Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 33 477 til 33 526 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Hvordan han man temme et ekorn
H.F.P. (13.04.2015)
Svar:
Ekorn skal ikke temmes - det er ulovlig å holde slike dyr i fangenskap i Norge.
Roar Solheim (13.04.2015)
Musvåk eller Hauk?
Bildet tatt i dag på Nesodden, landbruksområde.
Er det Musvåk?
T.H.Å. (13.04.2015)
Svar:
Dette ser mest ut som en musvåk, selv om vinkelen er veldig skrå og det er litt vanskelig å bedømme undersiden skikkelig.
Roar Solheim (13.04.2015)
Katt vs småfugl
God dag
Eg torer å be om dykkar vurdering om norsk kattehald trugar bestanden av småfuglar i nærområda. Eksisterer det estimat på kor mange kattar det er og kor mange småfugl dei tek livet av kvart år?
Helsing Egil Borlaug
E.B. (12.04.2015)
Svar:
Dette er opplysninger vi dessverre ikke har i Norge. Det er gjort undersøkelser i andre land, som tyder på at kattenes innhogg i småfuglbestanden i byer og tettsteder kan være betydelig. Katter finner du ikke utenfor bosettingsområder i Norge.
Roar Solheim (13.04.2015)
Lerke eller trost?
Bildet er tatt april i fjor
K. (13.04.2015)
Svar:
Dette er en måltrost.
Roar Solheim (13.04.2015)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette?
T.H.Å. (12.04.2015)
Svar:
Dette er en bokfink.
Roar Solheim (12.04.2015)
Falk idag 11 april
Er dette Tårnfalk
T.H.Å. (12.04.2015)
Svar:
Ja, dette er en tårnfalk hann.
Roar Solheim (12.04.2015)
ukjent spurvefugl
Bor ved (vannet) Limingen i Nord-Trøndelag
Jeg har på mateplassen min en fugl som ligner på gråsisik, like stor (10 cm), men den er fra grønn til gul oppå ryggen (grønngrå fjær på vingene og tildels gulgrønn under) - mens den har har samme mønster på brystet.
H.Ø. (12.04.2015)
Svar:
Dette høres ut som at det kan være en grønnsisik.
Roar Solheim (12.04.2015)
Trygt (for uglene) om jeg klatrer opp til kattuglekasse tidlig i rugefasen?
Hei. Jeg har fire kattuglekasser, og det ser (og høres) ut til å være hekkende uglepar i minst to av dem i år. Den ene er overvåket av et fjernstyrt MMS-viltkamera som er plassert på utsiden av kassen (ca 70-80 cm fra den), så jeg har blitt tilsendt bilder av ugler som beveger seg inn og ut av kasseåpningen i det siste. Jeg har grunn til å tro at hekkingen begynte 1. påskedag.
Kameraet er festet til en pinne som står fast i et hull i en tykk planke montert på en gren under selve kassa. En bagasjestropp bidrar til å holde pinnen på plass. Bagasjestroppen er dessverre blitt gammel og dårlig, så pinnen tippet forover for noen dager siden, slik at kameralinsen ikke lenger er rettet mot hullet.
Hvis jeg har rett i at hekkingen startet 1. påskedag: Kan jeg klatre opp til kameraet (i stige), ta ned kameraet og erstatte bagasjestroppen med en ny en -- uten å risikere at uglene skyr kassa?
Jeg vet av erfaring hvordan ugleangrep føles på kroppen, men jeg har verneutstyr, så det er ikke min egen helse jeg tenker på. Dog vil jeg helst unngå å skremme bort uglene fra eggene sine.
Selve operasjonen med å ta ned kameraet vil være unnagjort på maks ca to minutter, og ny montering vil ta ca tre minutter (i tillegg tar det litt tid å gå til/fra området hvor treet står, og terrenget er veldig oversiktlig for uglene, så de kommer til å se og høre meg hele tiden). Jeg tenker å vente ca et døgn mellom disse to operasjonene (og jeg skal fjerne stigen fra treet i mellomtiden). Å kikke ned i kassa har jeg ikke tenkt å gjøre.
