Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 32 569 til 32 618 av totalt 50 178 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergmåke ung

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en ung dvergmåke ?
Rørvik, Vikna Kommune 27.07.15

P.J.B. (25.07.2015)

Svar:

Nei, dette er en ung krykkje.

Roar Solheim (25.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

varslende hønsehauk?

Trodde jeg hadde oppdaget et spurvehaukreir, men i dag kan jeg ikke skjønne annet enn at det er hønsehauk. Fikk se ene fuglen og, jeg har sett endel spurvehauk, men denne var en god del større kunne det se ut som det korte glimtet jeg fikk. Her er et lydopptak da den varslet på meg.

A. (24.07.2015)

Svar:

Dessverre kommer ikke noen lyd med her. Forsøk å sende lydfil til meg som svarer, som e-postvedlegg.

Roar Solheim (24.07.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en normal hekkeplass for svarttrost?

K. (24.07.2015)

Svar:

Kanskje ikke en hekkeplass man ser veldig ofte, men vel innenfor artens mulige valg i hager og parker. Ofte er det gråtrost som legger reir på denne måten.

Roar Solheim (24.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

egg

Bilde vedlagt spørsmålet

fant et reir som ser ut som et bokfinkreir eller bjørkefinkreir men eggene ligner ikke. reir var 3 meter over bakken nær en bekk. hvilken fugel?

S.E.F. (24.07.2015)

Svar:

Det er dessverre vanskelig å fine gode bildeguider over fugleegg, så jeg kan ikke si sikkert hvilken art dette er, annet enn at det trolig dreier seg om en annen finkefugl. Grønnfink og tornirisk kan være mulige kandidater. Forsøk å sitte på avstand med kikkert og observer hvilken fugl som vender tilbake til redet.

Roar Solheim (24.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor, grønn fugl

Hei, vi gjorde en kort observasjon av en stor, grønn fugl her på Hvaler. Fuglen var på størrelse med en and, og hadde langt nebb. Den fremstod som ensfarget grønn.
Vi rakk dessverre ikke å ta noe bilde.

K.H. (24.07.2015)

Svar:

Klarer dessverre ikke å finne noen gode forslag på ensfargede, andestore, grønne fugler med lange nebb i Norge. Det KAN hende at dere har blitt lurt litt av fargene, alt etter som hvordan lys og skyggeforholdene var rundt observasjonen.

Roar Solheim (24.07.2015)


#Diverse

Taksvale

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvor mye spiser en taksvale ?

M. (24.07.2015)

Svar:

Det vet vi dessverre ikke, så her er det ikke mulig å gi deg noe klart svar.

Roar Solheim (24.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarer dere å artsbestemme denne? Fuglen ble sett 13 juli 2015 i Lifjell- området i Telemark.

L.H. (24.07.2015)

Svar:

Denne fuglen har profil som en kongeørn, og jeg mistenker at det er nettopp det den er! Dessverre vanskelig å se fjærdetaljer, derfor ikke 100% sikker.

Roar Solheim (24.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarer dere å artsbestemme denne?

M. (23.07.2015)

Svar:

Dette er en stillits - en finkefugl.

Roar Solheim (24.07.2015)


#Sykdom og skader

Syke og døende måker

Hei! Jeg har sommerhus på et sted i Nordland, der to måker, en fiskemåke og en gråmåke har blitt syke. Fiskemåken døde for et par dager siden, nå er gråmåken mer og mer redusert. Det begynte med at de sluttet å fly, så begynner de å se slappe og pjuske ut. Så ser det ut som de sitter og "venter" på å dø. Fiskemåken lå tilslutt bare foroverbøyd i gresset og pustet, før den trakk sitt siste sukk. Hva kan det være? Har de fått i seg noe infisert mat, eller er det "noe som går"? Bør vi kontakte noen? Bør vi mate den ene som ennå ikke har dødd? Den klarer jo ikke å komme seg til mat selv. Vi bor i ei rolig vik, litt skjermet fra den verste sjøgangen. Det virker som de har trukket seg tilbake for å dø her.

