Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 500 til 31 549 av totalt 50 005 spørsmål


#Diverse

brevduer

Hei, er litt nysgjerrig på brevduer. Ser de selger flere, for meg, ukjente arter. Er alle duearter lovlige i Norge? Kan de ikke innta norsk fauna? Obs: vet at de skal fly fritt, og det får de i såfall!

S.F. (14.01.2016)

Svar:

Dette må du spørre duefolk om.

Roar Solheim (14.01.2016)


#Fugleforing

kaldt.

Nå som det er mye snø og veldig kaldt har jeg hørt at noen fugler sliter med å få nok mat? Hvis dette er korrekt, har dere da noen gode tips til hva og hvordan jeg kan legge ut mat til fuglene på best mulig måte? Bor i Oslo.

N.N (13.01.2016)

Svar:

Fettholdig mat er det beste. Jordnøtter, halve kokosnøtter, fett, spekk, talg, solsikkefrø. Til troster og rødstrupe: overmodne epler og pærer.

Roar Solheim (13.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Spania

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er det mulig å artsbestemme denne? Bildet ble tatt helt sør i Spania i dag.

N.N (13.01.2016)

Svar:

Dette er en gåsegribb.

Roar Solheim (13.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent art på Fuglebrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har i de siste ukene fått daglige besøk av denne kameraten.
Fuglen er litt større en en rødstrupe, det nærmeste jeg kommer er Heipipelerke.
Kan dere hjelpe meg her?

T.M. (13.01.2016)

Svar:

Det ser ut til at du har en skjærpiplerke på brettet. Første gang jeg ser bilde av piplerke på fuglebrett!

Roar Solheim (13.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. På en evighetskalender med fuglebilder (uten artsnavn) ses denne fuglen. Har pløyet igjennom fuglebøker uten resultat. Tenker på toppmeis, men bildet stemmer ikke med fasiten.

B.T.H. (13.01.2016)

Svar:

Nei, dette er en amerikansk art som kalles gråduskmeis.
(Tufted titmouse på engelsk).

Roar Solheim (13.01.2016)


#Økologi og atferd

Heilo

Hva spiser en Heilo

J. (13.01.2016)

Svar:

Den spiser ulike insekter, småkryp, marker osv. Om høsten kan den nok også plukke i seg modne bær (krekling) lik mange andre fugler.

Roar Solheim (13.01.2016)


#Sykdom og skader

Stokkandhun

Det kom en Stokkandhun vaggende over veien da jeg matet småfuglene i dag, tydelig sulten. Flere ganger på veien til maten, la hun seg ned for å hvile. Jeg forsøkte å komme nær henne, men da løp hun avgårde. Hun brukte ikke vingene, så forsto at noe var galt og fikk fanget henne inn.

Jeg kan ikke se noen ytre skader, men når hun gikk/løp veltet hun noen ganger over på venstre side og støttet seg med vingen. Men hun forsøkte ikke å fly. Det virker nesten som om hun var frossen, i stedet for skadet, men jeg kan sikkert ta feil? Da jeg fikk tak i henne, var hun helt rolig.

Jeg satte henne i en oppvarmet bod i ett lite hundebur med vann, høy, brødbiter og havregryn. Hva kan jeg gjøre for at hun skal overleve vinteren?

L. (13.01.2016)

Svar:

Det KAN hende at hun har hatt et ublidt møte med en bil, og har noe skader, selv om du ikke ser det. Da kan du holde stokkanda i fangenskap innendørs noen uker. Gi den vann og mat. Hønsefor tror jeg kan gå. Salatblader og annet grønt som kappes opp, er trolig også bra (f. eks. rester av blomkål og brokkoli).

Roar Solheim (13.01.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

overvintrer jerpa.tror jeg så en jerpe på Vardalsåsen når jeg gikk på ski idag

T.T.J. (12.01.2016)

Svar:

Jerpa er stasjonær i leveområdet sitt hele året. Den finnes fast i regionen der du så den.

