Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 32 092 til 32 141 av totalt 50 297 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kanadagjess?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette to kanadagjess, og er isåfall den ene hvit på hodet og halsen på grunn av leukisme? Bildet er tatt i Hafrsfjord i oktober.

M. (02.11.2015)

Svar:

Dette er to kanadagjess. Den bakerste har trolig et genetisk avvik slik at fjærene på hodet ikke har tatt til seg fargestoff under utveksten. Dette skjer av og til hos mange fugler, men er mest vanlig å se blant spurvefugler.

Roar Solheim (02.11.2015)


#Fugleforing

Gresskar

Vil småfuglene like gresskar og spise gresskarkjøttet om jeg henger det ut med litt div frø i ?

S. (01.11.2015)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, siden dette er uvanlig fuglefor. Har ikke hørt om noen som har forsøkt tidligere, så svaret er at du får bare gjøre et forsøk. Det er i alle fall ikke skadelig for fuglene, og da vil det være interessant å finne ut om dette er noe fugler vil ha.

Roar Solheim (02.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nøttekråke?

Hei. Gikk tur på Ladestien i Trondheim idag. Så en fugl, som ifølge fugleboka mi, er nesten helt lik ei nøttekråke. Men syns nebbet var mye spissere. Er det ei sibirsk nøttekråke? Er de vanlige her?

A.C. (01.11.2015)

Svar:

Ettersom observasjonen er fra Sør Trøndelag så kan vi med sikkerhet si at dette er en sibirsk nøttekråke. Forskjellen fra den vanlige nøttekråka er at den sibirske underarten har et litt lengre og smalere nebb.

Etter den store invasjonen fra øst i 1995 av sibirnøttekråker, så regner man med at det i dag hekker minimum 100 par i Midt-Norge, med hovedtyngde på Trondheimsområdet. Siste store invasjon før 1995 var i 1968. Den sibirske nøttekråka tiltrekkes spesielt av sembrafuru ettersom den til vanlig livnærer seg i de store sibirske sembrafuruskogene. Men selv om det i Norge i dag er plantet en god del sembra, så er ikke dette nok til å gjøre området til et interessant hekkeområde. Arten må også livnære seg av andre frø- og bærplanter, og sannsynligvis er granfrø en viktig næring.

Historisk sett så har det sikkert vært innvandringer med noen tiårs mellomrom gjennom all tid. Grunnen til at arten nå kan få et fotfeste i Midt-Norge skyldes blant annet at det finnes mye sembrafuru. En totalsvikt av frø et år kan føre til masseutvandring tilbake mot øst hvor arten opprinnelig har sitt tilhold.

Vanlig nøttekråke finnes hos oss på Østlandet, Sørlandet og oppover Vestlandet. Den er vesentlig mer sky enn den sibirske underarten. Les mer om nøttekråke her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11460

Morten Ree (01.11.2015)


#Fuglekasser

reirbygging.

Hei!
Jeg bor i midt-Norge, og har noen spørsmål om fuglekasser og reirbygging.
1- Har en stærkasse jeg har bygget etter mål fra en kjent Norsk fuglebok, og denne blir som en foringsautomat for skjæra, som tar nesten alle stærungene. Vil en større kasse beskytte ungene bedre?
2- Nå, og siden midten av oktober, har en pilfink holdt på å hente reirmateriale til en fuglekasse utenfor her jeg bor. Hvor vanlig er det, og hvorfor gjør den det?
Hilsen
Bjørn Magnussen.

B.M. (01.11.2015)

Svar:

Vanskelig å si om endring av kassetype kan gi stærungene bedre beskyttelse mot skjærer, vi har ikke noen undersøkelser som kan vise dette. Pilfink og gråspurv kan faktisk hekke så sent som nå, og midt på vinteren. Men det kan også hende at de bygger et reir i en kasse hvor de sitter inne og sover om natta hele vinteren.

