Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 33 320 til 33 369 av totalt 50 251 spørsmål «forrige neste»
Flytte kasse
Hei!
Vi driver å bygger på huset og har oppdaget en gammel fuglekasse med egg i! Dette er av pilfink, og vi lurte på om det hadde vært mulig å flytte denne kassen 1-2 meter lenger bort? Eller om dette byr på problemer? Er det dumt med for mye trafikk rund kassen til denne fuglen? Og er det dumt å spikre den ned også opp igjen?
På forhånd
Takk for svar!
B. (23.05.2015)
Svar:
Du kan forsøke å flytte kassa, men forsøk først med bare ca 30 cm, og se om fuglen flyr inn igjen. Hvis fuglen ikke har begynt å ruge ennå, kan en slik flytting føre til at fuglen gir opp reiret. Hvis den ruger, kan det være at den aksepterer en gradvis flytting.
Roar Solheim (24.05.2015)
hvilke rovfugler er det i Jevnaker?
Hei. Jeg lurte på om det er noen store rovfugler i Jevnaker eller nærliggende områder? Er det hauk eller ørn i området?
O.T. (24.05.2015)
Svar:
De du har størst sannsynlighet for å se der, er nok musvåk, kanskje fiskeørn, og utover sommeren også vepsevåk.
Roar Solheim (24.05.2015)
svarthalespove?
fant denne karen stående på ei lita myr 20 meter fra veien her på sørøya i vestfinnmark. er jeg så heldig at jeg har fått se en svarthalespove? (den sitter ganske midt i bildet)
A.L. (24.05.2015)
Svar:
Jo dette ser mer ut som svarthalespove enn lappspove, bl. a. på grunn av det lyse nebbet.
Roar Solheim (24.05.2015)
stær
Hei, forer stæren kyllingene sine med meitemark?
N.N (23.05.2015)
Svar:
Det går jeg ut i fra. Den forer med all slags småkryp; insekter og larver.
Roar Solheim (24.05.2015)
Fuglunge
Hei, vi har funnet en liten fuglunge i skogen. Den har nok ramlet ned fra redet og vi lurer på hva vi kan mate den?
N.N (23.05.2015)
Svar:
Umulig å si uten bilde for å se hva slags art det er....
Roar Solheim (24.05.2015)
fugleegg
Hvilken fugl kan det være som legger 10-12 hvite egg?
J.V.H.4.V. (23.05.2015)
Svar:
Kommer an på størrelsen. Hvis det er i en stærkasse, kan det være vendehals.
Roar Solheim (24.05.2015)
Svalereir ihusmønet
Hvordan forhindrer jeg svaler til å bygge i hus mønet mitt, de renser feiret rett ned i grill maten på terrassen , veldi irriterende!
Mvh th
T.H. (20.05.2015)
Svar:
Da må du lage noe som hindrer fuglene i å komme til stedet hvor de bygger reir.
Roar Solheim (23.05.2015)
Tjeld
Hvor lang tid kan vi ha håp om at en tjeld legger nye egg, etter å ha blitt frarøvet det første egget. Har nå gått tre døgn.
K.F. (20.05.2015)
Svar:
Kanskje i løpet av 1-2 uker. Hunnen må som regel "spise seg opp" før hun klarer å produsere nye egg.
Roar Solheim (23.05.2015)
Måker bæsjer (alltid) på nyvasket biler.
Jeg har lurt på dette en stund, for jeg synes det er et veldig pussig fenomen.
Men hvor bæsjer måker ALLTID på biler når de er nyvasket? Når jeg finner fuglebæsj på bilen, så er det aldri når den er støvete og skitten, kun når den er nyvasket. Hvorfor?
(Jeg spurte en billakkerer en gang, og han kunne bekrefte dette - at fugler alltid bæsjet på biler når de var rene og pene, 'aldri' når de var skitten.)
R.P. (20.05.2015)
Svar:
Dette høres mest ut som et klassisk tilfelle av Murphys lov, eller "loven om tingenes iboende faenskap"! Har litt vanskelig for å se at måkene vil skite med hensikt på rene biler, men det vil selvfølgelig oppleves mer irriterende hver gang det er den renvaskede bilen måkeskitten havner på.
