Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 33 570 til 33 619 av totalt 49 925 spørsmål «forrige neste»
Kattugle
Hei! Leser med interesse en del svar i fra deg angående hvor tidlig kattugle hekker og får unger. Ser at du skriver tidligst egglegging slutten av februar. Har selv en kasse rett utenfor huset nærmest midt i byen...Trondheim. Denne har nå forholdsvis store unger, noe som må bety at eggleggingen må ha skjedd allerede i januar. Tenkte dette kanskje kunne være av interesse....
Y. (16.03.2015)
Svar:
Vi kjenner til tilfeller av så tidlige hekkinger hos kattugle, men dette er sjeldne ekstremtilfeller, så slutt av februar til midt i april er mer normal variasjonstid for start på egglegging.
Roar Solheim (17.03.2015)
Spørsmål:
hvordan går det med Grønnfink bestanden . Her vi bor i Målsjøområdet i Klæbu er det så kort som ingen og heller ikke på Lesundøya i Aure. Er den i oppgang andre steder i landet?
O.H. (16.03.2015)
Svar:
Det virker som om det er en generall nedgang på grønnfinkene i Norge (i alle fall vinterstid) siden 2011.
Frode Falkenberg (16.03.2015)
Rødstjert?
Hei,
i morges hørte jeg noe jeg var sikker på var en rødstjert som sang utenfor huset, i Kristiansand.
Jeg ser at den ikke kommer før i midten av april. Så jeg må vel ha feiltolket, eller er det mulig at de kommer så tidlig?
L. (16.03.2015)
Svar:
Det høres merkelig ut at en rødstjert skulle synge allerede nå.
Frode Falkenberg (16.03.2015)
Litt tidlig
Hei. I fjor så jeg en skjærefamilie som bygde reir i et tre i nærheten. I dag så jeg en skjære utenfor redet og prøvde å lokke til seg hunner. Er dette for tidlig? Synes du vineren har vært mild i år?
A. (10.03.2015)
Svar:
Skjærene har holdt på med reirbygging lenge, så dette er ikke overraskende. Vinteren har vært mild mange steder i Sør-Norge, men du sier ikke hvor du bor, så det er umulig å vite hvordan forholdene har vært på ditt hjemsted.
Roar Solheim (16.03.2015)
Spurvereir i kjøkkenviften i mars
Hei, vi har kost oss med livlig aktivitet i kjøkkenviften inntil nå når vi ønsker å pusse opp kjøkkenet. Spurvene har trolig holdt til der i flere år og vi ønsker ikke å skade dem på noen måte. Er det for sent å fjerne i forhold til egg og unger nå i slutten av mars? Og vil fuglene klare seg fint og finne et nytt tilhold om vi gjør dette nå? Evt legge til rette på noen måte. Hilsen glad i fugler som vil ha god samvittighet i nytt kjøkken. Tusen takk for råd!!😄
F.K.I.F. (10.03.2015)
Svar:
Hvis fuglene ikke har egg eller unger i reiret, bør dere fjerne det så raskt som mulig slik at dere får tettet til vifteåpningen med netting. Spurvene finner nok andre reirplasser, f. eks. under takstein.
Roar Solheim (16.03.2015)
Ho eller Han som ikke kan?
Jeg har 2 undulater, 1 jente og 1gutt(2år). De har parret mange ganger uten at hun vil men også noen ganger der hun vil.. Han er veldig pågånde og prøver å få henne inn i fuglekassen sin, hun går av og til inn og andre gsnger står yun bare uttfor. Jeg har gjort alle triks for at de skulle lagt egg men ingenting funker. Hva kan være galt? Er han/hun steril? vil hun bare ikke legge noen egg
A. (14.03.2015)
Svar:
Dette må du spørre burfuglfolk om, noen som kan undulater og papegøyer i fangenskap. Vi håndterer mest spørsmål om viltlevende fugler.
