Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 33 547 til 33 596 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Hvordan kommuniserer skjærene med hverandre? Er det noe form for "kroppsspråk"? Har lagt merke til et par utenfor vinduet mitt, og de bruker å snu ryggen mot hverandre og vifte med stjerten. Betyr dette noe soessielt?
N.N (26.04.2015)
Svar:
Vet ikke om det du beskriver betyr noe spesielt, men det er åpenbart at både pattedyr og fugler kan lese mye ut fra hverandres kropps-språk. Kråkefuglene har nok ekstra mye kommunikasjon, siden de gjerne holder sammen i par hele livet.
Roar Solheim (06.05.2015)
MÅKE
Hva heter alle måse-artene i Norge?
F. (06.05.2015)
Svar:
Det finner du lettest ved selv å lete på nettsider, bl. a. kan du søke opp måkearter på NOF-sidene (birdlife.no).
Roar Solheim (06.05.2015)
Trekkfugler
Hekker fuglene som trekker til Afrika og andre varme strøk?
F. (06.05.2015)
Svar:
Litt ufullstendig spørsmål. Går ut i fra at du mener å spørre om disse trekkfuglene også hekker i sine vinterområder i sydlige, varme strøk? Svaret er faktisk nei. Du kan snu det hele på hodet, og tenke på hvorfor trekkfuglene som holder seg det meste av året i tropene, flyr helt opp til oss for å hekke?
Roar Solheim (06.05.2015)
Hagesanger?
Beklager at jeg ikke fikk lastet opp bilde. Prøver igjen ;)
N.N (06.05.2015)
Svar:
Nei. Dette er en jernspurv.
Roar Solheim (06.05.2015)
Hagesanger?
Takk for svar på mange spørsmål.. Her har jeg et nytt. Er dette en hagesanger, eller noe annet?
N.N (06.05.2015)
Svar:
Ikke mulig å besvare uten et bilde.....
Roar Solheim (06.05.2015)
Galapagosøyene
Hvilke fugler bor på Galapagosøyene?
I. (06.05.2015)
Svar:
Mange forskjellige arter.....
Roar Solheim (06.05.2015)
fuglekasser
er det noe regel på hvilken retning fuglekasser skal henge? spørsmål 2:For andre år på på rad(på våren) når vi kom på hytta har kråke tilgriset vindu med ekskrimenter og blod ,den flyr på vinduet.har en mistanke om den har slåst med dyr (grevling er oppservert rundt hær) Hasselvika. det skjer til samme tid hvert år,stor jobb og fli opp dette,den prøvde seg morgenen etter vi kom hit på mandag 4 mai tidlig på morgenkvisten. Hva er dette?
N.N (06.05.2015)
Svar:
Det betyr ikke så mye hvilken himmelretning fuglekassene vender mot. Kråke flyr mest sannsynlig mot vinduet for å jage vekk sitt speilbilde, som den tror er en rival. Det eneste som kan hjelpe, er å dekke til vinduet på utsiden.
Roar Solheim (06.05.2015)
Hvilken meis ?
Tok min første runde for året for å se til småfuglene mine. Ved et tilfelle var det 9 temmelig hvite egg, uten de brune prikkene som kjennetegner meisene . Legger ved bilde og håper på litt hjelp for å bestemme arten og takker for det.
Per Beverfjord
N.N (06.05.2015)
Svar:
Det er nok bare en av meisene som mangler prikker på eggene - det kan skje.
Roar Solheim (06.05.2015)
Fuglebok
Hei! Jeg liker fugler å har lyst til å lære om dem. Har du noen anelse om hvor jeg kan finne en bok som inneholder masse fakta? Jeg vil ha med hekking, utbredelse og alt annet. Bor i Åndalsnes i Møre og Romsdal!!!
F. (05.05.2015)
Svar:
Da vil jeg anbefale Fuglevennboka: http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=811020
Frode Falkenberg (06.05.2015)
Sisik
Klarer ikke å bestemme hva slags fugl dette er
Grå/brun sisik ?
Men aldrig sedt med oransje hode og halls før
Kom på foringen her i går, (Frøya Sør-trøndelag)
J.E.E. (05.05.2015)
Svar:
Litt vanskelig vinkel på dette bildet, men jeg heller til at det er en brunsisik basert på varme kinn og bryst. For å bli helt sikker skulle jeg ha sett fuglen fra siden.
