt, så da kan det være forsøket verdt å legge egget tilbake i reiret igjen.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

måker

har sett et måkerede i et hagesenter. lurer derfor på hvor lenge det går før ungene er flyvedyktige å forlater redet, og om måkene legger egg flere ganger i året.

N.N (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Måkeungene vil forlate reiret temmelig raskt etter klekking, ofte allerede så snart de er tørre etter klekkingen. De vil da bli ledsaget av foreldrene til et sted hvor de er sikrere mot forskjellige farer som truer, og ofte går turen til nærmeste fjæreområde. Det går imidlertid ca. en måned fra de forlater reiret til de er flygedyktige. Måkene legger bare et kull, men legger ofte om igjen hvis det går galt med første hekkeforsøk.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Kråkeunge ..

Hjelp meg! Jeg oppdaget for 3-4 dager siden at det satt en kråkeunge i hagen. Foreldrene til kråken sitter i et tre i nabohagen, men de verken mater eller steller ungen sin. Det eneste de gjør er å jage vekk andre fugler. De beskytter han jo, men den sulter!! Jeg har gitt den brød og vann, men allikevel blir den svakere og svakere for hver dag som går. Den er alltid ute i hagen, og det begynner å samle seg fluer rundt den. Jeg orker ikke å se den tappes for krefter for så å dø! Den kan ikke fly men ser ut som om den er stor nok til å kunne lære det. Det eneste den orker å gjøre er å åpne nebbet når jeg kommer med mat og rett etter den har spist orker den å stå på bena. Det blir for dyrt å ta den til dyrlege. Hva skal jeg gjøre med den? Ps. Jeg har prøvd å overse den, men allikevel vil ikke foreldrene mate den. Håper på raskt svar. På forhånd takk. :)

N.N (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Kråkefamilien vil bestå av flere unger som er spredt rundt i terrenget, og det er følgelig mange unger som skal ha mat. Det blir følgelig begrenset med foringer pr. unge. Mye av fôringa vil kunne foregå om natta/tidlig på morgenen, og mange slike fôringsbesøk kan bli oversett. Det er videre ikke sikkert foreldrefuglene våger seg frampå med mat når det er mennesker i nærheten (kråker er forsiktige fugler). Hvis kråkeungen er i nærheten i dagene framover kan dere bare "støttefôre" den, men mest sannsynlig vil den bli tatt hånd om etter beste evne av foreldrefuglene.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Spurvunge?

Hei, vi fant en spurvunge?(helt ny uten fjær) i oppkjørselen igår. Den må ha falt ut av redet eller er det mulig at den er blitt kastet ut? Den er tatt inn da vi ikke hadde hjerte til å bare la den ligge der i solsteiken. Den piper hele tiden og strekker hals etter mat. Den har fått fluer og meitemark. Hva skal vi gjøre videre. Hvis den lever så lenge hos oss.......leser at vi har gjort akkurat det vi ikke skal, og at den skulle bare ligge,men det var midt i solsteiken og vi hadde jo kjørt over den hvis vi hadde latt den ligge...
Skal vi levere den noe sted?

M. (09.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis dere vet hvor reiret er, kan dere legge den tilbake i reiret. Den vil ikke kunne overleve på egen hånd hvis den er fjærløs. Den kan ha blitt fraktet bort fra reiret av f.eks en kråke som så har mistet byttet sitt, men da kan det bli verre å finne reiret dens. Hvis dere ikke vet hvor reiret er, vil avlivning være den naturligste utgang. Det kan gjøres fort og effektivt ved å slå bakhodet hardt mot en hard gjenstand.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

kråker

hvorfor hakker kråker på vinduer?
det er en kråke som sitter å hakker på vinduet vårt vær morgen. vi blir vekt av at en kråke hakker på vinduet og samtidig sier den kra kra kra!! hvorfor det?

S. (08.06.2007)

Svar:

Hei!
Mange fugler har forskjellig adferd som det ikke bestandig er like lett å bli klok på, og kråkefuglene er blant fuglene det er vanskeligst å bli klok på. Det kan hende den ser sitt eget speilbilde i vinduet, og prøver å få kontakt med "artsfrenden"

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Fugleunge falt ut av redet

en liten fugleunge har falt ut av redet sit. Mammaen har bygget et rede under vinduskarmen vår. Nå sitter den lille fugleungen på terassen, og jeg vet ikke om det er dumt å løfte den opp igjen. Da må jeg løfte på karmen for å legge den i redet - skal jeg kanskje bruke et ark slik at jeg ikke tar direkte på den? Håper på snarlig svar. Må gjøre noe før natten, for da blir den vel tatt av andre dyr.