Roar Solheim (01.11.2015)


#Økologi og atferd

Traner

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. hadde et hekkende tranepar i Drevvatn (Nordnorge) i sommer. Eggene ble lagt ikke langt fra vannkanten.De fikk ut to fine unger, men saken er den at med så mye nedbør som vi hadde i sommer, så steig vannstanden så mye at der eggene ble lagt å ungen oppholdt seg ble oversvømt. Spørsmålet mitt blir som følger....: Flytter tranene ungen til et tryggere sted før katastrofen skjer, eller drukner de rett å slett...... For en dag jeg kom, var "foreldrene" å ungene borte.

R.L. (31.10.2015)

Svar:

Dersom vannet stiger gradvis, vil tranene gå vekk med ungene til tørrere områder. De kan nok også svømme i korte avstander, så de drukner neppe med mindre de blir fanget av en styrtflom.

Roar Solheim (01.11.2015)


#Diverse

Kjernebiter

I dag lurer jeg på om jeg har hatt fugleflaks. Så ukjente gjester på fuglebrettet. Sjekket og fant ut at det måtte være et kjernebiter-par. Bor i bygd i Telemark nær Hardange vidda. Uvanlig?

B.J. (31.10.2015)

Svar:

Kjernebiteren har økt kraftig i utbredelse de senere tiårene, trolig som følge av vinterforing med solsikkefrø. Den kan dukke opp over det meste av sør-Norge, nmen er ikke spesielt vanlig eller tallrik noen steder annet enn enkelte steder langs kysten av Sør-Norge.

Roar Solheim (01.11.2015)


#Diverse

Kjøttmeisen på hesteryggen

Hei. Den siste uken nå i oktober har vi i stall kjærnes observert at kjøttmeisen i området setter seg på de av hestene våre som går med utedekken. De pikker hull i stoffet og drar ut vatt som da er foret i dekkenet. Denne type atferd har vi aldri sett. Hvorfor gjør fuglen det? De bygger jo ikke rede på denne tiden av året.... Vi forsøker nå få en slutt på dette ved å henge opp meisboller som vi håper de vil foretrekke...

R.S. (31.10.2015)

Svar:

Ikke helt lett å forstå hvorfor kjøttmeisen oppfører seg slik nå. Vanligvis er dette noe som en vil se i starten av hekketiden, da meisene samler reirmateriale. Det ville være interessant om dere så om fuglene kun hakker hull på hestedekkenet, eller om de også drar løs deler av stoppen og flyr avsted med det. Da vil det bety at de kanskje legger dette i bunnen av en soveplass i fuglekasse eller trehull nå på høsten. Har dessverre ikke noen gode råd for hvordan en skal få dem til å slutte med adferden.

Roar Solheim (01.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken andefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Fuglen ble tatt bilde av i Fyllingsdalen 13. Oktober

P.R. (31.10.2015)

Svar:

Fuglen i bakgrunnen er en brunnakke.

Roar Solheim (01.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Pingvin

Hva er forskjellen mellom keiserpingvin og kongepingvin

O.O. (27.10.2015)

Svar:

De har forskjellige hekkeplasser. Kongepingvinene hekker på øyer rundt Antarktis, mens keiserpingvinene hekker inne på isplatået. De ser nokså like ut, men litt forskjeller i oransjefargen i nakken. Kyllingene til kongepingvinen er brune, mens de er hrå hos keiserpingvinene.

Roar Solheim (31.10.2015)


#Økologi og atferd

Fugleflokker

Observerte en flokk på anslagsvis 150 gråtroster - muligens ispedd noen andre trostearter - i fjellskogen øverst i Østerdalen for noen uker siden. Er det spesielt med så store flokker? Og har det noen fordeler for fuglene å opptre slik? Jeg trodde mindre fugler som trekker over kortere avstander - som trostene - ikke flokket seg slik som større langttrekkere gjør.

N.N (29.10.2015)

Svar:

Nå om høsten rett før snøfall flyr mange troster opp i tregrensa og høyere for å spise krekling. Etter et snøfall flyr flokkene ned i lavlandet, og da merker en det plutselige innsiget av troster. Det er nok matressursene (sukkerholdige bær) som får dem til å flokke seg ekstra i fjellet. Det er også en fordel som beskyttelse mot rovfugler som f. eks. dvergfalk og jaktfalk.

