Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 32 329 til 32 378 av totalt 49 995 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilder av sandsvaler på vei inn og ut av reirhullene sine ved Barduelva i Troms. Da jeg forstørret bildene så jeg en fugl sittende ved reirhullene. Hva kan det være?

R.S. (01.08.2015)

Svar:

Dette er en ung linerle.

Roar Solheim (02.08.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere hjelpe meg med å finne ut hvilken fugl dette er?
Bildet er tatt 29. juli i år på Brødøy øst for Mandal.
3 unger i reiret som var ca 160 cm over bakken.

R.S. (02.08.2015)

Svar:

Dette er en gråfluesnapper.

Roar Solheim (02.08.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fiskeørn

Finnes det andre rovfugler som fanger levende fisker en fiskeørn og havørn?
Vi tror vi har sett fiskeørn i vårt fersk vann utenfør Andebu i Vestfold men er usikker ettersom den virker så liten.

P.S. (31.07.2015)

Svar:

Nei, ikke i Norge. Det er høyst sannsynlig fiskeørn dere har sett.

Roar Solheim (01.08.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en Kjernebiter? Observert i Bodø 31.07, kraftig nebb, lik Dompapp, svart stjert og vingespisser samt noe hvitt på nedre del av ryggen. Mørkere brun på rygg, lysere under bryst/buk.

O.S. (31.07.2015)

Svar:

Nei. Dette er en dompap ungfugl.

Roar Solheim (01.08.2015)


#Økologi og atferd

Finne frem til foringsplassen

Hei! Jeg lurer på om fuglene kan huske hvor sin faste foringsplass er?

K. (31.07.2015)

Svar:

Ja. Fugler har meget godt stedsminne.

Roar Solheim (31.07.2015)


#Sykdom og skader

påkjørt svale

fant n påkjørt svale, den klarer å fly men ikke langt. den virker sliten og desorientert.. Jeg tok den vekk fra veien og til oss. Er det noe jeg kan gjøre for å heve sjansene for overlevelse for den? den virker ikke skadet i vingene/kroppen

N. (31.07.2015)

Svar:

Nei, ikke annet enn beskyttelse og kanskje vann. Hvis den ikke kommer seg etter inntil et døgn, må den også fores (insekter).

Roar Solheim (31.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei! Har sett en fugl vi ikke finner igjen i oversikten til Norsk ornitologforening. Observasjonen ble gjort ved Oppsjøen på grensen mellom Nordre Land og Gausdal i ganske tett fjellbjørkeskog. Fuglen var en del større enn en trost, anslagsvis ca 30 prosetn større. Fasongen var også mer lubben enn en trost. Hele hodet var mørk brunt, og nebbet var ikke spesielt kraftig. Stjerten var bred og rustrød når den fløy. Vi så ikke brystet, men det så ut som om mer enn stjerten var rustrød. En av fuglene i paret vi så, fulgte oss tett fra tre fra tre ved siden av skogsbilveien der vi gikk. Vi antok ut fra oppførselen at den hekket i nærheten. Den var stille og hadde lette, presise bevegelser, i motsetning til trost og duer. Vi tenkte det ville være lett å finne den igjen på bilder i etterkant, men har altså ikke klart å finne noe som likner. Har du ide om hva dette kan være?

G.S.N. (31.07.2015)

Svar:

Ja. Dere har sett en lavskrike.

Roar Solheim (31.07.2015)


#Fugleforing

Lomper

Jeg har noen lomper til overs og lurer på om det er greit å mate fuglene med?

K. (31.07.2015)

Svar:

Ja, det et uproblematisk.

Roar Solheim (31.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i TV-antenna

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har hytte i Vestre Slidre, Valdres (Midtre Syndin). Nordveggen er godt overbygget, og der står også TV-antenna, som har blitt et yndet tilholdssted for en fugl. Den både skiter (mye!) og gulper - finner små gulpeboller, 3-4 cm store, på verandagulvet under antenna. Mye griseri, det er nå en ting, men hva slags fugl, tro? Lurer litt på en liten rovfugl pga. gulpebollene. Tårnfalk? Dvergfalk? Ble nysgjerrig og satte opp kamera som tar bilde ved bevegelse. Fikk melding mens jeg satt i stua innenfor, og kikket ut. Så da undersiden av en liten, gulbrun rovfuglaktig sak som fløy raskt og lavt et par runder før den forsvant. Ingen lyd. Stor som en stor trost. Bildet ble uskarpt - det var kveld - men konturene synes likevel idet den lander på antenna.

