Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 33 700 til 33 749 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heipiplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette ei heipiplerke?

J.L. (06.03.2015)

Svar:

Ja, det ser slik ut.

Roar Solheim (07.03.2015)


#Diverse

Er Stillits vanlig på vestlandet (indre Sogn)?

Har i hele februar hatt besøk av Stillits på foringsplassen.
Jeg har aldri sett denne nydelige og fargespektakulære fuglen her tidligere.
Jeg har observert 5 fugler samtidig.
Kan man se forskjell på hunn og hann? Håper de legger egg, slik at det blir flere av de.

B. (04.03.2015)

Svar:

Stillitsen har økt i forekomst og utbredelse de senere årene, og vi har fått flere meldinger om observasjoner fra Vestlandet. Det betyr ikke nødvendigvis at de er spesielt vanlige eller tallrike, men de opptrer tydeligvis over mye av Vestlandet. Du ser ikke forskjell på hanner og hunner, men fuglene selv gjør nok det.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Diverse

Hva kallesHva kalles huset til fuglene

N.N (05.03.2015)

Svar:

Når fuglene hekker, legger de eggene i et reir/rede. Noen fugler bygger reir selv, andre overtar reir bygd av andre fugler, og noen legger eggene på bakken uten å gjøre annet enn å sparke opp en grunn grop til eggene.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Trekkfugler

svaner

Hvor trekker svanene om vinteren?

N.H. (05.03.2015)

Svar:

De trekker til åpent vann, og vinterkulda bestemmer da hvor langt de må trekke. I milde vintre kan de overvintre langt inn i landet, i kalde vintre må kanskje alle fly ut mot kysten.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Fuglekasser

rødstjertkasse

har en fuglekasse på hytta som er en rødstjertkasse. Spurveugla bruker den som vinterlager og når jeg sjekker den så er innholdet stadig forskjellig. Det betyr at spurveugla har vært der. Problemet er at hvis den lagrer mus der hele tiden så får jeg ikke tømt den før rødstjerten starter hekkingen. Hva gjør jeg?

K. (05.03.2015)

Svar:

Spurveugla slutter å lagre når det begynner å bli varmt i været. en det kan ligge igjen byttedyr som ugla ikke spiser opp hvis den finner ferske byttedyr ute. Derfor må du sjekke kassa i april, og kaste ut det som ligger igjen av rester. Bruk gummihansker, fordi mus og småfugler kan være ganske råtne og illeluktende på denne tiden, etter uker i solvarmen!

Roar Solheim (05.03.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvordan befruktes fuler

N.N (04.03.2015)

Svar:

De parrer seg lik pattedyr. Hannen sitter på hunnens rygg, og bøyer sin stjert ned på siden av hennes. Hunn kan delvis vrenge ut kloakkåpningen som en tut, slik at fuglenes kloakkåpninger møtes, og så overføres spermiene fra hannen til hunnen.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Diverse

Hvor kan jeg fotografere Storlom?

Hei. Lurer på om det er noen gode lokaliteter for fotografering av storlom i området Hønefoss/Røyse/Sokna, eller i nærheten?

S.J. (05.03.2015)

Svar:

Kjenner dessverre ikke noen lokaliteter som utmerker seg med lett fotomulighet på storlom. Denne fuglen er som regel svært sky, og vanskelig å fotografere overalt.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Diverse

Hvor lenge tror vi havørna har vært her i vårt område?

Jeg er en pensjonert lærer og jeg skriver på ei bok for barn/ ungdom om livet i yngre steinalder. Jeg har lyst til å bruke ei ørn i min fortelling, men ble litt usikker på om det var ørn i området rundt Lofoten for ca3000.år siden. Jeg vil være svært takknemlig for svar.

T.R. (05.03.2015)

Svar:

Den har nok vært langs våre kyster siden slutten av istiden.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl kan dette være?

N.N (05.03.2015)

Svar:

Dette er en dompap hann med hvite fjær i hodet - avvikende farge. Dette skyldes en genfeil som gjør at noen fjær ikke tar opp fargestoff under utveksten.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kråke?

Hei!
Jeg så isted noe som liknet en kråke/kaie men den var mørkebrun eller sort og så veldig pjuskete/"fluffy" ut. Den var mindre enn kråke og tjukkere enn en kaie. I tillegg var øynene brune. Den kunne fly godt. Hva kan dette være?