Roar Solheim (31.10.2015)


#Ringmerker

Ringmerking

Tirsdag 27/10 ca. kl. 18 traff jeg og noen venner en kontaktsøkende knoppsvaneunge (fremdeles litt brunspettet i fjærdrakten) på Bygdøynes i Oslo. Den var ringmerket på begge ben. Ringen på venstre ben var av lyst metall og uleselig på avstand, ringen på høyre ben var av svart metall med de reflekterende tegnene: Y923. Jeg lurer på et par tre ting. Hva betyr de forskjelllige merkene? Bør man raportere slike observasjoner noe sted? Burde ikke svanen ha flydd sydover forlengst? Det at fuglen var alene tyder det på at den er svak og akterutseilt?

R.R. (29.10.2015)

Svar:

Send melding til Riungmerkingssentralen ved Stavanger Museum, så får du nok svar når og hvor den er ringmerket. Den blanke ringen har et individuellt nummer, den mørke skal kunne leses av på avstand. Det er neppe noe i veien med fuglen.

Roar Solheim (31.10.2015)


#Diverse

jaktfalk

korleis er vengeforma til jaktfalken

N.N (30.10.2015)

Svar:

Den har spisse vinger.

Roar Solheim (31.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg lurer på hvilken art dette er? Bildet er tatt ved Østensjøvannet i Oslo. 29. oktober. 2015

S.H.(. (29.10.2015)

Svar:

Dette er en rustand.

Roar Solheim (29.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lys linerle

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en ungfugl av linerle, eller er den lys i fjærdrakten fordi den er i vinterdrakt? Eller begge deler? Bildet er tatt sent i september på Sola.

M. (11.10.2015)

Svar:

Dette er voksen hann i vinterdrakt.

Morten Ree (29.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråsisik eller brunsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg sliter litt med å artsbestemme denne fuglen. Bildet er tatt nær Stavanger i mai.

M. (11.10.2015)

Svar:

Dette er en gråsisik hann. Den har lyse vingebånd og er alt for lys i hode til å være brunsisik.

Morten Ree (29.10.2015)


#Diverse

Fuglefolk i Rogaland

Hei! Jeg har en del spørsmål angående fuglelivet i rogaland. Er det noen organisasjoner eller folk som har greie på det? Hvem kan jeg kontakte? Stavanger museum?

N.N (05.10.2015)

Svar:

Norsk Ornitologisk Forening er landets fuglevernorganisasjon og er landsdekkende med fylkes- og lokallag over hele landet. Ved å gå inn på våre hjemmesider www.birdlife.no under venstre menyvalg - Oranisasjon/Fylkesavdelinger så finner du navn på kontaktpersoner i Rogaland.

Morten Ree (29.10.2015)


#Diverse

Fugler inn bak fasadekledning

Hei. Sandefjord kommunen bygger ny flerbrukshall. Det er enkelt bygg, med såkalte sandwichelementer som yttervegg. Utenpå dette er det satt på en sekundær fasadeplate, som liksom skal være arkitekturen i fasadene. Det benyttes vertikale stålplater, sinusprofil/bølgeblikk. I topp og bunn av vegg er det nå bygget slik at det er helt åpent for og komme ned og opp, via bølgene som har tverrsnitt med radius ca. 5-6 cm. Jeg antar at duer også vil komme inn i åpningene. Veggen er 12 m høy og det er mange horisontale lekter bak sinusplatene,mellom disse lektene er hulrommet opp til 10-12 cm dypt. Vi mener det må tettes slik at ikke dyr kommer inn bak og inn i hulrommene. Arkitekt og entreprenør mener det er en konstruert problemstilling, og at det ikke vil skje i praksis. Var dette forståelig, har dere noen umiddelbare innspill, råd e.l.? Vi må få stoppet dette, ev. kreve tiltak.

