Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 33 071 til 33 120 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
jeg må ha et svar fort!!!!
hei, i dag morges var det en liten skjæreunge som lå på plenen ved en barneskole. noen små barn pirket på den med pinner. jeg løp bort og stoppet den. jeg synes så synd på den så jeg måtte ta den med meg hjem. nå er den i et stort gammelt hamsterbur inne i dokkestua mi. jeg har fult opp buret med jord og pinner og mark. jeg prøver og vanne den med en pipette. men det er bare noen ganger den åpner nebbet. den har også spist litt eple. men nå skal jeg i butikken og kjøpe kjøttdeig til den. det er mennlig en venninne av meg som hadde en skjæreunge da henne var liten. hun matet den meg rå kjøttdeig... høres dette bra nok ut? ps: i morgen skal jeg legge dem på trampolinen så kanskje den flyr. :)
E.H. (03.06.2015)
Svar:
Skjærer er altetere, så de kan fored med det meste av ukrydrete matrester, men kjøttdeig og egg er proteinrik oog bra kost. Et bilde kunne ha asvhjlpet vurderingen om hvor lenge den må fores.
Roar Solheim (03.06.2015)
redde en fuglunge
Jeg har nettopp tatt en fuglunge fra katten min. Den har fjær men katten har påført den et sår i hodet. Jeg vet ikke hvor reiret er. Kan fuglen overleve med litt hjelp?
B.L. (03.06.2015)
Svar:
Dette er en rødstrupeunge. Overlevelses-sjansene avhenger av hva slags skader kattedyret har påført fuglen. Katteskader er problematiske, for de er ikke lette å oppdage (lange klør og tenner kan lage sår som ikke sees lett). Hvis ungen overlever, bør den settes ut der den ble funnet, for den vil nok da bli matet av forelødrene ennå en stund.
Roar Solheim (03.06.2015)
Rede i sykkelkurven
En fugl, tror det er trost, har brukt sykkelkurven min til å lage seg et fint rede. Det var i begynnelsen av mai. Jeg kunne se 5 egg. Nå er redet forlatt, men dekket til med litt vissent løv og gress. Er det fordi fuglen vil bruke redet om igjen?
S. (03.06.2015)
Svar:
Nei, trostene bruker ikke redet om igjen, så du kan nok trygt fjerne redet og ta sykkelen i bruk nå.
Roar Solheim (03.06.2015)
Spiselige fugler i og rundt byen
Her kommer et litt rart, men forhåpentligvis interessant spørsmål. Jeg har et veddemål med noen felles studenter om noen av fuglene i byen er spiselige. Hvis man ser bort fra freding og ulovlig jakting, hvilke fem fugler i og rundt byen ville dere ornitologer sett på som spiselige? Hva de velger å spise og hvordan de påvirkes av miljøet rundt vil kanskje ha noe å si? Og har åtseleting noen påvirkning, som hos kråkene? Håper på raskt svar, vi er veldig nysgjerrige!
N.N (03.06.2015)
Svar:
Alle fugler er nok spiselige for oss mennesker, så det er ikke noe poeng å plukke ut noen framfor andre. Dernest er vi mer opptatt av å bevare fuglene enn å spise dem opp...
Roar Solheim (03.06.2015)
Kjernebiter
Hvor utbredt er kjernebiteren? Vi har besøk av den på brettet vårt.
R.H. (03.06.2015)
Svar:
... som er hvor?
Roar Solheim (03.06.2015)
Granblomst
Kan man bruke de fine røde granblomstene til å lage noe spiselig?
E.L. (03.06.2015)
Svar:
... langt fra et fuglespørsmål, men jeg har ikke hørt om noe laget av slike blomster noen gang. Her ligger veien åpen for eksperimenter (!).
Roar Solheim (03.06.2015)
skjærerede falt ned
Et skjærerede med tre unger falt ned fra treet i hagen. Vi fikk dem opp i selve redet (brukte hansker). De er jo veldig sårbare på bakken, så vi la redet i et balje og heiste opp med tau i samme tre. Dekket med greiner som hadde falt ned. Har vi dritt på draget? Det er så mye katter i området, så det ble en nødløsning. De hadde blitt tatt av katt hvis ikke. Hvordan tenker du utsiktene er for disse tre små?
