Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 33 038 til 33 087 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
foring av kjøttmeisunge
hei.
katta vår kom hjem med en liten kjøttmeisunge i dag... vi vet ikke hvor reiret er så vi har bestemt oss for å ta vare på den til den blir stor. katta hadde ikke gjort mye skade på ungen, så den er helt frisk. vi har foret den og vi har en pose med varm vann unner teppe så den holder seg varm. men hverken jeg eller mine foreldre er hjemme på dagen. jeg er jo på skolen og foreldrene mine er på jobb. jeg er på skolen fra 8 til 15. klarer ungen seg uten mat i den tiden? hvis jeg har mye varme og sånt og gir den mat rett før jeg drar og rett etter, vil det gå bra?
N.N (25.05.2015)
Svar:
Det KAN kanskje gå bra hvis den fores godt før og etter skoletid, men det kan også hende at det blir for lang ventetid til at unge klarer seg.
Roar Solheim (25.05.2015)
Skjærereir og hekketid
Hei,
Vi har fått et skjærereir i en sypress som skulle vært saget ned.
Reiet er ca 3-3,5 meter over bakken.
Jeg har sagt vi nå må vente til skjærene er "ferdig" men de driver fortsatt å kommer med kvist, er det da sannsynlig at det er egg/unger i redet?
Naboer vil ha meg til å fjerne det fordi fuglene støyer.
Vil vi kunne høre ungene når de er klekket?
Jeg vil helst ikke klatre opp og forstyrre dem.
Er det noen lovhjemmel jeg kan benytte som argument for å la dem være i fred?
Hvor lenge bør vi vente før vi sager ned sypressen? ( den må dessverre bort)
N.N (25.05.2015)
Svar:
Du kan nok ta sjansen på å sjekke reiret for å se om det er egg eller unger der. Lovverket setter forbud mot å forstyrre reir, bo, hi, egg og unger til ville fugler og pattedyr.
Roar Solheim (25.05.2015)
Fugleegg
Hei ! En dag jeg skulle gjøre rent på fuglebrettet, fant jeg et lite hvitt egg med små lysebrune prikker ! Er spent på hvem som kan ha lagt det der ! Det er et utrolig mangfold av fugler på brettet mitt ; Dompapp, diverse Meiser ,Rødstrupe, Grønnfink, Grønnsisik, Bokfink, Bjørkefink, Pilfink, mf. Egget er ca 1.5 cm langt og 1.2 bredt ??
R.L.S. (25.05.2015)
Svar:
Mest sannsynlig er dette et kjøttmeisegg - en fugl som ikke har rukket tilbake til reiret før egget kom.
Roar Solheim (25.05.2015)
Skjæreunger
Takk for kjapt svar Roar. Vi lagde et slags rede og lot dem være i nabotreet i natt. Foreldrene har merket dem, og de er ofte i treet, men jeg vet ikke om de mater dem eller om de bare kjefter fordi redet er ødelagt.. Vi vet ikke helt om vi skal ta dem inn eller la dem ligge? Vet du hvor gamle ungene er sånn ca?
I. (25.05.2015)
Svar:
Vet dessverre ikke alder når ungene ser ut som dette, men vil tippe at de kanskje kan være 8-12 dager gamle. Hvis de voksne oppholder seg ved ungene, er det sannsynlig at de kanskje vil fore dem og ta seg av dem. Da bør dere ta sjansen på at det går bra, selv om ungene kanskje likevel kan bli forlatt og dø.
Roar Solheim (25.05.2015)
Hvilken fugl har jeg fått i kassa?
Hei!
Oppdaget i dag at det var en fugl som har lagt egg i kassa som jeg har satt opp i en løvskog i Porsgrunn. Så lurte jeg på om dere klarte å se hvordan fugl som har lagt disse eggene utifra bildet?
Håper dere kan hjelpe :)
N.N (25.05.2015)
Svar:
Dette er meiseegg, fra enten kjøttmeis eller blåmeis.
Roar Solheim (25.05.2015)
Blåmeisen
ERr det så at Blåmeisen legger 3 egg første gang
T.E.B. (25.05.2015)
Svar:
Nei. De legger ett egg hver dag, og de fleste legger nok omkring 9-12 egg i et kull.
Roar Solheim (25.05.2015)
Jaktfalk
Hei!
Jeg har en oppgave om Nordens nasjonalfugler, og har et spørsmål om jaktfalken.
Hva er forskjellen på hann og hunnfugl, og hvordan ser ungene ut?
Takk Takk!
