Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 674 til 31 723 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette ?
Så denne fuglen i Bugårdsvannet i Sandefjord. Vannet ligger i en stor park
F.N. (02.12.2015)
Svar:
Dette er tamender eller avkom etter slike.
Roar Solheim (03.12.2015)
Hvilken fugl er dette
Bugårdsparken i Sandefjord
Glemte å oppgi e.mailadr. på forrige spørsmål
F.N. (02.12.2015)
Svar:
Dette er en slags tamand, ser ut som en mørk variant av stokkand, eller så kan det være en krysning mellom en rømt tamand og en stokkand.
Roar Solheim (03.12.2015)
"Hvilken fugl?
Lurer på om det er orrfugl eller tiur?
N.N (02.12.2015)
Svar:
Dette er en tiur (storfugl, hann). Såfremt de ikke er såkalt "spillegal" eller skadet så er de vanskelig å komme innpå, så du har vært heldig som har klart å få et bilde. Virker fuglen lite sky?
Morten Ree (02.12.2015)
Fugleforing
Hei! Hvorfor anbefaler dere å fore småfuglene i hagen med brødsmuler (jmfr. Morten Rees uttalelse på nrk.no i dag), mens dere på det sterkeste fraråder det samme for andefugler? Tåler småfuglene brød bedre enn andefuglene? Det hevdes blant enkelte ornitologer/biologer at foring med brød til spesielt gjess og svaner kan medføre at avkom blir født med såkalt "angelwing". Vil NOF gå offentlig ut og fraråde folk å fore andefugler med brød? Ville det i stedet vært en god ide å informere i media om ikke å servere fuglene muggent brød, hvitt brød, salt og søtt bakverk? Jo grovere/kornrikt brød jo bedre,- OG be folk se til at alt blir oppspist?
N.N (26.11.2015)
Svar:
Jeg husker godt debatten i media og på våre nettsider i fjor vinter angående fugleforinga i Sandvika ved Oslo. Det finnes også i vår organisasjon forskjellige meninger om fugleforing, men vi er vel stort sett enig om at overvintrende fugler i Norge er skapt for å klare seg selv, men at vinterforing kan gjøre livet enklere gjennom den kalde årstiden og samtidig gi oss mennesker gleder ved å hjelpe og oppleve fuglelivet på nært hold.
Svaner og gressender (herunder stokkand)er rene vegetarianere som går etter plantekost med konsentrert næringsinnhold i form av korn, frø, frukter eller plantedeler som knoller, knopper og jordstengler. Derfor er det også naturlig så svaner og stokkender så lett responderer på mating i form av brød. Maksimalt energiinntak til minimal energikostnad er nøkkelen både for svaner og ender, så vel som våre overvintrende småfugler og andre fugler og vilt i naturen.Morten Ree (02.12.2015)
Hvor blir det av orrfuglen.
På sommeren og høsten florerer det av orrfugl rundt husene våre, men så snart oktober/november trer inn, er det ikke et spor av dem, hvor drar de når kulden kommer?
N.N (02.12.2015)
Svar:
Litt vanskelig å spekulere i når du ikke sier hvor i landet dette er...
Roar Solheim (02.12.2015)
Kjøttmeis som hakker på vinduet
Hei.en kjøttmeis har sitti å hakka på vinduet i 4 dager,hvorfor gjør den det?
L.B. (02.12.2015)
Svar:
Det KAN hende at den faktisk "tigger" om mat - at den prøver å påkalle din oppmerksomhet. Fugler lærer raskt forbindelsen mennesker - mat.
Roar Solheim (02.12.2015)
Duckbill Platypus
Hvor gammel kan en Duckbill Platypus bli
L.D.B. (02.12.2015)
Svar:
På godt norsk heter dyret Nebbdyr - australsk pungdyr som lever i vann. Levealder i vill tilstand er lite kjent. Et dyr i fangenskap ble 16 år, og man regner med at de kan bli opp mot 10 år gamle i vill tilstand.