E. (02.06.2015)
Svar:
Dere har gjort det som trolig kunne gjøres i et forsøk på å hjelpe skjæreungene, og det er bra. Dersom de voksne ikke har forlatt reiret fordi de tror alt er spolert, burde de kunne ta seg av og fore ungene selv. Men hvis de har gitt opp hekkeforsøket, er det lite håp for at skjæreungene skal klare seg.
Roar Solheim (03.06.2015)
Gråspurv som har forlatt ferdig rede
Et gråspurvpar har bygget rede i hagen vår i en fuglekasse med kamera. Det ser ut som om de har foret redet med dun som de nippet av brystet sitt. Deretter lå de i lengre tid i redet, skiftet stilling og så ut som om de formet en lun halvkule til eggene. Men så forsvant de. Vi har ikke sett dem siden ca. 20 mai. Kan de ha blitt tatt av katter eller rovfugler, eller venter de til at det blir varmere før de legger egg ?
J.E. (02.06.2015)
Svar:
De napper ikke fjær fra seg selv, men plukker fjær de finner ute i naturen. Det KAN hende at de holder på med egglegging og bare er inne om natta, men det høres mest ut som at noe kan ha skjedd. Dersom f. eks. hunnen har omkommet, vil det ikke bli noen hekking i kassa i år.
Roar Solheim (03.06.2015)
lomvi
Hva spiser lomvien og hvordan fanger den det?
N.N (02.06.2015)
Svar:
Lomvi spiser fisk som den fanger under vann. Den kan dykke ned til minst 100 m dyp, trolig mye lenger.
Roar Solheim (03.06.2015)
To ulike ender
To ender landet like ved oss nede på stranda ved Mjøsa i dag. Den ene var utvilsomt ei stokkand, men den andre var hvit rundt øyet osv. Har lett både i fuglebøker og på nettet, men finner ingen åpenbare kanditater. Fikk tatt et telefonbilde på god avstand, men det blir dårlig oppløsning ved forstørrelse. Det var ingen andre ender like i nærheten, og disse kom flygende sammen som et par. Kan noen gi meg et svar??
H.S. (02.06.2015)
Svar:
Fuglen til venstre er en mandarinand hann.
Roar Solheim (03.06.2015)
Hvilken fugl er dette ?
Se vedlagte bilder av en fugl jeg tok bilde av i mai i fjor (Kolvereid i Nord-Trøndelag).
Den er svart med et stort hvitt felt i brystet. Størrelse omtrent som en trost.
O.A.U. (02.06.2015)
Svar:
Dette er en ringtrost.
Roar Solheim (03.06.2015)
Duva som stamkund
Hej! Jag jobbar på cafe och i det sista har en duva börjat komma inom hver dag.
Vi kan inte ha en duva som stamkund men vill helst inte stänga dörrarna som var har öppna heller. Finns det något annat smart tips för att få duvan att hålla sig borta?
tack för svar
E. (02.06.2015)
Svar:
Dessverre - jeg har ikke noen gode patent-svar på hvordan man kan klare det, annet enn å forsøke å skremme den vekk hver gang den viser seg.
Roar Solheim (02.06.2015)
Hekketiden til skjærene
Når på året er det skjærene har hekketid?
F.D. (02.06.2015)
Svar:
De hekker om våren, april-juni, lik de fleste andre fugler.
Roar Solheim (02.06.2015)
Gump
Hei, amatørspørsmål kanskje, men hva er gumpen???
N.N (02.06.2015)
Svar:
Hos fuglene kalles området overfor stjertrota for gump. Oversiden kalles overgump, undersiden kalles undergump. Rett over stjertfjærenes rot sitter en fettkjertel som fuglene oljer fjærene med. Den kalles også for gumpkjertel.
Roar Solheim (02.06.2015)
fuglen
I dag fant jeg en fugl i gjørne på hagen min og den greier ikke å fly. Burde jeg hjelpe den?
A. (02.06.2015)
Svar:
Hvis den er gjørmete, kan du hjelpe den med å vaske vekk skitten og tørke den etterpå. Ellers bør den få være i fred.
Roar Solheim (02.06.2015)
Døde ungekull i fuglekasse
Hei igjen! Har dere noen gode råd for når og hvordan vi bør rydde fuglekassen etter at vår blåmeisfamilie dessverre ikke klarte å fø frem sitt ungekull?