Roar Solheim (16.03.2015)
Den stygge svanungen?
Hei hei! I nabolaget har vi en svanefamilie. I år fikk de åtte unger, men kun to har fått vokse opp. I månedsvis har en and av en eller annen sort (ser litt ut som en stokkand på fargene, men den er veldig stor) svømt, spist og sovet med familien. Den ser ut som den er et fullverdig medlem. Hvorfo3 i all verden får den lov til det?
Legger ved et bilde av ungene som ligger og slapper av sammen.
Mvh
Karina
K. (12.03.2015)
Svar:
Ikke godt å si hvorfor svanene tolererer stokkanda. Kanskje de bare rett og slett overser den, mens anda finner trygghet i å oppholde seg nært de store svanene.
Roar Solheim (16.03.2015)
bestilte småfugllokk på natur og fritid...
hei, bestilte for over en uke siden en fuglelokk som lokker til seg småfugler. men den har ikke kommet ennå. når kommer den? og hvilke arter kan lokkes med en slik lokk
M.S. (14.03.2015)
Svar:
Dette må du spørre butikken om..... Ring 38 39 35 75.
Roar Solheim (16.03.2015)
Havørn
Hei, er havørn med 3 egg sjeldent ? eller normalt?
H. (15.03.2015)
Svar:
Vet ikke hvor stor andel av kullene som kan inneholde 3 egg, men det skjer i alle fall nå og da. To egg er nok det absolutt vanligste.
Roar Solheim (16.03.2015)
Hva er dette?
Fant denne døde fuglen i skogen, men klarer ikke finne ut hva det er fra bøkene jeg har. Vet dere? ( beklager uklart bilde)
N.N (15.03.2015)
Svar:
Dette er en ungfugl av hønsehauk. Kanskje den har sultet i hjel - det er en skjebne som rammer mange unge hauker i deres første vinter.
Roar Solheim (16.03.2015)
Hva er dette?
Jeg kjenner ikke igjen denn fuglen, kan dere kjenne denne igjen?
N.N (15.03.2015)
Svar:
Dette er laksender.
Roar Solheim (16.03.2015)
Kaie
Hei!
Jeg lurer på en følgende:
For ca 45 år siden, i min ungdom gikk jeg daglig i skogen.
Denne våren gikk bl.a. i en eikeskog på Nesodden, (gårdbruker RØER)
I en del av denne skogen var det veldig mange Kaier.
Jeg hang opp fuglekasser, bl.a. Uglekasse.
Hvor jeg var så heldig å få Perleugla til å hekke.
I mange av Eiketrærne var det mange hull, hvor Kaiene bodde.
Idag, 45 år etter, tok jeg turen innom samme skog og på samme sted.
Det fantes ikke lenger noen kaier der.
De er ikke ofte å se lenger.
Hva kommer dette av? Til opplysning så er det endel jordbruk rundt denne eikeskogen.
Kan det være sprøytet med ugressmiddel som er årsaken til at Kaiene er borte?
Vh
Tor Hilmar Årnes
T.H.Å. (15.03.2015)
Svar:
Kaiene har generelt blitt mer tallrike og utbredt i Norge de siste tiårene. Hvis de lokalt har forsvunnet, kan dette f. eks. ha sammenheng med at kulturlandskap gror til med skog. Kaiene er typisk åkermarksfugler.
Roar Solheim (16.03.2015)
Rømt tamand eller kryssning.
Denne anda holder seg sammen med en gruppe stokkender i Larvik. Jeg Lurte på om det er en kryssning mellom vill og tam eller om den kanskje bare har rømt? Den er mer enn to ganger så stor som en stokkand med mine øyemål
H.G.J. (15.03.2015)
Svar:
Dette er trolig en rømt tamand av en eller annen variant.
Roar Solheim (16.03.2015)
kan fuglekasser henge løst i tau?
hei! Kan fuglekasser henge i tau over en gren, eller må de plasseres fast på en stamme? (Vil dinglingen, bevegelse være et problem?)