M. (23.07.2015)

Svar:

Hvis dere kan fryse ned slike fugler kort etter at de har dødd, så er nok Veterinærhøyskolen i Oslo, viltseksjonen, interessert i å undersøke dem for å finne mulig dødsårsak. Når flere måker av ulike arter dør, kan det enten være en sykdom, eller noe giftig som de har fått i seg.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Diverse

Mating av måser m unger

Heia
Vi har hatt ett måse par som har bodd hos oss for 3 året på rad. Først i år er har ungene overlevd til de kan fly litt. Foreldrene har holdt de på verandaen i rundt 5 uker. Ser ut som de har funnet ut at det er eneste måten ungene kan overleve på. Vi bor midt i Tromsø by, så der er ikke lett for måsen å få ungene til og overleve mellom alle bilene og folk som ikke liker dem. Vi mater dem med kattemat oppbløtt i vann og brød varianter. Vi har tilogmed laget basseng til de. Nå lurer vi på hvor lenge vi skal mate dem. Det ser ik ut som måseforeldrene finner mat selv. De lå lenge i reiret i år, 5 dager og over 4 uker på verandaen. Vi har og tenkt om der er mulig å flytte dem til ett vann som ligger 2-300 m unna. Da til neste år. Der et d flere fulger av forskjellige sorter. Da til neste år. Vi ønsker jo at ungene skal få vokse opp. :)

C.S. (23.07.2015)

Svar:

Tror ungene må få velge å fly vekk selv når de er klare for det. Foret dere bruker høres helt OK ut.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Økologi og atferd

grågås

Kommer gråsåsa tilbake til fødestede sitt etter de kommer tilbake fra trekket sydover?

K. (22.07.2015)

Svar:

Noen kan nok gjøre dette, mens andre individer kan spre seg til andre områder.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei!
Jeg er i Danmark nå og har sett en spesiell "opplevelse". Jeg kjørte i bilen med store åkere på begge sider av veien. Plutselig så jeg en fugl som sto helt stille i luften, ventet litt og suste ned etter antageligvis en mus. Jeg vet at dette er jakt teknikken til tårnfalk, men jeg kan BEKREFTE at det ikke var en tårnfalk.
Dagen før var jeg også på ørnereservat i Hirtshals like ved den andre hendelsen. Der fortalte de at det var mye musvåk i nærheten.
Kan det ha vært en musvåk jeg har sett.
Fuglen var litt større enn tårnfalk, relativ svart, men med en hvit stripe under hver vinge.

N.N (22.07.2015)

Svar:

Også musvåken kan stille i lufta og jakte etter mus, lik en tårnfalk. Det kan også sivhauk gjøre, som det også er mye av i Danmark. Sivhauken jakter ofte over store åkre.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Overfart i norskesjøen

Hei. Jeg og noen kamerater seilte til Shetland og tilbake.
Vi såg en mengde fugler: Lomvi, Lunde, Havhest, Havsule (ja, eg hugsa riktig;), Storjo, Krykkje, Teist er eg meir usikker på, Fiskemåke, Gråmåke, Sildemåke, Svartbak, Makrellterne og Rødnebbterne.
Men det var ein liten måkefugl som var ganske så trofast følgesvenn begge veier, i alle fall så lenge vi var langt til havs. Den var mest kvit i fjærdrakta, og kan slik kanskje være Grønlandsmåka. Men nebbet var svært lite og bøygd nedover. Noko anna som særmerka akkurat denne fuglen var at den var seilte like over bølgene i stor fart på jakt etter mat. Hvilken fugl kan det være?

H.B. (22.07.2015)

Svar:

Vanskelig å se hva dette kan ha vært, men fluktmåten du beskriver passer best på havhest.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Diverse

Taksvale unge

Hei,fant en liten svaleunge den har en liten kiste og får varme men den spiser ikke så mye jeg lurer på hvor ofte skal jeg mate den?
Skal jeg ta den med inn ? Og hvor mye mat skal den få?

