Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 33 299 til 33 348 av totalt 50 254 spørsmål


syk kråke

Hei jeg har unnet en kråkeunge er hoven på den ene øyet, virker litt slapp vingene, hun spiser ikke og drikker ikke, jeg mater henne og gir henne vann. Lurer på om jeg kan gi henne en liten bitt paracet????????

N.N (24.05.2015)

Svar:


syk kråke

Hei jeg fant en kråkeunge som er hoven i høyre øya, hun er litt slapp i vingene og noen ganger legger hodet på gulvet. Jeg prøver å mate henne, men lurer på om jeg skal gi henne en liten bitt paracet??????

O. (24.05.2015)

Svar:


#Diverse

Forlatte trosteegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har noen trosteegg i et rede på alle vedkubbene på hytta, vi har ikke sett noen fugl fly forbi, rede har bare stått der. Vi tror at rede er forlatt og skal prøve og gjøre sånn at eggene skal klekkes, men vi vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det, jeg har lagt gress litt oppå, og vis fuglen skulle komme tilbake har jeg gjort sånn at man ser eggene jeg har også lagt litt bomull rundt på siden, men jeg lurer på hva jeg skal gjøre egentlig, jeg kan ikke så mye om fugler.
Hilsen en Dyreelsker

A. (24.05.2015)

Svar:

Dette bør du ikke forsøke deg på, men bare akseptere at mange fugleegg forblir uklekt om våren, fordi foreldrene forlater dem, eller omkommer og forsvinner.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Fuglekasser

Kasse til kjøttmeis

Hei! Ser ut for at kjøttmeis foretrekker kasser med litt store hull, slik som stærkasser, men to ganger har de blitt kastet ut av stæren. De liker ikke meisekassene med metallplate i alle fall. Har aldri hatt hekkende kjøttmeis, men vil gjerne ha det. Hvor stort kan hullet i kassa være uten at stæren tar seg inn?

N.N (24.05.2015)

Svar:

Vi bruker vanligvis 32 mm som hulldiameter for kjøttmeiskasser, men det er godt mulig at de også kommer inn i kasser med bare 30 mm hull. Da er i alle fall stæren utelukket.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Pulli

Hei! Hvor lenge er en fuglunge pulli? Jeg så nettopp flyvedyktige unger bli matet av en forelder. Er de da pulli eller 1k?

N.N (24.05.2015)

Svar:

Fugleunger kalles pullus inntil de blir flygedyktige - da brukes gjerne betegnelsen juvenil inntil de får voksen drakt (eller neste, ikke-juvenile drakt for arter som bruker flere år på å få voksen fjærdrakt).

Roar Solheim (24.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugleart ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne endte sitt liv mot stuevinduet i dag tidlig.
Er dette en piplerke ? Den har lang bakklo.
På forhånd takk

A.D. (24.05.2015)

Svar:

Det er en piplerke.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Fugleforing

Foring av grønnsisiker

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en stor flokk grønnsisiker + en stilitz som vi forer med avskallde solsikkefrø. De elsker det...
En venn har sagt at det skal vi ikke gjøre. De skal nå finne maten sin selv.
Hva er riktig?

A.K. (18.05.2015)

Svar:

Du kan fore fuglene hele året. Fugleforingen gir deg mange flotte fugleopplevelser, og det er ikke til noen skade for fuglene at de finner lett tilgjengelig mat.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Økologi og atferd

svarttrost forlat eggene og en unge, hvorfor?

Skjer det og hvorfor at svarttrost forlater reiret med egg og nyfødt unge? Vi har fulgt denne fuglen siden den har laget reiret frem til den første fuglen ble født, så kom ikke mamma tilbake fra utflukt etter mat. Jeg så henne senere på nabo tre, men hun kom ikke tilbake til reiret. Fuglen satt på egg rolig selv under dugnaden i bakgård forrige uke, derfor lite sannsynlig at noen har skremt den vekk. Hva kan være årsaken at hun ville ikke fortsette sin mamma rollen? kaldt vær? dårlig med mat? fødselsdepresjon? :) Svart takknemlig for svar, da hele barnehagen følger på en svarttrost mamma som har bygd reiret sitt i sykkelkurven i en av bakgård på Frogner i Oslo.

