Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 906 til 31 955 av totalt 50 287 spørsmål


#Fuglekasser

Hekle fuglehus?

Jeg kom over oppskrift på hekla fuglehus/reir til å henge opp i trær (tilsvarende fuglekasser): http://crochetforyou.weebly.com/blog/crochet-bird-nest

Har dette noe for seg? Hvilke norske fugler (om noen) kunne bruke et slikt? Kan det være skadelig for fuglene på noen måte? Oppskriften sier at det skal lages av nylontau, men jeg er skeptisk til å plassere noe ikke-nedbrytbart i naturen. Kan bomull eller ull brukes?

T. (21.12.2015)

Svar:

Dette ser svært uegnet ut! For det første er det ikke typisk hekkeplass for norske hullrugere, dernest bør kunstige reirplasser IKKE lages av raskt nedbrytbart materiale (som f. eks. fuglekasser av papp!), da hekkeplassen da kan kollapse mens det er reir med egg eller unger i den. Standard fuglekasser av treverk er det absolutt beste!

Roar Solheim (21.12.2015)


#Fugleforing

Kan småfuglene spise marsipan?

Nå er det mulig jeg må gå på skole for å få svsr, men jeg prøver likevel. :) Matkjedene har priskrig om dagen og marsipan går for to-tre kroner kiloet. Hvis marsipan funker som fuglemat, kunne jeg spart en del penger.

J.G.E. (17.12.2015)

Svar:

Et interessant spørsmål, som jeg dessverre ikke kan svare deg på. Men marsipan inneholder malte mandler og sukker, og begge deler burde ikke være problematiske for fugler. Kjøp et stykke og legg det ut, og observer om fuglene spiser av det eller ikke. Hvis de spiser marsipan, kan du trygt servere det.

Roar Solheim (20.12.2015)


#Fugleforing

monteringsutstyr til fuglemat

Hei,
Jeg skal mate mange fugler. Men når jeg kaster maten på plenen så kommer det rotter. Så jeg ønsker å montere "holderen" som er gitt i linken under og på denne ønsker jeg å montere et stort brett opptil 1 meter lengde og 70 cm bredde, og på denne trenger jeg også å ha et tak slik at når det snør så fylles ikke denne platen med snø . Og kantene på brettet skal være 5 cm høye på alle fire sider slik at fuglene ikke faller ned pga andre fugler dytter.

Jeg trenger å kjøpe alt dette. Har dere utstyr til dette slik at jeg kan lage det?

Eventuelt hvem kan lage sånt? Alt skal være i metall eller sånn som deres "holder" nevnt over?

https://www.jula.no/catalog/hage/utemiljo/hagedekorasjon/fuglebrett-ror/holder-733704/


Altså fugleholderen får jeg kjøpt på "jula" butikken. Men trenger hjelp til å skaffe alt det andre pluss skruer.
setter pris på all hjelp

mvh modassir

M.M. (19.12.2015)

Svar:

Hvis du skal ha hjelp til å lage det du beskriver, må du få tak i en lokal snekker. Dette er ikke oppdrag som NOF eller Fuglevennen kan gjøre, dessverre. Men hvis du vil unngå at mat faller på bakken, er det du beskriver IKKE løsningen. Da må du heller henge opp for som ikke gir masse nedfall. Halve kokosnøtter, meiseboller og jordnøtter i metallnettrør er de beste alternativene, og du bør henge dette inne i et forbur som holder kråkefuglene ute; se Fuglevennens høstnummer fra 2007 (finner du som PDF på Fuglevennen.no).

Roar Solheim (20.12.2015)


#Diverse

Rapportering alder

Under alder i rapportering av funn er det en rullegardin med 1K osv. Hva står disse for?

K. (17.12.2015)

Svar:

K-ene er forkortelse for "Kalenderår. Det betyr at en fugl som er klekket i 2014, betegnes med alderen 1K til og med 31. desember 2014. Fra 1. januar 2015 er den 2K, dvs at den lever i sitt andre kalenderår. Betegnelsen brukes fordi man ikke kan vite når en fugl er klekket på året, og derfor vanskelig kan si om den er i sitt første eller andre leveår. Med skifte ved årsskiftet, følger betegnelsene en bestemt dato. Når man aldersbestemmer fugler, kan man kanskje se at en fugl er i sitt tredje kalenderår eller eldre (i alle fall ikke yngre). Da får den betegnelsen 3K+.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Diverse

Midway

Hva kan gjøres for å redde fuglene i Midway?