M.K. (23.07.2015)

Svar:

Vanskelig å gi riktige råd uten et bilde av fuglen for å vurdere art og alder.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Diverse

Andunge

Var ved et tjern i østmarka i dag, å der var det en andefamilie. Men den ene andungen så litt annerledes ut fra resten. Halsen var skeiv å den virket litt "deformert" , den var litt tjukkere enn resten av søsknene sine å skilte seg veldig ut. Har tenkt på det her veldig mye etter jeg så den å lurer på om det her er normalt? Den hadde ikke no tegn på skadet.

B. (22.07.2015)

Svar:

Ikke mulig å gi noen fornuftig forklaring eller kommentar til dette når det ikke finnes et bilde av fuglen, dessverre.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Økologi og atferd

Er meisene blitt borte?

Ved min hytte beliggende på 1025 moh i Vestre Slidre ser vi ingen meiser i år. Vanligvis er det svært mange granmeis og kjøttmeis. Vi har en foringsautomat som fylles med usaltede peanøtter. Den er vanligvis meget populær for nevnte arter. Tidligere sommere har vi hatt opptil 6 meiser samtidig der og det har medgått kilovis med peanøtter. Nå har vi vært på hytta i 12 dager uten å ha hatt besøk av en eneste meis! I går hadde vi besøk av fuglevenner fra Østre Slidre. De fortalte at situasjonen er slik der også. Deres hytte ligger på 925 moh.
Hva er det som skjer? Kjenner du stil tilsvarende forhold andre steder, hvor? Er det noen forhold som er spesielle nå? Selv samme periode i 2012 var temperaturforholdene som nå, men masse meiser. Jeg må også fortelle at det var mange meiser både i vinterferien og påsken i år.

Vennlig hilsen
Paal Røiri

P.R. (23.07.2015)

Svar:

Mai var svært kald, våt og med sen vår i år, noe som har skapt problemer for en rekke spurvefugler og deres hekking. Dette kan være årsaken til at meisene for året er fraværende.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Toppand??

En liten and besøkte oss i dag. Den dykket på sandgrunn. Anda var mørk brun/grå, men hvit under. Lurte på om det var toppand/bergand, men den hadde ikke topp og hadde mørke øyne. Hvilken and kan dette være? Sted: Mjermen, Aurskog/Høland

T.S. (23.07.2015)

Svar:

De mindre endene med denne beskrivelsen har alle lyse eller gule øyne, så jeg lurer på om det heller kan være en dykker ungfugl du har sett?

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måltrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en ung måltrost? Bilde tatt på hytta i Fosen 22/6,Tror den spiste blåbær.

S.H. (23.07.2015)

Svar:

Nei, dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødt bryst og røde halefjær

Fuglene har bygd rede i vedstabelen utenfor hytta vår. De er omtrent så store som en spurv, litt større. Hannen har illdrødt bryst, halefjæer og føtter. Hunnen og ungene er brunspraglet, men ungene har tendenser til røde halefjær. De er nå ute av redet og hopprt rundt. Hannenhar en svart V-formet ring rundt halsen. Dette er på Hammarøy i Nordland. Har ikke sett slike fugler før. Tror ikke det er rødstrupe.

N.N (23.07.2015)

Svar:

Finner ikke helt ut av hva det er du har i vedstabelen. Forsøk å sjekke rødstjert, det er det nærmeste jeg kan komme av forslag.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sykdom og skader

Fugl med skadet vinge (?)

Hei, fant en fugl (måke?) mens den ble truet av en katt i bakgård i ved vestre gravlund i oslo. Virker om hun ikke kan fly, men ellers ok. En "undervinge" ser ut til å ha blitt skadet/riftet såvidt (du kan se det såvidt nederst ved den svarte vingen på bildet), ellers ser hun ok ut.

Vet ikke helt hva jeg skal gjøre, mye katter her i gården. Prøve å fange den i en pappeske noen dager og se hva som skjer?

M. (23.07.2015)

Svar:

Ikke noe bilde med her. Et bilde hadde gjort det lettere å vurdere situasjonen, art og fuglens alder.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Ringmerker

meket svane

Har flere svanepar i området. Men en enslig, mrket med 52L. Sted Røstad camping. Oven, Østfold. Gammel eller ung?

