Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 646 til 32 695 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Hvilken fuggel er dette ?
J.M. (09.07.2015)
Svar:
Dette er en kaie.
Roar Solheim (09.07.2015)
Ugleunger
Har sendt video av ungene men tar bilde om enklere for dere,se i mine tidligere spørsmål ang mat å hvilke sort disse er, hva kan jeg gjøre for å få de til å overleve uten mor?
H.J. (07.07.2015)
Svar:
Dette er to hornugleunger. De må fores med kjøtt - helst hele skrotter av mus eller fugl. Det er trolig glere uker til de kan klare seg selv.
Roar Solheim (07.07.2015)
Hjelp med måke unge hver så snill!
Hei.
Jeg fant en syk måkeunge, som spydde, gikk dårlig, og falt. Den hoppet en meter ned fra høyden. Det var ingen tegn til foreldre, vi sto litt unna, lenge, men ingen tegn til andre måker. Ingen kom. Den gikk dårlig, og spydde masse hugge mange ganger og var veldig kalt. Føttene var ikke gode, den datt. Den hadde klamrer seg fast til et hjørne med nebbet presset til veggen. Når jeg ga opp i forsøk på å finne foreldre, prøvde jeg og løfte den, men den gjorde ingenting, og lukket øynene og presset seg for å holde varmen. Bæsjen var flytende, og slimete,mot luktet på lang avstand. og magen var veldig liten. Og øynene rant. Jeg tok den med hjem, og puttet den i en boks med masse høy som jeg tok fra høypakken til kaninene mine. Jeg skal ringe dyrelegen etterpå, men jeg trenger å vite hva den spiser, og hvor mange ganger den spiser hver dag. Jeg håper jeg får et svar, og ikke et som "sett den tilbake, foreldrene er nok i nærheten" for jeg er sikker på at den ville dødd om den hadde fortsettet og ligge det. Har sett på YouTube at folk mater måkeunger med kokt fisk i en skål med vann, i en stor plastikk boks. Hva spiser den? Hvor mange ganger spiser den?
M. (07.07.2015)
Svar:
Forsøk f. eks kattemat på boks, eller most annen mat. Måker spiser nesten alt mulig, og er ikke vanskelige å fore. Den KAN være syk, og d kn den likevel dø selv om du får i den mat.
Roar Solheim (07.07.2015)
Kongeørn
Spørsmål 1: Disse 2 fjærene er vel fra kongeørn? Hvor på fuglen har de sittet, og er det snakk om voksent individ?
Spørsmål 2: Er det svært uvanlig at kongeørn hekker 2 år etter hverandre i samme reir - og med vellykket resultat? De er jo kjent for å ha flere alternative reir, samt at det kan gå år uten at de hekker i det hele tatt.
N.N (07.07.2015)
Svar:
Den til venstre har form mest som en stjrrtfjær, men KAN være armsvingfjær. den høyre er trolig armsvingfjær langt inne i vingen,eller en såkalt tertiærfjær. kongeørn kan gjerne hekke i samme reir flrre år på rad når første hekking er vellykket.
Roar Solheim (07.07.2015)
Aggressiv skjære
Det virker som jeg er nabo med en skjæremor som skal passe på unger. Jeg har ikke sett reiret , men det er litt krattskog på andre siden av veien for porten min. Idag sto jeg i blomsterbedet og holdt på å luke, da den gikk til angrep. Fløy rett mot meg og jeg måtte dukke unna. Den er ikke redd meg men sitter rett ved siden av og skriker. Den følger etter meg rundt i hagen og idag har angrepet 3 ganger!. Jeg syns det er kjempeekkelt og har kastet diverse sko spader og dørmatte etter den. Det ser ikke ut til å hjelpe. Nå er det 7.juli og jeg trodde hekkesesongen var over....?
H. (07.07.2015)
Svar:
Det KAN hende at skjærene har nylig uthoppede, ikke flygedyktige unger i nærheten. Da bør oppførselen være forbigående.
Roar Solheim (07.07.2015)
Fuglesang
Hei
Vi har en fuglesang som vi ikke helt klarer å identifisere. Den høres ut som tu-tu en ganske spretten lyd og som regel 3 slike slag etter hverandre før det blir en pause.
