Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 924 til 31 973 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fuglekasse til rødstrupe, gråfluesnapper og linerle
Har kjøpt denne kassa. Hvor høyt skal den henge? Kan den henge i hagen ( Jeg bor i byen ) På bildet henger den rett ved bakken. Kan noen andre fuglearter hekke i den?
N.N (07.10.2015)
Svar:
Denne kan henge i hagen, men jeg ville prøve å få den litt opp fra bakken (minst 1,5 meter), slik at ikke katter kan komme til den!
Roar Solheim (07.10.2015)
Artsbestemmelse
Hvilken art tilhører denne fuglen? Tatt ved Store Stokkavann nær Stavanger i august.
M. (07.10.2015)
Svar:
Dette er en svarthvitfluesnapper.
Roar Solheim (07.10.2015)
Havørn på Hurum
hei, ville bare informere om at jeg observerte en svær havørn over Tofte i dag. Fuglen virket veldig stor. Lurte på om dere vet hvordan det går med de hekkende havørnparrene i Oslofjorden. fordi jeg regner med at denne fuglen hadde en mulig sammenheng siden det er så nærme.?
J. (07.10.2015)
Svar:
Dette er en voksen havørn med hvit stjert. Flott bilde! Havørnene i Oslofjorden tror jeg har ynglet også i år. De har vært der nå i flere år, og kanskje er det flere enn bare ett par i ytre del nå.
Roar Solheim (07.10.2015)
Kunstig kvistreir til Hornugle
Hvor skal kvistreiret legges? Er furu eller gran det beste treet å henge den opp på. Jeg vet om en plass med mange åkrer med en liten skog, men denne skogen er det få trær på. Er det viktig at det er stor skog ved slettene?
F. (07.10.2015)
Svar:
Ville prøvd et granholt, men hvis furuene er noenlunde tette, så går det også. Skogholtet behøver ikke være stort - 10-20 trær bør holde. Faktisk kan en enkelt stor, tett buskegran i en åkerkant også bli brukt.
Roar Solheim (07.10.2015)
Sidensvans
Er sidensvansene på vei sør snart?
L. (07.10.2015)
Svar:
De har nok startet for lenge siden, men det varierer når vi ser dem på ett bestemt sted. Dette avhenger av hvor mye bær de finner langs ruta sydover.
Roar Solheim (07.10.2015)
Kommer kråker tilbake?
For en stund siden hjalp jeg en kråke som hadde brukket en vinge, den ble frisk og flyr elt supert, men jeg lurte på om de kommer tilbake til der de ble matet?
Å. (07.10.2015)
Svar:
Ikke mulig å si noe sikkert her. Det er individuelt. Noen kan kanskje gjøre det, andre ikke.
Roar Solheim (07.10.2015)
Fuglekasse
Jeg har laget en fuglekasse med 8 cm hull diameter. Er det bare kaie, perleugle og skogdue som kan hekke i den eller kan kvinand, kattugle o.s.v også bruke den?
N.N (06.10.2015)
Svar:
Kvinand kan nok komme inn i denne, men for kattugla er nok hullet for lite. Da bør det være 10-12 cm.
Roar Solheim (06.10.2015)
Sommerfugl
Ja hva spiser egentlig sommerfuglen ? Og hvor mange bein har den ?
C.H.S. (06.10.2015)
Svar:
De har 6 bein som alle andre insekter. Matvanene er besvart et utall ganger tidligere ,se på besvarte spørsmål.
Roar Solheim (06.10.2015)
Hva heter fuglen?
Så en sort,slank,mellomstor fugl med stort vingespenn i Buskerud på 950 moh. Det spesielle var at under vingene var det en "tennisball" stor, hvit flekk, samt at den hadde en hvit rand innerst ved stjerten.
M.J. (06.10.2015)
Svar:
Dette høres mest ut som at du kan ha sett en ung kongeørn.