E.R. (29.10.2015)

Svar:

Etter beskrivelsen høres dette svært interessant ut for en del såkalte hulrugende fugl. Det er mer og mer mangel egnede hulrom for fugl i bebyggelsen pga. at det blir sørget for å tette slike adkomstmuligheter med netting. Med en radius på 5-6 cm høres dette gunstig ut for gråspurv, stær, tårnseiler m.fl. For duer vil åpningene være for små. Men også insekter kan finne dette aktuelt. Fra et ornitologisk synspunkt så vil vi være glade for at det bygges hus som gir hekkemuligheter for fugler knyttet til bebyggelsen, men det er kanskje ikke så ønskelig for eieren av bygget, selv om det vil skape liv og røre og neppe noen større skade annet en litt tørt reirmateriale og litt møkk.

Morten Ree (29.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Høylytt nattfugl

Hei!
Hører ofte nattestid, dvs alltid i mørket, en fugl som nærmest "kakler" litt hysterisk i falsett, veldig lydsterk. Man kan vel si det er to stavelser på en måte. Vanskelig ellers å gjengi i skrift lyden.
Er det ugler som lager den slags låt, eller er det andre større fugler som er nattaktive? Det er ingen småfugl-sang.

En natt hørte jeg så mye leven av både denne og skjære,rett utenfor (der er et skjærereir), at jeg lurte på om denne ukjente var på jakt mot skjærene,det er ikke vanlig å høre skjærene i mørket!?
Skog blandet med åpent gammelt kulturlandskap,Dalsland i Sverige,(2timer fra Halden)

Mvh Sidsel Smith-Meyer

S.S.M. (28.10.2015)

Svar:

Mistenker at du kan ha hørt kattugle - det er den mest aktuelle, nattaktive arten på denne tiden som lager kraftige lyder.

Roar Solheim (28.10.2015)


#Trekkfugler

Når trekker grågåsa

N.N (28.10.2015)

Svar:

Hovedtrekk skjer trolig i august. Mange gjess starter å trekke når årets gåsejakt starter, men noen grågjess kan drøye med å trekke til i oktober.

Roar Solheim (28.10.2015)


#Fugleforing

Minknetting

Takk for svaret på mitt forrige spørsmål som ble besvart kl 20:24 i dag. Oppfølgingsspørsmål? Hvor får man kjøpt minknetting? Har søkt på nettet en stund nå, men har ikke funnet noen som selger.

N.N (27.10.2015)

Svar:

Det finnes en nettingtype hos et firma som selger pelsdyrfor og pelsdyrutstyr (Hamar). Tidligere fantes et firma i Oslo som het Burmeister, vet ikke om det eksisterer fremdeles, men de hadde også mange ulike nettingtyper. Har dessverre ikke mer nøyaktige angivelser.

Roar Solheim (28.10.2015)


#Trekkfugler

Trekkfuglar

Kor langt flyr stæren om hausten? Når den skal til eit annet land

J.Ø. (27.10.2015)

Svar:

Det varierer. Noen forsøker faktisk å overvintre langs kysten av SV-Norge. Andre flyr til Danmark, Frankrike og til og med til Middelhavsområdet.

Roar Solheim (27.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Furuskudd

Hei lure på hva er grunn til at en finner så mye furuskudd som er klippt av og ligger på bakken, dette har vært furutrær på over 2m så det kan ikke være elg.Storfuglen gjør det,men disse på furutrær også i bjørkeskogen langt unna hvor det finnes storfugl. Kan det være mus siden har smågnager år her i sør varanger kommune i øst finnmark

N.N (27.10.2015)

Svar:

Nei, jeg lurer å om det kan være ekorn. Kanskje også korsnebbene kan forårsake dette, men her er jeg usikker.

Roar Solheim (27.10.2015)


#Fugleforing

Blåmeisen

Hei

Bør fuglene ute få ekstra mye mat om vinnteren

hvis de skal komme tilbake til våren å hekke på nytt

T.E.B. (27.10.2015)

Svar:

Vanskelig å si. Men foring hjelper åpenbart enkeltindividene til bedre å overleve vinteren, spesielt hvis det er kaldt og mye snø.