Vi bor nærme en åker på østlandet, med en del furutrær i nærheten.
Tidligere har det bodd åkerrikse og vi har en del vipe i nærheten, men denne fuglen er ikke lik disse. Vi har heller ikke lagt merke til denne fuglesangen før
K. (05.07.2015)
Svar:
Vanskelig å bestemme ut i fra denne beskrivelsen, men rødstilk er en mulig art.
Roar Solheim (07.07.2015)
Har grønnspett hunn rødt på hodet?
Har grønnspett hunn rødt på hodet. Så en spett som jeg tror er gråspett- den hadde ikke rødt på hodet som jeg kunne se. Er det da en gråspett?
L.H.N. (06.07.2015)
Svar:
Det er helst en gråspett hunn du har sett. Det er den eneste grønne spetten uten noe rødt.
Roar Solheim (07.07.2015)
Ugleunger
Hvilke ugleunger er dette å hva skal jeg mate de med da uglemor å far er borte, har de i et stort hundebur å gitt de kyllingfile ,gikk bra men de kastet opp elghakk,fikk de for mye? Har så lyst til å få de voksen:-)
H.J. (06.07.2015)
Svar:
Bilde mangler. ikke mulig å gi svar på art.
Roar Solheim (07.07.2015)
Fjørrester etter rovfugl?
Hei.
Hvilke(n) art(er) er dette fjørrester fra? Den store fjøra til høyre (predatoren?) ble funnet sammen med de andre fjørene (til venstre) på en sti i løvskog, Kyrkjøy, Sjernarøyane, Rogaland 26. juni 2015.
S.B. (06.07.2015)
Svar:
Dette er fjær fra en rugde, og en gjær fra havørn.
Roar Solheim (07.07.2015)
spurvehauk
Er det vanlig at spurvehauken er fast gjest gjennom hele året?Nå hitill i sommer har den vært her hver kveld mellom kl.21.00-23.00.Noen ganger midt på dagen også.
K.S.K. (06.07.2015)
Svar:
Ja. Men det kan være forskjdllige individer du ser.
Roar Solheim (07.07.2015)
Svarthalespove?
Hei! Eg tok dette bilete ved sjøen sør på Jæren i førre veke (mellom Kvassheim fyr og Brusand). Kan det vere Svarthalespove eller er eg på villspor? Synes kanskje ikkje fargen på nebbet passar heilt med Svarthalespoven og den er vel også ganske sjeldan sjølvom den skal kunne hekke på Jæren
S.L. (06.07.2015)
Svar:
Dette ser ut til å være to lappspover.
Roar Solheim (07.07.2015)
Hvilken fugl
Hei. Har hatt besøk av en svart fugl her noe netter nå, den er 25-30 cm stor og og vingene er veldige v formet og spiss på enden. Den er veldig kjapp og kan stå stille i luften gjerne rett over bakken. Den har landet noen ganger på grusveien her. Lurer veldig på åssen fugl dette kan være. Den har vært på besøk her ettpar sommre etterhverandre. Bare om natten. Bor i gjerstad aust-agder.Har du noen tips ?
M. (07.07.2015)
Svar:
Det må være en nattravn du har sett.
Roar Solheim (07.07.2015)
Spørsmål:
Hva slags fugl er dette?
N.N (06.07.2015)
Svar:
Dette er en steinhøne - åpenbart rømt burfugl. Hører hjemme ved Middelhavet.
Roar Solheim (07.07.2015)
Hvilken ørn
Hvilken ørn er dette?
F.H. (07.07.2015)
Svar:
Dette er en voksen kongeørn.
Roar Solheim (07.07.2015)
Spurvehauk?
Er dette en spurvehauk? Hadde forvillet seg inn i en plasthall på Røyse i Hole kommune. Fikk fanget den i hov og sluppet den fri.
A.O. (07.07.2015)
Svar:
Ja. dette er en voksen hann spurvehauk - flott bilde!