Roar Solheim (06.10.2015)
Duer skiter ned inngangspartiet
Etter at jeg tok de nederste grenene på en stor furu, har et duepar funnet ut at de har en flott plass på en gren høyt over inngangspartiet (av skifer). Der sitter de og skiter hele dagen, og jeg har vært ute og skrubbet vekk hauger av duemøkk tre ganger idag! Har prøvd å spyle duene vekk med hageslangen, men de sitter altfor høyt oppe. Hva skal jeg gjøre? Takknemlig for et godt forslag.
T.U.D. (06.10.2015)
Svar:
Ikke lett å løse slike problemer, uten å hindre duene i å sitte der du ikke vil ha dem. Da må selve greina de sitter på utstyres med pigger som g\hindrer duene i å sitte der. Kanskje ikke så lett dersom dette er veldig høyt opp i treet?
Roar Solheim (06.10.2015)
Tårnugler
Hvor mange Tårnugler er det i norge?
D. (06.10.2015)
Svar:
Kan ikke besvares - tårnugla er en tilfeldig gjest som ikke hekker her, og det er trolig høyst noen få individer i Norge hvis de først dukker opp.
Roar Solheim (06.10.2015)
Spørsmål:
Hva slags bytte fanger kongeørnen?
N.N (06.10.2015)
Svar:
Kongeørn spiser det meste av fugler og pattedyr soim den kan få tak i.
Roar Solheim (06.10.2015)
Lo
Hei, er dette en sandlot eller en dverglo?
A. (06.10.2015)
Svar:
Dette er en ung dverglo.
Roar Solheim (06.10.2015)
Sier fuglene i fra når det er tomt på fuglebrettet?
Har mang en gang opplevd at det kommer fugler og setter seg på vinduskarmene når det er tomt for mat på fuglebrettet. Der sitter de å hakker på vinduet og titter inn. Er det virkelig slik at de kommer for å be om mere mat? Det kan nemlig vikre sånn, for det er kun når det er tomt at dette skjer.
S. (06.10.2015)
Svar:
Det er ofte kjøttmeisene som gjør dette, og det kan godt hende at de prøver å påkalle oppmerksomhet fra menneskene som de forbinder med maten. Fuglene forstår mer enn vi vanligvis tror.
Roar Solheim (06.10.2015)
Perleugle
Kan Perleugle hekke på Lindesnes?
O. (05.10.2015)
Svar:
Kanskje, men dette er utenfor artens vanlige hekkeområde. Vanskelig i si kategorisk at arten stopper på ett bestemt sted. Vanligvis må du litt lenger innover i skogstraktene i Agder for å kunne finne perleugle, selv om den langt fra er noen vanlig art i disse delene av Norge.
Roar Solheim (05.10.2015)
Hønsehauk reir
Et hønsehaukpar har i flere år hekket i samme område. De to siste årene har jeg fulgt med og observert reirstedet. De har hatt to ulike reir, men ikke langt fra hverandre. Nå skal de begynne med hogst arbeid i området. Er det noen regler om verning av reirplasser ?
N.N (05.10.2015)
Svar:
Ja, det er det. Ta kontakt med Carl Knoff (Hamar) eller Per Nøkleby (Stange). Begge disse to har jobbet mye med hønsehauk og hensyn ti skogbruket.
Roar Solheim (05.10.2015)
Kunstig kvistreir
Jeg tenkte å henge den ut i Rogaland. Bør jeg da satse på dvergfalk, eller hornugle ( hva er mest sansynelig ) Eller kanskje en annen rovfugl/ugle?
N.N (04.10.2015)
Svar:
Begge arter kan nok gå an i Rogaland.
Roar Solheim (04.10.2015)
Hvilken fugl er dette?
Så en fugl i skogen her om dagen. Den så ut som en stor trost, var brun/lys brun spettet i fjærdrakten. På vingene hadde den en bred markert blå stripe på vingene og en noe tynner hvit stripe. Den gikk og nappet i kornåkeren og fløy så inn i skogen. Har tittet i en fuglebok, men finner den ikke. Det var ikke nøtteskrike.
H. (04.10.2015)
Svar:
Jo, du må ha sett ei nøtteskrike - det er den eneste fuglen i Norge med slike blå felter på vingene.
