Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 33 233 til 33 282 av totalt 49 949 spørsmål


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hei! :)
I dag var jeg for å sjekke blåmeiskassa. Der lå det et reir og en død blåmeis. Hva kan ha skjedd? Det var ingen egg i kassa men redet var nylaget. Blåmeisen var hel, ingen sår.

N.N (26.04.2015)

Svar:

Det KAN være slosskamp mellom flere individer om reirplassen, slik at en av dem har blitt drept.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

innpåsliten Tjeld

Hei, vi bor ved sjøen og har en stedbunden Tjeld som ivrig beboer like ved. I hekketiden sliter vi med at den hakker på og bæsjer ned vinduer. Den holder på hele døgnet og ser nok sin rival i speilbildet. Finnes det et fugleskremsel som fungerer slik at den holder seg på avstand ? Jeg tenkte på typisk klistremerke eller annet som Tjelden er redd for ?

H. (27.04.2015)

Svar:

Vanskelig å finne gode og varige løsninger på slike problemer, annet enn å dekke til vindusflatene slik at fuglen ikke ser dem.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl hører vi her?

Hei
Jeg flyttet til Smestad og her har jeg lagt merke til en spesiell fugl som synger litt som en papegøye. Den er på størrelse med en trost eller litt større. Brunaktig. Liker å sitte høyt i toppen av en bjerk og synger. Trekkfugl. Jeg hører den i april og kanskje i mai. Jeg har lyttet på endel fuglelyd-sider på nett. Men synes ikke jeg finner akkurat denne
obs dette vedlegget er film med lyd fra et tre. Kan ikke se fuglen. Den satt for langt oppe. Lyden er altså poenget. Takknemlig for svar

I.W. (27.04.2015)

Svar:

Lurer på om det rett og slett er en stær som er flink til å imitere som du hører.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

samle fjær

Hvordan går jeg frem dersom jeg ønsker å samle fjær som vi finner i naturen. Jeg tenker på parasitter og fuglelopper etc. Rengjør man fjærene på noen måte, varmer de opp, fryser dem ned - eller vil parasitter, lus og lopper ikke kunne overleve på fjærene når de ikke lenger er festet til en levende vert?

H. (03.05.2015)

Svar:

Du trenger ikke å behandle fuglefjær på noen måte. Dersom fjærene er skitne, kan du vaske dem med varmt vann og oppvasksåpe. Skyll godt med varmt vann etterpå, slik at såpa skylles ut. Så kan du tørke dem med tørkepapir, og deretter blåse dem helt tørre med varm luft fra en hårføner. Blås fra fjærskaft og utover fjæra. Du kan til slutt dra fjærstrålene sammen med fingrene, og fjæra blir som ny dersom den ikke har ligget for lenge ute. Kan festes på stive kartongark med limbånd over fjærskaftet (ikke over fjærfanedelen). Noter funnopplysninger som dato, sted osv.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor hakker skjære opp mosen og kaster den utover,store mengder

A.K.W. (03.05.2015)

Svar:

Sannsynligvis er det insekter eller insektlarver som de finner i eller under mosen, som er årsaken til at de river opp mosedottene.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i sivet

Hei. Under eit fugletårn, Børsesjø i Skien, høyrde vi ein fugl som song, men såg ingen. Det er tømmerstokkar, vatn, gras og siv under fugletårnet. Altså noko tørt land, men mykje vått. Kva fugl kan det ha vore? Det var rart at den ikkje flaug unna, syntest vi. Og at det høyrtest ut som song, ikkje varselrop. Den blei stille ei stund da vi sannsynlegvis var veldig nært, men da vi hadde gått bort begynte den igjen. Eventuelt om den var i treverket, men trur lyden kom frå bakken? Eller om det var eit anna dyr, men det var ein song med melodi.

N.N (28.04.2015)

Svar:

Det er dessverre helt umulig å artsbestemme en spurvefugl ut i fra en slik beskrivelser. En må som regel ha et opptak av lyden for å kunne finne ut hvilken art som synger.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fuglekasser

Tårnfalk

Hvor kan jeg henge opp en kasse til Tårnfalken?
Barskog nære landbruksområder?