Roar Solheim (07.07.2015)
skadet fuglunge - fant i går 6 juli 2015
Fant liten fuglunge i går kveld. Den lå på rygg og spant. hjelp den på føttene. den hadde såvidt kommet seg i luften før den lå på rygg igjen. Den sitter med nakken bøyd bakover til venstre. Har sjekket på internett, holder den varm i en skoeske, har gitt den varm. Tror ikke den er flygedyktig, den sitter i handhulen og griper tak om fingrene mine. I morges forsøkte den å lette fra hånden min. Med tanke på hvordan den holder hode/nakken, er den alvorlig skadet? Hva spiser den? Skal jeg ta den med til dyrlege?
M.E. (07.07.2015)
Svar:
Vanskelig å besvare uten bilde av fuglen.
Roar Solheim (07.07.2015)
Skjærerede
Hei. Vi har et skjærerede oppi et furutre utenfor blokka vår. Skjæremor har holdt et sabla læven der fram til igår kveld. Så ble det plutselig helt stille. Nå hører jeg kun ungene skriker i redet. Hvor lenge vil ungene klare seg uten moren? Hva kanl jeg gjøre? Finnes det noe sted som redder fugler i Norge? Hvem kan jeg ev.kontakte?
N.N (19.06.2015)
Svar:
Selv om en av de voksne fuglene kan ha blitt drept, bør den andre av foreldrene kunne klare å fore opp ungene alene. Det beste du kan gjøre er eventuelt å sette ut noe ekstra mat til skjærene nå og da.
Roar Solheim (05.07.2015)
Ugler i Halden
Hei!
Vi er så heldige å ha to ugler i hagen vår, men det er ikke enkelt å finne ut hva slags art det er. Fikk tatt et litt uskarpt bilde en sen kveld som vedlegges her.
Det kan legges til at lyden på uglene er ganske skrikende og ikke den vanlige uhu-lyden man gjerne forbinder med ugler. De to uglene sitter gjerne sammen eller roper/skriker til hverandre rundt om i trærne rundt hagen vår.
Bildet er tatt når den ene sitter oppå bilens takrekker.
J.D. (22.06.2015)
Svar:
Dette er en voksen kattugle.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hvilken fugl er dette
Hei.
Denne er daglig å spiser frø.
Vanskelig å få et bra bilde for den er litt sky. Den siste uken har det vært to sammen.
M. (22.06.2015)
Svar:
Dette er en kjernebiter, en av de kraftigste finkefuglene.
Roar Solheim (05.07.2015)
Bråker og hare
Er på fjellet. Så en hare jage/ løpe etter 2 kråker, tar kråker hareunger? Et utrolig syn, håoer haremor vant.
N.N (24.06.2015)
Svar:
Ja, kråker er altetere, og dersom de får muligheten, kan de nok forsøke å ta små hareunger.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hovrdan hindre gjess i å komme opp på plenen
Eiendommen vår består av plen som går over i en liten strand. I hagen har vi nå hyppig besøk av ca 20 gjess, noe som skaper et stort problem ifm avføringen de legger igjen i bøtter og spann. Hvordan kan vi hindre gjessene å komme opp i hagen? Holder det å sette opp et gjerde der plen går over i strand eller flyr de bare over dette? Hvor høyt bør evt et gjerde være?
G. (24.06.2015)
Svar:
Vanskelig å gi noe entydig og sikkert svar her. Jeg ville selv ha forsøkt å sette opp et stengsel (gjerde), men det hele må anses som et forsøk eller eksperiment.
Roar Solheim (05.07.2015)
Forsvarer kråker territorium slik som rovfugl gjør?
Jeg observerte en kråke jakte og drepe en spurv på nært hold. Er dette noe kråker gjør eller var denne kråka uvanlig agressiv?
Kråka fløy etter spurven før de begge smalt inn på verandagulvet. Det var hele var rimelig brutalt. Kråka spiste ikke spurven men rev av masse fjær og hakket til hodet på spurven var borte før den fløy av sted.
R. (24.06.2015)
Svar:
Kråker er altetere som kan jakte aktivt på mindre fugler, så dette var nok et forsøk på å opptre som "rovfugl". Har selv flere ganger sett kråker ta troster, både unger og voksne fugler.
