Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 628 til 48 677 av totalt 50 312 spørsmål «forrige neste»
Knoppsvaner
En knoppsvane ligger på reir (7 egg) i sivet rett ved der vi bor. Hun har i hvertfall ligget i 8 uker nå. I fjor lå hun også veldig lenge. Da var det 6 egg i reiret. Men ingen unger. Hvorfor det?
Har det noe med kosthold eller forurensing å gjøre?
J. (27.06.2007)
Svar:
Hvis det er samme svanepar som i fjor (og det er sannsynlig), så er kanskje én av fuglene steril. Dette kan skyldes flere årsaker. Kanskje er fuglene unge og nyetablerte, og hannen har rett og slett ikke klart å befrukte hunnen. Dette er ikke helt uvanlig hos nyetablerte par av fuglearter som lever lenge, og hvor fuglene gjerne holder sammen hele livet. Men det kan også være skade eller miljøgiftbelastning som ligger til grunn - uansett kommer en ikke lenger enn til gjettinger. Når svanene har ruget mer enn 40 døgn, vil eggene definitivt ikke klekke. Fuglene kan likevel ligge lenger å ruge før de forstår at eggene ikke klekker.
Roar Solheim (27.06.2007)
hubro
kan hubroen hekke nær bebyggelse
S. (26.06.2007)
Svar:
Ja, dersom den kan finne en reirplass som ikke forstyrres av menneskelig aktivitet, så kan hubroen hekke både nær byer og faktisk også inne i byer. I Norge kjenner vi ikke hubrohekking inne i byer ennå, men lenger syd i Europa, og i Helsingfors, hekker flere hubropar inne i bystrøk. Søppelfyllinger med god tilgang på brunrotter nær menneskelig bosetting er som regel årsaken til at hubroene velger slike steder som hekkeplass.
Roar Solheim (26.06.2007)
Hei
Jeg har en undulat som snart er to år.Hun/Han(vet ikke helt) Har fått en rødfarge på nesen og en rød ring uten fjær rundt øye, men hun virker frisk. Hva kan dette være? Er det farlig?
E. (26.06.2007)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (26.06.2007)
Alpekaie
Er det observert alpekaie i Norge? Jeg mener å ha sett en i Vestfold 25.juni 2007.
Med vennlig hilsen
Sven Erik Skovly
S.E.S. (26.06.2007)
Svar:
Hei!
Det foreligger ingen godkjente funn av alpekaie i Norge i følge Norsk sjeldenhetskomitè for fugl sin Norgesliste.Tore Reinsborg (26.06.2007)
Sjeldan fugl
25.06.07 såg eg ein fugl utanfor stoveglaset mitt. Han var på størelse med ei kjøtmeis, men var raud i bringa og hadde ein raud topp. Eg trudde med det same det var ein bokfink med ungar som var på besøk. Det var det nok ikkje for den vaksne fuglen hadde som tidlegare nemt ein raud topp på hovudet. Undrar meg på kva fugl dette kunne vere.
N.N (25.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er ikke så lett å slå fast hvilken fugl du kan ha sett. Av arter som er røde på hode og bryst kan nevnes hannfugler av gråsisik, tornirisk og rosenfink. Disse har imidlertid ikke topp, men kun rødfarget isse. Ofte kan de reise issefjærene slik at det ser ut som de har en topp, men de har ikke en permanent topp slik som toppmeis og vipe f.eks.Tore Reinsborg (26.06.2007)
Måsen
Hei ! jeg har forsket lenge på måsene og har i helgen vært å kikket på måsene jeg ska ikke ta noen måse egg får det får jeg ikke, men jeg har veldig lyst til og lære mere om måsene ? kan du si meg alt som er vert og vite ?
C.F. (25.06.2007)
Svar:
Hei!
På fastlandet i Norge hekker følgende arter av måker regelmessig: hettemåke, fiskemåke, gråmåke, sildemåke, svartbak, dvergmåke og krykkje. Den største av dem er svartbaken, mens dvergmåka er minst. Krykkja hekker i store kolonier, ofte med flere tusen par samlet tett i tett i fuglefjell. Også de andre måkeartene hekker i kolonier, men disse oppnår ikke antallene i krykkjekoloniene. Krykkja har gått tilbake i antall de senere årene, mens f.eks dvergmåka har økt i antall. Måkene legger som regel tre egg, men krykkja nøyer seg som regel med 2 egg. Rugetiden er +/- 4 uker og ungene blir flygedyktige ca en måned etter at de er klekt.Tore Reinsborg (26.06.2007)
flyvedyktige måkeunger
lurer på når måkeunger er flyvedyktige?