T.H.Å. (28.04.2015)

Svar:

Begge steder er mulige. I barskog er frittstående frøtrær på hogstflate gode plasser (6-7 opp til kassa). I kulturlandskapet bør det være åpne enger/gressmarker slik at falken kan jakte på dem.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Spurveegg i ventlien

Har fått spurver i ventilen. Skulle åpne ventilen for lufting da jeg oppdaget redet, men da fløy fuglen ut. Nå ligger det tre egg i redet. Er det noen sjans for at de kommer tilbake eller er rugetiden over... Jeg har ikke åpnet det igjen i håp om at de skal komme tilbake, men har ikke sett tegn til dem på noen timer.

M. (28.04.2015)

Svar:

De er trolig i egglegging, og har kanskje ikke startet ruging ennå. De vil høyst sannsynlig vende tilbake og fortsette hekkingen.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Tiurleik

Har noen spørsmål angående tiurleik:
1. Kan høneuka forskyvest om det kommer mye snø? Ser ikke for meg egglegging i 10cm nysnø!?
2, Hvor langt unna tiurleiken kan en regne med røya er noen dager/uke før "høneuka"? Holder den seg unna tiurene, siden de ikke "trenger" tiuren enda?
3. Mange tiurleiker her i omerådet (nord-fron komune) er forlatt, uten at det har vært noe hogst der eller noen endringer, hva kan være årsaken til att det plutselig ikke lenger er fugl på leiken? Antallet fugl har ikke hatt store endringer.

N.N (01.05.2015)

Svar:

Høneuka varierer helt tydelig med hvor tidlig våren inntreffer. I Aust-Agder har vi variasjon i høneuketopp fra ca 14.4. Tidligste) til omkring 24.-26-4 (seneste). Storfuglene kan flytte en leik 300-400 m fra ett år til et annet, så da vil en gammel spillplass plutselig fortone seg tom og forlatt, uten at fuglene er borte fra området.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er det mulig å se hvilke fugle dette er?

Bilde vedlagt spørsmålet

Musvåk eller?

T.H.Å. (03.05.2015)

Svar:

Ja, dette ser ut til å være en musvåk. Litt vanskelig bilde, men hodet og fjærdrakt stemmer.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Sandbading

Hvorfor "bader" spurven i en sandgrop?

K. (28.04.2015)

Svar:

Mange fugler tar sandbad. Det er trolig for å forsøke å kvitte seg med parasitter på og mellom fjærene.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

Stokkand forlatt rede og egg?

Hei.Vi har en stokkand som ruger på dekk i båten vi bor i. Hun har ligger det i ca tre uker.Vi måtte flytte båtenl litt, men det er fire dager siden nå. I dagmorges var hun borte. Eggene ligger godt tildekket og det er sol, så jeg håper de holder seg varme. Hun har vært borte et par timer nå, kommer hun tilbake? Hva gjør vi?

N.N (29.04.2015)

Svar:

Dere kan ikke gjøre annet enn å vente og se om hun vender tilbake.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Kattuglehunn, atferd under ruging

Hvor ofte forlater kattuglehunnen kassa under rugeperioden? Og hvor lenge er hun borte om gangen? Kommer hannen med mat til henne mens hun ruger?

B. (29.04.2015)

Svar:

Vanskelig å si hvor ofte og hvor lenge hun er ute fra kassa. Hunnen må ut av kassa når hun skal gjøre fra seg. Hannen forer henne, så hun må ikke ut å jakte på egen hånd.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fugleforing

tyrkerduer

hei.
hvordan, og med hva foere man tyrkerduer ?

N.N (29.04.2015)

Svar:

Tyrkerduer spiser korn- og frømat, og knust mais er svært attraktivt.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fugleforing

bjørkefink

Oi, nå har jeg 15 bjørkefinker på foringsplassen, side om side med dompapp og bokfink. Artig! Det jeg lurer på er om bjørkefinker pleier å være i slike flokker? Tidligere vårer har jeg sett bare 2 om gangen. Hvor lenge skal jeg fore?