Hva tror du? Bør jeg droppe det?
H. (12.04.2015)
Svar:
Så lenge du bare skal justere noe utenfor kassa, tror jeg ikke dette betyr noe for hekkingen, selv om hunnen skulle fly ut av kassa mens du er der. De angriper neppe nå - det skjer helst bare når ungene er store eller like etter at de har hoppet ut. Dette kan du nok trygt gjøre.
Roar Solheim (12.04.2015)
rødvingetrost eller hann 1årig sibirtrost ?
Har jeg sett en vanlig rødvingetrost som er litt grå eller en hann 1 år sibirtrost?
Mest sansynlig en rødvingetrost, med de jeg har sett er mere brune.
P.J. (12.04.2015)
Svar:
Ja, dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (12.04.2015)
Grågås på feil sted
I Susendal i Hattfjelldal kommune har vi observert ei grågås i nærmere 2 uker. Den er alene og oppholder seg ved vannkanten i ei elv. Trolig søker den tilflukt også i en gammel løe eller tilsvarende om natta. Nå er det jo full vinter i denne fjelldalen, 360 moh og ca 15 mil øst for. Brønnøysund. Spørsmålet er kort og godt hvilke sjanser har gåsa til å overleve, og hva kan en eventuelt "bidra med"?
Nevner også at her er ei hegre som har oppholdt seg en tid. I utgangspunktet var der 3 fugler, men nå ser vi bare en. Dette er kanskje ikke like uvanlig som mht gåsa, men under rådende forhold har kanskje også hegren en utfordring?
H.I. (09.04.2015)
Svar:
Tror nok at gåsa bør kunne fly videre mot kysten dersom den ikke finner noe å spise i Hattfjelldal - det er ikke så veldig langt for ei gås.
Roar Solheim (12.04.2015)
Er det svaler på Oscarsborg
Er det svaler på Oscarsborg
I. (10.04.2015)
Svar:
Det er for lokalt til at jegh kjenner til forholdene, dessverre.
Roar Solheim (12.04.2015)
Innsjø fugler
Hei
kunne du fortelle meg om to fuglearter som er tilknyttet til innsjø og hvilken bygningstrekk hos disse fuglene gjør dem tilpasset miljøet og levesett der? Hvis du har noen bøker du kunne anbefalt meg så gjerne kom med forslag
L. (09.04.2015)
Svar:
Du kan kanskje finne noe om dette i Norges Dyr - sjekk bibliotek, eller ved å søke på ender, dykkere, sumphøns på wikipedia (vannfugl og økologi).
Roar Solheim (12.04.2015)
Fulgt ved fuglebrettet
I dag morges satt den en stor fugl på bakken ved fuglebrettet vårt. Fuglen var ca. på størrelse med en trost eller flaggspett. Kroppen var brun, både på over- og undersiden, halen og nebbet var svart, og den hadde en svart stripe på undersiden av nebbet. Det er mulig den også hadde noen salgs blå detaljer på kroppen, men jeg rakk ikke å se skikkelig før den fløy avgårde. Hvilken fugl er dette? observasjonen skjedde på indre Østlandet.
G. (12.04.2015)
Svar:
Kan du ha sett en nøtteskrike? Sjekk denne på nettet.
Roar Solheim (12.04.2015)
Bokfink som for fjerde år flyr på og "mater" vinduene våre
Vi har for 4. År på rad besøk av en bokfink som hele dagene holder seg ved våre vinduer. Den flyr forsiktig mot vinduene setter føtter og nebb mot vinduet, og ser ut som den vill inn. Det ser ut som samme mønster hver dag hele tiden. Den holder på i timesvis hver dag. Dersom vi går til vinduet flyr den til samme gren hver gang. Når vi går bort er den i gang igjen. Det er kun en fugl som gjør dette. Er dette normal oppførsel av en bokfink?
