Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 417 til 32 466 av totalt 49 995 spørsmål «forrige neste»
Hjelpsomhet mellom arter
Veldig moro å følge med fuglene i hagen. Jeg observerte en dag at grønnsisiken tigget mat (og fikk det) av både grønnfinken og kjernebiteren. Noen fuglearter er sikkert mere vennlige med hverandre enn andre. Spørsmålet mitt er om det noen gang hender at en fugleart overtar ansvaret for en annen arts unger hvis foreldrene har forlatt redet?
H. (22.07.2015)
Svar:
Flotte dokumentasjonsbilder! Du har gjort en interessant observasjon. Mange fugleunger har kraftige farger i gapet, noe som stimulerer de voksne til å putte mat i ungene når de gaper og tigger om mat. Disse signalene kan være så kraftige stimuli at andre arter også kan reagere hvis de ser et slikt gap, og mate ungen. En skal heller ikke se bort i fra at tendensen til å gjøre dette kan være større hos fugler som har mistet sine egne unger, enn hos andre som har egne unger å fore. Det forunderlige her er at det ser ut til at grønnfinken og kjernebiteren gir mat til en VOKSEN grønnsisik HANN. DET gjør det straks mye mer uforståelig, så her klarer jeg ikke å gi en god forklaring på hva som kan ligge bak.
Roar Solheim (22.07.2015)
Svale
Er det riktig at taksvalene sine egg ikke er klekket ennå, den 21.7?
T.K. (22.07.2015)
Svar:
Eggene fra første kull er nok klekket og ungene store allerede, men dette kan være kull nr 2. Svalene kan legge flere kull i løpet av sommeren.
Roar Solheim (22.07.2015)
Fugleunge
Hva er dette. Kan det være en grå fluesnapper unge ?
N.N (22.07.2015)
Svar:
Nei. Dette er en rødstrupeunge.
Roar Solheim (22.07.2015)
Tjeld
Hei
Vi har et tjeldebarn her, som brakk sin ene vinge da den skulle forlate redet på et tak i nærheten. Muligens kan det også ha vært rovfugl som prøvde ta den med seg, men at den da falt fra grepet. Vingen er liten i forhold til den andre, men den er frisk og fin ellers. Den flyr ikke. Er bekymret for den, da de andre 3 har reist sin vei for i år. Hva kan gjøres?
G.F. (22.07.2015)
Svar:
Dersom vingen ble skadet da ungen var liten, og den har vokst opp med permanent vingeskade som gjør at den ikke kan fly nå, så vil den heller ikke bli flyvedyktig senere. Da er det ikke mye en kan gjøre med en slik fugl. Enten kan den overlates til seg selv og kanskje leve forholdsvis bra inntil vinteren kommer, eller så må den avlives siden den ikke vil klare seg i det langge løp.
Roar Solheim (22.07.2015)
Dvergfalk
Er dette en Dvergfalk? Fløy seg på vinduet på hytta. Fløy videre etter en kort stund.
T.T. (21.07.2015)
Svar:
Ja, dette er en dvergfalk, en ungfugl fra i sommer.
Roar Solheim (21.07.2015)
Identifikasjon av fugl
Lurer på om jeg kan få hjelp til å finne ut hvilken fugl dette er. Bildet er tatt i dag på Radøy i Hordaland. Det var 2 eller 3 av samme sorten som lette etter åmer i buskene og de laget hele tiden en skutrende lyd.
H.M. (21.07.2015)
Svar:
Dette ser ut som en ung tornsanger (veldig rødbrun på vinge/rygg).
Roar Solheim (21.07.2015)
Svale baby
Har funnet en svale baby ikke åpnet øynene enda... Hva Gjør jeg med den.... fått i den litt mat men vanskelig.... hjelp!!!!
M. (21.07.2015)
Svar:
Et bilde kunne ha hjulpet - ikke lett å gi noen riktige råd når en ikke ser hva dette er.
Roar Solheim (21.07.2015)
Katta kom hjem med fjær
Hei. Vår kjære katt kom hjem med store sår og ei fjær i øret. Så vi ble nyskjerrig på hvem han har slåss med. Kan dere hjelpe oss? Hilsen Irene og ongan i Bodø.
