Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 956 til 32 005 av totalt 50 311 spørsmål


#Diverse

Ørn og hegre

Er ørn fredet? Hvor lurt er det da å sette opp 40 meter høye verkstedshaller og en 100 meter høy kran like ved Vidholmane på Radøy der det er ørn, slik kommunen planlegger?

Er hegren utrydningstruet? Det er og mye hegre i dette området.

I.S. (10.12.2015)

Svar:

Alle rovfugler er fredet, ørnene har vært det siden 1968. Men det betyr ikke at man enkelt får stoppet naturinngrep der det er kjente hekkeplasser for ørner. Haller og kraner er nok ikke det største problemet for ørnene. Vindturbiner er derimot livsfarlige, og de tar livet av mange ørner hvert år! Gråhegre er ikke sårbar eller truet art i Norge.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Fugleforing

Masse mat - ingen fugler

Hei. Jeg bor i blokk og har i år hengt opp fuglemater med jordnøtter på den ene balkongen og solsikkefrø og hjemmelagde meiseboller på den andre. Men etter å ha hengt der i godt over to uker ser det ikke ut til at maten er rørt. Vi har masse kråker, skjærer og småfugl i området og de forsyner seg grovt av jordbærene på sommeren så der er det i alle fall ikke et problem. Men hva skal jeg gjøre for å få dem til å oppdage den nye maten?

S. (10.12.2015)

Svar:

Det er aldri godt å forstå hvorfor fuglemat noen steder forblir urørt. Det eneste du kan gjøre, er å vente på kaldere vær og at fuglene da kommer.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Økologi og atferd

stokkender

er stokkender monogame?

J.V. (10.12.2015)

Svar:

Nei, det er det nesten ingen ender som er.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Diverse

spurvehauk

får man tak i siluetter mm av spurvehauk for oppheng slik at f.eks gråspurv ikke kommer inn

S.I. (09.12.2015)

Svar:

Se på nettsidene til NOF-butikken "Natur og fritid" - de har slike.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Diverse

Ungsvane

Hei
her eg bor, rett utfor bergen, har det i vår/sommer/høst vært et knoppsvanepar som har hekket og fostret opp 4 unger. Folk i området har gitt dem mat, og de har blitt ganske så tamme. Nå ser vi at ungene forsvinner fra far og mor en etter en, noe som kanskje er naturlig nå ??!!
Men nå har den ene ungen begynt å vandre langs veiene, og har nesten blitt påkjørt ved flere anledninger. Alle vet om den, og alle "håper den klarer seg".... Eg vil gjerne vite at den klarer seg, så vi kjørte og hentet den, igjen fra midt i veien, og tok den med hjem og satte den ved sjøen der vi bor. Den har vært innom der mange ganger med familien sin, så den er ikkje på ukjent grunn. Vi veide den først (7.7 kg) og sjekket at vinger og føtter var i orden. Den virker frisk og rask. Vi gav den litt brød, det groveste vi hadde, og lot den være ved sjøen. Idag skulle vi se til den, og da hadde den flyttet seg opp på land, et stykke opp i gårdsveien fra sjøen. Vi bar den ned igjen, og den fikk litt mer mat.
Spørsmålet er, Hva er det beste å gjøre nå...??
Vi vil gjerne at den skal klare seg gjennom vinteren, men vi vil heller ikkje skade dens naturlige adferd, men den skaden er vel allerede skjedd siden den søker mot folk for å finne mat ?! etter å ha lest på nett om mating av fugl, har vi skjønt at brød er fy-fy, men hva kan vi gi som den har godt av/ikkje tar skade av. Leser at de som har ender gir hønsefor Oppdrett 2, uten skjellsand.
Mens eg sitter og skriver dette, ser eg ut på sjøen at svaneungen er på vei ut fra fjæren vår, og svømmer i retning det området der familien holdt til. Da tar det nok sikkert ikkje lang tid før den ender opp i veien igjen, på jakt etter mat :( Hva bør vi gjøre i denne situasjonen... ?
Blir veldig takknemlig for svar :)
Hilsen Irene