Roar Solheim (02.12.2015)
gråspurv
Jeg har tatt bilder av gråspurv i mange land. Nå var jeg i Sri Lanka, og i fugleboken står det passer domesticus indicus. Når jeg slår opp i Avibase, står det: Passer domesticus indicus: S Israel to n Saudi Arabia, s Iran, India, Sri Lanka and Myanmar
Betyr det at vi kan regne dette som en underart ? Tidliger har jeg hørt at gråspurv er den samme i hele verden...
K.V. (01.12.2015)
Svar:
Når fugler har tre latinske navn, viser det at arten er delt opp i flere underarter. Om den gråspurven du har fotografert tilhører nevnte underart eller ikke, kan jeg ikke avgjøre ut i fra dette bildet. Gråspurven ER samme art i hele verden, men altså delt opp i mange underarter. Det samme gjelder mange andre fuglearter også.
Roar Solheim (01.12.2015)
Ka Puster
Hei!
KA e det Vi mensker Puster ut?
K. (01.12.2015)
Svar:
Let om menneskets fysiologi på nettet, så finner du svar på skoleoppgaven din!
Roar Solheim (01.12.2015)
Hei jeg lurer på...
Hva spiser markmus
I. (01.12.2015)
Svar:
Markmus er gress-etere, og de spiser mest plantekost, kanskje noe planterøtter også.
Roar Solheim (01.12.2015)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette? Den ble sett ved Borrevannet i Vestfold i sommer.
L.H. (30.11.2015)
Svar:
Den er såpass rødbrun på vingene at det må være en tornsanger.
Roar Solheim (30.11.2015)
havhest
hva spiser havhest
H. (30.11.2015)
Svar:
Den spiser krepsdyr, blekksprut, fisk, fiskeavfall fra fiskebåter, og kadavere av sel, hval o.l. Dern er med andre ord svært allsidig i kostholdet.
Roar Solheim (30.11.2015)
Kvinand kasse
Hei!
I dag satt jeg opp kvinand kassa, er dette for sent til at sjansen for at den skal hekke til våren? Jeg har hørt at de bør settes opp om høsten, slik at når de kommer om vinteren velger dem reirhull.
N.N (29.11.2015)
Svar:
For kvinand er dette i veldig god tid! De leter som regel etter reirhull når isen går om våren, så her har de mer en god nok tid for å finne kassa. Andre brukere som kattugle eller perleugle har større sjanse til å finne kassa når den settes opp på høsten, så da øker sjansene for at den ikke blir stående tom til våren!
Roar Solheim (29.11.2015)
fugler
hvordan skaffer fuglene seg oksygen?
S. (29.11.2015)
Svar:
De PUSTER akkurat som oss pattedyr!
Roar Solheim (29.11.2015)
Varsler
Har hatt en varsler rundt huset en ukes tid.
Jeg bor på Vigeland i vest-Agder.
Til stor fortvilelse for meisene som er livredde.
Trekke varsleren ut av landet etterhvert?
Er mye mus rundt nå så mat er det nok av!
En flott fugl.
M.R. (28.11.2015)
Svar:
Varsleren KAN overvintre, spesielt her langs kysten hvor det er lite eller ikke noe snø. Vanskelig å si om den vil trekke videre snart eller holde seg nær forplassen din en stund.
Roar Solheim (28.11.2015)
Fugl med røde føtter
På fuglemateren så jeg i går en - for meg - ukjent skapning. Det mest karakteristiske var røde føtter. Større enn de andre fuglene. Fikk ikke sett den så nøye, men den var ganske mørk. Hva kan dette være?
T.K. (27.11.2015)
Svar:
Ikke helt lett å si. Kjernebiteren kan ha litt svakt rosafargede føtter, men ellers har vi ikke noen typiske forplassbesøkere med veldig røde føtter.
Roar Solheim (28.11.2015)
Hvit "ande-lignende" fugl ved Semsvann
Denne fuglen satt ved siden av veien ved Semsvannet i Asker i dag 27. nov. Den lignet litt på en and, men var en del større. Den virket nesten tam. Vi kunne nesten gå helt bort til den. Lurer på hva slags fugl dette er? Aldri sett den typen rundt her tidligere.