Z.S. (18.05.2015)

Svar:

Hvis det virkelig ER den samme hunnfuglen (det kan en ikke være helt sikker på uten at fuglen er ringmerket), så kan det hende at hannen har omkommet, og at det er dårlig mattilgang som gjør at hun oppgir hekkeforsøket. Mer sannsynlig er det at hunnen i reiret har omkommet, og at den hunnfuglen du har sett, er en annen svarttrost hunn.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Fuglekasser

kattugle og avstand til hus

Hei
eg har fått kattugle i fuglekassa over huset og det er veldig kjekt.
vart litt nervøs når eg las om at dei kan angripe og at det ikkje er uvanleg med legevaktbesøk etterpå. Kva avstand bør det vere til hus? Det er ikkje meir enn 50 meter opp.. og det er jo ikkje ugla sin feil...
I tilfelle kva må me vere obs på i år og bør kassa flyttast neste år

N.N (18.05.2015)

Svar:

Det er heldigvis få kattugler som angriper folk hvis de kommer nær ungene, så forhåpentligvis bør dette gå bra. Men jeg vil nok anbefale at kattuglekasser henges minst 100 m unna hus.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Protonotaria citrea

Er det noen som kan fortelle meg hva som er denn artene norske navn: Protonotaria citrea ( eng.: Prothonotary warbler) ?

T.H.G. (19.05.2015)

Svar:

Denne fuglen har blitt kalt plommeparula på norsk.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Magnus Fjelde

Hei.

Vi bor i en ny blokk. Utenfor er det anleggsområde, og blokken er et godt stykke unna sjøen. Problemet vårt er at det daglig kommer en tjeld for å banke på vinduet med sitt kraftige nebb. I tillegg spiser den på plastpakningen i vinduet. Den flyr bort når vi jager den, men den kommer som regel fort tilbake igjen. Vi har ingenting på terrasse eller inne som tilsier at den skulle være der. Den bytter også på hvilke vinduer den banker på. Ønsker ikke at den skal ødelegge vinduene unødig, så hadde satt pris på tips til hva vi kan gjøre.

M.F. (19.05.2015)

Svar:

Du må enten lage hinder slik at tjelden ikke kan komme til, eller så må du for en stund dekke til den nedre delen av vinduene slik at fuglen ikke kan se sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Har et svartmeispar i ei kassa med kamera. Ungene er blitt et par dager gamle og er spreke og fine. Men, noe forundrer meg. Ikke alle "bæsjeposene" blir tatt med ut, noen blir spist av foreldrene. Hvorfor?
Hilsen Marit

N.N (19.05.2015)

Svar:

Fugler spiser ofte eksrementene etter ungene sine. Trolig er det ufordøyde matrester i skitten som det kan lønne seg for foreldrene å utnytte.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Økologi og atferd

Kjernebiter

Sted: Levanger, Nord-Trøndelag. Jeg har i mai sett 2 kjernebitere som har frekventert foringsplass uten for kjøkkenvinduet. Trodde ikke de beveget seg så langt nord?Kan det være klimaendringer som ligger til grunn ? Vanlig ellers er grønnfink, andre finker, meiser,dompap, flaggspett. Villastrøk med bjørkeskog og or.

S.B. (19.05.2015)

Svar:

Klima kan muligens ha noe med kjernebiterens ekspansjon å gjøre, men vel så mye kan det skyldes vinterforing med solsikkefrø. Også spettmeisen har økt i utbredelse på grunn av slikt fortilskudd om vinteren.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Fuglekasser

Blåmeis hekking

Vi hadde en blåmeis som ruget på fem egg i en av våre fuglekasser. Men i de to siste dagene har det ikke vært noe aktivitet. Så jeg bestemte meg for å sjekke den. Der var store deler av reirmaterialet slengt ut og eggene lå ikke reirgropa, men var slengt utover i kassa. Kassa er ganske lav.(15cm)
Hvilket dyr kan ha gjort dette? Kan jeg rense ut innholdet i håp om et nytt kull?