B. (04.03.2015)

Svar:

Litt vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen, dessverre,

Roar Solheim (05.03.2015)


#Økologi og atferd

Merker fugler når en fugl har dødd i flokken?

For cirka to timer siden krasjet en fugl i kjøkken vinduet. Det var en lite blåmeis, jeg gikk ut for å sjekke den, men den pustet ikke og viste ikke noe tegn til liv. Så jeg tok den med meg og begravde den. En stund etter samlet det seg noen blåmeiser og det fikk meg til å lure om de merker at en i flokken er borte?

A. (04.03.2015)

Svar:

Fugler kjenner hverandre som individer like godt som vi kjenner våre medmennesker, så de merker nok raskt når et flokkmedlem eller en nabo forsvinner. Om de føler savn eller sørger slik vi pattedyr gjør, er imidlertid mer usikkert. Men hos fugler som holder sammen som par gjennom flere år, så er det stor sannsynlighet for at også fugler kan føle savn og/eller sorg når en partner dør.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Økologi og atferd

Eg lure på noe

Er fugler homo?

E.N. (04.03.2015)

Svar:

Det er påvist homoseksualitet blant flere fuglearter, spesielt blant gjess. Skal også være påvist blant pingviner, men jeg kjenner ikke litteraturen for disse.

Roar Solheim (05.03.2015)


#Trekkfugler

Gjøk om vinteren

Hei! Dette er svært spesielt, men jeg hører gjøken hver morgen, og har hørt den siden begynnelsen av februar. Jeg bor for tiden i Halden. Dessverre har jeg ikke sett fuglen med egne øyne. Kan det være resultatet av global oppvarming, eller blir jeg rett og slett forledet av noe/noen som imiterer gjøkelyder?

R. (04.03.2015)

Svar:

Beklager -helt utelukket at det er gjøk i Norge på denne tiden av året. Den kommer først i begynnelsen av mai, og aldri så tidlig som i mars!!! Enten hører du noe som ligner en gjøk, eller så driver noen gjøn med deg!

Roar Solheim (05.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Amerikablesand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Var å fotograferte fugler i et tjern i Bergen for et par dager siden og beit merke i en brunnakke hun som var mye mørkere enn de andre.Hodet virket ogå en tanke større enn hos brunnakke og panna litt brattere. Hannene var i full praktdrakt, men kan dette være en i eklipsedrakt eller er det en mulighet for at dette er amerikablesand?

N.N (01.03.2015)

Svar:

Nei, jeg tror nok dette er vår hjemlige brunnakke. Det er tydelig å se at den har et markert hvitt felt på vingen, og veldig glinsende grønt vingespeil. Dette kan tyde på at det er en ung hann, og ikke en hunn. Det grønne vingespeilet ligner mest på fargen hos vår hjemlige brunnakke, og ikke likt den amerikanske utgaven. Hanner hos amerika-varianten skal også ha gråere hode, ikke så varmt brun som hos denne.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Diverse

Mating av kråker i boligfelt

Er det lov å mate kråker i boligfelt? Jeg har en nabo som har begynt å mate kråkene med hundefor å han kaster det rundt for at hunden skal springe å bjeffe etter dem. Dette er svært frustrerende, bjeffinga fører da til at hunden vekker ungen som tar sin formidagslur. Noen tips på hvordan man kan få slutt på det?

L. (23.02.2015)

Svar:

Det er ikke noe som forbyr foring av fugl, men dette hørtes ut som et særdeles lite diplomatisk tilfelle. Både det at personen plager kråkene ved å bruke dem som "forlystelse" for hunden, og at han irriterer naboene, hørtes ikke bra ut. Kanskje flere naboer bør kontakte denne personen sammen og forklare at dere ikke er særlig begeistret for dette spetakkelet. Kommunikasjon er som regel beste vei for å løse konflikter...

Roar Solheim (03.03.2015)


#Fugleforing

Grønnsissik-pilfink

Vi har tidligere hatt store flokker pilfink på matestasjonen hvor vi har foret med villfuglfrøblanding. Nå har vi gått over til rensede solsikkefrø. Pilfinkene er forsvunnet og grønnsissik har overtatt i store flokker. Er foret bestemmende for fuglearten eller er det klimaendring, eller annen årsak? Pilfink flyr ikke på vinduene, men det gjør grønnsissikene temmelig ofte. Finnes det mottiltak? Falkesilhuetter eller flagrende tapestrimler hjelper ikke.