L.M. (25.05.2015)
Svar:
Hunnen er større enn hannen, ellers er de like i farge. Ungene er mer brungrå, mens de voksne blir mer blågrå.
Roar Solheim (25.05.2015)
Er dette måltrost?
De tre første bildene er av et individ, og de to siste av et annet. Er begge måltrost?
B.S. (25.05.2015)
Svar:
Alle bildene er av måltrost.
Roar Solheim (25.05.2015)
Hvilken sanger?
Klarer dere artsbestemme denne sangeren?
B.S. (25.05.2015)
Svar:
Bildene er uklare, men det ser mest ut til å være en gråfluesnapper, altså ikke en sanger.
Roar Solheim (25.05.2015)
hva er dette?
Jeg kom over denne i fjell kommune øygarden mvh kim( kimmendj@hotmail.com)
Motivet kan være litt lite av fuglen
K.D.J. (25.05.2015)
Svar:
Dette kan være en svarttrost med masse hvite fjær i drakta - et fenomen som ikke er uvanlig blant troster.
Roar Solheim (25.05.2015)
Spørsmål:
Hvite små egg med røde prikker i en bær busk
N.N (24.05.2015)
Svar:
Eggbeskrivelsen passer på meiser (men de hekker inne i hulrom), eller også på rødstrupe.
Roar Solheim (25.05.2015)
12 døde meisunger
Vi har fuglekasse med kamera og har hatt stor glede av å følge med på et blåmeispar, fra det første reirmaterialet ble båret inn, til 12 egg ble lagt i kassen og ca 10 små unger ble klekket ut. Vi fulgte med på matingen noen dager, men plutselig i dag fant vi alle ungene døde. Vi regner med at dårlig vær og lite mat er årsaken. Men kan vi rydde ut av kassen og håpe at et nytt par vil etablere seg?
N.N (24.05.2015)
Svar:
Ja, det er bare å renske ut kassa med en gang.
Roar Solheim (25.05.2015)
Klekke ett trosteegg
Jeg var uheldig å hogge ned ett tre med reir i, og fant ett trosteegg på bakken. Er det mulig for meg å få det til å klekke? Altså viss jeg tar det med inn, og har det i varmen e.l.?
M. (24.05.2015)
Svar:
Det er alltid mulig å klekke ut fugleegg, men du bør la det være. Egget bør anses som tapt. Det er forferdelig krevende å forsøke å fore opp fugleunger selv, og ofte kan det ende galt fordi fuglen preges på oss mennesker og ikke på sine artsfrender.
Roar Solheim (25.05.2015)
Blåmeis
Hei!!
Vi har en fuglekasse m/ kamera med blåmeis unger på 8 dager,virker som mor er borte. Far har vært der et par ganger i kveld og matet.... Men er enda kaldt på nattan, klarer ungene seg alene? Er det noe vi kan gjøre?
Mvh utrolig trist
Hege-Anette Moldenæs
H.A.M. (24.05.2015)
Svar:
Nei, det er svært vanskelig å gjøre noe i slike tilfeller. Meisen bør nok få prøve å ordne opp selv, selv om det kan hende at ungekullet går dukken.
Roar Solheim (24.05.2015)
Ærfugl
Jeg tror jeg observerte ærfugler med unger i dag hvor hannen svømte bak ærfuglhunn med unger. Jeg kan ikke komme på å ha sett det tidligere. Dette var sett på litt langt hold uten kikkert, så jeg må ta et lite forbehold.
A.N.L. (24.05.2015)
Svar:
I Grimstad-skjærgården lå det mange ærfugl hanner i går 23.5., og dersaom en hunn har klekket unger allerede, så er det ikke umuligh at hanner vil vise interesse for henne. Det at hannene ligger omkring nå, tyder på at det fremdeles er noen hunner som ikke har lagt seg på egg, og som kanskje er parringsvillige.
Roar Solheim (24.05.2015)
Hvilken fugl er dette?
Hei, i ettermiddag dukket det opp en fugl som vi ikke har sett før på foringsplassen vår. Den var rød på hodet og hadde rød hakeflekk. Den var omtrent så stor som en bokfink/grønnfink, hadde "finkeaktig" nebb, og spiste mye solsikkefrø som den knuste fort og effektivt. Bildene er tatt gjennom kjøkkenvinduet, så de ble dessverre ikke helt gode, men vi håper på hjelp til å finne ut hva det er for en fugl. Vi bor i Nes i Akershus.
A.N. (24.05.2015)
Svar:
Det er rosenfink hann.