T.K. (01.05.2015)

Svar:

Ja, bjørkefink opptrer ofte i flokk før de har etablert seg på hekkeplass. Foring kan du drive med hele året.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fuglekasser

Stare

Hei! Vi har en stare som har kommet og lagd reir i en fuglekasse som henger på husveggen. Vi lurer på når den legger egg?

F. (30.04.2015)

Svar:

Det kommer an på hvor i landet du befinner deg. På Sørlandet har nok mange stær allerede lagt egg.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken piplerke er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sett i Austevoll sør for Bergen. Synes den muligens var litt større og annerledes enn heipiplerkene i området.

A.A. (01.05.2015)

Svar:

Dette ser for meg ut til å være en heipiplerke.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fuglekasser

Kjøttmeis

Hei!
Vi har en fuglekasse, der det har vært betydelig aktivitet med et kjøttmeispar i ett par uker. Det er egg i kassen, men fuglene er ikke registrert de siste tre dagene? Kjenner dere til noe om dette?Har de forlatt redet?!

C. (01.05.2015)

Svar:

Vanskelig å si. Voksne fugler kan omkomme under hekketiden, og hvis en av makene forsvinner, kan den andre gi opp hekkingen.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

MER ENN ET SPØRSMÅL, UNDRING

Hei,
jeg ønsker å kommentere med dere noe veldig merkelig, iallfall for meg.

På terrassen i bakgården har jeg noen isoporkasser med blomster som pleier å komme hvert år, de blander seg slik at jeg vet aldri hva som kommer hvor. Jeg brukte kassene som et prøveprosjekt, og nå har de vært der i flere år.

På to år siden kjøpte jeg frø til fuglene og hang en beholder med disse, over kassene. Snøen smeltet og rester av frøene ble igjen i jorda, slik at på sommeren fikk jeg en del uønsket i kassene. Jeg plukket en del, men noe kommer igjen.

Det som har skjedd etterhvert er at i langt tid før det er noe grønt i kassene, og etter at disse frøene begynner å spire, fuglene kommer og spiser fra ISOPOREN, og det har jeg sett selv fra vinduet. Mens noen spiser fra det grønne, andre spiser fra isoporen. Det gjelder både de små fugler, som står på kanten av kassa i lag, og de store som kjerrene, som også pleier å være her.

Så, det var nøtten, hvorfor spiser disse fugler fra syntetisk stoffet når de har grønt å spise fra?

Jeg må si at jeg har ikke lagt flere frø til dem, men det bekymrer meg at de spiser plast!

Takknemlig for svaret. Prøver å legge bilder her, men er usikker om det er mulig med kun en. I tilfelle, jeg har flere bilder, men denne er veldig illustrativt.

Med vennlig hilsen, Graciela Nilsen

G.N. (30.04.2015)

Svar:

Spørsmålet er om de spiser selve isoporen, eller tar med seg biter som de bruker som reirmateriale?. Noen ganger kan fugler hakke i stykker ting på leting etter mat, uten å spise det de hakker i stykker.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Skjære som er imbilt gravid

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en skjære som er innbilt gravid. Dvs den legger seg ned på bakken for å ruge, og har ligget på samme plassen lenge (mange uker). Men når vi går bort er det hverken reir eller egg der. Men skjæra kommer stadig tilbake og bruser med fjæra og legger seg tilrette. Hva kan dette skyldes?? Mvh Jeanette

J. (02.05.2015)

Svar:

Vanskelig å si.- Dette er ikke normal oppførsel, så kanskje er fuglen syk.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Når i mai Legger Blåmeisen egg

T.B. (02.05.2015)

Svar:

Det avhenger av hvor i landet du befinner deg. Fra tidlig i mai i syd, til sent i mai lenger nord eller mot fjellet.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Årelange spill på efta /kveld?

Spiller årrhanen på efta / kveld. Ogomtrentlig når på klokkeslettet?

L.G. (02.05.2015)

Svar:

Orrhanene spiller både ved solnedgang og om morgenen, og spillet kan foregå hver morgen nesten til midtsommer.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl

Sitter en liten fugl med rødt/nærmere lilla enn rosa i brystet, lys på siden og gråspraglet som eoi lerke på oversiden. hvilken fugl kan det være? det røde feltet går ut i en "omvendt " v fra hodet og nedover brystet.

