Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 827 til 31 876 av totalt 50 351 spørsmål «forrige neste»
Dompap som 'vil inn'
Vi har en dompap-hann som konsekvent 'banker på' kjøkkenvinduet vårt. Vi har et tre hvor vi har flere matstasjoner og det er alltid masse fugl der. Denne spesielle karen kom til oss for noen uker siden og er fast gjest i treet vårt. Samtidig så driver han 'oppsøkende virksomhet' ved å hoppe frem og tilbake på vinduskarmen vår og banker på vinduet. Dette holder han på med fra tidlig morgen til sen ettermiddag. Hvorfor gjør han dette mon tro?
R.T. (17.01.2016)
Svar:
Dette er en kjernebiter hann, og spørsmålet er om den reagerer på sitt eget speilbilde. Ellers er det ofte meisene som kan banke på vinduene, og de kan gjøre det for å påkalle vår oppmerksomhet hvis det er tomt for mat på forplassen.
Roar Solheim (17.01.2016)
4 fugler
I går kveld så jeg 4 fugler som kunne minne om grågåsa, de fløy mot sør, etter hverandre.
Disse var nok større en grågåsa, skimtet noe blankt på vingen. Dette skjedde under Ulriken fjell i Bergen.
Håper på svar ;)
K.Ø. (16.01.2016)
Svar:
Dessverre vanskelig å si hva dette kan ha vært. Grågjess på overvintring er mulig, men andre arter kan også være aktuelle.
Roar Solheim (17.01.2016)
Svarte fugleegg
Hei,
finnes det en fugl i Norge (Sørlandet) som legger svarte fugleegg?
A. (16.01.2016)
Svar:
Så vidt jeg vetver det ingen fugler som legger helt sorte egg.
Roar Solheim (17.01.2016)
Fugl
Hvilken fugl er dette er på fuglebrettet i Rogne Øystre-Slidre
Valdres
M.L. (16.01.2016)
Svar:
Bildet er ikke bra, men jeg mistenker at det er en lavskrike.
Roar Solheim (16.01.2016)
15. januar 2015. Liten sort fugl observert ved Drøbak
Liten sort fugl med spisst nebb; den kom flyvende og landet ca 1 m fra meg før den fløy videre. Jeg har aldri sett maken og den er heller ikke avbildet i Fugleboken vår. Det var fint vær, sol og ca 30 cm snø i hagen. Fuglemater ca 20 meter unna. Hvilken fugl kan det ha vært?
K.J.G. (16.01.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig ut i fra denne beskrivelsen å si hva du kan ha sett.
Roar Solheim (16.01.2016)
Brun og hvit skjære
Jeg mater en skjærefamilie daglig gjennom vinterhalvåret - i kullet fra i sommer har det dukket opp en skjære som er brun og hvit - er dette vanlig?
C. (16.01.2016)
Svar:
Dette er en med dårlig pigmentutvikling. Det er ikke spesielt vanlig, men ingen sensasjon heller. Pigmentfeil KAN skyldes dårlig næring, men kan også være på grunn av en genetisk feil (fjærene tar ikke opp fargestoff under utvekst). Den siste varianten ser en ganske ofte hos mange spurvefugler.
Roar Solheim (16.01.2016)
Rabalder utenfor
Det har vært en fugl og laget Rabalder og revet ned ting i inngangspartiet. Den har tydeligvis vært på jakt etter noen bær på en kristorngren i en vase på utsiden. Fikk ikke sett fuglen, men har tatt bilde av ekskrementer. Til info så bor jeg utenfor Arendal og det er kaldt og mye snø. Hilsen Elin S.
N.N (16.01.2016)
Svar:
Disse eksrementene ser ikke ut som fuglemøkk, men mer som mårskit. Vanskelig å si hva som kan ha vært på jakt etter bærene, men det overvintrer en god del svarttroster og gråtroster i denne regionen nå, og de går gjerne på bær på busker. men de "herjer" ikke med buskene, og du ser vanligvis bare at bærene er vekk.
Roar Solheim (16.01.2016)
Foring av småfugler
Hei. Kan man fore småfuglene med havregryn ? Jeg har hengt ut en del meiseboller, men de blir så harde i kulda at de ikke klarer å hakke det i seg. Noen tips ?
