Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 860 til 32 909 av totalt 50 273 spørsmål «forrige neste»
Følge opp skadet fugleunge en gang til eller la den være?
Jeg fant en fugleunge av en eller annen måketype i går rundt 21-tiden. Den lå helt stille på bakken i en skolegård. Forstår ikke annet enn at den har falt fra redet. Måkemamma og pappa fløy rundt for å forsvare den.
Jeg gikk hjem igjen. Etter en time undersøkte jeg fugleungen siden den fremdeles lå der. Den virket alert, med øynene åpne, men ga ingen lyd fra seg. Rask respirasjon. Kunne ikke se noen sår. Vanskelig å si om noe var brukket, men ved forsiktig berøring av vingene så rørte den selv på begge vingene litt forsiktig.
Jeg hadde med meg et lite lokk fra en isoporeske (plass til 2 av disse fugleungene om det hadde vært 2 der, og med en bitteliten kant rundt som den lett kan kravle over), la kleenex i bunnen og la fugleungen oppi der. Deretter la jeg lokket max 10 meter fra der jeg fant ungen, høyt oppe på taket av et inngangsparti men likevel godt skjermet for vind og regn (det var ikke der redet er, for det er trolig flere meter høyere opp på bygningen og der kommer jeg ikke til).
I dag, 24 timer senere, var jeg innom igjen. En av måkeforeldrene fløy fremdeles rundt hodet mitt. Tydelig at den fremdeles forsvarte noe, om det var denne fugleungen eller redet sitt det vet jeg jo ikke. Fugleungen virker litt mer alert i dag enn i går, men den gir fremdeles ingen lyd fra seg og lå helt stille i esken når jeg tok den ned for å kikke på den (måtte ta den ned for å få sett på den fordi har ikke høy nok stige).
Spørsmålet mitt er.
Hvilket alternativ velger jeg nå?
1. La fuglen være og håpe på det beste. Hvis fugleungen er så svak at den ikke vil overleve, vil den måtte dø en langsom død.
2. Forstyrre fugleungen (og foreldrene) en gang til etter 24 nye timer i morgen, for å sjekke at den fremdeles virker ok og evt ta livet av den hvis den ikke virker ok. Og også evt legge litt flere kleenex der for å suge opp fuktighet fra avføring.
Problemstillingen her er jo da om jeg forstyrrer fugleungen og foreldrene for mye ved å gå der en gang til....?
Takker på forhånd for eventuelt svar!
M. (14.07.2015)
Svar:
Det hadde hjulpet med et bilde for å vurdere størrelse/alder på ungen. Hvis de voksne var engstelige og nærgående, var de sannsynligvis klar over ungen, og beredt til å fore den selv. I slike tilfeller er det best å la ungene være i fred uten å blande seg inn i utviklingen.
Roar Solheim (16.07.2015)
Skogsnipe eller Grønnstilk?
Hva er dette?
Har kommet frem til enten skogsnipe eller grønnstilk, men vet ikke hvilken.
Bildene er tatt i går av samme individ i nordmarka på Elvassmyra. Den varslet og fulgte etter meg i tretoppene på myra mens jeg gikk over.
Ikke alle bildene er like klare, men det var det kamera jeg hadde for hånden.
M.L. (08.07.2015)
Svar:
Dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (15.07.2015)
Når flyr svanunger
Når kan svanunger fly sørover
S.H. (14.07.2015)
Svar:
Svaneunger holder seg sammen med foreldrene hele vinteren, og flytter vanligvis bare til nærmeste isfrie områder, ikke nødvendigvis sørover.
Roar Solheim (15.07.2015)
Trane eller Hegre ?
Mandag 13 juli 2015 var jeg og gikk en tur ved Arntjønna litt sør for Mosjøen og kom over 2 store fugler på stien i skogen, og fikk tatt et par fine bilder. Jeg har sett disse fugene her mange ganger, men da alltid ute på store åpne områder, myrer eller marker, men i dag gikk de på en sti og spiste. Jeg er nå usikker på om dette er Hegre eller Trane ?