N.N (02.05.2015)

Svar:

Høres ut som en tornirisk hann.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ringdue

Hei,
Observerte idag en ringduelignende fugl med et tydelig smalt rødt bånd under den hvite halsringen. Jeg klarte ikke å se noen andre spesielle kjennetegn. Sted Lysakerelva i Oslo/Bærum.
Hva kan dette ha vært?
Hilsen Finn

F.H. (02.05.2015)

Svar:

Tror nok det er en ringdue du har sett. Den er rødlig rosa i brystet.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fuglekasser

Tårnseiler

Ser på nettet at det øker sjansen for heking hvis man lager et kunsdig reir i foreksempel av mdf plate til tårnseileren. Har du erfaringer med det? Jeg har hengt opp ei kasse med tre rom. Kassen henger mot sør så jeg lurer på om den kan bli for varm. Kan jeg lage lufting på den. Har også kjøpt en cd med lyder fra tårnseileren som skal lokke den inn.

N.N (02.05.2015)

Svar:

Skjønner ikke helt hva du spør om mht mdf-plate. Tårnseilerkasser lages gjerne med hull som er ca 6 cm bredt og bare 3 cm høyt - da kommer ikke stær inn i kassa. Det kan legges litt sandblandet flis og litt gress i kassebunnen. Det blir neppe for varmt i en sydvendt kasse - seilerne er tilpasset å klare svært varme reirplasser.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurte på hvilken art dette er? Er det en lerkeart?

F.A. (03.05.2015)

Svar:

Dette ser ut til å være en unge, av trepiplerke.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg antar at det kan være umulig å si ut i fra bilde, men kan dette være musvåk? Seilte over meg i litt motvind, og passerte blant annet en havørn som den var betydelig mindre enn.

Utenfor Bergen.

N.N (03.05.2015)

Svar:

Helt riktig - det er umulig å artsbestemme denne fuglen sikkert ut i fra dette bildet, men det er godt mulig at det er en musvåk....

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i fjera

Så en fugl i fjæra forrige uke. Jeg så den kun på avstand, og registrerte ingen lyd. Den så svart og hvit ut, og svømte i flokker på 5-6 stykker nært fjæra.
Da en småmåse satt seg på vannnet, svømte den ene fuglen veldig fort mot måsen for å skremme den vekk. De fløy med raske vingeslag.

Hvilken fugl var dette?

H.O. (24.04.2015)

Svar:

Det høres ut som en alkefugl, men det kan også være ender. Beskrivelsen er litt for mangelfull til å finne sikker art.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

Prøver igjen

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på dette med brune halefjær på flaggspett?

N.N (27.04.2015)

Svar:

Se svar på første spørsmål. Bleking med alderen.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

Brune fjær på flaggspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg kan ikke huske å ha sett brune fjær på flaggspett tidligere. Har forsøkt å google, men finner ikke ut av det. Er dette en ungfugl eller?

R. (24.04.2015)

Svar:

Denne fuglen har svært slitte og blekede vingefjær. De var nok like mørke som stjertfjærene da de var ferske.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Spor og sportegn

Tiur ekskrementer

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan man se forskjell på tiur ekskrementer? Om det er ho eller han? Fant noe tiur ekskrementer og den ene var det litt hvitt på, mens den andre var det ikke! Er det noe forskjell?

S.A. (24.04.2015)

Svar:

De med hvitt på er ofte lagt under spilltiden. Tiurekskrementene er lengre og tykkere enn røyas etterlatenskaper.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en gråand eller ståkkand?

A.H. (28.04.2015)

Svar:

Dette er en stokkand hann.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis som bare ruger kveld/natt

Har en nevø som følger kjøttmeis fra et kamera i fuglekassa.
Han observerer at de bare ruger om kvelden og natta.
Er dette normalt, og vil de lykkes?