K. (24.05.2015)

Svar:

Ja, det kan du. Hekkingen har blitt forstyrret, enten av slosskamp med en annen meis, eller av at en annen fugleart har forsøkt å ta over kassa. Dette skjer tydeligvis nå og da.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Saltkjertler

Hei, i biologi hadde vi om ekskresjonssystemet hos forskjellige dyr og fikk vite at måker hadde saltkjertler på nebbet (og senere fant jeg ut at de befant seg over neseborene). Hvorfor er kjertlene plasser på nebbet? jeg vet at evolusjonen har spilt en rolle, men hvorfor på nebbet?

S.R.S. (19.05.2015)

Svar:

Dette kan jeg dessverre ikke gi deg noen god forklaring eller teori for.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Sykdom og skader

fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

heisann, denne fuglen kræsjet i viduet. så jeg pukket den opp. det så litt ut som om den ene vingen var skadet, den har ikke beveket seg enda annet enn skjelving. hva skal jeg gjøre?

V. (19.05.2015)

Svar:

La den ligge inne i en eske slik at den er skjermet fra katter og skjærer. Den har fått hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den etter noen timer til inntil et døgns tid.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

lappspove?

Bilde vedlagt spørsmålet

bildet er ikke akkurat gnistrende klart, men håper på hjelp likevel.

A.L. (19.05.2015)

Svar:

Dette KAN se ut som en ung lappspove.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

traangt ja..

Bilde vedlagt spørsmålet

her har jeg inen spørsmål, men syntes bildet er fryktelig artig..

A.L. (19.05.2015)

Svar:

Ja, det var litt av en reiråpning.....

Roar Solheim (24.05.2015)


#Fuglekasser

Rosaaktig egg med røde flekker?

I barnehagen vår han vi en fuglekasse hvor det har kommet sju egg som er rosaaktige, helt lyse med lyserøde prikker/merker. Hva slags fugl er dette?

A.R.V.A. (19.05.2015)

Svar:

Mistenker at det er et meisekull med litt uvanlig fargede egg. Et bilde ville ha lettet bestemnmelsen.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Hjelp

Hva gjor mann hvis mann finner et redde pa bakken med egg i og mammaen ikke er I omradet

F. (19.05.2015)

Svar:

La det ligge i fred! Du kan likevel ikke gjøre noe dersom fuglene har gitt opp reiret. Det er lett å feiltolke om fuglene er borte - det kan hende de bare venter på at du skal forlate området.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Knoppsvaner.

Jeg er voksen...håper på svar. Knoppsvaneparet vi har her i bygda har omlag vel en uke igjen til eggene klkkes. I dag ble svanefar sterkt skadet og innlagt på dyreklinikk - og det er uvisst om han overlever... Hva med mor som må ta all rugingen alene ...hun trenger mat...hva kan vi gjøre...tror hun vil klare jobben når rugingen er over.....men er bekymret for næringen hun trenger.....til nå har de vært to om alt......

K.B. (19.05.2015)

Svar:

Tror nok svana kan klare dette alene. Det er ikke enkelt å forsøke å "hjelpe" ville fugler i en slik hendelse, og det er lett å forverre en allerede vanskelig situasjon.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Jeg har en fuglekasse beregnet for stær på garasjeveggen , rett ovenfor garasjeporten. Et stærpar tok boligen i bruk i fjor , ble vant til all bevegelse og trafikk . Det ble fem unger . I år kom et par og tok i bruk kassen ,bygde reir og var klart for egglegging . Så plutselig forsvant stærparet. Trodde noe måtte ha hendt dem , tatt av katt eller rovfugl. Etter vel fjorten dager ( i går ,19 mai ) dukket de opp igjen ! Men jeg vet jo ikke om det kan være samme paret. Forklaring på det lange fraværet ?