E. (15.03.2015)
Svar:
De kan nok, men vil ikke anbefale så ustabil opphenging. Kassene bør henge mot trestamme eller husvegg.
Roar Solheim (16.03.2015)
Bark i fuglekasse
I dag, 15.mars, renset vi alle fuglekasser på Frønsvollen i Oslomarka. (Vi=Naturvernforbundet i Oslo og Akershus) I en av kassene var det store mengder bark, små barkebiter (jeg tok med noe i en plastpose). Vi har aldri sett noe lignende. Kan det være fugl eller andre dyr som har samlet barkebitene? Åpningen i fuglekassa er liten, vi skjønner ikke at andre dyr enn fugler har kommet seg inn
A.K. (15.03.2015)
Svar:
Det har nok hekket spettmeis i kassa. Den bygger rede av små furubarkflak.
Roar Solheim (16.03.2015)
fuglekasser
jeg får ikke eks. kjøttmeis i min kasse som henger med åpning mot sør, har dette med at det blir for varmt når sola står på der. men henger de motsatt veg blir det hekking.
N.N (15.03.2015)
Svar:
Det KAN skyldes temperaturen, men også andre faktorer som ikke er lette å oppdage for oss.
Roar Solheim (16.03.2015)
svarthvit fluesnapper i mars?
heisann, i fjor vår satte jeg opp kasse til svarthvit fluesnapper og den fikk fram 6 unger. og min oldemor mener at hun har sett en svarthvit fluesnapper hunn rundt og inni kassa (den henger der). er ikke det litt vel tidlig? vil denne fuglen dø som følge av meldt minusgrader i løpet av uka?
M.S. (15.03.2015)
Svar:
Jo, dette er nok en feilbestemmelse. Vi kjenner ikke til så tidlige ankomster av fluesnapper. Det skyldes nok at fuglen kommer fra tropisk Afrika, og ikke kan gamble på mulig tidlig vår. De tidligste fluesnapperne pleier å ankomme helt i slutten av april.
Roar Solheim (16.03.2015)
Kan dette være...?
Denne flokken er fotografert på svært lang avstand og forstørret kraftig i etterkant.Det var så vidt den var mulig å se med det blotte øyet. De sirklet rundt ved en bratt fjellvegg. Observasjonen er fra Sauherad kommune i Telemark. Lurer på om det dreier seg om en flokk med ravner eller musvåk. ( Hvis det i det hele tatt går an å identifisere desse fuglene )Det var rundt 10 stykker.
K.J. (15.03.2015)
Svar:
Dette er en flokk med ravner.
Roar Solheim (15.03.2015)
Hvit due
Hei! De siste par dagene har det dukket opp en helt hvit due i flokken av vanlige duer her. Tror ikke det er en albino. Har mørke øyne. Er dette vanlig?
M. (15.03.2015)
Svar:
Sikkert en bydue/tamdue/brevdue. De kommer i mange ulike farger, og hvite er heller ikke uvanlig, uten at de er albinoer.
Roar Solheim (15.03.2015)
Hvilken fugl er dette
Hei, lurer på hvilken art dette er? Tatt helt nordøst i Porsangerfjorden 31.07.13.
A. (15.03.2015)
Svar:
Dette er to svømmesniper.
Roar Solheim (15.03.2015)
albino nøtteskrike
Hei. Vi har sett en fugl vi ikke kan plassere, men vi tror det må være ei nøtteskrike med "fargespill". Den har den blå flekken på vingene, men har hvitt hode. Er dette vanlig?
I.O.G.B. (14.03.2015)
Svar:
Slike fargeavvik er ikke uvanlige blant spurvefugler som troster og finker, men jeg har ikke sett bilder av nøtteskriker med slike farger før.
Roar Solheim (14.03.2015)
Ung Steinskvett?