R.S. (14.07.2015)
Svar:
Dette er en trane.
Roar Solheim (15.07.2015)
Er dette en Lom ?
8 juli var jeg en tur ved en liten tjønn på Skalandsåsen litt nord for Mosjøen og der fikk jeg se en fugl som lå helt urørlig på en liten holme ca. 15 meter ute i vannet. Jeg fikk tatt flere bilder av fuglen, som hadde 1 unge, og lurer på om det kan være en Lom ?
R.S. (14.07.2015)
Svar:
Ja. Dette er en smålom.
Roar Solheim (15.07.2015)
Fuglunger - hvilken type?
Lurer på hva slags fugler dette er? Bildet er tatt midt på dagen i Skafså, Telemark.
M. (14.07.2015)
Svar:
Dette er et reir med unger av gråfluesnapper.
Roar Solheim (15.07.2015)
Hva heter den ?
Fant det ut på skogen hva heter den .
N.N (14.07.2015)
Svar:
Dette er en rødstrupe.
Roar Solheim (15.07.2015)
Identifikasjon av fugl
Legger ved bilde av en fugl som fløy på vinduet på hytta vår
12.juli. Den kom seg heldigvis igjen. Har prøvd å identifisere den men synes den få karakteristika. Sted er Askerøya i Tvedestrand kommune.
A.L. (15.07.2015)
Svar:
Dette er en hagesanger.
Roar Solheim (15.07.2015)
Spørsmål:
Hva heter denne fuglen?
N.N (15.07.2015)
Svar:
Dette er en steinskvett hann.
Roar Solheim (15.07.2015)
Spørsmål:
Hei, lurer på hva denne fuglen heter. Den er veldig liten, som man kan se sammenlignet med bladene rundt.
Mvh
Lan Ngo Mjeltebakk
N.N (15.07.2015)
Svar:
Litt vanskelig å si helt sikkert, men det ser mest ut som en løvsanger.
Roar Solheim (15.07.2015)
Stokkand eller..?
Var og matet endene på brygga i Egersund, og her var denne store anden. Helt mørk, men litt grønt skinn på hodet, men mye større enn de andre endene..
T. (15.07.2015)
Svar:
Dette er en mørk (tamform) av stokkand.
Roar Solheim (15.07.2015)
fugler og sneglegift
Jeg har en flokk spurver i hagen.
Oppdaget at de spiser opp sneglegift jeg har strødd i et bed.
Er dette farlig for dem?
K. (15.07.2015)
Svar:
Dette er en interessant observasjon, og jeg håper du har mulighet til å følge med og se om spurver dør av dette eller ikke. Jeg vet dessverre ikke hva denne sneglegiften inneholder, og om dette er skadelig for fugler. Men det faktum at du har sett at fugler spiser dette, gjør at vi må ta tak i forholdet og finne ut om det skaper problemer for fugl. I så fall er dette noe som bør forbys (og hva sier hageeierne da???).
Roar Solheim (15.07.2015)
Gulpebolle.
Hei, fant en gulpebolle på snaufjellet, lå på en liten bergknaus. Lurer på hvilken ugle eller rovfugl den er fra? Legger ved bilde jeg tok da jeg var hjemme igjen. Bollen er full av små bein fra smågnagere og litt gråaktig ull.
N.N (07.07.2015)
Svar:
Det er dessverre ikke mulig å bestemme hvilken art som har gulpet opp denne, bare ut fra dette bildet.
Roar Solheim (13.07.2015)
Skogsnipe eller Grønnstilk?
Har flere bilder av fuglen som jeg spurte om nettopp. Legger ved ett til her.
Tatt i går i nordmarka på elvassmyra.
M.L. (08.07.2015)
Svar:
Dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (13.07.2015)
foring av fugleunger
Hva forer frøspisende fugler, f. eks. Dompapp, ungene sine med. Tar de med seg silsikkefrø til ungene?
Takk for svar!
N.N (09.07.2015)
Svar:
Selv frøspisende fugler forer nok ungene for det meste med insektrr. Unntaket er korsnebbene, som forer ungene på konglefrø.