O.T. (15.12.2015)

Svar:

Spørsmålet trenger mer presisering om hvilket problem du refererer til...

Roar Solheim (17.12.2015)


#Diverse

fuglearter på gravlund

Hei. Jeg lurer på om det kan stemme at det finnes ca 100 fuglearter på vestre gravlund i oslo( sto på nettsiden deres)? Kan du evt nevne noen?

L. (15.12.2015)

Svar:

Hvis man regner med alle artene som kan være innom et slikt sted om sommeren, så stemmer nok dette tallet, selv om jeg ikke har liste over alle artene. Hvis du vil vite mer om stedets fuglefauna, bør du prøve å få kontakt med lokale fuglefolk i Oslo.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent art

Hei!
I dag hadde jeg besøk av en fugl jeg aldri har sett før på foringsbrettet. Den var på størrelse med en due, bare litt rundere i fasongen. Rakk ikke å ta bilde da den forsvant ganske fort, men den var mørk/brun, og flyktig kunne det se ut som den var mere gylden i brystpartiet..Har lett på nettet, men kan ikke finne noe som lignet. Jeg bor på Vikna i Nord-Trøndelag, og her omkring er det i alle fall ingen art som ligner på denne. Fikk dessverre ikke med meg nebbfasong eller farge, da den som sagt forsvant.Kunne vært artig å vite hvilken fugl jeg så.

M.W. (14.12.2015)

Svar:

Jeg synes din beskrivelse passer til en svarttrost hunn, eventuelt ungfugl, men den er selvsagt litt mindre enn en due.

Morten Ree (17.12.2015)


#Fugleforing

Meis og småfugler

Hei, prøvde tidligere å gi mat til nabolagets fugler, men det som skjedde var at kråker/skjærer kom å tok plassen. Er det noe mat som kråkene ikke vil ha, men småfuglene liker? Eller finnes det gode måter å "servere" på som ikke kråkene tar over?

N.N (14.12.2015)

Svar:

Hvis maten tilbys inne i et forbur, slipper bare småfuglene inn, mens kråkefugler må spise det som eventuelt faller på bakken. Se bladet Fuglevennen høstnummer fra 2007 (let på nettet under Fuglevennen).

Roar Solheim (17.12.2015)


#Økologi og atferd

Kattugle

Hei, jeg trenger litt hjelp til et skole prosjekt for jeg finner ikke svar på det jeg leter etter. Hva slags næringskjede er kattuglen en del av og har kattuglen noen fiender. (Bortsett fra mennesker.)

N.N (14.12.2015)

Svar:

De fleste kattugler som vi finner, er enten døde pga at de blir påkjørt når de krysser veier, eller sulter om vinteren hvis det er lite mus. Større rovfugler som hønsehauk og hubro er nok de viktigste farene disse uglene møter i naturen. Kattugler spiser helst musearter når det er mye av slike, men er det lite mus, spiser de også mange mindre fugler (troster er populære). Hvis det er vanskelig å finne slik mat, kan de om sommeren også spise meitemark!

Roar Solheim (17.12.2015)


#Fugleforing

Kan jeg bruke overflødig fett fra kokt usaltet skinkestek?

Hei.
Vi kokte kjøtt til bruk i sylte sist helg. Det ble igjen endel fett og svor. Kan jeg bruke det i meiseboller ? Der ble ikke tilsatt salt i kokevannet. Takker for svar.
Mvh Berit Hulbach

B.H. (15.12.2015)

Svar:

Ja, det burde ikke være noe problem.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Fugleforing

Smultgryte.

Er restene etter avslutta koking av smultringer egna til fuglemat? Vi har brukt merket Flott.

N.N (15.12.2015)

Svar:

Ja, det bør kunne gå greit.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Trekkfugler

Villfugler

Kan vi mate villfugler med gresskarkjerner, linfrø eller sesamfrø? Evt blande med smelta delfiafett?