N.N (10.12.2015)

Svar:

Det er vanskelig å gjøre noe med frittlevende fugler som selv velger hvor de vil oppholde seg. Hvis dere ønsker å fore denne svanen, er nok hønsefor et bra alternativ. Kanskje kan den lokkes til å holde seg unna veien, men det er ikke mulig å gi noen gode patentsvar på slike forhold, dessverre.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Fugleforing

Peanøtter med skall

Kan jeg legge ut peanøtter med skall til småfuglene?

E.B. (07.12.2015)

Svar:

Ja. Meisene vil nok kunne klare å hakke hull på skallet, for det er ikke så veldig hardt. Nøtteskriker kan ta hele nøtter og fly avsted med dem for å lagre dem på skogbunnen.

Roar Solheim (07.12.2015)


#Fugleforing

Rødstrupe

Hvilket for vil rødstrupen ha? og er det sansynlig å se den i Stryn ?

K. (07.12.2015)

Svar:

Rødstruper kan hakke på meiseboller, og til og med spise solsikkefrø i sjeldne tilfeller, men det beste er halve epler og pærer - frukt. Vet ikke hvordan vinteren arter seg i Stryn, men tror det ville kunne overvintre rødstruper der.

Roar Solheim (07.12.2015)


#Økologi og atferd

Døde fugler

Hei!
I det siste har jeg sett at det er mange som sender inn spørsmål om fugler som er blitt funnet døde/fugler som har krasjet inn i et vindu. Jeg har aldri sett så mange sendt inn bilder av det før.
Spørsmålet mitt er: Er det flere fugler som krasjer i vinduer på vinteren og har noen forsket på hvor mange fugler som dør hver dag ved at dem krasjer i strømledninger og vinduer og sånn?

N.N (07.12.2015)

Svar:

Vi har ingen statistikk eller erfaring som tyder på at det er flere fugler som flyr mot vinduer på enkelte tider av året enn andre. Det at det har vært en del slike spørsmål i det siste, er trolig mer en tilfeldighet. Det er tre dødsårsaker som er vanligste hendelse når folk finner døde fugler: kollisjon mot vindu, påkjørsel langs vei, og sult (gjelder særlig ungfugler av hønsehauk og spurvehauk). Fugler som blir drept av strøm eller flyr mor ledninger, blir sjeldnere funnet. Fugler som dør ute i naturen, forsvinner som regel før noen finner dem.

Roar Solheim (07.12.2015)


#Trekkfugler

Hvor lang tid?

Hvor lang tid bruker en fugl å fly fra Norge til Spania?

T. (06.12.2015)

Svar:

Det kommer helt an på hva slags fugleart det dreier seg om. Noen spiser seg gradvis sydover, og bruker kanskje flere uker, mens andre kan fly en slik strekning i løpet av et par dager. Ved hjelp av ny teknikk har man bl. a. funnet ut at vadefuglen dobbeltbekkasin kan fly sammenhengende fra Skandinavia til Afrika på fire døgn, uten rast eller hvile!

Roar Solheim (07.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle som fløy på vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en kattugle? Den hadde fløyet rett på et vindu på Furnes ungdomsskole torsdag kveld. Den har antakelig sett reflekser av lys og stjerner, og trodd at det var fri passasje. Den brakk nakken i sammenstøtet. Jeg klarer ikke helt å identifisere den selv.

B.K.M. (07.12.2015)

Svar:

Ja, dette er en kattugløe. Håper den er ivaretatt og lagt i frys, for den er av vitenskapelig verdi.

Roar Solheim (07.12.2015)


#Økologi og atferd

alke

Hei.