M.N. (02.06.2015)
Svar:
Rens ut så snart som mulig.
Roar Solheim (02.06.2015)
mojj
Kan fugler spise kjøtt eller ikke
K. (02.06.2015)
Svar:
Mange fugler spiser kjøtt. Kommer an på hvilken art det dreier seg om.
Roar Solheim (02.06.2015)
s/h fluesnapper
Har en bebodd kasse. Har lyst til neste år å sette opp flere for samme sort fugl. Hva bør minste avstand mellom kassene være og hvor høyt oppe (har lest ca 2m men også 4)? Kan det tenkes at en hann kan holde 2 hunner i slik nærhet?
S.H. (02.06.2015)
Svar:
Du kan sette fluesnapperkasser 2015-20 meter fra hverandre, men det er ikke sikkert at alle blir bebodd. En hann som forsøker å få seg hunn nr 2, synger alltid lenger bort enn naboterritoriet. Dette fordi hans første hunn ofte vil forsøke å jage vekk nr 2 dersom hun merker at han legger beslag på en til (konkurranse om foringen).
Roar Solheim (02.06.2015)
Hva er dette ...Due??
den oppførte seg som ei due, men har aldri sett sånn før
J. (02.06.2015)
Svar:
Dette ER en due - trolig en variant av en tamfugl.
Roar Solheim (02.06.2015)
Tilsyn
I dag , 2 juni, tok jeg en ny runde for å se til mine småfugler . Av 24 kasser , var kun en ubenyttet så langt . Svarthvit fluesnapper i 11 av dem , med til dels stort antall egg. 8 er vel å anse som bra for svarthvit ? Tidligere var svarthvit på vikende front her hos oss . (Tingvoll på Nordmøre ) men ser ut til å være på opptur . Kan det stemme med andre observasjoner dere kjenner til ?
Hilsen
Per Beverfjord
N.N (02.06.2015)
Svar:
Jeg lurer på om det er den kalde mai-måneden som sinker larveutviklingen såpass at det passer svarthvitene i år, for også i Agder har jeg inntrykk av at det hekker flere fluesnappere i år enn tidligere. 8 egg hører til de store kullene, men er slett ikke uvanlig. Vanlig spenn etter mine erfaringer er 6-8 egg.
Roar Solheim (02.06.2015)
2. klasse fant et egg
2. klasse fant dette egget rundt 1. juni, i Brønnøysund. De har veldig lyst å vite hva slags fugl det kan være fra.
F.E. (02.06.2015)
Svar:
Dette ligner mest egg fra en finkefugl, og er høyst sannsynlig fra en bokfink.
Roar Solheim (02.06.2015)
Flytte fuglekasse
Vi har en fuglekasse med egg i, svart/ hvit fluesnapper, men denne er satt opp slik at sola varmer rett på den. kan man flytte denne kassen på skyggesiden av treet den er festet i eller må vi vente til fuglene har forlatt reiret?
M. (02.06.2015)
Svar:
Tror ikke dere behøver å bekymre dere om solvarmen - dette klaser nok fuglene å tsakle. Det er mer betenkelig å begynne å flytte på kassa mens fuglene har egg i den.
Roar Solheim (02.06.2015)
Hvilken fugl kan det være?
Hei, fins det andre fugler enn grankorsnebb hann som er nærmest rustrøde? Så en i skogen i dag, den letta fra bakken og fløy fra meg. Undersiden var rustrød, men jeg syns en virket større enn grankorsnebb. Det var i blandingsskog, og det lå masse sånne "granblomster" på bakken.
N.N (02.06.2015)
Svar:
Furukorsnebb og konglebit hann har også rødt som hovedfarge, og konglebit er større. Enda litt større (som ren stort trost) er lavskrika, som også er hovedsaskelig rødlig når du får et glimt av den.
Roar Solheim (02.06.2015)
Blåmeis som hekker i fuglekasse
Hei. I 2014 hang vi opp en fuglekasse med kamera i barnehagen vår. I vår flyttet det inn et blåmeisepar, som har lagt ca 7 - 8 egg. Eggene ble klekket onsdag forrige uke, og vi kunne telle 7 små fuglebarn. Etter noen dager så vi at det var en fugleunge som ikke har klart seg. Alt har virket normalt hos meisefamilien, men i dag tidlig møtte vi et trist syn på skjermen. Vi teller 7 døde fugleunger, og redet er blitt forlatt av foreldrene. Hva kan ha skjedd? Vi kvier oss til å fortelle barna i barnehagen om dette, men når vi gjør føler vi behov for å kunne komme med en god og sannferdig forklaring.