Roar Solheim (04.10.2015)
Kunstig kvistreir
Hei!
Jeg har laget et kunstig kvistreir. Hvor skal jeg henge den for at sjansen er størst til at noen kan komme. Både hornugle, dvergfalk o.s.v. Hvor høyt oppe i trærene skal den henge? skal den henge synlig eller ikke?
N.N (04.10.2015)
Svar:
Dette kommer veldig an på hvor i landet du skal sette det opp. For hornugle bør kvistreiret ligge i et tett grantre, gjerne i en grankrull nær eng og åpen mark hvor ugla kan hekke. Et kvistreir for dvergfalk bør ligge i toppen av et tre (eller nær toppen), gjerne i høyereliggende barskog eller fjellbjørkeskog, nær myr eller lignende. Hornuglereir ville jeg satt opp 5-8 meter over bakken.
Roar Solheim (04.10.2015)
DUEART
HAR OPPDAGET EN HELT BRUN DUE DEN ER RINGMERKET . HVA KAN DETTE VÆRE?
N.N (04.10.2015)
Svar:
Åpenbart en tamdue/brevdue med ring - kontakt Norges Brevdueforbund.
Roar Solheim (04.10.2015)
Legge til rette for hauk
Jeg har flere ganger observert hauk i området der jeg bor. For meg (som ikke har greie på fugl) virker det som spurvehauk, men etter å ha sett en av dem rive hode av en kråke, har jeg blitt mer i tvil på om dette kan være hønsehauk.
Jeg bor på Jæren i Rogaland. Det er ganske åpne, litt bløte områder der jeg bor, med ett på klynger høye grantrær rundt. Perfekt forhold for mus. Her en dag så jeg 3 hauker som sirklet over et jorde, så nesten ut som om en mor hadde flyveopplæring.
Spørsmål 1: Kan du utføra disse opplysningene si meg om dette er spurvehauk eller hønsehauk?
Spørsmål 2: hvordan kan jeg legge til rette for disse fuglene? Hvordan bygge eventuelle kasser, plassering, osv
S. (04.10.2015)
Svar:
Rovfuglen som tok kråke, er nok større enn en spurvehauk. Det kan være hønsehauk, men vandrefalk kan også være en mulig art. Fuglene du ser jakte over jorde, kan også være arter som myrhauk (og steppehauk - sjelden gjest om høsten). Spurve- og hønsehauk bygger kvistreir inne i skog, myrhauken hekker på bakken. Du kan ikke lage kasser til noen av disse rovfuglene, men det går an å bygge kunstige kvistreir i trær. De kan også brukes av f. eks. hornugle. Finner du døde fugler f. eks. som er påkjørt, kan du legge disse ut som mat til haukene om vinteren.
Roar Solheim (04.10.2015)
Forlatt svaneunge.
Hei.
Det er en forlatt svaneunge i ett vann rett atmed hvor jeg bor.
Dette er i troms, og nå begynner det å bli ganske kaldt både dag og natt.
Jeg lurte bare på om den vil teise sørover av seg selv? (Foreldrene og den andre ungen dro sørover for noen dager siden).
Eller skal man fange den og levere den hos noen som kan ta vare på den over vinteren.. eller skal man bare la naturen gå sin gang. Fugelen er flyvedyktig, så jeg vet ikke hvorfor den ble igjen
T. (03.10.2015)
Svar:
Det høres veldig underlig ut om denne ungen ble igjen hvis den er flyvedyktig. Det spørs om det kan være noe i veien med den, kanskje er den syk eller svekket. Ikke helt lett å gjøre noe med det. Trolig best å la den være, og eventuelt vurdere å fange den inn dersom vannet fryser til og fuglen fremdeles ikke flyr vekk.
Roar Solheim (04.10.2015)
Ukurant fuglekasse?
Hei, Ole (5 år) har fått en "fuglekasse" av farmor som vi ønsker å henge opp i Sirdal, Vest Agder på ca 550moh.
