Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 842 til 32 891 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Foring hele året ?
Jeg mener å ha lest at man ikke skal fore i den tida fuglene har unger.Grunnen skal visstnok være at fuglefrø er harde og lett setter seg fast i halsen og tar livet av ungene-,og at de skal lære seg å fange insekter,larver m.m. Vet man noe sikkert om dette ?
P.V. (05.06.2015)
Svar:
Ja. De voksne fuglene som fores, får lettere tak i mat til seg selv, og kan da bruke mer tid på å lete etter insekter til ungene. Fuglene forer IKKE ungene sine med noe de ikke kan svelge eller spise.
Roar Solheim (06.06.2015)
Spørsmål:
Den her fugelen var hos oss i fjor høst, jeg lurer på om noen av dere veit ka slags fugl det her e? Bilde e tatt i Skjelfjord i Flakstad
Ø.M. (05.06.2015)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Roar Solheim (06.06.2015)
Blåmeiskasse
Har stilt spørsmål om blåmeisen kan vokse sammen. Fikk rask svar at det kan de ikke. Etter det har det vært to separate unger. Men nå er det bare en. Trist. Vi har hatt en flaggspett på besøk et par ganger og jaget den bort. Denne gangen var det ingen til å skremme den. Hvordan hindrer jeg flaggspetten i å ta den siste blåmeisungen? Har fuglekasse med webkamera og stråling rundt inngangshullet.
N.N (06.06.2015)
Svar:
Dersom inngangshullet ikke er større enn ca 3,2 cm, med stålplate, bør ikke en flaggspett kunne komme inn, med mindre den hakker hull i kassa utenfor stålplata. DET kan skje, og da er det ikke mye en kan gjøre for å hindre dette. Det er mange rapporter om døde meiseunger i vår, på grunn av våt og kald mai måned.
Roar Solheim (06.06.2015)
Stær OK etter tårnseilerbesøk
Viser til gårdagens spørsmål ad stær vs tårnseiler. I ettermiddag synes stærfamilien intakt. Voksen stær fløy ut, ungene høres og en stakk hodet ut. Ingenting å se til tårnseileren, mulig den ga opp. Tårnseilere har imidlertid i alle år bebodd minst en av kassene og slik blir det nok garantert i sommer også. Fortsettelse følger.
A.K. (05.06.2015)
Svar:
Da var det nok bare en sjekk-runde som forløp mer dramatisk enn utfallet.
Roar Solheim (05.06.2015)
Trost
Hei. Jeg har funnet en trost med en brukket vinge. Bruddet er ikke åpent og virker ikke veldig komplisert. Den klarer å holde vingen i normal posisjon. Bør jeg "bandasjere" vingen slik at den er stabil eller gror det vanligvis av seg selv bare fuglen holdes i mest mulig ro? Og hvor lang tid tar det før slike brudd gror? Jeg har gitt den boksemat til katt og vann fra pipette. Er det noe annet den heller bør ha? Eller noe den bør ha i tillegg? Mvh Karoline
K. (05.06.2015)
Svar:
Når en fugl holder vingen i ro i naturlig posisjon, skal en ikke forsøke å bandasjere den. Fuglene vil ofte bare forsøke å rive av seg slike fremmedlegemer, og det kan gjøre mer skade. Vingebrudd hos småfugler krever 2-3 uker for å gro. Troster kan også spise bær og myk frukt, i tillegg til kattematen.
Roar Solheim (05.06.2015)
ringdueunger
Hva spiser ringdueunger?
N.N (04.06.2015)
Svar:
Små ringdueunger mates med oppgulpet mat av duer, samt noe som kalles "duemelk", et sekret som duene utskiller til ungene.