I.S.Å. (21.07.2015)
Svar:
Dette er en rugdefjær, så DEN har neppe klar å gjøre katta noe, snarere tvert om, dessverre.
Roar Solheim (21.07.2015)
And?
Hørte for kort tid siden en snål lyd (som den lyden de gamle tre leketogene lagde da de ble trukket bortetter gulvet), titter ut av vinduet, og der løper en ande(?)mor med 5 unger!
Det jeg lurer på, er hva slags fugl dette er? Rakk ikke ta bilder, da jeg løp ut for å passe på at ikke kattene tok fugla.
Andemor var grå, med brunt hode...hva er dette for slags fugl?
Takk!:)
M. (21.07.2015)
Svar:
Beskrivelsen kan passe med laksand, siland eller kvinand, kanskje helst en av de to førstnevnte.
Roar Solheim (21.07.2015)
Er dette en Linerle?
Hei lurer på om dette er en som jeg kan hjelp, den ser ut til å ha blitt kastet ut av redet. da foten er deforert. eller bare brukket i fall? Ser ut som de har hatt bolig oppunder taksteinen på huset vårt.
Skal jeg ta den inn, eller.. La naturens gang..osv..
Jeg har gitt den vann i skål, men har ikke noe mark snegler. kan jeg gi den noe annet. har prøvd å se om mor far hjelper til, men ser ikke sånn ut, men en annen fulg fra ett annet hus her var innom... ? Har null peiling, men synes synd på lille krabaten.
N.N (20.07.2015)
Svar:
Dette er en linerleunge, og i dette tilfellet ville jeg la den være. Fotskaden kan fuglen klare å leve med, og det er lite trolig at du kan gjøre den bedre ved å fange inn fuglen og mate den selv. Den blir trolig matet av sine foreldre, og vil være selvstendig om kort tid.
Roar Solheim (21.07.2015)
Rødstrupe unge
Hei. Hva mater man en rødstrupeunge med?
N.N (20.07.2015)
Svar:
Rødstruper er insektspisere. Melbillelarver (som man kan få tak i på en dyrebutikk), egner seg bra.
Roar Solheim (21.07.2015)
Måkeunge
Har funnet en måkeunge som hadde vært alene ute siden tidlig på dagen til sent på kvelden før jeg bestemte meg for å ta den inn. Den spiser og virker frisk selvom jeg så en måle hakke løs på den. Lurer på hvordan jeg kan ta vare på den til jeg slipper den ut. Lurte også på hvor stor esken jeg har den i mens den er liten bør være
A. (21.07.2015)
Svar:
Et bilde av ungen for å bedømme alder hadde hjulpet. Måker er altetere og kan fores med veldig mye forskjellig, så lenge det er ukrydret mat. Den må fores til den selv velger å fly avsted.
Roar Solheim (21.07.2015)
Skadet / forlatte måkeunger?
Hei, det er to måkeunger som har vært på det samme stedet i 2 dager nå uten noen måker i nærheten som passer på. Kunne gå 2 meter unna de uten at det dukket opp noen måker som angrep meg. Det ser også ut til at den ene måkeungen er skadet, da den har ligget på det samme stedet i hele dag.
Hvem skal jeg ringe vedgående dette?
D. (20.07.2015)
Svar:
Det er dessverre ingen som spesielt tar seg av skadde fugler eller fugleunger i Norge, så du må forsøke å finne noen fuglevenner nær der du bor, det er dessverre det eneste rådet jeg kan gi deg.
Roar Solheim (20.07.2015)
Ugle
Hei. Kom over 3 stk unger i juni. Er det mulig å si hvilken art det er?
A.O. (20.07.2015)
Svar:
Ja. Dette er en kattugleunge, og den ser flyvedyktig ut.
Roar Solheim (20.07.2015)
Hvorfor hakker fasanen på bilen?