H.W. (11.04.2015)
Svar:
Hvis du skal unngå dette, må du dekke til vinduene på utsiden en stund.
Roar Solheim (12.04.2015)
Mating av ville fugler
Hei,kor lenge burde man mate ville fugler utover våren?
A.H. (11.04.2015)
Svar:
Det er det ikke noen regel for - du kan mate hele året om du har lyst.
Roar Solheim (12.04.2015)
hvoran mater man gressender?
heisann..
jeg er ei jente på 10 år.og jeg og min familie lurer på hvordan man mater gressender??for vi fant en ensom og alene gressend som vi prøvde å mate..men den døde tilslutt..så hvordan mater man dem for at dem ikke skal dø?
C. (11.04.2015)
Svar:
Dette får du trolig best råd om dersom du kontakter noen som driver med oppdrett/hold av ender og andre tamfugler. Det er mulig vanlig hønsefor kan gå bra, men sjekk med fugleholdere for sikkerhets skyld.
Roar Solheim (12.04.2015)
sjeldet besøk på bakken under frøburet
Denne fuglen har en rød kalott omkranset med svart hette som stråler ned i nakken. Helt hvit krave og kinn. lys grå underside og lys brun overside med mørkere gump med noen små lyse prikker. på størrelse med en slank bokfink.
Har bare utydelige bilder og vanskelig å se .
Lar det seg gjøre å finne ut hvem dette er? Finnes ikke i mine fuglebøker.
S.W. (11.04.2015)
Svar:
Kan du sende inn bilde også, selv om det er utydelig?
Roar Solheim (12.04.2015)
Kattugle
Eg kikka oppi uglekassen i dag. Uglekassen heng oppi eit lauvtre i nærleiken av huset. På veg opp i treet fauk ugla ut av kassen, det var forresten 3 egg i kassen. Eg lurar på om kor lenge kan ugla vera borte frå egga før det ikkje vert klekt ut ugleungar?
J.T.H. (11.04.2015)
Svar:
Dette avhenger av hvor tidlig eller sent den er kommet i rugingen, og hva slags lufttemperatur det er ute. Tror nok eggene kan klare seg 1/2 - 1 time, men kan ikke si noe eksakt her.
Roar Solheim (12.04.2015)
Falk idag 11 april
Litt dårlig bilde jeg tok idag, men kan dere se hvilken type falk dette er? Tatt på Nesodden idag.
T.H.Å. (11.04.2015)
Svar:
Dette er en tårnfalk hann.
Roar Solheim (12.04.2015)
Kråkereir til besvær
Har fjernet reiret i grana en gang, er det noe lukter etc jeg kan legge igjen i treet, for å hindre at de bygger et nytt rede?
N.N (12.04.2015)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (12.04.2015)
Spørsmål:
Hei.
Vi har en eik rett utenfor huset, der har vi satt opp en fuglekasse.Den avlet frem et kjøttmeis kull i fjor sommer:-)
Men nå har et skjære par begynt med redebygging litt høyere opp i eika. Hvordan er den kombinasjonen bortsett fra at skjærene lager et helvetes leven med skrattinga si.
Bør jeg fjerne skjæreredet ?
G.S. (12.04.2015)
Svar:
Meisene bør kunne hekke i kassa selv om det også hekker skjærer i treet. La skjærene være i fred.
Roar Solheim (12.04.2015)
flaggspett i flokk?
Sitter ute å nyter sol og vår, og i passe store eiketrær i hagen har vi i hele dag hatt besøk av 3 flaggspetter, tre hunner. Er det vanlig at disse flyr sammen, virker som om to er gode venner og ei er bare med...
L. (12.04.2015)
Svar:
Nei, det er ikke så vanlig, og i alle fall ikke på denne tiden av året når hekketiden nærmer seg. Kanskje de er på grensen mellom, flere territorier, og kanskje egentlig er nokså fiendtlig innstilt overfor hverandre.