N.N (23.07.2015)

Svar:

Send meldingen til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Diverse

Hvor mange ganger bæsjer en undulat hvert døgn?

Hvor mange ganger bæsjer en undulat hvert døgn? Har hørt at det er ganske mange ganger er det riktig?

C. (22.07.2015)

Svar:

Umulig å svare på, du bør kontakte burfuglfolk om dette er viktig å få svar på...

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags ugle er dette? Funnet i hagen på Gjerdrum, Akershus fylke..

N.N (23.07.2015)

Svar:

Dette er en død kattugle.Fint om du kan ivareta den og fryse den ned - den er av museal interesse.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Observerte to rovfugler i Grimsdalen/Dovre på 1000m! Fulgte hverandre tett i jakten! Tror det er fjellvåk! Kan dette stemme?
Hilsen Kato

K.B. (23.07.2015)

Svar:

Dette er en kongeørn, og ikke en fjellvåk. Begge arter er regulære i området du beskriver.

Roar Solheim (23.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Besøk på saltsteinen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
jeg har en saltstein I skogen mellom Langset ved Minnesund og Gullverket. 15.07 var det besøk av noen store fugler. Kan dere fortelle hva det er?

D.S. (22.07.2015)

Svar:

Ja, dette er en voksen trane med en unge bak seg (til venstre). Tror ikke de er ute etter saltet, men kanskje de finner insekter fordi det er hjortedyr som har vært på saltsteinen (kanskje møkkfluer?).

Roar Solheim (22.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fra hvilken fugl kan disse fjærene være? Den lengste fjæren er 11 cm lang.

N.N (22.07.2015)

Svar:

Dette er fjær fra en hunnfugl av en av skogshønsene, og jeg tror det mest sannsynlig dreier seg om ei røy (alternativet er orrhøne, men den lengste fjæra virker for stor for denne arten).

Roar Solheim (22.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattfugler

Hei. Av og til, når jeg er ute på terrassen om kveldene, så ser jeg en fugl fly rundt. Den lager en eiendommelig, lav lyd, som nesten kan minne litt om en slags blanding av kurring og kraing, nesten som "karr-karr-karr". Har dessverre ikke fått tatt bilde av den, men vil tro den er på størelse med ei skjære, eller rundt der. Kan det være nattravn?

L. (22.07.2015)

Svar:

Dette høres IKKE ut til å kunne komme fra en ugle, men det er litt vanskelig å finne hva du kan ha hørt. Hvis du hadde oppgitt sted i landet og landskap (kyst, innland, skog, jordbruksland osv), så ville også det hjelpe.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Fuglekasser

tømmer kjøttmeisen fuglekassen selv??

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hatt stor glede av å følge med innflytting, pippipp fra fugleunger og stressa kjøttmeisforeldre som mater og mater ... og så en dag: På bakken nedenfor treet ligger det vi antar er reiret, ikke rundt og fint, for de må jo ha presset det ut av det lille fuglekassehullet, men laget av "ull" o.l. Gjør kjøttmeisen slikt selv, eller kan noen andre luringer ha gjort det? Ikke plass til større fugl eller katt. Alt er skrudd fast, ikke mulig for barn, selv ikke med pinner. Vi tror vi har hørt fugleunger etter at vi fant denne store "ulldotten" nedenfor huset, men er ikke helt sikre.

K.L. (22.07.2015)

Svar:

Meisene renser vanligvis ikke ut reirmateriale selv, og spesielt ikke ETTER at en hekking er overstått. Hvis det er andre individer som forsøker å hekke i denne kassa med et sent kull, KAN det være et unntak at de har dratt ut noe reirmateriale. Det KAN også ha vært mus eller røyskatt inne i kassa, selv om heller ikke dette er vanlig.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Diverse

Tårnseilerunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi holder på å forsøke å fore opp en liten tårnseiler på karbonadedeig og vann og det vi kan fange av fluer. Tre spørsmål: 1 er det annet den trenger av mat? 2 hvor mye per døgn? Den er dunkledd på kroppen, "fjærstilker" i hale og vinger, ville trolig fått plass i et høneegg om den pakket seg sammen. 3 Hva med frislepp? Vi er på ferie i Aust-Agder, men må nok ta den med hjem til Stavanger. Hva kunne være egnet slippsted der, altså hvor hekker artsfrendene? Kan han finne dem selv? Gode råd mottas med takk. Mie Hidle

M.H. (21.07.2015)

Svar:

Denne må nok fores noen uker før den er flyveferdig. Den kan slippes hvor som helst - de trekker helt sør til Afrika sør for Sahara i slutten av august. En tårnseiler må hjelpes (kastes lett) opp i lufta for at den skal komme seg på vingene. Ikke godt å si hvor mye mat den trenger per døgn - det beste er å gi den så mye som den er villig til å spise.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Diverse

Ender om vinteren

Hei, vi har tenkt å skaffe oss ender i hagen, men hva gjør man med endene om vinteren? Tåler de den kalde norske vinteren uten isolert hus? Og tåler de å gå rundt i snøen?

N.N (21.07.2015)

Svar:

Dette bør du spørre burfuglfolk (oppdrettere) om, men jeg tror nok ender bør ha hus med varme og halm/strø på gulvet lik høns skal ha.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser trostunger

S. (21.07.2015)

Svar:

De spiser meitemark, insekter og småkryp, som voksne også frukt og bær.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Økologi og atferd

Hjelpsomhet mellom arter

Bilde vedlagt spørsmålet

Veldig moro å følge med fuglene i hagen. Jeg observerte en dag at grønnsisiken tigget mat (og fikk det) av både grønnfinken og kjernebiteren. Noen fuglearter er sikkert mere vennlige med hverandre enn andre. Spørsmålet mitt er om det noen gang hender at en fugleart overtar ansvaret for en annen arts unger hvis foreldrene har forlatt redet?

H. (22.07.2015)

Svar:

Flotte dokumentasjonsbilder! Du har gjort en interessant observasjon. Mange fugleunger har kraftige farger i gapet, noe som stimulerer de voksne til å putte mat i ungene når de gaper og tigger om mat. Disse signalene kan være så kraftige stimuli at andre arter også kan reagere hvis de ser et slikt gap, og mate ungen. En skal heller ikke se bort i fra at tendensen til å gjøre dette kan være større hos fugler som har mistet sine egne unger, enn hos andre som har egne unger å fore. Det forunderlige her er at det ser ut til at grønnfinken og kjernebiteren gir mat til en VOKSEN grønnsisik HANN. DET gjør det straks mye mer uforståelig, så her klarer jeg ikke å gi en god forklaring på hva som kan ligge bak.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Økologi og atferd

Svale

Er det riktig at taksvalene sine egg ikke er klekket ennå, den 21.7?

T.K. (22.07.2015)

Svar:

Eggene fra første kull er nok klekket og ungene store allerede, men dette kan være kull nr 2. Svalene kan legge flere kull i løpet av sommeren.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette. Kan det være en grå fluesnapper unge ?

N.N (22.07.2015)

Svar:

Nei. Dette er en rødstrupeunge.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Sykdom og skader

Tjeld

Hei
Vi har et tjeldebarn her, som brakk sin ene vinge da den skulle forlate redet på et tak i nærheten. Muligens kan det også ha vært rovfugl som prøvde ta den med seg, men at den da falt fra grepet. Vingen er liten i forhold til den andre, men den er frisk og fin ellers. Den flyr ikke. Er bekymret for den, da de andre 3 har reist sin vei for i år. Hva kan gjøres?

G.F. (22.07.2015)

Svar:

Dersom vingen ble skadet da ungen var liten, og den har vokst opp med permanent vingeskade som gjør at den ikke kan fly nå, så vil den heller ikke bli flyvedyktig senere. Da er det ikke mye en kan gjøre med en slik fugl. Enten kan den overlates til seg selv og kanskje leve forholdsvis bra inntil vinteren kommer, eller så må den avlives siden den ikke vil klare seg i det langge løp.