P.M. (23.02.2015)

Svar:

Typen fuglefor kan nok gjøre utslag for hvilke arter som dominerer og i hvilke antall de opptrer, De forskjellige finkefuglene er tilpasset å spise frø av ulik størrelse, og det er ikke underlig at de små sisikene er begeistret for solsikke-kjerner. Hvis ikke falkesilhuetter og papirstrimler kan holde fuglene vekk fra vinduet, er det vanskelig å hindre kollisjoner.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Sykdom og skader

sykdom

hei har 3 kjøttmeis som har en stor rød utvekst med det ene øye. de er nokså pjuskete i fjærene også.dette er ved en foringsplass.hva bør gjøres?

N.N (23.02.2015)

Svar:

Det er nok ikke noe du kan gjøre. Dette er trolig en sykdom som kalles fuglekopper, og den sprer seg av og til blant særlig kjøttmeis. Vet ikke om de kan bli friske etter et angrep, eller om de bare til slutt ender som haukemat.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Fugleforing

Kråke

Hei,
I vinter har jeg hatt ei kråke på foringsplassen. Den spiser det som faller ned på bakken. Den ser harmløs ut, men ser at ekornene forlater foringsbrettet med det samme kråka viser seg. Det samme med småfuglene. Er den en trussel for andre fugler og ekorn? Vet at de tar fugleegg -og unger, kan den også ta voksne fugler?

Hilsen
Synnøve H. Rustand

N.N (24.02.2015)

Svar:

Kråker kan nok ta småfugler, så den kan nok skremme dem vekk idet den ankommer. Ekorn er nok mer usannsynlig mat for ei kråke, men den kan likevel være stor nok til at ekorn er litt skeptiske.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Diverse

Fuglenavn

På Sørlandet har vi to navn som jeg ikke klarer å knytte til vanlige fuglenavn. Det er floss og jutand.
Er det hjelp å få?

A.F.A. (03.03.2015)

Svar:

Beklager. Har dessverre aldri hørt disse uttrykkene.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ugle ?

Hei jeg bor i Skiptvet i Østfold, så i går kveld en fugl som jeg mener er ugle. Den hadde en hvit stripe på hver vinge, jeg så den også i stad og da hang den rolig i luften da det var litt vind. hva slag er det ?

H.O.K. (03.03.2015)

Svar:

Dessverre ikke lett å si ut i fra denne beskrivelsen, men hvis den fløy på denne måten så er horn- eller jordugle de mest sannsynlige artene. Men det er ikke noen ugler som har markert hvit stripe på vingene, så jeg er litt usikker på om det er ugle eller noe annet du kan ha sett.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Diverse

Hønsehauk

jeg har tilatelse for å lage meg en åteplass for hønsehauk i marka nær meg. det er for å ta bilder, men jeg er usikker på hvor jeg skal sette opp dette og om det vil kome noen hauk på åte. jeg har sett indevider et par ganger, men ikke i nærheten der jeg har tilatelse til å sette opp åteplassen. vil skjærer, raven og kråke gjøre hauken intressert? jeg tekte å bruke rev som åte, som jeg vet at har fungert for andre, pluss jeg har litt andre typer som hare og rype. dette er i bærums område

M. (23.02.2015)

Svar:

Ved slik foring for å fotografere hønsehauk, må du bare legge ut åte og vente 1-2 uker før du forsøker å sitte og vente. Som regel finner hønsehauk, og kanskje også musvåk, nokså raskt fram til slike matkilder.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Økologi og atferd

Dompap og hestetalg

Jeg har de siste dagene hatt veldig hyggelig besøk på foringsplassen, dompapen er tilbake og det er nok rundt 20-25 år siden jeg så den sist. I dag hadde jeg 6 stk på foringsplassen 4 hanner og 2 hunner. Så var det en som sa det at dompapen er avhengig av hester for å slå seg ned. Den bruker da hår fra hestens man samt fettet/talgen i hestepelsen til reirbygging, stemmer dette? Her er forøvrig et hestesenter som nærmeste nabo, men det har vært her noen år nå og jeg så dompap her for første gang i går.