Roar Solheim (12.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugl med blått bryst.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg var i dag ute på en padletur i skjærgården utenfor Son i Akershus. Jeg hadde stoppet opp for å se inn mot land og alle de nedsnødde hyttene da det plutselig dukket opp en fulg jeg aldri har sett før. Den kunne minne om en litt stor spettmeis med var helt blå foran. En kraftig blank blåfarge. Den stoppet opp ca 3 meter foran meg og sto stille i luften noen sekunder for så å forsvinne inn mot land igjen. Jeg var forsovidt bare noen få meter fra land da dette skjedde. Er Nyskjerrig på hva slags fugl dette kan ha vært. Jeg rakk dessverre ikke ta bilde av den. Legger ved bilde fra hvor jeg så fuglen.

L.U. (12.01.2016)

Svar:

Det høres mest ut til at du har vært så heldig å få se en isfugl! Noen få overvintrer langs kysten av Sør-Norge.

Roar Solheim (12.01.2016)


#Fugleforing

Gjerdesmett i vinter-Norge

Er det vanlig at gjerdesmett observeres i så kalde strøk som Lillehammer? Hadde besøk av en 10.01. da den kom på besøk mens jeg holdt på med noe småtteri i garasjen. 10 minus sikkert. Stakkars liten. Kunne ikke være noen annen art med stjerten rett i været. Har solsikke i mater og brød i hønsenettingholder. Men denne lille karen har jeg aldri observert her før. Usigelig trivelig.

I.J. (12.01.2016)

Svar:

Nei, det er ikke vanblig å se gjerdesmett om vinteren inne i Mjøsdistriktene. Men siden høsten var snøbar og mild lenge, kan nok en del ha forsøkt seg på å overvintre. Langs Agderkysten gjør de det hvert år. Er det lite snø, drar de fordel av ikke å trekke, men i jula kom det nesten 50 cm snø langs Agderkysten, så nå har nok gjerdesmettene problemer også her. Det er ikke kulda som er det største problemet, men det at snøen dekker bakken slik at de ikke finner mat. Fett, meiseboller, talg og f. eks. finmalte hasselnøtter blandet i matfett og smurt på trestamme kan være bra for den lille gjerdesmetten.

Roar Solheim (12.01.2016)


#Diverse

Bør jeg være bekymret for ørnen?

Bor på Vestlandet, ute ved kysten. Jeg har observert en stor havørn relativt lavt over bebyggelsen, og en nabo med småbruk har nylig hatt dem i hagen, uten at de har angrepet husdyr.

Selv har jeg to hunder, hvor en er en liten valp. Bør jeg bekymre meg for å slippe dem ut i hagen? De går ikke ute alene, men det er åpenbart vanskelig å ha dem innen rekkevidde hele tiden i en stor hage.

Hva slags terreng jakter havørn i? Trenger de mye åpent landskap, eller klarer de å angripe nært hus og skog?

Kan de jakte før det er lyst ute?

Hvor store byttedyr er det sannsynlig at disse fuglene angriper?

Selv er jeg ikke veldig bekymret for at ørnen skal angripe, men jeg har jo hørt historier, så det er kanskje lurt å vurdere faren også.

M. (12.01.2016)

Svar:

Havørn er ikke kjent for å være særlig aktiv til å kunne forsøke seg på husdyr som katter og hunder. Det kan derimot unge kongeørner gjøre. Du bør sjekke ut hvilke ørnearter som er i området. Unge kongeørner trekker gjerne til kyststrøk om vinteren (hvit stjert med markant, mørkt tverrbånd ytterst, og hvite felter inne i vingeflatene). Jeg ville nok ikke la hundene løpe løst uten at det er folk tilstede - det gjelder enten det finnes ørn i området eller ikke...

Roar Solheim (12.01.2016)


#Fugleforing

Gråsisik åpner solsikkefrø?

Hei.Jeg har endel småfugl på forplass aurskog.(vinter)Det kommer gråsisik men det ser ut til at de ikke klarer å åpne solsikkefrø.De søker derfor til bakken for å spise frø som har dettet ned.(virker det som)
Det er nå midt i januar og det ser ut til at sisikparet mitt har med seg en unge!Er det vanlig på denne arstiden?
Takk.