E.Ø. (15.12.2015)

Svar:

Ja, disse frøene er nok ettertraktet blant de fleste finkefugl. Fettet blir også spist.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Denne fuglen så jeg i min hage i Indre Østlandet mandag 14. Desember 2015. Lurer på om det er en hybrid? Den ligner Gråsisik og Brunsisik, men har hvitt hode. Den har et gult nebb med sorte striper. Eller en annen type Sisik?
Mvh Tove Cathrine Lippestad Jacobsen

N.N (16.12.2015)

Svar:

Dette er en gråsisik med spesielt lyst hode, noe som skyldes et genetisk avvik slik at fjærene på hodet ikke tar til seg fargestoff under utveksten.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl??

Bilde vedlagt spørsmålet

På en fjelltur tidligere i år observerte jeg denne sihuetten av en rovfugl på himmelen. Er dette en kongeørn??

J.L. (16.12.2015)

Svar:

Nei, dette er en havørn.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Fugleforing

Svarttrost i vinterkulde i Moelv

Hei! En stakkars svarttrost har hoppet rundt på den teleinntatte plenen vår som også har et solid rimlag. Tydelig at fuglen sliter. I en rogn henger foringsautomater med solsikkefrø,nøtter,talgboller etc, men svartrosten holder seg på bakken. Den kan vel ikke overleve vinteren her? Minus 10-12 grader nå? Noe vi kan gjøre for å hjelpe stakkaren?

L.P.Ø. (16.12.2015)

Svar:

Jo da, svarttroster kan faktisk overleve selv om dert faller en del snø som dekker bakken. De besøker da gjerne forplasser. Frukt som epler og pærer er spesielt ettertraktet, så hvis du vil gjøre noe spesielt med tanke på denne (og andre troster), kan du dele slike frukter i to og stikke dem inn på kvister oppe i busker og trær.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart and

Jeg observerte i dag 4 ender med kikkert på 100 meters hold ved Trondheim havn. Da de lå svømmende og var sorte. De var på størrelse med Svartand. Men når de reiste seg var en hvit på brystet og en var grå, og det er vel ikke svartendene? Og ingen av de fire kunne vel da være hunn?

K.S. (16.12.2015)

Svar:

Dette er unge ærfuglhanner. Etter myting på høsten får de en meget mørk drakt, nærmest svartbrun. De er nå i overgang til sin første praktdrakt og det er store individuelle variasjoner i draktutviklingen mot jul og rundt årsskifte. Enkelte kan være gråbrun i brystet, andre helt hvite. Både hode og rygg vil etter hvert få lysere farger og mot sin første vår vil de få en drakt tilnærmet en voksen hann, men med en del sjatteringer og ikke så rene fine fargeoverganger som den voksne. Bare følg med gjennom vinteren så vil du se endringene i fjærdrakten.

Morten Ree (17.12.2015)


#Diverse

Spørsmål:

Lever nebbdyr i flokker

N.N (16.12.2015)

Svar:

Nei - enkeltvis.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Ringmerker

Ringer

Hvor kan man kjøpe ringer til småfugler????

L. (16.12.2015)

Svar:

Det kan du ikke! Det er bare folk med trening som blir godkjent til å ringmerke fugler, som har lov til å sette en ring på en (vill) fugl.

Roar Solheim (17.12.2015)


#Sykdom og skader

Kattugle

Vi fant en kattugle utenfor huset i dag til morgenen. Vi har tatt den inn, den ligger i et hunde bur. Den virker ikke skadet,men reiser seg ikke. Den ligger og glipper med øynene og reagerer når vi kommer inn. Har snakket med dyrlege som sier den sannsynligvis har fått hjernerystelse. Vi skulle prøve å få i den drikke og ellers la den være i ro. Den drikker vann når vi drypper det inn i nebbet. Vi har den på et rom der det er ca 15 grader. Er dette passe temperatur eller burde det være kaldere?

N.N (13.12.2015)

Svar:

Temperaturen er helt grei, den trenger ikke å ha utetemperatur. Det viktigste er at den får ro inntil noen dager, slik at den har mulighet til å kunne komme til hektene igjen. Det er sannsynlig at den har fløyet mot et vindu, og dermed kan ha fått hjernerystelse. Alt etter hvor stor skaden er, så kan den enten komme seg helt og fly avsted, eller den kan bikke over og dø. Dert viktigste dere kan gjøre, er å gi den beskyttelse. Hvis den gradvis kommer seg, men trenger flere dager, må den fores. Kyllingkjøtt går noen dager, men over lengere tid må en slik fugl ha hele, døde småpattedyr eller fugler.