H. (16.01.2016)
Svar:
Lettkokte havregryn er helt topp. Men jeg tror meiser vanligvis klarer å hakke i seg småbiter fra meiseboller selv om det blir svært kaldt. Spekk, fett og halve kokosnøtter klarer de vanligvis også å hakke løs biter av i streng kulde.
Roar Solheim (16.01.2016)
Foringsplass
Vi bor i skogen. Det er tett løvskog bak huset. Blanding av store trær og tett underskog, mye hassel. Der har jeg foringsplassen, fordi jeg ikke ønsker å ha den så tett på huset pga evt rotter og mus. Det er mye rovfugl i området. Hauk ugle og havørn. Syns det er forferdelig når hønsehauken tar fuglene på foringsplassen. Ser ofte ar den plutselig, på et blunk er helt tom for fugler,lenge. Derfor har jeg i år plassert den inne i den tetteste småsokogen, slik at hønsehauken ikke får jaktet i "flukt". Har det noe for seg? Har noen et godt råd slik at småfuglene kan nyte foringsplassen med minimal fare?
T.F. (16.01.2016)
Svar:
Det er alltid bra å sette en forplass nær tette busker og trær. Det gir småfuglene kort fluktavstand når en rovfugl er ute på jakt. Kort fluktavstand reduserer risikoen ved forplassbesøk, og kan derfor være med på å øke antallet fugler som besøker en forplass. Men det hindrer ikke spurve- og hønsehauk fra å jakte. Begge haukeartene er nemlig tilpasset å kunne jakte inne i skog, og de er spesialister på å manøvrere med krappe svinger rundt og mellom trær. Haukenes jakt er heller ikke bare negativ for fuglene som helhet, fordi det er de individene som er senest til å reagere som ender opp som haukemat. Syke eller skadde fugler havner først i denne gruppa, og når haukene fanger disse, reduserer de faren for smittespredning mellom småfuglene.
Roar Solheim (16.01.2016)
Sisik, men vilke type
Hei, har flere forskellige av disse på brettet, denne med rødt bryst og andre med lysere
L. (15.01.2016)
Svar:
Dette er en gråsisik hann.
Roar Solheim (15.01.2016)
...tillegg
bare en liten tilleggsopplysning til det spørsmålet jeg akkurat sendte inn (om død grønnsisik): Hovedforet er solsikkekjerner, altså ikke hele frø. Dermed blir det mye mindre bøss på bakken og forhåpentligvis mindre risiko for sykdomsspredning, men kanskje en fare likevel?
S. (15.01.2016)
Svar:
Se svar under første spørsmål.
Roar Solheim (15.01.2016)
Salmonella?
Hei, jeg har en foringsplass der jeg forleden fant et par døde grønnsisiker og lurer på om det kan være salmonella. Jeg forer kun med hengende frøautomater (sylindre) og annen hengende mat (meiseboller osv). Men særlig grønnfinkene er fæle til å slenge maten rundt seg slik at det blir mye frø på bakken og mye fugl der. Nå er det godt med snø og temperaturen er nede i 15 minusgrader. Kan salmonella likevel spre seg på bakken eller kan de små sisikene rett og slett ha frosset i hjel? Jeg har nå renset frøautomaten med klor, men kvier meg for å avslutte foringa siden det knapt er noen andre i nabolaget som forer, og hos meg er det rundt 30-40-50
eller flere småfugl hver dag. Noen anbefalinger?
S. (15.01.2016)
Svar:
Umulig å stille diagnose uten å undersøke fuglene, men jeg tviler på at de har frosset ihjel. Det skjer sjelden når fuglene har direkte tilgang til mat.
Roar Solheim (15.01.2016)
Identifikasjon av halvstor fugl på fuglematestasjon i femte etasje på Kampen i Oslo
Jeg har frømater og meiseboller på balkongen min i femte etasje på Kampen i Oslo, og de vanlige gjestene er gråspurv, pilfink, blåmeis og kjøttmeis. I går kom det imidlertid en ny gjest, en kråke-/kaieaktig sak (en unge?) som spiste nedfallsfrø - jeg har ikke klart å finne den i fugleboka, og lurer på om noen kan hjelpe? Bildene er ikke perfekte, men den satt jo ikke så lenge der ...