M.N. (02.06.2015)
Svar:
Det KAN hende at det skyldes for dårlig tilgang på mat. Det har vært kaldt lenge over store deler av Sør-Norge, noe som reduserer produksjonen av insekter og insektlarver, som er det meisene forer sine unger med. For lite mat kan føre til at alle ungene sulter ihjel, og det er ofte den mest sannsynlige forklaringen til at en finner slike døde ungekull (dersom begge foreldrene fremdeles er i live).
Roar Solheim (02.06.2015)
Spørsmål:
Hva slags fugle egg er dette? Bør det flyttes for å hindre at dyr tar det?
N.N (02.06.2015)
Svar:
Dette ser ut som et måltrostreir. NEI for ALL DEL, IKKE rør reiret. Flytteforsøk gjør bare skade. La fuglene få mest mulig ro.
Roar Solheim (02.06.2015)
Blåmeis
Har fuglekasse med kamera. Først 7 egg, - så fire unger. Så en død unge, neste dag nok en død unge. Den siste dagen ser det ut som de to siste sitter sammen. Moren jobber døgnet rundt med dem. Er det mulig at fuglene kan ha vokst sammen? Virker som en av ungene blir stadig slappere. Hilsen bekymret "bestemor" eier av fuglekassen.
A.S. (02.06.2015)
Svar:
Nei, fugleunger kan ikke "vokse sammen". Det er fare for at hannen kan ha omkommet, slik at hunnen må finne mat alene. Da kan det bli knapt med mat, slik at flere av ungene i kulklet dør. Dette er ikke uvanlig å se i meisekasser.
Roar Solheim (02.06.2015)
Bare tre egg
Hos mormor har jeg fulgt med på et svattrostrede. Det som var rart er at det bare var tre egg. Alle ungene vokste opp. Men er det vanlig at det bare tre egg?
K. (02.06.2015)
Svar:
Nei, som regel legger svarttrostene større kull. Dette kan være en ung hunn, eller en fugl som har fått lite mat, og som følgelig ikke klarte å produsere flere enn tre egg.
Roar Solheim (02.06.2015)
Reir hytte
Hei. Jeg har hatt et tilfelle av fuglelopper på en hytte på Vestlandet og går ut ifra at jeg må ha et rede et sted oppunder taket på hytten. Jeg ønsker selvfølgelig å fjerne dette og tenker å gjøre dette når redet er fraflyttet. Jeg vet ikke hvilke fugler som har laget rede men regner med at det må være fugler på størrelse med spurv eller lignende da det bare er små åpninger oppunder taket. Når klekkes i tilfelle disse eggene og når anbefales det å fjerne redet?
T.G. (02.06.2015)
Svar:
Hvis du har fugler som hekker oppunder taket, er det stor sannsynlighet for at de kan ha egg og/eller unger nå. Slike reir og reiråpninger bør fjernes/tettes etter endt hekketid, dvs. i tiden august/september og ut året.
Roar Solheim (02.06.2015)
Ukjende fuglar iNordfjord.
Eit fuglepar litt større enn munk,Begge med orange hette. Har meir kvitt på sida enn munk,Hannen har i tillegg orange/raud
strupe vel så stor som hos raudstrupe.Trekkfugl
O.T.6. (01.06.2015)
Svar:
Jeg kjenner dessverre ikke noen fuglearter som passer for denne beskrivelsen, og finner heller ikke noen i fuglebøkene, så her må jeg dessverre melde pass.....
Roar Solheim (01.06.2015)
funnet kjøttmeisunge
hei, fant en kjøttmeisunge i veien. Den holdt på å bli kjørt på og det var en katt i nærheten. Vi tok denne med inn og la den i en eske med gode ullsokker i. Ungen har øyne og fjær, ser ut som om den snart er flyvedyktig. Hvordan skal jeg få matet denne???
L.H. (01.06.2015)
Svar:
Ikke enkelt. Denne er så stor at den nok bør settes tilbake der dere fant den snarest - foreldrene forer den når den tigger om mat.