Per Beverfjord

N.N (20.05.2015)

Svar:

Umulig å si, men det KAN tenkes at en av de voksne døde, og at den gjenlevende først nå fant en ny partner. Det kan også være et helt nytt par som har kommet til kassa.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Stokkandunger alene

Så i går en stokkand med fire unger (ganske små, fortsatt dunete), og i dag bare to unger alene på samme sted. Klarer de seg om moren er forsvunnet? Er det eventuelt noen spesiell slags mat man kan gi dem?

N.N (23.05.2015)

Svar:

Vanskelig å si. Unger alene er ganske sårbare. Stokkand kan nok spise vanlig hønsefor.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Stor fargerik sommerfugl el svermer

Jeg tok ett bilde av en stor sommerfugl el svermer, men jeg klarer ikke å sende bilde på annet en mms. Kan jeg sende det til noen her og få svar på hva det er? Aldri sett noe slikt før.

A.H. (23.05.2015)

Svar:

Forsøk å finne noen som kan hjelpe deg med å sende bildet.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Fuglekasser

Flytte kasse

Hei!
Vi driver å bygger på huset og har oppdaget en gammel fuglekasse med egg i! Dette er av pilfink, og vi lurte på om det hadde vært mulig å flytte denne kassen 1-2 meter lenger bort? Eller om dette byr på problemer? Er det dumt med for mye trafikk rund kassen til denne fuglen? Og er det dumt å spikre den ned også opp igjen?

På forhånd
Takk for svar!

B. (23.05.2015)

Svar:

Du kan forsøke å flytte kassa, men forsøk først med bare ca 30 cm, og se om fuglen flyr inn igjen. Hvis fuglen ikke har begynt å ruge ennå, kan en slik flytting føre til at fuglen gir opp reiret. Hvis den ruger, kan det være at den aksepterer en gradvis flytting.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

hvilke rovfugler er det i Jevnaker?

Hei. Jeg lurte på om det er noen store rovfugler i Jevnaker eller nærliggende områder? Er det hauk eller ørn i området?

O.T. (24.05.2015)

Svar:

De du har størst sannsynlighet for å se der, er nok musvåk, kanskje fiskeørn, og utover sommeren også vepsevåk.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svarthalespove?

Bilde vedlagt spørsmålet

fant denne karen stående på ei lita myr 20 meter fra veien her på sørøya i vestfinnmark. er jeg så heldig at jeg har fått se en svarthalespove? (den sitter ganske midt i bildet)

A.L. (24.05.2015)

Svar:

Jo dette ser mer ut som svarthalespove enn lappspove, bl. a. på grunn av det lyse nebbet.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

stær

Hei, forer stæren kyllingene sine med meitemark?

N.N (23.05.2015)

Svar:

Det går jeg ut i fra. Den forer med all slags småkryp; insekter og larver.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Fuglunge

Hei, vi har funnet en liten fuglunge i skogen. Den har nok ramlet ned fra redet og vi lurer på hva vi kan mate den?

N.N (23.05.2015)

Svar:

Umulig å si uten bilde for å se hva slags art det er....

Roar Solheim (24.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugleegg

Hvilken fugl kan det være som legger 10-12 hvite egg?

J.V.H.4.V. (23.05.2015)

Svar:

Kommer an på størrelsen. Hvis det er i en stærkasse, kan det være vendehals.

Roar Solheim (24.05.2015)


#Diverse

Svalereir ihusmønet

Hvordan forhindrer jeg svaler til å bygge i hus mønet mitt, de renser feiret rett ned i grill maten på terrassen , veldi irriterende!
Mvh th

T.H. (20.05.2015)

Svar:

Da må du lage noe som hindrer fuglene i å komme til stedet hvor de bygger reir.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

Tjeld

Hvor lang tid kan vi ha håp om at en tjeld legger nye egg, etter å ha blitt frarøvet det første egget. Har nå gått tre døgn.

