Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 976 til 33 025 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Kjøttmeis ryddet fuglekassa
Ser i dag at kjøttmeisen flyr ut av kassa med noe som kan være små fugleunger. Det har tidligere vært aktivitet der. Ved inspeksjon er der et nytt, tomt reir. (Siden jeg tømte kassa i vår)Kan ungene ha dødd pga kjølig vær. 6 grader og regn i natt?
K.L. (30.05.2015)
Svar:
De KAN ha dødd enten på grunn av matmangel (de voksne har ikke funnet nok mat), eller fordi en av foreldrefuglene har omkommet.
Roar Solheim (30.05.2015)
Tomt fuglerede
Hei!
Takk for svar. Da vi fjernet kjøttmeisredet etter at noe tydeligvis var godt galt, var redet helt tomt. Det var klekket 7 unger, men etter en liten uke er det ikke spor etter dem. Spiser meiseforeldrene ungene sine hvis de dør?Redet bærer ikke preg av å ha vært "invadert", det er ryddig og fint og ser helt urørt ut.
Meiseparet har nå begynt på ny frisk i en annen kasse:)
H.L. (30.05.2015)
Svar:
Nei, meisene spiser såvidt jeg vet ikke opp døde unger. Det KAN tenkes at de kan kaste dem ut fra kassa, men det stemmer ikke med mine egne erfaringer.
Roar Solheim (30.05.2015)
Spørsmål:
Hei,hva er det som er på denne kjøttmeisen, er det svulser?
Å.K.A. (30.05.2015)
Svar:
Den ser ut til å ha det som kalles fuglekopper.
Roar Solheim (30.05.2015)
lage svalerede
Jeg har alltid hatt svaler på låven. Men nå har jeg skiftet taket og svalene får ikke bygget rede. Tenkte å lage kasser under takskjegget de kunne bruke. Hvor stort hull trenger de for å komme seg inn? Trenger jeg å lage båser?
N.N (30.05.2015)
Svar:
Det er bare tårnseilerne du lager kasser med hull for - de skal være ca 6 cm brede og bare 3 cm høye - da kommer ikke stær inn. Tak- og låvesvaler lager du små reir-"plattinger" til.
Roar Solheim (30.05.2015)
Kråkefugl.
Hei,
Tok dette bilde av fuglen på foringsplassen gjennom vinduet i relativt dårlig lys. Den var våt og pjuskete, men spiste godt av kornet på bakken. Er vel en kråkefugl, kanskje en syk skjære, eller er det en kornkråke.
På forhånd takk.
hilsen Roger Ask Simonsen
N.N (30.05.2015)
Svar:
Dette er en usedvanlig pjuskete skjære! Vanskelig å si om den er syk, eller bare våt.
Roar Solheim (30.05.2015)
Hvilken fugl kunne det ha vært?
Hei. Så fugl som lignet på hegre i størrelse, form og fluktmønster (blant annet rolig og langsom). Hovedsakelig hvitfarget, men med tydelig svart tverrbånd på hver vinge. Sett nær Ål i Hallingdal flygende oppover dalen for et par dager siden. Samme sted sett silkehegre en dag senere.
A.A. (27.05.2015)
Svar:
Den eneste arten jeg kan finne som delvis kan passe med denne beskrivelsen, er stork. Det er en fugl som opptrer som tilfeldig gjest i Norge, så godt som hvert år, så det er en mulig art.
Roar Solheim (30.05.2015)
Tjeld
Hei!
Følger med på Hjørdis&Hjalmar tjeldparet som nå etter sigende skal ha lagt fem egg. Er dette vanlig, eller kan en annen tjeldhunn ha lagt egg i reiret deres? De ble frastjålet noen egg av kråka. Deretter ble ett sparket ned og skadet. Da dukket det opp enda ett egg. De har ikke greid å produsere avkom på to år. Hadde visst ett egg i fjor som var befrukta, men ungen klarte ikke å komme seg ut gjennom skallet og døde. Er det mangel på erfaring, eller dårlig ernæring siden de hekker langs kysten? Vi som følger med klør oss i hodet.