Roar Solheim (05.07.2015)
Gjøken.
jeg har hadd en gjøk i hagen min i ca 14 dager, den sitter mest i treet eller i nærheten av treet der det er en fuglekasse med fluesnapper i .Kommer gjerne på kvelden og sitter der stort sett hele natten ,jeg ser en annen gjøk litt lengre unna, tror gjøken at den kommer seg inn i fuglekassen for å legge egg,? har aldri hadd en gjøk i hagen før. sender med bilde
H. (24.06.2015)
Svar:
Nei, denne kassa klarer ikke gjøken å legge egg i, så det er nok en annen grunn til at den sitter her. Kanskje den "spionerer" på andre småfugler i området for å oppdage deres reder.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hvor er mor
nå har fuglemor vært borte i to timer. Ingen kommer tilbake til rede her. Ungene skriker og hopper opp mot hullet i kassa. En har kommet seg ut. Hvorfor kommer ikke mor tilbake? Kan hun ha endt som kattemat? Trenger resten av ungene hjelp,til å komme ut?
N.N (27.06.2015)
Svar:
Vanskelig å vite om hunnen har omkommet, eller om hun forsøker å lokke ungene til å forlate kassa. Hannen bør kunne stå for matingen dersom hunnen har omkommet.
Roar Solheim (05.07.2015)
Blåmeisen
Hei Vet du hvor gammel en voksen Blåmeis er
T.E.B. (01.07.2015)
Svar:
Blåmeis kan bli opp mot 8 (-10) år hvis den er heldig og flink til å unngå farer.
Roar Solheim (05.07.2015)
Blåmeisen
Hei er det så at meisene tar ut det som er ii kassa selv eller må jeg gjøre det?
T.E.B. (26.06.2015)
Svar:
Det beste er at du renser ut fuglekassene når fuglene er ferdige med å hekke i den, for de renser ikke selv ut gammelt reirmateriale.
Roar Solheim (05.07.2015)
Måke tok en annen måkes måkeunge i munnen og fløy av gårde.
Hei, i hagen vår har det nettopp klekt 3 måkeunger, nå er det bare to av dem igjen. Jeg var vitne til at en måke plutselig fløy mot en av disse nyklekte måkeungene, måken fikk tak i en av dem og fløy avgårde med den i munnen. Hvorfor gjorde denne måken dette? Måker spiser vell ikke andre sine måkeunger?
Mvh, Dyrevenn.
I. (25.06.2015)
Svar:
Jo, det gjør de! Måker kan være ganske glupske, og går ikke av veien for å spise andre måkers unger.
Roar Solheim (05.07.2015)
Fuglekasse
Vi har en Fuglekasse hengene på ei furu.Der har det blitt født fugleunger.Hvordan kommer de seg ut?
N.N (27.06.2015)
Svar:
De klarer selv å hoppe eller klatre opp til hullet og komme seg ut, når de er gamle nok.
Roar Solheim (05.07.2015)
Dompaper med infeksjon?
Har sett to dompaper her som mangler noe fjær i strupen. På hannen ser det ut til å være noe gul verk. Lurte på om det kan være noen sjukdom de har.
S.Ø. (28.06.2015)
Svar:
Vanskelig ¨å si ut i fra bildet om det som synes under nebbet er halsen full av frø, eller noe som skyldes en sykdom. Fuglen N ha mistet fjær under strupen ved kollisjon med et vindu, men det kan også være at det mangler fjær fordi fuglen er syk. Kroppsholdningen og det at den spiser tyder imidlertid på at den er frisk.
Roar Solheim (05.07.2015)
Fuglunger utan mor
Desse fuglungane har mest sannsynlig mista mora si. Vi fant de i Gapahuken, det vi trur er mora, låg død på golvet. Er det noko vi kan gjere for å hjelpe?
E. (26.06.2015)
Svar:
Ingen bilder her, så vanskelig å svare på ditt spørsmål.
Roar Solheim (05.07.2015)
Ukjent fugleunge funnet
Hei! Vår katt har spist opp denne fugleungens mor og søsken. Vi fant han og matet den med makk, noe han velvillig spiste godt av. Samme dagen prøvde vi å putte den i et av de andre fuglehusene, i håp om at de skulle godta han. (Igår) Idag fant vi han sittende helt alene på bakken nok en gang. Har prøvd å mate han med brødsmuler og makk, men han virker ikke interessert. Han flakser så godt han kan med vingene når du slipper han fra den ene hånda til den andre, men han har altså ikke lært seg å fly enda. Har du noen tips/råd til hva vi kan gjøre med denne lille krabaten? Og vet du om det er lenge til den vil begynne å fly?