Roar Solheim (23.05.2015)
Storspove
På jordet nedenfor huset mitt i Saltdal har det hekket Storspove i alle år. Jeg lurer på om det er slik at hunnen drar så snart ungene er kommet ut? Hos oss er det alltid 2 voksne sammen med ungene hele sommeren. I og med at det er dyrka mark, setter jeg opp en farget stav ½ meter fra reiret, slik at traktoren ikke skal kjører over reiret.
Å.K. (20.05.2015)
Svar:
Flott at du tar hensyn til spovene. Jeg vet ikke sikkert når de voksne trekker, men vanligvis trekker de voksne tidligere enn ungfuglene. Spesielt dersom en hekking er feilslått, starter de voksne trekket tidlig.
Roar Solheim (23.05.2015)
Diverse, om fuglekasser
Hei, har satt ut 3 fuglekasser, usikker på hvilke fugler det er i to av dem. Når jeg er å sjekker ligger de å ruger. Om det er tilfeldig vet jeg ikke, men blåmeisen som jeg har i den siste kassen er ikke "hjemme" på dagtid. Ligger ved noen bilder, så kan du se om du finner ut hva det er.
Spørsmål nr2: Fant to katteugler i garasjen for noen dager siden, så ikke tegn til reir, bare at de har plukket av seg dunet. Er det for seint å henge opp en kasse så de heller bor i den?
G. (20.05.2015)
Svar:
Begge bildene viser rugende kjøttmeis. Kattuglene er det trolig noe sent å henge opp kasser til nå.
Roar Solheim (23.05.2015)
Overvintring langs vestkysten i Norge
Hei!
Jeg lurer litt på hva som gjør at noen fugler velger å overvintre i Norge og ikke trekke sør. Jeg leste at Stokkanden søker seg ut til vestkysten i Norge når ferskvannet fryser. Hva gjør at Stokkanden f.eks. søker til kysten på vinteren? Er det næring som lokker de ut til kysten?
I så fall hva er det de får i seg av næring på vinteren?
K. (20.05.2015)
Svar:
Det er ikke bare maten, men muligheten til å få tak i den, som avgjør om fugl trekker eller overvintrer. Andefuglene må søke til åpent vann, og fugler som søker mat på bakken, flyr vekk fra snødekte områder. I milde vintre overlever mange av de som forsøker en nordlig overvintring, i snørike år dør mange i denne delen av bestanden. Dette ser vi f. eks. hos arter som gjerdesmett og rødstrupe.
Roar Solheim (23.05.2015)
Mating av svarttrostbaby
Idag fant vi en svarttrostbaby som vi antar har falt ned fra ett reir oppunder taket på huset vårt. Jeg vet ikke hvor gammel den kan være, men vi har hørt fuglelyder i ca 1 uke. Fuglen har fått øyne, men ikke veldig mye fjær. Vi har laget ett rede til den oppi en pappeske som vi har i garasjen. Vi har gitt den vann, kokt eggehvite og litt meitemark. Etter dette har den kvikknet veldig til. Lurer på hvor ofte vi bør mate den, og når kan vi anta at den er klar til å bli sluppet ut for å klare seg på egenhånd?
J. (20.05.2015)
Svar:
Slike fugleunger må mates jevnlig minst en gang i timen, så dette er en krevende oppgave...
Roar Solheim (23.05.2015)
Måkemat
Hei! Har et gråmåkepar som jeg (til min manns fortvilelse) fôrer på altanen i sommerhalvåret. De pikker på soveromsvinduet hver natt kl 0400. Jeg gir dem halvstekte baguetter,og lurer på om dette er ok mat for dem?
N.N (20.05.2015)
Svar:
Måker er altetere, så det går nok fint, selv om de kanskje blir noe bortskjemte...?
Roar Solheim (23.05.2015)
Rødstilk
Hvordan bygger den rede sitt og med hva?
T.W. (20.05.2015)
Svar:
Den lager bare en grop på bakken, kanskje trekker den med seg noe småstein og pinner/rusk som ligger omkring. Men den flyr ikke og samler redemateriale slik spurvefuglene gjør.