Hei,
De siste par ukene har et fasan-par gjort seg veldig stuevarme i min hage. De er vakre og flotte, og i og for seg velkomne, så lenge de ikke ødelegger. Men, hanen har i det siste fått det for seg at den skal hakke på bilen min, og på skiboksen som står inntil en vegg. Den (de? Usikker på om det er han eller hun som er mest ivrig) har også gått løs på kjellervinduet ved en del anledninger. Har inntrykk av at det er de åpne vinduene den hakker på, men er usikker på om den gjerne vil inn, eller bare hakker for hakkingens skyld.
Hvorfor gjør den/de dette? Hva kan jeg gjøre for å få den til å slutte med hakkingen? Vil jo helst unngå skader på både fasan, bil og vindu.
S.H. (20.07.2015)
Svar:
Fuglen ser nok sitt eget speilbilde, og hakker på en innbilt rival.
Roar Solheim (20.07.2015)
hvilken korsnebb
hei igjenn, takk for rask tilbakemelding på gårdagens båndkorsnebbspørsmål.
artig å høre at dette er en art i fremgang her i norge.
denne og flere andre slo seg ned i mine foreldres lerketre for noen dager siden. og jeg sliter litt med å finne ut av hvilken det er. heller litt mot ung gran, da den ikke har spesielt kraftig hverken nebb elle nakke.
har også en del dårlige bilder (langt hold og motlys)av en eller annen sanger jeg så i nordtrøndelag på samme turen som nevnt i forrige spørsmål, som jeg ikke klarer å finne ut av. går det ann å sende hele mappen med bilder til en epostadresse for å få en vurdering. jeg sliter litt med å finne 1 bilde som er nok til å artsbestemme. men om dere hadde fått se fra flere vinkler, så kanskje det kunne hjelpe.??
hilesen Aleksander Lind
N.N (20.07.2015)
Svar:
Fuglen på dette bildet er nok en grankorsnebb, tror jeg.
Du kan forsøke å sende som vedlegg til e-post til meg som svarer.Roar Solheim (20.07.2015)
Fugl.
Hei. Hva slags fugl er dette? Synes den ligner litt på en due,men finner ingen helt lik i noen fuglebok.
N.N (20.07.2015)
Svar:
Dette ER en due av typen bydue/brevdue/tamdue. Disse kommer i mange farger og også størrelser.
Roar Solheim (20.07.2015)
And
God morgen ! Bor i Kr.sand ved utløpet av Otra og har observert en andetype, ganske stor, hvit på bryst, helt mørk på rygg og hode, med røde ringer rundt øynene. Hva slags and kan dette være ? Mvh. Bjørn Erik Wetrhus
N.N (20.07.2015)
Svar:
Du har bok sett en moskusand - en rømt tamand.
Roar Solheim (20.07.2015)
Spørsmål:
Holder et skjærepar sammen livet ut?
L.V. (19.07.2015)
Svar:
Vanligvis holder de fleste av kråkefuglene sammen i par heler livet.
Roar Solheim (19.07.2015)
Svaler som har bosatt seg inne på et nytt moderne lager
Har et problem med at flere svaler har bosatt seg i lastehusene utvendig og også inne på en moderne omlastingsterminal. Etter 16:00 på hverdager er terminalen stengt, så de svalene som er inne kommer ikke ut før nattskiftet går på kl. 22:00
Fredag stenger det kl. 16:00 og er stengt frem til søndag kveld kl. 22:00
Hvordan kan vi bli kvitt svalene på en etisk og forsvarlig måte? Altså få de til å flytte.
Takknemlig for forslag.
K.B. (19.07.2015)
Svar:
Dette er slett ikke enkelt. Dere må merke dere hvor de klarer å bygge reder, la dem bli ferdige med ungene denne sommeren, og så gjøre det umulig for dem å bygge inne i bygningen før neste hekkesesong, med oppstikkende pigger eller lignende som umuliggjør redebyggingen.
Roar Solheim (19.07.2015)
Ringduereir
Ikke noe spørsmål, men en observasjon. Ringdua har startet andre kull og ruger på sine to egg i en stor gran på Nesøya. Mvh Kristoffer.