A. (28.06.2015)
Svar:
Dette er en fluesnapperunge. Den må fores med insekter eller andre småkryp. Det er ennå et par uker til den vil klare å finne mat på egen hånd.
Roar Solheim (05.07.2015)
Reir i uthus
Hei, går det an å se hvilken fugl det er som har lagt disse?
Vi har hatt grå fluesnapper reir der tidligere, men jeg synes ikke disse eggene var identiske. Bildet er tatt 20.6 v Ropeid i Rogaland.
O.G.J. (21.06.2015)
Svar:
Jo, jeg tror dette må være egg fra en gråfluesnapper.
Roar Solheim (05.07.2015)
Rødstrupe hekket i meisekasse
I år har jeg for første gang har jeg hatt en rødstrupe hekkende i en meisekasse. Den hadde lagt 7 egg. 3 unger ble klekket ut, mens 4 av eggene var tydeligvis ubefruktede. Hvor vanlig er det at rødstruper hekker i småfuglkasser?
T.H. (26.06.2015)
Svar:
Det er ikke veldig vanlig, men det hender nå og da.
Roar Solheim (05.07.2015)
Kva fugl er dette sitt reir?
Eg ser ofte slike reir i høgfjellet, 800-1100 moh i Sogndal. Reiret er inni lyng/under steinheller. Lurer på kven som legg dei? Fuglen er liten og brun.
A.B.H. (28.06.2015)
Svar:
Dette ligner reir fra en heipiplerke.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hvilken fugl er dette
Hvilken fugl er denne ungen og hva spiser den? (Jobber på en Dyreklinikk og vi fikk denne levert av to små gutter i beste mening). Den er frisk og rask, men veldig sulten. Har gitt den noen småmark jeg fant under ei rot i skogen... Hvor ofte skal den ha mat og hvor gammel er den ca? Den har bare en bitteliten stjert, ingen halefjær, men klarer å fly bittelitt.
A. (29.06.2015)
Svar:
Bildevinkelen gjør det vanskelig å se hva dette er, men fargene på fjærene kan minne om en hagesanger. Nebbet ser derimot litt for bredt ut, så jeg klarer ikke å fastslå hva slags spurvefugl dette er. Insekter eller mat som insektspisere kan fores med, er den rette næringen. Kokt egg og kattemat kan kanskje hjelpe på som erstatning.
Roar Solheim (05.07.2015)
Artsbestemme basert på fjær
Hei igjen, vi håper at vi nok en gang kan få svar på hva slags fugl som er jaktet og spist her. Dette ble funnet bare noen titalls meter over havnivå, på østsiden av Oslofjorden, i Follo i et område for spurvefugler - der det gror gammel løvskog omringet av bartrær. Vi fant fjærene på to steder med bare noen titalls meter i mellom. Det stedet som er avbildet lå inne i skogen, mens det andre stedet lå åpent. Begge steder var på kanten av turstien. Stripene er enda mer synlige på undersiden av fjærene. På forhånd takk for svar - Dette gjør skogsturer mye mer spennende for både små og store.
J. (30.06.2015)
Svar:
Dette er fjær fra en ringdue.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hvilken død fugl
N.N (01.07.2015)
Svar:
Bildet er litt lyst (overeksponert), så det er litt vanskelig å se sikkert hvilken art dette er, men det ser mest ut som en hagesanger.
Roar Solheim (05.07.2015)
Kjøttmeisunger sitter fast?
Hei! Utenfor bakdøren på jobb finnes en stor potte snudd på hodet som en kjøttmeishar sine unger i, de virker nå flyvedyktige, men ser ikke til å komme seg ut (kun et lite hull på toppen av potten) er det riktig av oss å fjerne potten? Denne potten står på bakken.
A.Ø. (01.07.2015)
Svar:
Ja, det bør du kanskje gjøre.