Roar Solheim (23.05.2015)
svaner
Hvor gamle er svanene når de blir kjønsmodne
G.G. (20.05.2015)
Svar:
De er sannsynligvis ikke hekkeklare før de er to år gamle.
Roar Solheim (23.05.2015)
fjær og dun utenfor revehi
Undersøkte utenfor et revehi i en hamnehage i et område med rik edelløvskog og såkalt lågurt eikeskog i Follo - og fant fjær (noen delvis begravd under pinner?) kun et par meter utenfor åpningen - og et spor av mørke grå dun herifra og inn i hiet. Fjærskaftene var imidlertid ikke knekt på de fjærene vi fant - og det er vel heller ikke så enkelt for en rev å fange småfugl. Hva er den sannsynlige historien her? Klarer du å artsbestemme hvilken fugl fjærene har tilhørt? Håper på svar:-) Hilsen barnefamilie
J. (20.05.2015)
Svar:
Størrelsen på fjærene rimer med f. eks. rødvingetrost/måltrost, men de ser litt for grågrønne ut til å være fra en av disse artene. Dessverre litt for vanskelig å ta artsbestemmelsen på dette bildet. Ofte må en holde fjær i hendene for å kunne bestemme arten, spesielt på slike ensfargede fjær som mangler tydelige mønstere.
Roar Solheim (23.05.2015)
Spettmeis
Hva skjer om spettmeishannen til et rugende par blir drept? Klarer hunnen å ruge ut og fø opp ungene alene?
K.H.S. (21.05.2015)
Svar:
Vanskelig å si. Noen individer vil forsøke og kunne klare det, andre kan gi opp og forlate reiret.
Roar Solheim (23.05.2015)
Ørn løfte evne.
Hva er max vekt en kongeørn klarer og lette med/fly med? Gjelder og havørn.
R.D. (21.05.2015)
Svar:
Er ikke sikker på nøyaktig grenseverdi, men omkring 2-3 kg er grensen for det de vanligvis forsøker seg på å lette med. De kan definitivt ikke lette så mye som sin egen vekt (5-7 kg).
Roar Solheim (23.05.2015)
Skadet grønnsisik
Vi har en skadet grønnsisik gående rundt forplassen (vi forer fuglene hele året, mest for vår egen del), vi hørte et "klakk" på vindusruta og tenkte det var en fugl, men vi fant ingen i nærheten.
Litt senere så vi en grønnsisik som prøvde å hoppe/fly over en kantstein (12 cm), men den datt ned på ryggen. Den klarte å snu seg og pilte inn under noen busker og ble borte for oss.
I dag er den igjen på foringsplassen, men den kan ikke fly.
Er det noe vi kan gjøre? Har ikke lyst til å ta livet av den. Skal vi bare la naturen gå sin hang, eller?
Takknemlig for svar.
T.V. (21.05.2015)
Svar:
Så lenge fuglen klarer seg og finner mat ute, er det trolig best å la den være mest mulig i fred. Alternativet er å ta den inn og holde den i bur/pappeske med foring i 3-4 uker til vingen forhåpentligvis er leget.
Roar Solheim (23.05.2015)
Stær i mønekassa
Hei. Har oppdaget at jeg har et stær-par, som styrer veldig på i husmøne, hvor det er en naturlig fuglekasse. Spørsmålet er om de driver på med egglegging, eller om ungene allerede har klekket? Det er mye aktivitet, flott synging og hopping på stubber og tak. De har holdt på her i nesten 1 måned, etter at det var stormøte, med sikkert 500 stær på jordet. Lurer også på om ungene forlater redet for godt første gangen, eller om de har det som bolig den første tiden også? (bor i Hemsedal, så det er høyt til fjells, med sen vår...) På forhånd takk.
F. (21.05.2015)
Svar:
Litt avhengig av hvor i landet dette er. I Agder har stærene halvstore unger i kassene nå. Når de først har hoppet ut fra reiret, vender ungene ikke tilbake.
Roar Solheim (23.05.2015)
Fugler og frukt
Hørt at noen fugler spiser frukt,hvem og hva slags frukt?