L.G. (28.05.2015)
Svar:
Dette hørtes veldig "rotete" ut, så jeg har vanskelig for å kunne tolke hva som kan ha skjedd. Vanligvis legger vadefugler ikke mer enn høyst fire egg.
Roar Solheim (30.05.2015)
OVERVINTRING
Hvor overvintrer alke, lundefugl, tjeld, rødstilk, vandrefalk, makrellterne og rødnebbterne?
B.M. (27.05.2015)
Svar:
Alkefuglene overvintrer på havet, blant annet langs norskekysten, tjeld og rødstilk langs kysten i England og Vest-kysten av Europa, vandrefalk i Nord-EWuropa, mens de to ternene flyr helt ned til Afrikas vestkyst, og rundt Sydpolen.
Roar Solheim (30.05.2015)
Fuglelyd?
Har hørt det jeg tror er en fuglelyd når jeg har sittet ut om kvelden/natten. Klarer ikke helt å beskrive lyden skikkelig, men den er ganske lav i tonefallet og "hakker" i ganske "lange drag". Har ingen kunnskap om fugler, men etter lyden å bedømme føler jeg fuglen er ganske stor. Lyden er høy. Har bare hørt lyden på nattestid. Bor på Voss i Hordaland. Beklager dårlig beskrivelse.
N.N (29.05.2015)
Svar:
Vanskelig å finne hva du kan ha hørt ut i fra denne beskrivelsen. Nattestid begrenser artsutvalget, og selv om rytmebeskrivelsen bringer tankene mot en ugleart, så virker ikke det helt i blinken heller. Beklager.
Roar Solheim (30.05.2015)
brun fugl
Heisann,
Var på jobb offshore da jeg såg en helt brun fugl, med hvitfarget ring rundt halsen ca 5-7 cm bred og hvite v-former på tuppen på undersiden av vingene, samt stiv stjert (mulig bena som stakk ut) på størrelsen med ei and ca.. Har du peiling?
E.B. (26.05.2015)
Svar:
Vanskelig å fastslå sikker art her, det er ikjke mange fugler på havet som virker brune med slike tegninger du beskriver. En mulighet er at du kan ha sett en ung fugl av en av joene (fire arter mulige).
Roar Solheim (30.05.2015)
Spørsmål:
Har sett et fuglepar som var helt like.Størrelse liten spurv.Farge grå med sort hvitstripet hode. Brune brystflekker.Noe svakt gult bak lårene. Mørk gråbrun stjert. Har ikke sett den før,hverken her eller i utlandet. Fikk dessverre ikke tatt bilde. Hodet og brystflekkene var meget utpregede så håper noen kjenner arten. MVH Knut Ertresvaag
K.E. (28.05.2015)
Svar:
Dessverre vanskelig å finne ut hva du kan ha sett ut i fra bare denne beskrivelsen.
Roar Solheim (30.05.2015)
Spørsmål:
hvorfor har noen måker et rødt merke på nebbet?
N.N (29.05.2015)
Svar:
Hos de måkene som har et slikt rødt merke, hakker ungene mot merket når de tigger sine foreldre om mat. Foreldrene gulper da opp mat til ungen.
Roar Solheim (30.05.2015)
egg
hei, æ lure på om herre kan vær måltrost egg? det va ikke svarttrost eller gråtrost som fløy av.. Eller tar æ feil ?
N.N (29.05.2015)
Svar:
Måltrost har blålige egg med markante, små, sorte prikker, så det er i alle fall den trostearten dette IKKE er. For meg ser eggene mest ut som gråtrostegg, men eggmønster er temmelig likt for alle trosteartene i Norge minus måltrost. Mener at både rødvingetrost og svarttrost oftest bruker jord/leire inne i reirskåla, så dette kan også tale for gråtrost.