N.N (25.06.2007)
Svar:
Hei!
Etter at eggene er klekt, tar det 28-33 døgn før ungene til fiskemåken blir flygedyktige.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Svaler
Har fått et svalereir med unger på hytta.Vi skal i disse dager til med å male den og vil helst ikke forstyrre ungene for mye.Hvor lenge kan ungene klare seg uten mat før det er kririsk?
J. (25.06.2007)
Svar:
Hei!
Svalene er normalt sett ganske uredde, og vil kunne fôre ungene selv om man maler. Unntaket er selvfølgelig når man skal male hent inntil reiret. Å male over veggen nært inntil reiret, vil ikke ungene ta skade av hvis arbeidet ikke pågår mer enn noen minutter. Man kan evt ta en liten pause under arbeidet slik at voksenfuglene kan fôre ungene innimellom arbeidsøktene.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Måsen
neste år ska jeg ta et måseegg og ta vare på det og se om det kommer noe ut av det jeg har undersøkt veldig mye men det er ikke nokk kan du si meg alt som er og vite om måsen og egget ? versåsnill jeg har drømt om det lenge !
C.F. (25.06.2007)
Svar:
Hei!
Du bør ikke ta hjem måkeegg, da de har best av å bli utviklet på naturlig vis. Dessuten er det ikke lovlig for hvem som helst å samle måkeegg.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Forlatte og ødelagte egg på måkehekkeplass
På Ildjernet vest av Nesoddlandet så vi i St.Hans-helga at massevis av reder står forlatt med et dødt egg, mens det også er veldig mye knuste egg og også døde unger. Dette er på "friodden" eller "badeodden", et område som normalt respekteres som hekkeplass av øybefolkninga. Det er gråmåke, fiskemåke og hettemåke for det meste, pluss at vi har observert et par hvitkinngjess som har hekka i år, men de er forlengst av redet med to store unger. Jeg syns ikke dette ligner på minkangrep, som vi har opplevd mange ganger. Fins det en naturlig forklaring på at masse måker lar ett egg ligge igjen uklekka?
G.E. (25.06.2007)
Svar:
Hei!
Vi har ingen sikker forklaring på hvorfor det ligger igjen ett egg i mange reir. Det kan kanskje ha vært eggrøvere der, to-benete, fire-benete eller begge deler.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Måltrost på loftet
Jeg har flyttet til et hus hvor det er to fuglereder på loftet, og jeg er ganske sikker på at det er måltrost som holder til der. Fra tidlig om morgenen til sent på kveld er det kvitring, og det kan bli litt mye av det gode, siden dette er rett over et soverom... Når "flytter" fuglene ut fra redet?
P. (25.06.2007)
Svar:
Hei!
Det skjer oftere at gråtrost og rødvingetrost plasserer reiret sitt på bygningsinstallasjoner enn måltrosten. Hvis begge reirene er bebodd er det mer trolig gråtrost som hekker der, da måltrost-parene ikke er kjent å hekke så nært innpå hverandre. Gråtrosten hekker ofte nært hverandre i kolonier. Etter at gråtrost-eggene klekker, tar det 13-14 døgn før ungene forlater reiret.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Måsunger
Hvordan tempratur må eggene til måsen ha ?
Hva spiser de ?
Kan det oveleve viss mennesker tar vare på egget ?
C. (24.06.2007)
Svar:
Hei!
Rugetemperaturen skal antagelig være på et sted mellom 30 og 35 grader. Man bør ikke ta hjem måkeegg, da det beste vil være at de blir utviklet på naturlig vis. Måkeegg kan klekkes ut ved hjelp av mennesker, men da må temperaturen holdes stabilt på rugetemperatur-nivå. Måkeungene fôres med forskjellige ting, og fiskerester vil være god kost for den.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Mat Av MåkeUnger!
-Hva Spiser Måkeunger Når De Er Nyfødde?
-Spiser De Det Samme Når De Er Vakse Og?
-Lærer De Å Fly Av Seg Selv, Eller Må Mora Lære Dem Det?
-Viss Egga Er Veldig Kalde, Er Det Ikke Et Barn Der Da?
L. (24.06.2007)
Svar:
Hei!