Er fra Moskenes kommune i Lofoten , her er det i løpet av de siste dagene funnet 3 alker (på forskjellige steder )på land. Den ene døde etter kort tid, usikker på hva som skjedde med de andre to. Mitt spørsmål er hva er det som kunne ha gjort slikt at de havnet utmattet på land ? Har vært dårlig vær i det siste, men det er jo heller ikke uvanlig i Lofoten på denne tiden av året.

Mvh Synnøve

N.N (05.12.2015)

Svar:

Når alkefugler havner inn over land (og av og til langt inn i landet), skjer dette som regel under kraftig stormvær. De individene som blåser inn, er som regel i dårlig kondisjon, avmagret eller utsultet. Dette KAN skyldes at det rett og slett er dårlig mattilgang i havet der de har oppholdt seg, men kan også skyldes at fuglene er syke. Dessverre gåtr gjerne avmagring og sykdom/parasitter i tarmsystemet sammen, slik at det er vanskelig å vite hva som er årsak og virkning.

Roar Solheim (06.12.2015)


#Fugleforing

Kan "brukt" matfett brukes til meiseboller?

Hei!
I disse dager kokes det mye smulteringer der det brukes matfett. I smulteringdeigen er det noe hjortetakksalt. Vil det være skadelig for småfuglene om jeg bruker det matfettet som blir til overs til hjemmelagde meiseboller? Tror du saltet fra deigen "går over" i matfettet? Det er jo synd å bare kaste restene hvis det kan brukes til fuglemat.

V.L. (05.12.2015)

Svar:

Jeg tror dette kan gå, men kan dessverre ikke henvise til konkret testing av slikt fett.

Roar Solheim (06.12.2015)


#Ringmerker

Funn av ringmerket måke drept av hønsehauk

Vi vil bare rapportere funn av måke drept av hønsehauk i Brattbakken 8, 1177 Oslo. Måken har ringmerkenr. 4191034.
Hendelsen fant sted 06.12.2015, kl. 09:45.
Er det andre instanser vi bør melde fra til?

Det var vanskelig å lese av ringen hvem som hadde ringmerket fuglen, men vi kunne lese Museum på ringen.

Mvh,
Leif Tore Wold
Brattbakken 8
1177 Oslo
Mobil 907 98 384

L.T.W. (06.12.2015)

Svar:

Ja. Send meldingen til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, så får du svar om hvor fuglen er merket også.

Roar Solheim (06.12.2015)


#Fugleforing

fugl

Hva bør vi sette ut til fuglene til jul?

A. (05.12.2015)

Svar:

Litt usikker på om du vil vite hva fuglene bør få, eller om dette er et kryssordspørsmål? I siste fall er trolig svaret "nek" eller "kornnek", men hvis du vil vite hva DU bør fore fuglene med, er svaret solsikkefrø, jordnøtter, meiseboller, halve kokosnøtter, talg, fett eller halve epler/pærer gode alternativer.

Roar Solheim (05.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rapphøne i Sarpsborg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fant en død fugl på snaut 30 cm som nettopp hadde fløyet på et vindu på Sykehuset Østfold Kalnes den 30.11.2015. Etter å ha studert fuglebøkene mine er jeg kommet frem til at det må være en Rapphøne, (hunnfugl). Stemmer det?
Jeg har bilder av fuglen fra flere kanter, om ønskelig kan jeg sende dem.

J.I. (04.12.2015)

Svar:

Ja, dette er en rapphøne hunn. Håper du har lagt den i fryseboks, for den er av vitenskapelig verdi i museal sammenheng.