Kanskje det er lettere og se fuglen på dette bilde fra Hogga sluser...Det andre var fugl i lufta..Takk for god hjelp:-)
M.A.F.A. (13.03.2015)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (13.03.2015)
Bør man fylle sagflis eller mose i bunnen på fuglekassene?
Har 15stk gamle fuglekasser på husvegg og fjøsveggen. Det så ut som flere av kassene var preparert av mennesker, med lag av mose, sagspon, og endel syntetisk boblejakkefor el.l. Jeg skrapet de så ren som mulig, men kassene er sikkert 10-20år gammel og hadde fått litt sprekker. Et par av de hadde sprekk i bunnen også. Burde jeg fylle litt materiale i bunnen på kassene, evt hva type materiale? Eller rett å slett snekre nye kasser? En ting til, hvis det er hullet fuglene søker etter, kan jeg da rett og slett bare lage flere hull i fjøsveggen, og ha kassene på innsiden av veggen?
L.S. (10.03.2015)
Svar:
Vanlige småfuglkasser skal du ikke fylle noe i - fuglene bygger reir i dem selv. I større uglekasser fyller du ca 10 cm grov flis, ikke sagflis.
Roar Solheim (13.03.2015)
Spørsmål:
Har stor glede ved å fore småfuglene. Men det er så trist at hauken kommer mange ganger hver dag,føler nesten at jeg "dekker bord for han"-fins det noen måte å skremme han på ? Foringsplassen har jeg flyttet helt nært huset bare 4-5m unna døren , men hauken kommer allikevel . Kanskje det er best å slutte med foringen ?
N.N (11.03.2015)
Svar:
Spurvehauken er en del av naturen som du nok må godta. Dessuten den rask til å plukke vekk syke eller skadde småfugler på en forplass (fordi de ofte reagerer senere enn de andre). På den måten kan hauken redusere faren for smittespredning blant fuglene. Det beste du kan bidra med, er å ha forplassen nær tette busker som småfuglene kan flykte inn i.
Roar Solheim (13.03.2015)
ravn på jæren
Hvor blir all ravnen av på sommeren? Vi har bod på jæren 1år, og på vinter halvåret er det fult av ravn.Mens på våren kommer vipå og da forsvinner de og er borte til høsten.
D.B. (12.03.2015)
Svar:
Kråkefuglene holder seg mest parvis i hekketiden, men kan samles i større flokker om vinteren. Grunnen til at ravnene ser ut til å forsvinne, er nok at de sprer seg ut i terrenget parvis.
Roar Solheim (13.03.2015)
Grå fluesnapper ?
Tatt ved Trollkyrkja, Møre og Romsdal Aug 2014...Fått tips om at det kan være grå fluesnapper ?
M.A.F.A. (12.03.2015)
Svar:
Ja, dette er en gråfluesnapper. Fint bilde!
Roar Solheim (13.03.2015)
Kan dette være ungfugl Steinskvett ?
Bildet er tatt ved Hogga Sluser i sommer.
M.A.F.A. (12.03.2015)
Svar:
Kankje, men det var vanskelig å se på dette bildet...
Roar Solheim (13.03.2015)
Hva slags fugl ?
Hva slags fugl er dette ? Det er tatt på Runde i August 2014.
M.A.F.A. (12.03.2015)
Svar:
Dette er en bergirisk.
Roar Solheim (13.03.2015)
Hornugle?
Fant disse fjærene på en mark og lurte på om det er fra en hornugle?
S.S. (12.03.2015)
Svar:
Ja, dette er faktisk hornugle. Kan være tatt av hønsehauk eller hubro.
Roar Solheim (13.03.2015)
Artsbestemmelse
Hei. Var på Tautra i Nord-Trøndelag og fotograferte fugler i slutten av Juli i fjor sommer. Det er et par av disse jeg ikke greier å artsbestemme. Noen ide?
O.M.U. (10.03.2015)
Svar:
To myrsniper og en heilo. Flotte bilder.