N.N (21.05.2015)
Svar:
De fleste troster og sangere spiser mye forskjellig frukt, men det gjør også mange andre arter. Litt for omstendelig å forsøke å ramse opp en full oversikt, dessverre...
Roar Solheim (23.05.2015)
Fast bolig med vokter?
Hei
Har blåmeis og kjøttmeis som fast innslag i hagen. Tror begge bor på tomta, i forskjellige tak og sprekker, men jeg lurer på om det er slik at de bor fast et sted? Eller er det forskjellige fugler jeg ser? Dette gjelder også en linerle (som utvidet familien i fjor sommer), og som kommer tilbake hvert år. Litt snodig er det at alle disse fuglene tilsynelatende liker å omgåes min store "ulv" av en hund, som ligger ute. Det virker nesten som at fuglene føler seg trygge i nærheten, og går rundt på bakken uten frykt for å bli spist. Er det vanlig fugler lever sammen med andre, større dyr som kan skremme vekk katter osv..? Forøvrig virker det som hunden også syns det er hyggelig med småfuglene.. merkelig nok:)
F. (21.05.2015)
Svar:
Det er ikke noe rart at fuglene "liker" hunden. Den utgjør neppe noen trussel mot dem, men derimot holder den farlige dyr som katter, skjærer og kråker på avstand.
Roar Solheim (23.05.2015)
mating av villfugler
I programmet "ut i naturen" i radioen for en del år siden ble det sagt at en ikke skulle gi fugler solsikkefrø under rugetiden. Dette pga av at ungene ble matet med det, de svall opp i magen og døde. Vil gjerne vite om dette gjelder fremdeles eller om forskning har forandret utsagnet. Det gjaldt spesielt solsikkefrø.
R.T. (22.05.2015)
Svar:
Dette er ikke et problem. For det første sveller ikke solsikkefrø, dernest vil nok de voksne fuglene spise av frøene for egen del, mens de forer ungene med insekter og insektlarver.
Roar Solheim (23.05.2015)
grågås i skjærereir, sett det før ?
er noen interesert i å se? Flere naboer har observasjoner.
N.N (21.05.2015)
Svar:
Dette er uvanlig, men vi kjenner til at gjess kan hekke i kvistreir i trær.
Roar Solheim (23.05.2015)
Hvem har hekket her?
Jeg har en fuglekasse tiltenkt spurveugle med tykk front, liten diameter på åpningen og spon i kassen. I fjor høst var det tre døde fugler i kassen som jeg lot ligge. 14. mai fant jeg dette i kassen (se bildet). Har det vært vellykket hekking av spurveugle? Hva bør jeg gjøre? Flytte kassen? Renske den for innhold og håpe den bruker kassen en gang til?
Mvh
Helge
H.T. (22.05.2015)
Svar:
Det ser ikke ut som rester etter en hekking, mer musehår etter at en spurveugle har sittet inne i kassa og spist byttedyr(ene) sine. Rens kassa og legg inn litt treflis fra en morken trestubbe i bunnen.
Roar Solheim (23.05.2015)
Fant en ekornunge - hva gjør vi?
Hei. I dag fant vi en ekornunge. Den løp ut i veien og holdt på å bli påkjørt. Vi satte den tilbake i gresset, men den løp ut igjen i veien.Vi var flere som lette etter moren en god stund, men vi fant ingen. Nå har vi tatt den med hjem og hviler mye i hendene våre. Hva gjør vi nå? Bør vi ha den over natten og gi den mat og drikke? Hva gir vi i så fall? Når plasserer vi den ut igjen? Vi har et hamsterbur som vi har den i når den skal sove. Er det OK? Noe mer vi bør tenke på? Takknemlig for svar. :-)
L. (22.05.2015)
Svar:
Ikke helt lett med slike gnagere. De spiser forsåvidt mye forskjellig, både nøttekjerner, gulrot (kanskje?), brød o.l., og vann å drikke. Men hvis ekorn fores opp og blir hustamme, kan de bli et ugangsvesen å ha innendørs!!!