Roar Solheim (05.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugle er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg var en tur i skogen v/Isesjø i Sarpsborg midt på dagen den 11.november 2015. Da oppdaget jeg en ugle ca. 25-30 m fra meg. Den var tydelig oppmerksom på meg, men var ikke særlig sky. Den satt rolig selv om jeg beveget meg og småpratet til den. Desverre hadde jeg kun mobiltelefonkamera med meg. Når jeg kom for nær fløy den ned og langs bakken til et tre som var 30-40 m lenger borte. Og tolererte at jeg kom på ca 25 m hold igjen. Ugla var lys og ganske stor, i hvert fall 40 cm lang. Når den fløy gav oversiden mer inntrykk av grått en av brunt. Klarer dere å bestemme uglearten ut fra det vedlagte bildet? Venter spent:-) Mvh Jørgen I

J.I. (04.12.2015)

Svar:

Ved å kopiere ut bildet og behandle det i fotoshop, kan jeg se den mørke streken på siden av ansiktet til fuglen, noe som viser at det dreier seg om en haukugle! Den har også tydelig lang stjert,noe som er typisk for denne ugla. Artig observasjon!

Roar Solheim (05.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lys fugl i toppen av eik

Jeg så i dag en fugl i Lillesand jeg ikke kjente igjen og lurer på om dere kan peke meg i riktig retning.

Den var kanskje litt mindre enn en trost, satt i toppen av et tre på en tynn gren og speidet mot bakken. Hadde spisst nebb. Lyst bryst, enten hvitt eller lys grått. På hodet hadde den en hette med en annen nyanse. Og vingene var mørkere enn brystet.

Jeg har sett gjennom fugleboken, men finner ingenting som ligner. Jeg kan ha blitt lurt siden det var motlys, men den satt lenge i ro på samme sted. Noen tips om hva det kan være?

B. (04.12.2015)

Svar:

Lurer på om du kan ha sett en sidensvans?

Roar Solheim (05.12.2015)


#Fugleforing

Fuglemating

Naturen skapte fugler som skal overvintre i Norge,og sørget allerede for at de kan klare seg selv. De som ikke kan overleve vinteren i Norge, drar til Syden. Det er vi mennesker som har gjort dem avhengige av oss, og nå er det sånn at de som ikke kan overvintre, gjør det. Selvfølgelig, hvorfor de må dra til et varmere land hvis mennesker mater dem?
Fuglene for å spare energien velger en lettere vei til å skaffe den. Det er naturlig for dem. Men gjør det fuglen sterkere, forbedrer den generasjoner? Dessverre ikke... Den gjør bare svakere med hjelp av forskjellige viruser og sykdommer. De virusene og sykdommene er det takket være oss mennnesker.
Hvorfor trenger vi å ødelegge naturen for å more oss? Hvis man trenger å se og betrakte fugler, kan man godt gå i skogen (det er det nok av i Norge), eller man kan i hvertfall stanse og løfte hodet av og til. Men mennesker har jo ikke tid! Der er jo opptatt av sine mobil telefoner, Facebook, Instagram osv. ... Og når man trenger å betrakte villfugl på nært hold, så henger den fuglemater like ved viduet, for å ikke gå ut. Skog og trær er så langt unna! Det tar jo mange dager å finne et tre i Norge!
Dere anbefaler/oppmunterer folk til å mate fugler med brød. Tar dere ansvar for hva slags brød de mater med? Har dere gjort undersøkelser på hvordan et brød fra butikk påvirker fuglens helse?
Der er det lettvint mat, der er fugler. Se på kafeer hvor fuglene hopper på bordene, måker som stjeler mat i byen, massevis av duer på togstasjonene som bare sprer seg mer og mer. Folk er plaget av det, noen skader dem... Så med den ene hånden prøver vi å hjelpe fugler, med den andre skader vi dem.
En flink kjøttmeis finner alltid mat om vinteren (f.ek. insekter som gjemmer seg under barken). Hvis ikke, da er den ikke sterk. Og slike trenger naturen ikke. Er det ikke naturens gang? Svake fugler skaper svake generasjoner og på grunn av det kommer det sykdommer, avvik osv.. Hvis man virkelig vil hjelpe meiser og naturen, kan man smøre litt fett på barken, og da fuglene vil ikke bare finne insekter, som er deres NATURLIG mat, men gjør tre friskere, og naturen sterkere.