K. (19.07.2015)
Svar:
Ringduene kan ha opp mot 3-4 kull i løpet av sommeren.
Roar Solheim (19.07.2015)
Dvergspettunge
Reddet en dvergspettunge (tror jeg, ut ifra fugleboka) fra katten min. Undersøkte den, og fant ingen synlige skader. Den fløy opp i et tre, men satte seg seinere på bakken. For å beskytte den mot kattene tok jeg den med inn og satte den i en pappeske. Den har fått frø, brød og bær. Er dette tilstrekkelig kost? Etter 3 døgn forsøkte jeg å sette fuglen ut i skogen igjen, langt unna katter. Den fløy litt, men satte seg i lyngen og gjorde ingen flere forsøk på å fly. Etter en stund tok jeg den inn igjen, med tanke på skjærer og rovfugl - hvis den hadde blitt sittende stille ville den bli et lett bytte. Er dvergspettungene avhengige av foreldrenes foring etter de forlater redet? Denne er ganske stor, ca 18 cm, sort og hvitspettete med rustrød flekk på hodet. Mangler dessverre bilde. Den virker frisk og hopper litt ut av esken og rundt på gulvet, flyr litt.Når er det forsvarlig å sette den ut igjen? Er det normalt at den vil sitte på bakken?
S.H.R. (19.07.2015)
Svar:
Ikke lett å vurdere om den er OK eller ikke - katteskader er ofte vanskelige å bedømme fordi katten kan ha punktert kroppen til fuglen med skarpe klør, uten at dette sees. Vet heller ikke hvor lenge spetteungene fores av de voksne etter at de forlater reiret, før de kan finne mat selv. Jeg ville forsøk å gi den en meisebolle å hakke på - det er fett, og lett å få hakket løs matbiter for spetten.
Roar Solheim (19.07.2015)
Due på terrassen.
Det sitter en due på terrassen min, når jeg går ut prøver den å fly, men det virker ikke som dem klarer det. Hva kan jeg gjøre med den?
N.N (19.07.2015)
Svar:
Bare la den sitte, kanskje sette ut noe vann og brødsmuler til den dersom den er svekket, så flyr den forhåpentligvis videre etter en stund.
Roar Solheim (19.07.2015)
Mulig myrhauk
Hei, vi fikk se et par av denne fuglen på Slettefjell i Valdres (Øystre Slidre) nå i uke 29/2015.
Lurer på om det kan være myrhauk?
Mvh Lars
L.F. (19.07.2015)
Svar:
Nei. Dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (19.07.2015)
Havre
Jeg forer småfugl med havere som er beregnet på hest. Er det greit?En venn mener havren kan svelle opp og ta livet av fugelen.
I.G. (18.07.2015)
Svar:
Dette skulle ikke være noe problem. Fuglene fordøyer frø og korn uten problemer, og vi har ingen dokumentasjon på at svelling i mage har drept småfugler.
Roar Solheim (19.07.2015)
Fugl stjeler smykker??
Er det sant at en kråke stjeler smykker?
Kjøpte nemlig et veldig nydelig smykke til min mor hvor hun da ringte meg og sa en kråke hadde tatt den, er dette mulig???? Setter pris på svar 😊😊😊😊
N.N (18.07.2015)
Svar:
Kan nok ikke kategorisk si at det er umulig, selv om det slettes ikke er svært sannsynlig. Dette er nok mer gammel overtro enn faktiske forhold, og forestillingen er mer knyttet til skjærer. Har ikke selv hørt at noen har ment at kråker skulle kunne gjøre slike ting.
Roar Solheim (19.07.2015)
Hvilken fugl?
Hei,fant denne fjøra ved sjøen på Sotra. Synes den var litt spesiell og lurer på hvilken fulg den tilhører?
K.H. (18.07.2015)
Svar:
Dette er en fjær fra en hubro.
