Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 983 til 33 032 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Hvordan bygger låvesvalene sine reir?
På en plankebit, som ligger inntil en bjelke inne i en gammel fraukjeller, har to låvesvaler (trolig låvesvaler) laget fem reir. I det ene reiret har det nå blitt lagt ett egg. Vi undres over hvorfor bare to svaler (ett par) har laget fem reir tett inntil hverandre. Kan noen gi oss en forklaring på dette?
Stedet er Sør-Grunnfjord på Ringvassøya i Troms.
R.P. (03.07.2015)
Svar:
Dette virker noe uvanlig, ja. Det KAN hende at flere individer har vært på ferde, selv om dere bare har registrert to om gangen, men det kan også være at fuglene har bygget flere alternative reder. Noen arter gjør dette, slik at hunnen til slutt velger ett av dem, men det er nok ikke vanlig adferd hos svaler.
Roar Solheim (05.07.2015)
Spørsmål:
Vet ikke om mitt spørsmål ble registrer. 23 mai reirbygging/kjøttmeis. 19 juni mating pågår. 4 juli kommer meisemor og far og skal mate/rense som vanlig. De kikker bare inn i kassen, går ikke inn som i går. Etter tre fire ganger med samme adferd, ser vi de ikke mer. Vi åpner kassen og finner 3 døde meisunger. Ingen egg. Ungene så ferdige ut til å forlate REIRET. Naturens gang? Hva har skjedd? Håper ikke meisemor og far sørger like mye som oss. Selve REIRET var ikke så kunstferdig bygget som det vi ellers ser. For unge foreldre? Nytt reir bygges av et annet par. Noe seint? Takknemlig for svar.
C.H. (04.07.2015)
Svar:
Mistenker at foreldrene har hatt problemer med å finne mat til ungene. Dette har vært tilfelle mange steder i år.
Roar Solheim (05.07.2015)
Taksvalereir på kjørende ferge
Det er taksvalereir på en ferge i Sverige som kjører fram og tilbake mellom to øyer. Noen svaler har unger, andre ruger. Det ser ut som at de takler det fint. Er dette vanlig?
K. (03.07.2015)
Svar:
Dette er ikke så veldig vanlig, men det hender at f. eks. linerler bygger reir i traktorer, og følger med traktoren for å mate ungene.
Roar Solheim (05.07.2015)
Småfuggel
Hei, det er bygget tre identiske reder på et stabbur vi har. Fuggelen er nydelig rustrød i brystet, helt sort hode med en helt hvit flekk på toppen, har ingen fuglebok og lurer på hvilken fuggel som hekker hos oss
N.N (03.07.2015)
Svar:
Du har nok en rødstjert som hekkefugl.
Roar Solheim (05.07.2015)
sangere og gjøk
hei når drar hagesanger tornsanger sivsanger gresshoppesanger elvesanger sumpsanger rørsanger busksanger trostsanger gulsanger løvsanger bøksanger gransanger lapp myrsanger og nattergal og møller munk når drar de ned til Afrika igjen har så lyst til å høre gresshoppesanger og nattergal. hvor i Afrika er de om Vinteren vet Tropiske Afrika men hvor i Tropiske Afrka? og hvor drar gjøken i Tropiske Afrika? zlle bøker man ser og har så Står det bare " drar til Tropiske Afrika. så Hvor i Alverden er det?
A. (03.07.2015)
Svar:
Du stiller en haug med spørsmål som krever mange timers søk i litteraturen for å kunne svare, noe vi dessverre ikke har tid til (svar gis av frivillige ornitologer uten betaling!). Derfor må du søke svar på dette i litteratur eller ved nettsøk på egen hånd.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hvor mange
Hei har problemer med å finne ut hvor mange kjøttmeisunger det var i kassa mi i år. Forslag?
A. (03.07.2015)
Svar:
Her er det mulig å se 6 store kjøttmeisunger.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hva driver denne kjøttmeisen med?
Samme som overskrift
N.N (04.07.2015)
Svar:
Det ser ut som om den forsøker å true/skremme vekk den andre fuglen.
Roar Solheim (05.07.2015)
Ensom måkeunge
Hei. Vi kjørte nesten på en måkeunge i morges som sto midt i veien. Mannen min gikk ut å flyttet den over til fortauet. Den protesterte ikke. Ikke var det noen måker å se der heller.
Når vi i kveld kjørte forbi på samme sted, var den der fortsatt. Litt kvikkere, for den løftet på vingene og løp når mannen min gikk mot den.