Roar Solheim (30.05.2015)
lite lysegrønt egg uten prikker
lå på gresset da jeg fant det. like i nærheten av elven Glomma i Norge. det var et jorde + skogsområder like ved og et sånt kraftlinje stolpe av tre. det var en fuglfamilie som holdt til i stolpen av tre.
er dette et fugl egg? og i så fall hvilken fugl og hvor lang rugetid har den?
Mvh. Amatøren rugeren
H. (29.05.2015)
Svar:
Bilde mangler, så ikke mulig si sikkert hva du kan ha funnet, men stæregg er en mulighet.
Roar Solheim (30.05.2015)
Glente i Erikstadbygda i Son?
Jeg har flere morgener sett en stor rovfugl kretse over åkerlandskap nederst i Erikstadbygda, i Vestby kommune. Stjernen er bred og kløftet. Den eneste fuglen jeg har sett bilde av, som ligner, er Glente. Leser at den er sjelden i Norge. Kan det være den? Er det andre store rovfugler som har lignende stjert?
N.N (29.05.2015)
Svar:
Det hender at vi har glente på besøk i Norge, så det er ikke umulig. En annen mulighet er at det er musvåk eller sivhauk med slitte, midtre stjertfjær slik at stjerten virker kløftet.
Roar Solheim (30.05.2015)
Hvilke fuglunge er dette?
H. (29.05.2015)
Svar:
Det kan jeg ikke avgjøre fordi ungen har for lite utviklet fjærdrakt.
Roar Solheim (30.05.2015)
gjøk
Både i fjor og i år på denne tiden har vi en gjøk som oppholder seg veldig nært huset. Han er der selv om vi er ute å jobber i hagen. Han flyr mellom oss og nabo husene. Han kræsjer i kjøkkenvindu og veranda dør. Han tusler i blomsterbed og sitter i buskene i hagen. Veldig merkelig. Trodde gjøken va en sky fugel. Vi har så mye ko ko her at det er rent komisk ;-)
J.K. (29.05.2015)
Svar:
Dette er nok uvanlig for gjøk, for de pleier oftest o holde seg unna folk. Det mindre heldige er dersom den stadig flyr mot vinduer - det kan få fatale konsekvenser for den stakkars gjøken....
Roar Solheim (30.05.2015)
Fulunge
Hva gjør jeg når jeg finner en Fulunge som ikke kan fly.
T. (29.05.2015)
Svar:
Lar den være i fred! Foreldrene tar hånd om den. Mange fugleunger forlater redet før de kan fly, og hopper omkring på bakken.
Roar Solheim (29.05.2015)
Død fugleunge
Kva kan ha hendt her?
N.N (29.05.2015)
Svar:
Trolig tatt og delvis spist av ett eller annet. Det kan være katt, skjære eller en annen art.
Roar Solheim (29.05.2015)
Spise strikkepinner
Vi ferierer på Sørlandet om sommeren. En gang en av barna hadde fått en horngjel på kroken, renset vi den og kastet hodet i havet. Til vår overraskelse kom en måke og slukte hele hodet. Vet at måker kan svelge mye rart, men dette hodet, med det lange nebbet, må da være som å svelge en strikkepinne?
M.S. (24.05.2015)
Svar:
Måker har en fantastisk evne til å svelge matbiter som er både store og kantete, og deretter å klare å fordøye det hele. Men for oss kan det se ganske utrolig ut!
Roar Solheim (29.05.2015)
vipe
Når legger en vipe egg?
J. (19.05.2015)
Svar:
Det varierer med vårens start, og hvor i landet du befinner deg. De fleste legger nok egg i april, noen steder så sent som i mai.
Roar Solheim (29.05.2015)
Spørsmål:
hva spiser vannsanger
N.N (29.05.2015)
Svar:
Sannsynligvis det samme som de fleste andre sangere, nemlig insekter.