S.H.A. (25.02.2015)

Svar:

Nei, dette stemmer ikke. Hvordan skulle da dompapene klare seg over hele Skandinavia hvor det for det meste ikke finnes hester? Men det kan godt hende at en dompap tilfeldig vil bruke slikt reirmateriale dersom den finner det. Vanligvis bruker den tynne grankvister uten bar.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Hei, vi mater fuglene hele året og har stor glede av det. Men nå har vi for annen gang i vinter opplevd at det setter seg en gulspurv (tror vi) inni kroken, oppe på trappa vår, for å dø. Den bruser seg opp med vingene og puster hakkete og det virker som den har magesyke. Vi forer ikke fra brett, men fra fuglematere, men kan det være at gullspurvene, som jeg bare ser spiser fra bakken, blir syke av det på samme måte som ved mating fra fuglebrett ? I så fall hvor ofte må vi skifte foringssted ? eller hva annet kan det være ?

E.T. (25.02.2015)

Svar:

Det er ikke mulig å si hva som kan være årsaken til at fuglene blir dårlige og dør, dersom en ikke kan få sjekket dem direkte. Dette KAN være en smittsom sykdom, men det kn også hende at fuglen har hatt et ublidt møte med et vindu.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Diverse

Myrhauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Ungfugl vs voksen:
Hvilken farge har ungfugl av myrhauk på øyne?Di voksne har jo gul iris.Mener di unge hu fuglene har brun/rode øyne og hannene nærmest hvitaktige.Og når skifter di farge eventuelt?

S.R.J. (03.03.2015)

Svar:

Også ungfugler har gul iris, noe du ser hvis du søker på myrhauk på nettet, og slår opp og kikker på de mange tilgjengelige bildene. Ungfugler og hunner er like, men ungfuglene har lyse bremmer på alle fjær på rygg og skuldre, så dermed kan du lett se hvilke av dem som er ungfugler. Den du har bilde av over, ser for meg også ut som en ungfugl.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Trekkfugler

Grågås.

Hvor overvintrer Grågåsa og hvortid regner mann at de kommer til Norge igjen.
Jeg befinner meg nå i Alanya/Tyrkia og har nå om dagen sett flere flokker i
plogform i retning nordvest over.

T.L.L. (03.03.2015)

Svar:

Grågjess overvintret for 40 år siden nesten bare i Spania. Nå har bestanden eksplodert i hele Europa, og de kan overvintre helt fra Danmark og Sør-Sverige og ned til Sør-Europa. De trekker trolig nordover så snart det er gunstige vårforhold, trolig fra tidlig til midten av mars.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Diverse

Sommerfugl

Hvor gammel kan en sommerfugl bli

H.C. (03.03.2015)

Svar:

Vanligvis lever de bare noen uker som voksen sommerfugl (men kan leve flere år som larver), men noen sommerfugler klekkes om høsten, og overvintrer som voksne. De våkner til liv igjen på våren, og flyr noen uker til de får parret seg og lagt egg, så dør de.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Hvorfor er bokfinken mer oransje enn bjørkefinken?

N.N (03.03.2015)

Svar:

Det er bjørkefinken som er oransje, IKKE bokfinken, hvor hannen er mer vinrød. Men for øvrig er dette en type fundering som ikke lar seg besvare...

Roar Solheim (03.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær identifikasjon

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei har undret på hvor disse fjærene stammer fra?
Jeg tror (fra venstre) svarttrost, spurvehauk(har tidligere fått svar om at den trolig stammer fra gjøk, men den er funnet på en kirkegård og ikke til fjells) , småfugl, og ung havørn ( legg merke til grønn glansen)

M.S. (02.03.2015)

Svar:

Svarttrost stemmer nok, den neste kan være spurvehauk eller gjøk - må holde den i hendene for å kunne si dette sikkert, deretter en håndsvingfjær som ikke lar seg bestemme bare ut i fra bildet, og den siste er IKKE havørn, men en eller annen hønsefugl pga grønnfargen.