Til å begynne med blir måkeungene fôret fra nebb til nebb med oppgulp. Når de har vokst litt til blir de fôret med et bredt spekter av næringsemner som de tar seg av selv. Måkeungene lærer seg å fly selv så snart vingefjærene er utvokst. Hvis eggene er kalde kan de være forlatt, men det vil de også kunne være hvis de er helt nylagte. Dette fordi rugingen ikke starter før siste egg er lagt.Tore Reinsborg (25.06.2007)
fugleegghv
hvor finner jeg oversikt over fugleegg i farver
E.V. (24.06.2007)
Svar:
Hei!
Vi har ikke lykkes i å finne noen internettsider som er spesialisert på fugleegg. Det finnes et engelsk bokverk som omhandler egg: "Bird, Nests, Eggs and Nestling of Britian & Europe". Collins Field Guide
Harrison & Castell, Collins
Dette bokverket kan kjøpes på dette nettstedet:
http://www.naturogfritid.no/Tore Reinsborg (25.06.2007)
Hardangervidda
Hvor på Hardangervidda finnes det mest fugler og hvilke arter finnes der????????????????????????????????????????????????????
S. (24.06.2007)
Svar:
Hei!
Vi har ikke oversikt over eksakt hvor på Hardangervidda det er mest fugl, men det er mange steder der som har mye fugl. Av arter man kan finne på Hardangervidda kan nevnes fjelljo, fjellerke, temmincksnipe, fjæreplytt og boltit. Før hekket snøugla her, men det har den trolig ikke gjort på mange år nå.Tore Reinsborg (25.06.2007)
fuglunger
koffor kan vi ikke ta fugleunger med heim????????
S. (24.06.2007)
Svar:
Hei!
Fugleunger bør man ikke ta med hjem, da de av den enkle grunn ikke er tilpasset et liv blant mennesker. De har best av å bli tatt hånd om av sine foreldrefugler.Tore Reinsborg (25.06.2007)
skjære
hei.
det var en skjæreunge som hadde falt ned fra eiret sitt for noen dager siden, jeg lot den bare ligge for jeg tenkte at moren klarte og få den opp i rede igjenn, men morgenen etter skulle jeg ut og ta fjøsen, og da så jeg skjæreungen igjenn og katta mi sto og jaktet på den so jeg tok opp skjæra og nå har jeg jitt den mat i 2 dager og hatt den ilagemeg.
hvor åfte skal jeg gi den mat??
hvordan met skal den ha??
hvordan skal jeg mate den??
skall den ha drikke, isåfall hvordan drikke og hvordan skal jeg gi den drikken??
hvordan skal ejg passe på skjæra på best mulig måte slik at den blir stor og fin ??
kan dere si meg litt om skjære som jeg trenger og vite slik at den får det bra.
S.M.N.J. (24.06.2007)
Svar:
Da må du fore den opp til den kan klare seg selv. Kråkefugler må fores i minst 6-8 uker før de klarer å begnne å finne mat selv, så dette er en langvarig oppgave. Kråkefugler spiser det meste, men de trenger proteinrik kost. Middagsrester av kjøtt, fisk, egg og lignende som ikke er sterkt kryret, er utmerket kråkefuglmat. Fuglen bør ha mat tilgjengelig hele tiden, for er den mett vil den slutte å ta til seg næring for en stund. En skål med vann kan settes ut til den også. Den vil kunne ta til seg maten selv, men maten bør deles opp i mindre biter.
Tore Reinsborg (25.06.2007)
Skade eller sykdom hos måke
Vi har en måseunge hjemme som jeg tidligere har stilt spørsmål om. Den har en fot som ser ut til å være helt uten bevegelse og vi har trodd at det bare var det som feilet den. I dag oppdaget vi at ting nok er verre enn som så. Den har nå fått en stor gjennomsiktig boble på hele dens venstre side hvor vi kan se kroppen i gjennom. Det kjennes ut som om boblen er fyllt med luft. Det ser veldig ekkelt ut og jeg lurer på om det er noe vi kan gjøre? Han ser ikke ut til å plages av det, men noe er helt klart feil. Ellers spiser han godt, skriker og gjør fra seg normalt. Han har omtrent ikke balanse på grunn av den lammede foten, men er svært livlig og humper fremover så godt han kan. Vi vil jo gjerne gjøre det rette, men er det rette i denne situasjonen å prøve å redde den eller rett og slett ta livet av den? PS, vi har hatt den i noen dager nå og jeg har ikke lagt merke til at han hadde denne boblen før, men foten har vært slik hele tiden. Han tipper fremover når han står, jeg vet ikke om det er på grunn av boblen eller på grunn av foten.
I.H. (24.06.2007)
Svar:
Hei!