B.N. (29.04.2015)

Svar:

De har nok ikke startet rugingen ennå, men holder på med å legge egg. De legger ett egg hver dag, og om natta står de over eggene og sover, uten å varme dem.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor hvit and

I dag så vi tre store, hvite ender på Holleia som jeg ikke har sett før og ikke finner i Våre fugler av Svein Haftorn. Minst like stor som laksand. Helt hvit på sidene. Grå striper på ryggen. Helt svart hode til midt på halsen. Røde ben og ca. brunt nebb.

T.A. (29.04.2015)

Svar:

Det kanj være en variant av moskusand.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

pingviner

hvilken pingvin svømmer raskest av artene som finnes i verden

N.N (28.04.2015)

Svar:

Umulig å svare på, siden dette neppe er beskrevet i litteraturen.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fugleforing

Intelligent dompap

Jeg opplevde noe merkelig i dag tidlig. Har en matestasjon i hagen med solsikkefrø, og et dompap-par har kommet hver dag for å spise. I dag var matestasjoen tom, glemte å kjøpe frø i går. Og plutselig satt dompap-frua på håndtaket på verandadøra, og dompap-herren fløy opp og ned foran vinduet ved siden av og "banket" på vinduet med nebbet. Kan de ha forstått at vi bor der inne, og at det er vi som legger ut maten? Og var misfornøyde med dagens manglende servering? Det virket sånn på meg, de har aldri nærmet seg vinduet før. I tilfelle får de med seg mer enn jeg tror...

E.E. (29.04.2015)

Svar:

Ikke umulig. Fugler klarer nok å koble maten til oss mennesker, og å registrere at aktivitet innenfor et vindu kan bety mer mat...

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg

Fant et egg i hagen. Det var en lys, blålig farge på. Vet du hvilken fugl som legger sånne egg?

N.N (29.04.2015)

Svar:

Mest sannsynlig er det et stæregg.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, var på en kort luftetur med hund i går, og bråstoppet da jeg fikk se disse tre and/gås aktige fuglene.
Aldri sett noe lignende! Har pløyd frem og tilbake i fugleboken, uten å finne noe som ligner!

S.N. (29.04.2015)

Svar:

Dette er moskusand.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hvor stort hull kan en svarthvit fluesnapper komme seg gjennom

N.N (02.05.2015)

Svar:

Den kommer nok inn i kasser med 28 mm hull. Kasser med 25 mm hull kommer verken fluesnapper eller svartmeis inn i (har forsøkt).

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

trost

Lik svart trost men stor hvit flekk i brystet

K.K. (01.05.2015)

Svar:

Beskrivelsen passer med ringtrost.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

Gråsisik med brun lue

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne gråsisiken hadde brun lue. Er det en ungfugl , eller er det en brunsisik ?

J.H. (02.05.2015)

Svar:

Dette ser ut som en ganske ordinær gråsisik med kanskje litt svakt utviklet rødfarge på issen. Det kan skje, og har gjerne sammenheng med næringskvalitet.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Fuglekasser

Fraflytta kasse

Jeg har ei kasse på med kamera der en kjøttmeis har laga seg reir og la 6 egg i løpet av 5-6 dager. Nå er det helt dødt i kassa, ett av egga er det hakka hull på, ingen fugl flyr inn og ut.
Kan jeg tømme kassa for dette reiret og de fraflytta egga så andre fugler kan komme til?
Jeg har også laga to nye fuglekasser i år, med innflygingshull på 2,8 cm. Jeg malte kassene hvite og satte dem på husveggen, men der er ingen flytta inn. Må de få et år på seg og få vekk malingslukt før noen flytter inn? Hullet ser veldig lite ut!Jeg ser at dere anbefaler hull på 3 cm på denne siden.

