Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 394 til 31 443 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Dette opplevde jeg i siste sesong , 2015. I denne kassen hadde først spettmeisen etablert seg .Reirmaterialet var så typisk for spettmeis , så det var ingen tvil om arten. Tidlig til spettmeis å være kom jeg til. Så hadde svart-hvit fluesnapper overtatt boligen etter at spettmeisen hadde klekket sine unger. Og til sist hadde utrolig nok kjøttmeisen lagt sine to egg . Resultat : Kassen ble forlatt og ingen levende unger.
Per Beverfjord , Tingvoll
N.N (19.01.2016)
Svar:
Det var en uvanlig kassehistorie. Det er ikke uvanlig at en art forsøker å ta over reirplassen i en kasse fra en annen, men tre arter etter hverandre var veldig mye.
Roar Solheim (19.01.2016)
Salmonella
I barnehagen hvor jeg jobber forer vi småfuglene, i det siste så har vi funnet 3 døde gråsisik... Vi har forstått det slik etter å ha lest her at det mest sannsynleg skyldes salmonellasmitte, og har nå vasket alle matere og hengt ut ny fuglemat. Spørsmål som dukker opp nå er: Er salmonellasmitte smittsom? Kan det overføres til mennesker? Barn og voksne tok på en død gråsisik... Den hadde ligget død i mange timer og var helt frosset, kan smitte overføres da?
M. (19.01.2016)
Svar:
Salmonella finnee si flere hundre varianter, hvorav en er typisk for fugl. Den KAN smitte til mennesker, men mest sannsynlig hvis mnan har tatt på fugleekskrementer. Derfor lite sannsynlig med smitte fra en død fugl. Vanlig håndvask etter at man har tatt i en fugl eller foplass, er tilstrekkelig som beskyttelse.
Roar Solheim (19.01.2016)
Spørsmål:
Her i Osloområdet har det vært en spesielt mild høst. Derfor er det nå flere troster her enn hva godt er. Kulda kom fort og brutalt. Jeg kom igang med intensiv foring noen dager før temperaturen sank, og har tenkt at det gjelder å dele ut maten slik at de slipper å bruke så mye kalorier på å spise. Så både småfugler og trosten får villfuglblanding og meiseboller som jeg knuser i mindre biter. Meisebollene fryser uansett til noe i likhet med billiardkuler. De får også fuglepeanøtter og solsikkekjerner. Spørsmålet er om jeg tenker riktig når jeg forsøker å gjøre maten så lett tilgjengelig og så lett spisbar som mulig, slik at de kan samle styrke før disse fæle nettene. Jeg håper ikke noe her tilsier at de risikerer å spise seg syke.
Jeg lurer også på hva det kan bety når trosten nesten hopper omkring bena på meg. Et par svarttroster kom i dag inn på trammen, og fløy ikke unna. Jeg vet at de sparer på kreftene, men jeg ser ellers at de tar seg et par flyvninger i ny og ne, noe som får meg til å synes at dette var litt rart. Veldig hyggelig, men jeg håper de passer seg for katten.
T.S. (19.01.2016)
Svar:
Fuglene spiser seg neppe syke, men de kan sulte fordi snøen dekker bakken. Trostene kan du legge ut overmoden frukt til - det er kjempefin mat. Halve epler eller pærer er ypperlig trostefor.
Roar Solheim (19.01.2016)
Hvilken fugl
Jeg bor i Oppdal, og jeg fikk besøk av en fugl jeg ikke har sett før, og som jeg ikke klarte å finne i fuglebøker.
Den hvite fuglen til høyre på bildene, hvilken fugl er det?
Den har en klarrød flekk midt oppå hodet.
Å.I. (19.01.2016)
Svar:
Det ser ut til at du har fått besøk av en leukistisk gråsisik. Artig sak!
Frode Falkenberg (19.01.2016)
Spørsmål:
hva er en blåfugl er det en fugl?
N.N (18.01.2016)
Svar:
Ja, det er en amerikansk spurvefugl som hekker i spettehull og fuglekasser. Det finnes tre arter. Søk på "bluebird" så får du sikkert fram bilder.
Roar Solheim (19.01.2016)
"Fremmed" fugl
Det vedlagte bildet ble tatt 17.01.2016 på Søndre Jeløy ved Moss. Fuglen satt stille lenge og vel på en stein ute i vannet. Jeg fikk bare sett den bakfra, men den vrei litt på hodet slik at et litt karakteristisk nebb stakk fram. Bildet er zoomet noe grassat så det er litt uskarpt. Fuglen var ganske stor. Muligens litt utspilt i fjærdrakten fordi det var kaldt (-12 grader C). Hva slags fugl er dette?