E.M. (12.01.2016)

Svar:

Du kan se voksne hanner, hunner og ungfugler, men ungfuglene ble nok klekket i sommer, så de kalles ikke unger lenger (de er fullt utvokst i størrelse). Gråsisikene tar gjerne mindre frøtyper dersom du kan få tak i det, eller f. eks. skallfrie solsikkefrø.

Roar Solheim (12.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit småfugel

Fikk se en flokk med hvitspreglete småfugel på fjellet ca 1000 meters høyde . Mindre en type, hva heter disse ?

L.O. (12.01.2016)

Svar:

Vanskelig å si sikkert uten bilde, men den mest sannsynlige arten er snøspurv.

Roar Solheim (12.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hvilken fugl dette er.

B.S. (12.01.2016)

Svar:

Dette er en ungfugl av linerle.

Roar Solheim (12.01.2016)


#Diverse

Sommerfugl

Hvor mange år kan en sommerfugl bli?

N.K.K. (12.01.2016)

Svar:

Det kommer an på om du bare regner det voksne sommerfuglstadiet med, eller tar med tiden insektet også er en larve. Tar du med larvetiden, så kan noen dagsommerfugler kanskje bli opp mot ett år gamle. Noen nattsvermere har larver som vokser i flere år før de blir voksne sommerfugler. Men de fleste sommerfugler lever som voksne bare opp mot noen uker.

Roar Solheim (12.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere si hvilken art dette er. Bildet ble tatt 23.05.11 på vestsiden av Sørfjorden i Hordaland

H.V. (12.01.2016)

Svar:

Dette er en gråspurv hann som vender hodet vekk fra deg.

Roar Solheim (12.01.2016)


#Fugleforing

Mating av småfugler

Hei. Jeg har hengt ut div frø og fettkilder.samt jeg mater dem med brødsmuler, eple og frø. Jeg får bare besøk av kjøttmeis og blåmeisen. Liker ikke de andre fuglene denne maten? Jeg bor i Telemark og de siste dagene har jeg hatt besøk av en toppmeis, jeg har hørt at de ikke pleier være her av andre lokale folk. Stemmer det? Hvorfor er da denne hos meg. Men det ser ut til at den ikke riktig finner noe å spise, for den hopper fra den ene tingen til det andre. Men ser ut til at fett med solsikker i,er det den spiser av. Hva kan jeg gi den lille tassen?

U.E. (11.01.2016)

Svar:

Toppmeisen er nok mest begeistret for fett. Talg, spekk, halve kokosnøtter og meiseboller er nok bra for den. Et annet triks for de minste er å male opp hasselnøtter og blande med matfett til en slags "grøt", og så smøre den på trestammen. Toppmeis og trekryper, men også kanskje rødstrupe og gjerdesmett, vil kunne ta for seg av dette.

Roar Solheim (11.01.2016)


#Sykdom og skader

Svarttrost: død hunn i fuglehuset :(

I morges fant jeg en død svarttrost-hunn inne i fuglehuset. Hun hadde et lite merke rett bak venstre øye... kan hun ha blitt hakket av en av de andre?

Jeg forer fuglene på flere forskjellige måter. Siden ikke alle flyr inn i fuglehuset, har jeg mange andre "oppheng" m.m. Har aldri sett svarttrost fly inn der, derfor har jeg sett på denne hunnen som tøff fordi hun gjør det. Har sittet der inne og spist og kost seg hele denne perioden med så mye snø. Det er daglig også 4-5 hanner som kommer i hagen - de jager hverandre, så det er tydelig kamp om maten. Mange skjærer her også...
Jeg synes dette er veldig veldig trist!
Hva tror dere har skjedd?

E.M.G. (11.01.2016)

Svar:

Svarttrosten kan ha fløyet inn i huset fordi den var i ferd med å dø, og så ha blitt hakket på av en meis etterpå. Spesielt kjøttmeisen bærer sitt navn med rette, og spiser gjerne av døde fugler og pattedyr. Det er naturlig at noen dør, selv om de sitter midt i matfatet (!).