Roar Solheim (05.06.2015)
Tårnseiler stjeler stærens bolig
Nå i kveld 3. Juni så jeg årets første tårnseiller her på gården på Byneset. Den kretset i sirkler på femti meter tre ganger før den entret en stærkasse som er full av unger oppunder mønet på låven. Kassen er stor og i to etasjer, øvertse etasje har et åpent hjørne ned til etasjen under. Etter ca tre minutter kom en voksen stær ut, den fløy og satte seg i et tre like ved. Så kom den tilbake og satte seg et øyeblikk på kassen uten å fly inn. Så fløy den vekk men kom kort etter tilbake og satte seg på taket to meter unna, fløy vekk igjen, og kom tilbake, og fløy vekk uten å komme tilbake mens jeg fulgte med. Tårnseileren kom aldri ut det kvarteret jeg fulgte med. Hva gjorde den, drepte den de store stærungene? Det ble stille i reiret. Halvannen meter nedenfor til høyre og venstre er hver sin ledige identiske stærkasse på hver side av et åpent vindu inn til låven, hvorfor valgte ikke tårnseileren en av de ledige kassene ?
A.K. (03.06.2015)
Svar:
Dessverre ikke mulig å vite hva tårnseileren kan ha foretatt seg inne i stærkassa, og hvorfor den fløy inn i denne og ikke i en ledig kasse. Hva som får fugler til å foretrekke en kasse fremfor en annen, kan enkelte ganger framstå som en gåte, og umulig å finne svar på.
Roar Solheim (05.06.2015)
Tjeld
Eg er ein økologisk gardbrukar. På jordet mitt mot sjøen opplever eg i år at vi har fått ein flokk på ca 18 Tjeld. Dei lever herrens gode dager der i ein nysådd åker.Med all nedbøren som kjem blir nok marken tvunget til å komme opp, og då står han klar til å spise den. Eg lurer på kvifor fuglane holder seg her og ikkje er opptatt med hekking ? Ser jo av og til at dei spring, gjerne to og to, etter kvarandre og liksom kurtiserer, men det blir vist berre med det. Har du eit svar å gje meg ? Noko som ikkje er riktig så kjekt som tjelden er at Grågåsa også har oppdaga åkeren min. Ho gjer skade på dei svake og nye spirene som kjem opp. Eg prøver å jage ho vekk, men det hjelper ei lita stund og så er ho tilbake.
G.M.B. (04.06.2015)
Svar:
Vet dessverre ikke hvorfor enkelte tjeld ikke skulle kunne hekke. Det KAN dreie seg om ettårige fugler som kanskje ikke er erfarne nok til å starte hekking, men det kan også være lokale forhold som er vanskelige klarlegge. Problemer med grågåsbeiting bør du ta opp med Fylkesmannens miljøvernavdeling i fylket der du bor.
Roar Solheim (05.06.2015)
Gås? Rød og hvit.
Har to ganger i vår observert hvit fugl med relativt brei rød stripe på kroppen. Har sett de i par, en gang på et innlandsjorde og en gang i lufta over sjøen. Det er ganske store fugler og ser helt klart ut som gås. Klart avgrenset fargeskille mellom hvitt og rødt ganske mørk rødfarge. Færdes mye på sjøen (bla på sjøfugl jakt) men har ikke sett disse før.
S. (04.06.2015)
Svar:
Sjekk om det er gravender du ser.
Roar Solheim (05.06.2015)
fuglekasser
Hvem er det som kan komme inn i fuglekasse på 3,2 cm å ta egg og unger? Så døde fugleunger i en slik kasse for en uke siden å nå var ungene vek. Flaggspetten kan den til å med hakke hull i bunnen av kassa? Må vel lage kasser av jern neste år for at det skal gå bra.
N.N (04.06.2015)
Svar:
Ungene KAN ha blitt borte nede i reirmaterialet, slik at de fremdeles befinner seg inne i kassa. Hvis de er borte, så KAN det hende at de voksne kan fjerne døde unger, men dette mangler vi dokumentasjon på.
Roar Solheim (05.06.2015)
Fjær fra hvilken art?
Er det mulig å si hvilken art denne fjæra kommer fra? Funnet i skogen utenfor Bergen.