M.Y.N. (15.01.2016)
Svar:
Dette er en svarttrost, trolig en ung hann.
Roar Solheim (15.01.2016)
Hvilken type er dette?
Legger ved 1 bilde. Denne fuglen har vært på jevnlig 'besøk' de siste dagene. Hvilken type er det? Takker for uansett svar.
G. (15.01.2016)
Svar:
Dette er en svarttrost hann. Mange slike overvintrer.
Roar Solheim (15.01.2016)
Hvilken fugleart er dette ?
trodde først dette var en flokk dompap hunner..di kan også reise bust på hodet ..men jeg ser nå en lys/gul ellr hvit flekk på tuppen av stjerten,noe ikke dompapene har
-spørsmål,er dette Kjernebiter hunn ?
D.B. (15.01.2016)
Svar:
Nei, her sitter en gjeng sidensvans.
Roar Solheim (15.01.2016)
Hakkespett?
Da jeg syklet hjem i kulden i går, så jeg en fugl lette fra en jordhaug, trolig etter å spist insekter/larver/kokonger. Den kom fram og lettet da jeg passerte. Jeg synes den lignet en hakkespett. Det som var spesielt var et gult felt mellom vingene på ryggen. Omtrent som hodet på en gullfasan, knall gul farge. Jeg husker ikke alle detaljer da det gikk raskt, men det var ulike farger, bl.a. rød,sort og hvit og et kraftig rett nebb. Størrelsen var noe større enn flaggspett tror jeg.
A.V.(. (15.01.2016)
Svar:
Det høres mest sannsynlig ut til at du har skremt opp en grønnspett (hann).
Roar Solheim (15.01.2016)
Død gråsisik 13.januar
Fant en død gråsisik på fuglebrettet. Siste dager kaldt -15.
Kan den ha frosset ihjel eller død av sykdom?
J.K.T. (14.01.2016)
Svar:
Umulig å vite hvorfor den er død, men det skyldes neppe kulde. Trolig er det sykdom. Den kan også ha kollidert med et vindu, og til slutt ha bikket over pga for kraftig hjernerystelse.
Roar Solheim (14.01.2016)
Blåmeis med sykdom?
Hei, denne blåmeisen er observert på foringsplassen noen dager. Den er aktiv, kvikk og spiser godt, men i ansiktet ser den ikke frisk ut. Vet dere hva dette kan skyldes? Jeg kan fremskaffe flere bilder hvis behov.
A.L.E. (14.01.2016)
Svar:
Klarer dessverre ikke å forstørre bildet, men mistenker at det dreier seg om fuglekopper. Det er oftest å se på kjøttmeis.
Roar Solheim (14.01.2016)
Hull- eller hulerugere?
Heter de hullrugere eller hulerugere - eller eventuelt begge deler - de artene som kommer til og fra boligen gjennom et hull i ei kasse, en holk eller et naturlig tre? Jeg har alltid trodd de het hullrugere, men så ser jeg i en artikkel om fuglekasser i Aftenposten for i morgen, at det konsekvent sies hulerugere.
N.N (13.01.2016)
Svar:
Hullrugere er den riktige betegnelsen, for de hekker i hull i trærne. Selv om noen hull kan være store, og nesten kalles huler, så er huler mer noe du finner i fjell og stein.
Roar Solheim (14.01.2016)
brevduer
Hei, er litt nysgjerrig på brevduer. Ser de selger flere, for meg, ukjente arter. Er alle duearter lovlige i Norge? Kan de ikke innta norsk fauna? Obs: vet at de skal fly fritt, og det får de i såfall!
S.F. (14.01.2016)
Svar:
Dette må du spørre duefolk om.
Roar Solheim (14.01.2016)
kaldt.
Nå som det er mye snø og veldig kaldt har jeg hørt at noen fugler sliter med å få nok mat? Hvis dette er korrekt, har dere da noen gode tips til hva og hvordan jeg kan legge ut mat til fuglene på best mulig måte? Bor i Oslo.