K.F. (20.05.2015)

Svar:

Kanskje i løpet av 1-2 uker. Hunnen må som regel "spise seg opp" før hun klarer å produsere nye egg.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Diverse

Måker bæsjer (alltid) på nyvasket biler.

Jeg har lurt på dette en stund, for jeg synes det er et veldig pussig fenomen.

Men hvor bæsjer måker ALLTID på biler når de er nyvasket? Når jeg finner fuglebæsj på bilen, så er det aldri når den er støvete og skitten, kun når den er nyvasket. Hvorfor?

(Jeg spurte en billakkerer en gang, og han kunne bekrefte dette - at fugler alltid bæsjet på biler når de var rene og pene, 'aldri' når de var skitten.)

R.P. (20.05.2015)

Svar:

Dette høres mest ut som et klassisk tilfelle av Murphys lov, eller "loven om tingenes iboende faenskap"! Har litt vanskelig for å se at måkene vil skite med hensikt på rene biler, men det vil selvfølgelig oppleves mer irriterende hver gang det er den renvaskede bilen måkeskitten havner på.

Roar Solheim (23.05.2015)


Storspove

På jordet nedenfor huset mitt i Saltdal har det hekket Storspove i alle år. Jeg lurer på om det er slik at hunnen drar så snart ungene er kommet ut? Hos oss er det alltid 2 voksne sammen med ungene hele sommeren. I og med at det er dyrka mark, setter jeg opp en farget stav ½ meter fra reiret, slik at traktoren ikke skal kjører over reiret.

Å.K. (20.05.2015)

Svar:

Flott at du tar hensyn til spovene. Jeg vet ikke sikkert når de voksne trekker, men vanligvis trekker de voksne tidligere enn ungfuglene. Spesielt dersom en hekking er feilslått, starter de voksne trekket tidlig.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Fuglekasser

Diverse, om fuglekasser

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, har satt ut 3 fuglekasser, usikker på hvilke fugler det er i to av dem. Når jeg er å sjekker ligger de å ruger. Om det er tilfeldig vet jeg ikke, men blåmeisen som jeg har i den siste kassen er ikke "hjemme" på dagtid. Ligger ved noen bilder, så kan du se om du finner ut hva det er.

Spørsmål nr2: Fant to katteugler i garasjen for noen dager siden, så ikke tegn til reir, bare at de har plukket av seg dunet. Er det for seint å henge opp en kasse så de heller bor i den?

G. (20.05.2015)

Svar:

Begge bildene viser rugende kjøttmeis. Kattuglene er det trolig noe sent å henge opp kasser til nå.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Trekkfugler

Overvintring langs vestkysten i Norge

Hei!

Jeg lurer litt på hva som gjør at noen fugler velger å overvintre i Norge og ikke trekke sør. Jeg leste at Stokkanden søker seg ut til vestkysten i Norge når ferskvannet fryser. Hva gjør at Stokkanden f.eks. søker til kysten på vinteren? Er det næring som lokker de ut til kysten?
I så fall hva er det de får i seg av næring på vinteren?

K. (20.05.2015)

Svar:

Det er ikke bare maten, men muligheten til å få tak i den, som avgjør om fugl trekker eller overvintrer. Andefuglene må søke til åpent vann, og fugler som søker mat på bakken, flyr vekk fra snødekte områder. I milde vintre overlever mange av de som forsøker en nordlig overvintring, i snørike år dør mange i denne delen av bestanden. Dette ser vi f. eks. hos arter som gjerdesmett og rødstrupe.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Diverse

Mating av svarttrostbaby

Idag fant vi en svarttrostbaby som vi antar har falt ned fra ett reir oppunder taket på huset vårt. Jeg vet ikke hvor gammel den kan være, men vi har hørt fuglelyder i ca 1 uke. Fuglen har fått øyne, men ikke veldig mye fjær. Vi har laget ett rede til den oppi en pappeske som vi har i garasjen. Vi har gitt den vann, kokt eggehvite og litt meitemark. Etter dette har den kvikknet veldig til. Lurer på hvor ofte vi bør mate den, og når kan vi anta at den er klar til å bli sluppet ut for å klare seg på egenhånd?