N.N (03.12.2015)

Svar:

Jeg tror ikke fugler blir "svakere" fordi de finner mat vi tilbyr dem. Fugler (og andre dyr) finner raskt fram til nye og alternative matkilder som er kostnadseffektive, og det at disse matkildene nå finnes der vi mennesker holder til, er ikke mer problematisk enn at en matkilde plutselig blir mer tilgjengelig i naturen. Nærkontakten med fuglene som foring og opphenging av fuglekasser gir, veier nok langt mer positivt enn de negative vinklingene du tar opp, tror jeg.

Roar Solheim (04.12.2015)


#Diverse

Død ugle

Hei! Bør man kontakte noen dersom man finner en død ugle. Vet det har vært noen å fulgt med på en ugle i nærheten jevnlig, så det er sannsynligvis denne som er død.

N.N (03.12.2015)

Svar:

Legg den i fryseboks, så tar jeg direkte kontakt med deg.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Beklager å sende bilde av død fugl. Men har ikke sett denne på vestlandet? Ca 15 cm lang. Bildet er tatt idag i Ervikane (Os)

K.D. (03.12.2015)

Svar:

Dette er en alkekonge.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Økologi og atferd

tjeld

hvorfor har tjelden røde bein

E.H. (03.12.2015)

Svar:

Umulig å gi den noe svar på hvorfor enkelte fuglearter utvikler nettopp DEN bestemte fargen, når det ikke dreier seg om rene kamuflasjefarger. Ofte er det hunnenes valg av hanner med flotte farger som driver fram utviklingen.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken to fugler er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i Bugårdsvannet, som ligger i en stor park i Sandefjord.

F.N. (02.12.2015)

Svar:

Dette er rømte tamender eller krysninger mellom slike og stokkender.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i Bugårdsparken like ved et vann i Sandefjord

F.N. (02.12.2015)

Svar:

Rømt tamand eller krysning tamand-stokkand.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i Bugårdsvannet i Sandefjord. Vannet ligger i en stor park

F.N. (02.12.2015)

Svar:

Dette er en moskusand - også en rømt tamfugl.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne fuglen i Bugårdsvannet i Sandefjord. Vannet ligger i en stor park

F.N. (02.12.2015)

Svar:

Dette er tamender eller avkom etter slike.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Bugårdsparken i Sandefjord
Glemte å oppgi e.mailadr. på forrige spørsmål

F.N. (02.12.2015)

Svar:

Dette er en slags tamand, ser ut som en mørk variant av stokkand, eller så kan det være en krysning mellom en rømt tamand og en stokkand.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

"Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om det er orrfugl eller tiur?

N.N (02.12.2015)

Svar:

Dette er en tiur (storfugl, hann). Såfremt de ikke er såkalt "spillegal" eller skadet så er de vanskelig å komme innpå, så du har vært heldig som har klart å få et bilde. Virker fuglen lite sky?

Morten Ree (02.12.2015)


#Fugleforing

Fugleforing

Hei! Hvorfor anbefaler dere å fore småfuglene i hagen med brødsmuler (jmfr. Morten Rees uttalelse på nrk.no i dag), mens dere på det sterkeste fraråder det samme for andefugler? Tåler småfuglene brød bedre enn andefuglene? Det hevdes blant enkelte ornitologer/biologer at foring med brød til spesielt gjess og svaner kan medføre at avkom blir født med såkalt "angelwing". Vil NOF gå offentlig ut og fraråde folk å fore andefugler med brød? Ville det i stedet vært en god ide å informere i media om ikke å servere fuglene muggent brød, hvitt brød, salt og søtt bakverk? Jo grovere/kornrikt brød jo bedre,- OG be folk se til at alt blir oppspist?

N.N (26.11.2015)

Svar:

Jeg husker godt debatten i media og på våre nettsider i fjor vinter angående fugleforinga i Sandvika ved Oslo. Det finnes også i vår organisasjon forskjellige meninger om fugleforing, men vi er vel stort sett enig om at overvintrende fugler i Norge er skapt for å klare seg selv, men at vinterforing kan gjøre livet enklere gjennom den kalde årstiden og samtidig gi oss mennesker gleder ved å hjelpe og oppleve fuglelivet på nært hold.