N.N (04.06.2015)
Svar:
Dette er en håndsvingfjær fra en kattugle.
Roar Solheim (05.06.2015)
Kokosnøtter
Vi har funnet ut at naturell kokosnøtt er en delikatesse for våre fugler. Vi sager av begge endene på nøtten, og henger kokosringen opp i et tre. Da spiser de gjerne to om gangen fra hver sin side. Skalkene spikrer vi fast i plenen, slik at skjære også lett får seg en godbit. Vi har to flaggspetter som er helt gale etter dette foret, de spiser i treet og da går det unna. Kjøttmeisene og blåmeisene elsker også kokosnøtt-maten. Og nå som alle har unger ser det ut til at de er ekstra ivrige. Er det ok mat for for dem?
V.O.K. (04.06.2015)
Svar:
Ja, slike ferske kokosnøtter er topp for! Og så blir det ikke noe skall-søl etter dem heller.
Roar Solheim (05.06.2015)
Hvor lenge må en kråka leve sammen med moren?
Jeg lurerpå hvor lenge må en kråke unge leve sammen med moren. Jeg fant en kråke unge som hadde detet ned fra et tre. Jeg lurer på hvor lenge man må ta hvare på kråke unge før den kan setes fri.
A.H.E. (04.06.2015)
Svar:
Tror de kanskje blir selvstendige i løpet av sommeren.
Roar Solheim (05.06.2015)
Halve blåmeiskullet i fuglekassa er døde
Hadde 11 blåmeisegg, 8-9 stk blei klekt for vel ei veke sidan. Oppdaga i går at berre 4-5 ungar var i live. Dei døde ungane var "parkert" til siden og låg ut mot kanten/veggen av kassa. Bør eg fjerne dei døde ungane no eller bør eg vente til dei levande har flydd ut?
Det har vore ganske kjølig her, så det skuldast nok matmangel til tross for at eg har mata foreldra. Dessutan har diverse katter gjort livet surt for meisemor og meisefar.
N.N (04.06.2015)
Svar:
Det er mange rapporter om døde meiseunger nå, både i Norge og Sverige., Det skyldes kald mai. Ta gjerne ut de døde ungene om du kan - da fjerner du de råtnende likene, noe som bedrer forholdene for de som overlever.
Roar Solheim (05.06.2015)
Fuglereir på sikringsoksen
Hei,
På hytta i Jønndalen (Nore og Uvdal) så har en fugl laget reir på sikringsboksen min. Jeg må inn i den boksen ganske ofte å bytte sikring.
Kan dette flyttes og hvilken type fugl er det?
Har flere bilder men kan bare laste opp 1 bilde.
Tusen takk for svar
Hilsen Kjetil
K.G. (04.06.2015)
Svar:
Dette er en gråtrost. Det går trolig dårlig å prøve å flytte reiret - da vil den sannsynligvis forlate det. Men den tåler at du skremmer den av nå og da. Du må vel ikke bytte sikringer flere ganger per dag? I så fall er det noe galt med det elektriske anlegget (!).
Roar Solheim (04.06.2015)
nasjonalfugl
hei, hva heter nasjonalfuglen i Spania? fint å få svar så fort som mulig.
K.K. (04.06.2015)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Ikke sikkert om de har en egen nasjonalfugl - ikke alle land har valgt det.
Roar Solheim (04.06.2015)
froske egg
hvor mange egg kan en frosk legge?
hvorfor blir ikke alle rumpetroll til frosker?
S. (04.06.2015)
Svar:
Dette er en fuglespørsmålsside. Frosk er amfibier.
Roar Solheim (04.06.2015)
planter
er orkideer giftige?
M.E. (04.06.2015)
Svar:
Vet ikke - dette er en fuglespørsmålsside.
Roar Solheim (04.06.2015)
Jaktfalk?