Det viser seg kassen er av typen med plass til snapps glass og voksendrikk.. Men med litt innsats og beising er Ole nå klar til å henge opp. Størrelsen er 20x20 bunn og ca 35 høy.
Hvor stort hull anbefaler dere og kan vi få ugle i den med litt større hull? (4,5 cm idag) det er mye furuskog i nærheten men rundt hytta er det relativt åpent.
Ø. (03.10.2015)
Svar:
Bunnmålet på denne kassa kan godt passe for perleugle og haukugle, men da må hullet være 8 cm diameter (perleugle), eller 10-12 cm for haukugle. Høyden er litt lav, men det går. For ugler må dere legge inn 10 cm treflis (ikke fin sagflis) i bunnen, siden uglene ikke lager eget reir.
Roar Solheim (03.10.2015)
Ekorn
Hva annet spiser ekorn enn kongler og nøtter?
J. (03.10.2015)
Svar:
Bær, frukt, sopp, planter, fugleegg og faktisk også fugleunger (kjøtt), trolig også en del insekter. De er veldig allsidige i kosten.
Roar Solheim (03.10.2015)
Teist eller Lomvi ?
Filmet denne på våren ved Runde. Er det en teist eller en lomvi? Beklager dårlig bildekvalitet.
N.N (03.10.2015)
Svar:
Dette er en teist.
Roar Solheim (03.10.2015)
Stærkasser
Så disse kassene perfekte ut til stær? De henger rett ved vår store gressplen, og jeg har lest at de liker å hekke nær hverandre
K. (03.10.2015)
Svar:
Disse ser greie ut. Ville kanskje hengt dem med litt større avstand, og kanskje i litt ulik himmelretning dersom de henger på samme tre eller stolpe.
Roar Solheim (03.10.2015)
trekkfugl
Så en fin liten fugl på rekkverket på Heimdal plattform i dag. Den var hvit eller lys grå i brystet med en brun krage rundt, størrelse omtrent som en grønnfink kanskje. Da den fløy avgårde mener jeg den var mørk over ryggen, vingene hadde innslag av ...Orange eller lysere brunt.
Pen liten ugl som jeg gjerne ville vite hvilken art det er
D.H.M. (16.09.2015)
Svar:
Dessverre vanskelig å finne hva du kan ha sett ut fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (03.10.2015)
Hegre
Vi ser ofte det vi mener er hegrer i sjøen der vi bor i Bergen. Den står i vannkanten der det er grunt, men ligger også på vannet der det er dypt, og så dykker den og er under veldig lenge og kommer opp på et sted langt fra der den først var. Finner ingenting i leksika eller på nettet om hegrene gjør dette? Den ser aldeles ut som avbildete hegrer. Hva annet kan det ellers være? Den må være en dyktig svømmer under vann.
T.S. (02.10.2015)
Svar:
Da er det IKKE hegrer du ser, men høyst sannsynligvis skarv (kanskje helst storskarv). Hegrer dykker ikke.
Roar Solheim (03.10.2015)
Vedr. Fugl med "alarmlyd"
Kan ikke dette høres ut som en svartspett?
N.N (03.10.2015)
Svar:
Det er ikke noen lydfil med, så ikke mulig å vite hva du refererer til. Men flere arter kan nok ha "alarm"-lignende lyder.
Roar Solheim (03.10.2015)
Sidensvans
Hvorfor trekker sidensvanser sør om høst/vinter og nord igjen på våren for og hekke?
M. (03.10.2015)
Svar:
Sidensvansene spiser mest insekter i hekketiden, og skifter til bær og frukt om høsten og vinteren. Dette finner de mer av når de flyr sydover, derfor disse flyttingene om høsten. Det er større tilgang på insekter lenger nord, så de flyr tilbake til kjente hekkeområder om våren.
Roar Solheim (03.10.2015)
Putte noe i fuglekassen?
Jeg har laget en fuglekasse og lurer på om det er greit å legge noe i den, så den er klar? eller vil fuglene helst gjøre dette selv? isåfall hva er det best å legge i, mose eller kvister?