J. (20.05.2015)

Svar:

Slike fugleunger må mates jevnlig minst en gang i timen, så dette er en krevende oppgave...

Roar Solheim (23.05.2015)


#Fugleforing

Måkemat

Hei! Har et gråmåkepar som jeg (til min manns fortvilelse) fôrer på altanen i sommerhalvåret. De pikker på soveromsvinduet hver natt kl 0400. Jeg gir dem halvstekte baguetter,og lurer på om dette er ok mat for dem?

N.N (20.05.2015)

Svar:

Måker er altetere, så det går nok fint, selv om de kanskje blir noe bortskjemte...?

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

Rødstilk

Hvordan bygger den rede sitt og med hva?

T.W. (20.05.2015)

Svar:

Den lager bare en grop på bakken, kanskje trekker den med seg noe småstein og pinner/rusk som ligger omkring. Men den flyr ikke og samler redemateriale slik spurvefuglene gjør.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

svaner

Hvor gamle er svanene når de blir kjønsmodne

G.G. (20.05.2015)

Svar:

De er sannsynligvis ikke hekkeklare før de er to år gamle.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fjær og dun utenfor revehi

Bilde vedlagt spørsmålet

Undersøkte utenfor et revehi i en hamnehage i et område med rik edelløvskog og såkalt lågurt eikeskog i Follo - og fant fjær (noen delvis begravd under pinner?) kun et par meter utenfor åpningen - og et spor av mørke grå dun herifra og inn i hiet. Fjærskaftene var imidlertid ikke knekt på de fjærene vi fant - og det er vel heller ikke så enkelt for en rev å fange småfugl. Hva er den sannsynlige historien her? Klarer du å artsbestemme hvilken fugl fjærene har tilhørt? Håper på svar:-) Hilsen barnefamilie

J. (20.05.2015)

Svar:

Størrelsen på fjærene rimer med f. eks. rødvingetrost/måltrost, men de ser litt for grågrønne ut til å være fra en av disse artene. Dessverre litt for vanskelig å ta artsbestemmelsen på dette bildet. Ofte må en holde fjær i hendene for å kunne bestemme arten, spesielt på slike ensfargede fjær som mangler tydelige mønstere.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

Spettmeis

Hva skjer om spettmeishannen til et rugende par blir drept? Klarer hunnen å ruge ut og fø opp ungene alene?

K.H.S. (21.05.2015)

Svar:

Vanskelig å si. Noen individer vil forsøke og kunne klare det, andre kan gi opp og forlate reiret.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

Ørn løfte evne.

Hva er max vekt en kongeørn klarer og lette med/fly med? Gjelder og havørn.

R.D. (21.05.2015)

Svar:

Er ikke sikker på nøyaktig grenseverdi, men omkring 2-3 kg er grensen for det de vanligvis forsøker seg på å lette med. De kan definitivt ikke lette så mye som sin egen vekt (5-7 kg).

Roar Solheim (23.05.2015)


#Sykdom og skader

Skadet grønnsisik

Vi har en skadet grønnsisik gående rundt forplassen (vi forer fuglene hele året, mest for vår egen del), vi hørte et "klakk" på vindusruta og tenkte det var en fugl, men vi fant ingen i nærheten.
Litt senere så vi en grønnsisik som prøvde å hoppe/fly over en kantstein (12 cm), men den datt ned på ryggen. Den klarte å snu seg og pilte inn under noen busker og ble borte for oss.
I dag er den igjen på foringsplassen, men den kan ikke fly.
Er det noe vi kan gjøre? Har ikke lyst til å ta livet av den. Skal vi bare la naturen gå sin hang, eller?
Takknemlig for svar.