Fugler kan klare seg godt med bare en funksjonell fot, og det er f.eks. ikke så uvanlig å se forskjellige arter vadefugler med bare en fot. Når det gjelder boblen, så vet vi ikke hva det skyldes, men det kan godt hende den forsvinner etterhvert. Dere kan prøve å kontakte en veterinær og høre dennes synspunkter om boblen, og om den evt. kan fjernes.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Mia mister fjær!
Hei..
Jeg har to Undulater. I det siste
har den ene begynt a miste fjær på
den ene vingen.. Jeg finner flere ganger
om dagen fjær i buret. Vi begynner å bli
redd for at det er noe galt med henne.
Hun greier ikke fly like høyt som før, og
hun krasjer i veggen og sånt..
Er det en grunn til dette? Feiler det henne noe?
S. (23.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er vanlig at fugler mister fjær, da de regelmessig skifter dem ut med nye (myter). De vil da kunne ha nedsatt flygeevne i en periode.Tore Reinsborg (25.06.2007)
steller havørn
er det steller havørner i alaska ???
S. (23.06.2007)
Svar:
Hei!
Stellers havørn hekker ikke i Alaska, men hovedsaklig på Kamsjatka i Øst-Russland. At det kan ha forekommet streifindivider i Alaska er imidlertid ikke umulig.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Linerler
Hei, Vi har en linerle som hver dag (flere år på rad) setter seg på vindus-sprossen til ett bestemt vindu på huset, og kakker på og "vil inn". Den flyr ooså inn på vinduet fra først å sitte på sprossen. Er dette vanlig "oppførsel" for linerler? Mvh Frida Schia
F.S. (23.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er mye som tyder på at den ser sitt eget speilbilde i vinduene deres, og tror det er en artsfrende den enten vil jage bort eller evt. kurtisere. Denne adferden vil nok opphøre etterhvert.Tore Reinsborg (25.06.2007)
måkeunger
utstøttes måkeunger hvis de er blitt tatt på av mennesker?
L. (23.06.2007)
Svar:
Hei!
Vi har ikke hørt at måkeunger skal ha blitt utstøtt etter kontakt med mennesker, men uansett er nok det beste å la måkeungene være i fred.Tore Reinsborg (25.06.2007)
Fasan i Norge
Er det noe sted i Norge det fortsat lever Fasaner vilt???
A. (24.06.2007)
Svar:
Ja. På Østlandet (Akershus, Østfold, Vestfold, Hedmark og Oppland), og i Rogaland finnes det nok fremdeles en del fasaner i kulturlandskapet, selvom det ikke drives oppdrett og utsetting av slike fugler. Det var vanlig med slik utsetting på 1970- og 1980-tallet, men dette er det stort sett slutt på. Forekomsten av fasaner kan imidlertid være noe flekkvis, så de finnes ikke jevnt over alt i disse fylkene.
Roar Solheim (25.06.2007)
Ta på egg
Jeg tok på noen svaleegg i ett rede. De gikk ikke i stykker, men jeg lurer på om moren vil merke at jeg har tatt på disse?
E.G. (24.06.2007)
Svar:
Nei, ingen fare! Fugler reagerer ikke på menneskelukt slik pattedyr kan gjøre dersom du tar på deres unger. Fugler som hekker i reirhull eller oppe i trær pleier ikke å forlate reirene selv om du har sett på redet eller tatt på eggene. Fugler som legger egg på bakken kan derimot være mer sårbare overfor besøk av mennesker. Hvis eggene er flyttet på, eller hvis du har oppholdt deg en stund ved redet, så kan foreldrefuglene anse redet som tapt og forlate det, selv om eggene er hele og uskadde.
Roar Solheim (25.06.2007)
Rede i vannkanne.
Hei! Vi har fått fugleunger i vår vannkanne på hverandaen i blokken hvor vi bor - i 2 etasje. Mor og far kommer seg godt både opp og ned med mat til ca. 8 fugleunger. Jeg lurer imidlertid på hvordan de små skal komme seg opp? Klarer de dette på egenhånd eller ???
A.E. (25.06.2007)
Svar:
Ja, dette klarer fugleungene som regel på egen hånd når de har blitt store nok til å forlate redet. Det er veldig sjeldent at fugler plasserer redet sitt slik at ungene ikke klarer å forlate det.
Roar Solheim (25.06.2007)
Fugleegg
Hei, sønnen min og jeg hengte opp en fuglekasse for litt siden, og fant til vår store glede at det var 6 egg i den idag. Egga var kvite, med rødbrune prikker av varierende størrelse på. Vet du hvilken fugl det kan være?