Roar Solheim (13.07.2015)
Spørsmål:
hei jeg fant i dag en fugl med brukket ving ute på veien. tok den med meg hjem og la den i en pappeske. hva kan jeg gjøre for å hjelpe den? vet ikke hvor alvorlig han har skadet seg:(
P. (10.07.2015)
Svar:
Vanskelig å gi råd uten et bilde av fuglen.
Roar Solheim (13.07.2015)
Hvordan hjelper vi en skjære som mister fjærene på halsen?
He!
Vi har et skjærepar med reir rett ved huset som vi etterhvert har fått et forhold til. Den ene (hunnen, tror i) har mistet fjær rundt halsen og øverst på brystet en stund nå, og begynner å se veldig pjuskete ut. Halsen er helt bar fra rett under nebbet og ned til brystet og det ser ut til å bre seg videre nedover.
Vi er veldig bekymret for at hun blir sykere og sykere og vil gjerne gjøre noe, hvis vi kan. Noen tips til hva vi kan gjøre, og hva det er som kan feile fuglen?
K. (13.07.2015)
Svar:
Tror dere bare må la den være i fred, og følge med og se hvordan det går.
Roar Solheim (13.07.2015)
skadet fugl på balkongen
Har en fugl som er skadet i hoften eller beina. Vingene funker greit, men den får vondt når den prøver å fly så den ligger på verndaen min hjelpesløs. Den kræsjet i en vegg tror jeg. Den er større enn en spurv, mindre enn en kråke og er helt brun. Kråker og måker prøver å angripe den, men den har venner den kaller på som kommer å jage kråkene og måkene vekk. Jeg har gitt den vann og fuglefrø, men lurer på om det er noe mer jeg kan gjøre for den? Den har bæsjet på seg selv og har ikke kontroll på avføringen virker det som. Lurer på om den har indre skader. Redd for å ta den med til veterinær ettersom jeg tror de kanskje vil avlive den, eller at den skader seg mer hvis jeg stresser den ved å flytte den. Noen råd vær så snill?
C. (13.07.2015)
Svar:
Et bilde ville ha hjulpet. Hvis den har indre skader, vil den sannsynligvis dø etter en tid. Det beste du kan gjøre, er å holde den i en eske m. Papir ii bunnen som kan suge opp skitten, og gi den tilgang på vann. Kommer den seg ikke etter 1-2dager, bør den trolkg avlives.
Roar Solheim (13.07.2015)
Bakgårdsfugl
Tror denne fuglen bor i bakgården min, og jeg lurer på hva slags fugl det er.
B. (13.07.2015)
Svar:
Dette er en ung måke, men litt vanskelig å gi sikker artsbestemmelse fordi jeg svarer fra telefon.
Roar Solheim (13.07.2015)
Havørn
I dag observerte jeg en havørn på Uvår ytterst i Søgneskjærgården.
Dette er vel et uvanlig syn så langt sør?
Mvh Tom Bredesen
N.N (13.07.2015)
Svar:
Nei. Hvørna er etablert i begge Agderfylkene, men det er likevel ikke ofte du får se dem.
Roar Solheim (13.07.2015)
forlatte unger?
hei. Har et spm. Har fuglekasse med fugle unger i... Å ingen av foreldrene har vist seg på flere timen.. det kvitrer godt i kassen å jeg får vondt i meg. Noe jeg kan gjøre eller la naturen gå sin gang?
N.N (13.07.2015)
Svar:
Det er nok best å la fuglene være. Det KAN hende at de voksne dukker opp. Det er som regel ikke noen god ide å forsøke seg som fosterforeldre for fugleunger.
Roar Solheim (13.07.2015)
Sneglegift lagt ut på offentlig sted?
Hei. Jeg observerte for få dager siden at det lå haugevis av døde snegler i veikanten langs en åker. Det var minst 50 snegler i hver haug, og det var strødd et hvitt pulverliknende stoff der. Sneglene var ikke tråkket på, men hele. For meg så det ut som de var forgiftet. Vet du hva slags stoff det eventuelt kunne være, og er det ikke forbudt å legge ut gift på offentlig sted?