N.N (31.07.2015)

Svar:

Dette dreier seg høyst sannsynlig om en tårnfalk.

Roar Solheim (31.07.2015)


#Fugleforing

Er fuglen syk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg bor på et nybyggerfelt og begynte foringen i vinter uten å lykkes å få noen gjester. I våres derimot dukket det opp mange , og utover sommeren har det bare kommet fler og fler. Til nå har jeg telt 12 arter, og jeg synes det er så koselig. Har bestemt meg for å fortsette foringen over sommeren, i håp om at noen overvintrer :) Jeg er derimot ikke så erfaren, og lurer litt på rutiner ifht renhold av foringsplassen/evt smitte. Jeg vasker lokket på materne med vann hver dag jeg fyller på, det blir så mye fugleskitt. Nedfallet under materen lar jeg ligge, det blir jo etter hvert til jord. Jeg bruker latexhansker , spriter hendene og vasker de godt etterpå. I går observerte jeg en fugl som ikke så helt bra ut, den manglet hår på hodet. Mitt spørsmål e rom denne er dyk, og hvis så, er det noe jeg må gjøre? Har lest inne på en fugleside på facebook at man da må stoppe foringen og kaste alt av foringsautomater?
Legger ved et par bilder jeg tok av fuglen.

B. (30.07.2015)

Svar:

Disse frøautomatene er fine, fordi fuglene ikke kan skite ned i maten. Ellers høres det ut til at du gjør veldig bra tiltak mht egen hygiene, og det er bra! Forautomater trenger ikke kastes, men hvis mange fugler virker syke eller dør, bør foring stoppes noen uker, og forautomater vaskes.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Diverse

forlatt sjæreunge

Bilde vedlagt spørsmålet

heisann .jeg har tatt hånd om en sjæreunge som var veldig svak og utsultet ..har ikke sett noen foreldre i nærheten og det er mye katter rundt her i nabolaget..hadde leg latt ungen ligge hadde det blitt den sikre død..har hatt fuglen i en uke og den er nå blitt såpass sterk at den klarer og stable seg på bena og hoppe litt rundt.. fuglen virker frisk og nyskjerrig og eter godt .. vil sette den fri så snart jeg ser den begjynner og bruke vingene og begjynner og fly.. ser den har et lite sår på den ene vingen, men ingenting brukket ,bortsett fra at jeg ser noen fjær har blitt revet av eller knekt, ser også det vokser ut nye. fuglen ellers virker rolig av seg og nysjerrig og det er jo bra, men bekjymrer meg også at den ikke er så veldig skvetten og redd av seg.. regner med den vil lære seg og fly av seg sjøl med tid og stunder. setter den ut på verandaen der den har mulighet og ommeråde nok til og få flakse litt og lære seg og få balangse å utvikle og i håp om at kansje sjæremor eller far er i nærheten .. håper ikke denne morsomme og nyskjerrigen fuglen blir for tam ..hvor lang tid vil det ta før sjæreungen begjynner og kunne fly fra den har lært seg og stå på beina ? .. hilsen en fuglevenn

S.I. (29.07.2015)

Svar:

Vanskelig å si hvor lang tid det tar før den kan være selvstendig. Du kan nok ikke plutselig forlate den, men må la den gradvis bli selvstendig og fly avsted på eget valg.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Økologi og atferd

And som vil lande på telt og andre plasser

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har ved 3 anledninger sett litt underlig ande-adferd i finnmark, hver gang i regnvær.
Første gang prøvde en and mange ganger lande på platten vår på hytta mens vi stod der, den satte ut føttene, flakset og så ut som den skulle lande rett foran oss. En annen gang skjedde det samme med en and som så ut som den ville lande på/i tarpet/regntaket vi hadde lagd av jervenduk i skogen. Da også regn. Siste gang liknende skjedde så det ut som en and ville inn i teltåpningen vår på vårt røde telt i regnværet, den fløy antakelig 10 ganger rundt oss på samme måte, i en stor sving, kom tilbake, satte føttene ut mot teltåpninga og så ut som den ville lande der...?

R. (29.07.2015)

Svar:

Pussige hendelser som det ikke er lett å finne forklaringer på. De to første kan være at anda mistolket flatene som vann, men det forklarer ikke forsøket på å komme inn i teltet.....

Roar Solheim (30.07.2015)


#Økologi og atferd

fasan

hva spiser en fasan ?