Roar Solheim (29.05.2015)
Fugleunger i lufteventil på barnerom
Hei. Oppdaget plutselig voldsom fuglepiping fra guttungens barnerom, og fant ut at det kom fra lufteventilen. Der er det å anta at det er fugler som har reir og fått unger. Men er nå redd det vil komme inn feks lopper gjennom ventilen, men jeg kan kanskje ikke fjerne fugleungene? Har ikke sjans å få sett oppi ventilen da det er i 2. etg. Hva bør jeg gjøre? Er ca 1 uke siden jeg hørte fugleungene. Hvor lenge er det til de flyr ut derfra?
N.N (26.05.2015)
Svar:
Tror ikke du trenger å bekymre deg om fuglelopper. Ungene er trolig ute av ventilen om et par uker. Da bør du fjerne reiret, og stenge med metallnetting slik at fugl ikke kan bygge reir der igjen senere.
Roar Solheim (29.05.2015)
Kjøttmeis unge
Jeg fant en kjøttmeisunge, med fjær og alt, men den lå bare stille og kan ikke fly. Den kan ikke stå på bena, bena ligger liksom bare under den. Jeg tok den med inn og la den på en ullsokk. Den har flakset med vingene og jeg har sett at den beveger halen til sidene. Den ligger bare stille med øynene åpne. Den har ikke gitt et eneste pip fra seg.
Pulsen eller pusten i fuglen ses hele tiden. Det beveger den.
Funktet en liten bomullsdott for å la en dråpe dryppe på nebbet, og når den får vann på nebbet rister den litt på hodet.
Jeg tror ikke den spiser selv ennå, men at den fortsatt trenger mating, og jeg aner ikke hva jeg kan mate den med??? Noe fra dyrebutikk?
Var det dumt å ta den med inn?
Er det noen hjelp å ta den med til veterinær?
Andre råd?
J. (26.05.2015)
Svar:
Dessverre er det både vanskelig og svært tidkrevende å forsøke å fore opp eller berge slike fugleunger. Meiseunger fores med insekter og lignende. Dernest er det vanskelig å vite om denne meiseungen er frisk eller har skader som er vanskelige å oppdage. Hvis den f. eks. har blitt herjet med av en katt, kan den ha dype stikksår som ikke synes, men som likevel er dødelige.
Roar Solheim (29.05.2015)
Blåmeisegg stjålet fra fuglekasse
I barnehagen jeg jobber lagde vi en fuglekasse for blåmeis. Etter en stund observerte vi at et blåmeispar hadde flyttet inn og bygget reir. 18.mai registrerte vi 9 egg i fuglekassen. Da vi skulle tilbake i dag, var det tydelig at noen uvedkommende hadde rørt fuglekassen. Den hang på skrå, men lokket var igjen. Da vi kikket ned i fuglekassen var alle eggene borte. Reiret var igjen. Det var ingen spor etter egg på bakken heller. Det virker som noen har tatt eggene. Vi var litt usikre på hva vi skulle gjøre med fuglekassen, så vi ringte til en ornitolog for råd. Vi ble rådet til å la reiret bli i kassen og håpe på at noen andre blåmeiser vil flytte inn. Men når jeg leser inne på denne siden blir jeg litt i tvil ettersom det står at meiser mest sannsynlig vil bygge eget reir fremfor å ta over et. Kan faktisk det samme blåmeisparet vende tilbake til reiret sitt etter en slik hendelse? Hva er det mest riktige å gjøre her? Vi håper jo veldig at vi kan være så heldige å få tilbake blåmeis i kassen nå som barna har blitt så engasjert i det. :):):)
N.N (26.05.2015)
Svar:
Når eggene forsvinner, anses hekkingen som tapt, og meiseparet vil ikke forsøke å hekke i samme kasse igjen (det er nå et usikkert hekkested). Derfor kan du bare renske ut hele reiret. men et ANNET meisepar kan eventuelt finne kassa og ta den i bruk.
Roar Solheim (29.05.2015)
Kva for fuglar er dette?