Roar Solheim (13.12.2015)


#Trekkfugler

Linerle som ikke har reist sydover

Ei Linerle har holdt til på skoleområdet her i hele høst. Vi forer den med brødsmuler, men har den noen sjanse til å greie seg her i vinter uten insekter og i kulda da?

B.K. (11.12.2015)

Svar:

Siden du skriver "Jønsberg" antar jeg at dette er i nærheten av gårder med kyr mm. I slike tilfeller KAN det hende at fuglen kan overleve i eller nær et fjøs, men som regel vil en linerle være avhengig av foring fra mennesker. De har dårlige forutsetninger for å kunne finne mat ute hvis det er snø.

Roar Solheim (13.12.2015)


#Fuglekasser

Spurv

Hei! Jeg har ett spurvepar som holder til innunder takskjegget på markisen min. Har hengt opp en fuglekasse rett under - er det sannsynlig at de vil flytte inn der?

N.N (11.12.2015)

Svar:

Umulig å vite, men forsøket er i alle fall verdt å utprøve.

Roar Solheim (13.12.2015)


#Fuglekasser

Kaie - kolonifugler?

Hei!
Jeg skal henge opp en kaiekasse, men jeg har lest at det må henges opp mer en en kasse fordi de er kolonifugler? Må jeg sette ut flere kasser, eller går det bra med bare en kasse?

N.N (12.12.2015)

Svar:

Jeg har selv hatt kaier hekkende i en enkeltkasse uten flere i nærheten, men det kan godt hende at det lønner seg å henge opp 3-4 stykker med noen meters mellomrom.

Roar Solheim (13.12.2015)


#Fugleforing

Hvor blir fuglene av

Vi har i mange år foret fuglene delvis sommer (spesielt denne sommeren) og vinter og har hatt masse småfugler her bestandig. For ca 14 dager siden forsvant alle fugler og fuglematerene har vært urørt siden. Hva kan dette komme av?
Bor i Namsos i Nord-Trøndelag

I.S.Ø. (13.12.2015)

Svar:

Det er nesten umulig å kunne gi fornuftige svar på hvorfor fugl plutselig uteblir fra foringsplasser enkelte steder. Her er det dessverre mye vi ikke forstår.

Roar Solheim (13.12.2015)


#Diverse

Skjære med tydelige ringer rundt øynene

Ringene er gråbrune og fuglen ser litt pjusket, men rund og god ut. Er det ett tegn på alderdom eller sykdom?
Den ser ut til og fungere i flokken og det er ingen tegn til at den sliter med syn eller å bevege seg og fly.

N.N (13.12.2015)

Svar:

Vanskelig å vurdere et slikt utseende uten et bilde av fuglen. Duer finnes imidlertid i veldig mange varianter, så helst er det et individ som faktisk ser slik ut.

Roar Solheim (13.12.2015)


#Økologi og atferd

???

Hvilke fugler kan ikke fly?

J.B. (13.12.2015)

Svar:

Alle strutsefugler, alle pingvinarter, alle kiwier samt en rekke øylevende fugler av ulike familier.

Roar Solheim (13.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi lurer på hvilken fugl som er fanget opp webkameraet på hytta. Stedet er Ustaoset, vel 1000 moh, og bildet er tatt 10. desember 2015 midt på dagen.

M.T. (12.12.2015)

Svar:

Det ser ut som at det kanskje kan være en lavskrike - litt mørk, men profilen stemmer.

Roar Solheim (12.12.2015)


#Diverse

Ørn og hegre

Er ørn fredet? Hvor lurt er det da å sette opp 40 meter høye verkstedshaller og en 100 meter høy kran like ved Vidholmane på Radøy der det er ørn, slik kommunen planlegger?

Er hegren utrydningstruet? Det er og mye hegre i dette området.