Frode Falkenberg (06.05.2015)
Blåmeisen
Hei
Når en annen fugl tar eggene til Blåmeisen kan den legge nye egg da?
T.B. (06.05.2015)
Svar:
Ja, blåmeisa kan legge nye egg. Det er ikke uvanlig at de får flere enn ett kull i året, selv om første kull kommer på vingene.
Men de legger ikke opp igjen i det samme reiret. Fordi det da er en utrygg hekkeplass, velger de et nytt hekkested. Men ANDRE meiser kan kanskje overta hekkeplassen og legge egg der, fordi de ikke kjenner forhistorien om at eggene forsvant.Frode Falkenberg og Roar Solheim (06.05.2015)
fugler
Er Tårnseiler en trekfugl eller standfugl
N.N (06.05.2015)
Svar:
Tårnseileren er en trekkfugl som overvintrer i Afrika. Den er en av de siste artene som kommer tilbake om våren. Som regel ankommer de i tiden 15.-20. mai i Sør-Norge.
Frode Falkenberg og Roar Solheim (06.05.2015)
Duetårn
I Oslo og Asker det slike duetårn hvor det bor byduer. Jeg har sett at det er mange byduer med reir i dem. Jeg trodde ikke bydua var en hullruger. Er den det? Og det står et skilt under duetårnet som det står at de tar eggene den legger og bytter de ut med narreegg. Hva er vits med det?
K. (06.05.2015)
Svar:
Hvis de bytter ut eggene med narre-egg, er det for at duene ikke skal klekke fram så mange unger. Store mengder byduer kan skape problemer, bl. a. med mye ekskrementer, og det kan derfor være ønskelig å begrense tilveksten i bestanden. Når duene får narreegg, ruger de helt til forstår at eggene ikke klekkes. Fjernes eggene, legger de bare nye...
Roar Solheim (06.05.2015)
Flytting av egg fra rekkehus i Bergen
Har fått et Solsort (gul/rødt nebb) reir på en hylle i et lite overbygg i bakhagen til vårt rekkehus. Bakhagen er innelukket/skjermet og reir hyllen ca.2 meter over bakken. 5 egg i reiret. Fuglen ble litt skremt da vi plutselig oppdaget reiret men den har fått være i fred siden og ruget. Så oppdager vi at reiret er tomt. Ingen egg og ingen ting som tyder på at noen har vært og rotet oppunder taket og på hyllen. Kan ikke helt se for meg en katt skal være så elegant oppunder taket der og ikke etterlate seg noen spor. Kan en fugl flytte eggene hvis den føler seg usikker og reiret truet ?
I.K. (05.05.2015)
Svar:
Eggene er trolig spist av en kråkefugl, og reiret er oppgitt av svarttrosten. Ingen fugler flytter eggene sine.
Roar Solheim (06.05.2015)
Hvilken fugl
Jeg har et dårlig bilde av en fugl jeg kom over på Frøya i Sør-Trøndelag 2. mai. Den var alene. Har pløyd fuglebøkene mine og kom nærmest med en ung utgave av teist, men jeg synes den virket for stor. Skimter rødegule bein under vann som taler for. Observerte tre teist i området dagen før. Hva tror dere?
N.N (05.05.2015)
Svar:
Dette er en teist. Det ser ut til at den er i overgangsdrakt mellom sommer- og vinterdrakt, og da er det kanskje vanskelig å finne noe som ligner i fugleboka.
Roar Solheim (06.05.2015)
Hvilken fugl
Hvilken fugl er dette? Mellomstor vadefugl.
Observert på industriområde nær Porsgrunn 24.04.15. Jorder og myrlendt landskap rundt.
Bjørgulf Lillebrekke (05.05.2015)
N.N (05.05.2015)
Svar:
Bildet er overeksponert, men det ser ut til å kunne være en skogsnipe.
Roar Solheim (06.05.2015)
trekkfugler
hvorfor drar trekkfugler sørover om vinteren og hvordan kommer de tilbake
M. (05.05.2015)
Svar:
Dette finner du svar på om du søker blant tidligere svar under stikkordet trekkfugler.
Roar Solheim (05.05.2015)
Fugle-lyd
Hei. Jeg lurer på hvilken fugl som høres ut som den sier ti-ti-fu, ti-ti-fu, ti-ti-fu. Jeg har lett lenge men finner ikke ut hvilken fugl det er. Den er mest aktiv på vår tiden føles det. tror ikke det er en kjøttmeis men jeg kan ta feil.