Men tror du den vil klare seg der? Hva hvis foreldrene ikke passer på og gir den mat? Bør jeg ringe dyrebeskyttelsen e.l.?
M. (04.07.2015)
Svar:
NEI. La fuglen være for seg selv - voksne fugler kommer nok og forer den regelmessig. Dyrebeskyttelse eller viltnemnd kan ikke gjøre noe fornuftig her.
Roar Solheim (05.07.2015)
hvilken fugleart
Hei!
Traff på denne her forleden og lurer på om noen vet hvilken fugleart dette er? Bildet er tatt på Karmøy (Avaldsnes)
H. (03.07.2015)
Svar:
Dette er unger av gråtrost.
Roar Solheim (05.07.2015)
Ugler
Har funnet disse å prøver å mate de opp,hvilken uglesort er dette å hva skal jeg gi da til mat? Evnt kor gammel kan de være?
H.J. (03.07.2015)
Svar:
Ingen bilder her - ikke mulig å gi deg noe svar.....
Roar Solheim (05.07.2015)
fugleavføring
Hei,
jeg lurer på: kan fugleavføring inneholde toxoplasma? (som katteavføring). Jeg er gravid og bekymrer om det.
Takk for svaret på forhånd!
K. (04.07.2015)
Svar:
Dette kan jeg dessverre ikke gi deg noe avklaring på. Anbefaler at du kontakter veterinærhøyskolen (Oslo eller Ås) for å forhøre deg med en veterinær - det er de som best kan svare på slike sykdomsspørsmål.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hvem er hønedreperen?
Hei. En fugl har redusert antallet høner hos oss fra 7 til 2. Den er ganske lys brun- ensfarget og sitter veldig loddrett på høyspentledninga. Den er ikke så stor. Ligner ikke på ugle. Tenker de t må være en slags falk eller hauk.
T.S.U..N. (04.07.2015)
Svar:
Den mest sannsynlige arten er nok en ung hønsehauk. Hvis dere vil sikre hønene, må de få en inngjerdet hønsegård med nettingtak - jeg har selv høner under slike forhold, og da slipper ikke hauken til. Hvis de skal spankulere helt fritt i åpent terreng, vil noen til slutt ende som mat for hønsehauk, rødrev eller andre...
Roar Solheim (05.07.2015)
Perlehøne
Hva er navnet på hannen til perlehøna
S.H. (04.07.2015)
Svar:
Den heter også perlehøne - hann (ikke perlehane).
Roar Solheim (05.07.2015)
stokkand
hei
Jeg har solt meg ved Svartkulp i Oslo, og der er mange flotte Stokkender, lurte på det, betyr den kraftige lilla/blå fargen noe i fjørpryden deres noe? De har det på hver side i ett lite parti, utrolig flott. Er en annen ande sort der også, mindre enn stokkanda, helt sort i fargen, spissere nebb enn Stokkanda, stikkende øyne og dykker under vann, og svømmer ganske langt under vann også, vet du hva and det er? Håper jeg får svar. Mvh Terje
T. (04.07.2015)
Svar:
Alle fuglers farger har en betydning - som regel er hannenes fjærpryd et resultat av hunnfuglenes valg av partnere med tiltalende farger.
Roar Solheim (05.07.2015)
Stor hvit fugl i Korsfjord, Alta, Finnmark
Hei
Ca 200 m fra hytta ligger et oppdrettsanlegg. Der har det etterhvert samlet seg en del Gråhegre, mellom 7 og 10 stk.I år har det dessuten kommet en fugl som ligner på en hegre men virker å være hvit, sammenliknet med en hegre, med lang hals og svart bak på vingene og stjerten. Trodde helt klart at det var en hegre helt til at jeg så at den kunne svømme. Den flakset noen ganger slik at den havnet i sjøen, så svømte den helt enkelt til land igjen. Disse to fuglene sitter side ved side å fanger oppdrettsfisk så lett som bare det. Det er jo nett over mærene, men de klarer å presse nettet langt nok ned med å sette seg på det. Først en, og til slutt har mange nok satt seg der, og da er nettet på hav nivå.
Kan hegre svømme?
O.M. (05.07.2015)
Svar:
Hegrer kan nok svømme dersom de må, men gjør det sjeldent. Ikke helt lett å si hva slags fugl du kan ha hatt på besøk.
Roar Solheim (05.07.2015)
Fluesnapper
Har en fuglekasse med 6 stk. fluesnapperunger. Foreldrene er dessverre spist av en katt. Er det noen som kan ta hånd om disse ungene? Hva skal jeg gjøre?