I.S.J. (02.05.2015)

Svar:

Noe har åpenbart gått galt, så du kan trygt fjerne hele reiret. Kanskje kan fluesnapperen ta i bruk kassa i år. Kassene blir ofte tatt i bruk samme år de henges opp, så det er ikke noe behov for langvarig "utlufting", selv om en kasse er malt eller beiset.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

tiurleik og orreleik

Hei, jeg bor utenfor Trondheim og er blitt glad i å se på orre/tiurleik. Vil jo helst få med meg begge deler. Så jeg lurer på om høneuka evt kan innfalle noe tidligere når det gjelder orrer, eller er det heller tiurene som evt er først ut?
Er jo større sjanse for at jeg kan få med meg begge deler hvis jeg vet dette....
Var på tiurleik natt til sist mandag. Trodde at det skulle være en stor leik der jeg var. Det var flott, men det var så langt bare én tiur som var der og brisket seg.
Kan det komme av at det var litt tidlig ennå, eller er det kanskje min gapahuk (satt opp 8 dager i forveien) som har skylden??
Mvh Anna B

A.B. (29.04.2015)

Svar:

Det går ikke an å si at den ene arten alltid er foran den andre, eller omvendt. Høneuka inntreffer omtrent samtidig for de to hønsefuglene i samme region, men kan variere med flere dager alt etter om leikplassen ligger soleksponert med tidlig smelting, eller i en nordvendt skogli (storfugl).

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar fuglelyd

Hører ofte på kveldstid (også natt) en rar fuglelyd, men har aldri klart å se noe som helst. Lyden er på en måte "vibrerende" (eller sireneaktig) og varer i 2 - 3 sekunder. Høres nesten litt ut som lyden man lager når man fryser, bare med litt dypere frekvens og ikke fullt så raskt. Så blir det stille i rundt 5 sekunder så kommer den samme lyden igjen. Det virker også som en fugl som beveger seg veldig raskt da lyden ofte dukker opp på en helt annen plass enn første gang. Er bosatt på kysten på Nordmøre.

N.N (03.05.2015)

Svar:

Beskrivelsen din passer på spillyden fra en enkeltbekkasin, som er en mekrende lyd fra vibrasjonen av de ytre stjertfjærene når fuglen stuper nedover oppe i lufta.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lys ugle

Hei! En ugle fløy nettopp rett forbi meg, helt nært, lavt og rolig. Oversiden av vingene hadde en lys brun flekk som jorduglas. Mulig et litt mørkere felt/strper lenger inn på vingen, men veldig lys ytterst på vingene på oversiden tror jeg. Fikk inntrykk av at hele fuglen var ganske lys.
Undersiden var helt lys. Hvit og litt kremgul. Hvilken ugle kan dette ha vært? Finnes det bilder/tegninger jeg kan sammenligne med? De jeg hittil har sett på nett er for mørke, og snøugla for lys. Er det ungfugl? Jeg bor på Sørburøy i Froan utenfor Frøya.

E.A. (29.04.2015)

Svar:

Du har med ganske stor sannsynlighet sett en jordugle.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Størrelse som en gulspurv.
3 stk. i flokk. Observert på industriområde nær Porsgrunn 24.04.15. Litt myrlendt landskap rundt.

NB! Sendte inn spørsmål tidligere i dag, men skreiv feil mailadresse!

B.L. (29.04.2015)

Svar:

Dette er en tornirisk.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Hva skal mann gjøre med et uklekket egg?

N.N (30.04.2015)

Svar:

Ikke noe - la det være.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva slags fugl dette er. Den satt stille lenge i ei gran, så seg rundt flere ganger og fløy videre etter ca 5 minutter. Bildet er tatt på lang avstand gjennom et vindu, så det er litt uskarpt. Fuglen var i et boligområde i Lillehammer.

O. (01.05.2015)

Svar:

Dette er en bjørkefink.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig fugl oppservert i marka mellom Klæbu og Dragsten

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Kan dere hjelpe meg og identifisere fuglen på bildet. Hadde noen helt syke låter som den ga fra seg før den forsvant. Bildet er tatt med Nikon Coolpix P600 kamera, med forholdvis mye zoom. Vil si at størrelsen var som en liten due, men det er litt vanskelig å bedømme.

arve

N.N (01.05.2015)

Svar:

Dette er en ringtrost hann.

Roar Solheim (03.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvordan fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne i hagen, har aldri sett en slik før. Den var veldig opptatt med å grave i jorden. Jeg har flere bilder, hvis dere ønsker.

N.N (30.04.2015)

Svar:

Dette er en ringtrost hann.

Roar Solheim (03.05.2015)

««første 33 233 - 33 282 av 49 949 siste»»