R.M. (23.06.2007)
Svar:
Det er høyst sannsynlig en kjøttmeis som har begynt på årets kull nr. 2.
Roar Solheim (23.06.2007)
Hvor lenge ligger måsen...
Hvor lenge ligger måsen på reiret, eller eggene?
N.N (21.06.2007)
Svar:
Fiskemåken ruger i 24-29 døgn før eggene klekkes. Ungene vil så temmelig raskt hoppe ut fra reiret, og foreldrefuglene vil ledsage dem til et sikrere sted. Ofte går turen ned til nærmeste fjæreområde.
Tore Reinsborg (22.06.2007)
Skadet fugl i hagen
Jeg fant en fugl (muligens en trostunge?) sittende på gressplenet. Den kan ikke fly, den ser ut til Å ha mistet halefjærene. Ellers er den ganske livlig. Har tatt den inn siden det kryr av katter her i nabolaget. Fuglehjelpen har ikke kapasitet til å ta hånd om den og foreslår å sette den ut igjen, at den lærer å fly med bare vingene. Jeg er litt skeptisk til dette. Hva skal til for å holde og pleie en slik fugl til den blir frisk? Nå er den i en eske dekket med en laken; den har vann og brød smuler. Kan du gi noen gode råd?
L. (21.06.2007)
Svar:
Hei!
Hvis du ønsker å fôre den opp, bør du gi den meitemark. Trostunger blir fôret med mye slikt. Hvis fuglen har knekt vingen, vil nok avvlivning være beste utveg. Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser.Tore Reinsborg (22.06.2007)
klekketid
hvor lenge skal måkene/måsene ruge på egget før det klekker?
og hvor varmt skal det hvere?
E. (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Eggene til fiskemåken vil klekke etter 24-29 døgns ruging. Rugetemperaturen skal antagelig være på et sted mellom 30 og 35 grader.Tore Reinsborg (22.06.2007)
SKJÆREPLAGE
Vi bor i et villastrøk noen mil sør for Oslo.
Flere år nå har vi, og naboene, vært plaget med skjærer. Tror de har rede i stort grantre ca. 100 meter unna. Det er mange av dem, ca. 8-10 stk. De bråker og skriker og skiter ned alt som er. Hjelper det å felle treet? Har du noen gode råd.
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Man bør ikke felle reirtrær på denne tida av året, da det kan inneholde reir m egg/unger. Hvis man feller det aktuelle treet vil neppe skjærene forlate området, men i stedet finne seg et annet tre som samlingsplass.Tore Reinsborg (22.06.2007)
svartbakk - vår tøffeste mås
Jeg har lenge likt de fleste måsene (måkene), men èn har fascinert meg siden barndommens fisketuren på Varangerfjorden, og det er den frekke, råe og ikke minst vakre svartbakken. Jeg har også vært i den situasjon at jeg er blitt frastjælt fisk av denne flyvende "rotten", som enkelte velger å kalle han. Men jeg har problemer med å finne fakta om denne fuglen - vingespenn (maks), vekt, maks alder et cetera. Så forleden en svartbakk som tok fem måsreir på rekke og rad på et hustak i nærheten. Har den ikke "magamål"?
K.F.V. (22.06.2007)
Svar:
Svartbaken (kun én k i navnet) kan sluke ganske store matbiter og matmengder på en gang. Dette er nok en tilpasning til et liv som åtseleter og jeger. Når fuglen først kommer over en god matmengde, er det om å gjøre å spise mest mulig fordi det kan bli lenge til neste måltid. Dette er samme strategi som store rovdyr bruker også. I tillegg slukes maten raskt, før andre svartbaker eller måker forsøker å stjele matbiten (alle måker virker derfor ganske "glupske" sett med menneskelige øyne). Selv om stormåkene kan forsyne seg med egg og unger av andre fuglearter langs kysten, er de også viktige deler av økosystemet fordi de spiser opp og fjerner døde dyr og avfall (fiskeavfall). Vi bør derfor la være å bedømme disse fuglene etter menneskelige mål, og godta deres adferd slik den er.
Roar Solheim (22.06.2007)
Hva gjør jeg?
jeg har funnet 1 liten skjære eller kråke i skogen! hva skal jeg gjøre med den?
jeg vil ikke avlive den!