Roar Solheim (24.05.2015)
Kjernebiter
Hei
Fikk idag ett besøk av ett par kjernebitere
Er det ett vanlig syn her på Sørlandet eller er dette litt mer uvanlig
T.J. (24.05.2015)
Svar:
Kjernebiteren er vanlig mange steder på sørlandet, men det er ikke så ofte at du får øye på den.
Roar Solheim (24.05.2015)
Skjæreunger
Nå har vi gjort det store.. Vi sagde ned noen små grantrær i hagen, og innerst inne hadde "naboene", et fastboende skjærepar hatt rede. Mesteparten av redet ble ødelagt, men vi har reddet den inderste delen av det. Men hva gjør vi nå? :((
Må bare påpeke at vi er glade i naboene våre, og sjekket trærne grundig før vi sagde, men redet lå tett inni mellom to trær. Hadde vi visst at de hadde rede der så hadde vi aldri rørt trærne!
I. (24.05.2015)
Svar:
Ikke lett! De er lite trolig at dere kan få skjærene til å ta seg av ungene - de har nok oppfattet hekkingen som spolert. Eneste mulighet til å berge skjæreungene, er å fore dem opp (enten selv, eller at dere finner noen som er villige til å forsøke). Skjærer er altetere, så de er ikke så vanskelige å finne rett for til. Nesten alt går, bare det ikke er krydret mat.
Roar Solheim (24.05.2015)
Orrhøne eller røy?
Skifter orrhøner farge?
N.N (24.05.2015)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (24.05.2015)
syk kråke
Hei jeg har unnet en kråkeunge er hoven på den ene øyet, virker litt slapp vingene, hun spiser ikke og drikker ikke, jeg mater henne og gir henne vann. Lurer på om jeg kan gi henne en liten bitt paracet????????
N.N (24.05.2015)
Svar:
syk kråke
Hei jeg fant en kråkeunge som er hoven i høyre øya, hun er litt slapp i vingene og noen ganger legger hodet på gulvet. Jeg prøver å mate henne, men lurer på om jeg skal gi henne en liten bitt paracet??????
O. (24.05.2015)
Svar:
Forlatte trosteegg
Vi har noen trosteegg i et rede på alle vedkubbene på hytta, vi har ikke sett noen fugl fly forbi, rede har bare stått der. Vi tror at rede er forlatt og skal prøve og gjøre sånn at eggene skal klekkes, men vi vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det, jeg har lagt gress litt oppå, og vis fuglen skulle komme tilbake har jeg gjort sånn at man ser eggene jeg har også lagt litt bomull rundt på siden, men jeg lurer på hva jeg skal gjøre egentlig, jeg kan ikke så mye om fugler.
Hilsen en Dyreelsker
A. (24.05.2015)
Svar:
Dette bør du ikke forsøke deg på, men bare akseptere at mange fugleegg forblir uklekt om våren, fordi foreldrene forlater dem, eller omkommer og forsvinner.
Roar Solheim (24.05.2015)
Kasse til kjøttmeis
Hei! Ser ut for at kjøttmeis foretrekker kasser med litt store hull, slik som stærkasser, men to ganger har de blitt kastet ut av stæren. De liker ikke meisekassene med metallplate i alle fall. Har aldri hatt hekkende kjøttmeis, men vil gjerne ha det. Hvor stort kan hullet i kassa være uten at stæren tar seg inn?
N.N (24.05.2015)
Svar:
Vi bruker vanligvis 32 mm som hulldiameter for kjøttmeiskasser, men det er godt mulig at de også kommer inn i kasser med bare 30 mm hull. Da er i alle fall stæren utelukket.
Roar Solheim (24.05.2015)
Pulli
Hei! Hvor lenge er en fuglunge pulli? Jeg så nettopp flyvedyktige unger bli matet av en forelder. Er de da pulli eller 1k?
N.N (24.05.2015)
Svar:
Fugleunger kalles pullus inntil de blir flygedyktige - da brukes gjerne betegnelsen juvenil inntil de får voksen drakt (eller neste, ikke-juvenile drakt for arter som bruker flere år på å få voksen fjærdrakt).
Roar Solheim (24.05.2015)
Hvilke fugleart ?
Denne endte sitt liv mot stuevinduet i dag tidlig.
Er dette en piplerke ? Den har lang bakklo.
På forhånd takk
A.D. (24.05.2015)
Svar:
Det er en piplerke.