Roar Solheim (23.05.2015)
Hvem er inntrengeren ?
Har satt opp fuglekasse på huset med kamera i. Blåmeisen har bygget rede. En dag kom en annen inn. Brukte litt tid for å prøve reiret. Og så hendte dette ..... se filmen.
Hvem er inntrengeren ? Er det en Pilfink ?
Ø.L. (23.05.2015)
Svar:
Her er ikke noe vedlagt, så umulig å svare på.
Roar Solheim (23.05.2015)
Skjærer
Når på året er skjæreunger flyvedyktige og kan forlate redet ?
Hilsen Ove
N.N (22.05.2015)
Svar:
De forlater nok reiret i mai-juni.
Roar Solheim (23.05.2015)
Vingelyd
I heia på Høgjæren ved beitemarkene (meget kupert terreng), hørte vi i går (22. mai 2015) en merkelig lyd. En ganske mørk monoton lyd, nærmest som en sau som breker helt jevnt og klart. Vi trodde det var en skadet sau som lå et sted, men det var helt umulig å lokalisere lyden, så vi forsto det måtte være en fugl av en art. En jeg kjenner sa det kunne være en fugl som kurtiserer ved å stupe rett ned og dermed avgir denne lyden med vingene. Vanskelig å beskrive dette, men håper dere kan hjelpe.
V. (23.05.2015)
Svar:
Høres ut til at dere har hørt spillyden fra en enkeltbekkasin. Det er de ytre stjertfjærene som vibrerer når fuglen stuper ned gjennom lufta, og lager denne brekende lyden. Fuglen flyr i bølgeflukt, så lyden kommer regelmessig når den stuper nedover.
Roar Solheim (23.05.2015)
Stare drept på reir
Tre starepar starta hekking her på tunet. To kasser (5cm hull)5m oppe på løeveggen. Like før 17.mai fann eg eine staren drept inne i kassa og alt kjøtt var pilla reint, egga knust. Dette er ytterst på Sunnmørskysten og har aldri sett spurveugle her.
Kva er mest sannsynleg som "synder" her?
E.F. (23.05.2015)
Svar:
Dessverre ikke lett å si. Ei spurveugle ville nok ha tatt med seg stæren ut fra kassa og spist den et annet sted, så det høres ikke så mye ut som spurveugle. Andre som KAN komme seg inn i ei stærkasse, er røyskatt og snømus, men dette er heller ikke vanlig.
Roar Solheim (23.05.2015)
Strandsnipe
Er strandsnipe en vanlig fugl på indre østlandet , toten ?
I.H. (20.05.2015)
Svar:
Ja, den ere vanlig over det meste av Norge.
Roar Solheim (23.05.2015)
Død trane
Fant en død trane- bare bein og fjær igjen - under høyspentledning ved Røros. Tidligere observert 2 stk. i området, nå bare 1. Kan den som er igjen få fram unge i tilfelle det er lagt egg ? Ev. vil den finne ny partner og starte på nytt?.
I.S. (20.05.2015)
Svar:
Hvis tranene alt har lagt egg, så tror jeg ikke en enslig fugl klarer å ruge det ut alene. Det blir neppe noen hekking på den gjenlevende fuglen før neste år.
Roar Solheim (23.05.2015)
Spurvehauk?
Hei. Takker for svar på mitt spørsmål 10/5. Jeg hadde lagt ved flere bilder men bare egget kom med. Jeg sender deg et bilde av kadaverrestene fra åstedet. Hodet var borte ,men et lite krumt overnebb lå igjen. Noe innvoller lå på bakken, blant fjærene og egget. Det bar preg av heftig kamp. Vi opplevde kråkeskrik tidlig på morgenen den samme dag som vi fant fuglen. Hvorfor skulle kråka gjøre dette? Du mente egget lignet på dueegg. Men vi har ikke duer i nærheten av hytteområdet. Håper du ser mere nå når jeg sender deg bilde av den døde fuglen.
På forhånd takk.
Hilsen Torill Haugstad.
T.H. (20.05.2015)
Svar:
Dette er rester av en orrhøne.