A.W.H. (27.11.2015)
Svar:
Dette er en hvit moskusand - en rømt tamfugl.
Roar Solheim (28.11.2015)
Spørsmål:
Hva er navnet på denne?
A.H. (28.11.2015)
Svar:
Dette ser ut som en hvit utgave av moskusand, eller en annen form for tamand - altså IKKE en viltlevende andeart i Norge.
Roar Solheim (28.11.2015)
Sivhøne
Jeg mener at jeg i dag så en sivhøne ved et vann i Sør-Trøndelag. Den hadde den hvite stripen på siden; men den hadde ikke den røde pannelappen og nebbet, alt var svart. Kan det være en sivhøne?
K.S. (26.11.2015)
Svar:
Ja, det kan være en ungfugl fra i sommer - de mangler de markante fargene som de voksne har.
Roar Solheim (26.11.2015)
Hjeeeeeeeeelp
Hva spiser hønsehauken?
L. (26.11.2015)
Svar:
Hønsehauken er en kjøttspiser som jakter både fugl og pattedyr.
Roar Solheim (26.11.2015)
Fugler i byen
Hei! Vi bor i blokk med svalgang og balkong nær Oslo sentrum, det er trær og grønt rundt her også, men veldig "by". Har en fuglekasse og lurer på om jeg kan henge den opp, eventuelt hvor det er best. Har også lyst til å sette ut fuglebrett/foringstasjon. Hvor er det best å plassere det?
Hilsen Karin
N.N (26.11.2015)
Svar:
Det beste er om du kan henge disse opp så nær trær og busker som mulig, for fuglene liker å kunne fly til slike skjulesteder. En fuglekasse kan henge rett på en husvegg. Både meiser, gråspurv, pilfink og svarthvitfluesnapper kan bruke slike kasser.
Roar Solheim (26.11.2015)
Grågås
Hei!
I går kveld kl 18 gikk jeg en tur, og hørte "skvaldring" av grågås som fløy over meg. Det var mørkt og overskyet, så jeg kunne ikke se dem (bor landlig til i Øvre Eiker).
Lyden av grågåsa vår og høst har alltid fascinert meg, men jeg har aldri opplevd at de har trukket sørover så seint. Enig? Mvh hilsen Nina
N.S.V. (26.11.2015)
Svar:
Det spørs om det ikke heller var en sen flokk kortnebbgjess du hørte, men også for dem er dette ca 1 måned senere enn vanlig. Det ble nemlig meldt om en gåseflokk på vei sørover fra Trondheim dagen i forveien!
Roar Solheim (26.11.2015)
Foringsplassen
Det er veldig gøy å følge med på livet på foringsplassen. Har hittil sett kjøttmeis, blåmeis, skjære, rødstrupe, spettmeis, svarttrost og idag kom det en flokk gråspurv som spiste av kornneket vi satt opp igår. Men i helgen er vi bortreist. Fuglene kommer nok til å spes opp maten. Kommer fuglene til å komme tilbake når jeg legger ut mat igjen?
K. (26.11.2015)
Svar:
Ja, det er ikke noe problem. Fuglene finner raskt alternative matkilder dersom det blir tomt på EN forplass, og de kommer like raskt tilbake når maten er tilbake.
Roar Solheim (26.11.2015)
Rotter og fuglemat
Har stor glede av å mate småfugler, og har hatt 23 forskjellige arter på besøk. Men nå sier sameiet i rekkehusområdet at alle matestasjoner vil bli ødelagt dersom de blir oppdaget. Årsak: fare for rotter.
Spørsmål: hvor interessert er egentlig rotter i fuglemat? For eksempel solsikkefrø, hirse, villfugblandinger osv.