Svaner og gressender (herunder stokkand)er rene vegetarianere som går etter plantekost med konsentrert næringsinnhold i form av korn, frø, frukter eller plantedeler som knoller, knopper og jordstengler. Derfor er det også naturlig så svaner og stokkender så lett responderer på mating i form av brød. Maksimalt energiinntak til minimal energikostnad er nøkkelen både for svaner og ender, så vel som våre overvintrende småfugler og andre fugler og vilt i naturen.

Morten Ree (02.12.2015)


#Økologi og atferd

Hvor blir det av orrfuglen.

På sommeren og høsten florerer det av orrfugl rundt husene våre, men så snart oktober/november trer inn, er det ikke et spor av dem, hvor drar de når kulden kommer?

N.N (02.12.2015)

Svar:

Litt vanskelig å spekulere i når du ikke sier hvor i landet dette er...

Roar Solheim (02.12.2015)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis som hakker på vinduet

Hei.en kjøttmeis har sitti å hakka på vinduet i 4 dager,hvorfor gjør den det?

L.B. (02.12.2015)

Svar:

Det KAN hende at den faktisk "tigger" om mat - at den prøver å påkalle din oppmerksomhet. Fugler lærer raskt forbindelsen mennesker - mat.

Roar Solheim (02.12.2015)


#Diverse

Duckbill Platypus

Hvor gammel kan en Duckbill Platypus bli

L.D.B. (02.12.2015)

Svar:

På godt norsk heter dyret Nebbdyr - australsk pungdyr som lever i vann. Levealder i vill tilstand er lite kjent. Et dyr i fangenskap ble 16 år, og man regner med at de kan bli opp mot 10 år gamle i vill tilstand.

Roar Solheim (02.12.2015)


#Diverse

gråspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har tatt bilder av gråspurv i mange land. Nå var jeg i Sri Lanka, og i fugleboken står det passer domesticus indicus. Når jeg slår opp i Avibase, står det: Passer domesticus indicus: S Israel to n Saudi Arabia, s Iran, India, Sri Lanka and Myanmar
Betyr det at vi kan regne dette som en underart ? Tidliger har jeg hørt at gråspurv er den samme i hele verden...

K.V. (01.12.2015)

Svar:

Når fugler har tre latinske navn, viser det at arten er delt opp i flere underarter. Om den gråspurven du har fotografert tilhører nevnte underart eller ikke, kan jeg ikke avgjøre ut i fra dette bildet. Gråspurven ER samme art i hele verden, men altså delt opp i mange underarter. Det samme gjelder mange andre fuglearter også.

Roar Solheim (01.12.2015)


#Diverse

Ka Puster

Hei!
KA e det Vi mensker Puster ut?

K. (01.12.2015)

Svar:

Let om menneskets fysiologi på nettet, så finner du svar på skoleoppgaven din!

Roar Solheim (01.12.2015)


#Økologi og atferd

Hei jeg lurer på...

Hva spiser markmus

I. (01.12.2015)

Svar:

Markmus er gress-etere, og de spiser mest plantekost, kanskje noe planterøtter også.

Roar Solheim (01.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Den ble sett ved Borrevannet i Vestfold i sommer.

L.H. (30.11.2015)

Svar:

Den er såpass rødbrun på vingene at det må være en tornsanger.

Roar Solheim (30.11.2015)


#Økologi og atferd

havhest

hva spiser havhest

H. (30.11.2015)

Svar:

Den spiser krepsdyr, blekksprut, fisk, fiskeavfall fra fiskebåter, og kadavere av sel, hval o.l. Dern er med andre ord svært allsidig i kostholdet.