I.S. (10.12.2015)

Svar:

Alle rovfugler er fredet, ørnene har vært det siden 1968. Men det betyr ikke at man enkelt får stoppet naturinngrep der det er kjente hekkeplasser for ørner. Haller og kraner er nok ikke det største problemet for ørnene. Vindturbiner er derimot livsfarlige, og de tar livet av mange ørner hvert år! Gråhegre er ikke sårbar eller truet art i Norge.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Fugleforing

Masse mat - ingen fugler

Hei. Jeg bor i blokk og har i år hengt opp fuglemater med jordnøtter på den ene balkongen og solsikkefrø og hjemmelagde meiseboller på den andre. Men etter å ha hengt der i godt over to uker ser det ikke ut til at maten er rørt. Vi har masse kråker, skjærer og småfugl i området og de forsyner seg grovt av jordbærene på sommeren så der er det i alle fall ikke et problem. Men hva skal jeg gjøre for å få dem til å oppdage den nye maten?

S. (10.12.2015)

Svar:

Det er aldri godt å forstå hvorfor fuglemat noen steder forblir urørt. Det eneste du kan gjøre, er å vente på kaldere vær og at fuglene da kommer.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Økologi og atferd

stokkender

er stokkender monogame?

J.V. (10.12.2015)

Svar:

Nei, det er det nesten ingen ender som er.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Diverse

spurvehauk

får man tak i siluetter mm av spurvehauk for oppheng slik at f.eks gråspurv ikke kommer inn

S.I. (09.12.2015)

Svar:

Se på nettsidene til NOF-butikken "Natur og fritid" - de har slike.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Diverse

Ungsvane

Hei
her eg bor, rett utfor bergen, har det i vår/sommer/høst vært et knoppsvanepar som har hekket og fostret opp 4 unger. Folk i området har gitt dem mat, og de har blitt ganske så tamme. Nå ser vi at ungene forsvinner fra far og mor en etter en, noe som kanskje er naturlig nå ??!!
Men nå har den ene ungen begynt å vandre langs veiene, og har nesten blitt påkjørt ved flere anledninger. Alle vet om den, og alle "håper den klarer seg".... Eg vil gjerne vite at den klarer seg, så vi kjørte og hentet den, igjen fra midt i veien, og tok den med hjem og satte den ved sjøen der vi bor. Den har vært innom der mange ganger med familien sin, så den er ikkje på ukjent grunn. Vi veide den først (7.7 kg) og sjekket at vinger og føtter var i orden. Den virker frisk og rask. Vi gav den litt brød, det groveste vi hadde, og lot den være ved sjøen. Idag skulle vi se til den, og da hadde den flyttet seg opp på land, et stykke opp i gårdsveien fra sjøen. Vi bar den ned igjen, og den fikk litt mer mat.
Spørsmålet er, Hva er det beste å gjøre nå...??
Vi vil gjerne at den skal klare seg gjennom vinteren, men vi vil heller ikkje skade dens naturlige adferd, men den skaden er vel allerede skjedd siden den søker mot folk for å finne mat ?! etter å ha lest på nett om mating av fugl, har vi skjønt at brød er fy-fy, men hva kan vi gi som den har godt av/ikkje tar skade av. Leser at de som har ender gir hønsefor Oppdrett 2, uten skjellsand.
Mens eg sitter og skriver dette, ser eg ut på sjøen at svaneungen er på vei ut fra fjæren vår, og svømmer i retning det området der familien holdt til. Da tar det nok sikkert ikkje lang tid før den ender opp i veien igjen, på jakt etter mat :( Hva bør vi gjøre i denne situasjonen... ?
Blir veldig takknemlig for svar :)
Hilsen Irene

N.N (10.12.2015)

Svar:

Det er vanskelig å gjøre noe med frittlevende fugler som selv velger hvor de vil oppholde seg. Hvis dere ønsker å fore denne svanen, er nok hønsefor et bra alternativ. Kanskje kan den lokkes til å holde seg unna veien, men det er ikke mulig å gi noen gode patentsvar på slike forhold, dessverre.

Roar Solheim (10.12.2015)


#Fugleforing

Peanøtter med skall

Kan jeg legge ut peanøtter med skall til småfuglene?

E.B. (07.12.2015)

Svar:

Ja. Meisene vil nok kunne klare å hakke hull på skallet, for det er ikke så veldig hardt. Nøtteskriker kan ta hele nøtter og fly avsted med dem for å lagre dem på skogbunnen.

Roar Solheim (07.12.2015)


#Fugleforing

Rødstrupe

Hvilket for vil rødstrupen ha? og er det sansynlig å se den i Stryn ?