A. (02.10.2015)
Svar:
For småfugler så skal du ikke legge noe i kassene, men for ender og ugler må du legge inn et lag med ca 10-15 cm stubbeflis i bunnen.
Roar Solheim (02.10.2015)
Utstopping av vandrefalk?
En (trolig) vandrefalk smalt i vinduet her og er død. Jeg har ønske om å få den stoppet ut. Kan man søke om dette via en taksidermist? Jeg vet den skal rapporteres inn. Kan jeg forresten vaccumpakke den forsiktig før jeg fryser den ned?
H. (02.10.2015)
Svar:
Dette er en ung vandrefalk. Dette er en søkepliktig art, så den må fryses ned og overlates til en autorisert taksidermist, som sender søknad til myndighetene.
Roar Solheim (02.10.2015)
Hvilken fugl?
Vi fant denne død på terrassen da vi kom på høstferie. Hvilken art er det?
K.F.F. (01.10.2015)
Svar:
Dette er en delvis mumifisert dvergfalk.
Roar Solheim (02.10.2015)
Spørsmål:
Gikk tur på Bogstad idag 1.okt. Det var mange fugler av vedlagte bilde. Hvilken fugl er det?
Svein B
N.N (01.10.2015)
Svar:
Dette er hvitkinngjess.
Roar Solheim (01.10.2015)
Pingvin
Hei, jeg lure på hva som er pingvinens konsument.
S.L.N. (01.10.2015)
Svar:
Dette spørsmålet er noe uklart - kan du være litt mer presis om hva du egentlig lurer på?
Roar Solheim (01.10.2015)
grankorsnebb og furukorsnebb
Spiser grankorsnebb furufrø og furukorsnebb granfrø? Er grankorsnebb vanligst å se i vestfold?
L.H.N. (01.10.2015)
Svar:
Grankorsnebben er nok den vanligste å se over det meste av Norge der korsnebber dukker opp. Begge arter kan nok ta frø fra begge kongletyper.
Roar Solheim (01.10.2015)
Skadet svanunge På Årungen i Ås
Svanungen på Årungen i Ås har et nylontau rundt føttene, den virker helt utmattet! Hvem kan hjelpe!? Må ha svar fort!
N.K. (29.09.2015)
Svar:
Du må prøve å få kontakt med lokal viltnemnd eller lokale fuglefolk.
Roar Solheim (30.09.2015)
Hvilken art er dette?
Hvilken art er dette,
En flokk på 5 - 6 stk i en hage i Høgnakken i Molde 21. september 2014.
N.N (30.09.2015)
Svar:
Dette er en kylling av fasan, en hannfugl.
Roar Solheim (30.09.2015)
hvit småfugl
Hei. Så denne ene hvite blant mange andre småfugler, sør trøndelag.
O.E. (30.09.2015)
Svar:
Ser mest ut som en gråspurv med mange hvite fjær. Dette er ikke uvanlig hos mange spurvefuglarter. Den er ikke albino. Dette skyldes en annen sort genfeil.
Roar Solheim (30.09.2015)
En sanger?
Dårlige bilder, men kan noen se hva for fugl dette er. En sanger? Ser den ofte i hagen, men vanskelig å få bilder av.
B. (30.09.2015)
Svar:
Det er enten løvsanger eller gransanger. Bildene er ikke helt gode for å si sikkert, men beina kan virke nokså mørke, noe som mest peker mot gransanger.
Roar Solheim (30.09.2015)
sommerfugler
hva spiser sommerfugler
M. (30.09.2015)
Svar:
Besvart MANGE ganger tidligere - se på besvarte spørsmål!
Roar Solheim (30.09.2015)
Fuglemat
Er det lov å kjøpe fuglemat i Sverige og ta over grensa til Norge?
N.N (30.09.2015)
Svar:
Ja, det skulle ikke være noe flere regler mot det enn når vi tar med oss mat fra svenske butikker.
Roar Solheim (30.09.2015)
Rovfugl på jakt?