Roar Solheim (23.05.2015)
Stareegg
Hvem stjeler stareegg? Fant eggene utenfor kassen en dag.
E.B.H. (21.05.2015)
Svar:
De kan ha blitt kastet ut av en vendehals, som vil hekke i kassa.
Roar Solheim (23.05.2015)
Svartryggerle?
Kan dette være en hunnfugl svartryggerle?
N.N (21.05.2015)
Svar:
Nei, dette ser mer ut som en vanlig linerle hann.
Roar Solheim (23.05.2015)
Døds fugleunge
Daaakar! Fant denne lille døde fugleungen på terrassen min i dag. Antar at en fugl har mistet byttet sitt i flukt, etter å ha plyndret et reir. Jeg flyttet litt på den, så får noen i naturen rydde opp selv.
Men, hva slags fugleunge er dette?
N.N (22.05.2015)
Svar:
Det ser ut som en unge av en av trosteartene, men ikke lett å si sikkert hvilken art.
Roar Solheim (23.05.2015)
Kongeørn
Kjørte over Rørosvidda igår, og oppdaget en Kongeørn som lå og sirklet relativt lavt over bakken(i forhold til tidligere havørn observasjoner) Det som virkelig fanget min oppmerksomhet var to mye mindre rovfugler som sirklet rundt med ørna, og "plaget/forstyrret" den så godt de kunne. Etter en stund snudde de og fløy vekk. Etter størrelse/beskrivelse må dette ha vært noen mindre falker, eller vepsevåk. Hva tror ornitologene?
B. (22.05.2015)
Svar:
Mer sannsynlig kan det ha vært to tårnfalker, eller to fjellvåker - begge kan forsøke å jage vekk en kongeørn ved å mobbe den.
Roar Solheim (23.05.2015)
Art
Hvilken art er dette?
Den var samme med Stokkender i Gamlebyen Fredrikstad 06.04.15
T.H. (22.05.2015)
Svar:
Dette er en tamand eller krysning tamand-stokkand.
Roar Solheim (22.05.2015)
Uvant besøk
Hei,
Hadde denne på besøk i syrinen i hagen i dag. Lav billedkvalitet, men hadde håpet noen kunne si med sikkerhet hva det er for slags. Skarnes, Sør-Odal
B.I.H.L. (22.05.2015)
Svar:
Dette er en spurvehauk hann - flott bilde!
Roar Solheim (22.05.2015)
Hvilken fugleart er dette?
Vi fant denne fuglen ved en lite vann på Ås, et landlig sted 30 minutter unna Oslo den 20.05.15. Hvilken art kan det være?
S.J. (21.05.2015)
Svar:
Bildet viser ei rustand. Trolig er det en fugl som har rømt fra fangenskap.
Frode Falkenberg (22.05.2015)
Hvilken fugl er dette?
Denne fuglen ble sett ved kysten av Telemark, Bamble. Jeg tror det er en piplerke; heipiplerke og trepiplerke er jo ganske like, men siden det var ved kysten er kanskje skjærpiplerke mer sannsynlig? Hvilken fugl er dette?
L.H. (21.05.2015)
Svar:
Dette er ei heipiplerke.
Frode Falkenberg (22.05.2015)
Hva kan det være.
For et par dager siden spaserte jeg ved nedløpet av Smestad dammen i Oslo. Der er det ofte noen ender. Den jeg noterte meg har jeg ikke funnet noen opplysniger om og vet ikke hva den hater. Anden var helt svart, men med et signalrødt nebb ( nebbparti) , og hadde en smal hvit kant nederst på vingene . Den var på størrelsen av ev toppand. Kan dere gi meg noen opplysninger / bilder av denne?
Med vennlig hilsen
Aud E. Nestor
A.E.N. (18.05.2015)
Svar:
Det høres ut som at du kan ha sett en forvillet moskusand.
Roar Solheim (18.05.2015)
Stær-spørsmål
Hei! Jeg har mange spørsmål om stær, håper dere tar dere tid til å svare meg.