Hei. Nå i vår,før det enda var blitt lyst om morgen,hadde jeg min hund ute til lufting i band tett inntil huset. Da jeg skulle hente hunden inn,så jeg hun kjikket opp. Dær var det 3-4 fugler som sirklet rett over hustaket vårt. Ikke vanskelig å skjønne at de hadde sirklet inn hunden. Det jeg skimtet var at de var hvit på undersiden med sorte prikker. Også noen dager senere skjedde akkurat det samme. Da kom den ene fugeln mot oss,klar til angrep. Er det fare på fære når de jakter så nært? Bor i troms fylke.
H. (04.06.2015)
Svar:
Det er lite sannsynlig at dette var jaktfalk, fordi de sjelden opptrer flere sammen. Mer sannsynlig at dette er andre rovfugler. Fjellvåk kan være en mulighet, men de er ikke interessert i hunden som mat!
Roar Solheim (04.06.2015)
Spørsmål:
Er måka en trekkfugl?
E.L.R. (04.06.2015)
Svar:
Kan ikke besvares, siden vi har mange forskjellige måkearter. Noen trekker, andre gjør det ikke.
Roar Solheim (04.06.2015)
Lappugle og slagugle
Har slagaugle og lappuglene satt seg ned i elverum områdene? Vet jo det har vært "invasjon" av dem siste årene. Er veldig interessert i å kunne se dem begge to, men dere eksperter er jo veldig varsom på innformasjonen, som man kan skjønne. Har vært så heldig å fått sett en lappugle hekke i sverige, og det var en stor opplevelse.
Var nylig en tur forbi sørskogsbygda og gikk inn mot grensen i noen dager uten hell.
Så spørsmålet er vel mere egentlig er det godt med ugler der i år også, og hvordan område burde jeg se i om jeg vil oppleve dem?
M. (04.06.2015)
Svar:
Slagugla har vært hekkefugl i Hedmark i lang tid, men har økt antall hekkefugl se siste 8-10 årene. Alle kjente hekkefunn er i fuglekasser. I fjor hekket 14 slagugler i kasser i Hedmark. Lappuglene har nærmest eksplodert, fra 1 hekking i 1989, 1 i 2009, 3 i 2010, 22 i 2011, ingen i 2012 (bunnår for smågnagere), 30 i 2013 og mer enn 60 hekkefunn i 2014! I år er det på ny smågnagersammenbrudd, og INGEN hekkinger funnet i hele midt-Skandinavia. Likevel holder noen lappugler seg i Hedmark, men det er nesten som å finne nåla i høystakken å finne dem ute i skogen nå. krever enormt mye tilstedeværelse.
Roar Solheim (04.06.2015)
hei!
hei vi fant en liten skadet trost unge nedenfor skolen vår.
den er skadet derfor kan ikkje fly eller finne mat.
Vi ha tatt den med hjem og lagt den i en pappeske med eit skjerf,blad,steiner,vann og mat.
Men vi lurer på hva vi skal gi den til mat og hva vi skal gjøre med den skadet vingen??
Nå gir vi den frø, brødsmuler og druer.
og vi har gitt den litt fisk
M.D.I.L.O.C.M. (03.06.2015)
Svar:
Trostunger er ikke fiskespisere, men insekter, kjøttdeig, kokt egg osv kan gå an. Den må fores jevnlig og mye, så dette er en krevende jobb. Vingen tror jeg det er best å la være, og håpe at den gror riktig (dersom det er et brudd).
Roar Solheim (03.06.2015)
Hønsefor
Vi har mange fugler å mette, så det går minst 2 stk. 25 kilos sekker med solsikkefrø hver måned. Halvparten av innholdet i dekkene er jo skall så det blir dyr fuglemat. Derfor lurte jeg på om det var mulig å bruke hønsefor som mat for villfugler. Vi hadde høner for noen år siden og jeg la merke til at småfuglene forsynte seg grådig av hønseforet.
O.A.B. (03.06.2015)
Svar:
Det tror jeg nok kan være populært - bare gjør et forsøk. Hvis de vil ha det, er det bare å fore i vei.