I.C.H.N. (21.06.2007)
Svar:
Da må du fore den opp til den kan klare seg selv. Kråkefugler må fores i minst 6-8 uker før de klarer å begnne å finne mat selv, så dette er en langvarig oppgave. Kråkefugler spiser det meste, men de trenger proteinrik kost. Middagsrester av kjøtt, fisk, egg og lignende som ikke er sterkt kryret, er utmerket kråkefuglmat.
Roar Solheim (22.06.2007)
Svart-hvit fluesnapper
Hei. Jeg har en fuglekasse med svart-hvite fluesnappere. Ungene har nettopp forlatt redet, og flyr omkring i nærområdet. Det som forbauser meg er at hele familien til stadighet vender tilbake til kassa, og oppholder seg der en stund. Tidligere år har vi hatt blåmeis i kassa, og når ungene der forlot redet var det for godt, virket det som. Er det vanlig at svart-hvit-familier vender tilbake til kassa på denne måten, og hvilke andre arter gjør det evt også på denne måten?
N. (22.06.2007)
Svar:
Hos noen hullrugere kan ungene vende tilbake til reirhullet og overnatte der en stund etter at de først har hoppet ut. Jeg tror dette kan variere både mellom familier og fra art til art. Jeg kjenner dessverre ikke til om slik oppførsel er mer utbredt hos noen arter enn hos andre, så din observasjon er absolutt interessant. Det kan være en utfordring til alle som har fuglekasser nær sitt bosted å holde øye med dem når fugleungene hopper ut. Se etter om de vender tilbake, og i så fall hvor lenge de bruker kassen til overnatting etter at ungene har hoppet ut.
Roar Solheim (22.06.2007)
Måseunge, haster!
Sønnen til min samboer har tatt med seg en måseunge hjem, han hadde funnet den på veien og tatt den da noen skjærer drev å hakket på den. Han vil nå fore den til den blir stor nok til å klare seg selv. Så det jeg lurer på er hva vi skal gi den og hvor mye mat den skal ha? Den spiser/drikker ikke selv, så vi har gitt den vann og kokt, kvernet fisk fra en pipette. Den er så slapp at vi må tvinge i den mat så derfor er det viktig at vi gir den rett type mat.
Og en ting til, vi har den på badet, hvor varmt bør det være der? Den er ganske ung og har bare dun, samt at den er veldig ustødig. Jeg tror den har skadet en fot så den ligger mest stille.
I.H. (21.06.2007)
Svar:
Det er veldig bra at den oppbevares på et oppvarmet baderom - små fugler klarer ikke å holde oppe kroppstemperaturen ved egen hjelp, og blir vanligvis varmet av en av sine foreldre. Dersom dette er en måkeunge (svømmeføtter), er kvernet fisk absolutt helt topp! Gi den også litt vann til å begynne med - slappe fugler kan nemlig være uttørket og trenge væsketilførsel.
Roar Solheim (22.06.2007)
snegl
ka spiser snegler med skall??????????
F. (21.06.2007)
Svar:
Det er særlig måltrosten som foryner seg av landlevende snegler med skall. Kanskje kan også noen andre trostefugler ta slike, men dette er jeg ikke sikker på.
Roar Solheim (22.06.2007)
sommerfugler
hva spiser sommerfugler?
M. (20.06.2007)
Svar:
De suger nektar fra blomster. Noen sommerfugler spiser bare når de er larver, og da spiser de blader. Etter at de er klekket som voksne, spiser de ikke i det hele tatt. De parrer seg, legger egg og dør.
Roar Solheim (20.06.2007)
Plagsomme fugler
Hei. Jeg er plaget av noen fugler som jeg mener er trost. Hver morgen i ukesvis nå har en flokk av disse fuglene holdt meg våken. De begynner alltid rundt 3-4 om morgenen og holder på til 6-7 med en ustanselig infernalsk skriking (æææ æææ æææ æææ æææ æææ æææ æææ). Jeg lider under mangelen på søvn, og legen har måttet utskrive sovemedisin. Er det noen måte å få jaget vekk disse fuglene på uten å måtte ty til drastiske virkemidler, slik som et skadedyrfirma?
J.R. (18.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er mer trolig skjæreunger som nå har forlatt reiret som er årsaken til levenet. Lyden er da foreldrefuglene som varsler mot forskjellige farer som truer ungene, f.eks katter og hunder. Dette levenet vil nok avta etterhvert som ungene vokser til og sprer seg i terrenget.Tore Reinsborg (20.06.2007)
Skadet av andre fugler
I går reddet vi en liten fugl fra å bli hakket opp av andre fugler. 10-20 ulike fugler fløy ned i bakgården vår og hakket løs på den lille fuglen som vi tok inn og lagde et bur til. Vi har satt frem vann og det er ut til at den har spist de to markene vi la i en skål med jord. Vi er utrolig glad i dyr, og ønsker å handle riktig.