Roar Solheim (11.01.2016)


#Fuglekasser

Ull er gull

Tusen takk for raskt svar! Det er mange typer garn det er lett å lage ulldotter av så det blir tryggere for fuglene, så da gjør jeg selvfølgelig heller det. Vi har også dyr med underpels som vi samler opp når de gres, kan dette være av interesse for fuglene? Når burde det i så fall henges ut, på slutten av vinteren eller utover våren?

D. (10.01.2016)

Svar:

Ja, slik naturlig underull er helt perfekt. Særlig meisene liker å bruke slikt materiale, men også andre.

Roar Solheim (10.01.2016)


#Fuglekasser

Ullgarn som redemateriale

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har sett flere nettsider med bilder av og oppfordring om å henge ut en liten fuglemater med garnrester så fugler kan forsyne seg med garnet til redebygging. I følge en amerikansk ornitologisk forening er dette kun positivt (har kommet endel kommentarer med påstander om at de kan skafe seg o.l. og de tilbakeviser dette), men jeg lurer på hva dere mener om saken? Strikkere har blitt oppfordret til å klippe garnrestene til ca 10 cm lengde så de ikke blir for lange og kan vikle seg inn og bli knyttet rundt f.eks ben. Om dette er noe dere ikke vil fraråde, når på året er det i så fall fugler bygger rede og eventuelt vil komme og hente seg bygningsmateriale?

D. (10.01.2016)

Svar:

Hvis du ser i høstnummeret av Fuglevennen 2015 vil du finne bilde av en kjøttmeis som surret et bein fast i tråd/garnfiber i sitt eget reir, og ikke kom løs. Den var død da den ble funnet. Det beste er trolig og kare opp igjen garnet til ulldotter - det setter ikke fuglene seg fast i, og det er identisk med ull som fuglene selv plukker ute i naturen.

Roar Solheim (10.01.2016)


#Fugleforing

Rødstrupe

En rødstrupe dukker stadig opp på min foringsplass. Dvs jeg er nesten 100% sikker. Ikke veldig sky, lubben og rund, og rødorange i bryst og strupe opp mot øynene.
Vi venter nå -20 kalde, og jeg lurer på om denne trekkfuglen klarer dette. Mine fugler får fett iblandet div frø som feks solsikkekjærner.

R.H.S. (10.01.2016)

Svar:

Rødstrupene kan klare snø og kulde så lenge de kan finne mat. Siden de vanligvis leter etter mat på bakken, er snøen deres største problem. I slike forhold besøker de gjerne forplasser, og kan hakke på meiseboller, fett, og finsmuldrete smuler av brød, kaker og lignende. En sjelden gang kan de også prøve seg på solsikkefrø, men det er ikke optimalt for rødstrupene. Noe som er ekstra fint å tilby rødstrupe og troster når det er snø. er epler og pærer som er litt på kanten (dvs overmodne). Del fruktene i to og stikk halvdelene fast på kvister i småtrær og busker - det er perfekt! I streng kulde må du sette ut ny frukt hver dag.

Roar Solheim (10.01.2016)


#Fugleforing

Svarttrost

Hei, jeg har observert en svarttrost i skogen og på fuglebrettet i dag. Den skulle vel kanskje ikke vært her i denne kulda som er nå(-10 gr./-20 gr.)Hva kan jeg gjøre for å hjelpe den i kulda?

M.H. (10.01.2016)

Svar:

Prøv å få tak i litt vel modne epler eller pærer, del dem i to og stikk dem inn på kvister på trær og busker. Troster og rødstrupe, men også meisene, liker dette. Hvis det er så kaldt som minus 10-20 grader, bør du henge ut nye hver dag.