E. (13.07.2015)
Svar:
Tror ikke det er forbudt å bruke sneglegift.
Roar Solheim (13.07.2015)
Horndykker
Jeg har fulgt med et horndykkerpar som i mange år har hekket i sivet i et mindre tjern. Unger hvert år - litt variabelt antall. I år har alt gått galt. De har gjort bortimot 10 forsøk på egglegging i perioden juni til begynnelsen av juli. Eggleggingen ble gjort i 3 forskjellige reir, som ble bygd i perioden, med noen få meters mellomrom. Mink (og grevling) ble observert like ved først i perioden, og jeg mistenker særlig førstnevnte for å ha tatt egg i begynnelsen, men jeg tror ikke dette er forklaringen på alle de senere mislykkede forsøkene. Det jeg lurer på er om biologien kan være slik innrettet at kvaliteten på eggene som legges sent er av for dårlig kvalitet, rett og slett fordi eventuell klekking sent i juni, eller juli, ville føre til at ungene ikke får tid nok på seg til å bli store nok til å bli flyvedyktige/levedyktige?
N.N (13.07.2015)
Svar:
Du berører et interessant spørsmål, som jeg ikkd kan gi noe entydig svar på. Egglegging krever mye ressurser (energi) fr fuglene, og det kan hende at de seneste eggene inneholdt for lite nærinc til at et foster kunne utvikles.
Roar Solheim (13.07.2015)
Stor hodeskalle
Hei. Jeg fant en del beinrester spredd vidt i skogen i går, sammen med litt fjær. Blandt beinrestene lå en hodeskalle jeg ikke helt klarte å assosiere med noe. Den var ca. 20 cm fra bakhode til nebb, og hadde stor kraniehule. Rundt øyehulene satt det igjen to syltynne bein fra overkjeve og opp. Jeg søkte litt og fant en eldre tråd, med en skalle som ligner: http://beta.fuglevennen.no/sporsmal/?q=8,25&antall=25&offset=1&term=Hodeskalle&send=Søk!&q_id=18504
Men her ble det konkludert med at skallen tilhørte en nise, noe jeg tviler sterkt på at dette var, i og med at mitt funn ble gjort i skogen langt inne i en dal, milevis fra sjø.
Hva slags enorme fugl kan dette stamme fra? Svane, struts?
J. (24.06.2015)
Svar:
Jo, - dette er et nisekranie. Kan selvfølgelig ha blitt bragt dit av andre mennesker, eller av et rovdyr.
Roar Solheim (13.07.2015)
Ta vare på eit fugleegg
Hvis det bare ligger et egg i fuglekassen, kan jeg ta vare på egget da? Og hva skal jeg gjøre når det klekkes?
D.N. (06.07.2015)
Svar:
Du kan ikke ta inn nylagte fugleegg hvis de kan klekkes. Er det derimot et ubefruktet egg som ligger igjen etter at fuglene er ferdige med hekkingen, kan du ta vard på drt.
Roar Solheim (13.07.2015)
Ugleunger
Hvilke ugle er dette? Hva skal jeg gjøre for å la de vokse opp da de er forlatt, har de i et stort hundebur å lar de være på plen noen timer , de får kjøtt,fisk,skal de ha mye veske?
H.J. (07.07.2015)
Svar:
Ikke mulig å besvare uten et bilde.
Roar Solheim (13.07.2015)
Kan svarttrost lage pipelyder?
Hvorfor lager svarttrosten tynne pipelyder nesten som en trekryper?
L.H.N. (08.07.2015)
Svar:
Det er en varsellyd når en fare (rovdyr elker rovfugl) er i nærheten.
Roar Solheim (13.07.2015)
Due på oljeplattform
Hei. For 2 dager siden oppdaget vi en due her på oljeplattformen vår. Den var "pjuskete I fjøran", men vi ga den mat og vann. Den ser nå fin og frisk ut. Men spørsmålet er om den vil dra herfra, eller om den har fått forstyrrelser I "kompasset" sitt, og mest sannsynelig vil dø her.