H.J. (30.07.2015)

Svar:

Korn, plantedeler, insekter og småkryp. Det samme som tamhøns liker.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Så denne rovfuglen sirkle over hytta forrige helg, men den likner ikke på de jeg har sett tidligere. Hvilken fugl er dette?

H. (29.07.2015)

Svar:

Dette er en fjellvåk.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lite brun fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har hatt besøk av en liten brun fugl i dag, som vi aldri har sett før. Den er maks 10 cm fra nebb til hale.
Er observert i Buskerud.

S.S. (29.07.2015)

Svar:

Dette er en gjerdesmett.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Fugleforing

Fuglemat

Kan man mate fugler med ris som bled kokt for en dag siden?

N. (29.07.2015)

Svar:

Ja, det burde ikke være noe problem. Har selv noen høner som elsker slik ris!

Roar Solheim (30.07.2015)


#Fuglekasser

Innvendig beising av uglekasser

Hei. Jeg er i gang med å lage en del kasser til katt- og haukugle, og har i den anledning et lite spørsmål:
Bør jeg beise/male kassene innvendig? Ser at dere tidligere har sagt det er lurt å beise gulvet innvendig, men også veggene kan vel bli fuktige og vil ha godt av litt beis? Fuglene tar sikkert ikke skade av det og registrerer vel knapt lukten, eller?

H. (30.07.2015)

Svar:

Det er ikke noe problem for fuglene å beise kasser innvendig. Selv har jeg bare beiset fuglekasser på utsiden. Takpapp på taket er nok det som gir kassene lengst levetid.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Isteren

Hei, jeg så nå i slutten av juli en fugl på Isteren som jeg ikke klarer å finne ut hva er. Så den fra litt avstand med kikkert. Den kom flygende lavt over vannet, opp mot en odde og satte seg i toppen av et tre. Hadde rødbrun rygg, mørkere vinger og stjert. Lange, smale, spisse vinger. Fløy med rolige vingeslag og seilte en del i mellom. Antar den var noe mindre enn fiskemåke (som jeg også så på samme avstand), men altså relativt stor fugl. Hva kan dette være??

T. (30.07.2015)

Svar:

Klarer dessverre ikke å finne hva du kan ha sett. Beskrivelsen kan passe med tårnfalk, men den har raske vingeslag.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarttrost (hann)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette er nok en gammel svarttrost (hann)? :)

A. (30.07.2015)

Svar:

Tror det er en eldre hunn ( for mye brunt for en hann).

Roar Solheim (30.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarttrost uten stjert?

Hei, var en tur i Seefeld/Østerrike og så der en fugl på størrelse med en svarttrost (den var brun som en svarttrosthunn) men uten stjert! Den rotet rundt på et kujorde, der den hoppet rundt. Så den ikke i flukt.

O.J. (30.07.2015)

Svar:

Kan ha vært svarttrosr hunn eller ungfugl som har mistet alle stjertfjærene, eller en ung stær (de har kort stjert).

Roar Solheim (30.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette

L. (30.07.2015)

Svar:

Dette er en ung låvesvale som nylig har forlatt redet.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

søppel fugler på OSL

På flyplassen OSL er det mange fugler.
kråker skjærer og noen duer dessuten noen som ligner på kråker men er mindre av størrelse,hvilken art er dette

F.K. (29.07.2015)

Svar:

Trolig kaier.

Roar Solheim (30.07.2015)


#Diverse

hyrdestær

Finnes hyrdestær i sør-norge?

N.N (30.07.2015)

Svar:

Nei.

Roar Solheim (30.07.2015)


Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er det mulig for deg å se hvilken fugl dette er? Ca. 15 cm lang, hvit underside, lys brun/gråbrun overside, mørkebrune vingebånd, 3-4 cm langt, spisst nebb. Takknemlig for svar.

N.N (30.07.2015)

Svar:


#Fuglekasser

Hekking

Hekker spurv og maiser 2.ganger på vår/sommer ? Evt når hekker de gang nr.2? Når kan vi gjøre ren kasssene.

K.T. (28.07.2015)

Svar:

Både meiser og gråspurv/pilfink kan ha to kull i løpet av sommeren, spurvene kanskje fler. Kassene kan renses senhøstes, oktober-november. Da er de klare til neste års hekkesesong,

Roar Solheim (28.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Flyr i flokk på 8-10 fugler. Er stadig i morelltreet og også på en prydbuske i bedret med små sorte bær. Brystet er mye lysere brunt med masse mørkere spetter. Er sett i indre Vestfold på "våte" dager i det siste

B.T. (28.07.2015)

Svar:

Dette er en gråtrost ungfugl.