Roar Solheim (10.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem tar hønene vår?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk bare et dårlig bilde i dag, men lurer på om dere klarer å se hvilken rovfugl dette kan være. Jeg vil si den er sjokoladebrun av farge og har et bredt hvitt bånd øverst på stjerten. Den har tatt to høner hos oss, men har ikke forsøkt seg på kalkunene. Vi trodde lenge det var hønsehauken, men har aldri klart å observere den så lenge som i dag. Det var en god flyver som beveget seg kvikt og smidig over store områder på kort tid.

S.A. (10.01.2016)

Svar:

Dette ser ut til å være en myrhauk på grunn av det hvite feltet på oversiden av stjertrota, trolig en ungfugl. Høner er nok i største laget for denne arten, men det kan hende dere har raser av små høns? I alle fall en uvanlig observasjon. Kalkuner vil den nok aldri våge seg på, det er i tøffeste laget selv for en hønsehauk. Vil du være sikker på at hønene ikke er utsatt for å bli spist, må du gi dem skikkelig nettinggård med tak over. Har dette selv, og da går det bra med hønene.

Roar Solheim (10.01.2016)


#Fugleforing

Spørsmål:

Vi har noen mnd hat 6 grønnfink (tror par). Da kulden satt inn nå i januar, kom det et stort antall svart og brun trast, da ble grønnfinken borte ? Det kan synes som om spettmeisen også holder seg borte !

B. (10.01.2016)

Svar:

Grønnfinkene er ikke stasjonære på en bestemt forplass hele vinteren. De streifer mye omkring, og det kan da være nye fugler som ankommer, eller det kan være tomt for grønnfink i lengere tid. Tipper det er unge og eldre svarttroster dere ser.

Roar Solheim (10.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær.

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant disse fjærene like ved bredden av Gudbrandsdalslågen. Det var i november. Så at det var noen andre som hadde spurt om samme slags fjær tidligere, og at det kunne være fra orrhøne. Passer ikke helt med plassen jeg fant fjærene, at det kan være orrhøne, tror jeg.

S.Ø. (09.01.2016)

Svar:

Nei, du har rett. Dette er fjær fra en rugde. Det var faktisk den første arten jeg tenkte på, men noe minte mer om orrhøne. Dessverre er det ikke alltid like lett å artsbestemme fjær ut i fra bilder som når en kan undersøke dem i hånd. Altså: Orrhøne var feil, riktig art er rugde!

Roar Solheim (09.01.2016)


#Diverse

Kramsfugl

Har du noen matoppskrifter på troster?

A. (09.01.2016)

Svar:

Norsk Ornitologisk Forening arbeider for å VERNE fuglene - ikke spise dem opp! Så dette er feil adressat for den slags spørsmål.

Roar Solheim (09.01.2016)


#Økologi og atferd

Grønnsisik i Norge om vinteren

Hei!

Jeg har lest at de fleste grønnsisikene drar syd for vinteren, men vi har fortsatt noen på foringsbrettet, i tillegg til kjøttmeis, blåmeis og spettmeis. I motsetning til de andre fuglene ser de ut til å ha lagt veldig på seg, er dette helt uten risiko? Kan de overspise ved (for) stor tilgang på mat? Det er mange som mater rundt om her vi bor..

I.T.B. (09.01.2016)

Svar:

Det er alltid en del grønnsisik i Norge om vinteren. Fugl kan neppe spise seg ihjel om vinteren! Overspising er et ikke-fenomen for ville fugler.

Roar Solheim (09.01.2016)


#Diverse

Spørsmål:

nest høyeste fugl

N.N (09.01.2016)

Svar:

Ikke mulig å besvare eksakt (denne typen mål er ikke gjengitt i fuglebøkene), men mest sannsynlig en av strutsefuglene. Ikke afrikansk struts, som er den høyeste, men kanskje nandu eller kasuar.

Roar Solheim (09.01.2016)


#Fuglekasser

Kattugle holker

Tenkte og lage noen kattugle holker.
Er det for sent og henge dem ut i slutten av feb. mnd?
Blir det ett bra år med kattugle hekking iår?