J.B. (28.04.2015)
Svar:
Beskrivelsen passer best på kjøttmeisens sang. Det er individuell variasjon mellom kjøttmeisene, og det er derfor ikke sikkert at du gjenkjenner denne sangen hvis du sammenligner med opptak av bare ett individ.
Roar Solheim (05.05.2015)
Duelignende par på plattingen
Hei
Jeg så på lørdag to fugler jeg aldri har sett før. De finnes ikke i Fuglene i Farger eller Fuglesang. Jeg fikk ikke lang tid til observasjon, men her er hovedtrekkene: på størrelse med en bydue, grønnlig kropp opp til kragen, som var ikledd svarte og hvite striper. Hodet var rødt. Husker ingen andre fysiske detaljer. Hva var det jeg så?
E.A. (27.04.2015)
Svar:
Det spørs om ikke dette er en eller annen form for tamdue/bydue, for de finnes i veldig mange fargevarianter.
Roar Solheim (05.05.2015)
Kattugle, intervall fra paring til egglegging
Hvor lang tid går det fra selve paringen til hunnen verper det første egget?
Og klarer du å si noe om hva som finner sted på det følgende opptaket? (Datostempelet er forøvrig helt feil, men intervallene mellom klokkeslettene er riktige.) Opptaket (som er satt sammen av tre deler) ble gjort ca 9./10. april i år:
https://www.youtube.com/watch?v=HI1oUZneLYM
(Skru volumet opp til maks for å høre lyden til uglene.)
H. (27.04.2015)
Svar:
De fleste rovfugler og ugler starter parring allerede 2-3 uker før det første egget legges. Deretter legges ett egg hver dag (eller annen hver dag for noen store arter). Opptaket ditt er nok av hannen som sitter i kasseåpningen med mat til hunnen, og lokkelyden kommer fra en av fuglene. Kanskje nøler hunnen en stund før hun tar i mot maten. På slutten av opptaket sitter hunnen i kasseåpningen og flyr så ut.
Roar Solheim (05.05.2015)
Døgnrytme
De fleste fugler i mitt nabolag starter sangen tidlig på morgenen, særlig på denne årstiden. Og de aller fleste stanser konserten i god tid før det mørkner. Gråtrosten derimot, holder det gående til etter det er mørkt.
Er det noen logisk forklaring på denne forskjellen i døgnrytme?
P. (27.04.2015)
Svar:
Fuglene er nesten som radiostasjoner - de konkurrerer om plass "på lufta". Det er størst sangaktivitet når lufta er uten turbulens, for da bærer lyden lengst, men innenfor disse tidsvinduene har ulike arter tilpasset seg ulike tider på døgnet. Dette er bare artsvariasjon.
Roar Solheim (05.05.2015)
Duer og fuglekasser
Hei! Vi har problemer med duer i blokka vår...skiter ned balkongene. Pigger gjør bare at vi bare forflytter problemet. Midt i utearealet har vi et gedigent tuntre. Kan man lage fuglekasser til duene i treet, og på den måten la de få værende, men tilby dem et sted å bo for å unngå at de bygger reir under balkongene slik de gjør nå! I såfall, hvilke type kasser? Vil andre typer fugler kaste dem ut?
E.H. (27.04.2015)
Svar:
Dessverre, byduer er det ikke noen gode kassetyper som er utviklet for. Disse duene er opprinnelig klippehekkere, og bygninger er derfor veldig attraktive fordi de har utspring eller små rom som kan minne om en bergvegg. Ikke er det lett å "styre" fugler til å være på et bestemt sted heller.
Roar Solheim (05.05.2015)
Grågås
Hei. Vi har ei grågås ved naustveggen på hytta. Hvordan er utsiktene til at den får ut unger siden den stadig flakser av når vi kommer? Eggene blir jo kalde?
I.L.N. (29.04.2015)
Svar:
Det kan hende at den venner seg til dere etter hvert. Hvis den ikke bruker for lang tid på å legge seg på igjen, kan den kare å klekke ut eggene.
Roar Solheim (05.05.2015)
Spørsmål:
Når kommer stæren til Norge
N.N (05.05.2015)
Svar:
Det varierer veldig med hvor tidlig våren starter, og hvor i landet du er. Noen stær kan faktisk overvintre langs kysten, men de fleste ankommer i mars.