Roar Solheim (28.07.2015)


#Økologi og atferd

Ærfugl med nyklekkede unger 27. juli

Jeg har observert en ærfugl med nyklekkede unger i går 27.juli ved Ormdalen i Risør kommune. Jeg synes dette er veldig sent for ærfuglunger, som normalt observeres her i mai-juni, og lurer på om det kan være et kull nr 2? Ellers har ærfuglbestanden her i området gått markert tilbake gjennom de siste 5 årene, og vi observerer at blåskjell har vært nærmest utryddet her i den samme perioden. Kan det være en sammenheng her?

C.S. (28.07.2015)

Svar:

Nei, ærfuglene rekker neppe to kull i løpet av sommeren. Derimot er det nok unger fra et omlagt kull, en ærfuglhunn som har forsøkt seg på nytt selv om det var sent på året, etter å ha mistet første kull.

Roar Solheim (28.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Islom eller annen fugl med samme sang ?

Hei
Veldig tidlig på morgenen i går hørte jeg en meget særegen fuglesang. Gjennom en app fant jeg ut at den var helt lik islom. Nå er denne ikke så vanlig og jeg vil derfor spørre om det finnes en annen fugleart med den samme spesielle jodlingen ?

L.O. (28.07.2015)

Svar:

Du har nok mer sannsynlig hørt storlom eller smålom.

Roar Solheim (28.07.2015)


#Diverse

Funnet en måke unge på plenna

Hva skal jeg gjøre med den?
Hva spiser de?
Hvordan skal jeg behandle den?
Jeg er også på et varmt sted er det bra eller dårlig?
Har lyst at den skal leve
Hilsen en bekymret jente i Norge.😞😧😫

M. (28.07.2015)

Svar:

Du skal egentlig ikke gjøre noen ting med slike fugleunger, for foreldrene er som regel i nærheten, og forer ungen når du går vekk.

Roar Solheim (28.07.2015)


#Diverse

Tårnseilerunge

Og hvor lenge er det til de er flyvedyktige? Hvor mye mat bør den få?
Den spiste meitemark, går det?

N.N (28.07.2015)

Svar:

Meitemark er kanskje litt voldsomt for en tårnseiler, som lever av insekter som de voksne fanger i lufta og presenterer til ungene som en liten "kjøtt"bolle, derfor er trolig kjøttdeig/kattemat/egg bedre. Det kan gis som en liten klump (neglestor) i gapet på ungen. Kanskje trenger den slik foring 2-4 ganger i døgnet (vet ikke sikkert hva som er behovet, en må bare prøve seg fram). Den burde kunne fly etter 1 (-2) uker.

Roar Solheim (28.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl falt ned fra takrenna

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fant en fuglunge på bakken i dag. Ser litt puslete ut. Hva gjør jeg med den?

N.N (28.07.2015)

Svar:

Dette er en tårnseilerunge, og den ser ikke flyvedyktig ut. Slike må enten plasseres tilbake i reiret den kom fra, eller så må en prøve å fore dem opp til de kan fly. Kjøttdeig og kokt egg kan være mulig mat til en slik, kanskje også kattemat fra boks.

Roar Solheim (28.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen ble sett på Oscarsborg i Drøbak i juli. Er dette en steinskvett ungfugl, skjærpiplerke, eller noe annet?

L.H.N. (28.07.2015)

Svar:

Dette er en ung steinskvett.

Roar Solheim (28.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv, linerle og svarttrost (hann)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. For en god stund tilbake så tok jeg bilder av gulspurv (Emberiza citrinella, linerle og svarttrost, med 150-500mm-linsen min. Er ikke dette gulspurv, linerle og en svartrost (hann), som er gammel? Kan være jeg ikke fikk lastet opp alle bildene jeg skulle, men da kan dere vel bare si ifra hvis jeg må det. :)

A. (27.07.2015)

Svar:

Bildet som kommer opp her, er av en voksen gulspurv hann.

Roar Solheim (28.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne skapningen i Lauglovannet i kveld. Finner ikke lignende fugl i fugleboka vår og vi lurer veldig på hvilken sort dette er. Flink dykker og veldig nysgjerrig! Den var mørk brun/svart og hadde hvite øyne.

N.N (27.07.2015)

Svar:

Dette er en kvinand hunn.

Roar Solheim (27.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snipe eller spove?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en spove, eller kan det være en snipe? Nebbet er litt oppoverbøyd og virker svakt rosa. Bildet er tatt ved Hafrsfjord/Rogaland nå i juli.