N.N (26.11.2015)
Svar:
Rotter spiser alt mulig, og er i utgangspunktet frøspisere, så de tar mer enn gjerne fuglemat. Dette argumentet kan imøtekommes ved å fore med mat som ikke gir søl på bakken, som meiseboller, halve kokosnøtter og fett i metallnett - det henger oppe i trærne og er ikke tilgjengelig for mus og rotter. Hvis sameiet ikke godtar dette, er de hysterisk engstelige for gnagere. Det er et større problem at matfett havner i kloakkrørene!
Roar Solheim (26.11.2015)
Dvergpapegøyer
Har et stort bur med gutt og jente! Lolly og polly .Hunn ruger egg. Snart en uke igjen. Nå har vi fått ei hunn til Dolly men i eget bur! Når hannen polly er ute er den med den Dolly og leker men flyr inn og hjelper Lolly med eggene! Kan en Han ha to damer?
V. (25.11.2015)
Svar:
Dette bør du spørre burfuglfolk om. En finner ofte viltlevende fuglearter hvor hanner kan ha to hunner som hekker med en viss avstand mellom reirene, for hunnene vil ofte ikke tolerere hverandre eller ha noen konkurranse om hannens oppmerksomhet.
Roar Solheim (25.11.2015)
Gåsetrekk
I dag, 25.11.15 var det 7 - 800 gjess på trekk sørover i retning Forollhogna ifra Singsås, uvanlig sent ?
T.R. (25.11.2015)
Svar:
Ja, dette var uvanlig sent. Spørsmålet er om dette er en gruppe veldig sene kortnebbgjess, eller om det er grågjess. Trekkruta er i alle fall typisk for kortnebbgjess om høsten. Har selv sett kortnebbgjess på sydtrekk over Forellhogna, men det var en måned tidligere, ca 22. oktober.
Roar Solheim (25.11.2015)
lysfølsomme staver per kvadratmillimeter.
kva betyr lysfølsomme staver per kvadratmillimeter.
C. (24.11.2015)
Svar:
Dette er nok de cellene i øyet som oppfanger lys og sender signalene til hjernen. Stavene oppfatter sort-hvitt, tappene oppfatter farger. Jo flere det er av dem på en gitt flate (her er det 1 gange 1 millimeter = 1 kvadratmillimeter), desto bedre ser øyet. Rovfugler og ugler har omkring 10 ganger så stor tetthet av slike celler i øyet enn vi mennesker, derfor kan en ugle se ei mus på 1-2 km hold! DET klarer ikke vi!
Roar Solheim (24.11.2015)
Svane/gås i trøbbel?
Var ute og gikk med hunden for et øyeblikk siden, og da fløy det forbi en stor, langhalset fugl som må ha vært enten en svane eller en gås, den var veldig lys i fjærdrakten. Den var helt alene, og idet den passerte kom den med et hest "trompetstøt" med jevne mellomrom.
Jeg syntes det hørtes veldig stakkarslig ut, og lurte på om den kunne være i trøbbel eller om den bare er veldig sen med å sette kursen sørover. Eller finnes det evt. svaner eller gjess som overvintrer? Er ingen store vann i umiddelbart nærhet, men Mjøsa er 10-15 minutter unna med bil, så kanskje den hadde kursen ditover.
Jeg ble i alle fall litt bekymret for den stakkars fuglen, men verken hørte eller så noe mer til den resten av turen.
C./.O. (23.11.2015)
Svar:
Selv om det ikke er mulig å si sikkert hva du har sett, så tror jeg ikke fuglen vil ha noen problemer så lenge den kan fly på egen hånd. Lydene kan ha vært kontaktlyder for å påkalle eventuelle artsfrender, men hva de uttrykker er det alltid vanskelig å vite sikkert.
Roar Solheim (23.11.2015)
Storskarv eller Mellomskarv
Dette bildet er tatt 1/2-15 ved Sortedams Sø i København. Er det mulig å avgjøre om dette er en storskarv eller en mellomskarv?
K.S.B. (22.11.2015)
Svar:
Jeg kan dessverre ikke se forskjell på disse to underartene, men siden denne er fotografert i København, er det nok størst sannsynlighet for at det dreier seg om underarten mellomskarv.