Hei, jeg var nylig i Sirdal og så en fugl i en alpinbakke. Virket som den svevde i sirkler på luftstrømmer for så å stoppe helt opp i luften i noen sekunder. Atferden gjentok seg. Et par ganger landet den på en stein. Dette var en varm høstdag ved en populær tursti, og den brydde seg ikke om folk som befant seg noen hundre meter bortenfor. Fargen mener jeg var lysebrun, men kom ikke nær nok til å se andre detaljer eller ta et bilde.
F.H. (30.09.2015)
Svar:
Litt vanskelig å si sikkert hva du har sett, men mistenker at tårnfalk kan være den mest aktuelle arten. Fjellvåk er neste på lista.
Roar Solheim (30.09.2015)
Hønsehauk?
Hei
Jeg er lærer i en sjuendeklasse, der en elev hadde med en utstoppa fugl. Se bilde. eleven mener det er en hønsehauk, men jeg synes den er litt liten til å være det. Vi målte fuglens lengde fra stjert til nebb til ca 38 cm. Kan du hjelpe oss med hvilken fugl dette er. Spurvehauk?
A.B. (29.09.2015)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk.
Roar Solheim (29.09.2015)
funnet et reir i husveggen
hei!
Vi har funnet et reir i husveggen og lurer på hvilken fugl det kan være? håper dere kan svare på det ut fra bildet.
B.E.E. (29.09.2015)
Svar:
Ja. Dette er nok et kjøttmeisrede, både eggene og reirmaterialene er typisk kjøttmeis.
Roar Solheim (29.09.2015)
Hvilken art er dette?
Er det mulig å artsbestemme denne fjøra fra Kyrkjøy, Sjernarøyane, Rogaland, funnet ultimo september 2015?
S.B. (29.09.2015)
Svar:
Litt vanskelig å si uten å holde fjæra i fingrene og kjenne stivhet og struktur også. Farger og mønster kan stemme med enten ærfugl hunn, eller kanskje storjo.
Roar Solheim (29.09.2015)
Hva slags fugl er dette
Vi har en leilighet i Spania (Estepona) og neste hver dag så er det en eller to (har vært opptil 3) fugler som svever over et naturreservat som er på andre siden av dalen hvor vi bor.
Det er store fugler som svever og sirkler rundt over parken.
De beveger neste ikke vingene, flyter kun på luftstrømmene.
De kan sees i opptil en time eller så, før de seiler mot fjellene.
Jeg fikk tatt et bildet denne fuglen, da den er sjelden gang kan kom rett over leiligheten, og lurer på hva slags fugl det er.
Håper det lar seg gjøre å få et svar
J.H.B. (29.09.2015)
Svar:
Dette er en dvergørn,
Roar Solheim (29.09.2015)
Pingvin
Hey, jeg lurer på hva næringsnettet og næringspyramiden til en pingvin er?
S.N. (29.09.2015)
Svar:
Pingviner spiser alt fra krill til ulike fiskearter.
Roar Solheim (29.09.2015)
ukjent due
Hei, lurer litt på om dere vet hva denne fuglen er. Åpenbart en due. Er brun med vinrøde bein. Den var ikke ringmerket. Lurer litt på om det kan være en brevdue på avveier ?
K.A.R. (29.09.2015)
Svar:
Dette er bare en av mange fargevarianter av bydue/tamdue.
Roar Solheim (29.09.2015)
tårnfalk eller dvergfalk?
Så en falk på blefjell i høst, som "stod" over en fjellrygg. Trodde først det var en dvergfalk; den er vel kanskje vanligere på fjellet? Men det er vel helst tårnfalken som "stiller". Den var ganske lys, og hadde stor bred stjert. Den var ikke større enn tårnfalk tror jeg. Lurer da på hva det helst er; tårnfalk eller dvergfalk?
L.H.N. (29.09.2015)
Svar:
Det var temmelig sikkert en tårnfalk. Dvergfalken jakter fugl, og bruker ikke denne jaktteknikken.
Roar Solheim (29.09.2015)