Å.D. (08.01.2016)

Svar:

Nei, det er ikke for sent å henge dem ut i slutten av februar, men jo tidligere du henger dem ut, desto større er sjansen for at kattugler finner holkene. Mulighetene for kattuglehekking avhenger av smågnagersituasjonen på stedet. For å vurdere det, må man vite hvor i landet du skal henge opp holkene.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Økologi og atferd

Bekkasin

Er det vanlig med bekkasiner i rogaland i begynnelsen av januar ?

A.K. (08.01.2016)

Svar:

Jeg vet dessverre ikke hvor vanlig dette er, men Rogaland er nok det stedet i landet hvor det er flest overvintrende rugder og enkeltbekkasiner, siden det oftest er snøbart i denne delen av landet. Hvis det kommer mye snø og kulde, kan svekkede rugder og bekkasiner plutselig dukke opp slik at folk finner dem.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Økologi og atferd

Ugler på vinteren

Vi bor i Bærum like ved en liten skog med blandet bar-og løvtrær. Der har jeg selv (med hele barnehageflokken) sett ugle på høylys dag,ganske stor og spettet,. Nå,i januar2016, har jeg flere netter på rad hørt ugle-rop, det har holdt på i en time eller to,rundt midnatt. Er d vanlig at uglene gir så mye lyd på vinterstid?jeg trodde det var mer et vår-/sommerfenomen for å tiltrekke make???

E.H. (08.01.2016)

Svar:

Jeg antar at det er mest sannsynlig at du har sett og hørt kattugler. De er stasjonære i sine territorier fra år til år. Hvis det er bra tilgang på mat (mus), kan de rope ganske aktivt fra høsten av og gjennom vinteren, helt fram til hunnen ligger og ruger. Også perleugler kan starte å synge midtvinters når det er bra mattilgang.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Fugleforing

Smartpets solsikkefrøene fra Kiwi

Er smartpets solsikkefrøene fra Kiwi (1kg med skall) bearbeidet med noe spesielt som kun er tilegnet dyr?

C. (08.01.2016)

Svar:

Kjenner dessverre ikke denne fortypen, så jeg kan ikke gi deg noe svar. Er spørsmålet stilt fordi du vurderer å spise frøene selv? Hvorvidt de er bearbeidet på noen måte eller ikke, så bør de vel være velegnet som dyrefor siden de selges som sådan.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Diverse

Jeg er redd for at fuglen min skal dø!!!

Jeg hadde en pakke med vaniljesaus stående på kjøkkenbenken også gikk jeg ned for å dusje ,men når jeg kom opp hadde fuglen spist opp all vaniljesausen.Så du skjønner sikkert at jeg er fortvila akkurat nå så det hadde vært fint hvis jeg fikk svar nå med en gang

N.G. (08.01.2016)

Svar:

Du bør nok ta kontakt ned en veterinær for å få best råd. Du skriver jo ikke en gang HVA slags fugl det dreier seg om? Litt vanskelig å kunne vurdere noe, da.....

Roar Solheim (08.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl på fuglebrettet

08.01.2016 landet en brungrå fugl. Jeg hakker nøtter fordi det ikke gir avfall. Borettslaget har innvendinger mot mating av fugler. Den nye var på størrelse med en blåmeis, men ikke så rund.Svakt brunstripet på ryggen. Smalt brungrå nebb. Litt krumt. Litt 'bustet' rundt nebbet. Foldet vingene helt sammen over ryggen. Det dannet et pent mønster; to ovale/rektangulære sorte områder med hvit kant rundt på hver side. Ganske aggressiv mot meisene. Jeg bor ved siden av Munchmuseet på Tøyen.

L.J. (08.01.2016)

Svar:

Litt vanskelig å plassere denne til riktig art. Beskrivelsen kan kanskje passe med en trekryper, siden det er en av de få som har krumt nebb, men trekryperen pleier å være ganske forsiktig når den en sjelden gang besøker en forplass, og neppe en fugl som er aggressiv mot meiser. Meisene er selv ganske tøffe, så jeg mistenker at det er noe annet du har sett, men kan ikke finne hvilken art som passer best til beskrivelsen din, dessverre.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Økologi og atferd

Kan skjærene lukte mat som er gjemt?