Roar Solheim (03.06.2015)
Blåmeis
Fredag og lørdag ble det klekket 7 egg I fuglekassen vår. Nå ser det ut til at det kan ha skjedd noe med pappaen, vi har ikke sett noe til han I går og I dag. Nå klarer jeg bare å telle 4 unger I redet, men på mandag var alle 7 I live. Det ligger 1 død unge midt I redet. Hun har lagt hulen sin helt innerst I kassen I et hjørne I år. Kan vi lure biter av meiseboller inn I kassen når hun ikke er der, eller er det noe annet vi kan Gjøre for å hjelpe enken?
N.N (03.06.2015)
Svar:
Ikke legg noe mat inn i kassa. Men dere kan henge opp en meisebolle like i nærheten - hunnen finner den dersom hun vil utnytte dette foret.
Roar Solheim (03.06.2015)
Møller?
Hei! Dette er den 19. fuglearten på foringsplassen min så langt. Ikke sett den før i dag og klarer ikke helt å bestemme hva slags fugl det er, men syns det ligner litt på en møller? Bildene er tatt i dag i Ringsaker, Hedmark (nær Mjøsa).
H. (03.06.2015)
Svar:
Ja, dette er en møller.
Roar Solheim (03.06.2015)
Vierspurv
Jeg så denne vierspurven for noen uker siden. (Rapport er innsendt til LRSK). Jeg er usikker på alder og kjønn. Øredekkerene er ikke helt svarte, men har lysere innslag noe som får meg til å tro at det er enten en 2k eller en voksen hunn. Setter pris på en avklaring :)
E.B.O. (03.06.2015)
Svar:
Dette er en vierspurv hann, siden det sorte feltet på hodet og rundt øynene er så mørkt, rent sort, og ikke brunlig. Men jeg har ikke nok beskrivelse til å avgjøre om fuglen er 2K eller 3K+, men mistenker at det er en eldre, fullt utvokst hann.
Roar Solheim (03.06.2015)
jeg må ha et svar fort!!!!
hei, i dag morges var det en liten skjæreunge som lå på plenen ved en barneskole. noen små barn pirket på den med pinner. jeg løp bort og stoppet den. jeg synes så synd på den så jeg måtte ta den med meg hjem. nå er den i et stort gammelt hamsterbur inne i dokkestua mi. jeg har fult opp buret med jord og pinner og mark. jeg prøver og vanne den med en pipette. men det er bare noen ganger den åpner nebbet. den har også spist litt eple. men nå skal jeg i butikken og kjøpe kjøttdeig til den. det er mennlig en venninne av meg som hadde en skjæreunge da henne var liten. hun matet den meg rå kjøttdeig... høres dette bra nok ut? ps: i morgen skal jeg legge dem på trampolinen så kanskje den flyr. :)
E.H. (03.06.2015)
Svar:
Skjærer er altetere, så de kan fored med det meste av ukrydrete matrester, men kjøttdeig og egg er proteinrik oog bra kost. Et bilde kunne ha asvhjlpet vurderingen om hvor lenge den må fores.
Roar Solheim (03.06.2015)
redde en fuglunge
Jeg har nettopp tatt en fuglunge fra katten min. Den har fjær men katten har påført den et sår i hodet. Jeg vet ikke hvor reiret er. Kan fuglen overleve med litt hjelp?
B.L. (03.06.2015)
Svar:
Dette er en rødstrupeunge. Overlevelses-sjansene avhenger av hva slags skader kattedyret har påført fuglen. Katteskader er problematiske, for de er ikke lette å oppdage (lange klør og tenner kan lage sår som ikke sees lett). Hvis ungen overlever, bør den settes ut der den ble funnet, for den vil nok da bli matet av forelødrene ennå en stund.