Kva slag fuglar er det eg har sett i Grinde (Tysvær kommune i Rogaland) i dag? 4 stk rovfuglar, tippar ca 40 cm lange, sirklande, seglande i par. Dei flaug litt som svaler når dei var nær kvarandre og ikkje segla (flørta kanskje bittelitt?..). Sirkla då raskare og i mindre sirklar. Oppdaga dei då dei var ganske nær bakken og kvarandre. Når dei etterpå segla høgare og høgare, var sirklane større. Slo då omtrent like mykje med vengene som ramnar. Dei kom ganske nær oss, og såg ikkje ut til å ense mine eller barna sine utrop, men sirkla sakte vidare mot lauvskog og vatn. "Due" streifa også eit kort sekund då dei var på det næraste. Var ganske lubne. Vingene var ikkje utbreidde, men den eine hadde eit sprik i den eine vingetuppen. Det er mogleg det er to ulike typar fuglar (halen på det første biletet verkar jo smal og lang samanlikna med dei på dei 3 andre bileta), men eg synst vel at alle flaug på same måten. Dei såg veldig mørke ut. Kunne ikkje skimte noko anna enn mørk underside. Dei laga ikkje lyd, som eg kunne høyre. Men no høyrer eg også ganske dårleg.
A.H.W. (26.05.2015)
Svar:
Dette bildet sier dessverre ikke noe som kan avhjelpe artsbestemmelse, men sannsynligvis dreier det seg om musvåk.
Roar Solheim (29.05.2015)
Gjøk
Hei Jeg har 2 gjøk rett utenfor huset, har aldri sett fuglen før bare hørt den
Er det registrering på slikt ?, holdt seg veldig nært huset siste uka
Ø.H. (26.05.2015)
Svar:
Gjøk kan nok dukke opp over alt, men arten har avtatt i antall mange steder i lavlandet de senere tiårene.
Roar Solheim (29.05.2015)
kjernebiter
observerte et par ved flå i hallingdal, 780m oh.
er det uvanlig?
K.H. (27.05.2015)
Svar:
Det vet jeg ikke. Men kjernebiteren har økt i utbredelse og antall de senere årene.
Roar Solheim (29.05.2015)
Kongeørn ?
..kompaktkamera på 100m.. men dette er vel en ung kongeørn som var innom revåta mi..? ved Kvisleflået, Engerdal.
S.N. (27.05.2015)
Svar:
Nei. Dette er faktisk en ung havørn! Det blir jevnlig sett havørn i nordre del av Hedmark.
Roar Solheim (29.05.2015)
vannsalamander
hvor mange egg kan en vannsalamander legge og hvordan ser de ut?
S. (27.05.2015)
Svar:
Kan dessverre ikke gi deg svar på dette.
Roar Solheim (29.05.2015)
Hva slags and er dette ?
På tur langs Glomma så jeg denne anda. Jeg vet ikke hvilken art det er så jeg prøvde å ta et bilde med det jeg hadde for hånden så jeg kunne finne det ut på nette. det ble desverre ganske dårlig bilde. Og jeg kan ikke finne arten. Jeg tok også et bilde litt senere da den hadde satt seg på en tømmerstokk men da så den svart og hvit ut bakfra og jeg lurer nesten på om jeg har tatt bilde av to forskjellige arter. den lyse ringen rundt halsen forvirrer meg.
L.A. (27.05.2015)
Svar:
Dette er en kvinand hunn.Den du refererer til, kan være en kvinand hann, som er nesten bare sort og hvit.
Roar Solheim (29.05.2015)
kattuglekasse bør vere 100 m ifrå - fekk svar 24.05.15
Takk for eit litt beroliggande svar om kattugla. Lydane me har høyrd før om åra ser me no hendinga bak. I dag tidleg har kattugla forsvart treet sitt mot mårkatt medan plagsomme kråker og trast har sneisa han medan han sit i trea rundt. I går kveld sat begge uglene på ei grein ved kassen og slappa av ei kort stund ilag. 100 m høyrest meir fornuftig ut ja, lyt vurdere det til neste år. Kassen står i eit stort skogområde.