N.N (13.01.2016)
Svar:
Fettholdig mat er det beste. Jordnøtter, halve kokosnøtter, fett, spekk, talg, solsikkefrø. Til troster og rødstrupe: overmodne epler og pærer.
Roar Solheim (13.01.2016)
Rovfugl i Spania
Hei. Er det mulig å artsbestemme denne? Bildet ble tatt helt sør i Spania i dag.
N.N (13.01.2016)
Svar:
Dette er en gåsegribb.
Roar Solheim (13.01.2016)
Ukjent art på Fuglebrettet
Hei, jeg har i de siste ukene fått daglige besøk av denne kameraten.
Fuglen er litt større en en rødstrupe, det nærmeste jeg kommer er Heipipelerke.
Kan dere hjelpe meg her?
T.M. (13.01.2016)
Svar:
Det ser ut til at du har en skjærpiplerke på brettet. Første gang jeg ser bilde av piplerke på fuglebrett!
Roar Solheim (13.01.2016)
Hvilken fugl?
Hei. På en evighetskalender med fuglebilder (uten artsnavn) ses denne fuglen. Har pløyet igjennom fuglebøker uten resultat. Tenker på toppmeis, men bildet stemmer ikke med fasiten.
B.T.H. (13.01.2016)
Svar:
Nei, dette er en amerikansk art som kalles gråduskmeis.
(Tufted titmouse på engelsk).Roar Solheim (13.01.2016)
Heilo
Hva spiser en Heilo
J. (13.01.2016)
Svar:
Den spiser ulike insekter, småkryp, marker osv. Om høsten kan den nok også plukke i seg modne bær (krekling) lik mange andre fugler.
Roar Solheim (13.01.2016)
Stokkandhun
Det kom en Stokkandhun vaggende over veien da jeg matet småfuglene i dag, tydelig sulten. Flere ganger på veien til maten, la hun seg ned for å hvile. Jeg forsøkte å komme nær henne, men da løp hun avgårde. Hun brukte ikke vingene, så forsto at noe var galt og fikk fanget henne inn.
Jeg kan ikke se noen ytre skader, men når hun gikk/løp veltet hun noen ganger over på venstre side og støttet seg med vingen. Men hun forsøkte ikke å fly. Det virker nesten som om hun var frossen, i stedet for skadet, men jeg kan sikkert ta feil? Da jeg fikk tak i henne, var hun helt rolig.
Jeg satte henne i en oppvarmet bod i ett lite hundebur med vann, høy, brødbiter og havregryn. Hva kan jeg gjøre for at hun skal overleve vinteren?
L. (13.01.2016)
Svar:
Det KAN hende at hun har hatt et ublidt møte med en bil, og har noe skader, selv om du ikke ser det. Da kan du holde stokkanda i fangenskap innendørs noen uker. Gi den vann og mat. Hønsefor tror jeg kan gå. Salatblader og annet grønt som kappes opp, er trolig også bra (f. eks. rester av blomkål og brokkoli).
Roar Solheim (13.01.2016)
Spørsmål:
overvintrer jerpa.tror jeg så en jerpe på Vardalsåsen når jeg gikk på ski idag
T.T.J. (12.01.2016)
Svar:
Jerpa er stasjonær i leveområdet sitt hele året. Den finnes fast i regionen der du så den.
Roar Solheim (12.01.2016)
fugl med blått bryst.
Hei,
Jeg var i dag ute på en padletur i skjærgården utenfor Son i Akershus. Jeg hadde stoppet opp for å se inn mot land og alle de nedsnødde hyttene da det plutselig dukket opp en fulg jeg aldri har sett før. Den kunne minne om en litt stor spettmeis med var helt blå foran. En kraftig blank blåfarge. Den stoppet opp ca 3 meter foran meg og sto stille i luften noen sekunder for så å forsvinne inn mot land igjen. Jeg var forsovidt bare noen få meter fra land da dette skjedde. Er Nyskjerrig på hva slags fugl dette kan ha vært. Jeg rakk dessverre ikke ta bilde av den. Legger ved bilde fra hvor jeg så fuglen.
L.U. (12.01.2016)
Svar:
Det høres mest ut til at du har vært så heldig å få se en isfugl! Noen få overvintrer langs kysten av Sør-Norge.