1. Er stæren "trofast"? Altså, at den holder seg til en make hele livet? og hva skjer når den ene dør?
2. Hvor gammel er stæren når den begynner å legge egg? Og hvor mange egg legger en stær ca?
3. Hva lager den reir av?
4. Hva fôrer stæren kyllingene sine med? Og hva spiser den selv?
5. Og hvor gamle er de når de er flyvedyktige/forlater redet?
6. Er de helt på egenhand med det samme de forlater redet, eller holder de seg til familien enda en stund? I så fall, hvor lenge?
S. (18.05.2015)
Svar:
Stær holder ikke sammen hele livet, men finner trolig ny make hvert år. De starter egglegging når de er litt under ett år gamle. Vanlig kullstørrelse er 3-6 egg. Reiret lages av tørre strå, og av og til noe leire/jord også. Stærene spiser helst jordlevende småkryp, insekter, meitemark osv. Stærungene holder seg sammen med foreldrene utover ettersommeren, og de samles i store flokker utover høsten. Men om familiene holder tett sammen i slike flokker, eller sprer seg fra hverandre, er det nok ikke noen som kan si sikkert.
Roar Solheim (18.05.2015)
Nytt kull for knoppsvanene?
Et knoppsvanepar har i flere år holdt til i Glitredammen på Bærums Verk. De har et flott rede ute i sivet, men flere ganger har redet blitt tatt av store regnmengder. Dessverre også i år. De hadde ikke før lagt seg på redet, for ca. 2 uker siden, før regnet kom. De holdt ut i noen dager, mens det så ut som de prøvde å "redde" redet. Nå har de tydeligvis gitt opp, for de holder seg på motsatt side av vannet. I fjor overlevde 4 flotte unger! Vil de prøve å legge nye egg, eller er "sesongen" over for dem i år?
L. (18.05.2015)
Svar:
Det kommer nok litt an på hvor langt ut i rugetiden fuglene er når reiret mislykkes. Hvis det er tidlig i rugingen, kan de kanskje starte på nytt.
Roar Solheim (18.05.2015)
Ringmerking
Jeg fant rester av ei ringmerket linerle i hagen på Ørnes i Nordland
Nr er E66065
Kan dere finne ut alder og merkested?
Mvh Randi Lise Aune
N.N (18.05.2015)
Svar:
Send meldingen til Stavanger Museum, ringmerkingssentralen.
Roar Solheim (18.05.2015)
Moskusand på utmarksbeite
HEI - jeg har et moskusandepar som er ett år gamle. Av plasshensyn kan jeg tenke meg å la de få bo på et vatn (ca 3 mål stort) vi har på utmarksbeitet, som er ca. 1 km fra gården i sommer. Området er utmark og beite for sauer. Vatnet eier vi sammen med naboen, så jeg må klarere at det er greitt for han. Jeg tenke å mate de i en overgangsperiode,selvom de er vant til å spise det de finner i hagen. Høres det ok ut ? Eller vil de har problem med å greie seg gjennom sommeren ?
V. (18.05.2015)
Svar:
Det er ikke OK å sette slike tamfugler ut i naturen på denne måten. Det er allerede altfor mange slike ender på rømmen rundt omkring, så de bør helst holdes på kontrollert mark.
Roar Solheim (18.05.2015)
Er dette en møller eller en gråfluesnapper?
Dette bildet ble tatt 2. juli 2012 ved Larvik. Er dette en ung møller? eller en gråfluesnapper?
N.N (18.05.2015)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (18.05.2015)
Spørsmål:
Ruger bare hunnfuglen blandet skjærer
N.N (18.05.2015)
Svar:
Nei, jeg tror begge kjønn ruger hos alle kråkefuglene. Men trolig ruger hunnen mest.
Roar Solheim (18.05.2015)
Flytte rede med egg
Hei
En spurv har bygd rede i svart søplesekk med løv. Den står inntil en vegg med mye uro. Kan jeg flytte sekken med redet i ca 20 m ..vil fuglen finne redet sitt?
N.N (18.05.2015)
Svar:
Nei, det vil den bare gjøre dersom reiret med sekken flyttes gradvis (forslag ca 1/2 meter av gangen inntil fuglen har vent seg til den nye plassen).
Roar Solheim (18.05.2015)