Frode Falkenberg (11.03.2015)
Sangsvaner
Hvor trekker de
N.N (10.03.2015)
Svar:
De trekker til åpent vann, så lengden varierer med hvor streng (kald) vinteren er.
Roar Solheim (10.03.2015)
Havørn!
No har havørn komme med 2 egg i reiret! rart, siden det har vært storm og skikkelig regn og snø! bor på frøya! å reiret har blitt bygd på rekordfart spør du mæ :) den har flytta plass fra i fjor, men bare med 2 meter!
N.N (10.03.2015)
Svar:
Artig at ørnene har startet. Hvis de unngår forstyrrelse utover i mars-april, burde de klare å få fram ungene sine også.
Roar Solheim (10.03.2015)
Stær
Hvorfor etterligner stæren sangen til andre fuglearter ?
V.B. (10.03.2015)
Svar:
Det er mange fuglearter som plukker opp deler av andre fuglers sang og putter det inn i sitt eget repertoar. Dette er en måte å bygge opp en komplisert, sammensatt og variert sang gjennom læring, i stedet for at den må være nedarvet, Det gjør at en fugl som har levd lenge (og har vært på minst en trekkreise), kan lære seg en svært mangfoldig sang, noe som er attraktivt blant hunnfuglene. En hann som har en omfattende sang, kan kanskje også lettere skremme unna andre hanner som kan være konkurrenter om en hunnfugl.
Roar Solheim (10.03.2015)
lang-halsede fuler?
jeg har lyst til å finne navn på fugler med lang hals,men jeg har ingen fugle-bok.........mvh linea
L. (09.03.2015)
Svar:
Noen eksempler: Trane, gråhegre, stork, storskarv, rørdrum, storspove, knoppsvane, sangsvane, grågås (de fleste gjess har lang hals).
Roar Solheim (09.03.2015)
Troster og banan
Hei, har i hele vinter foret med solsikkefrø, meisebolle og eple. Har blant trostene fått besøk av gråtrost, svarttrost og rødvingetrost. Men også kjøttmeis, blåmeis, dompap, grønnfink, bjørkefink, gråsisik, munk og sidensvans. Men når det gjelder trostene som er fruktetende kan de spise banan også?
M.S. (09.03.2015)
Svar:
Jeg vet ikke om fugler i Norge vil spise banan eller ikke, men det er ikke noe farlig å prøve å servere dem banan. Legg ut noen bananbiter på forplassen og hold øye med om fuglene spiser dem eller ikke.
Roar Solheim (09.03.2015)
Grankorsnebb
Hei, lurte på hvor det er muligheter for å se grankorsnebb? er de dypt inne i skogen eller holder de seg til vannkanten av en innsjø f.eks.? bor på gård med mye kulturlandskap en innsjø og tette skoger i åser og koller. er det mulighet for å se grankorsnebb? Og når på året. Buskerud,Hurum.
J. (07.03.2015)
Svar:
Korsnebber er det vanskelig å angi spesifikke områder for. De dukker opp når det er gode kongleår, og da kan du se dem nesten overalt hvor det er barskog, særlig grantrær fulle av kongler.
Roar Solheim (09.03.2015)
Hvilken fugl?
Lurer på hvilken fugl dette er? Bildet er litt dårlig men, men.
J.L. (06.03.2015)
Svar:
Dette er en dykker i vinterdrakt, men svarer befinner seg for øyeblikket i USA uten håndbøker tilgjengelig, så jeg kan ikke si sikkert hvilken art dette er... Mistenker likevel at det dreier seg om en gråstrupedykker.
Roar Solheim (09.03.2015)
Fuglekasser til kjøkkenhage
Jeg har en økologisk kjøkkenhage i Nes i Akershus og vil invitere flere fugler til å bosette seg i hagen som kan spise av kålormer, insekter og andre skadedyr.