N.N (28.05.2015)
Svar:
Det kan passe å flytte uglekasse på sensommeren. Da kan du også legge inn ny flis i kassa.
Roar Solheim (29.05.2015)
Lite mat!
Hei! Jeg bor ved en elv i Enebakk, der pleier det å være et veldig fugleliv, nå er det nesten helt dødt. Det er bare et par ender og et svanepar. De sloss om maten, det har jeg heller aldri sett. Hva kan dette komme av, er det skjedd noe med vekstene i elva? Det som bekymrer meg er at ei svane ligger på reir. Disse svanene har vært her i mange år, i fjor ble det 6 svaneunger. Hvis det klekkes svaneunger nå er jeg redd for at de ikke klarer seg! Er det noe jeg kan gjøre?
N.K. (29.05.2015)
Svar:
Vanskelig å gi noen forklaring og om det eventuelt er en reell nedgang du ser, eller bare tilfeldig færre fugler å se nå fordi de fleste er opptatt med ruging (og kanskje oppholder seg andre steder). Jeg ville ikke bekymre meg om svanenes mattilgang - de finner nok tilstrekkelig med næring dersom ungene klekkes.
Roar Solheim (29.05.2015)
Trekkfugler
Hei!
Jeg lurer på om det er noen fugler som kommer på vinteren og drar på våren?
N.N (29.05.2015)
Svar:
I våre områder kan bl. a. sidensvans opptre som overvintrer, mens den hekker lenger mot nord. Også enkelte ender og vannfugl kan betraktes som "overvintrere" langs norskekysten eller i Sør-Norge. Det samme gjelder alkefugler og lommer langs kysten.
Roar Solheim (29.05.2015)
Måker og Tjeld
På min arbeidsplass er det måker og tjeld som hekker på taket.Her om dagen ble alle eggene fjernet som følge av at folk er redde måkene Men, kan de uten videre bare fjerne eggene? Tjelden er jo fredet så vidt jeg forsår.
N.N (29.05.2015)
Svar:
Det er ikke tillatt å fjerne fuglereir eller egg sånn uten videre, selv om de ligger på et hustak. Det er mulig at det kan ha blitt gitt tillatelse til slik eggfjerning, men da må Fylkesmannens miljøvernavdeling ha gitt tillatelse.
Roar Solheim (29.05.2015)
svaner i åbydamen
Hei
Vi ser år etter år at ett svanepar lager familie i åbydammen i asker. etter bare neon dager ute av redet blir ungene borte en etter en og deretter flys svanene sin vei.
hvem er svanenes fiende i denne dammen?
Ø.K. (28.05.2015)
Svar:
Det vet jeg ikke, men mink kan være et problem. Rødrev kan også tenkes å forsyne seg med svaneunger dersom den kommer til dem. Løse hunder er heller ikke særlig gunstig...
Roar Solheim (28.05.2015)
Tomt for småfugl.
Hei.
Rundt 1 mai var det masse aktivitet rundt fuglekassene våre -ca. 10 for meis og spurv, 4 for stær.
Nå er det helt dødt, ingen aktivitet, foring, fugl på reir eller fuglesang.
Alle kassene var rengjort i påsken.
Hva skyldes dette?
A.E. (28.05.2015)
Svar:
Dessverre ikke mulig å ha noen formening om hva som kan ligge bak.
Roar Solheim (28.05.2015)
funnet død spurvehaukhann - skal det meldes
I dag fant jeg en nylig død spurvehaukhann ved siden av en gangvei i tettstedet Ski. Fuglen hadde en skade på buken.
Skal funn av død rovfugl meldes til viltnevnda?
G.B.T. (28.05.2015)
Svar:
Ikke nødvendigvis, men dersom du har ivaretatt fuglen (frosset den ned), så kan den ha interesse i museal sammenheng som vitenskapelig materiale. Da kan også dødsårsaken nærmere undersøkes og kanskje avklares.