K. (07.12.2015)

Svar:

Rødstruper kan hakke på meiseboller, og til og med spise solsikkefrø i sjeldne tilfeller, men det beste er halve epler og pærer - frukt. Vet ikke hvordan vinteren arter seg i Stryn, men tror det ville kunne overvintre rødstruper der.

Roar Solheim (07.12.2015)


#Økologi og atferd

Døde fugler

Hei!
I det siste har jeg sett at det er mange som sender inn spørsmål om fugler som er blitt funnet døde/fugler som har krasjet inn i et vindu. Jeg har aldri sett så mange sendt inn bilder av det før.
Spørsmålet mitt er: Er det flere fugler som krasjer i vinduer på vinteren og har noen forsket på hvor mange fugler som dør hver dag ved at dem krasjer i strømledninger og vinduer og sånn?

N.N (07.12.2015)

Svar:

Vi har ingen statistikk eller erfaring som tyder på at det er flere fugler som flyr mot vinduer på enkelte tider av året enn andre. Det at det har vært en del slike spørsmål i det siste, er trolig mer en tilfeldighet. Det er tre dødsårsaker som er vanligste hendelse når folk finner døde fugler: kollisjon mot vindu, påkjørsel langs vei, og sult (gjelder særlig ungfugler av hønsehauk og spurvehauk). Fugler som blir drept av strøm eller flyr mor ledninger, blir sjeldnere funnet. Fugler som dør ute i naturen, forsvinner som regel før noen finner dem.

Roar Solheim (07.12.2015)


#Trekkfugler

Hvor lang tid?

Hvor lang tid bruker en fugl å fly fra Norge til Spania?

T. (06.12.2015)

Svar:

Det kommer helt an på hva slags fugleart det dreier seg om. Noen spiser seg gradvis sydover, og bruker kanskje flere uker, mens andre kan fly en slik strekning i løpet av et par dager. Ved hjelp av ny teknikk har man bl. a. funnet ut at vadefuglen dobbeltbekkasin kan fly sammenhengende fra Skandinavia til Afrika på fire døgn, uten rast eller hvile!

Roar Solheim (07.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle som fløy på vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en kattugle? Den hadde fløyet rett på et vindu på Furnes ungdomsskole torsdag kveld. Den har antakelig sett reflekser av lys og stjerner, og trodd at det var fri passasje. Den brakk nakken i sammenstøtet. Jeg klarer ikke helt å identifisere den selv.

B.K.M. (07.12.2015)

Svar:

Ja, dette er en kattugløe. Håper den er ivaretatt og lagt i frys, for den er av vitenskapelig verdi.

Roar Solheim (07.12.2015)


#Økologi og atferd

alke

Hei.

Er fra Moskenes kommune i Lofoten , her er det i løpet av de siste dagene funnet 3 alker (på forskjellige steder )på land. Den ene døde etter kort tid, usikker på hva som skjedde med de andre to. Mitt spørsmål er hva er det som kunne ha gjort slikt at de havnet utmattet på land ? Har vært dårlig vær i det siste, men det er jo heller ikke uvanlig i Lofoten på denne tiden av året.

Mvh Synnøve

N.N (05.12.2015)

Svar:

Når alkefugler havner inn over land (og av og til langt inn i landet), skjer dette som regel under kraftig stormvær. De individene som blåser inn, er som regel i dårlig kondisjon, avmagret eller utsultet. Dette KAN skyldes at det rett og slett er dårlig mattilgang i havet der de har oppholdt seg, men kan også skyldes at fuglene er syke. Dessverre gåtr gjerne avmagring og sykdom/parasitter i tarmsystemet sammen, slik at det er vanskelig å vite hva som er årsak og virkning.

Roar Solheim (06.12.2015)


#Fugleforing

Kan "brukt" matfett brukes til meiseboller?

Hei!
I disse dager kokes det mye smulteringer der det brukes matfett. I smulteringdeigen er det noe hjortetakksalt. Vil det være skadelig for småfuglene om jeg bruker det matfettet som blir til overs til hjemmelagde meiseboller? Tror du saltet fra deigen "går over" i matfettet? Det er jo synd å bare kaste restene hvis det kan brukes til fuglemat.

V.L. (05.12.2015)

Svar:

Jeg tror dette kan gå, men kan dessverre ikke henvise til konkret testing av slikt fett.