Hvilken fugler anbefaler dere å gjøre rede for? Kan dere anbefale type fuglekasser eventuelt størrelse/ design jeg skap bruke?
A. (09.03.2015)
Svar:
Du kan lage standard småfuglkasser som passer til både fluesnapper og meiser. Lag en kasse som er ca 12-15 cm i tverrmål innvendig, ca 25-30 cm høy, og med inngangshull som er på 32 mm diameter. Lag kassene slik at lokket kan åpnes for å rense ut gammelt reirmateriale om vinteren. Meiser og fluesnappere mater ungene med insekter og sommerfugllarver, så de bør være de beste til å besøke hagen din.
Roar Solheim (09.03.2015)
Gamle småfugler
Hvordan kan man se om en fugl, f.eks. dompap er gammel? -Og om de kanskje snart skal dø? Vet jo at oppblåste fugler kan være syke, men hvis det er bare et par (han og ho) blant 50 tenkte jeg kanskje de kunne være et riktig gammelt "ektepar" som har kommet til veis ende...? Forer også rådyr med valset havre og litt epler og potet i ( små, små biter) o.l.. Kan fuglene forspise seg på dette?? Takk for svar. Mvh Kristin Røde, Junkerdal
K.R. (09.03.2015)
Svar:
Du kan neppe se på småfugler at de er gamle, slik en lettere kan på pattedyr. Småfugler holder heller ikke sammen i par, annet enn under den korte hekketiden.
Roar Solheim (09.03.2015)
Kan storlom se under vann?
Hei,
jeg lurer litt på synet til storlommen. Jeg regner med at den, siden den foretrekker klart vann for å fiske, bruker synssansen for å oppdage byttet. Men i hvilken grad kan fuglen se hva som foregår på land/ved vannkanten mens den selv dykker under vann?
På forhånd mange takk!
M.B. (08.03.2015)
Svar:
Alle fugler som dykker etter fisk, må bruke synet for å se byttedyrene. Men hvordan de ser opp fra vannet når de er under vann, vet vi nok lite om. Hvis du ser en lom som dykker, og beveger deg mens den er under vann, men sitter stille når den kommer opp igjen, så vil den neppe reagere på deg.
Roar Solheim (09.03.2015)
Hærfugl
Hei!
Ikke egentlig et spørsmål, men jeg finner ikke helt ut hvor jeg burde henvende meg:
Jeg bor i Sømna kommune sør i Nordland. I dag har jeg hatt besøk av en fugleinteressert venn, og da jeg og mannen min fortalte om et fuglebesøk vi hadde for ca. 20 år siden, mente han at vi burde fortelle dere om det.
Vi hadde besøk den gangen, og var tre voksne mennesker som satt ved vinduet i stua vår og drakk kaffe da en ganske stor og helt spesiell fugl holdt på å fly i ruta vår. Vi hadde aldri sett noe som lignet, og da vi slo opp i fugleboka mi, så vi at det var en hærfugl! Jeg har aldri glemt det flotte synet av hodepryden og de sort- og hvitstripete vingene mot den rosa kroppen. I barne-tv-programmet som heter Drømmehagen, har jeg sett denne fuglen nå når jeg har fått barnebarn, ellers skjønner jeg jo at den egentlig ikke finne i nærheten av våre trakter. Men som sagt: På midten av 90-tallet var den på besøk hos meg!
Mvh. Inger F. Skarsmo
8920 Sømna
e-post: in-skars@online.no
mob:95828220
I.F.S. (09.03.2015)
Svar:
Hærfugl dukker opp flere ganger hvert år i Norge, og de blir sett over hele landet. Men det er bare snakk om få individer. Det er nesten umulig å ta feil av en hærfugl, fordi den skiller seg så kraftig fra de fleste andre fugler i utseende. Hærfugl har hekket på Gotland i Sverige, men er ellers vanlig å se rundt Middelhavet, og lenger sør, i Afrika.