Roar Solheim (05.07.2015)
Kjøttmeis
Jeg gikk på tur langs en vei. Da så jeg en kjøttmeis med mat i munnen fly inn i et hull i bunnen av en llysstolpe. Tok bilde nedi og det viste seg at det var et rede med unger der. Spørsmålet er om det er vanlig at kjøttmeisen bygger rede på slike steder? Så lavt? Det var faktisk under bakken!
K. (01.07.2015)
Svar:
Kjøttmeisen kan velge veldig mange forskjellige hulrom å hekke i, og selv om ikke dette er en vanlig hekkeplass, så er det ikke uventet heller.
Roar Solheim (05.07.2015)
Hvir ble eggene av?
Hei,
Vi har en fuglakasse som vi for litt siden oppdaget at det var kommet egg i. Sju hvite egg med rødbrune flekker på. Regner med det er kjøttmeis..? Når jeg skulle se etter i dag, ser jeg at det bare er tre hele egg igjen. Det ligger noe skall i redet, men ikke nok til at det kan være av fire ødelagte egg. Åpningen er tre centimeter i diameter, og det er ingen mulighet for andre fugler å komme inn til redet ellers. Hva kan ha skjedd? Det kan jo ha vært unger som har rørt kassen, men kan det være noen annen forklaring. Er helt fersk på dette med fuglekasser, så veldig takknemlig for svar.
M. (01.07.2015)
Svar:
Det kan ha vært slåsskamp mellom ulike kjøttmeiser, og kamp om å overta reirplassen. Dette skjer nå og da, og reiret er plutselig opprotet med manglende eller ødelagte egg.
Roar Solheim (05.07.2015)
Forskyving av hekketid
Det er uvanlig mye fuglesang her på Helgeland med tanke på at vi er i juli. Kan fuglene utsette hekkingen noen uker når sommeren er sein?
S. (01.07.2015)
Svar:
Ja, det kan de absolutt gjøre. Det er mengden insekter som bestemmer fuglenes kondisjon for å kunne legge egg, og når væren er sen, tar det lenger tid før hunnene kan klare å legge egg.
Roar Solheim (05.07.2015)
Gulspurv, grønnsisik, gulirisk eller?
Heisan
Traff på denne i Ekebergskogen idag, og usikker på hva det er.
Trodde først det var gulspurv, men etter sjekk i fugleboka, så synes jeg ikke den ligna helt på det heller. Kan dere hjelpe igjen? :)
S. (01.07.2015)
Svar:
Dette er en grønnsisik hann.
Roar Solheim (05.07.2015)
And med merker i ansiktet og ringmerking rundt foten
Hei! Jeg la nylig merke til en and med noen rare merker i ansiktet (som om den mangler fjær eller noe - særlig rundt øynene), samt det som ser ut som ringmerking rundt foten. Vet dere hva som kan ha skjedd med denne fuglen? Har aldri sett ringmerkede ender før, ei heller slike merker/sår/arr i ansiktet på fugler. Se vedlagt bilde.
E. (01.07.2015)
Svar:
Dette er en normalfarget stokkand hann, men den er i mellomdrakt nå på sommeren, og kan da se litt "sjabby" ut.
Roar Solheim (05.07.2015)
Blir trosten forstyrret?
Vi har funnet et reir i et kratt i hagen på hytta vår. Det er minst tre unger i det og vi tror det er en type trost. I hvertfall en av foreldrene har fløyet til og fra reiset som vi har sett. Problemet er at reiret er veldig nært der vi pleier å sitte i hagen og vi er redde for at vårt nærvær forstyrrer foreldrene så de ikke tør å mate ungene. Det har ikke vært folk her siden i fjor sommer, så de er nok vant til å ha hagen for seg selv. Vi ser den sitte på en grein i nærheten, men den flyr ikke til reiret. Vi har ikke rørt reiret og vet at vi ikke skal flytte det. Så spørsmålet er om vi bør holde oss vekk fra hagen, eller om fuglene vil bli vant til oss og vil fortsette å mate ungene?
N.N (01.07.2015)
Svar:
Ungene er bare i reiret 12-16 dager før de hopper ut, så dette er et veldig kortvarig og forbigående problem. Vanligvis blir fuglene vant til trafikken fra mennesker i en hage, og hvis dere er litt forsiktige, så går det trolig bra med ungeoppfostringen.