Hadde gjemt en liten pose snack-tørrfisk på en overbygget terrasse, UNDER en duk på et bord helt inntil veggen! Neste dag var plastposen hakket i stykker og strødd utover med tydelige skjærespor i snøen. Skjæren holder til i et lite skogholt ca 500 m unna. Hvordan er det mulig???

K. (08.01.2016)

Svar:

Du reiser et interessant spørsmål. Det er mange ting som tyder på at fugl kan ha bedre luktesans enn man hittil har trodd, så det er ikke umulig at det er lukt som hjelper skjærene (og andre kråkefugler) til å finne slike skjulte godbiter.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

vinter fugl

Hei i dag så jeg en stor og rund køl sort fugl den var også hvit og gul på magen den var på størrelse med kokos bollen den satt oppå hadde et spisst langt nebb

N.N (08.01.2016)

Svar:

Prøv å få tatt et bilde av denne og send inn. Litt vanskelig å se hva du kan ha observert ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Diverse

Måke egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvorfor er det lov til å plukke måke egg? Fugler skal jo være vernet i hekkesesongen. Jeg så på et program hvor de sa at de plukket over 3000 måke egg hvert år. Går ikke måkebestanden mye ned?

K. (08.01.2016)

Svar:

Dette skyldes eldre tradisjoner som fremdeles utnyttes, og er basert på at måkene ofte legger et nytt kull dersom eggene plukkes når de er nylagt. Men det er åpenbart en aktivitet som bør revurderes dersom det har en direkte negativ effekt på noen av måkeartene. Ellers er nok nedgang i næringstilgang (ulike fiskebestander) den viktigste årsaken til at enkelte måkearter går ned i antall.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosenfink igjen...:-)

Hei igjen, og takk for svar. Konglebitt er det definitivt ikke. Jeg har forsøkt å få et bilde, men sliter med det. Den har en dyp rød, stor flekk i panna og er noe svakere rød i brystet. Forøvrig minner den om en gråspurv i fjærdrakten...hunnen er helt gråbrun spraglete

G. (08.01.2016)

Svar:

Din beskrivelse passer da best på gråsisik, hannen kan bli rød i brystet, mens hunner og ungfugler er mer grå.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ender som overvintrer i TRomsø

Hei. Ved Langnes Flyplass i Tromsø er det ei "grøft" med vanngjennomgang, hvor man kan se 30-40 ender som ligger der, nå på vinteren. Er dette stedfaste overvintrere? Ser ut som stokkender - men jeg får ikke sett de så nøye når jeg kjører forbi.

L.W. (08.01.2016)

Svar:

Ifølge lokale fuglefolk så dreier dette seg om mest stokkender, men det overvintrer også både stjertand og brunnakke i området. Endene overvintrer i Tromsø hver vinter.

Roar Solheim (08.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grågås

Så en flokk grågås fløy i plog sørover i dag 7 jan. Så di da vi kjørte over Tverlandsbrua ( mot Bodø). Er det normalt på denne tia på året?

S.L. (07.01.2016)

Svar:

Da er det enten en gruppe som har blitt tilbake langs kysten, eller så er det også et spørsmål om du har sett en flokk skarver og mistatt dem for gjess. Skarvene kan nemlig også fly høyt og langt inn over land, og da blir de ofte tatt for å være gjess.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål om en fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en fjær på en skogssti og lurer på hvilken fugl den tilhører. Fjæren er ca 10cm lang og 2 cm bred.