Roar Solheim (27.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Takk for tidligere svar! Har et dårlig bilde her, men kanskje dere likevel ser hvilken art de 4 fuglene bak måka er?

A.N. (27.10.2015)

Svar:

Det er tydelig gressender (stjerten opp i været), og siden de er mindre enn fiskemåka, antar jeg at det er størst sannsynlighet for at det dreier seg om krikkender.

Roar Solheim (27.10.2015)


#Økologi og atferd

Min ensomme venn

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg bor helt ute i fjordkanten. For ca 3 år siden opplevde jeg at en storskarv satt på muren i hagen, 2-3m fra hushjørnet mens naboen min stod noen m bortenfor. Siden har det kommet en enslig skarv inn fjorden hvert år,den oppholder seg i nærheten av der jeg bor for det meste, og jeg tror det er den samme. Den er nesten blitt "min skarv" Er ikke dette uvanlig atferd for disse fuglene? Sender med bildet der den sitter på muren

I.K. (27.10.2015)

Svar:

Nei, det er vanlig at skarver oppholder seg slik på steder som dette om vinteren.

Roar Solheim (27.10.2015)


#Fugleforing

Sperre for skjærer

Hei. Hvilken maskestørrelse bør en hønsenetting el ha for å sperre skjærer ute fra fuglematen? Fugl på størrelse med kjernebiter og flaggspett kan godt få slippe til.

N.N (27.10.2015)

Svar:

Netting med åpning ca 5 x 5 cm; se Fuglevennen høstnummeret 2007 (PDF på Fuglevennen.no).

Roar Solheim (27.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Alkekonge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant denne lille karen i dag i Selje. Denne tilhører vel ikke her? Er det vanlig at disse er i Norge?

K.M.R. (27.10.2015)

Svar:

Dette er en alkekonge. De havner av og til inn over land. Det beste er å sette dem ut i saltvann igjen.

Roar Solheim (27.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hva slags fugl dette er. Kan det være en Polarjo?
Bildet er tatt ute i Nordsjøen nær Shetland 280815.

B.L. (26.10.2015)

Svar:

Nei, dette må være en storjo.

Roar Solheim (26.10.2015)


#Sykdom og skader

Måse med skadet vinge

Bor forresten på Vestnes i Møre og Romsdal om dere vet hvem jeg kan kontakte utenom veterinær.

S.F. (26.10.2015)

Svar:

Alv Ottar Folkestad (tidligere leder i Norsk Ornitologisk Forening) bor i Møre og Romsdal.

Roar Solheim (26.10.2015)


#Sykdom og skader

Voksen måse med skadet vinge (26/10)

Hei, jeg har observert og matet en voksen måse i dag. Den er ikke flyvedyktig, men beina er stødige. Så tror det er en skadet vinge. Den har gått litt rundt i dag, men de siste timene har den står den mest i ro. Er litt bekymret siden den ikke er så langt unna hovedveien. Og når den beveger seg går den ved siden av veien.
Hva kan jeg gjøre? Eller hvordan kan man fange den og evt. ta den med til noen som kan hjelpe?

S.F. (26.10.2015)

Svar:

Vanskelig å si sikkert om man bør gjøre noe, eller la fuglen være i fred. Dersom vingeskaden ikke er komplisert, kan et brudd gro hvis fuglen får være i fred og får tilgang til mat. Bilde hjelper alltid for å gi en vurdering.

Roar Solheim (26.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sett nær Geilo i begynnelsen av august.

A.A. (26.10.2015)

Svar:

Dette er en ung blåstrupe. Legg merke til rødfargen innerst på de ytre stjertfjærene - dette er det bare blåstrupe som har.

Roar Solheim (26.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Furukorsnebb ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Antar at dette er en furukorsnebb fordi den sitter i et furutre. Stemmer det eller kan det være en grankorsnebb ?

T.S. (26.10.2015)

Svar:

Korsnebbene skilles best på hvor kraftig nebbet er, målt som høyden inne mot kraniet. Dette er det ikke mulig å se på dette bildet, så jeg kan ikke si sikkert om dette er gran- eller furukorsnebb. Kongla betyr dessverre lite.