Roar Solheim (03.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk

Fikk meg en stor overraskelse sist søndag, dvs 22 februar. Sto opp etter nattevakt og gikk rundt i stua mi på Borgtun i Tromsø og slo på lyset. Går forbi verandadøra og titter ut, der, en meter fra meg sitter en falk! Jeg ser nebbet, falketanna, de svære klørne. Rygger forsiktig tilbake og prøver å skjule meg litt. Falken satt med en nyfanga fugli klørne. Da den turte å spise, kikket jeg forsiktig fram. Den hadde "lusestrikking" i brystet. Lys med grå spetter. Mørkt kinnskjegg, og i overgangen mot den mørke ryggen mer som en mørk golden retriver-farge. Veldig fin fugl, på størrelse med ei kråke. Har studert fuglebøker og bilder og finner ut det må ha vært en vandrefalk. Ung, siden den hadde mørke klør. Dette var i skjømmingen så ikke helt lett å si eksakt farge på ryggen. Men mener den var koksgrå med "krittegninger" i endene på fjærene. Kanskje på grunn av alderen at den trodde det var trygt på verandaen min, densatt i en stille krok uten innsyn. Ble skremt da det plutselig ble liv inne. Den hadde fanget en kjøttmeis tror jeg, de største fjærene som lå igjen hadde klart gule tupper.
Det ser ut som om vandrefalk ikke er så vanlig å se, har prøvd å rapportere den inn i rapporteringssystemet for fugler. Er dette en skjelden observasjon?

E. (02.03.2015)

Svar:

Det hadde hjulpet med et bilde, for ung jaktfalk er langt mer sannsynlig på dine kanter på denne tiden av året. Vandrefalkene trekker vanligvis til mildere og mer snøfattige områder om høsten.

Roar Solheim (02.03.2015)


#Trekkfugler

Tjelden

Sitter her ute på Ringvassøya i Troms og hører en fugl som er utrolig lik ( for meg helt lik) lyden av tjelden. Men her kommer ikke tjelden før om en mnd ! Hvilken fugl kan høres ut som tjelden ?

S. (23.02.2015)

Svar:

Tjelden ankommer Sør-Norge noen ganger fra starten av februar, så at de er i nord i slutten av måneden er ikke uventet.

Frode Falkenberg (02.03.2015)


#Ringmerker

Ringmerket Brudeand

Bilde vedlagt spørsmålet

For noen år siden tok jeg bilde av et Brudeand par på Azorene, medio november. Den ene hadde gul ring på foten. Er dette en parkand ?

A. (25.02.2015)

Svar:

Det kan se slik ut på ringen i alle fall.

Frode Falkenberg (02.03.2015)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hvor stor diameter skal fuglekassen til smpfugl ha, feks kjøttmeis?

P.B. (02.03.2015)

Svar:

Hulldiameter passer bra på 32 mm, innvendige mål ca 25 til 35 cm høy kasse, innvendig bunnmål (bredde og lengde) ca 12-15 cm.

Roar Solheim (02.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bilde 24.02.2015 Bertnes Bodø

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette,lengde ca 18 cm?

G.S. (02.03.2015)

Svar:

Dette er en alkekonge.

Roar Solheim (02.03.2015)


#Økologi og atferd

Rødstrupe

Er blitt fasinert av denne herlige "tassen"Nå er det 3 året at vi har 1 her.Er det mulig at det kan være den samme?Hvor formerer de seg,da de alltid er alene?Er alltid i nærheten når vi er ute.

P.E.N. (02.03.2015)

Svar:

Rødstruper holder vinterterritorium, så da finner du dem bara som enslige fugler. Derfor er det gjerne bare en eller høyst to stykker i en hage. Det KAN være samme fugl som kommer tilbake til deg, men det kan like gjerne være forskjellige individer fra år til år. For å vite det sikkert, må en ringmerke og kontrollere fuglene.

Roar Solheim (02.03.2015)


#Økologi og atferd

Kattugle

Når starter eggleggingen og hvor lang tid tar det før ungene forlater reiret/fuglekassen ? Jeg er en interessert pensjonist og hobbyfotograf.

O.P. (01.03.2015)

Svar:

Egglegging starter fra slutten av februar til begynnelsen av mai, alt etter hvor i landet du er, hvordan næringstilgangen er, og hvor tidlig eller sen våren er. Men grovt kan en regne siste halvdel av april som toppen av eggleggingstiden. Kattuglene ruger ca 1 måned, og har omtrent like lang tid før ungene forlater reiret.