Den var i går utslitt og hodet hadde store skader, øyet var også hovent. Den har sovet masse og øyet er litt mindre hovent i dag. Likevel er skadene den fikk etter vår mening store, men vi tror ikke vingene er knekt. Skal undersøke dette en gang til.
Hva bør vi gjøre? La henne være inne i buret et par dager (virker veldig rolig), gi den og så slippe den ut? Eller bør vi sette den ut og la naturen gå sin gang...?
J.F. (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Dere kan holde den i buret et par dager til "situasjonen" har roet seg, men da må dere fôre den og gi den litt vann. Dere kan prøve å sette den ut litt vekk fra det området den ble angrepet, da det kan hende den vil bli angrepet på nytt.Tore Reinsborg (20.06.2007)
GAL KRÅKE
Hei. Jeg lurer på om du kan hjelpe meg. Jeg har vært ille plaget av en gal kråke på hytta mi i 14.dager. Hytta ligger helt nede ved sjøen i Høybakken i Bjugn kommune. Den flyger på vinduene (3store ut mot sjøen) skiter og kliner skiten utover vinduene med vingene. Skiter full terassen og hakker som en gal på gassgrillen (har nå lagt over trekk på den) Vi har prøvd å få has på den med luftgever selv om vi tror at den er truffet kommer den tilbake for fullt. Vi har hengt opp nett foran vinduene, men den klarer å rive det i stykker når vi ikke er tilstede og kommer seg på nytt på vinduene og kliner dem ut. Kan du gi meg et godt råd om hvordan jeg skal bli kvitt den. Jeg vil bli veldig glad for svar. Vennlig hilsen Elin Haagensen
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Det var en ganske merkverdig adferd du beskriver. Årsaken til adferden kan delvis være at den ser sitt eget speilbilde i vinduene, og tror det er en potensiell make eller rival. At den hakker på grillen, kan være at den prøver å få tak i fettrester eller lignende som den kan spise. Du kan prøve å minske speilingseffekten på vinduene på en eller annen måte, evt klistre på en rovfuglsilhuett. Det må absolutt ikke brukes luftgevær mot den, da det ikke er tillatt som jaktgevær og bare vil skade fuglen unødig.Tore Reinsborg (20.06.2007)
linerle
hvilken kasse går linerla i kan dere gi meg mål på den?
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
På nettstedet under kan du se en illustrasjon av hvordan en linerlekasse kan se ut. Denne arten kan også bruke forskjellige typer kasser med ganske stor åpning. En vanlig kasse hvor halve frontstykket er fjernet kan også fungere; dvs at man har et halvt frontstykke i stedet for heldekkende frontstykke med hull. Heng de gjerne opp i skyggen på en bod, uthus eller lignende.
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (20.06.2007)
hakkespett
på internett fant jeg en side som det var mål på hakkespet kassen men går virkelig hakkespettene i kasser??
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er en art innenfor spettefamilien som ikke hakker ut reirhull selv og som kan hekke i fuglekasser, og det er vendehalsen. Resten av artene hekker ikke i fuglekasser. På nettstedet under finner du mål på kasse til vendehals:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (20.06.2007)
kvinand, laksand og lappfiskand
hvor er det lurt å henge kasser for dem?
N.N (20.06.2007)
Svar:
Hei!
Størst sjanse for å få disse artene i kasse har du hvis du henger opp kassene i nærheten av elver og innsjøer. Laksanda krever fiskerike områder for å hekke. Lappfiskanda må du til Sør-Varanger i Finnmark for å finne hekkende i betydelige antall i Norge.Tore Reinsborg (20.06.2007)
kjøttmeis
kormangen ganger kan man se i ein fuglekasse før de forlater rede
F. (19.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er ikke noe fasitsvar på dette, men fuglekasser bør ikke undersøkes for ofte. Et besøk litt ut i ungetida skader imidlertid ikke.Tore Reinsborg (20.06.2007)
Ringmerket due.