Roar Solheim (26.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan ikke artbestemme denne

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,bestefar fotograferte en veldig spesiell fugl her om dagen. Den har på en måte bjørkefink drakt med hvit hode har ingen anelse på hva det er...kan kanskje være en med fargeavik. derfor sender jeg dette til dere! bilde ligger veldagt. Håper å høre fra dere snarest!

A.S. (26.10.2015)

Svar:

Dette er en bjørkefink, men med hvite fjær i hodet istedet for de normalt fargede. Slike hvitfargede fjær eller deler av drakten med hvitt, er ganske utbredt hos mange spurvefugler.

Roar Solheim (26.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, så denne i Tivoli i Danmark men finner den ikke i noen fuglebøker. Den hørtes ut som en 17. Maitute...

Hva slags fugl er det?

E. (25.10.2015)

Svar:

Den heter maorirustand (Tadorna ferruginea). Engelsk navn er Paradise shelduck. Den hører hjemme på New Zealand.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl tok katta?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en ivrig jeger i hus (katten Max), og dette er restene vi fant. Hvilken fugl er dette? Ble tatt i oktober, i Nord-Trøndelag.

K. (25.10.2015)

Svar:

Dette er vinger fra en voksen sidensvans hann.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær fra hvem?

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved bilde av flaggspettfjær sammen med " ukjent" fjær for å vise størrelse. Kan dette være hauk, eller?

N.N (25.10.2015)

Svar:

Fint med sammenligningsgrunnlag for størrelse. Fjæra til høyre er en hånddekkfjær fra kattugle - ser ut som den kommer fra en eldre fugl.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Økologi og atferd

Hva skjedde våren 2015?

Det var ett normalt fugletrekk men dei kom aldri i gang med hekkinga. Ingen kull fra svart hvit fluesnapper,blåmeis og spettmeis.Dei bygget reir men forsvant. Kjøttmeis og pilfinken fikk ut kull og det vises på foringsbrettet no.Var det matmangel? Kulden,sein vår??x

J.A.K. (25.10.2015)

Svar:

Våren 2015 var uvanlig sen og kald, så mange småfugler hadde problemer med hekkingen denne sesongen.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl?

N. (25.10.2015)

Svar:

Ser ut til å være en død steinskvett.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Fugleforing

Meisebolle oppskrift

Har dere en oppskrift på meiseboller? Noe enkelt som kan masseproduseres på et familiearangement,

H.V. (25.10.2015)

Svar:

Sjekk tidligere numre av Fuglevennen, på nettsiden Fuglevennen.no

Roar Solheim (25.10.2015)


#Trekkfugler

Gåsetrekk

I går, 24. oktober 2015 opplevde vi å se gåsetrekk rundt Trondheimsfjorden. Det som forbauset oss var at de dro ikke sørover, men nordover, og vi er ganske så sikker på retningen.
Vi har heller ikke opplevd noe gåsetrekk rundt Trondheim i høst, noe som vi er veldig vant til å oppleve. Skjønner at det milde klimaet og mattilgang kan gøre at de utsetter trekket sørover. Så derfor var det veldig rart å se dem i går så sent i oktober. De var ikke mer enn 20-30 stk og som sagt de fløy nordover. Hva kan det ha seg?

B.M.S.(.Å. (25.10.2015)

Svar:

Det kan være en lokal forflytning til overnattingssted eller annet spisested, slik at de bare har fløyet et kort stykke i nordlig retning, og så fortsetter sørover etter en dag eller kort tids hvile.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspurv formoder jeg?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette gråspurv eller pilfink?
Og hva skal en se etter for å se forskjellen?

N.N (25.10.2015)

Svar:

Dette er en pilfink. Den har brun isse og sort flekk i hvitt kinn, dette har ikke gråspurvene.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei, i formiddag satt en liten fugl jeg ikke har sett tidligere (tror jeg) på verandarekkverket. Den var veldig liten og ensfarget brun (mørkebrun). Jeg bor ved kysten i Sogn og Fj , så klimaet er ganske mildt. Har søkt litt på nettet, men klarer ikke å finne arten. Håper på svar! Mvh Vigdis Eidem

V.E. (25.10.2015)

Svar:

Vanskelig å si hva dette kan ha vært, uten et bilde. Prøv å se på gjerdesmett.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Sykdom og skader

Ad spurvugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen!