Roar Solheim (22.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Dvergfalk? Fløy seg på vinduet på hytta. Fløy videre etter en kort stund.

T.T. (21.07.2015)

Svar:

Ja, dette er en dvergfalk, en ungfugl fra i sommer.

Roar Solheim (21.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Identifikasjon av fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om jeg kan få hjelp til å finne ut hvilken fugl dette er. Bildet er tatt i dag på Radøy i Hordaland. Det var 2 eller 3 av samme sorten som lette etter åmer i buskene og de laget hele tiden en skutrende lyd.

H.M. (21.07.2015)

Svar:

Dette ser ut som en ung tornsanger (veldig rødbrun på vinge/rygg).

Roar Solheim (21.07.2015)


#Diverse

Svale baby

Har funnet en svale baby ikke åpnet øynene enda... Hva Gjør jeg med den.... fått i den litt mat men vanskelig.... hjelp!!!!

M. (21.07.2015)

Svar:

Et bilde kunne ha hjulpet - ikke lett å gi noen riktige råd når en ikke ser hva dette er.

Roar Solheim (21.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Katta kom hjem med fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vår kjære katt kom hjem med store sår og ei fjær i øret. Så vi ble nyskjerrig på hvem han har slåss med. Kan dere hjelpe oss? Hilsen Irene og ongan i Bodø.

I.S.Å. (21.07.2015)

Svar:

Dette er en rugdefjær, så DEN har neppe klar å gjøre katta noe, snarere tvert om, dessverre.

Roar Solheim (21.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And?

Hørte for kort tid siden en snål lyd (som den lyden de gamle tre leketogene lagde da de ble trukket bortetter gulvet), titter ut av vinduet, og der løper en ande(?)mor med 5 unger!

Det jeg lurer på, er hva slags fugl dette er? Rakk ikke ta bilder, da jeg løp ut for å passe på at ikke kattene tok fugla.

Andemor var grå, med brunt hode...hva er dette for slags fugl?

Takk!:)

M. (21.07.2015)

Svar:

Beskrivelsen kan passe med laksand, siland eller kvinand, kanskje helst en av de to førstnevnte.

Roar Solheim (21.07.2015)


#Diverse

Er dette en Linerle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei lurer på om dette er en som jeg kan hjelp, den ser ut til å ha blitt kastet ut av redet. da foten er deforert. eller bare brukket i fall? Ser ut som de har hatt bolig oppunder taksteinen på huset vårt.
Skal jeg ta den inn, eller.. La naturens gang..osv..
Jeg har gitt den vann i skål, men har ikke noe mark snegler. kan jeg gi den noe annet. har prøvd å se om mor far hjelper til, men ser ikke sånn ut, men en annen fulg fra ett annet hus her var innom... ? Har null peiling, men synes synd på lille krabaten.

N.N (20.07.2015)

Svar:

Dette er en linerleunge, og i dette tilfellet ville jeg la den være. Fotskaden kan fuglen klare å leve med, og det er lite trolig at du kan gjøre den bedre ved å fange inn fuglen og mate den selv. Den blir trolig matet av sine foreldre, og vil være selvstendig om kort tid.

Roar Solheim (21.07.2015)


#Diverse

Rødstrupe unge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hva mater man en rødstrupeunge med?

N.N (20.07.2015)

Svar:

Rødstruper er insektspisere. Melbillelarver (som man kan få tak i på en dyrebutikk), egner seg bra.

Roar Solheim (21.07.2015)


#Diverse

Måkeunge

Har funnet en måkeunge som hadde vært alene ute siden tidlig på dagen til sent på kvelden før jeg bestemte meg for å ta den inn. Den spiser og virker frisk selvom jeg så en måle hakke løs på den. Lurer på hvordan jeg kan ta vare på den til jeg slipper den ut. Lurte også på hvor stor esken jeg har den i mens den er liten bør være

A. (21.07.2015)

Svar:

Et bilde av ungen for å bedømme alder hadde hjulpet. Måker er altetere og kan fores med veldig mye forskjellig, så lenge det er ukrydret mat. Den må fores til den selv velger å fly avsted.