Roar Solheim (09.03.2015)
Spørsmål:
Vi har en fuglekasse med kamera (som ikke har vært i bruk) Men ingen fugler liker kassen. Ser stadig at kjøttmeie og blåmeis kikker inn i kassa, men den er ikke godtatt. Har flyttet den fra vegg til eiketre, men det hjelper ikke. Skal kassen ha en helling? Den heller litt innover øverst. Har det noe å si?
mvh Reidun Nordby-Madsen
R.N.M. (08.03.2015)
Svar:
Nei, dette skal ikke bety noe, men det er ofte umulig å forstå hvorfor en kasse ikke blir benyttet.
Roar Solheim (09.03.2015)
Albino due observeret flere ganger sammen med andre duer. Er fugler farveblinde??
N.N (08.03.2015)
Svar:
Nei. Fugler har utmerket fargesyn.
Roar Solheim (09.03.2015)
Legge inn byggematrialer for reir i fuglekasser?
Hei. Har hengt opp noen fluesnapperkasser som jeg lurer på om det er lurt å legge inn noe byggematerialer i? Evnt. hva som er best å bruke?
R.S.J. (08.03.2015)
Svar:
Det er ikke noen ide å legge inn byggematerialer inne i kassene. Fugler som bygger rede selv, vil nok helst velge ut og legge på plass dette materialet etter eget ønske. Det vil trolig virke mot sin hensikt å legge byggematerialer inne i kassa.
Roar Solheim (08.03.2015)
Hvilken fugl er dettte.
Jeg lurer på hvilken fugl dette er? I Fuglebøker står det Gulerle og noen hevder att det er en Såerle. Så nå måtte jeg høre med dere for å få det riktige svaret.
Mvh Arve S. Hage
N.N (07.03.2015)
Svar:
Arten heter gulerle, men er delt opp i flere underarter, hvorav en kalles såerle, I en del eldre bøker er det dette navnet som står oppført,
Roar Solheim (08.03.2015)
lundefugl
Hei Har funnet en død lundefugl og lurer på om jeg må si fra til noen og om jeg evt kan få den stoppet ut
L. (08.03.2015)
Svar:
Ta kontakt med en godkjent taxidermist (en som stopper ut fugler) og spør om dette. Alle arter som er såkalt søkepliktige, er det taxidermisten som skal sende søknad for.
Roar Solheim (08.03.2015)
Uglekasse
Hører vær natt kattuglesang fra området uglekassen er satt opp. Kan den ha flyttet inn?
S. (07.03.2015)
Svar:
Det er umulig å svare på. Hvis det er bra mattilgang, KAN kattuglene ha startet egglegging allerede, men vanligvis skjer ikke dette før ut mot Du kan godt ta en rask kikk i kassa en gang i uka, for å se om uglene har startet - det er ikke kritisk.
Roar Solheim (08.03.2015)
Fugl ved sjøen
Går det an å se hvilken fugl dette er? Ved sjøen på Orkanger 6.mars.
A. (07.03.2015)
Svar:
Ja. Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (07.03.2015)
måker
hva er det måker spiser?
B. (06.03.2015)
Svar:
Måker spiser nesten alt mulig, men hovedsakelig fisk, sjødyr, insekter og andre småkryp. Litt avhengig av art. Store måker kan opptre som rovfugler, og avlive fugler helt opp mot andestørrelse.
Roar Solheim (07.03.2015)
Mørk pilfink?
Traff på disse 2 fuglene i dag 06.03.2015 kl. 09:43 ved et pumpehus ved Osbakken ved sørenden av Bogstadvannet.
Den ene er ganske bestemt en Pilfink hann, men den andre er jo helt mørk. Kan hunnene virkelig være så mørke?
Har aldri sett noe lignende før.
T.T. (06.03.2015)
Svar:
Bilde mangler - ikke mulig å si noe.....
Roar Solheim (07.03.2015)