Roar Solheim (23.11.2015)
Svarttrosten ser ut til å overvintre igjen...
I fjor vinter hadde jeg for første gang svarttrost på fuglebrettet gjennom hele vinteren. Nå ser det ut til at det samme skjer igjen. Det dreier seg om 3 - 4 individer. Er dette en ren tilfeldighet, eller finnes det en logisk forklaring?
Petter/Akershus
N.N (23.11.2015)
Svar:
Svarttrost overvintrer regelmessig i kystnære strøk over hele Sør-Norge, og av og til også lenger inn i landet. det er ikke noe uvanlig med slik overvintring, men kanskje lokalt nytt akkurat der du bor.
Roar Solheim (23.11.2015)
Nabons fuglemat
Hei
Vi bor i et vertikalt hus, og naboen overforer fuglene. Det kan være en stor flokk som spiser. Dette er som regel spurver, og de flyr over til oss og andre naboer når det blir bevegelse av oss når vi går ut. Men nå har det tiltrekket seg duer, og jeg telte 23 stk.nå. Jeg syntes ikke dette er greit, da vi også har renovert vårt hus og de sitter på taket og "gjør sitt" !!!
Kan jeg ta et bildet, og fremvise dette til noen/kommunen ?
mvh Inger Kristine
I.K. (23.11.2015)
Svar:
Dette er nok noe du bør ta opp direkte med naboen. Det går an å utforme forplassen slik at bare småfugler kommer til, og ikke tiltrekker seg duer.
Roar Solheim (23.11.2015)
Kva for trast er dette?
HEI Legg ved to bilder. Tok dem i helga. Måltrast?
A.K. (23.11.2015)
Svar:
Dette er en måltrost, overrasket av snøfall ser det ut til.
Roar Solheim (23.11.2015)
Intelligente småfugler?
Vi har opp gjennom årene hatt besøk av et stort antall ulike arter på fóringsautomatene vi har hengt opp i et gammelt klesstativ utenfor kjøkkenvinduet, men majoriteten av de besøkende er kjøttmeis og blåmeis. I den forbindelse har jeg et spørsmål som jeg håper det er mulig å kunne gi et svar på.
Når det er tomt for solsikkefrø i fóringsautomatene får vi «beskjed» om dette ved at særlig blåmeis setter seg på vindusbrettet og hakker på brettet eller på vinduet for å tilkjennegi at det er tomt for frø. Dette gjentar seg jevnlig, år etter år, og når vi går ut og sjekker ser vi at det er tomt for frø. Spørsmålet er derfor om disse småfuglene er intelligente nok til å forstå at inne i huset bor matmor og matfar, og at disse må påkalles for å få fylt opp med mer frø.
H.A.H. (22.11.2015)
Svar:
Ja, det tror jeg faktisk de gjør. De forbinder personer med mat (har selv opplevd dette mange ganger), og flyr mot vinduet for å se om det er liv inne i huset. Kanskje forstår de også at ved å hakke på vinduet, så påkaller de menneskenes oppmerksomhet.
Roar Solheim (22.11.2015)
Måke ved Kalvøya i Bærum
Hvilken måke er dette? Selv med tilgang til Collins Bird Guide klarer jeg ikke å se om dette er fiskemåke eller smalnebbmåke.
D.S. (22.11.2015)
Svar:
Det sorte mønsteret på vingen stemmer ikke med smalnebbmåke, men det røde nebbet med sort flekk ytterst sier at det ikke er noen fiskemåke. Bildet er en del overeksponert, men jeg mistenker at det kan dreie seg om en svartehavsmåke i andre vinterdrakt. En slik dukket bl. a. opp ved Getterön utenfor Varberg i Sverige i midten av oktober, og denne arten har spredt seg i Europe. Hekker nå bl. a. i Nederland. Bildet bør nok også vurderes av en måkeekspert.
Roar Solheim (22.11.2015)
Bokfink
Idag, 21.11.2015, med 7 kuldegrader har vi registrert en bokfink ved foringsplassen. Nesodden, Akershus.