Mvh Bente
B.H.Ø.S. (07.07.2015)
Svar:
Hvis den kommer til hektene etter å ha fått mat og vann, vil den nok kunne fly videre selv også.
Roar Solheim (13.07.2015)
fuglunge flydd på vindu
Hei, fant denne fuglungen for en time siden midt i Oslo, den har nok flydd på et vindu og lå livløs og våt på bakken. Tenkte å flytte den fra fortauet og inn i en busk, men da jeg løftet på den bevegde den litt på beina. Tok den derfor med inn, lagt den på varmepute og gitt den noen smuler. Beveger ikke på seg, men vet ikke om den er død. Jeg er ikke i stand til å avlive den selv, selv om jeg forstår at det er det mest humane. Hva kan jeg gjøre? Ser flere steder at man ikke skal flytte på fuglunger, men den var altså helt livløs. Ser litt ut som den mangler noen fjær, men regner med det er mest fordi den er helt våt.
L. (08.07.2015)
Svar:
Litt vanskelig å se om dette er en kjøttmeisunge eller noe annet, menden ser såpass forkommen ut at jeg tviler på at den kunne klare seg.
Roar Solheim (13.07.2015)
Måke unge som trenger hjelp
Hei!
Jeg fant en måke unge, uten tegn til foreldre. Den var dårlig, og kald, og veldig tynn. Jeg har sett måkeunger før, som var helt friske, men den e var veldig tynn. den "vaglet" frem og tilbake, og gjorde ikke motstand da jeg tok den opp. Jeg gikk lengre unna, men ingen måker kom. Til slutt tok jeg den med meg hjem, hvor jeg puttet den i en stor eske, og ga den kokt fisk. Den ville ikke ha så jeg måtte tvangsfôre den. Jeg ringte dyrelegen og de sa at den kan ha blitt forlatt siden foreldrene kanskje vet at den er syk, og at jeg kan prøve å mate den til den blir stor, men at jeg må være klar over at så svak som den var, at den kan dø, og om den blir værre, kan jeg ta den med for å avlive den, siden det er det beste. Men jeg murer på hvor mange ganger jeg skal fore den. Den er i en større eske, med høy på den ene siden, en skål med vann på den andre siden, og ved siden av vannet så er det våtfôr for katter på en liten tallerken. Den bor i garasjen, og får mat ca hver 3. Time. (På natten får den mat 2 ganger, ca kl 12:00 og 03:00 eller 05:00, også på morgenen igjen, rundt klokken 09:00. Den har skål med mat fremme hele tiden, men spiser ikke av seg selv, men fra hånda mi. I dag da jeg skulle gi den mat var den frisk og rask. Den fikk gå ute litt. Den gikk rundt og hakket på bakken. Da jeg tok den inn spiste den, og drakk litt, også la den seg på høyet. Den pilte litt på høyet før den la seg og. Så tok jeg litt av kattmaten og "smurte" på veggen til hjørne der den lå i kassa, og den hakket litt på det og spiste mens den lå. Til nå har den fått kokt fisk, kokt potet, og våtfôr for katter (tunfisk). Men jeg har et spørsmål: var de tidene jeg mater den på riktige? Hvor mye mat skal den ha? Bør jeg ta den ut litt hver dag? Den gikk bort til en dam i skogen ved siden av huset vårt, og badet litt, før jeg tok den inn. Kan jeg få svar på spørsmålene? Noen tips? (Den er ca like stor som knyttneven til en voksen person)
M. (08.07.2015)
Svar:
Det høres ut til at du har gitt den veldig ok mat. Det er vanskelig å gi intervaller mellom foring, for måker kan spise mye i ett måltid og vente lenge til neste gang. Hvis den klarer å hakke i seg maten selv, vil den trolig selv også kunne avgjøre når det er på tide å spise igjen.