Roar Solheim (19.07.2015)
båndkorsnebb
hei.
jeg var på kjøring mellom oslo og finnmark forleden dag, og kom ever en fugl med to brede hvite bånd på vingene. er det noen andre fugler enn båndkorsnebb som har disse.
så ut for meg som om de begynte bakerst på vingen, nesten på samme punkt og da ganske smale, og jo lengre frem på vingen de kom, jo bredere ble de (ca 1 cm) og avstanden mellom økte.
ryggen og vingene forøvrig var relativt mørke.
mvh
Aleksander Lind
N.N (19.07.2015)
Svar:
Du kan nok ha sett båndkorsnebb, for det har faktisk blitt sett en del av disse i Norge i år, og noen er til og med funnet hekkende.
Roar Solheim (19.07.2015)
Gjøk som galer annerledes
Hei. På fjelltur/telttur i finnmark i sommer hørte vi en gjøk som galte tre ganger, ko-ko-koo... Vi syntes det var litt søt og morsomt, en gjøk med personlighet. Den galte i flere dager på samme måte, er dette en "talefeil" eller? :-D
R.D. (19.07.2015)
Svar:
Vet ikke om det bør kalles "talefeil", men kanskje en avvikende sang. Gjøken kan også rope flere "ko"-stavelser i rask rekkefølge når den blir opphisset, men dette er det nok ikke så mange som har hørt. Jeg hører det ofte hvis jeg imiterer en gjøk slik at den kommer for å jage bort en innbilt rival.
Roar Solheim (19.07.2015)
Prøver å artsbestemme en falk, Hardangerfjorden
Hallo !
Jeg er nå ved Mundheim, Hardangerfjorden. Her er det en liten koloni med fiskemåker og gråmåker. De har nå (17.07.2015) rundt 4-5 unger. De etablerer seg vanligvis på en liten holme i en våg under hekking, men per idag flyttet de til et mer åpent sted nærmere fjorden. Da jeg kom kjørende med båt ved deres nye tilholdssted så jeg en falk som var noe mindre enn måkene, den var veldig mørk, mørkbrun, nesten svart.
Den ble jaget av omtrent 8-9 måker, den stupte svært raskt for å manøvrere unna(imponerende!), men klarte ikke å oppnå større flygehastinghet enn måkene. Likvel kom den seg unna. Den hadde mye større vingefrekvens enn måkene. Jeg tror det er en vandrefalk, hann. Eller kanskje en jaktfalk? Så hvilken falk kan det være ?
Med vennlig hilsen,
Anders Gravdal
A.G. (18.07.2015)
Svar:
Hvis falken vbirket mindre enn fiskemåkene, kan det nesten virke som at du har sett en av de små falkene - tårnfalk eller dvergfalk. En vandrefalk er mindre enn en gråmåke, men vil ikke virke mindre enn en fiskemåke. Jaktfalk er den største, og mindre sannsynlig ute ved fjorden nå enn om vinteren. Vandrefalk er den mest sannsynlige til å forsøke å jakte på måkene, noe de mindre falkene ikke vil forsøke.
Roar Solheim (18.07.2015)
Hva slags fugl er dette?
Hei
Jeg så denne fuglen som jeg tror er en hunnfugl idag. Har aldri sett den før. Hannen var svart rundt øyet og på toppen av hodet og hadde en hvit strek imellom. Den var oransje på strupen og en hvit mage. De var i flokk og lagde litt pipelyder som dompapen. Det var en rar slutt på lyden. Litt dårlig bildet fordi vi tok bildet av kameraet. Håper dere kan hjelpe
Mvh Kristoffer.
K. (18.07.2015)
Svar:
Dette er en buskskvett.
Roar Solheim (18.07.2015)
Svaler
Hei.
Kommer svalene tilbake til samme sted hvert år ?
L.E. (17.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Både ja og nei. Noen kommer nok tilbake dit de hekket forrige år, mens andre kan flytte noe på seg. F. eks. dersom de har hatt en mislykket hekking, kan det være grunn til å forsøke seg et annet sted neste år.Roar Solheim (18.07.2015)
Fugl som lager paddelyder
Var i skogen idag og hørte en fugl som satt høyt i ei furu og og utstøtte "paddelyder" Er mye ute i skog og mark men har aldri hørt noe lignende. Fikk ikke sett fuglen og lurer på om dere vet hvilken det kan være.