Roar Solheim (28.05.2015)
Skadet spurv
Jeg Fant en spurv og satte den i en kasse med gress og jord i, inni kassa er en mindre kasse med myke ting i. Jeg har satt inn vann og insekter. Burde den ha fått noe annet en insekter?
Den ene foten er stiv, og virker nokså ubrukelig. Noen av fjæra på den ene vingen mangler, og hvis den prøver å fly kommer den ikke lengre enn en meter. Den virker også ganske ung siden fjæra på brystet fortsatt er pjuskete. Tror du den kommer til å klare seg? Bør jeg gjøre noe annerledes? Hvor lang tid tar det før fjær vokser ut?
T. (27.05.2015)
Svar:
Vanskelig å si om slike skadde fugler klarer seg eller ikke - det avhenger av hva som har forårsaket skadene. Katteangrep kan være dødelige selv om en fugl ser helt OK ut. Du har gjort helt riktig - sette en skadet fugl i beskyttet omgivelse og gi den mat og vann - annet kan du stort sett ikke gjøre.
Roar Solheim (28.05.2015)
Fjellvåk
Hvorfor lager fjellvåken så mye lyd rundt egen hekkeplass? Er det for å skremme eventuelle fiender?
S. (27.05.2015)
Svar:
Det er mulig. Flere rovfuglarter lager kraftige varsellyder og stuper mot inntrengere nær hekkeplassen eller ungene.
Roar Solheim (28.05.2015)
Død fugleunge
Kan de seie kven fugl det er? Fann den død i ein park i Skien i dag.
N.N (27.05.2015)
Svar:
Dessverre ikke lett å si sikkert, da fjærdrakten er litt lite utviklet.
Roar Solheim (28.05.2015)
opservasjoner
Her i Fredrikstad går det bra med de fleste artene noen stabil å noen med fremmgang. I fjor var det hauevis av gråtrost nå er det nesten ingen. Har dere en forklaring på det?
N.N (27.05.2015)
Svar:
Det kan være lokale variasjoner. Gråtrost hekker ofte i kolonier, og kolonifugler kan flytte hekkested fra ett år til et annet.
Roar Solheim (28.05.2015)
Vanligste fugl
Ifølge Wikipedia er løvsanger, heipiplerke og bokfink våre mest tallrike fugler, men hvordan kan det da ha seg at det ikke er disse fuglene vi nevner når vi f.eks snakker med barn om våre vanligste fugler? Da er det jo ofte kjøttmeis, gulspurv og dompap som går igjen.
E.E. (27.05.2015)
Svar:
Selv om løvsangeren er det mest tallrike fuglen, betyr det ikke at det er den arten vi legger lettest merke til. Det er nærheten til mennesker og lettheten vi oppdager fuglene med, som avgjør hvilke arter vi først husker og lærer. Derfor er kråke, skjære, måker, dompap, gråspurv og kjøttmeis arter som de fleste kjenner igjen eller har hørt om.
Roar Solheim (28.05.2015)
stokkand
Ei stokkand har lagt 5 egg i en blomsterkasse i 5 etasje på verandaen i nærheten av Nitelva. Hunnen ligger og ruger på eggene. Hvordan tror du dette går, da det tar lang tid før ungene er flyvedyktige. Klarer mor og far og frakte mat opp til dem. Kan jeg gi dem noe gress? eller noe annet, vann? Takk for tilbakemelding.
B.G.K.(.M.N.1. (27.05.2015)
Svar:
Mor lokker ungene med seg slik at de hopper ned på bakken - det går vanligvis helt bra. Deretter spaserer andemor med ungene til nærmeste vann.
Roar Solheim (28.05.2015)
Kan vi ikke gå her? Spurve- eller hønsehauk?