Roar Solheim (13.07.2015)
Drama i skogen
Kråker, måker, skjære, spove svært opprørte og paniske med mye skrik og skrål flyvende mot et område i skogen. De forsvant etter hvert lenger inn i skogen. Det hele varte en times tid før det roet seg. Etter hvert kom også denne flyvende. Dessverre fikk jeg ikke følgefokuset til å fungere så alle bildene ble uklare, men klarer dere fuglekjennere å se hva dette er ut ifra profilen? Størrelse cirka spurvehauk, ingen glideflukt, heller ikke spesielt rask flukt. Lang stjert. Falk?
N.N (08.07.2015)
Svar:
Klarer dessverre ikke å artsbestemme denne. Men kroppsform er mer lik en jo enn en rovfugl.
Roar Solheim (13.07.2015)
Fugleunger
Går det an å se hva for fugleunger dette er? Bildet er tatt i dag, 8.juli.
Hilsen Bothild Solem.
N.N (08.07.2015)
Svar:
Så små fhgleunger lar seg vanskelig artsbestemme bare ut fra et bilde, dessverre.
Roar Solheim (13.07.2015)
Makrellterner
På en liten holme utenfor våt brygge, ost for Kristiansand, hekker mange makrellterner (flere en tidligere år) og fiskemåker. De har nå unger. Av og til, som på et signal letter alle ternene og flyr elegant og synkront mange runder i sirkel før igjen lander. Hva trigger dem og hvorfor? De flyr naturligvis også individuelt (særlig når de angriper oss bakfra!).
L.G. (09.07.2015)
Svar:
Kan desverre ikke gi deg forklaring på hvorfor dette skjer selv om det ikke er en åpenbar fare i nærheten, annet enn at dette er noe du ser i enhver fugleflokk. Det kan være at ett individ letter på en nervøs måte, noe som får alle de andrd til å gjøre det samme.
Roar Solheim (13.07.2015)
Tjeld og måker med samme reir?
Hei.
I nabohuset, som er et forlatt lite hus, er det et Tjeld-par som ligger i et ganmelt reir (ble ifjor brukt av måker) å ruger. Men på samme tak så er det et måke-par som alltid sitter på pipa, hvor det ikke er noe reir, men som jeg har observert at også de beskytter samme rom ved å jage bort andre fugler som feks kråker.
Kan måker å tjeld benytte samme reir? Om ikke, er det noen annen grunn til at samme måkepar sitter på taket hver dag ved reiret og beskytter "luftrommet" rundt?
H.J. (09.07.2015)
Svar:
Det var en uvanlig og interessant observasjon at tjeldene brukte et tidligere måkereir. Måkene forsvarer neppe tjeldene, men har nok eget reir eller unger i nærheten.
Roar Solheim (13.07.2015)
Irriterende morgenfugl
Hei
Jeg har søkt i tidligere emner nå, men finner ikke ut hvilke fugl som sitter på telefonledningen her ved 5-tida om morgenen og erter kattene. Vi bor nesten helt ute i havgapet på Normøre og fuglen lager samme lyd med en hyppighet på ca 180 ganger pr min. Korte pip som går opp i frekvens på slutten. Det ble så kraftig at jeg måtte stå opp her en morgen for å se om jeg fikk øye på den. Den er helt svart, medium størrelse, litt bustete på hodet. Og den hadde noe som for meg så ut som en mark i nebbet mens den satt der og skrek. Noen idé om hva slags fugl det er?
M. (10.07.2015)
Svar:
Litt vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen, men en av trosteartene er trolig mest sannsynlig art.
Roar Solheim (13.07.2015)
Spurverede
Hei, Spurv har laget rede i en pyntekrans som henger ved siden av inngangsdøra vår på hytta. På søndag ble 4 egg klekket ut. Hvor lenge bør spurvefamlien få husfred før vi kan reise på hytta igjen?
G.I.K. (10.07.2015)
Svar:
Det er neppe spurv, men trolig en annen spurvefuglart. De fleste småfugler har ungene i redet ca (12) 14-16 dager. Når de hopper ut, er ikke lenger redet av verdi for dem.