K.S. (15.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Ikke helt enkelt å vite hvordan denne lyden egentlig høres ut. De eneste jeg selv kan sammenligne med froske- eller paddelyder, er den surrende lyden fra en nattravn.Roar Solheim (18.07.2015)
SV fluesnapper underarter
Er det noe annen forskjell enn drakten på vanlig og Iberia fluesnapper. Det virker som Vidar ekstra mange i år (Bardu, Troms) er det svingninger i bestanden?
T.F. (10.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Jeg kan dessverre ikke gi deg noe godt svar på dette spørsmålet, siden jeg ikke har noen feltkjennskap til iberia-underarten av svarthvit fluesnapper. Er enig i at denne hannen har veldig kraftig hvit panneflekk, men den bør nok vurderes av spesialister for å kunne si om det er vår vanlige underart eller iberia-typen.Roar Solheim (18.07.2015)
Oransje gufl
Hei. Det er en fugl jeg lrer på. Den er ca. 12 cm. Den er oransj (ikke klar oransj men dyp oransj) store deler med brune vinger. Buet nebb. Sitter te og koser seg med div. den finner i granhekken utenfor jobben min. Har sett den der i 2 dager nå. Sted. Jessheim
N.N (10.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Vanskelig å gi sikkert svar her, men størrelsen og buet nebb tyder på at det er en trekryper du har sett.Roar Solheim (18.07.2015)
høytflyving
Hei. vi er noen som lurer på hvor høyt måker kan fly
B.E.S. (09.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Det kan jeg dessverre ikke gi et avgrenset svar på, men de kan i alle fall sirkle seg opp til noen hundre meters høyde. Siden måker ikke trekker ved å benytte oppstigende varmluft, har de sjeldent behov for å fly veldig høyt.Roar Solheim (18.07.2015)
Fuglelyd
Vi hører av og til et fuglerop som vi ikke klarer å identifisere. Det er helt klart ikke noe liten hagefugl, for kraften tilsier en større fugl. Det nærmeste vi har kommet ved å lytte til flere arter er lokkeropet til Perleugla. Dvs. et ganske kort, men høyt skrik, som går litt opp på slutten. Sikkert ikke nok informasjon til å hjelpe oss, men hvis dere har noen forslag så hadde det vært fint. Dette er i Nes på Romerike, blandingsskog i området, men skriket høres fortrinnsvis fra en liten løvskog i nærheten, og alltid på ettermiddagen.
P. (09.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Ikke helt enkelt å finne ut hva dette kan være, men beskrivelsen kan også bringe tankene mot et rop fra en rødrev. Kanskje det ligger et revehi i skogen?Roar Solheim (18.07.2015)
Mat til spurvunger
Katten vår har dessverre tatt ikke bare en, men to spurvunger idag. Den ene virker helt uskadd, den andre som vi nettopp tok fra katten er vi litt mer usikre på. Vi prøver å finne reiret de er kommet fra, men er det noen vits i dette? Vil foreldrene ta de tilbake, og hva kan vi gi dem av mat inntil vi finner reiret? Spurvungene kan ikke fly, men har masse fjær og litt dun på hodet enda. Håper at det betyr at det er rett før de kan begynne å fly. Og jeg vet at vi skal la naturen gå sin gang, men ikke så lett å se på at katten leker seg med spurvungene uten å gjøre noe.
G.A. (08.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Disse spurveungene må trolig fores 1-2 uker før de kan finne mat selv. Det høres ut som at de nettopp har hoppet ut fra redet, så dermed er det ikke noe poeng å forsøke å sette dem tilbake - de er likevel ferdige med redeperioden.Roar Solheim (18.07.2015)
døde fulger
Har akkurat flyttet i nytt hus. Det er ved skogen så det er en god del fugler her. Problemet er at de daglig flyr på vinduet i så stor hastighet at de dør. Huset har relativt små vinduer som ikke lyser igjennom av andre vinduer.. det er ca 4 vinduer som er utsatt spesielt. Jeg har små barn som finner disse- gjerne etter å ha liggi en dag I sola og jeg selv er ikke så veldig gla i døde dyr. Hva kan gjøres? Dekke med gardiner - fungerer ikke. Klistre råfugl merke på vinduet er relativt uaktuelt da det er en del andre rovdyr her som kan få disse av interesse.