H.J. (08.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis fugleungen ikke er fjærkledt bør du prøve å legge den tilbake i reiret igjen, og det gjør ikke noe om du tar i den. Hvis fugleungen er stor og fjærkledt kan det hende at den har forlatt reiret frivillig, og da kan du bare la den være der den er.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

temme en skjære

hei, jeg fant en bitte liten skjæreunge, og leg lurer på hva jeg skal fore den opp med, og om det går an å temme den.
skjærer er jo relativt intelligente fugler, og det hadde vært veldig interessant å ha en slik bevinget venn å ta seg av.
på forhånd, takk.

O. (08.06.2007)

Svar:

Hei!
Skjæreungene vil kunne forlate reiret før de er flygedyktige, og da vil foreldrefuglene være like i nærheten. De følger med på en hver bevegelse som kan være en trussel mot ungene deres. Det beste er å la skjæreungene være i fred der man finner dem.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Spurv... eller lignende....

Hei, igår kjørte jeg på en landevei og så plutselig en liten fugl sitte midt i veibanen....jeg trodde jo at den ville fly når jeg nærmet meg men det gjorde den ikke, så jeg passet på å få den mellom hjulene.Fikk stopppet bilen og løp bort å hentet den... Den ser ut til å være litt "skjeiv" pga den ene vingen, og den ser veldig liten/ung ut. Str. med en liten spurv, men veldig militærgrønn i fjærene. Den har fått vann og fred og ro hos meg i ett døgn nå...Han hopper rundt i leiligheten min og det ser ut som han prøver å fly. Muligens en liten unge som hadde tenkt å forlate rede, men ikke akkurat klarte å fly enda.... Hvordan gjør jeg det best for fuglen? Hva kan jeg få ham til å spise? Har nettopp vært fosterfamilie for en undulat, så jeg har undulat frø...ser ikke ut til å ville spise det. Har kun fått i ham vann...Hva bør jeg gjøre? Hvor lenge må jeg regne med at det tar før den kan fly og jeg kan slippe ham ut igjen? Kan jeg slippe ham her jeg bor, eller bør jeg kjøre tilbake der jeg fant ham, når han har lært å fly? Veldig takknemlig for tips og gode råd.

M.L. (08.06.2007)

Svar:

Hei!
Mange fugleunger vil forlate reiret før de er flygedyktige, men foreldrene vil være i nærheten. Det beste du kan gjøre, er nok å sette den ut i nærheten (selvfølgelig ikke i vegbanen) av der du fant den, da den forhåpentligvis vil komme i kontakt med resten av kullet igjen.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

ekorn unger

Vi fant en liten ekorn unge. Hva skal vi mate den med? er det noe spesielt vi må vite om??

C.S. (07.06.2007)

Svar:

Hei!
Ekornungene kan ha forlatt bolet på denne tiden, og da er antagelig foreldrene i nærheten. Det er nok best å la ungen være der dere fant den.

Tore Reinsborg (11.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Vi har et fuglepar i kassa vår, som vi aldri har sett før. Hannen er rød på hele brystet og svart med 2 hvite flekker på hodet. Hunnen er grå/lysebrun på brystet, men i stjerten er det orange/grå farger. De har nå fått unger og begge er optatt med å samle mat. Hannen synger så fint. Håper på svar. Vennlig hilsen

K. (10.06.2007)

Svar:

Det høres ut som om du har fått rødstjerten i kassa di. Du kan se et bilde av en hann her: http://cyberbirding.no/photo/p_phoenicurus_01.php. Les mer om norsk utbredelse og økologi her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=147

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Diverse

Har fugler drøvel?

Jeg spurte tidligere om fugler har drøvel, men tror ikke jeg fikk svar på det. Kan dere hjelpe meg med å finne ut av det?

A. (08.06.2007)

Svar:

Etter et lite søk på internett fant vi ut at fugler ikke skal ha drøvel: http://www.madandmoonly.com/doctormatt/misc/uvula.htm

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

Vipeunge

Hva spiser en/to vipeunge(r)?
Hvordan greier de seg sammen med mennesker?
Er det så forvirrende med menesker rundt seg at de nekter å spise?

E.T. (10.06.2007)

Svar:

Hei Endre,

Når vipeungene er nyklekket spiser de små insekter som de plukker fra bakken (mygglarver, biller, edderkopper og lignende). Etterhvert som de blir litt større, kanskje en drøy uke gamle, begynner de å spise mer meitemark. Voksne vipe er eksperter på å finne meitemark og meitemark er favorittføden til de voksne.