Roar Solheim (30.11.2015)


#Fuglekasser

Kvinand kasse

Hei!
I dag satt jeg opp kvinand kassa, er dette for sent til at sjansen for at den skal hekke til våren? Jeg har hørt at de bør settes opp om høsten, slik at når de kommer om vinteren velger dem reirhull.

N.N (29.11.2015)

Svar:

For kvinand er dette i veldig god tid! De leter som regel etter reirhull når isen går om våren, så her har de mer en god nok tid for å finne kassa. Andre brukere som kattugle eller perleugle har større sjanse til å finne kassa når den settes opp på høsten, så da øker sjansene for at den ikke blir stående tom til våren!

Roar Solheim (29.11.2015)


#Diverse

fugler

hvordan skaffer fuglene seg oksygen?

S. (29.11.2015)

Svar:

De PUSTER akkurat som oss pattedyr!

Roar Solheim (29.11.2015)


#Diverse

Varsler

Har hatt en varsler rundt huset en ukes tid.
Jeg bor på Vigeland i vest-Agder.
Til stor fortvilelse for meisene som er livredde.
Trekke varsleren ut av landet etterhvert?
Er mye mus rundt nå så mat er det nok av!
En flott fugl.

M.R. (28.11.2015)

Svar:

Varsleren KAN overvintre, spesielt her langs kysten hvor det er lite eller ikke noe snø. Vanskelig å si om den vil trekke videre snart eller holde seg nær forplassen din en stund.

Roar Solheim (28.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med røde føtter

På fuglemateren så jeg i går en - for meg - ukjent skapning. Det mest karakteristiske var røde føtter. Større enn de andre fuglene. Fikk ikke sett den så nøye, men den var ganske mørk. Hva kan dette være?

T.K. (27.11.2015)

Svar:

Ikke helt lett å si. Kjernebiteren kan ha litt svakt rosafargede føtter, men ellers har vi ikke noen typiske forplassbesøkere med veldig røde føtter.

Roar Solheim (28.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit "ande-lignende" fugl ved Semsvann

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen satt ved siden av veien ved Semsvannet i Asker i dag 27. nov. Den lignet litt på en and, men var en del større. Den virket nesten tam. Vi kunne nesten gå helt bort til den. Lurer på hva slags fugl dette er? Aldri sett den typen rundt her tidligere.

A.W.H. (27.11.2015)

Svar:

Dette er en hvit moskusand - en rømt tamfugl.

Roar Solheim (28.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er navnet på denne?

A.H. (28.11.2015)

Svar:

Dette ser ut som en hvit utgave av moskusand, eller en annen form for tamand - altså IKKE en viltlevende andeart i Norge.

Roar Solheim (28.11.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sivhøne

Jeg mener at jeg i dag så en sivhøne ved et vann i Sør-Trøndelag. Den hadde den hvite stripen på siden; men den hadde ikke den røde pannelappen og nebbet, alt var svart. Kan det være en sivhøne?

K.S. (26.11.2015)

Svar:

Ja, det kan være en ungfugl fra i sommer - de mangler de markante fargene som de voksne har.

Roar Solheim (26.11.2015)


#Økologi og atferd

Hjeeeeeeeeelp

Hva spiser hønsehauken?

L. (26.11.2015)

Svar:

Hønsehauken er en kjøttspiser som jakter både fugl og pattedyr.

Roar Solheim (26.11.2015)


#Diverse

Fugler i byen

Hei! Vi bor i blokk med svalgang og balkong nær Oslo sentrum, det er trær og grønt rundt her også, men veldig "by". Har en fuglekasse og lurer på om jeg kan henge den opp, eventuelt hvor det er best. Har også lyst til å sette ut fuglebrett/foringstasjon. Hvor er det best å plassere det?
Hilsen Karin

N.N (26.11.2015)

Svar:

Det beste er om du kan henge disse opp så nær trær og busker som mulig, for fuglene liker å kunne fly til slike skjulesteder. En fuglekasse kan henge rett på en husvegg. Både meiser, gråspurv, pilfink og svarthvitfluesnapper kan bruke slike kasser.