Roar Solheim (24.05.2015)
Foring av grønnsisiker
Vi har en stor flokk grønnsisiker + en stilitz som vi forer med avskallde solsikkefrø. De elsker det...
En venn har sagt at det skal vi ikke gjøre. De skal nå finne maten sin selv.
Hva er riktig?
A.K. (18.05.2015)
Svar:
Du kan fore fuglene hele året. Fugleforingen gir deg mange flotte fugleopplevelser, og det er ikke til noen skade for fuglene at de finner lett tilgjengelig mat.
Roar Solheim (24.05.2015)
svarttrost forlat eggene og en unge, hvorfor?
Skjer det og hvorfor at svarttrost forlater reiret med egg og nyfødt unge? Vi har fulgt denne fuglen siden den har laget reiret frem til den første fuglen ble født, så kom ikke mamma tilbake fra utflukt etter mat. Jeg så henne senere på nabo tre, men hun kom ikke tilbake til reiret. Fuglen satt på egg rolig selv under dugnaden i bakgård forrige uke, derfor lite sannsynlig at noen har skremt den vekk. Hva kan være årsaken at hun ville ikke fortsette sin mamma rollen? kaldt vær? dårlig med mat? fødselsdepresjon? :) Svart takknemlig for svar, da hele barnehagen følger på en svarttrost mamma som har bygd reiret sitt i sykkelkurven i en av bakgård på Frogner i Oslo.
Z.S. (18.05.2015)
Svar:
Hvis det virkelig ER den samme hunnfuglen (det kan en ikke være helt sikker på uten at fuglen er ringmerket), så kan det hende at hannen har omkommet, og at det er dårlig mattilgang som gjør at hun oppgir hekkeforsøket. Mer sannsynlig er det at hunnen i reiret har omkommet, og at den hunnfuglen du har sett, er en annen svarttrost hunn.
Roar Solheim (24.05.2015)
kattugle og avstand til hus
Hei
eg har fått kattugle i fuglekassa over huset og det er veldig kjekt.
vart litt nervøs når eg las om at dei kan angripe og at det ikkje er uvanleg med legevaktbesøk etterpå. Kva avstand bør det vere til hus? Det er ikkje meir enn 50 meter opp.. og det er jo ikkje ugla sin feil...
I tilfelle kva må me vere obs på i år og bør kassa flyttast neste år
N.N (18.05.2015)
Svar:
Det er heldigvis få kattugler som angriper folk hvis de kommer nær ungene, så forhåpentligvis bør dette gå bra. Men jeg vil nok anbefale at kattuglekasser henges minst 100 m unna hus.
Roar Solheim (24.05.2015)
Protonotaria citrea
Er det noen som kan fortelle meg hva som er denn artene norske navn: Protonotaria citrea ( eng.: Prothonotary warbler) ?
T.H.G. (19.05.2015)
Svar:
Denne fuglen har blitt kalt plommeparula på norsk.
Roar Solheim (24.05.2015)
Magnus Fjelde
Hei.
Vi bor i en ny blokk. Utenfor er det anleggsområde, og blokken er et godt stykke unna sjøen. Problemet vårt er at det daglig kommer en tjeld for å banke på vinduet med sitt kraftige nebb. I tillegg spiser den på plastpakningen i vinduet. Den flyr bort når vi jager den, men den kommer som regel fort tilbake igjen. Vi har ingenting på terrasse eller inne som tilsier at den skulle være der. Den bytter også på hvilke vinduer den banker på. Ønsker ikke at den skal ødelegge vinduene unødig, så hadde satt pris på tips til hva vi kan gjøre.
M.F. (19.05.2015)
Svar:
Du må enten lage hinder slik at tjelden ikke kan komme til, eller så må du for en stund dekke til den nedre delen av vinduene slik at fuglen ikke kan se sitt eget speilbilde.
Roar Solheim (24.05.2015)
Spørsmål:
Har et svartmeispar i ei kassa med kamera. Ungene er blitt et par dager gamle og er spreke og fine. Men, noe forundrer meg. Ikke alle "bæsjeposene" blir tatt med ut, noen blir spist av foreldrene. Hvorfor?
Hilsen Marit
N.N (19.05.2015)
Svar:
Fugler spiser ofte eksrementene etter ungene sine. Trolig er det ufordøyde matrester i skitten som det kan lønne seg for foreldrene å utnytte.