Roar Solheim (02.03.2015)


#Diverse

skadet skjære

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Det landet en syk skjære, som har mistet alle halefjær og litt av fjærene bak på vingene, på balkongen vår. Den spiser og drikker og har bodd på vår balkong i to dager nå. Kan fjærene vokse ut igjen? Hvor lang tid tar det? Kan den bo på balkongen mens den friskner til? Vi holder den ikke i fangenskap! Den klarer ikke å fly av gårde på egenhånd foreløpig. Vi har lest om en slags kreft i fjærene til kråker og lurer på om det er kreft denne skjæren har fått? Anbefaler dere at vi gir den noe spesielt å spise?
Hva skal vi gjøre?

N.H. (01.03.2015)

Svar:

Dette er en kråke ungfugl med misdannede fjær. Dette skyldes trolig lite mat under oppveksten. Det er helt fint om dere forer den. Den må felle disse fjærene før nye, bedre fjær kan vokse ut, og det skjer neppe før til sommeren.

Roar Solheim (01.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl/and er dette?

K. (01.03.2015)

Svar:

Dette er en brunnakke hann.

Roar Solheim (01.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, lurer på hvilken fugl dette er, bildet tatt i dag av en venn ved Vikersund.

Å.S. (01.03.2015)

Svar:

Dette er en bjørkefink-

Roar Solheim (01.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rørdrum i Oslo?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har nå ved flere anledninger sett en fugl ved Frøen/Vinderen i Oslo som ligner veldig veldig mye på en rørdrum slik som på bildet jeg legger ved (bildet fant jeg på nettet da jeg prøvde å finne ut hva slags fugl jeg hadde sett). Hver gang så jeg fuglen fra t-banen, der den kjører veldig sakte langst en bekk. Fugler en ca 1m høy og tynn, spraglete/stripete mest svart hvit, gul-oransje lang nebb. Det er en utrolig og vakke syn! Kan det være rørdrum? Ut fra det jeg har klart å finne ut så er fuglen sjelden i Norge derfor mener jeg at noen fagpersoner burde kanskje prøve å finne ut av det?

C.C. (28.02.2015)

Svar:

Jeg mistenker heller at du har sett en gråhegre, siden rørdrummen vanligvis gjemmer seg i takrørvegetasjon. Det KAN være en rørdrum som er forkommen, men gråhegre er langt mer sannsynlig på stedet du omtaler.

Roar Solheim (01.03.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvilken type and dette er?

N.N (27.02.2015)

Svar:

Dette er en tamandversjon av stokkand-type.

Roar Solheim (28.02.2015)


#Diverse

Hva slags fugl er dette? Og hva skal vi gjøre med den?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva fulg er dette og hva skal vi gjøre med den?
Den er merket, men vi finner ikke ut helt hva det betyr, eller hvem som eier den.

I.W. (25.02.2015)

Svar:

Her kan nok http://www.brevduesport.no/ hjelpe deg.

Frode Falkenberg (26.02.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken Trost?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei

Har sett en fugl utfor huset mitt ved materen. Nesten heilt sikker på at det er en fugl i Trostefamilien. Den var støre en ein gammal svarttrost og var veldig skjerr. Den var ikke heilt lik noen troster eg har sett. kan dette være ein Blåtrost?

PS: Er svarttrostene kommet tilbake til Norge alerede nå. Dei siste dagene har eg sett 7 Hanner, Hunner og ungfugler.
Gleder meg med kasse og kamera og det har vert både Blåmeis og Kjøttmeis innom og sett. Ifjor fikk vi eit Kjøttmeis kull på 8 unger og alle overlevde!

K. (25.02.2015)

Svar:

Bildet viser en svarttrost hunn. Mange svarttroster overvintrer i Norge. Se blant annet på kartet over svarttrost under Hagefugltellingen i slutten av januar: http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?periode=hagefugl/2015&side=kart&or_id=526

Frode Falkenberg (26.02.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfuglsilhuett

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å si noe om denne, som jeg fikk tatt et dårlig mobilbilde av i Telemark i går?

Den sirklet oppover en stund, før den stupte nedover i boligfeltet og ble borte.

B. (26.02.2015)

Svar:

For meg ser dette ut som en vandrefalk.