Roar Solheim (03.06.2015)
Rede i sykkelkurven
En fugl, tror det er trost, har brukt sykkelkurven min til å lage seg et fint rede. Det var i begynnelsen av mai. Jeg kunne se 5 egg. Nå er redet forlatt, men dekket til med litt vissent løv og gress. Er det fordi fuglen vil bruke redet om igjen?
S. (03.06.2015)
Svar:
Nei, trostene bruker ikke redet om igjen, så du kan nok trygt fjerne redet og ta sykkelen i bruk nå.
Roar Solheim (03.06.2015)
Spiselige fugler i og rundt byen
Her kommer et litt rart, men forhåpentligvis interessant spørsmål. Jeg har et veddemål med noen felles studenter om noen av fuglene i byen er spiselige. Hvis man ser bort fra freding og ulovlig jakting, hvilke fem fugler i og rundt byen ville dere ornitologer sett på som spiselige? Hva de velger å spise og hvordan de påvirkes av miljøet rundt vil kanskje ha noe å si? Og har åtseleting noen påvirkning, som hos kråkene? Håper på raskt svar, vi er veldig nysgjerrige!
N.N (03.06.2015)
Svar:
Alle fugler er nok spiselige for oss mennesker, så det er ikke noe poeng å plukke ut noen framfor andre. Dernest er vi mer opptatt av å bevare fuglene enn å spise dem opp...
Roar Solheim (03.06.2015)
Kjernebiter
Hvor utbredt er kjernebiteren? Vi har besøk av den på brettet vårt.
R.H. (03.06.2015)
Svar:
... som er hvor?
Roar Solheim (03.06.2015)
Granblomst
Kan man bruke de fine røde granblomstene til å lage noe spiselig?
E.L. (03.06.2015)
Svar:
... langt fra et fuglespørsmål, men jeg har ikke hørt om noe laget av slike blomster noen gang. Her ligger veien åpen for eksperimenter (!).
Roar Solheim (03.06.2015)
skjærerede falt ned
Et skjærerede med tre unger falt ned fra treet i hagen. Vi fikk dem opp i selve redet (brukte hansker). De er jo veldig sårbare på bakken, så vi la redet i et balje og heiste opp med tau i samme tre. Dekket med greiner som hadde falt ned. Har vi dritt på draget? Det er så mye katter i området, så det ble en nødløsning. De hadde blitt tatt av katt hvis ikke. Hvordan tenker du utsiktene er for disse tre små?
E. (02.06.2015)
Svar:
Dere har gjort det som trolig kunne gjøres i et forsøk på å hjelpe skjæreungene, og det er bra. Dersom de voksne ikke har forlatt reiret fordi de tror alt er spolert, burde de kunne ta seg av og fore ungene selv. Men hvis de har gitt opp hekkeforsøket, er det lite håp for at skjæreungene skal klare seg.
Roar Solheim (03.06.2015)
Gråspurv som har forlatt ferdig rede
Et gråspurvpar har bygget rede i hagen vår i en fuglekasse med kamera. Det ser ut som om de har foret redet med dun som de nippet av brystet sitt. Deretter lå de i lengre tid i redet, skiftet stilling og så ut som om de formet en lun halvkule til eggene. Men så forsvant de. Vi har ikke sett dem siden ca. 20 mai. Kan de ha blitt tatt av katter eller rovfugler, eller venter de til at det blir varmere før de legger egg ?
J.E. (02.06.2015)
Svar:
De napper ikke fjær fra seg selv, men plukker fjær de finner ute i naturen. Det KAN hende at de holder på med egglegging og bare er inne om natta, men det høres mest ut som at noe kan ha skjedd. Dersom f. eks. hunnen har omkommet, vil det ikke bli noen hekking i kassa i år.
Roar Solheim (03.06.2015)
lomvi
Hva spiser lomvien og hvordan fanger den det?
N.N (02.06.2015)
Svar:
Lomvi spiser fisk som den fanger under vann. Den kan dykke ned til minst 100 m dyp, trolig mye lenger.