Er ikke dette uvanlig?
A.M.F. (21.11.2015)
Svar:
Kanskje ikke så vanlig der du bor, men det er alltid noen bokfinker som forsøker seg på å overvintre, spesielt i kystnære strøk. Kuldegradene er ikke det største problemet, men tilgangen på mat. Finner den mange forplasser, vil den klare kulda like bra som en dompap.
Roar Solheim (22.11.2015)
Spørsmål:
Takker for svar :-) Har sett bilder av en varsler nå, å det er nok en slik jeg har fått besøk av ja :-( Bør jeg ta pause i matingen til småfuglene, å håpe den forsvinner igjen,eller har du noen andre gode råd ?
N.N (22.11.2015)
Svar:
Varsleren jakter mus og småfugler enten du forer småfuglene eller ikke, og det er en del av naturens orden. Men du kan jo forsøke å stoppe foring en uke og se om varsleren trekker videre i løpet av den tiden.
Roar Solheim (22.11.2015)
And
Hei, hvilke ender er dette?
A.S. (21.11.2015)
Svar:
Det er en svartand til venstre, og to sjøorrer til høyre.
Roar Solheim (21.11.2015)
Falk
Er dette en vandrefalk?
A. (21.11.2015)
Svar:
Nei, dette er en tårnfalk som stiller i lufta.
Roar Solheim (21.11.2015)
Spørsmål:
Hei!Har hytte i bøfjorden,møre og romsdal. Mater småfuglene, men fått ny fugl som angriper di.Den er ca dobbel størrelse av en kjøttmeis, Hvit/lysgrå over det hele.svart markert strek over øynene og svarte streker/tegninger på vingene.Nebbet er rett og spisst.Hvilken fugl kan dette være ?
N.N (21.11.2015)
Svar:
Lurer på om du kan ha en varsler på besøk, den kan jakte på både småfugler og smågnagere.
Roar Solheim (21.11.2015)
Hvilken fugl?
Hei
Jeg bor i et åkerlandskap i Stange, Hedmark. For en uke siden så jeg en fugl, som jeg ikke har sett før. Den satt i åkeren, og så ut som en spurv -men da den lettet hadde den hvite vinger. Hva kan dette være? Jeg rakk dessverre ikke ta bilde, men noen ganger skal en bare nyte øyeblikket.
M.G. (19.11.2015)
Svar:
Vanskelig å si sikkert, men det KAN hende du har sett en snøspurv, selv om vingene også har en del sort farge, men fuglen gir et veldig hvitt inntrykk.
Roar Solheim (19.11.2015)
Svarthodesanger i Buskbom på Riska
Heisann.
I en alder av 55 er det skjelden å se fugl du aldri før har sett. Det gjorde jeg i går gjennom stuevinduet. 100% sikker observasjon av svarthodesanger satt inne i buskbonbusken vår. Litt mer oppblåst fjærdrakt og derav litt større enn bilder og beskrivelser, men veldig karakteristisk.
Skjelden eller mer og mer vanlig hos oss?
S.S.P. (19.11.2015)
Svar:
Dette dreier seg nok dessverre om en feiltolkning. Svarthodesangeren er ikke en art som dukker opp på våre breddegrader, og på denne tiden av året har nok Middelhavsbestanden trukket mot sør forlengst. Så uvanlige observasjoner kan bare vurderes skikkelig når det foreligger et foto av fuglen.
Roar Solheim (19.11.2015)
Hakkespetter
Hvor mange hakkespettarter finnes det i Norge? Er alle revirhevdende? Kan ulike arter leve side om side i samme område? Kan man gjøre noe for å få dem til å trives i nærområdet? Takk for svar.
N.N (19.11.2015)
Svar:
Det finnes 8 spettearter i Norge. Vendehalsen er trekkfugl som lever i Afrika om vinteren, og den hakker ikke ut reirhull selv. Spettene trives der det er mye løvtrær, og særlig stående, døde løvtrær som de kan finne insektlarver i. De fleste artene foretrekker å lage reirhull i osp, så stående, store ospetrær er verdifulle. Ulike arter kan godt hekke nær hverandre.