Roar Solheim (24.05.2015)
Kjernebiter
Sted: Levanger, Nord-Trøndelag. Jeg har i mai sett 2 kjernebitere som har frekventert foringsplass uten for kjøkkenvinduet. Trodde ikke de beveget seg så langt nord?Kan det være klimaendringer som ligger til grunn ? Vanlig ellers er grønnfink, andre finker, meiser,dompap, flaggspett. Villastrøk med bjørkeskog og or.
S.B. (19.05.2015)
Svar:
Klima kan muligens ha noe med kjernebiterens ekspansjon å gjøre, men vel så mye kan det skyldes vinterforing med solsikkefrø. Også spettmeisen har økt i utbredelse på grunn av slikt fortilskudd om vinteren.
Roar Solheim (24.05.2015)
Blåmeis hekking
Vi hadde en blåmeis som ruget på fem egg i en av våre fuglekasser. Men i de to siste dagene har det ikke vært noe aktivitet. Så jeg bestemte meg for å sjekke den. Der var store deler av reirmaterialet slengt ut og eggene lå ikke reirgropa, men var slengt utover i kassa. Kassa er ganske lav.(15cm)
Hvilket dyr kan ha gjort dette? Kan jeg rense ut innholdet i håp om et nytt kull?
K. (24.05.2015)
Svar:
Ja, det kan du. Hekkingen har blitt forstyrret, enten av slosskamp med en annen meis, eller av at en annen fugleart har forsøkt å ta over kassa. Dette skjer tydeligvis nå og da.
Roar Solheim (24.05.2015)
Saltkjertler
Hei, i biologi hadde vi om ekskresjonssystemet hos forskjellige dyr og fikk vite at måker hadde saltkjertler på nebbet (og senere fant jeg ut at de befant seg over neseborene). Hvorfor er kjertlene plasser på nebbet? jeg vet at evolusjonen har spilt en rolle, men hvorfor på nebbet?
S.R.S. (19.05.2015)
Svar:
Dette kan jeg dessverre ikke gi deg noen god forklaring eller teori for.
Roar Solheim (24.05.2015)
fugl
heisann, denne fuglen kræsjet i viduet. så jeg pukket den opp. det så litt ut som om den ene vingen var skadet, den har ikke beveket seg enda annet enn skjelving. hva skal jeg gjøre?
V. (19.05.2015)
Svar:
La den ligge inne i en eske slik at den er skjermet fra katter og skjærer. Den har fått hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den etter noen timer til inntil et døgns tid.
Roar Solheim (24.05.2015)
lappspove?
bildet er ikke akkurat gnistrende klart, men håper på hjelp likevel.
A.L. (19.05.2015)
Svar:
Dette KAN se ut som en ung lappspove.
Roar Solheim (24.05.2015)
traangt ja..
her har jeg inen spørsmål, men syntes bildet er fryktelig artig..
A.L. (19.05.2015)
Svar:
Ja, det var litt av en reiråpning.....
Roar Solheim (24.05.2015)
Rosaaktig egg med røde flekker?
I barnehagen vår han vi en fuglekasse hvor det har kommet sju egg som er rosaaktige, helt lyse med lyserøde prikker/merker. Hva slags fugl er dette?
A.R.V.A. (19.05.2015)
Svar:
Mistenker at det er et meisekull med litt uvanlig fargede egg. Et bilde ville ha lettet bestemnmelsen.
Roar Solheim (24.05.2015)
Hjelp
Hva gjor mann hvis mann finner et redde pa bakken med egg i og mammaen ikke er I omradet
F. (19.05.2015)
Svar:
La det ligge i fred! Du kan likevel ikke gjøre noe dersom fuglene har gitt opp reiret. Det er lett å feiltolke om fuglene er borte - det kan hende de bare venter på at du skal forlate området.
Roar Solheim (24.05.2015)
Knoppsvaner.
Jeg er voksen...håper på svar. Knoppsvaneparet vi har her i bygda har omlag vel en uke igjen til eggene klkkes. I dag ble svanefar sterkt skadet og innlagt på dyreklinikk - og det er uvisst om han overlever... Hva med mor som må ta all rugingen alene ...hun trenger mat...hva kan vi gjøre...tror hun vil klare jobben når rugingen er over.....men er bekymret for næringen hun trenger.....til nå har de vært to om alt......
K.B. (19.05.2015)
Svar:
Tror nok svana kan klare dette alene. Det er ikke enkelt å forsøke å "hjelpe" ville fugler i en slik hendelse, og det er lett å forverre en allerede vanskelig situasjon.