Viper er ganske robuste når det gjelder å tolerere mennesker, men det er viktig å hold avstand til vipepar med unger. Hvis man går for nær dem vil foreldrene gi ungene beskjed om å legge seg ned i vegetasjonen og trykke/gjemme seg til faren er over. Vipeungene er veldig sårbare når de er små. De må spise mye for å vokse forbi den første sårbare perioden, og siden vipene ikke mater ungene sine, må ungene jakte selv allerede fra når de er nyklekket. De første 10-14 dagene klarer ungene heller ikke å regulere kroppstemperaturen selv så de trenger å varmes hyppig av vipemor. Hvis de blir liggende å trykke for lenge, får de ikke spist og hvis det er litt kaldt i været kan de da fort fryse i hjel.

Gaute Bø Grønstøl (11.06.2007)


Rauskjore

Hei, ved hytten vår i Hedalen i Valdres ser vi av og til en artig, pen og nysgjerrig fugl som jeg ikke klarer å finne i en vanlig fuglebok. Lokalt kalles den visst for Rauskjore. Den er litt større enn en trost, med en liten topp på hodet, og noe rustrødt på brystet. Den er uredd og man kan av og til ha to-tre stykker rundt seg, den sitter og følger inetessert med i hva man gjør... Har ikke sett denne fuglen noen andre steder heller. Kan du hjelpe meg med navn på denne?

I.L. (11.06.2007)

Svar:

Du har nok stiftet bekjentskap med lavskrika! En artig krabat som gjerne lever i familiegrupper. Se bilde av den her: http://cyberbirding.no/photo/p_infaustus_02.php. Les mer om den norske utbredelsa o.l. her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=111.

Frode Falkenberg (11.06.2007)


#Økologi og atferd

hakkespetten

hvor mange egg legger hakkespette?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Det finnes 8 hakkespettarter i Norge. De legger varierende antall egg, fra 3-6 egg hos svartspett (den største) til 7-13 egg hos vendehals (kull med 14 egg påvit i Sverige).

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

rakkelhane

når orrhanen parer seg med en røy blir det rakkelhane når det blir en hann.hva sjer viss det blir en hunn??kn jeg få et bilde?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Hunnfuglen som er avkom etter orrhane og røy, kalles rakkelhøne. Har desverre ikke bilde av denne fuglen, da dee fleste slike blir oversett i naturen og av jegere. Men det finnes skinnlagte rakkelhøner, bl. a. ved Zoologisk museum i Oslo.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

vannsalamander

Hei....vi har funnet en liten vannsalamander,og den er nå døpt Bernt,og bor i et stort norges glass...med gress,vann,og litt steiner....Men hva kan vi gi den til mat?
Er det vanlig å finne di sånn rundt omkring

C. (09.06.2007)

Svar:

Liten vannsalamander er temmelig alminnelig mange steder i sør-Norge. De spiser bl. a. mygglarver og andre små vanninsekter. Dere kan holde dem i vann opptil et par uker, men deretter bør dere slippe dem ut igjen i dammen hvor dere fant dem.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Økologi og atferd

????

kvifor eter fugler augene opp fyrst på døde fisker?

N.N (09.06.2007)

Svar:

Sannsynligvis fordi øynene er det letteste å hakke løs fra en død fisk. Fuglene tar det lettest tilgjengelige først, deretter går de løs på den delen av maten som krever mer arbeid.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Fuglekasser

kattugle kasse

hvor mange cm skal det være fra taket til hull på den kassen?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Avstanden fra taket til hullet er ikke vesentlig, men kan være ca 10-15 cm. Fra hullet (som bør være ca 12 cm i diameter) kan det være ca 40 cm til bunnen av kassa.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

orrhane

hvor kan jeg få kjøp orrhaner og orrhøner som jeg kan ha i fangenska og sleppe ut når de er blitt mange??

N.N (10.06.2007)

Svar:

Tror nesten ikke det er noen som driver med dette lenger. Oppdrett og utsetting av skogshøns var noe man trodde var fornuftig på 1960-70 tallet. Utsetting av viltlevende arter krever godkjenning fra forvaltningsmyndighetene. Kontakt miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i ditt hjemfylke.

Roar Solheim (10.06.2007)


#Diverse

ekkorn

går ekkorna i kasser og får unger? kan dere gi meg mål på det?