M. (27.07.2015)

Svar:

Dette er en lappspove, en av de større vadefuglene.

Roar Solheim (27.07.2015)


#Diverse

Svalerede

Når kan man fjerne et svalerede på husfasade?

T. (27.07.2015)

Svar:

Når du er sikker på at redet ikke inneholder egg eller unger. Hvis du ikke klarer å se dette inn i redet, må du følge med om svaler flyr ut og inn eller ikke. Hvis det ligger egg i redet som ruges, bør det være mulig å se svale som forlater redet hvis du kommer for nær.

Roar Solheim (27.07.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Har en skjæreunge som har vært på trappa vår i 2-3 dager. Den flakser bort når vi går ut eller inn, men kommer tilbake. Den virker ikke frisk, men sitter å gaper med nebbet hele tiden. Foreldrene har vært innom, men de prøver ikke å mate den. Nå har den gjemt seg bak en kasse på trappa. Er det noe jeg kan gjøre ?

A.E. (26.07.2015)

Svar:

Det er ikke alltid lett å vite hva som er forholdene i slike tilfeller, om fuglen er syk, eller om den faktisk blir matet av sine foreldre når mennesker ikke er for nær. Du kan forsøke å sette ut mat i nærheten av den, men å fange fuglen og fore den i fangenskap, er vanligvis ikke en god løsning.

Roar Solheim (27.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål om artsbestemmelse på grunnlag av fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har funnet en fjær på en strand i nærheten av Torghatten, Brønnøysund (25/07). Jeg har prøvd å finne ut hvilken fugl dette er. jeg har sjekket alle bilder som er lagt ut men finner ikke akkurat det samme. Er det noen som kan hjelpe meg med å artsbestemme denne?
Tusen takk på forhånd. :)

Hilsen,
Brenda.

B.D. (27.07.2015)

Svar:

Dette er en håndsvingfjær fra en spove, mest sannsynlig en storspove.

Roar Solheim (27.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død fugl. Fuglenavn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan noen hjelpe meg å finne ut hvilKen type fugl dette er?

T. (27.07.2015)

Svar:

Dette er en gråtrost som ser ut til å ha endt sitt liv på en noe uvanlig måte...

Roar Solheim (27.07.2015)


#Økologi og atferd

Mysteriet i (kjøttmeis)-fuglekassen

Bilde vedlagt spørsmålet

For noen dager siden tok i vi lokket av fuglekassen for å se om det var noe der. Vi hadde ikke hørt og sett liv på lenge. Der var det et sørgelig - og litt merkelig syn: En død fugleunge og fem uklekkede egg, UNDER en tilsynelatende ny reirbunn, av en helt annen type enn den som var "kastet ut" og lå på bakken under treet. Den var av ull-aktig materialet, mens det som lå oppå egg og fugleunge var av mose o.l. Ingen egg oppå der. Skjønner du hva som har skjedd?

K.L. (26.07.2015)

Svar:

Ungen ser ut til å være en meiseunge. Trolig har de fem eggene vært ubefruktet (det skjer). Den døde ungen kan være kullets minste som har dødd, mens øvrige søsken kan ha forlatt redet. Det er også mulig at det bare var denne ene ungen som klekte, men at det gikk galt. Meiser kan ha lagt ny mose oppå det gamle, forlatte reiret for å starte et nytt reir (andre fugler enn de som ga opp det første reiret).

Roar Solheim (26.07.2015)


#Økologi og atferd

fluesnappere

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har fulgt en fluesnapper-familie i to uker. I dag forlot de redet, og jeg registrerte at moren forsatte å fange fluer og matet ungene mens de øvde seg på fly på den trygge verandaen. Men nå står redet tomt og forlatt og ungene har hoppet utfor terrasssen og ble borte... Hva er morens oppgave nå, etter så mye å gjøre med 4 barn?

S.B. (26.07.2015)

Svar:

Når ungene har begynt å finne mat selv, må de voksne fuglene spise seg opp med kroppsfett før de starter på returtrekket til tropisk Afrika.

Roar Solheim (26.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva skal eg gjære med ikkje flygedyktig fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne ute på gårdsplassen, med katta voktande på seg. Kva er det og kva bør eg gjære? Er usikker på om det er katta som har gjort den ikkje flygedyktig, eller om katta berre fant den. Bevegar seg litt på beina, men lite og snublete.