T.V. (21.05.2015)

Svar:

Så lenge fuglen klarer seg og finner mat ute, er det trolig best å la den være mest mulig i fred. Alternativet er å ta den inn og holde den i bur/pappeske med foring i 3-4 uker til vingen forhåpentligvis er leget.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

Stær i mønekassa

Hei. Har oppdaget at jeg har et stær-par, som styrer veldig på i husmøne, hvor det er en naturlig fuglekasse. Spørsmålet er om de driver på med egglegging, eller om ungene allerede har klekket? Det er mye aktivitet, flott synging og hopping på stubber og tak. De har holdt på her i nesten 1 måned, etter at det var stormøte, med sikkert 500 stær på jordet. Lurer også på om ungene forlater redet for godt første gangen, eller om de har det som bolig den første tiden også? (bor i Hemsedal, så det er høyt til fjells, med sen vår...) På forhånd takk.

F. (21.05.2015)

Svar:

Litt avhengig av hvor i landet dette er. I Agder har stærene halvstore unger i kassene nå. Når de først har hoppet ut fra reiret, vender ungene ikke tilbake.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

Fugler og frukt

Hørt at noen fugler spiser frukt,hvem og hva slags frukt?

N.N (21.05.2015)

Svar:

De fleste troster og sangere spiser mye forskjellig frukt, men det gjør også mange andre arter. Litt for omstendelig å forsøke å ramse opp en full oversikt, dessverre...

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

Fast bolig med vokter?

Hei
Har blåmeis og kjøttmeis som fast innslag i hagen. Tror begge bor på tomta, i forskjellige tak og sprekker, men jeg lurer på om det er slik at de bor fast et sted? Eller er det forskjellige fugler jeg ser? Dette gjelder også en linerle (som utvidet familien i fjor sommer), og som kommer tilbake hvert år. Litt snodig er det at alle disse fuglene tilsynelatende liker å omgåes min store "ulv" av en hund, som ligger ute. Det virker nesten som at fuglene føler seg trygge i nærheten, og går rundt på bakken uten frykt for å bli spist. Er det vanlig fugler lever sammen med andre, større dyr som kan skremme vekk katter osv..? Forøvrig virker det som hunden også syns det er hyggelig med småfuglene.. merkelig nok:)

F. (21.05.2015)

Svar:

Det er ikke noe rart at fuglene "liker" hunden. Den utgjør neppe noen trussel mot dem, men derimot holder den farlige dyr som katter, skjærer og kråker på avstand.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

mating av villfugler

I programmet "ut i naturen" i radioen for en del år siden ble det sagt at en ikke skulle gi fugler solsikkefrø under rugetiden. Dette pga av at ungene ble matet med det, de svall opp i magen og døde. Vil gjerne vite om dette gjelder fremdeles eller om forskning har forandret utsagnet. Det gjaldt spesielt solsikkefrø.

R.T. (22.05.2015)

Svar:

Dette er ikke et problem. For det første sveller ikke solsikkefrø, dernest vil nok de voksne fuglene spise av frøene for egen del, mens de forer ungene med insekter og insektlarver.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Økologi og atferd

grågås i skjærereir, sett det før ?

er noen interesert i å se? Flere naboer har observasjoner.

N.N (21.05.2015)

Svar:

Dette er uvanlig, men vi kjenner til at gjess kan hekke i kvistreir i trær.

Roar Solheim (23.05.2015)


#Fuglekasser

Hvem har hekket her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har en fuglekasse tiltenkt spurveugle med tykk front, liten diameter på åpningen og spon i kassen. I fjor høst var det tre døde fugler i kassen som jeg lot ligge. 14. mai fant jeg dette i kassen (se bildet). Har det vært vellykket hekking av spurveugle? Hva bør jeg gjøre? Flytte kassen? Renske den for innhold og håpe den bruker kassen en gang til?
Mvh
Helge

H.T. (22.05.2015)

Svar:

Det ser ikke ut som rester etter en hekking, mer musehår etter at en spurveugle har sittet inne i kassa og spist byttedyr(ene) sine. Rens kassa og legg inn litt treflis fra en morken trestubbe i bunnen.

Roar Solheim (23.05.2015)

««første 33 299 - 33 348 av 50 254 siste»»