Roar Solheim (01.06.2015)
Fant gråspurvunger
Hei, i dag på tur til trening fant jeg en stor gråspurvunge som jeg plukket opp og så på den noen sekunder. Mens en gråspur som jeg tror var moren kvitrer over meg (den passer fortsatt trolig på den)Men jeg visste at man skal la de ligge i fred, då jeg la den tilbake. På tur tilbake skulle jeg se til pjokken, og den hadde det bra. Men til min store skrekk lå det en liten fjærløs gråspurvunge (trolig fra samme kull) ca. En meter unna. Jeg syntes synd i den døde ungen og begravde den i hagen. Hva kan ha skjedd her?
M.S. (01.06.2015)
Svar:
Den lille ungen til høyre KAN ha falt ut fra et rede - det skjer faktisk av og til.
Roar Solheim (01.06.2015)
Hva slags fugl?
Vi er par som er bosatt i Hov, Søndre Land.Vi har de siste årene hatt stor glede av å fore fugler på brettet. Vi har gjennom årene observert ca 45 arter. Siste helg fikk vi besøk av en ny gjest, denne er vi usikre på. Ønsker hjelp til å artsbestemme den.
Håper på et oppklarende svar
På forhånden takk.
Vennlig hilsen
Bjørn Thore Skulstad
B.T.S. (01.06.2015)
Svar:
Dette er en rosenfink hann. Flott bilde!
Roar Solheim (01.06.2015)
Rar and
Skjønner ikke hva dette kan være... Må vel være en hybrid av stokkand og noe annet, men har jeg ingen idé om.
H.S. (01.06.2015)
Svar:
Rømt tamand, eller krysning stokkand og tamand.
Roar Solheim (01.06.2015)
baby kråke
hei vi fant en kråkeunge i veikanten som ikke vil spise,
vi så etter foreldrene lenge, men ingen dukket opp så vi tok den med hjem. vi har prøvd å gi den leverpostei og middags rester, men den spiser nesten ingenting. vi har hatt den i et hunde bur ute og hver gang en kråke lander ved buret åpner den munnen på vidt gap.
har du noen tips til hva vi kan gjøre?
Hilsen storfamilien.
S.B. (01.06.2015)
Svar:
Hvis den ikke vil spise, må dere kanskje åpne nebbet på den og dytte maten ned til å begynne med. Trøsten er at kråkefugler kan fores med nesten alt mulig (ikke krydret eller saltet mat).
Roar Solheim (01.06.2015)
Rovfugl
Jeg hadde en flott opplevelse på vei hjem fra jobb idag i Enebakk. En fugl fløy opp fra veiskulderen/skogkanten og satte sg på en lav gren. Jeg skjønte at dette var en rovfugl da den fløy til treet. Heldigvis var det ingen biler bak meg, så jeg stoppet nesten på veien (ikke anbefalt;)) og vi hadde faktisk blikk kontakt - helt utrolig! Med din erfaring og kunnskap - hvilken fugl kan dette ha vært? Hvilke rovfugler bruker å ferdes i Enebakk?
K.D.H. (01.06.2015)
Svar:
Vanskelig å si uten bilde eller mer nøye beskrivelser. Både musvåk, hønsehauk og spurvehauk kan være aktuelle kandidater. Vepsevåk er også en mulighet.
Roar Solheim (01.06.2015)
Spørsmål:
Hei, har en flokk med 16 pilfinker, pluss blå-kjøtt-og spettmeiser i hagen. Forer med meiseboller og peanøtter som spises massevis av alle disse fugler og har gjort det siden vinteren. Skjærene har begynt å ta seg mer og mer av meisebollene og jeg lurer jeg på om det er forsvarlig å slutte med å henge ut meisebollene nå og kun mate med peanøtter som er "sikret" i en metallmater. Har ikke mulighet til å henge bollene på en lang løs tråd eller bygge en ekstra "skjåresikkert" kasse som dere anbefaler siden det er ikke min hage. Alle nevnte fugler spiser både boller og nøtter, slik at de fortsatt vil ha mat fremover selv om bollene blir borte. Er spesiell usikkert siden pilfinkene har fått unger nå og de voksne virker "ekstrasultne" og travel. Er tidspunktet forsvarlig for å ta bort bollene eller skal jeg avvente litt til? Dette er på Østlandet/ Mjøsområde.Takk for et svar :-)
E.B. (01.06.2015)
Svar:
Tror nok det er helt OK dersom du går over til jordnøttforing dersom du ikke vil at skjærene skal spise opp meisebollene.