Roar Solheim (06.12.2015)


#Ringmerker

Funn av ringmerket måke drept av hønsehauk

Vi vil bare rapportere funn av måke drept av hønsehauk i Brattbakken 8, 1177 Oslo. Måken har ringmerkenr. 4191034.
Hendelsen fant sted 06.12.2015, kl. 09:45.
Er det andre instanser vi bør melde fra til?

Det var vanskelig å lese av ringen hvem som hadde ringmerket fuglen, men vi kunne lese Museum på ringen.

Mvh,
Leif Tore Wold
Brattbakken 8
1177 Oslo
Mobil 907 98 384

L.T.W. (06.12.2015)

Svar:

Ja. Send meldingen til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, så får du svar om hvor fuglen er merket også.

Roar Solheim (06.12.2015)


#Fugleforing

fugl

Hva bør vi sette ut til fuglene til jul?

A. (05.12.2015)

Svar:

Litt usikker på om du vil vite hva fuglene bør få, eller om dette er et kryssordspørsmål? I siste fall er trolig svaret "nek" eller "kornnek", men hvis du vil vite hva DU bør fore fuglene med, er svaret solsikkefrø, jordnøtter, meiseboller, halve kokosnøtter, talg, fett eller halve epler/pærer gode alternativer.

Roar Solheim (05.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rapphøne i Sarpsborg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fant en død fugl på snaut 30 cm som nettopp hadde fløyet på et vindu på Sykehuset Østfold Kalnes den 30.11.2015. Etter å ha studert fuglebøkene mine er jeg kommet frem til at det må være en Rapphøne, (hunnfugl). Stemmer det?
Jeg har bilder av fuglen fra flere kanter, om ønskelig kan jeg sende dem.

J.I. (04.12.2015)

Svar:

Ja, dette er en rapphøne hunn. Håper du har lagt den i fryseboks, for den er av vitenskapelig verdi i museal sammenheng.

Roar Solheim (05.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugle er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg var en tur i skogen v/Isesjø i Sarpsborg midt på dagen den 11.november 2015. Da oppdaget jeg en ugle ca. 25-30 m fra meg. Den var tydelig oppmerksom på meg, men var ikke særlig sky. Den satt rolig selv om jeg beveget meg og småpratet til den. Desverre hadde jeg kun mobiltelefonkamera med meg. Når jeg kom for nær fløy den ned og langs bakken til et tre som var 30-40 m lenger borte. Og tolererte at jeg kom på ca 25 m hold igjen. Ugla var lys og ganske stor, i hvert fall 40 cm lang. Når den fløy gav oversiden mer inntrykk av grått en av brunt. Klarer dere å bestemme uglearten ut fra det vedlagte bildet? Venter spent:-) Mvh Jørgen I

J.I. (04.12.2015)

Svar:

Ved å kopiere ut bildet og behandle det i fotoshop, kan jeg se den mørke streken på siden av ansiktet til fuglen, noe som viser at det dreier seg om en haukugle! Den har også tydelig lang stjert,noe som er typisk for denne ugla. Artig observasjon!

Roar Solheim (05.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lys fugl i toppen av eik

Jeg så i dag en fugl i Lillesand jeg ikke kjente igjen og lurer på om dere kan peke meg i riktig retning.

Den var kanskje litt mindre enn en trost, satt i toppen av et tre på en tynn gren og speidet mot bakken. Hadde spisst nebb. Lyst bryst, enten hvitt eller lys grått. På hodet hadde den en hette med en annen nyanse. Og vingene var mørkere enn brystet.

Jeg har sett gjennom fugleboken, men finner ingenting som ligner. Jeg kan ha blitt lurt siden det var motlys, men den satt lenge i ro på samme sted. Noen tips om hva det kan være?

B. (04.12.2015)

Svar:

Lurer på om du kan ha sett en sidensvans?