V.L. (18.01.2016)
Svar:
Dette er en gråhegre. De sitter slik om vinteren når de venter på sjanse til å fange en fisk.
Roar Solheim (18.01.2016)
Bilde av utmattet Hegre
Hei ! sender et bilde om dem utmattede HEGREN , i stall, som jeg tror er gråhegre. Hører med med beskrivelsen jeg sendte rett før.
mvh. Nancy Michaelsen
N.M. (18.01.2016)
Svar:
Dette er en ungfugl. Bare vær oppmerksom på at nebbet er spisst - de KAN hakke rett fram, og da er nebbet farlig. Men hvis en er oppmerksom og forsiktig, så går det greit å fore en slik fugl med fisk.
Roar Solheim (18.01.2016)
Utmattet Hegrefugl
Hei ! Vi har funnet en stor Hegrefugl ,grå hegre trur jeg...den lå nede ,ble tatt inn ,å pakket inn i varmen av noen...lagt på kjøkkengulvet i en stall! Hva er riktig å gjøre ?....de sier den spiser noe mark å egg...?? har fått vann...de sier den er tynn, noen jeg syns er rart de kan se! Hva bør den mates med ?...jeg selv er bekymret om den begynner å fly...alene i natt ,inne på kjøkkenet ...det står hester inne...spm kommer å få pannikk...for det kommer vel å bli ett rabalder ....jeg mener den burde vært hos noen som kan dette med denne type fugl...ellr veterinær !
N.M. (18.01.2016)
Svar:
Gråhegrer spiser fisk. Hvis du kan finne noen fuglefolk i nærheten av deg, så kanskje de kan hjelpe til.
Roar Solheim (18.01.2016)
Fin fuglemater, men ingen fugler
Hei,
Fikk i høst en fuglemater som er veldig fin (for oss å se på), som har bøyler for fuglene å sitte på, maten er godt beskyttet av selve huset på materen. Men vi får svært få fugler... Kan det ha sammenheng med at det står øverst på en stolpe, at det ikke er særlig vegetasjon rundt (hekken er ca en meter lavere enn huset). fuglemateren står kanskje litt for ensomt til i hekken uten noe rundt? Ved siden av oss er det en stor lekeplass (med lite aktivitet), men stort areal.
Vi har en annen fuglemater som henger rett ved uthuset vårt, og med husveggen rett ved siden av uthuset igjen. Her liker de seg litt bedre.
E.R. (18.01.2016)
Svar:
Ja, mangel på skjul i form av trær og busker kan gjøre en forplass lite attraktiv å besøke. Det øker risikoen for at en fugl kan bli tatt av en jaktende hauk. Skjul nær forplassen gir småfuglene større trygghet.
Roar Solheim (18.01.2016)
Trege fugler i denne kulda - frosten eller salmonella?
Leser at salmonella-smitte kan være en grunn til døde fugler under matbrettet, men kan frosten også være det? Fuglene "mine" var ikke apatiske før kulda satte inn og hadde vart en stund. Da jeg fant en livløs fugl under brettet, regnet jeg med at den var død av sult og kulde - og prøvde å gjenopplive den, noe som ikke nyttet. Risikerer jeg salmonella-smitte nå? Hvordan reagerer mennesker på det i så fall?
S. (18.01.2016)
Svar:
Fuglene blir sjeldent trege på grunn av kulde, men de kan sitte mer stille for å spare på energien. Dersom de har smitte fra f. eks. salmonella i seg, kan det hende at sykdommen slår ut når det er kaldt eller lite mat, eller fuglene stresses av andre årsaker (akkurat som hos oss mennesker). Hvis du vasker hendene etter at du har matet fugler eller tatt i forplass, så er du godt beskyttet mot salmonella-smitte.
Roar Solheim (18.01.2016)
mating av småfugler om vinteren
Hei
Jeg har hørt at man ikke skal mate småfugler om vinteren fordi de ikke vil klare å finne mat selv hvis man "plutselig" stopper med å mate dem.
H.K. (18.01.2016)
Svar:
Nei da, dette er ikke riktig. Dersom du holder opp med å fore, finner fuglene raskt fram til en annen forplass i nabolaget.
Roar Solheim (18.01.2016)
Virus på ekorn?
Hei! Vi har bodd her i 10 år og har hatt daglig besøk av 5-6 ekorn. Men i oktober '15 forsvant alle og ingen tegn til nye som har funnet foringsplassen vår. Hva kan ha skjedd?