Roar Solheim (01.06.2015)
Kjøttmeis Nedre Eiker
Kjøttmeiser observert med kamera på rugekassetoppen.
Første egg lagt 29.april. 3 til lagt i løpet av dagen. Siste egg av 7 lagt 2.mai.
Første klekking formiddag 14.mai. Ihvert fall 3 til i løpet av dagen. Tilsammen 7 egg klekt i løpet av 15.mai.
Ser ut til at mating og bleieskift går etter oppskriften. Hannen bidrar bra. Uoversiktlig i reiret.
20.mai bekreftes at 7 unger med pønkersveistigger om mating.
25.mai har de mye dun og relativt store vingefjær. Greier bare å se 6 stk. Har en strøket med? Mora står endel på hodet i reiret og ordner noe. Begraver ungen?
28.mai begynner de å åpne øynene. Strekker på vingene. Mora stadig på hodet i reiret.
29.mai Ser bare 5 i dag. Enda en strøket med?
1.juni har de fjærdrakt nesten som voksne. Kan bare telle 4 stykker nå. Kan en ha forlatt reiret? Mora stadig på hodet. Mye vid (10m/s) i dag men relativt varmt 13 grader kl0800.
Hva har hent? Er det normalt at det blir så stort frafall? Har ikke vært det tidligere år. Kan det være sykdom?
N.N (01.06.2015)
Svar:
Når hunnen står på hodet nede i reiret, er det for å jakte på parasitter. Det hender faktisk ganske ofte at en eller flere unger dør i et meisekull. Trolig skyldes det matmangel når det er kaldt, regn eller annet ugunstig vær som hindrer foreldrene i å finne nok mat.
Roar Solheim (01.06.2015)
hoggorm
kan dere gi meg litt fakta om hoggorm? litt kjapt
E. (01.06.2015)
Svar:
Nei. Dette er primært en fuglespørsmålsside. Fakta om hoggorm finner du lett selv ved å søke på nettet.
Roar Solheim (01.06.2015)
Trost unge
Hei, hvordan kan man vite om en trost har brukket beinet? Har funnet en unge og den bare faller forover når vi setter den på gresset. Og vi tror at den har brukket beinet sitt. Vi vet ikke hvordan vi skal mate den eller hva vi skal Mate den med og vi vet ikke hva den trenger av næring. Ver så snill å svar fort
E. (01.06.2015)
Svar:
Troster krever mye arbeid med foring, bl. a. fordi de er insektetere. Snegler, mark og rå kjøttdeig kan brukes som for. Hvis den har bruddskader, bør den vurderes av en fuglekyndig person.
Roar Solheim (01.06.2015)
Rødstjert
Hvor lang rugetid har rødstjert?
N.N (01.06.2015)
Svar:
Rødstjerten har rugetid like mange andre spurvefugler, ca 12 døgn.
Roar Solheim (01.06.2015)
Død måke midt i byen
Hva gjør man når man finner en død måke som har blitt påkjørt midt i en storby (og som forøvrig ligger midt på hovedveien)? Er jo ikke noen grønn-arealer man kan legge den.
Ringte Viltnemnda, men fikk bare beskjed om å kvitte meg med den. Andre foreslo å kaste den i en søppeldunk.
(Jeg plukket den opp, la den i en eske jeg fant i søppeldunken og tok den med meg til nærmeste grønn-areal. Prøvde begrave den, men uten redskaper klarte jeg ikke greve dypt nok. Endte opp med å legge den under et tre bortgjemt fra der folk befinner seg i håp om at kanskje naturen går sin gang og gir liv til rever og lignende.)
Men spørsmålet er altså: Hva BØR man gjøre? Hva er best?
E. (31.05.2015)
Svar:
Døde fugler som man ikke forsøker å ivareta (en del kan være av interesse i museal sammenheng), bør man bare la ligge ute i naturen. De blir mat for andre dyr.
Roar Solheim (01.06.2015)
Spørsmål:
Hvilken farge har svaneegg?
N.N (01.06.2015)
Svar:
Knoppsvane er lyst blågrønne, sangsvaneegg er mer gulhvite.