I dag gikk jeg tilfeldigvis på et flott rede i et grantre, kanskje 6-7 meter opp fra bakken, og her satt det en voksen fugl, som ble skremt vekk da jeg kom gående. Jeg holdt meg i skjul en stund, og da kom fuglen tilbake til redet. I mellomtiden syntes jeg at jeg hørte lyd fra unge(r) derifra. Da fuglen skjønte at jeg fortsatt var i området, satset den på å jage meg vekk. To spørsmål; Kan vi ikke gå tur her før ungene har forlatt området, eller kan vi passere treet fra tid til annen? - Og så lurer vi på om ikke det er en hønsehauk (eller en spurvehauk)?
H.S. (27.05.2015)
Svar:
Dette er et hønsehaukrede. Det er nok bra hvis dere går minst mulig nær redet nå når fuglen har egg eller små unger. Senere lar det seg nok gjøre å passere. Selv om de voksne varsler og flyr av, kommer de da nokså raskt tilbake igjen.
Roar Solheim (28.05.2015)
et tilleggsbilde - ad. spørsmål om spurve- el. hønsehauk
Glemte dette bildet i montasjen. Ikke særlig godt dette heller, men kan forhåpentligvis være til hjelp.
H.S. (27.05.2015)
Svar:
Hønsehauk.
Roar Solheim (28.05.2015)
Storlom
Vi har hytte ved et tjern og har der hatt et par storlom i mange år. Veldig interessant å følge med på når ungene kommer ut.
I år kom det bare en. Har vært der for å se mange ganger siden 1. mai, og det er bare en. Den gikk av reiret en gang jeg stod på en fjellknaus med kikkert, og det var 2 egg der.
Kan den legge ubefrukta egg? Jeg fikk høre at om den ene er død, så finner den nok en annen partner ute ved kysten før de flyr inn i landet. Denne har vært alene hele tiden. Nå er jeg spent på svaret!
J.H.E. (26.05.2015)
Svar:
Som de fleste andre fugler kan nok lommene også legge ubefruktede egg. Hos islom i Nord-Amerika er det harde kamper mellom fastboende hanner og unge hanner som forsøker å overta territoriet. Det samme kan tenkes å gjelde lommene i Norge også, selv om ingen har studert dette i detalj.
Roar Solheim (28.05.2015)
Døde meiseunger
Etter å ha gledet oss noen dager over årets kjøttmeiskull, ser vi nå at alle ungene er døde. ( kasse med kamera ) Moren ser ikke ut til å ha skjønt at ungene er døde, og kommer fremdeles med mat og ligger på redet. Ser at dere har svart en annen med at man skal tømme kassen, men skal jeg ta hele redet eller bare ungene?Det er så utrolig trist å se på fuglemammaen som fremdeles passer på ungene sine. Har ikke sett faren på en stund. Kan det kanskje ha skjedd han noe, og at hun ikke har klart jobben alene?
H.L. (26.05.2015)
Svar:
Alltid vanskelig å vite hvorfor det går galt i enkelte kasser. Når hunnen forlater ungene for godt, kan dere fjerne både unger og rede. Rens kassen fullstendig.
Roar Solheim (28.05.2015)
Forlatte egg
Et blåmeispar har forlatt et reir med tre egg i en kasse vi har på veggen. Har fjernet eggene...skal feiret også fjernes ? Det er jo et nydelig lite rede...
N.N (26.05.2015)
Svar:
Ja, ta helst ut reiret også. Hvis nye fugler vil bruke kassa, bygger de et nytt reir. Hvis det gamle blir liggende, bygger de oppå det gamle.
Roar Solheim (28.05.2015)
hva har skjedd med denne fuglen?
Jeg trenger svar fort!
Hva har skjedd med fuglens ben?
Den har vanskeligheter med å balansere og ser ut til å være skadet.
Hva bør jeg gjøre?
F. (25.05.2015)
Svar:
Vanskelig å si hva som kan ha skjedd - det KAN være så enkelt som at skjæreungen har fått for lite næring i reiret. Bra foring kan rette opp dette.
Roar Solheim (28.05.2015)