Roar Solheim (03.06.2015)
To ulike ender
To ender landet like ved oss nede på stranda ved Mjøsa i dag. Den ene var utvilsomt ei stokkand, men den andre var hvit rundt øyet osv. Har lett både i fuglebøker og på nettet, men finner ingen åpenbare kanditater. Fikk tatt et telefonbilde på god avstand, men det blir dårlig oppløsning ved forstørrelse. Det var ingen andre ender like i nærheten, og disse kom flygende sammen som et par. Kan noen gi meg et svar??
H.S. (02.06.2015)
Svar:
Fuglen til venstre er en mandarinand hann.
Roar Solheim (03.06.2015)
Hvilken fugl er dette ?
Se vedlagte bilder av en fugl jeg tok bilde av i mai i fjor (Kolvereid i Nord-Trøndelag).
Den er svart med et stort hvitt felt i brystet. Størrelse omtrent som en trost.
O.A.U. (02.06.2015)
Svar:
Dette er en ringtrost.
Roar Solheim (03.06.2015)
Duva som stamkund
Hej! Jag jobbar på cafe och i det sista har en duva börjat komma inom hver dag.
Vi kan inte ha en duva som stamkund men vill helst inte stänga dörrarna som var har öppna heller. Finns det något annat smart tips för att få duvan att hålla sig borta?
tack för svar
E. (02.06.2015)
Svar:
Dessverre - jeg har ikke noen gode patent-svar på hvordan man kan klare det, annet enn å forsøke å skremme den vekk hver gang den viser seg.
Roar Solheim (02.06.2015)
Hekketiden til skjærene
Når på året er det skjærene har hekketid?
F.D. (02.06.2015)
Svar:
De hekker om våren, april-juni, lik de fleste andre fugler.
Roar Solheim (02.06.2015)
Gump
Hei, amatørspørsmål kanskje, men hva er gumpen???
N.N (02.06.2015)
Svar:
Hos fuglene kalles området overfor stjertrota for gump. Oversiden kalles overgump, undersiden kalles undergump. Rett over stjertfjærenes rot sitter en fettkjertel som fuglene oljer fjærene med. Den kalles også for gumpkjertel.
Roar Solheim (02.06.2015)
fuglen
I dag fant jeg en fugl i gjørne på hagen min og den greier ikke å fly. Burde jeg hjelpe den?
A. (02.06.2015)
Svar:
Hvis den er gjørmete, kan du hjelpe den med å vaske vekk skitten og tørke den etterpå. Ellers bør den få være i fred.
Roar Solheim (02.06.2015)
Døde ungekull i fuglekasse
Hei igjen! Har dere noen gode råd for når og hvordan vi bør rydde fuglekassen etter at vår blåmeisfamilie dessverre ikke klarte å fø frem sitt ungekull?
M.N. (02.06.2015)
Svar:
Rens ut så snart som mulig.
Roar Solheim (02.06.2015)
mojj
Kan fugler spise kjøtt eller ikke
K. (02.06.2015)
Svar:
Mange fugler spiser kjøtt. Kommer an på hvilken art det dreier seg om.
Roar Solheim (02.06.2015)
s/h fluesnapper
Har en bebodd kasse. Har lyst til neste år å sette opp flere for samme sort fugl. Hva bør minste avstand mellom kassene være og hvor høyt oppe (har lest ca 2m men også 4)? Kan det tenkes at en hann kan holde 2 hunner i slik nærhet?
S.H. (02.06.2015)
Svar:
Du kan sette fluesnapperkasser 2015-20 meter fra hverandre, men det er ikke sikkert at alle blir bebodd. En hann som forsøker å få seg hunn nr 2, synger alltid lenger bort enn naboterritoriet. Dette fordi hans første hunn ofte vil forsøke å jage vekk nr 2 dersom hun merker at han legger beslag på en til (konkurranse om foringen).