N.N (07.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
..Forstår ikke helt hva slags interesse andre rovdyr skulle kunne ha av rovfuglsilhuetter? Foruten slike finnes det nå vinduer eller vindusmerker som bare ses i ultraviolett lys, som, kan forhindre at fugler kolliderer m,ed vinduer. Se også denne nettsiden: http://www.birdwatchingdaily.com/featured-stories/15-products-that-prevent-windows-strikes/Roar Solheim (18.07.2015)
Fiskemåkeunger
Hei! Jeg har tre fiskemåkeunger boende hjemme i dusjen hos meg. Jeg har fostret dem opp siden de var bitte-små, siden måkeforeldrene hadde valgt et temmelig farlig område for sine små, ved inngangen til Manglerud-hallen, midt i skoleområde med mange barn og ingen muligheter til å gjemme seg bort. Jeg har hatt dem siden 4.juni. De er nå store og fine fugler, en av dem er litt mindre med fortsatt litt dun på halsen. Det jeg lurer på, er de nå store nok til å sendes på vingene? De trener stadig vingene, og ser nå ut som de er flyvedyktige. Dessverre har jeg ingen bilder, jeg er en av de få i Oslo som velger å ikke ha mobil.
M. (06.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Fuglene kan nok ikke settes løs på egen hånd før de selv velger å fly avsted. Derfor må du nok fore dem til de flyr vekk av seg selv.Roar Solheim (18.07.2015)
Alpesiler fart
hvor fort kan den km/t komme opp i ?
A. (03.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
I en bok av Hans Arn-Willi fra 1960 med tittelen "Biologische Studien am Alpensegler" er hastigheten i vanlig flukt angitt til å være mellom 60 og 100 km/t. I stup/toppfart sies det at fuglen kan komme opp mot 250 km/t!Roar Solheim (18.07.2015)
Tårnseiler
hei har blitt så fascinert over Tårnseileren hvor fort kan de fly når di legger vingene inntil kroppen i km/t? hvor er den Om vintren i Afrika? Sør Afrika?
A. (03.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Er ikke sikker på hastigheten til tårnseileren, men tror det kan være snakk om minst 100 km/t i toppfart. De overvintrer i Afrika sør for Sahara, flest i den tropiske, midtre delen av Afrika.Roar Solheim (18.07.2015)
Vipe
Oppdaget igår vipe som hekker på landbruksområde ved Leangen. Hvordan kan reiret beskyttes ?
E.W. (03.07.2015)
Svar:
Det bør helst få ligge i fred. Dersom jordbruker skal kjøre med maskin på stedet, kan reiret med eggene plukkes opp, og legges tilbake på nøyaktig samme sted når maskinen er ferdig.
Roar Solheim (18.07.2015)
Linerle eller
Kristiansand.
Jeg har besøk av noe som ser ut som en linerle uten stjert. Flink til å stå stille i lufta. Men hvilken fugl er det ?
O.B.K. (01.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Mistenker at du har sett en svarthvit fluesnapper hann.Roar Solheim (18.07.2015)
Skadet fugleunge
Hei jeg har nå hatt en skadet kråkeunge dom har vært i Hagen min og trippet med en skadet vinge, foreldrene er fortsatt med han og vasler når farene kommer. Jeg har nå holdt på i en uke å få sett på skaden og karnsje gi den litt man, men det er ikke så lett.den hopper unna og jeg vil ikke skremme dem helt med å springe etter..
Det var like før foreldrene prøvde å jage meg bort,og lagde fryktelig til bråk så da bare lit jeg dem vare ifred..
Jeg har også tre katter som jeg prøver så godt jeg kan å holde inne for ongens kyld. Men hva skal jeg gjøre???