Roar Solheim (05.07.2015)
Måkeunger på terrassen
Har to måkeunger på terrassen. Kan se ut som de har falt ned fra et reir på taket. Ser at det er en tredje måkeunge, men den har antakelig falt ned på bakkeplan. "De voksne" vokter og blir aggressive når vi går ut på terrasse. Overlever ungene på terrassen eller må de flyttes til bakkenivå? De flyr ikke enda og det ser ikke ut som moren forer de lenger så de får ikke tak i mat. Hva skal jeg gjøre?
N.N (02.07.2015)
Svar:
Hvis den tredje ungen er på bakken, kan dere nok flytte de to andre og sette dem sammen med den tredje - da finner måkene alle ungene på samme plan.
Roar Solheim (05.07.2015)
Merkelig adferd hos Svarttrostpar
Jeg bor i et hus i et rolig og tettbygd boligfelt. Her er en del gammelt grøntareale og det er mye fuglesang i området. Den siste uken har det vært spesielt mye intens skriking (!) fra 2 svarttrosteræ. Både tidlig og seint sitter de på strømledningledning, gjerde, berg, ja til og med på bakken, og de er heller ikke redde for katten. Det kan til og med virke som om de mobber katten slik de hopper etter han og sitter og skriker rett i mot ham. Hva kan dette skyldes? Hagen er ikke stor og her er bare et spurverede under taksteinen så vidt vi vet. Kan dere hjelpe oss og forstå disse unormale fuglene som kjenneteågnes ved sin ellers så vakre sang? Takk.
H. (03.07.2015)
Svar:
Det er helt vanlig at svarttrost (og de fleste andre småfugler mobber katter og forsøker å få dem til å forlate området. Kanskje har trostene nettopp startet med et nytt kull, og er derfor ekstra oppmerksomme på kattedyret.
Roar Solheim (05.07.2015)
Kjøttmeis i veggen
Hei
Vi har fått små kjøttmeisunger i lufteventilen på huset. Dette er ikke noe problem, bortsett fra at vi til uken skal bygge en ny veranda rett over dem. Vil all byggingen og hamringen skremme vekk foreldrene?
G.H. (02.07.2015)
Svar:
Nei, det tror jeg ikke. De blir kanskje litt engstelige i starten, men vil nok finne tid innimellom til å kunne komme inn og mate ungene.
Roar Solheim (05.07.2015)
Skjære med skadet vinge
En skjære har fløyet på et av våre vindu og har skadet den ene vingen. Den er I god form spiser godt, hopper og småflyr. Bør vi gjøre kort prosess, eller burde vi vente og se.
N.N (03.07.2015)
Svar:
Bare la fuglen være mest mulig i fred, kanskje sett ut noe mat til den nå og da, så er det håp om at vingen kan gro såpass at fuglen kan klare å fly igjen.
Roar Solheim (05.07.2015)
svarttrost hun beyby
vi har en liten svarttrost-(hun) som er ca 5 uker gamel, kor tid kan vi slipe den ut i det fri?
D. (04.07.2015)
Svar:
Den må egentlig få muligheten til selv å fly av sted når den er rede til det. Den kan først forlate sine fosterforeldre når den klarer å finne mat på egen hånd.
Roar Solheim (05.07.2015)
Spørsmål:
Jeg har hatt gleden av å stille og få besvart spørsmål en rekke ganger . De to siste har jeg ikke fått svar på . En kan vel ikke regne med at alle spørsmål blir besvart , da det trolig er stor pågang. Prøver meg likevel på nytt . Disse ble observert i elva Namsen 2 juli , i smult farvann. Tydelig fortrolig med mennesker da de kom inntil og vi kunne mate dem. Jeg er noe usikker , men er jeg langt fra sannheten når jeg tror dette må være en krikkand med sine tre små ? Mangler vel det blå vingespeilet til å være stokkand ?
P.B. (05.07.2015)
Svar:
Nei, dette ser mest ut som stokkand for meg.
Siden det er noen få som besvarer spørsmål på disse sidene, så hender det at enkelte spørsmål kan forbli ubesvart i noe tid når enkelte av oss er på ferie, feltarbeid eller på andre måter er forhindret i å kunne svare.Roar Solheim (05.07.2015)