Roar Solheim (12.04.2015)
Gåsetrekk
Det er rapportert trekk av både grågås og kortnebbgås fra starten av april 2015. Er ikke dette nesten 1 mnd for tidlig?
T.F. (12.04.2015)
Svar:
Nei. Kortnebbgjessene kan starte trekket fra Danmark mot Norge allerede i slutten av mars - det er væravhengig.
Roar Solheim (12.04.2015)
Hvilken fugl er dette ?
Bildet er tatt i Piteå sommeren 2014
S.B.M. (12.04.2015)
Svar:
Dette er en ungfugl av linerle.
Roar Solheim (12.04.2015)
Er alle Grønnsisik?
Grønnsisik?
T.H.Å. (12.04.2015)
Svar:
Nei. Fuglen bak nettingen er en grønnsisik, de to andre er grønnfink.
Roar Solheim (12.04.2015)
Båndkorsnebb?
Er dette et par Båndkorsnebber?
N.N (12.04.2015)
Svar:
Jeg klarer bare å se EN fugl på dette bildet, og det er riktignok en båndkorsnebb hann.
Roar Solheim (12.04.2015)
Fuglesang
Sov ute en natt i påsken. Da det begynte å bli mørkt hørte jeg en fuglelyd jeg ikke har hørt før. Hørtes nesten ut som en padde med litt knirkende lyd da fuglen fløy. når den satt stille kom det pippip lyder. Det samme gjentok seg om morgenen rett før det begynte å lysne.
I dag hørte jeg en fugl som "telte til 3". pip, piip, pip. Gjentok en gang til, noen ganger tre repetisjoner. Fikk svar fra en annen fugl med samme lyd.Har heller ikke hørt før og kunne ikke finne lyden i fugleboka...
A.J.A. (10.04.2015)
Svar:
Den første beskrivelsen er nok lyden fra ei rugde. Hva den siste kan være, vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (10.04.2015)
hvilken fug?
Har observert en fugl om kveldene i en uke nå. Den har sin faste flyverute etter skumring. Den virker å være natt aktiv,jeg hører den aldri om dagen.Silhuetten minner om en blanding av due og rødstilk. Jeg har så vidt fått med meg at den virker spraglete. Den flyr med raske vingeslag og lager en veldig spesiell knirkende lyd. Det høres ut som en åkerrikse for meg. kan det stemme så tidlig som i begynnelsen av april i Hordaland?
K.M. (10.04.2015)
Svar:
Det er nok en rugde du hører.
Roar Solheim (10.04.2015)
Grågåsrede i trær
Har ei gås på fjerde året som har valgt å hekke på toppen av et Skjærerede i toppen av ei furu.
Rare greier, og spørsmålet er "hvor vanlig er dette?"
S.H. (10.04.2015)
Svar:
Det er ikke så vanlig i Norge, men gåsehekking i store kvistreir i trær er kjent fra tidligere.
Roar Solheim (10.04.2015)
Spørsmål:
Hva kalles hannen til Sothøna
N.N (09.04.2015)
Svar:
Sothøne hann, men det er jo fullt mulig å kalle den sothane :-)
Frode Falkenberg (10.04.2015)
Spørsmål:
Jeg lurer på om hvorfor en dompap står helt stille og lar meg stryke den? Den var veldig rund
N.N (10.04.2015)
Svar:
Da er den nok syk eller dårlig.
Frode Falkenberg (10.04.2015)
Hvilken fugl?
https://youtu.be/ELWfrUVNNmU
Har sett den utenfor huset på Sotra utenfor Bergen. Jeg tror den er tam.
O. (10.04.2015)
Svar:
Dette ser ut til å være en svartbak eller sildemåke som har fått noe rødt gris på seg. Kanskje den er skadet?
Frode Falkenberg (10.04.2015)
fuglefjellet
hvilket farer står fugler overfor i fjellene?
A. (10.04.2015)
Svar:
Det er klimaendringer som er spådd å bli fjellfuglenes største utfordring.