N.N (10.06.2007)

Svar:

Ekorn går inn i kasser fra perleuglestørrelse og oppover. Da bygger de et kvistbol foret med lav, og føder unger inne i bolet. Ekornbol kan være temmelig rike på lopper!

Roar Solheim (10.06.2007)


#Økologi og atferd

trekkfugler

Hei.Hvorfor er de fleste fuglene som bor ved innsjø i norge trekkfugler?

K. (07.06.2007)

Svar:

Vann fryser om vinteren - da kan ikke vannlevende fugler være der!

Roar Solheim (08.06.2007)


#Diverse

Fugler

Hvor mange mennesker ca dør hvert år pga fugler???????????????

S. (07.06.2007)

Svar:

Et umulig spørsmål å besvare, bl. a. fordi du ikke angir om det er "drept av fugler", "døde på grunn av sykdommer smittet fra fugl", "døde på grunn av fugl som kolliderer med bil eller fly" osv. En nordmann skal visstnok ha omkommet etter at en knoppsvane forsvarte ungene sine og angrep mannen i båt - han falt ut og druknet.

Roar Solheim (08.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent rovfugl

I Tana dukker det opp mye rart i dette ekstreme museåret. Oppå vidda i et myr og skoglandskap så jeg en rovfugl(?) jeg aldri har sett før. Det var ingen av de vanlige (fjellvåk, osv). Den lignet en hønsehauk/spurvehauk, men er nesten sikker på at det ikke var en av dem. Men sannsynligvis en nær slektning. Kråkestørrelse, Hvit under vingene og buken, lys gråblå overside, relativt korte, brede vinger med kraftig knekk bakover og frynser ytterst. Muligens mørke vingespisser. Skiftet mellom rolige vingeslag og seiling lavt over bakken. Så den på ca 10m til den forsvant. Så på bilder av myrhauk, vinger og kroppsform passet helt, men ikke fargene. Fins det helt lyse myrhauker? Fins den i Finnmark?

E.K. (07.06.2007)

Svar:

Det høres ut som om du har sett en myrhauk hann. De kan virke svært lyse i godt lys. Arten finnes nordpå, spesielt bra forekommende i gode smågnagerår, og du kan se utbredelsen i Norge på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=123&vis=kart. Et bilde av en hann (undersiden) ser du på: http://cyberbirding.uib.no/photo/c_cyaneus_02.php. En annen art i samme slekt er steppehauken. Den er hakket lysere enn myrhauken, men er veldig sjelden i Norge. Viktigste kjennetegn for å skille steppehauk og myrhauk hanner er at steppehauken mangler den mørke kanten bak på vingen som du kan se av bildet på lenka over.

Frode Falkenberg (08.06.2007)


#Diverse

rakkelhane

hvordan ser rakkelhanen ut?? er det ikke når orrhanen pare røya den kan bli til ??

N.N (08.06.2007)

Svar:

Du finner bilder av en rakkelhane på denne siden: http://fuglar.no/galleri/spesial/20040508_03.php. Orrhaner er "villige" fugler. De kan parre seg med lirype, røy, fasan og tamhøns. Rakkelhaner er alltid et resultat av orrhane og røy (storfugl hunn). I motsetning til hva mange tror, så er ikke rakkelhanen steril. Den kan igjen parre seg med røy, og gi opphav til 2. generasjons hybrider. Orrhøne lar seg ikke parre av storfugl, og rakkelhønsene er derfor bare orrfugl hann x storfugl hunn. Rakkelhanen er lilla i brystet, har svart nebb og store, røde overøyefelter lik orrhane. Stjerten er helt mørk, men av form lik en tiurstjert. Spillet er en kknirkende raping i samme rytme som orrhanens buldring. Rakkelhøner finnes også, men blir trolig oftest oversett hvis de blir skutt, fordi de ligner mye på en stor orrhøne.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (08.06.2007)


#Diverse

hakkespett

kan der gi meg et bilde av et valigt hakkespett hull som den har reir i??

N.N (08.06.2007)

Svar:

Du kan se en gråspett i hullet sitt på denne siden: http://cyberbirding.no/photo/p_canus_02.php

Frode Falkenberg (08.06.2007)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

koffor synger kjøttmeisen?

K. (07.06.2007)

Svar:

Hei!
Kjøttmeisen synger for å hevde sitt territorium mot andre kjøttmeiser. Om vinteren og tidlig på våren kan også sangen ha som funksjon å tiltrekke seg en make.

Tore Reinsborg (07.06.2007)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Hvilke fugler kommer tilbake til Norge om våren?