Roar Solheim (12.01.2016)
Gjerdesmett i vinter-Norge
Er det vanlig at gjerdesmett observeres i så kalde strøk som Lillehammer? Hadde besøk av en 10.01. da den kom på besøk mens jeg holdt på med noe småtteri i garasjen. 10 minus sikkert. Stakkars liten. Kunne ikke være noen annen art med stjerten rett i været. Har solsikke i mater og brød i hønsenettingholder. Men denne lille karen har jeg aldri observert her før. Usigelig trivelig.
I.J. (12.01.2016)
Svar:
Nei, det er ikke vanblig å se gjerdesmett om vinteren inne i Mjøsdistriktene. Men siden høsten var snøbar og mild lenge, kan nok en del ha forsøkt seg på å overvintre. Langs Agderkysten gjør de det hvert år. Er det lite snø, drar de fordel av ikke å trekke, men i jula kom det nesten 50 cm snø langs Agderkysten, så nå har nok gjerdesmettene problemer også her. Det er ikke kulda som er det største problemet, men det at snøen dekker bakken slik at de ikke finner mat. Fett, meiseboller, talg og f. eks. finmalte hasselnøtter blandet i matfett og smurt på trestamme kan være bra for den lille gjerdesmetten.
Roar Solheim (12.01.2016)
Bør jeg være bekymret for ørnen?
Bor på Vestlandet, ute ved kysten. Jeg har observert en stor havørn relativt lavt over bebyggelsen, og en nabo med småbruk har nylig hatt dem i hagen, uten at de har angrepet husdyr.
Selv har jeg to hunder, hvor en er en liten valp. Bør jeg bekymre meg for å slippe dem ut i hagen? De går ikke ute alene, men det er åpenbart vanskelig å ha dem innen rekkevidde hele tiden i en stor hage.
Hva slags terreng jakter havørn i? Trenger de mye åpent landskap, eller klarer de å angripe nært hus og skog?
Kan de jakte før det er lyst ute?
Hvor store byttedyr er det sannsynlig at disse fuglene angriper?
Selv er jeg ikke veldig bekymret for at ørnen skal angripe, men jeg har jo hørt historier, så det er kanskje lurt å vurdere faren også.
M. (12.01.2016)
Svar:
Havørn er ikke kjent for å være særlig aktiv til å kunne forsøke seg på husdyr som katter og hunder. Det kan derimot unge kongeørner gjøre. Du bør sjekke ut hvilke ørnearter som er i området. Unge kongeørner trekker gjerne til kyststrøk om vinteren (hvit stjert med markant, mørkt tverrbånd ytterst, og hvite felter inne i vingeflatene). Jeg ville nok ikke la hundene løpe løst uten at det er folk tilstede - det gjelder enten det finnes ørn i området eller ikke...
Roar Solheim (12.01.2016)
Gråsisik åpner solsikkefrø?
Hei.Jeg har endel småfugl på forplass aurskog.(vinter)Det kommer gråsisik men det ser ut til at de ikke klarer å åpne solsikkefrø.De søker derfor til bakken for å spise frø som har dettet ned.(virker det som)
Det er nå midt i januar og det ser ut til at sisikparet mitt har med seg en unge!Er det vanlig på denne arstiden?
Takk.
E.M. (12.01.2016)
Svar:
Du kan se voksne hanner, hunner og ungfugler, men ungfuglene ble nok klekket i sommer, så de kalles ikke unger lenger (de er fullt utvokst i størrelse). Gråsisikene tar gjerne mindre frøtyper dersom du kan få tak i det, eller f. eks. skallfrie solsikkefrø.
Roar Solheim (12.01.2016)
Hvit småfugel
Fikk se en flokk med hvitspreglete småfugel på fjellet ca 1000 meters høyde . Mindre en type, hva heter disse ?
L.O. (12.01.2016)
Svar:
Vanskelig å si sikkert uten bilde, men den mest sannsynlige arten er snøspurv.
Roar Solheim (12.01.2016)
Hvilken fugl er dette?
Jeg lurer på hvilken fugl dette er.
B.S. (12.01.2016)
Svar:
Dette er en ungfugl av linerle.
Roar Solheim (12.01.2016)
Sommerfugl
Hvor mange år kan en sommerfugl bli?