Har hatt en ringmerket due gående på Slinningsodden i Ålesund i hele dag. Duen var meget tam, så det var ikke veldig vanskelig for katten å ta livet av den. Selvsagt beklagelig. Har hørt at man bør melde fra når man finner ringmerkede fugler, men vet ikke hvor. Duen hadde en grønn og en blå ring. Den blå ringen hadde følgende informasjon:
100 DAN 2005 0137. Regner med at noen ønsker disse opplysningene??
H.H. (19.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er nok en brevdue som katten din har tatt livet av. DAN kan indikere at den er dansk. Du kan ta kontakt med brevdueforbundet og høre hvilke opplysninger de ønsker vedrørende funnet. Adressen er:
Norges Brevdueforbund
Nyrønningen 13, 3153 Tolvsrød
33 33 09 73Tore Reinsborg (20.06.2007)
skjære
har et skjære-reir i et tre ved siden av huset vårt. Paret laget reiret i slutten av april, og har idag levende unger i reiret. Foreldre jobber aktivt med å mate ungen (ungene). Når omtrent kan jeg vente at ungene forlater reiret. Har så lyst til å se når ungene flyr ut.
M. (19.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å si eksakt når ungene vil forlate reiret. For å si noe mer sikkert om det må vi vite når eggene ble klekt. Etter at eggene er klekt tar det 22-27 døgn før ungene forlater reiret. På denne tiden av året har flere skjærekull forlatt reirene, så mest trolig er utflygingen nært forestående.Tore Reinsborg (20.06.2007)
måseunger
VIL MÅSEMOR OG FAR FØLGE ETTER HVIS EN FORSIKTIG TAR 2 MÅSEUNGER OPP I EI PLASTESKE OG KJØRER DEM TIL ETT SIKRERE STED. hVORDAN FLYTTE?
N.N (19.06.2007)
Svar:
Hei!
Det er antagelig ikke nødvendig å flytte på ungene, da foreldrefuglene mest trolig vil komme til å ledsage dem til et sikrere sted hvis farer lurer.Tore Reinsborg (20.06.2007)
Jæren
Hvilke vann, elver og strender finnes det mye fugler på Jæren?
S. (19.06.2007)
Svar:
Hei!
På Jæren er det en hel rekke med innsjøer og strender som det finnes mye fugl på. Antallet fugl på lokalitetene vil svinge en del i forhold til årstid. Av klassiske lokaliteter på Jæren hvor det er mye fugl kan nevnes f.eks. Orrevatnet, Grudavatnet, Horpestadvatnet, Ergavatnet, Harvalandsvatnet, Smukkevatnet og Søylandsvatnet. Av fuglerike strender kan nevnes Fuglavika og Revesanden.Tore Reinsborg (20.06.2007)
Spørsmål:
hva er verdens største og ant største havørn
S. (19.06.2007)
Svar:
Hei!
I litteraturen opererer man med litt forskjellig maksimumsmål på f.eks vingespenn og vekter hos havørn. I det siste utgitte verket "Handbook of the birds of the world" er maksimumsverdien på vingespenn 245 cm, mens maksimumverdien på vekt er 5,5 kg (hunnen er størst).Tore Reinsborg (20.06.2007)
Funnet fugleunge
Jeg fant en fugleunge idag i skogen. redet var ikke i nærheten. Den er så godt som naken, med litt dun på hodet. Øynene er ikke åpne. Jeg har den i en eske, lunt og varmt og den tar til seg litt bær og vann.
Vet ikke hvilken type fugl det er men den har gult nebb, rosa/lilla hud og grå dun.
Er det noe håp for den? Hva skal vi gi den å spise? Skal den ha mat hver 2.time eller oftere? Den rører seg bra.
K. (19.06.2007)
Svar:
Hei!
Denne fugleungen har nok små muligheter til å klare seg. Pga av at den mangler fjær må den holdes på et varmt sted til de isolerende fjærene vokser ut. I og med at den har klart seg til nå der du har den, kan temperaturen på oppholdsstedet være stabilt på samme nivå. Den kan fôres med små meitemark og insekter/små insektlarver så ofte den tar til seg næring. Mest trolig vil den dø i løpet av kort tid.Tore Reinsborg (19.06.2007)
Stær!
Er det vanlig at stæren legger egg to ganger?
Her jeg bor har vi fått en gjeng stær unger på ca 30 - 40 stk som flyver i en gruppe...mobben som jeg kaller den...mens foreldrene er i full gang med å renske å fylle kassene igjen for ny runde med egg...samme skjedde i fjor, men det var ikke så mange stær unger som det er i år...Stærår kan man kalle det her.
B.B. (19.06.2007)
Svar:
Hei!
Stæren kan ofte legge nye kull utover i juni, men det kan være par som har misslyktes i å få fram unger tidligere om våren. Så det kan hende at det er et annet par som nå har slått seg til i stærkassen din.Tore Reinsborg (19.06.2007)