E. (26.07.2015)

Svar:

Dette er en gjøkunge. Den er trolig flyvedyktig, og kan da finne mat selv. Hvis den har kollidert med et vindu, trenger den ro og beskyttelse noen timer til den kommer seg. Hvis den har blitt skadet av katta (kloinnstikk), er det ikke godt å vite hvordan det går.

Roar Solheim (26.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem bor her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Egget lå utenfor redet. Er dette skjære eller kråka? Størrelsen er ca fingerbøll

R.K. (26.07.2015)

Svar:

Lurer på om det kan være et nøtteskrikeegg.

Roar Solheim (26.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Er det sivsanger .Har sett på Værøy NORLAND den sitter på busker sanger veldig lang i fårskellige lyder .Det var 17.06.15.jeg studerte lenge på fårskellige fugler

A.S. (26.07.2015)

Svar:

Dette er for lite informasjon til at vi kan si noe om hva du har sett...

Roar Solheim (26.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trostefugl

Jeg så idag en trostefugl som var ca. brunsvart på min plen. .På ene siden så jeg en liten tydelig hvit fjær. Hva for en trost kan det være , Er det evt. en hun/hanfugl?.Jeg bor i et naturområde i Indre Arna i Bergen.

A.L. (25.07.2015)

Svar:

Det høres mest ut som en ung svarttrost med en hvit fjær - noe som er ganske utbredt hos trostefugler.

Roar Solheim (26.07.2015)


#Sykdom og skader

Trostunge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg Fant denne i hagen i dag. Den henger litt med ene vingen, men virker relativt kvikk. Den har full fjærdrakt, men veldig "ny". Jeg hadde latt den ligge, hvis det ikke var for at vi har katt og hund, som muligens hadde funnet den. Jeg satte den tilbake ette hvert, etter å ha tatt dyrene inn. Den kan småfly litt, men ikke nevneverdig. Jeg har ikke sett tegn til foreldrene. Det begynte å regne veldig, så jeg tok den inn. Har laget et rede av ullskjerf, med kjøkkenpapir over, i et lite fuglebur. Jeg har lagt over tørkle og satt en lampe over, for varme. Men hva gjør jeg nå? Bør den settes tilbake, selv om jeg ikke ser foreldrene og det er rufsevær? Hvilken art er det? Evt hva spiser den og hvor ofte? Kan den ha bare strukket en muskel, siden vingen henger litt, men brukes? Setter umåtelig stor pris på svar.

M. (25.07.2015)

Svar:

Dette er en fullvoksen gjerdesmett, og den har kanskje hatt et ublidt møte med et vindu eller en katt. La den sitte til i morgen tidlig, og sett den så ut. Den er insektspiser, men kan kanskje hakke i seg små kakesmuler.

Roar Solheim (25.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Også gråfluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette også en gråfluesnapper (kanskje den samme?). Synes den så litt anderledes ut med en svart stripe over øyet?...

M. (25.07.2015)

Svar:

Nei, dette er en vendehals.

Roar Solheim (25.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost?

Bilde vedlagt spørsmålet

nr2) Er vedlagte fugle en hunn svarttrost?

M. (25.07.2015)

Svar:

Nei, dette er en linerle, hunn eller en ungfugl.

Roar Solheim (25.07.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann. Takk til Roar for svar vedr Gråfluesnapper. Et par tilleggsspørsmål... sikkert helt banale spørsmål, men forsøker sammen med barna å kartlegge hvilke fugler som oppholder seg rundt hytta.
Her nr 1)
På vedlagte bilder er det en Heipiplerke?

takker,

M. (25.07.2015)

Svar:

Ja, dette ser ut til å være en heipiplerke.

Roar Solheim (25.07.2015)


#Diverse

Nøttekråke

Jeg observerte i dag 3 nøttekråker på Buran i Trhm. To oppførte seg som årsunger, da de tydelig maste på den tredje om mat. Ergo vil jeg tro at disse er klekket ut i omerådet, men etter å ha konsultert min gode gamle fuglebok, hvor det står at disse ikke hekker her, lurer jeg på om boka (fra 2002) er utdatert, og at nøttekråka har etablert seg her. Jeg fikk dessverre ikke tatt bilder, men det er ingen tvil om at det var nøttekråker.

S. (25.07.2015)

Svar:

Jo, det hekker nøttekråker omkring Trondheim. Fuglefaunaen endrer seg ofte raskt, og de fleste fuglebøker vil nok ha slike mangler.

Roar Solheim (25.07.2015)

««første 32 329 - 32 378 av 49 995 siste»»