N.N (06.06.2007)

Svar:

Hei!
Det er mange arter som kommer til Norge i løpet av våren, og som forlater landet igjen om høsten. Dette inkluderer i særlig grad insektspesialistene som kun finner næring her til lands i sommerhalvåret. Blant disse finner vi mange arter sangere, fluesnappere, svaler, tårnseiler, piplerker, erler og trostefugler.

Tore Reinsborg (07.06.2007)


#Økologi og atferd

Er Blåmeisen brutal?

Hender det at Blåmeisen er så brutal at de dytter ut de svakeste av reiret? Fant nemelig tre små unger på gresset under reiret, som ikke var flyvedyktige...Det samme skjedde i fjor.Blåmeisen har nemelig laget reir opp under gessimsen.

N.N (07.06.2007)

Svar:

Hos alle fugler er det konkurranse mellom ungene om å få mest mulig av foret som foreldrene kommer med. Hos noen rovfugler prøver de største ungene å ta livet av de minste for å redusere denne konkurransen. I et småfuglrede vil det alltid bli en del "knuffing" mellom ungene i forsøket på å gape høyest og å strekke seg nærmest foreldrefuglen som kommer med mat. Hvis reiret ligger slik til at unger kan trille ut, så kan det rett og slett være det som har skjedd - noen av ungene har blitt dyttet slik at de har falt ut fra reiret. I en fuglekasse/et spettehull skjer ikke dette.

Roar Solheim (07.06.2007)


#Diverse

Hauk silhuetter

Skulle hatt silhuetter av ein hauk, kor kan ein få kjøpt slike?

O. (07.06.2007)

Svar:

Ta kontakt med NOF´s firma Natur og Miljø,
http://www.naturogfritid.no/
eller ring dem på 38 39 35 75. De finnes haukesilhuetter.

Roar Solheim (07.06.2007)


#Økologi og atferd

fugler

hva spiser fugler

N.N (05.06.2007)

Svar:

Hei!
Fugler spiser mye forskjellig, og det vil være avhengig av arten hva de spiser. Noe er spesialiserte på fisk (f.eks fiskender), andre er spesialiserte på smågnagere (f.eks. ugler), noen på kongler (f.eks korsnebber), noen på insekter/insektlarver (sangere) osv., mens andre kan spise et stort spekter av næringsemner (f.eks kråkefugler).

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglenavn på norsk

Hei.
Jeg lurer på hva den karibiske fuglen Sandpipe bird heter på norsk.

B.R. (06.06.2007)

Svar:

Hei!
Sandpipers er en fellesbetegnelse på vadefugler som kalles småsniper (f.eks myrsnipa tilhører denne gruppen). Disse hekker i tempererte og arktiske strøk, men overvintrer ofte i tropiske strøk (inkl. Karibien).

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Økologi og atferd

Struts

Er det sant at strutsen dreper flere mennesker enn haier ? Hilsen klasse 4b

M.M..T..O.T.M. (05.06.2007)

Svar:

Hei! Hvert år forekommer haiangrep rundt omkring i verden, men på langt nær alle er dødelige. I perioden 1990-95 er det registrert 40 dødsfall som følge av haiangrep. I Afrika er det 1-2 dødsfall pr. år som følge av strutseangrep. Strutsen angriper bare når den er stresset av mennesklige forstyrrelser, og kan da sparke og hakke ihjel et menneske.

Tore Reinsborg (06.06.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl 2

Fuglen var litt større enn en meis, men ikke så stor som en trost. Tynnt nebb (ikke fink). Halvlange mørke bein(trost lengde?). Lys på brystet med spettet mørke partier, ekstra tett samling øverste del av brystet. Mørk øyenstripe.
Når det gjelder sangen er alt jeg hørte noen bestemte, enstavelses "støt" i samme tonehøyde, ca 1 sek mellom hvert (varsling?). Ingen annen sang. Fugler er en helt fersk hobby så det er nok endel å gå på når det gjelder å observere. Får etter søking i litteratur mye til å stemme med skjærpiplerke, men spesielt sangen/varslingen gjør meg usikker.

O. (05.06.2007)

Svar:

Hei!
Hvis du har sett fuglen ved kysten et sted, er det ikke utenkelig at du kan ha sett ei skjærpiplerke. Denne er jevnt utbredt langs kysten vår. Har du sett den langt fra sjøen, er det nok ikke ei skjærpiplerke du har sett, da den er bundet til kysten.

Tore Reinsborg (06.06.2007)

««første 48 641 - 48 690 av 50 234 siste»»