Mvh
Marit Stene
M.S. (18.01.2016)
Svar:
Det KAN hende dere har fått besøk av en hønsehauk som har god erfaring i å jakte ekorn. Eller det kan ha kommet en mår til området.
Roar Solheim (18.01.2016)
Artsbestemmelse fugl
Denne fuglen tok jeg flere bilder av ved hytta vår som ligger 1km fra finskegrensen ved Kautokeino. Jeg klarer ikke å bestemme arten. Den kunne ligne på meisene, men er usikker. Fuglen har ikke noen svart flekk under haka/opp på brystet,jmf. granmeis. Derimot har den ett kvitt felt på vingene-vises på dette bildet.
A.S. (02.01.2016)
Svar:
Dette er en svarthvitfluesnapper.
Roar Solheim (18.01.2016)
Storfetalg
Hei,
er kanskje ennå litt tidlig, men spør likevel: I dette året vil jeg gjerne lage meiseboller av storfetalg med nøtter inne - men får ikke fatt i talg. Jeg bor i Eidsvåg nær Molde. Kjenner du til en forhandler som har den på lageret?
Meisebollene som tibys i butikken forsmår mine meiser, så hengte jeg opp i alle år før små sekker med hasselnøtter - som ble god tas imot.
Tusen takk for svar!
Med vennlig hilsen
Ulrike Wälder
U.W. (25.10.2015)
Svar:
Talg og fett kan være vanskelig. Du må få tak i en skikkelig slaktebutikk dersom dette finnes, eller forsøke å få en bonde (dyreholder) til å kjøpe for deg direkte fra et slakteri.
Roar Solheim (18.01.2016)
"Umulig" art
Hei. For snart 10 år siden møtte jeg den i Femundsmarka i Grøtådalen ca 800 moh og ca 1. august: Litt større en en gråtrost/duetrost, ca 30 cm, kunne i fargene se ut som mellomting av rødvingetrost/måltrost. Oliven/grå/brun på rygg og forholdsvis lys/litt "skitten" uten spes flekker under. Hadde en karakteristisk tydelig topp mest lik toppmeis/topplerkens, ikke som sidensvans eller vipe. Satt i furutopper, gjerne tørre spisse, kastet seg ut som en fluesnapper, tok insekt og fløy tilbake, lengre flukt var som hakkespett i lange buer. Ingen lyd å høre. Var der noen dager. Fiskeoppsynet kommenterte også at han hadde registrert den og ikke kjent den igjen. Jeg har vært i området i 40 år på fiske og jakt, men aldri sett den utenom denne uka. Har nesten blitt litt ledd av i Norsk ornitologisk forening, heller ikke Folkestad eller Skjelstad kunne hjelpe meg. Kan dere???
R.F. (18.01.2016)
Svar:
Jeg tror du kom over sidensvans på aktuell hekkeplass.
Roar Solheim (18.01.2016)
Falk på Holmlia?
Hei! Har ved to anledninger det siste halve året sett noe jeg tror er falk på Holmlia.
Første gangen hørte hele familien et markant sus i lufta og ble vitner til en fugl med medium mørk, homogen grå rygg som styrtet ned i en samling måker og kråker like ved Holmlia senter. Vi så ikke fuglen altfor godt, men styrten fra stor høyde, og ganske rett avkuttet stjert og samlede vingespisser får meg til å tro at det var en vandrefalk?
Andre anledning var nå i -12 grader i naboens morelltre (7 meter unna). En stor, veldig lys og varmbrun spettet (både over og under)fugl landet, stirret på meg gjennom vinduet i ca. 20 sekunder og fløy bort. Da den fløy syntes jeg den hadde den hadde karakteristisk falkepositur. Jeg mener den hadde gult nebb og gule bein, og var større enn en kråke, men mindre enn en ravn (vingespenn ca. 90-100 cm). Den hadde mindre markerte tegninger på hodet og kropp enn det jeg har sett på bilder av vandrefalk, og synes den ligner mer på en jaktfalk, men mulig mindre?
Hva tror du, hvis du kan si noe utfra disse opplysningene?
I.B.H. (18.01.2016)
Svar:
Den første kan ha vært en vandrefalk, mens den siste høres mest ut som hønsehauk.
Roar Solheim (18.01.2016)
Fuglespor
Hvilken fugle kan dette være?
S.C. (18.01.2016)
Svar:
Dette er spor etter en spurvefugl, men her mangler målestokk, så det er umulig å angi art. Trostefugl, skjære???