Roar Solheim (13.07.2015)
Kjøttmeis
Vi har fuglekasse i hagen og der oppholder det seg en kjøttmeis. Det er ikke egg eller unger i redet men hun ligger der hele tiden. Hun flyr ut innimellom. Men vi lurer på hvorfor hun ligger der uten unger eller egg. Kan hun være syk? Håper på svar :)
T.J. (10.07.2015)
Svar:
Den er neppe syk, men jeg kan dessverre ikke se noen åpenbar forklaring til at den oppfører seg som den gjør.
Roar Solheim (13.07.2015)
Hvordan gi skadet skjæreunge best mulighet til å klare seg?
Hei!Fant en 3 uker gammel skjæreunge, med brukket ben, på en bussterminal. Tok den til dyrlege,og de har forsøkt å spjelke foten, så den skal gro.
Har hatt den i ca 2 uker nå,og lurer på hvilke muligheter det er for at han skal kunne leve godt i naturen. Bør jeg sette den ut med bussterminalen jeg fant den, for å se om den blir tatt imot av slekta?Vil de fortsatt kjenne den igjen, etter flere uker?
Den skadde foten har ikke gripeevne. Kan den bli tatt av dage pga handikappet?
Det er finere natur,med skog og fjell,her som jeg bor. Men her finnes det jo andre skjærer,og jeg har forstått at de er svært territoriale, og antagelig vil utslette utenforstående skjærer.. Hva bør eg gjøre for å gi den best odds på å klare seg?
E. (10.07.2015)
Svar:
Denne må nok fores i flere uker før den er stor nok til å klare seg selv. Det er ikke noe poeng i å sette den ut akkurat der du fant den, så du kan la den gradvis "løsrive" seg drr du bor.
Roar Solheim (13.07.2015)
Snegle
Hei.
Hvilken fugl spiser svarte skogssnegler?
N.N (10.07.2015)
Svar:
Såvidt vites, ingen norske fuglearter. Tamme moskusender sies å være sneglespisende.
Roar Solheim (13.07.2015)
Spurver, skjærer og kråker
Hei,
Jeg har en uteplass med bl.a. et stort morelltre og blomsterbed etc. Den grenser mot et friområde, og jeg har således en mengde fugler her, mest spurver, og dessverre kråker og skjærer, men også noen sangfugler.
Har laget et fuglebad av en stor potteskål, og det er veldig populært for alle sammen, også som drikke.
Problemet er selvsagt de store: skjærer og kråker, som er dominerende. Av diverse spørsmål i spaltene ser jeg at det anses så å si umulig å bli kvitt skjærer og kråker - ?
Et spørsmål til: Jeg ser at kråkene spiser blader fra trærne som ligger i drikkevannet og er blitt oppbløtte. Er dette 'normalt' ?
Vennlig hilsen
Inger
N.N (12.07.2015)
Svar:
Du må nok akseptere de fuglene som dukker opp av egen vilje. Vet dessverre ikke noe om bladspisingen du beskriver, og kan ikke si om dette er vanlig eller et avvik.
Roar Solheim (13.07.2015)
kongeørn
kan kongeørna angripe menneske viss du nærmer deg reirplassen?
A. (11.07.2015)
Svar:
Så godt som aldri. Men det kan finnes unntak med enkeltindivider som kan komme ganske nær, men det har bare hendt noen få ganger.
Roar Solheim (13.07.2015)
Hvilken fugl er dette?
Denne tassen flyr rundt i trærne nær hytta vår på Tustna i Aure kommune, og jeg lurte på hvilken det er. Lyden minner litt om gransangeren, men istedenfor å plystre lager den en slags tappe-lyd. I tillegg mangler denne den lyse stripen gransangeren har over øyet.
V.L. (12.07.2015)
Svar:
Dette er en møller. Det er varsellyden du beskriver.
Roar Solheim (13.07.2015)
Svarthvit fluesnapper
Mater paret ungene kun i 15-17 dager?
Forlater hele familien fuglekassen etter dette, eller blir de værende i kassen til trekktiden er inne?
Kommer samme par tilbake til kassen neste år eller er det tilfeldig hvor de finner plass?