Roar Solheim (05.12.2015)


#Fugleforing

Fuglemating

Naturen skapte fugler som skal overvintre i Norge,og sørget allerede for at de kan klare seg selv. De som ikke kan overleve vinteren i Norge, drar til Syden. Det er vi mennesker som har gjort dem avhengige av oss, og nå er det sånn at de som ikke kan overvintre, gjør det. Selvfølgelig, hvorfor de må dra til et varmere land hvis mennesker mater dem?
Fuglene for å spare energien velger en lettere vei til å skaffe den. Det er naturlig for dem. Men gjør det fuglen sterkere, forbedrer den generasjoner? Dessverre ikke... Den gjør bare svakere med hjelp av forskjellige viruser og sykdommer. De virusene og sykdommene er det takket være oss mennnesker.
Hvorfor trenger vi å ødelegge naturen for å more oss? Hvis man trenger å se og betrakte fugler, kan man godt gå i skogen (det er det nok av i Norge), eller man kan i hvertfall stanse og løfte hodet av og til. Men mennesker har jo ikke tid! Der er jo opptatt av sine mobil telefoner, Facebook, Instagram osv. ... Og når man trenger å betrakte villfugl på nært hold, så henger den fuglemater like ved viduet, for å ikke gå ut. Skog og trær er så langt unna! Det tar jo mange dager å finne et tre i Norge!
Dere anbefaler/oppmunterer folk til å mate fugler med brød. Tar dere ansvar for hva slags brød de mater med? Har dere gjort undersøkelser på hvordan et brød fra butikk påvirker fuglens helse?
Der er det lettvint mat, der er fugler. Se på kafeer hvor fuglene hopper på bordene, måker som stjeler mat i byen, massevis av duer på togstasjonene som bare sprer seg mer og mer. Folk er plaget av det, noen skader dem... Så med den ene hånden prøver vi å hjelpe fugler, med den andre skader vi dem.
En flink kjøttmeis finner alltid mat om vinteren (f.ek. insekter som gjemmer seg under barken). Hvis ikke, da er den ikke sterk. Og slike trenger naturen ikke. Er det ikke naturens gang? Svake fugler skaper svake generasjoner og på grunn av det kommer det sykdommer, avvik osv.. Hvis man virkelig vil hjelpe meiser og naturen, kan man smøre litt fett på barken, og da fuglene vil ikke bare finne insekter, som er deres NATURLIG mat, men gjør tre friskere, og naturen sterkere.

N.N (03.12.2015)

Svar:

Jeg tror ikke fugler blir "svakere" fordi de finner mat vi tilbyr dem. Fugler (og andre dyr) finner raskt fram til nye og alternative matkilder som er kostnadseffektive, og det at disse matkildene nå finnes der vi mennesker holder til, er ikke mer problematisk enn at en matkilde plutselig blir mer tilgjengelig i naturen. Nærkontakten med fuglene som foring og opphenging av fuglekasser gir, veier nok langt mer positivt enn de negative vinklingene du tar opp, tror jeg.

Roar Solheim (04.12.2015)


#Diverse

Død ugle

Hei! Bør man kontakte noen dersom man finner en død ugle. Vet det har vært noen å fulgt med på en ugle i nærheten jevnlig, så det er sannsynligvis denne som er død.

N.N (03.12.2015)

Svar:

Legg den i fryseboks, så tar jeg direkte kontakt med deg.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Beklager å sende bilde av død fugl. Men har ikke sett denne på vestlandet? Ca 15 cm lang. Bildet er tatt idag i Ervikane (Os)

K.D. (03.12.2015)

Svar:

Dette er en alkekonge.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Økologi og atferd

tjeld

hvorfor har tjelden røde bein

E.H. (03.12.2015)

Svar:

Umulig å gi den noe svar på hvorfor enkelte fuglearter utvikler nettopp DEN bestemte fargen, når det ikke dreier seg om rene kamuflasjefarger. Ofte er det hunnenes valg av hanner med flotte farger som driver fram utviklingen.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken to fugler er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i Bugårdsvannet, som ligger i en stor park i Sandefjord.

F.N. (02.12.2015)

Svar:

Dette er rømte tamender eller krysninger mellom slike og stokkender.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i Bugårdsparken like ved et vann i Sandefjord

F.N. (02.12.2015)

Svar:

Rømt tamand eller krysning tamand-stokkand.

Roar Solheim (03.12.2015)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i Bugårdsvannet i Sandefjord. Vannet ligger i en stor park

F.N. (02.12.2015)

Svar:

Dette er en moskusand - også en rømt tamfugl.

Roar Solheim (03.12.2015)

««første 31 906 - 31 955 av 50 287 siste»»