N.K.K. (12.01.2016)
Svar:
Det kommer an på om du bare regner det voksne sommerfuglstadiet med, eller tar med tiden insektet også er en larve. Tar du med larvetiden, så kan noen dagsommerfugler kanskje bli opp mot ett år gamle. Noen nattsvermere har larver som vokser i flere år før de blir voksne sommerfugler. Men de fleste sommerfugler lever som voksne bare opp mot noen uker.
Roar Solheim (12.01.2016)
Spørsmål:
Kan dere si hvilken art dette er. Bildet ble tatt 23.05.11 på vestsiden av Sørfjorden i Hordaland
H.V. (12.01.2016)
Svar:
Dette er en gråspurv hann som vender hodet vekk fra deg.
Roar Solheim (12.01.2016)
Mating av småfugler
Hei. Jeg har hengt ut div frø og fettkilder.samt jeg mater dem med brødsmuler, eple og frø. Jeg får bare besøk av kjøttmeis og blåmeisen. Liker ikke de andre fuglene denne maten? Jeg bor i Telemark og de siste dagene har jeg hatt besøk av en toppmeis, jeg har hørt at de ikke pleier være her av andre lokale folk. Stemmer det? Hvorfor er da denne hos meg. Men det ser ut til at den ikke riktig finner noe å spise, for den hopper fra den ene tingen til det andre. Men ser ut til at fett med solsikker i,er det den spiser av. Hva kan jeg gi den lille tassen?
U.E. (11.01.2016)
Svar:
Toppmeisen er nok mest begeistret for fett. Talg, spekk, halve kokosnøtter og meiseboller er nok bra for den. Et annet triks for de minste er å male opp hasselnøtter og blande med matfett til en slags "grøt", og så smøre den på trestammen. Toppmeis og trekryper, men også kanskje rødstrupe og gjerdesmett, vil kunne ta for seg av dette.
Roar Solheim (11.01.2016)
Svarttrost: død hunn i fuglehuset :(
I morges fant jeg en død svarttrost-hunn inne i fuglehuset. Hun hadde et lite merke rett bak venstre øye... kan hun ha blitt hakket av en av de andre?
Jeg forer fuglene på flere forskjellige måter. Siden ikke alle flyr inn i fuglehuset, har jeg mange andre "oppheng" m.m. Har aldri sett svarttrost fly inn der, derfor har jeg sett på denne hunnen som tøff fordi hun gjør det. Har sittet der inne og spist og kost seg hele denne perioden med så mye snø. Det er daglig også 4-5 hanner som kommer i hagen - de jager hverandre, så det er tydelig kamp om maten. Mange skjærer her også...
Jeg synes dette er veldig veldig trist!
Hva tror dere har skjedd?
E.M.G. (11.01.2016)
Svar:
Svarttrosten kan ha fløyet inn i huset fordi den var i ferd med å dø, og så ha blitt hakket på av en meis etterpå. Spesielt kjøttmeisen bærer sitt navn med rette, og spiser gjerne av døde fugler og pattedyr. Det er naturlig at noen dør, selv om de sitter midt i matfatet (!).
Roar Solheim (11.01.2016)
Ull er gull
Tusen takk for raskt svar! Det er mange typer garn det er lett å lage ulldotter av så det blir tryggere for fuglene, så da gjør jeg selvfølgelig heller det. Vi har også dyr med underpels som vi samler opp når de gres, kan dette være av interesse for fuglene? Når burde det i så fall henges ut, på slutten av vinteren eller utover våren?
D. (10.01.2016)
Svar:
Ja, slik naturlig underull er helt perfekt. Særlig meisene liker å bruke slikt materiale, men også andre.
Roar Solheim (10.01.2016)
Ullgarn som redemateriale
Jeg har sett flere nettsider med bilder av og oppfordring om å henge ut en liten fuglemater med garnrester så fugler kan forsyne seg med garnet til redebygging. I følge en amerikansk ornitologisk forening er dette kun positivt (har kommet endel kommentarer med påstander om at de kan skafe seg o.l. og de tilbakeviser dette), men jeg lurer på hva dere mener om saken? Strikkere har blitt oppfordret til å klippe garnrestene til ca 10 cm lengde så de ikke blir for lange og kan vikle seg inn og bli knyttet rundt f.eks ben. Om dette er noe dere ikke vil fraråde, når på året er det i så fall fugler bygger rede og eventuelt vil komme og hente seg bygningsmateriale?