1. Gripe inn og få mat i den og la den hvile i et mellomstort utebur der ingen kan spist den opp og så slippe den ut om ca2-3 dager da den har blitt bedre?
2. La naturen gå sin gang?
3. Trenger råd!
PS: jeg tror en latt har angrepet den på den ene siden der vingen er så den klarer ikke å fly, bare hoppe på bakken og hoppe i tette busker..
M. (01.07.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Dette bildet sa ikke noe om situasjonen og kråkeungen. Ikke alltid lett å vite om det er lurt å gripe inn i slike situasjoner, eller å la fuglene være i fred, men som regel er det siste best når en ikke enkelt kan få tak i fuglen. Å sette ut mat og vann kan være verdifull tilleggshjelp.Roar Solheim (18.07.2015)
Sløve kråker
Hva skjer med kråkene på Vikna?
Aldri har jeg observert så mange sløve kråker, de lar seg kjøre på og reagerer merkelig når en bil eller annen fare nærmer seg.
Det gjelder ikke alle, men vi snakker her om voksne kråkefugler.
Hva kan årsaken være?
P.W. (29.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Dette høres helt unaturlig ut, og spørsmålet er om de kan ha fått i seg noen slags giftstoff. Rotte- og musegift kan være en mulig årsak, og er egentlig noe svineri. Heldigvis ser det ut til at disse stoffene nå blir forbudt brukt i samme skala som tidligere.Roar Solheim (18.07.2015)
Lundefuglers reir
Hei,
skulle gjerne fått info og sett bilder av lunders reir, om de legges åpent, under steiner, i sprekker osv eller om alle lunder graver ganger. Gjerne lengden på gangen og ikke minst diameteren på hullet. Spørsmålet er relatert til fangst av lunder med hund før i tiden.
F.L. (29.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Lunder graver enten et hull inn i jordbakke, eller vanligvis legger de reiret i hulrom nede i en steinur. Har dessverre ikke noen standard lengde eller diameter for reirhull.Roar Solheim (18.07.2015)
Sothøne med gul utvekst på panneskjoldet
Jeg ser at dette spørsmålet er besvart tidliger med antagelse om at det er oljesøl. jeg kom over 3eksemplarer i st.James´s Park 24 mai2015, London. Ser mer ut som en utvekst. er det en egen underart? eller en ungfugl av white-winged coot (Fulica leucoptera)?
B.R. (28.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Dette er nok vår hjemlige sothøneart, men jeg kan ikke gi noen forklaring på hva den ekstra, gulfargede utveksten midt i det hvite er for noe.Roar Solheim (18.07.2015)
Svaleunge
Har en liten svaleunge som sitter utenfor vinduet, vet ikke jvordan den kom seg dit, men ser ikke ut som den kan fly. Er en annen som kommer med mat til den, men er redd den sitter veldig utsatt til, snart kommer sola og er redd den kommer til å få problemmer i varmen. Er det noe jeg burde gjøre for å hjelpe eller bare la det gå sin gang??
N.N (26.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Når ungene faktisk blir foret av sine foreldre, er det ingen grunn til å engste seg over fugleungenes ve og vel, men bare la dem være i fred.Roar Solheim (18.07.2015)
Måkeunge med skadet fot
Hei!
Et par måker har reir på taket mitt, men nå har måkeungene falt ned på verandaen min. Her har jeg to problem. For det første vil jeg ikke ha dem på verandaen min da jeg blir angrepet så snart jeg prøver å åpne døren min. Det andre problemet er at den ene måkeungen har en skadet fot. Den halter og faller mye. Skal jeg bare la den være i fred? Eller burde jeg ta den inn å passe på den, eller eventuelt avlive den? Og hvordan kan jeg få måkene til å finne et annet sted å oppfostre ungene sine?
N.N (25.06.2015)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Dessverre ikke alltid lett å finne løsninger på problemer som oppstår når måker velger slike hekkeplasser. Det beste er som regel å la fuglene være i fred, og så forsøke å sperre av slik at de ikke klarer å hekke på hustaket neste år (selv om det ikke er enkelt).Roar Solheim (18.07.2015)