Roar Solheim (01.06.2015)
overnatting for spurver
Hvor er det mest vanlig at spurv overnatter?
Har dem sittende på markise, som blir full av fugleskit.
Kan jeg lage en erstatning for denne plassen som de heller vil foretrekke, eller må det lages hinder slik at de ikke kommer dit?
N.N (31.05.2015)
Svar:
Hvis du lager et hinder slik at spurvene ikke kan sitte der, så er det nok enklest at de selv får velge hvor de da vil sitte. Du klarer likevel ikke å styre dem til et bestemt sted, bare å hindre adgang der du IKKE vil ha dem sittende.
Roar Solheim (01.06.2015)
Tårnseiler/ svaler i tak som skal rives
Hei. Vi bor i et gammelt hus som endelig skal oppgraderes. Og vi har tårnseilere i taket! Hver vår i 10 år har tårnseilerne komt tilbake, bare elsker de fuglene!! Om 2 uker, ca 20 juni, kommer fagfolk og skal skifte taket, noe jeg gruer meg til. Hva skjer med fuglene, er ungene store nok til å fly selv da? kan vi flytte på redene? Hva kan jeg gjøre???? trenger svar kjapt!!
M. (01.06.2015)
Svar:
Det beste er om du kan komme til der tårnseilerne flyr inn, og blokkere slik at de ikke får startet med å legge egg der nå. Ungene blir først flyvedyktige i juli-august. Dere kan lage kunstige rugekasser og henge opp til seileren under takskjegget når nytt tak er lagt.
Roar Solheim (01.06.2015)
Hvilken fugl kan ha lagt disse eggene?
N.N (31.05.2015)
Svar:
Lurer på om det kan være rødstjert. Svarthvit fluesnapper har også slik eggfarge.
Roar Solheim (01.06.2015)
Kjapp og akrobatisk fugl
Observerte ein fugl i helga som holdt til på ei stor mark der det går sauer/kyr. Den var større enn ei due. Raske vingeslag, ikkje spisse venger, og kvit på magen/halen. Den var litt av ein akrobat i lufta, snurra rundt seg sjølv mens den stupte mot bakken. Veldig raske bevegelser.
Den lagde også masse lyd, høge lyder. Virka som om den dreiv opplæring av unger då det var eit par av mindre str med han.
Har ikkje bilde, så det er kanskje ikkje så lett å vete kva fugl det er, men prøver allikevel.
Me held til i eit kyststrøk, sør for Bergen.
M. (01.06.2015)
Svar:
Det kan hende du har sett en tårnfalk. En annen art som passer til de akrobatiske flyvningene, er vipe.
Roar Solheim (01.06.2015)
Fugleeggg
Hei!
Kva fugl er det som har svært små einsfarga blå egg - 6-8 stk - i fuglekasse? I blandingsskog.
I.H. (01.06.2015)
Svar:
Trolig svarthvit fluesnapper.
Roar Solheim (01.06.2015)
and med spist nebb
Jeg har sett ett andepar med spist nebb som jeg mener ikke kan være siland fordi det er ingen bakoverliggende fjær på hodet. Flere ganger i mai har vi sett paret komme flygende og lande i bukta hvor vi har hytte i skjærgården utenfor Tvedestrand. Her er det ganske grundt og de svømmer rundt og dykker etter mat. Hvilken andetype kan det være?
A.M. (01.06.2015)
Svar:
Vanskelig å se hva annet det kan være enn silender med et slikt nebb. Laksand mangler markant topp mpå hodet, men holder seg mer inne langs ferskvann i hekketiden.
Roar Solheim (01.06.2015)
Hva slags fugl er dette?
Dette bildet ble tatt 31.mai 2015 i Losnavannet, Øyer kommune. Det var to stykker som padlet fram og tilbake og dukket og kom opp igjen langt unna. Jeg mener deter ei and, men de som har sett bildet bare ler av meg. Noen mener det er ei måke. Men måker dukker vel ikke og svømmer under vann?
R. (31.05.2015)
Svar:
Fiskemåke.
Roar Solheim (31.05.2015)
Reir
Kan ein flytte linerle reir fra ein båt til ein annen båt,vil linerla finne igjen reiert?
Å.K.A. (31.05.2015)
Svar:
Nei. Slik flytting av reir er risikabelt, og kan bare gjøres små avstander av ganger.
Roar Solheim (31.05.2015)