D. (10.01.2016)
Svar:
Hvis du ser i høstnummeret av Fuglevennen 2015 vil du finne bilde av en kjøttmeis som surret et bein fast i tråd/garnfiber i sitt eget reir, og ikke kom løs. Den var død da den ble funnet. Det beste er trolig og kare opp igjen garnet til ulldotter - det setter ikke fuglene seg fast i, og det er identisk med ull som fuglene selv plukker ute i naturen.
Roar Solheim (10.01.2016)
Rødstrupe
En rødstrupe dukker stadig opp på min foringsplass. Dvs jeg er nesten 100% sikker. Ikke veldig sky, lubben og rund, og rødorange i bryst og strupe opp mot øynene.
Vi venter nå -20 kalde, og jeg lurer på om denne trekkfuglen klarer dette. Mine fugler får fett iblandet div frø som feks solsikkekjærner.
R.H.S. (10.01.2016)
Svar:
Rødstrupene kan klare snø og kulde så lenge de kan finne mat. Siden de vanligvis leter etter mat på bakken, er snøen deres største problem. I slike forhold besøker de gjerne forplasser, og kan hakke på meiseboller, fett, og finsmuldrete smuler av brød, kaker og lignende. En sjelden gang kan de også prøve seg på solsikkefrø, men det er ikke optimalt for rødstrupene. Noe som er ekstra fint å tilby rødstrupe og troster når det er snø. er epler og pærer som er litt på kanten (dvs overmodne). Del fruktene i to og stikk halvdelene fast på kvister i småtrær og busker - det er perfekt! I streng kulde må du sette ut ny frukt hver dag.
Roar Solheim (10.01.2016)
Svarttrost
Hei, jeg har observert en svarttrost i skogen og på fuglebrettet i dag. Den skulle vel kanskje ikke vært her i denne kulda som er nå(-10 gr./-20 gr.)Hva kan jeg gjøre for å hjelpe den i kulda?
M.H. (10.01.2016)
Svar:
Prøv å få tak i litt vel modne epler eller pærer, del dem i to og stikk dem inn på kvister på trær og busker. Troster og rødstrupe, men også meisene, liker dette. Hvis det er så kaldt som minus 10-20 grader, bør du henge ut nye hver dag.
Roar Solheim (10.01.2016)
Hvem tar hønene vår?
Fikk bare et dårlig bilde i dag, men lurer på om dere klarer å se hvilken rovfugl dette kan være. Jeg vil si den er sjokoladebrun av farge og har et bredt hvitt bånd øverst på stjerten. Den har tatt to høner hos oss, men har ikke forsøkt seg på kalkunene. Vi trodde lenge det var hønsehauken, men har aldri klart å observere den så lenge som i dag. Det var en god flyver som beveget seg kvikt og smidig over store områder på kort tid.
S.A. (10.01.2016)
Svar:
Dette ser ut til å være en myrhauk på grunn av det hvite feltet på oversiden av stjertrota, trolig en ungfugl. Høner er nok i største laget for denne arten, men det kan hende dere har raser av små høns? I alle fall en uvanlig observasjon. Kalkuner vil den nok aldri våge seg på, det er i tøffeste laget selv for en hønsehauk. Vil du være sikker på at hønene ikke er utsatt for å bli spist, må du gi dem skikkelig nettinggård med tak over. Har dette selv, og da går det bra med hønene.
Roar Solheim (10.01.2016)
Spørsmål:
Vi har noen mnd hat 6 grønnfink (tror par). Da kulden satt inn nå i januar, kom det et stort antall svart og brun trast, da ble grønnfinken borte ? Det kan synes som om spettmeisen også holder seg borte !
B. (10.01.2016)
Svar:
Grønnfinkene er ikke stasjonære på en bestemt forplass hele vinteren. De streifer mye omkring, og det kan da være nye fugler som ankommer, eller det kan være tomt for grønnfink i lengere tid. Tipper det er unge og eldre svarttroster dere ser.