Roar Solheim (05.05.2015)
Hvilken fugl er dette?
Hei!
Hvilken fugl er dette?
S.H. (05.05.2015)
Svar:
Dette er en sandlo.
Roar Solheim (05.05.2015)
Kattugle
I min videoovervåka uglekasse fekk eg i går kveld ei overrasking. Hoa hadde akkurat fora ungane med ein frosk då ho stakk ut ein tur.
Eit kvarter etterpå kom ho tilbake og hadde store problem å komme inn i kassa. Då ho endeleg kom inn drog ho med seg ein stor fugl. Fuglen vart liggande på rygg slik at hoveudet ikkje var synleg. Tenkte først på ringdue. Bryst og buk var ganske lys med mørke vingekanter.
Den var mindre enn ugla med god del større enn trast.
Eir ringduepar hekker kvart år i samme skogen.
Er det mulig at kattugla kan frakte ei ringdue 5 meter opp i ei uglekasse?
Fjørhaugen er no i kassa så vi skal vel få eit svar etter hekkinga er avslutta.
E.F. (04.05.2015)
Svar:
Det KAN hende at hannen allerede hadde spist litt av dua, og da vil nok hunnen kunne frakte med seg restene inn i kassa.
Roar Solheim (05.05.2015)
Rovfugler
Hei! Jeg har et ganske vanskelig spørsmål som jeg ønsker å få vite.
Jeg liker å gå i naturen, jeg kan rett og slett gå ute i mange timer. Jeg har prøvd å finne rovfuglreir. Hva er den letteste måten for å finne et? Gå til du finner det? Det er ingen fagfolk som ønsker å fortelle det. Jeg skal ikke gjøre noe med reiret så det er sagt!
N.N (04.05.2015)
Svar:
Jeg tror faktisk den enkleste metoden for å finne kvistreir i trær (som mange rovfugler lager), er å gå omkring og kikke nøye i litt gammel skog. Det TAR faktisk lang tid å finne slike reir.
Roar Solheim (05.05.2015)
Rogalands vanligste rovfugl?
Hva heter rovfuglen som er vanligst å se i Rogaland. Jeg er klar over at dette er et vanskelig spørsmål. Men hvilken fugl er det er mange av og som kan ses i nærheten av hus?
P.M. (04.05.2015)
Svar:
Vil tippe at spurvehauk er den mest aktuelle arten.
Roar Solheim (05.05.2015)
Spørsmål:
Er det museår i år?
N.N (04.05.2015)
Svar:
Nei - i alle fall ikke over Sør-Øst-landet. Det ser ut til å være sammenbrudd.
Roar Solheim (05.05.2015)
stærunger nå??
Fant en stær ute i hagen, virket som en stor, nesten flygedyktig unge... men er det mulig nå først i mai? (Har en liten stærkoloni innimellom kaier i et stort ospeholt like ved huset her og satte fuglen forsiktig opp på et graskledt stabburstak her).
Ø. (04.05.2015)
Svar:
Det hørtes ut til å være i tidligste laget...
Roar Solheim (05.05.2015)
Hvilken fugl ?
Hvilken fugl er dette ? bildet tatt 1.5.15
U.B. (04.05.2015)
Svar:
Dette er en kjernebiter.
Roar Solheim (05.05.2015)
Ærfugl hunn?
Hei!
Tok et bilde på Nesodden , utenfor Tangen brygge,
kan det være en Ærfugl hunn?
N.N (04.05.2015)
Svar:
Ja, det stemmer.
Roar Solheim (05.05.2015)
Rødstjert fløy inn i huset
Jeg skulle såvidt ut på terrassen å hente vannskålen ikveld da en liten rødstjert fugl (rød buk, svart nebb og lys i fargen på hodet ovenfor nebb/spurvestr)fløy rett inn. Mye lys i ganglampa den krasjet opp i. Jeg fikk den ut igjen men den prøvde seg inn tre ganger før den så satt å kantret på vinduet etterpå før den fløy sin veg. Hva kan være grunnen for dette? Den virket faktisk i øyeblikk rolig hvis jeg var rolig rett ved den for prøve fange den ut. Er dette vanlig?