Roar Solheim (02.06.2015)
Hva er dette ...Due??
den oppførte seg som ei due, men har aldri sett sånn før
J. (02.06.2015)
Svar:
Dette ER en due - trolig en variant av en tamfugl.
Roar Solheim (02.06.2015)
Tilsyn
I dag , 2 juni, tok jeg en ny runde for å se til mine småfugler . Av 24 kasser , var kun en ubenyttet så langt . Svarthvit fluesnapper i 11 av dem , med til dels stort antall egg. 8 er vel å anse som bra for svarthvit ? Tidligere var svarthvit på vikende front her hos oss . (Tingvoll på Nordmøre ) men ser ut til å være på opptur . Kan det stemme med andre observasjoner dere kjenner til ?
Hilsen
Per Beverfjord
N.N (02.06.2015)
Svar:
Jeg lurer på om det er den kalde mai-måneden som sinker larveutviklingen såpass at det passer svarthvitene i år, for også i Agder har jeg inntrykk av at det hekker flere fluesnappere i år enn tidligere. 8 egg hører til de store kullene, men er slett ikke uvanlig. Vanlig spenn etter mine erfaringer er 6-8 egg.
Roar Solheim (02.06.2015)
2. klasse fant et egg
2. klasse fant dette egget rundt 1. juni, i Brønnøysund. De har veldig lyst å vite hva slags fugl det kan være fra.
F.E. (02.06.2015)
Svar:
Dette ligner mest egg fra en finkefugl, og er høyst sannsynlig fra en bokfink.
Roar Solheim (02.06.2015)
Flytte fuglekasse
Vi har en fuglekasse med egg i, svart/ hvit fluesnapper, men denne er satt opp slik at sola varmer rett på den. kan man flytte denne kassen på skyggesiden av treet den er festet i eller må vi vente til fuglene har forlatt reiret?
M. (02.06.2015)
Svar:
Tror ikke dere behøver å bekymre dere om solvarmen - dette klaser nok fuglene å tsakle. Det er mer betenkelig å begynne å flytte på kassa mens fuglene har egg i den.
Roar Solheim (02.06.2015)
Hvilken fugl kan det være?
Hei, fins det andre fugler enn grankorsnebb hann som er nærmest rustrøde? Så en i skogen i dag, den letta fra bakken og fløy fra meg. Undersiden var rustrød, men jeg syns en virket større enn grankorsnebb. Det var i blandingsskog, og det lå masse sånne "granblomster" på bakken.
N.N (02.06.2015)
Svar:
Furukorsnebb og konglebit hann har også rødt som hovedfarge, og konglebit er større. Enda litt større (som ren stort trost) er lavskrika, som også er hovedsaskelig rødlig når du får et glimt av den.
Roar Solheim (02.06.2015)
Blåmeis som hekker i fuglekasse
Hei. I 2014 hang vi opp en fuglekasse med kamera i barnehagen vår. I vår flyttet det inn et blåmeisepar, som har lagt ca 7 - 8 egg. Eggene ble klekket onsdag forrige uke, og vi kunne telle 7 små fuglebarn. Etter noen dager så vi at det var en fugleunge som ikke har klart seg. Alt har virket normalt hos meisefamilien, men i dag tidlig møtte vi et trist syn på skjermen. Vi teller 7 døde fugleunger, og redet er blitt forlatt av foreldrene. Hva kan ha skjedd? Vi kvier oss til å fortelle barna i barnehagen om dette, men når vi gjør føler vi behov for å kunne komme med en god og sannferdig forklaring.
M.N. (02.06.2015)
Svar:
Det KAN hende at det skyldes for dårlig tilgang på mat. Det har vært kaldt lenge over store deler av Sør-Norge, noe som reduserer produksjonen av insekter og insektlarver, som er det meisene forer sine unger med. For lite mat kan føre til at alle ungene sulter ihjel, og det er ofte den mest sannsynlige forklaringen til at en finner slike døde ungekull (dersom begge foreldrene fremdeles er i live).
Roar Solheim (02.06.2015)