Roar Solheim (19.11.2015)
Fugler innavel
Blir det innavl på fugler?
Eksempel høns/ knoppsvane
A.M. (19.11.2015)
Svar:
Hvis det er små bestander, så kan fugl også rammes av inavl.
Roar Solheim (19.11.2015)
dyp?
hva vil det si når noe er 30cm dyp??
N.N (18.11.2015)
Svar:
Dette er ikke et fuglespørsmål, mer et definisjonsspørsmål, og det bør rettes til andre...
Roar Solheim (19.11.2015)
Kjernebiter
Er dette en kjernebiter? Bildet er tatt på Nesøya. Den satt i en stor bjørk. Beklager dårlig bilde.
K. (19.11.2015)
Svar:
Ja, dette er en kjernebiter hann.
Roar Solheim (19.11.2015)
Fuglesang Bornholm
Denne fuglen sang med jevne mellomrom hele dagen, hver dag, i en tett stor hage nord på Bornholm første uke i juli 2015.Jeg fikk gjort opptak med mobilen, lyden er her forsterket. Den var sky. Satt oftest høyt. Så snart jeg kom nærmere enn ca 40 m ble den helt stille en lang stund.I små glimt ga den et gulaktig inntrykk.Lydfil vedlagt.
T.H. (18.11.2015)
Svar:
Lydfiler kommer dessverre ikke med til denne siden. Forsøk å sende med som e-post vedlegg direkte til meg som svarer, så kanskje jeg kan klare å finne ut av det.
Roar Solheim (18.11.2015)
Hvilken fugl?
Hei, jeg så nettopp en fugl jeg ikke har sett før, men dessverre bare noen få sekunder, så jeg rakk ikke å ta bilde. Ca. 30 cm lang, typisk hakkespettfasong, nokså langt, spisst nebb, litt buet, så vidt jeg husker. Grå på hodet og ryggen, grønnaktig på vingen. Jeg tenkte på gråspett, men denne hadde ikke noe rødt på hodet, og var heller ikke veldig tydelig mosegrønn sånn som gråspetten blir beskrevet. Hvilken fugl kan det være?
N.N (18.11.2015)
Svar:
Gråspett hunn mangler helt rødt, så det er nok det beste alternativet.
Roar Solheim (18.11.2015)
Kjernebiter
Eg har observert og notert fugleartar på foringsplassen her på Blindheim, indre del av Ålesund, sidan mars 1994. I dag, 19.11.2015 dukka Kjernebiter opp for første gang. "Fuglene i Farger" 1969 opplyser at den om vinteren blir sett ganske ofte i det sørlegaste av landet. At den dukkar opp her i Midt-Norge, er det uvanleg eller ei registrert utviding av kjerneområdet?
P.U. (18.11.2015)
Svar:
Kjernebiteren har ekspandert de siste tiårene, og påtreffes nå helt nord i Nordland. Dette tror vi skyldes god tilgang på solsikkefrø under vinterforing.
Roar Solheim (18.11.2015)
Nattravn?
Jeg hørte og så en halvstor fugl som fløy over tretoppene i Tømmerdalen i Trondheim, i skumringen igår. 17/11. Den lagde en høy og dirrende lyd som et brrrrr av et treinstrument. Hva kan dette være? Fuglelydboka jeg har, får meg til å tro at det var en nattravn, men det virker rart.
H.K.H. (18.11.2015)
Svar:
Det er neppe nattravn, først fordi de har trukket sydover forlengst, dernest fordi de bare lager denne lyden i parringstiden på sommeren. men jeg kan dessverre ikke komme med noen gode forslag til hva du kan ha hørt.
Roar Solheim (18.11.2015)
ISBJØRN
Hvordan fungerer respirasjons systemet hos bjørner?
N. (18.11.2015)
Svar:
Dette må du spørre en fysiolog om - ikke fuglefolk.
Roar Solheim (18.11.2015)