M. (04.05.2015)
Svar:
Hvis det var skumt ute, kan det hende at fuglen ble tiltrukket av lyset. Den KAN også ha søkt tilflukt hos deg hvis den ble jaktet på av f. eks. en hauk - det skjer faktisk at fuglene kan assosiere oss mennesker med trygghet.
Roar Solheim (05.05.2015)
Horndykker
Hei. Horndykkeren har tidligere vært på rødlista, men ble etter mine opplysninger fjernet slik at den ikke ble med i 2010. Under hvilken kategori var den rødlistet? Er horndykkeren regnet som livskraftig nå? Vet at Fylkesmannen i Troms har ansvar for å følge opp horndykkerbestanden.
N.N (03.05.2015)
Svar:
Du finner de forskjellige rødlistene på www.artsdatabanken.no Der kan du også lese at arten regnes som levedyktig i dag i Norge.
Frode Falkenberg (04.05.2015)
låvesvale
hva spiser en låvesvale.
J.A.G. (04.05.2015)
Svar:
Insekter for det meste.
Frode Falkenberg (04.05.2015)
Funnet en liten fugleunge
Hei. Jeg og en venninne fant en liten fugleunge på vei hjem fra skolen. Han lå helt alene på en stor mark uten foreldre. Redet var det umulig å finne. Vi tok den lille fuglen med oss hjem,men vet ikke lenger hva vi skal gjøre.Han har ingen utvokste fjær, men er ikke skadet.
I.O.M. (04.05.2015)
Svar:
Dere må umiddelbart gå tilbake til området dere fant fuglen og sette den ut igjen. Dette er en vipeunge, og de skal ligge i ro når "farer" truer. At foreldrene er bort en stund betyr ikke mye. Vipa er en truet art i Norge, så det er viktig at dere setter den tilbake så snart som mulig!
Frode Falkenberg (04.05.2015)
Funnet fugleunge
Fant en fugleunge på veien, er ingen reir i nærheten. Ser ikke ut som den har skadet vingene eller beina, men den beveger seg ikke, har lukkede øyne og puster tungt. Nedbetalt åpnes og lukkes hele tiden...hva skal jeg gjøre?
N.N (04.05.2015)
Svar:
Dette er faktisk ingen unge, men en voksen grønnsisik hann. Jeg antar at den har fløyet mot et vindu eller noe? Våknet den til liv?
Frode Falkenberg (04.05.2015)
Gurlerle eller vintererle
Jeg har observert gulerle (tror)her på Ise ved Sarpsborg
Så en også for 2 år siden Er det vanlig at den er her
Vi hadde hytte på Skåbu ved Vinstra før og der så jeg de for første gang Trodde de hørte til på fjellet Vanskelig å se forskjell. Vintererla har lenger svans forsto jeg fra en fuglebok Hyggelig om du kan svare meg på dette Hilsen Solbjørg Strandli
N.N (03.05.2015)
Svar:
Gulerle kan du nok observere over det meste av Norge.
Roar Solheim (04.05.2015)
Hvilken fugl er det?
Fant denne i dag, på Sotra. Kan det være en toppdykker? Er de vanlig her?
N.E. (03.05.2015)
Svar:
Dette er en siland hann.
Roar Solheim (04.05.2015)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl vasser etter Tjelden. Sett innerst i Fannefjorden i dag.
H.K.A.A. (03.05.2015)
Svar:
Til venstre en rødstilk, til høyre en tjeld.
Roar Solheim (04.05.2015)
Hvilken fugl er dette
Denne satt i toppen av et tre ved sopoppgang nær 3. mai Lygnaseter 700moh. Moderat fin sang.
G.V. (03.05.2015)
Svar:
Dette er en måltrost.
Roar Solheim (04.05.2015)
Hva heter ørnens avkom?
N.N (03.05.2015)
Svar:
.... ørnunger .....
Roar Solheim (04.05.2015)
Sort fugl
Størrelse som en skjære, sort, grått belte rundt halsen, jaget av skjærer
N.N (03.05.2015)
Svar:
Høres ut som en kaie.
Roar Solheim (04.05.2015)
Blåmeis
Hei! :)
I dag var jeg for å sjekke blåmeiskassa. Der lå det et reir og en død blåmeis. Hva kan ha skjedd? Det var ingen egg i kassa men redet var nylaget. Blåmeisen var hel, ingen sår.
N.N (26.04.2015)
Svar:
Det KAN være slosskamp mellom flere individer om reirplassen, slik at en av dem har blitt drept.