Roar Solheim (10.01.2016)
Fjær.
Fant disse fjærene like ved bredden av Gudbrandsdalslågen. Det var i november. Så at det var noen andre som hadde spurt om samme slags fjær tidligere, og at det kunne være fra orrhøne. Passer ikke helt med plassen jeg fant fjærene, at det kan være orrhøne, tror jeg.
S.Ø. (09.01.2016)
Svar:
Nei, du har rett. Dette er fjær fra en rugde. Det var faktisk den første arten jeg tenkte på, men noe minte mer om orrhøne. Dessverre er det ikke alltid like lett å artsbestemme fjær ut i fra bilder som når en kan undersøke dem i hånd. Altså: Orrhøne var feil, riktig art er rugde!
Roar Solheim (09.01.2016)
Kramsfugl
Har du noen matoppskrifter på troster?
A. (09.01.2016)
Svar:
Norsk Ornitologisk Forening arbeider for å VERNE fuglene - ikke spise dem opp! Så dette er feil adressat for den slags spørsmål.
Roar Solheim (09.01.2016)
Grønnsisik i Norge om vinteren
Hei!
Jeg har lest at de fleste grønnsisikene drar syd for vinteren, men vi har fortsatt noen på foringsbrettet, i tillegg til kjøttmeis, blåmeis og spettmeis. I motsetning til de andre fuglene ser de ut til å ha lagt veldig på seg, er dette helt uten risiko? Kan de overspise ved (for) stor tilgang på mat? Det er mange som mater rundt om her vi bor..
I.T.B. (09.01.2016)
Svar:
Det er alltid en del grønnsisik i Norge om vinteren. Fugl kan neppe spise seg ihjel om vinteren! Overspising er et ikke-fenomen for ville fugler.
Roar Solheim (09.01.2016)
Spørsmål:
nest høyeste fugl
N.N (09.01.2016)
Svar:
Ikke mulig å besvare eksakt (denne typen mål er ikke gjengitt i fuglebøkene), men mest sannsynlig en av strutsefuglene. Ikke afrikansk struts, som er den høyeste, men kanskje nandu eller kasuar.
Roar Solheim (09.01.2016)
Kattugle holker
Tenkte og lage noen kattugle holker.
Er det for sent og henge dem ut i slutten av feb. mnd?
Blir det ett bra år med kattugle hekking iår?
Å.D. (08.01.2016)
Svar:
Nei, det er ikke for sent å henge dem ut i slutten av februar, men jo tidligere du henger dem ut, desto større er sjansen for at kattugler finner holkene. Mulighetene for kattuglehekking avhenger av smågnagersituasjonen på stedet. For å vurdere det, må man vite hvor i landet du skal henge opp holkene.
Roar Solheim (08.01.2016)
Bekkasin
Er det vanlig med bekkasiner i rogaland i begynnelsen av januar ?
A.K. (08.01.2016)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke hvor vanlig dette er, men Rogaland er nok det stedet i landet hvor det er flest overvintrende rugder og enkeltbekkasiner, siden det oftest er snøbart i denne delen av landet. Hvis det kommer mye snø og kulde, kan svekkede rugder og bekkasiner plutselig dukke opp slik at folk finner dem.
Roar Solheim (08.01.2016)
Ugler på vinteren
Vi bor i Bærum like ved en liten skog med blandet bar-og løvtrær. Der har jeg selv (med hele barnehageflokken) sett ugle på høylys dag,ganske stor og spettet,. Nå,i januar2016, har jeg flere netter på rad hørt ugle-rop, det har holdt på i en time eller to,rundt midnatt. Er d vanlig at uglene gir så mye lyd på vinterstid?jeg trodde det var mer et vår-/sommerfenomen for å tiltrekke make???
E.H. (08.01.2016)
Svar:
Jeg antar at det er mest sannsynlig at du har sett og hørt kattugler. De er stasjonære i sine territorier fra år til år. Hvis det er bra tilgang på mat (mus), kan de rope ganske aktivt fra høsten av og gjennom vinteren, helt fram til hunnen ligger og ruger. Også perleugler kan starte å synge midtvinters når det er bra mattilgang.
Roar Solheim (08.01.2016)