H.F. (05.07.2015)
Svar:
Dette er dessverre svært problematisk. Fluesnappere er strengt insektspisere, og vanskelige å fore opp på egen hånd. Det er heller ikke noen som har noe etablert mottak av slike ungfugler.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hvilken and er dette?
Denne vakre anda så jeg ved Østensjøvannet. Den eneste av sitt slag. En praktfull fjærprakt. Ser at den er ringmerket.
K.R. (25.06.2015)
Svar:
Dette er en rustand.
Roar Solheim (03.07.2015)
fugel art
Hei. hvilken fugel er dette her? fant den liten fugel unge som hverken klarte og flyge eller spise skjøl, hva gjør man med den?
M.E. (01.07.2015)
Svar:
Dette er en kjøttmeisunge. Skal den klare seg, må den fores til den blir noen uker eldre.
Roar Solheim (03.07.2015)
Tårnseiler?
Jeg bor på Buran i Trondheim. Om sommerkveldene hører jeg en fugl som jeg mener er tårnseiler utfra lyden. Er det sannsynlig at det er det, eller en annen art lik den? Er ganske ny i dette med fugletitting.
K.A. (02.07.2015)
Svar:
Det er stort sannsynlighet for at det er tårnseilernes skrik du hører.
Roar Solheim (03.07.2015)
Sandsvaler i grustak
I nærheten av der vi bor er det i et nytt byggefelt der en koloni med sandsvaler har slått seg til i noe som må betegnes som et grustak. Dette skal bearbeides til boligtomter. Vil utbygger ha lov til å gå "bananas" med gravemaskin oppi denne bakken??
S. (03.07.2015)
Svar:
Dette bør meldes fra om til Fylkesmannens miljøvernavdeling. Det kan ikke graves i en slik koloniplass uten videre - avbøtende tiltak kan være påkrevet!
Roar Solheim (03.07.2015)
Trost unger
Kan trosten flytte unger som er under 1 uke gammel til et annet rede eller er det andre fugler eller dyr som har tatt de 3 ungene?
N.N (29.06.2015)
Svar:
Nei, troster kan ikke flytte unger. Det er nok noen andre som har forsynt seg.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Trost uten hode
Jeg fant en død trost ved ved garasjen. Det merkelige er at den manglet hode. Hva slags dyr kan det være som biter av hodet og lar kroppen ligge?
Det samme skjedde også i fjor. En død trost uten hode.
Det er et rikt fugle- og dyreliv rundt huset. Vi har sett grevling og rev og noen større dyr i hagen. Dessuten har vi en spurvehauk som forsyner seg av "matfatet", men den spiser opp absolutt hele fuglen. Den tok en grønnsisik for noen uker siden, men vi såg at den fortærte hele fuglen.
Så hva har skjedd og hvem kan tenkes å spise bare hodet på fuglen?
T.V. (09.06.2015)
Svar:
Katt?
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Spørsmål:
Gråaktig fugl med raske vingeslag, delvis stod den stille i lufta. Slank i kroppen og tynne vinger plassert langt framme under flukt. Kanskje omtrent 25cm. lang. Den satte seg på ein lyktestolpe, tenkte på ein rovfugl, men får ikkje observasjonen til å stemme. Den vart observert på Søberg på Melhus.
E.H. (26.06.2015)
Svar:
Det kan høres ut som om du har truffet tårnfalken: https://www.flickr.com/photos/cyberbirding/5600323670/in/album-72157631904741450/lightbox/
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Tårnseiler
Jeg så tårnseilere over Oslo for første gang iår 5.juni. Tidligere år har de vært her rundt 17.mai. Kom de mye senere iår?
H. (07.06.2015)
Svar:
Det er nok tilfeldig. Tårnseileren kom til mer eller mindre normal tid over hele landet i år.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Meldinger
I går var det 8 unger i rede fulle av liv. I dag er alle døde??? Vi har fuglekasse med web amercan. Skal vi fjerne de slik at det blir nytt rede neste år? Fjerne rede også?
H.T. (11.06.2015)
Svar:
Mange tidlighekkere i fugløekasser har slitt med å finne mat i vår, og vi har mottatt mange rapporter om døde unger i kassene. Du må gjerne fjerne innholdet i kassen slik at det ikke blir så mye liv blant inskter og midd oppi der.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
gås med sort hode og hals
Hvilken art. Lita gås på åkeren min nå. Sort hode og hals. Hovedfargen på kroppen med et bredt brundt bånd fra vingefestene og frem over brystet, sort stripe på hver side av ryggen paralellt med vingene. Også svart i stjerten.