Roar Solheim (21.07.2015)


#Diverse

Skadet / forlatte måkeunger?

Hei, det er to måkeunger som har vært på det samme stedet i 2 dager nå uten noen måker i nærheten som passer på. Kunne gå 2 meter unna de uten at det dukket opp noen måker som angrep meg. Det ser også ut til at den ene måkeungen er skadet, da den har ligget på det samme stedet i hele dag.

Hvem skal jeg ringe vedgående dette?

D. (20.07.2015)

Svar:

Det er dessverre ingen som spesielt tar seg av skadde fugler eller fugleunger i Norge, så du må forsøke å finne noen fuglevenner nær der du bor, det er dessverre det eneste rådet jeg kan gi deg.

Roar Solheim (20.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Kom over 3 stk unger i juni. Er det mulig å si hvilken art det er?

A.O. (20.07.2015)

Svar:

Ja. Dette er en kattugleunge, og den ser flyvedyktig ut.

Roar Solheim (20.07.2015)


#Økologi og atferd

Hvorfor hakker fasanen på bilen?

Hei,

De siste par ukene har et fasan-par gjort seg veldig stuevarme i min hage. De er vakre og flotte, og i og for seg velkomne, så lenge de ikke ødelegger. Men, hanen har i det siste fått det for seg at den skal hakke på bilen min, og på skiboksen som står inntil en vegg. Den (de? Usikker på om det er han eller hun som er mest ivrig) har også gått løs på kjellervinduet ved en del anledninger. Har inntrykk av at det er de åpne vinduene den hakker på, men er usikker på om den gjerne vil inn, eller bare hakker for hakkingens skyld.

Hvorfor gjør den/de dette? Hva kan jeg gjøre for å få den til å slutte med hakkingen? Vil jo helst unngå skader på både fasan, bil og vindu.

S.H. (20.07.2015)

Svar:

Fuglen ser nok sitt eget speilbilde, og hakker på en innbilt rival.

Roar Solheim (20.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken korsnebb

Bilde vedlagt spørsmålet

hei igjenn, takk for rask tilbakemelding på gårdagens båndkorsnebbspørsmål.
artig å høre at dette er en art i fremgang her i norge.

denne og flere andre slo seg ned i mine foreldres lerketre for noen dager siden. og jeg sliter litt med å finne ut av hvilken det er. heller litt mot ung gran, da den ikke har spesielt kraftig hverken nebb elle nakke.

har også en del dårlige bilder (langt hold og motlys)av en eller annen sanger jeg så i nordtrøndelag på samme turen som nevnt i forrige spørsmål, som jeg ikke klarer å finne ut av. går det ann å sende hele mappen med bilder til en epostadresse for å få en vurdering. jeg sliter litt med å finne 1 bilde som er nok til å artsbestemme. men om dere hadde fått se fra flere vinkler, så kanskje det kunne hjelpe.??
hilesen Aleksander Lind

N.N (20.07.2015)

Svar:

Fuglen på dette bildet er nok en grankorsnebb, tror jeg.

Du kan forsøke å sende som vedlegg til e-post til meg som svarer.

Roar Solheim (20.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hva slags fugl er dette? Synes den ligner litt på en due,men finner ingen helt lik i noen fuglebok.

N.N (20.07.2015)

Svar:

Dette ER en due av typen bydue/brevdue/tamdue. Disse kommer i mange farger og også størrelser.

Roar Solheim (20.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And

God morgen ! Bor i Kr.sand ved utløpet av Otra og har observert en andetype, ganske stor, hvit på bryst, helt mørk på rygg og hode, med røde ringer rundt øynene. Hva slags and kan dette være ? Mvh. Bjørn Erik Wetrhus

N.N (20.07.2015)

Svar:

Du har bok sett en moskusand - en rømt tamand.

Roar Solheim (20.07.2015)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Holder et skjærepar sammen livet ut?

L.V. (19.07.2015)

Svar:

Vanligvis holder de fleste av kråkefuglene sammen i par heler livet.

Roar Solheim (19.07.2015)

««første 32 569 - 32 618 av 50 178 siste»»