S.A.T. (12.07.2015)
Svar:
De mater nok ungene en stund etter at de forlater kassa. De kommer ikke tilbake til kassa etter at de har hoppet ut. De voksne KAN komme tilbake, men det kan like gjerne være andre individr som hekker der neste år.
Roar Solheim (13.07.2015)
Spurvehauk eller?
Beklager bildekvaliteten, men håper dere klarer å artsbestemme den likevel. Den oppførte seg ikke slik jeg vanligvis ser spurvehauken, sittende i et tre eller jaktende på småfugler mellom husene. Denne fløy i store sirkler høyt oppe, med småfuglene opphisset etter seg. Måkene ble også urolige. Etter en stund dalte den på spredte vinger ned mot skogen, så ikke ut som den jaktet på noe da den ikke hadde stor fart. Kom tilbake og fortsatte å fly i store sirkler, denne gang litt nærmere for så å stige i sirkler til stor høyde.
N.N (12.07.2015)
Svar:
Ja, dette er dn spurvehauk. Den kan sirkle seg opp i lufta lik en våk.
Roar Solheim (13.07.2015)
Skjæreunge
Har tatt beslag i en skjæreunge som noen unger hadde funnet og løp rundt med (i en plastpose!). Den er ganske stor, men ikke flyvedyktig ennå. Vet ikke helt hvor redet er. Den ser hel og fin ut, om enn noe traumatisert. Tenker den kan klare å overleve, men vet ikke helt hva som er best - å sette den ut igjen eller å prøve å fore den her. Hva er rådet deres?
A.K. (11.07.2015)
Svar:
I dette tilfellet må du nok fore ungen til den blir flyvedyktig/selvstendig.
Roar Solheim (12.07.2015)
kongeørn
hei. jeg har sett en kongeørn som sirkler over ett skogs området og lurte på når er de mest aktive på dagen? også hva er den letteste måten og lokke de nærmere med har lyst til og få tatt noen bilder av en kongeørn?
N.N (11.07.2015)
Svar:
Det er ikke enkelt å lokke en ørn nærmere, annet enn når ørner kommer for å spise fra et åte.
Roar Solheim (12.07.2015)
Kjøttmeis
Vi har en fuglekasse med kamera, og for noen dager siden var det 5 små kjøttmeisunger der. De ble regelmessig matet, men vi så at en av ungene var mindre grådig enn de andre 4. Av og til dyttet mamma bort de grådigste, og sørget for at minstemann fikk en godbit. Men noe var nok galt, og ofte satt den rolig i et hjørne. En morgen var bare 4 av ungene i live. Det er litt vanskelig å se, men det virket som de 4 spiste på minstemann. Vi har ikke åpnet og tittet ennå, vi tenkte å vente til ungene har forlatt redet. Spiser kjøttmeisa sine egne i slike tilfeller?
F. (12.07.2015)
Svar:
Det er mer sannsynlig at en av de voksne har fjernet den døde ungen.
Roar Solheim (12.07.2015)
Pinne foran åpningen på fuglehus?
Jeg har hørt at det ikke skal være pinne til å lande på foran åpningen på et fuglehus, da kan rovfugler lande der for å spise ungene. Stemmer dette i forhold til stærkasse, eller andre fuglehus?
C.S. (12.07.2015)
Svar:
Ja. sittepinner trengs ikke, og bør unngås.
Roar Solheim (12.07.2015)
Ugle fjær?
Vi har funnet denne fjæren på Roverud, Kongsvinger i et område hvor vi vet det er mye ugler, av mange slag. Kan dette være en fjær fra en Hubro eller Kattugle? Fjæren er ca 7 cm på det bredeste og er 31' 5cm lang. Skaftet er 7 cm langt
T.B. (12.07.2015)
Svar:
Nei. Dette er en fjær fra en hubro.
Roar Solheim (12.07.2015)
Gul stripe
Har matet fugler i flere år. I dag så jeg en fugl på størrelse med en spurv på fuglebrettet med markant gul stripe på vingen. Ellers mye sort i fargen. Hva kan dette være.
S.H. (09.07.2015)
Svar:
Kan kanskje være en grønnfink.
Roar Solheim (11.07.2015)