A.R.H. (07.06.2015)
Svar:
Jeg tipper du har truffet fagergåsa, som offisiellt har fått navnet gravand i Norge: http://artsobservasjoner.no/search/gallery/taxon/3536
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Hvilken and er dette?
Traff på denne ved Østensjøvannet. Praktfull fjærdrakt, men hvilken art?
K.R. (25.06.2015)
Svar:
Dette er ei rustand - trolig en rømling fra en eller annen oppdrett, siden arten normalt hører til i Asia.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Slippe løs tam grågås
Hei. Har to grågåsunger som nå er ca 2 mnd gamle. Hatt dem siden de ble klekt ut. (Ja vet dette er ulovlig, men hadde ikkje hjerte til å la de dø)
Lurte på, er det noen som helst mulighet for at de vil overleve i naturen? Visst vi finner en flokk med grågås og slipper de løs?
S. (28.06.2015)
Svar:
Du kan prøve, men jeg aner ikke hvordan det vil gå. De er nok preget på mennesker kanskje?
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Nattravn
hører nattravnen hver kveld nå i Juni. Normalt har jeg kun hørt den på sensommeren. Hva kan det komme av? Bor i Våler i Østfold.
T.A.B. (24.06.2015)
Svar:
Vanskelig å si. Tilfeldigheter?
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Svaner
Hvor mange unger kan svaner få pr. Kull?
T.S. (26.06.2015)
Svar:
Les mer om knoppsvenens hekkebiologi og kullstørrelse på: http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=94
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Måkeart?
Hvilken måkeart tilhører denne krabaten?
F. (27.06.2015)
Svar:
Dette er en ettårig gråmåke.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Hvilken fugl?
Hei,jeg fant denne vingen i fjæra på Sotra forrige helg. Er det mulig å si noe om hvilken fugl den tilhører?
K.H. (26.06.2015)
Svar:
Vanskelig å si, bortsett fra at det er en hunnfarget andefugl.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
bLÅMEISen
Hei Kan Blåmeisen legge 2 kull og i tilfelle hvor lenge går det
T.E.B. (25.06.2015)
Svar:
Ja, blåmeisa legger gjerne to kull. De setter i gang med kull nummer to så snart ungene fra det første kullet blir selvstendige.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
lyder
hei. vet du om noen sider hvor man kan laste ned fuglelyder gratis til mobiltelefonen?
N.N (28.06.2015)
Svar:
Prøv http://www.fuglar.no/fuglelyder.html
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Møller ?
Er dette en møller?. Filmet ved Stange i dag.
Å. (29.06.2015)
Svar:
Dette er en tornsanger hann - møllerens nærmeste slektning i Norge.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Måker i veikanten
Hva skal man gjøre hvis man ser måker (eller andre fugler for øvrig) liggende i veikanten eller på veien og man ikke har mulighet til å stoppe for å sjekke om de lever? Skal man kontakte noen? Blir helt fra meg av tanken på at de kanskje ligger og pines.
E. (30.06.2015)
Svar:
Du kan kontakte lokal viltnemd. De har ansvar for skadet vilt (som fugler er).
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Veterinær med fuglekompetanse
Hei, har dere noen oversikt over veterinærer med kompetanse på fugler (burfugl i mitt tilfelle)?
L. (30.06.2015)
Svar:
Dessverre, det har vi ikke kjennskap til.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
fugler
Eg ha eit spørsmål hvordan parrer fugler seg? Håper på svar!
J. (30.06.2015)
Svar:
Fuglene parrer seg ved å koble kloakk mot kloakk. Kloakk er åpningen der både urin og ekskrementer kommer ut.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Vindu
Hei.var en fugl som var uheldig å fløy på vinduet i dag,litt usikker på hvilken art det kan være,dere har sikkert svaret? Lurer også på om dere har noen gode tips slik att man kan unngå slike ting i fremtiden?
Mvg geir arne
N.N (30.06.2015)
Svar:
Dette er en bjørkefink. Du kan unngå fuglekrasj mot vinduer ved å henge opp noe som de ser når de kommer flygende. Mange bruker rovfuglsilhuetter, men egentlig kan hva som helst brukes.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Evolusjon hos rødstrupe?
Jeg har i de forrige vintrene sett at rødstrupen ikke bare spiser mat på bakken, men aktivt prøver å henge seg fast på et nettingrør med peanøtter jeg har hengende. Det er tydelig at dette er uvant, men den klarer å få hakket i seg noe før den slipper taket og flyr unna. Den kommer igjen - og gjør det på nytt! Jeg synes jo dette er kjempe-interessant, har noen andre opplevd dette?