Roar Solheim (24.05.2015)
Spørsmål:
Jeg har en fuglekasse beregnet for stær på garasjeveggen , rett ovenfor garasjeporten. Et stærpar tok boligen i bruk i fjor , ble vant til all bevegelse og trafikk . Det ble fem unger . I år kom et par og tok i bruk kassen ,bygde reir og var klart for egglegging . Så plutselig forsvant stærparet. Trodde noe måtte ha hendt dem , tatt av katt eller rovfugl. Etter vel fjorten dager ( i går ,19 mai ) dukket de opp igjen ! Men jeg vet jo ikke om det kan være samme paret. Forklaring på det lange fraværet ?
Per Beverfjord
N.N (20.05.2015)
Svar:
Umulig å si, men det KAN tenkes at en av de voksne døde, og at den gjenlevende først nå fant en ny partner. Det kan også være et helt nytt par som har kommet til kassa.
Roar Solheim (24.05.2015)
Stokkandunger alene
Så i går en stokkand med fire unger (ganske små, fortsatt dunete), og i dag bare to unger alene på samme sted. Klarer de seg om moren er forsvunnet? Er det eventuelt noen spesiell slags mat man kan gi dem?
N.N (23.05.2015)
Svar:
Vanskelig å si. Unger alene er ganske sårbare. Stokkand kan nok spise vanlig hønsefor.
Roar Solheim (24.05.2015)
Stor fargerik sommerfugl el svermer
Jeg tok ett bilde av en stor sommerfugl el svermer, men jeg klarer ikke å sende bilde på annet en mms. Kan jeg sende det til noen her og få svar på hva det er? Aldri sett noe slikt før.
A.H. (23.05.2015)
Svar:
Forsøk å finne noen som kan hjelpe deg med å sende bildet.
Roar Solheim (24.05.2015)
Flytte kasse
Hei!
Vi driver å bygger på huset og har oppdaget en gammel fuglekasse med egg i! Dette er av pilfink, og vi lurte på om det hadde vært mulig å flytte denne kassen 1-2 meter lenger bort? Eller om dette byr på problemer? Er det dumt med for mye trafikk rund kassen til denne fuglen? Og er det dumt å spikre den ned også opp igjen?
På forhånd
Takk for svar!
B. (23.05.2015)
Svar:
Du kan forsøke å flytte kassa, men forsøk først med bare ca 30 cm, og se om fuglen flyr inn igjen. Hvis fuglen ikke har begynt å ruge ennå, kan en slik flytting føre til at fuglen gir opp reiret. Hvis den ruger, kan det være at den aksepterer en gradvis flytting.
Roar Solheim (24.05.2015)
hvilke rovfugler er det i Jevnaker?
Hei. Jeg lurte på om det er noen store rovfugler i Jevnaker eller nærliggende områder? Er det hauk eller ørn i området?
O.T. (24.05.2015)
Svar:
De du har størst sannsynlighet for å se der, er nok musvåk, kanskje fiskeørn, og utover sommeren også vepsevåk.
Roar Solheim (24.05.2015)
svarthalespove?
fant denne karen stående på ei lita myr 20 meter fra veien her på sørøya i vestfinnmark. er jeg så heldig at jeg har fått se en svarthalespove? (den sitter ganske midt i bildet)
A.L. (24.05.2015)
Svar:
Jo dette ser mer ut som svarthalespove enn lappspove, bl. a. på grunn av det lyse nebbet.
Roar Solheim (24.05.2015)
stær
Hei, forer stæren kyllingene sine med meitemark?
N.N (23.05.2015)
Svar:
Det går jeg ut i fra. Den forer med all slags småkryp; insekter og larver.
Roar Solheim (24.05.2015)
Fuglunge
Hei, vi har funnet en liten fuglunge i skogen. Den har nok ramlet ned fra redet og vi lurer på hva vi kan mate den?
N.N (23.05.2015)
Svar:
Umulig å si uten bilde for å se hva slags art det er....
Roar Solheim (24.05.2015)
fugleegg
Hvilken fugl kan det være som legger 10-12 hvite egg?
J.V.H.4.V. (23.05.2015)
Svar:
Kommer an på størrelsen. Hvis det er i en stærkasse, kan det være vendehals.
Roar Solheim (24.05.2015)
Svalereir ihusmønet
Hvordan forhindrer jeg svaler til å bygge i hus mønet mitt, de renser feiret rett ned i grill maten på terrassen , veldi irriterende!
Mvh th
T.H. (20.05.2015)
Svar:
Da må du lage noe som hindrer fuglene i å komme til stedet hvor de bygger reir.
Roar Solheim (23.05.2015)