Frode Falkenberg (10.04.2015)
Hva slags fugl er dette?
Hei
Jeg lurer på om dette er Bergender? Jeg tok bilde av de i Øra Naturreservat i Fredrikstad i dag 8. April 2015.
T.C.L.J. (08.04.2015)
Svar:
Sannsynligvis er det bergender, selv om de på bildet ser veldig mørke ut (men bildekvaliteten er heller ikke av de beste).
Roar Solheim (09.04.2015)
Hva slags fugl er dette?
Hei
Denne søte lille måken er å se i gamlebyen i Fredrikstad. Er det en Dvergmåke?
T.C.L.J. (08.04.2015)
Svar:
Nei, dette er en ung hettemåke.
Roar Solheim (09.04.2015)
Trekkfugler
hvem trekkfugler har kommet hjem nå?
A. (08.04.2015)
Svar:
Bokfink, en del troster, stær, ringdue, sanglerker og viper er noen av de som har ankommet de sørligste delene av landet i alle fall.
Roar Solheim (08.04.2015)
Fjær
Fra hvilken fugl stammer denne fra?
K. (08.04.2015)
Svar:
Dette er nok en fjær fra en havørn.
Roar Solheim (08.04.2015)
VIPE
Når og hvor legger vipe egg?
F. (02.04.2015)
Svar:
Vipene legger egg på bakken, i april-mai.
Roar Solheim (08.04.2015)
Fugl som aldri gir seg
Hei, vi har fått besøk av en fugl som er gul på magen og vipper på stjerten. Det som er problemet med denne er at den driver å flyr inn i terrassedøren og vinduene våre hele dagen. Den er nå på dag 3! Vi har prøvd å skremme den vekk både selv og ved å sette hunden ute på terrassen. Vi trekker også for gardinene, men ingen forandring. Den bæsjer overalt, det er plagsomt at det dunker på rutene hele tiden, og fuglen kan jo ikke ha det noe godt. Vi har også en katt, så det spørs hvor lenge den kan holde på før den blir lunsj for pus. Hvorfor holder den på slik, og hva kan vi gjøre for å få den til å gi seg?
S. (07.04.2015)
Svar:
Fuglen angriper sitt eget speilbilde fordi den tror det er en rival. Dere må dekke til vinduet en ukes tid på utsiden.
Roar Solheim (08.04.2015)
Bokfink
Hei. Vi lurer på en ting. Bokfinken vender tilbake til Norge ,og til samme sted og samme tre for å lage rede hvert år. Hva gjør den hvis treet er borte? Feks, av skogbrann , eller at noen har hogd det ned?
J. (07.04.2015)
Svar:
Da må den finne seg et annet sted i skogen for å hekke.
Roar Solheim (08.04.2015)
Biå fugl
Er interessert i fugler og ser hva de fleste arter er. Går på kyststien mellom stavern og helgeroa flere timer i uka. Har sett to fugler jeg lurer veldig på. En var helt jevnt mellomblå på hele brystet og grålys ellers.gulspuv størrelse.og den andre var kanskje en musvåk.men den var veldig lysebrun over det hele. Ps. Den første var ikke en rømt undult i desember.
N.N (07.04.2015)
Svar:
Disse beskrivelsene er dessverre litt for unøyaktige til at jeg kan si hva du kan ha sett.
Roar Solheim (08.04.2015)
LED ugle mot måkene
Kan man sette opp LED ugler for å forhindre at måker hekker på takene etter at det har blitt april? Borettslaget jeg bor i var plaget med dette forige vår/sommer. Måkene gikk til angrep på flere av beboerene, og en gravid dame falt da hun skulle løpe fra de..
N.N (07.04.2015)
Svar:
Jeg har aldri hørt om LED-ugler før, så derfor kan jeg ikke gi deg noe råd om dette kan fungere eller ikke, dessverre.