I.I. (30.06.2015)
Svar:
Ja, rødstruper går gjerne på meiseboller og nøtteposer om vinteren.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Berringlo/sibirlo
Er dette en berringlo/sibirlo.
Fuglen er sist observert i Malangen, Troms fylke 30.6. 2015.
Hunfuglen ble også observert.
Skulle dette medføre riktighet,er dette en sjelden gjest?
D.G. (30.06.2015)
Svar:
Dette er nok en "vanlig" heilo. Du skiller ut beringloene (kanadalo og sibirlo) enklest på lyd, og går (i motsetning til heiloen hvite) udnervinger.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Hvilken and ?
Hva slags and er dette ?. Bildet er tatt på fjellet nær Folldal.
Å. (30.06.2015)
Svar:
Dette ser ut som en bergand hunn, riktignok med noe diffuse hodetegninger og svak nebbrotflekk.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
kjøttmeisrede
Vi har et gammelt 20 l melkespann ute på tunet. Lokket er halvveis på. Nedi ligger 9 fugleunger.Kan disse klare å fly rett opp og ut når tiden er inne? Lurer på om vi må legge spannet ned, og evt. når? Vi bor ikke der men skal være der hele neste uke.Ellers bare i helgene.
M.H. (30.06.2015)
Svar:
Ja, fugleungene kommer seg sannsynligvis opp når de er klare for det. Kjøttmeisa har ikke så lang tid i reiret, så de er nok ute om ikke lenge.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Albino skjære
Hei,
Så i dag en spesiell fugl. Dette må være en albino skjære?
M.B. (30.06.2015)
Svar:
Oisann! Den var råstilig. Ja, dette ser ut til å være en ekte albinoskjære.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Ringmerket Svanepar 77T og 56K
Vi har et Svanepar som har kommet hit hver sommer i mange år nå. De har ringmerker 77T og 56K.
Lurer på hvor de er om vinteren.
N.N (30.06.2015)
Svar:
Registrer deg på ringmerking.no/cr og legg inn observasjonen av de to svanene, så vil du se all historikk rundt de to individene helt fra de ble ringmerket.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
HVILE EGG ER DETTE?
I hagen vår fsnt vi dette reiret i en tujahekk.
Det lå godt gjemt, ca 1,5 m over bakken.
Det var 5 egg, fargen var turkisblå med noen svarte prikker.
Er dette en måltrost? Synes det er rart at det ikke er klekket. Datoen i dag er 1. juli. Er reiret forlatt?
Ø.E. (01.07.2015)
Svar:
Dette er en reir og egg fra måltrosten.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
måkeskremsel i innlandet
Hei
Vi har ca 15 forskjellige fuglearter på hytta som vi forer med solsikkefrø. I tillegg har vi tre andepar som vi forer med brød mange ganger om dagen. Men måkene er et problem fordi de erter endene og tar maten fra dem. Det er gjerne 3-4 måker sammen som terger endene. Dessuten er jo skrikene deres ganske grusomme for oss mennesker. Hytten ligger ved et lite vann i Nord-Norge.
Finnes det noe vi kan gjøre for å holde måkene borte?
Meget takknemlig for et godt råd.
E.K.K. (01.07.2015)
Svar:
Dette er en del av naturens hierarki. Så om du ikke vil ha måkene det er nok det å stoppe å mate endene den beste løsningen.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Svaner
Er det vanlig at svaner befinner seg i fjellvann? Her er tre svaner i(300 m o.h)
N.N (01.07.2015)
Svar:
Ja, det kan de gjerne gjøre. Spesielt sangsvaner kanskje.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Trost med bøå stripe over øyet?
Hei, i 950m øye så jeg en fugl på størrelse med en liten trost. Den så ut som rødvingetrost forfra. Fra siden hade den en blå stripe over øyet. Spettet i brystet med antydning til rustrødt i spettene. Så den ikke fra siden slik at jeg så rustræd farge der. Fuglen var nok en unge for da den fløy fra vedstabben hadde den korte uutviklede? halefjær. Så den på ca 2m hold. Opplevde blåfargen ganske sikkert, men finner ikke det på bilder
E. (01.07.2015)
Svar:
Høres merkelig ut. Ikke mange fugler med blått i seg i Norge. Har ikke noen gode forslag.
Frode Falkenberg (01.07.2015)
Løvsanger eller Bøksanger
Er det mulig å bestemme hva dette er. Løvsanger eller bøksanger. Bildet er tatt ved Dausjøen I Maridalen
N.N (01.07.2015)
Svar:
Dette er en løvsanger.
Frode Falkenberg (01.07.2015)