R.A.B. (07.01.2016)

Svar:

Dette ser ut til å kunne være en fjær fra ei orrhøne.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei har en del fuler her hos meg men d ompapp å finken får jeg ikke til å gå på automatene dem sitter bare v på bakken å spiser der... hvordan skal jeg få dem opp fra bakken fins det noen automatereller noe dere kan ambefale meg der

L.S. (07.01.2016)

Svar:

En del fugler foretrekker å spise på bakken, men det er særlig gulspurv som gjør dette. Litt underlig om dompapene ikke setter seg på forbrett eller frøautomater, for det gjør de vanligvis.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Svarttrost/Rødstrupe

Hei,har ett fuglebrett med div.småfugler etc.Dette gjelder vinterhalvåret.Her kommer ett fuglepar, flere ganger pr. dag og spiser og koser seg med div, mat av alle slag,det som er underlig er at dette gjelder en Svarttrost og en Rødstrupe... Det samme paret var her i 2014/15 og no i år. Alltid i sammen ! Hva er forklaringen på dette, undrest ?

G.T. (07.01.2016)

Svar:

Begge artene holder vinterterritorier, og dermed ser du sjelden flere individer av disse artene sammen på en forplass. Særlig gjelder dette rødstruper, mens du nok kan se noen svarttroster samtidig på en forplass. Legg ut overmoden frukt til dem.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Havregryn

kan småfugel spise havregryn.

K.H.L. (07.01.2016)

Svar:

Ja, det er ikke noe problem.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Trekkfugler

Grønnsisikk

Jeg har en stor flokk på brettet. Skal de ikke trekke til varmere strøk?

N.N (07.01.2016)

Svar:

Grønnsisik gjør begge deler. Noen overvintrer i Norge, mens andre flyr til de nordlige deler av kontinentet.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Diverse

Fugl

Hvilken fugl har lange bein

K. (07.01.2016)

Svar:

Det er det en mengde fugler som har, så dette kan ikke besvares - for upresist spørsmål.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Fugleforing

Hvilken type matfett til småfuglene? Hviken type havre?

Lurer på hvilken type matfett vi kan gi fuglene?

Er det Delfiafett eller Flott fett til steking av smultbakst som smultringer?

S.H.4.S.R. (06.01.2016)

Svar:

Begge deler kan brukes.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stellerand?

Så en liten mørk and med med smal liten hale som dykket i Store Lungaardsvann i Bergen idag morges. Vannet var veldig klart og det var litt is langs stranden. Trodde først det var en skilpadde når jeg så den rett ovenfra svømme under vann. Meget rask og effektiv dykker og svømmer. Den var såvidt oppe og trakk pusten før den dykket igjen.Så forsvant den inn under Strømbroen under vann før jeg fikk tatt noe bilde. Eneste den kunne ligne på i fugleleksikon var en hunn Stellerand. Er det gjort observasjoner av denne nå i Bergen. Eller er det sannsynlig at det var en annen art? Den var annerledes enn ender jeg har sett før her omkring.

O.T. (06.01.2016)

Svar:

Stellerand er lite sannsynlig i Bergen, og i særdeleshet inne i ferskvann - de holder seg mest ute langs kysten i saltvann. Derfor er det nok helst en annen dykkende vannfugl du har sett.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Økologi og atferd

Hvor er flaggspetten?

Jeg mater fugler, lager egen mat, og flaggspetten pleier å være vill etter mine kokosfettboller. Bor på landet i Nome kommune i Telemark, har alltid hatt flere flaggspetter her. Mine fuglevenner i Valdres, Røyken og her i bygda har heller ikke sett noen i år. Hva kan være årsaken?

B.H.B. (06.01.2016)

Svar:

Ikke lett å si, annet enn at flaggspettene varierer i antall, og opptrer invasjonsartet enkelte år. I vår var det veldig bra blomstring og frøsetting på gran over store deler av landet, så det kan hende at flaggspettene har mer enn nok naturlig føde å finne ute i skogene, slik at de ikke trenger å oppsøke forplasser.

Roar Solheim (07.01.2016)


#Økologi og atferd

Martin Strøm

Hei,Hvilken fugl svømmer raskest under vann

M.S. (06.01.2016)

Svar:

Det tror jeg det er vanskelig å besvare, fordi veldig få arter har blitt målt. Men jeg antar at noen av pingvinene må være de raskeste, siden de er mest tilpasset et liv i vann.

Roar Solheim (07.01.2016)

««første 31 500 - 31 549 av 50 005 siste»»