Roar Solheim (08.04.2015)
Liten grågås
Tok dette bildet av to gjess på Hvaler i påsken. Når de kom flygende mot meg tenkte jeg grågås og kortnebbgås. Fikk tatt noen bilder fra siden. Er klar over at størelsesforholdene påvirkes av perspektivet. Når jeg zoomer inn ser jeg at det er to grågås, men at den minste bl.a. har mye kortere hals om mørkere hals/hode. Spørsmålet mitt er. Hvor stor variasjon kan det være i størrelse på grågås og kan det event være en blandingsgås?
K.H. (08.04.2015)
Svar:
Begge fuglene er grågås, så her er det nok bare individuelle forskjeller.
Roar Solheim (08.04.2015)
Kommer anda tilbake?
Vi gikk på tur idag og stoppet for å se utover vannet, og plutselig fløy en stokkand vell fra oss. Den låg og ruget en liten meter unna der vi var. Vi gikk det ifra straks, men lurer litt på hva oddsen er for at den gjenopptar ruging en på det egget. Hadde samme opplevelsen med en grågås for et par uker side og der kom den aldri igjen.
Ø.V. (08.04.2015)
Svar:
Så lenge dere forlot stedet umiddelbart, så bør den kunne komme tilbake og fortsette rugingen.
Roar Solheim (08.04.2015)
Haveller
I påska så jeg fem haveller ved Nyhavna i Trondheim. Hadde god tid til å observere dem. Har aldri sett haveller før. Lurer på om det er vanlig at de kommer så langt inne i Trondheimsfjorden? Trodde de kun holdt seg ytterst langs kysten.
A.C. (07.04.2015)
Svar:
Jeg vet ikke hvor alminnelige de er i Trondheimsfjorden, men havellene kommer i alle fall inn i havner andre steder langs kysten, så det er ikke noe overraskende.
Roar Solheim (08.04.2015)
Hva slags fugl er dette?
Hei. Det kræsjet en fugl i vinduet for noen dager siden. Dessverre så døde den, men jeg greier ikke å finne ut hva det er. Bildet er tatt i østfold
O.A. (08.04.2015)
Svar:
Dette er en jerpe hann.
Roar Solheim (08.04.2015)
Grågjess i Finsetraktene??
Er det normalt at grågjessene trekker vestover over Finsetraktene i begynnelsen av april? Mener vi så ca 14stk som fløy i plogformasjon nå i påsken 2015
B.B. (08.04.2015)
Svar:
Nei, det er langt mer sannsynlig at du har sett en liten flokk kortnebbgjess - de trekker nordover nå.
Roar Solheim (08.04.2015)
Hvilken fugl er dette?
Tatt mai 2014 Korsfjorden, Finnmark. Kan det være gulerle, den lille som var ute på jordet sammen med stokkendene? Eller en arktisk art? Har ikke sett den verken før eller siden.
Beklager dårlig bilde, men håper det er godt nok for bestemmelse.
E.M.N. (06.04.2015)
Svar:
Ja, dette er en gulerle.
Roar Solheim (06.04.2015)
Rødstjert
Når rødstjerten bygger reir da bruker den veldig store fjær til å bygge reirgropa. Finner den disse fjærene i naturen? Jeg ville ikke tro at den fant alle disse fjærene i naturen. Eller napper den de av seg selv. Gjør ikke det veldig vondt?
K. (06.04.2015)
Svar:
Den finner fjærene ute i naturen. Det er bare andefugler (ender og gjess) som forer reiret med egne fjær, og da er det nfjær som de flerre naturlig (de "ribber" ikke seg selv!).
Roar Solheim (06.04.2015)
Rotte spist av måke
Hei. En venn av meg sier han ved selvsyn har sett en måke falle død ned på bakken, og at en rotte rett etterpå gnagde seg ut av magen på måken. Er dette virkelig mulig?
K.R. (06.04.2015)
Svar:
Nei, dette høres mest ut som en vandrehistorie (det er ikke første gang jeg hører denne). En fotodokumentasjon ville ha hjulpet kraftig på sannhetsgehalten....
Roar Solheim (06.04.2015)