Roar Solheim (03.05.2015)
innpåsliten Tjeld
Hei, vi bor ved sjøen og har en stedbunden Tjeld som ivrig beboer like ved. I hekketiden sliter vi med at den hakker på og bæsjer ned vinduer. Den holder på hele døgnet og ser nok sin rival i speilbildet. Finnes det et fugleskremsel som fungerer slik at den holder seg på avstand ? Jeg tenkte på typisk klistremerke eller annet som Tjelden er redd for ?
H. (27.04.2015)
Svar:
Vanskelig å finne gode og varige løsninger på slike problemer, annet enn å dekke til vindusflatene slik at fuglen ikke ser dem.
Roar Solheim (03.05.2015)
Hvilken fugl hører vi her?
Hei
Jeg flyttet til Smestad og her har jeg lagt merke til en spesiell fugl som synger litt som en papegøye. Den er på størrelse med en trost eller litt større. Brunaktig. Liker å sitte høyt i toppen av en bjerk og synger. Trekkfugl. Jeg hører den i april og kanskje i mai. Jeg har lyttet på endel fuglelyd-sider på nett. Men synes ikke jeg finner akkurat denne
obs dette vedlegget er film med lyd fra et tre. Kan ikke se fuglen. Den satt for langt oppe. Lyden er altså poenget. Takknemlig for svar
I.W. (27.04.2015)
Svar:
Lurer på om det rett og slett er en stær som er flink til å imitere som du hører.
Roar Solheim (03.05.2015)
samle fjær
Hvordan går jeg frem dersom jeg ønsker å samle fjær som vi finner i naturen. Jeg tenker på parasitter og fuglelopper etc. Rengjør man fjærene på noen måte, varmer de opp, fryser dem ned - eller vil parasitter, lus og lopper ikke kunne overleve på fjærene når de ikke lenger er festet til en levende vert?
H. (03.05.2015)
Svar:
Du trenger ikke å behandle fuglefjær på noen måte. Dersom fjærene er skitne, kan du vaske dem med varmt vann og oppvasksåpe. Skyll godt med varmt vann etterpå, slik at såpa skylles ut. Så kan du tørke dem med tørkepapir, og deretter blåse dem helt tørre med varm luft fra en hårføner. Blås fra fjærskaft og utover fjæra. Du kan til slutt dra fjærstrålene sammen med fingrene, og fjæra blir som ny dersom den ikke har ligget for lenge ute. Kan festes på stive kartongark med limbånd over fjærskaftet (ikke over fjærfanedelen). Noter funnopplysninger som dato, sted osv.
Roar Solheim (03.05.2015)
Spørsmål:
Hvorfor hakker skjære opp mosen og kaster den utover,store mengder
A.K.W. (03.05.2015)
Svar:
Sannsynligvis er det insekter eller insektlarver som de finner i eller under mosen, som er årsaken til at de river opp mosedottene.
Roar Solheim (03.05.2015)
Fugl i sivet
Hei. Under eit fugletårn, Børsesjø i Skien, høyrde vi ein fugl som song, men såg ingen. Det er tømmerstokkar, vatn, gras og siv under fugletårnet. Altså noko tørt land, men mykje vått. Kva fugl kan det ha vore? Det var rart at den ikkje flaug unna, syntest vi. Og at det høyrtest ut som song, ikkje varselrop. Den blei stille ei stund da vi sannsynlegvis var veldig nært, men da vi hadde gått bort begynte den igjen. Eventuelt om den var i treverket, men trur lyden kom frå bakken? Eller om det var eit anna dyr, men det var ein song med melodi.
N.N (28.04.2015)
Svar:
Det er dessverre helt umulig å artsbestemme en spurvefugl ut i fra en slik beskrivelser. En må som regel ha et opptak av lyden for å kunne finne ut hvilken art som synger.
Roar Solheim (03.05.2015)
Tårnfalk
Hvor kan jeg henge opp en kasse til Tårnfalken?
Barskog nære landbruksområder?
T.H.Å. (28.04.2015)
Svar:
Begge steder er mulige. I barskog er frittstående frøtrær på hogstflate gode plasser (6-7 opp til kassa). I kulturlandskapet bør det være åpne enger/gressmarker slik at falken kan jakte på dem.
Roar Solheim (03.05.2015)