Roar Solheim (26.11.2015)


#Trekkfugler

Grågås

Hei!
I går kveld kl 18 gikk jeg en tur, og hørte "skvaldring" av grågås som fløy over meg. Det var mørkt og overskyet, så jeg kunne ikke se dem (bor landlig til i Øvre Eiker).
Lyden av grågåsa vår og høst har alltid fascinert meg, men jeg har aldri opplevd at de har trukket sørover så seint. Enig? Mvh hilsen Nina

N.S.V. (26.11.2015)

Svar:

Det spørs om det ikke heller var en sen flokk kortnebbgjess du hørte, men også for dem er dette ca 1 måned senere enn vanlig. Det ble nemlig meldt om en gåseflokk på vei sørover fra Trondheim dagen i forveien!

Roar Solheim (26.11.2015)


#Fugleforing

Foringsplassen

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er veldig gøy å følge med på livet på foringsplassen. Har hittil sett kjøttmeis, blåmeis, skjære, rødstrupe, spettmeis, svarttrost og idag kom det en flokk gråspurv som spiste av kornneket vi satt opp igår. Men i helgen er vi bortreist. Fuglene kommer nok til å spes opp maten. Kommer fuglene til å komme tilbake når jeg legger ut mat igjen?

K. (26.11.2015)

Svar:

Ja, det er ikke noe problem. Fuglene finner raskt alternative matkilder dersom det blir tomt på EN forplass, og de kommer like raskt tilbake når maten er tilbake.

Roar Solheim (26.11.2015)


#Fugleforing

Rotter og fuglemat

Har stor glede av å mate småfugler, og har hatt 23 forskjellige arter på besøk. Men nå sier sameiet i rekkehusområdet at alle matestasjoner vil bli ødelagt dersom de blir oppdaget. Årsak: fare for rotter.
Spørsmål: hvor interessert er egentlig rotter i fuglemat? For eksempel solsikkefrø, hirse, villfugblandinger osv.

N.N (26.11.2015)

Svar:

Rotter spiser alt mulig, og er i utgangspunktet frøspisere, så de tar mer enn gjerne fuglemat. Dette argumentet kan imøtekommes ved å fore med mat som ikke gir søl på bakken, som meiseboller, halve kokosnøtter og fett i metallnett - det henger oppe i trærne og er ikke tilgjengelig for mus og rotter. Hvis sameiet ikke godtar dette, er de hysterisk engstelige for gnagere. Det er et større problem at matfett havner i kloakkrørene!

Roar Solheim (26.11.2015)


#Diverse

Dvergpapegøyer

Har et stort bur med gutt og jente! Lolly og polly .Hunn ruger egg. Snart en uke igjen. Nå har vi fått ei hunn til Dolly men i eget bur! Når hannen polly er ute er den med den Dolly og leker men flyr inn og hjelper Lolly med eggene! Kan en Han ha to damer?

V. (25.11.2015)

Svar:

Dette bør du spørre burfuglfolk om. En finner ofte viltlevende fuglearter hvor hanner kan ha to hunner som hekker med en viss avstand mellom reirene, for hunnene vil ofte ikke tolerere hverandre eller ha noen konkurranse om hannens oppmerksomhet.

Roar Solheim (25.11.2015)


#Trekkfugler

Gåsetrekk

I dag, 25.11.15 var det 7 - 800 gjess på trekk sørover i retning Forollhogna ifra Singsås, uvanlig sent ?

T.R. (25.11.2015)

Svar:

Ja, dette var uvanlig sent. Spørsmålet er om dette er en gruppe veldig sene kortnebbgjess, eller om det er grågjess. Trekkruta er i alle fall typisk for kortnebbgjess om høsten. Har selv sett kortnebbgjess på sydtrekk over Forellhogna, men det var en måned tidligere, ca 22. oktober.

Roar Solheim (25.11.2015)

««første 31 956 - 32 005 av 50 311 siste»»