Takk for raskt svar!
Den fikk stå ute, i et bur med pledd over for å lune litt. Kviknet til etter hvert og hoppet ut. Satt en stund å så seg rundt før den fløy, om enn litt ustødig.

G.F.O. (25.10.2015)

Svar:

Flott at det gikk bra med den! Fin innsats!

Roar Solheim (25.10.2015)


Fiskemåke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tror det er en ung fiskemåke, men kan det være noe annet?
Bildet er tatt på Nervei i Finnmark.

A.N. (25.10.2015)

Svar:

Ja, dette er en fiskemåke i vinterdrakt.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Sykdom og skader

Spurvugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann!
Fløy en spurvugle på vinduet vårt. Svimeslått, men rører på seg og lever. Har lagt den i en eske m hamstervatt, men skulle den fått litt vann og mat? Vil den ha godt av å komme inn i varmen? Vil den spise frømat, eller kun kjøtt?

G. (25.10.2015)

Svar:

Du har gjort det eneste riktig. Den trenger hvile og beskyttelse, og etter bildet å bedømme bør den kunne komme til hektene igjen etter noen timer. Den har nok fått en hjernerystelse. Den trenger ikke noe mat eller vann i løpet av denne korte tiden. Når den virker pigg, kan du sette den ut igjen. Skulle den mot formodning likevel dø, bør du ivareta den og legge den i fryser. Da er den av interesse som vitenskapelig forskningsmateriale.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Fuglekasser

Ny fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg hang opp en ny fuglekasse i går. Det blir kasse nr. 6. Den henger i en liten selje ca. 1,5 m over bakken. Ser den bra ut?

K. (24.10.2015)

Svar:

Ja, dette bør holde både for meiser og fluesnapper.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Hei jeg har to dvergpapegøyer de har fått et egg.hvor lang tid tar det før eggene klekkes?

A.A. (24.10.2015)

Svar:

Dette må du spørre burfuglfolk om.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Fuglekasser

Brun andefugl

Hei, det var to andefugler føre huset vårt i Austevoll i dag som eg ikkje har sett før. Dei var brune, men var kvite på begge sidene av hovudet. Eg lurer på om det kan ha vore unge ærfugl, men eg finn ingen bilete som liknar. Har de nokre forslag?

J. (24.10.2015)

Svar:

Vanskelig å si uten bilde, for det er mange ulike tamender på rømmen også, og de er veldig variable i farger og mønstre.

Roar Solheim (25.10.2015)


#Diverse

Bortkommen sommerfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har plutselig fått besøk av en sommerfugl på soverommet, og jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for at den skal overleve?
Hvis jeg slipper den ut nå fryser den vel ihjel..
Er det en spesiell blomst den foretrekker, eller annet den kan fôres med?

C. (24.10.2015)

Svar:

Dette er en neslesommerfugl. De leter etter overvintringssteder nå. Du kan forsøke å gi den utvannet honning eller sukkervann. Den må i dvale fram til våren dersom den skal overleve. Enten må du slippe den ut etter at den har fått litt ekstra energi, eller så må du sette den i en liten eske i kjøleskapet. Når den er roet ned, kan du kanskje legge den i en eske mellom noen barkflak, og så sette denne i kjøleskap fram til vårsola varmer igjen.

Roar Solheim (24.10.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom over denne i går.Måtte være skadet på noe vis for den kunne ikke fly.Vingene og fuglen virket forøvrig å være i god kondisjon.Ligner på en Lomvi,men grå i farge?

N.N (24.10.2015)

Svar:

Dette ER en lomvi, og den har trolig blåst inn over land. Sett den tilbake i saltvann så raskt som mulig.

Roar Solheim (24.10.2015)

««første 32 092 - 32 141 av 50 297 siste»»