Frode Falkenberg (26.02.2015)


#Sykdom og skader

Kråkeunge uten hale og vinger

Jeg oppdaget sist sommer en kråkeunge som hadde skader på fjærdrakten. Det falt av store fjær. Nå har den bodd i Hagen min siden da og det ser ut som foreldrene fortsatt følger med henne. Jeg mater henne godt nesten hver dag, og hun kommer frem når jg slipper ut de to kattene mine. Disse er hun ikke redd, kommer helt inntil de for å ta mat jeg legger ut. Kattene ser ut som de passer litt på henne for andre fugler! Hun er flink til å hoppe og bokser med restene av vinger. Jeg tror hun bor i et kratt på eiendommen. Hun er ofte våt, og det synes jeg er vondt å se på! Kan fjæresteinene vokse ut igjen?

K.C. (22.02.2015)

Svar:

Fuglene begynner nomalt å utvikle nye fjær med en gang de har mistet stjert- eller vingefjær.

Frode Falkenberg (25.02.2015)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisen - spiser andre fugler?

Stemmer det at Kjøttmeisen spiser andre fugler? Leser ulike steder at den tar for seg av flaggermuser i dvale, og har hørt at den hakker andre fugler i hodet hvorpå den suger ut innholdet fra hjernen.

J.A. (21.02.2015)

Svar:

Ja, i sjeldne tilfeller kan kjøttmeisa angripe og drepe andre fugler. Hjernemassen er næringsrik og fet, og sikkert et veldig godt måltid for en sulten meis. Se blant annet denne rå videoen: https://www.youtube.com/watch?v=sGpqOGWpK3E

Frode Falkenberg (25.02.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Klarer ikke å artsbestemme denne lille "fjørballen" vha Bokklubbens Felthåndbok

Bilde vedlagt spørsmålet

Sokn, Rennesøy, Rogaland:

Vi har hatt denne krabaten på besøk i de siste tre dagene.
Den blåser seg skikkelig opp til en ball når den sitter rolig og "slipper vingene ned". Den har lett rustrød overgump og lett gulspettet bryst og hode.

Den spiser godt og virker sunn og frisk :-)

Mvh Arvid

A.M. (22.02.2015)

Svar:

Dette er en gulspurv hunn. http://www.fuglevennen.no/arter/?side=bilder&or_id=537

Frode Falkenberg (25.02.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Helt brun liten fugl i hagen, Stavanger

Hei. Har dessverre ikke bilde av den, men kjenner ikke igjen fuglen i fugleatlas. Håper dere har ett forslag. På mateplassen i hagen idag var det en helt brun liten fugl, i størrelse og form minnet den om rødstrupen, men ganske jevnt mørk brun over hele kroppen, ett mørkere område på toppen av hodet, "rykkete" bevegelser med hodet når den spiste på bakken. Noen forslag?

E. (22.02.2015)

Svar:

Kan det være en munk du har sett? Her er bilde av en hann: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=499 (svart kalott) og en hunn http://www.miljolare.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?a_id=686028#bi_9216 (rødbrun kalott) .

Frode Falkenberg (25.02.2015)


#Økologi og atferd

havørn

Hei, bor på kysten på frøya! og lurer på om er det for tidlig for havørn og legge egg nå? eller kan det hende den har bynt?

H. (22.02.2015)

Svar:

Havørna kan godt begynne egglegginga i februar om forholdene tillater det.

Frode Falkenberg (25.02.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Nesheimsanden, Lista 220215

V.K. (22.02.2015)

Svar:

Dette er en snøspurv. Flott bilde! http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=892

Frode Falkenberg (25.02.2015)


#Trekkfugler

Måker

Hei jeg ser måker ute og lurer på om disse er opprinnelige trekkfugler eller overvintrede fugler 🐥🐥🐥

M.S. (23.02.2015)

Svar:

Alle måke arter er mer eller mindre trekkfugler. Norske fiskemåker overvintrer gjerne i Danmark, mens svartbaken ofte velger Frankrike. Sildemåkene er kanskje den arten som hekker hos oss og som trekker lengst avgårde om vinteren. De overvintrer nemlig så langt sør som Vest-Afrika.

Frode Falkenberg (25.02.2015)

««første 33 700 - 33 749 av 50 005 siste»»