Roar Solheim (18.01.2016)
Måke-egg i mars
Hei!
TV-programmet "Brille" er i gang med ny sesong og i det ene programmet skal vi snakke om måkeegg, og da ønsker vi å ha et måkeegg i studio. Problemet er at ingen butikker har måkeegg på denne tiden av året. Det gjør ingenting om det er tomt eller gammelt, så lenge det har vært eller er et måkeegg. Vet dere hvor jeg kan få tak i det i Oslo-område? Finnes det offentlige eggsamlinger vi kunne lånt fra?
B. (18.01.2016)
Svar:
Du bør kunne få lånt et måkeegg fra Zoologisk Museum på Tøyen (Naturhistorisk museum).
Roar Solheim (18.01.2016)
Fasaner
Hei! Vi vinterfórer fuglene. Vi bor på landet i Vestfold og i år har vi fått en gjeng på ca 10 fasaner her. Vi fórer med villfuglblanding som de også forsyner seg godt av. Er det noen annen mat som egner seg bra for fasaner? De tøffeste av de kommer i oss i møte når vi skal fylle på. De er her hver dag, og om kvelden går de inn i buskene noen meter vekk fra tomten for å overnatte.
H.T. (18.01.2016)
Svar:
Tror det meste av kornsorter går for fasaner. Likeledes knust mais, og ikke minst vanlig hønsefor.
Roar Solheim (18.01.2016)
Fugler
Hvorfor har fuglene så kraftige brystbein?
S. (18.01.2016)
Svar:
Fordi vingemusklene er festet til dette beinet, og de må være kraftige for å kunne få fuglen opp i lufta.
Roar Solheim (18.01.2016)
sidensvans
Bor på Romerike, Leirsund og så to sidensvans i treet utenfor kjøkkenvinduet i dag, tror jeg. Sjekket på nettet og i de fuglebøkene jeg har, og det må ha vært sidensvans. Er det kjent at den holder til her på vinteren?
T.M. (18.01.2016)
Svar:
Sidensvans kan overvintre over alt i Norge bare de finner bær og frukt. Men de spiser som regel tomt i ett område, og flyr så videre.
Roar Solheim (18.01.2016)
Hauk eller falk
16.01 så jeg ei due i flukt bli tatt av en rovfugl i stor fart rett over bakken, sentalt i Trondheim (Teglverket på Bakklandet). Jeg så den korte jakten på ca 10 m avstand. Dua falt i bakken og rovfuglen satte seg på den i noen sekunder før den tok den i klørne og fløy videre. Den ble jaget av en del kråker, og var noe større enn disse. I sekundene den satt på bakken så jeg hodet som var både mørkt og lyst, men jeg så ikke helt klart da jeg ikke hadde på meg briller.
Hvilken rovfugl kan det ha vært? Jeg tenkte på spurvehauk, hønsehauk eller vandrefalk. Spurvehauk ser jeg ofte her, men synes den er mindre. Jeg forbinder ikke hønsehauk med sentrale bystrøk, og vandrefalk trodde jeg ikke var her om vinteren. Har heller ikke sett det i Trondheim før. Vet dere om andre observasjoner som kan kaste lys over dette?
L.J.S. (17.01.2016)
Svar:
Litt vanskelig å se hva du kan ha sett ut i fra din beskrivelse, men de to mest aktuelle er hønsehauk og vandrefalk. I Trondheim er nok hønsehauken mest aktuell om vinteren. Jo da, det er mange hønsehauker (helst ungfugler) som jakter inne i byer og tettbebyggelse om vinteren, og duer og kråker er favorittmat. Men dersom en vandrefalk overvintrer i regionen, kan også den gjerne jakte inne i byen. Har forstått at det er lite (ingen?) snø i Trondheimsregionen, og da er det også mulig at en vandrefalk kan overvintre.
Roar Solheim (17.01.2016)
Svartspett?
I mitt nærområde Hommersåk så jeg fredag formiddag noe som jeg mener må være svartspett. Den fløy et langt strekk, laget skrik og en "knurrende" lyd, og satte seg på en loddrett stolpe som spetter gjør. Prøvde å finne fakta om svartspetten og leser at den ikke skal holde til her. De siste to årene har vi sett uvanlig mye nøtteskrike og flaggspetter i nærområdene. Kan denne svartspetten ha kommet ut av kurs av en eller annen grunn?
Takknemlig for svar.
I.B.N. (17.01.2016)
Svar:
Kjenner dessverre ikke forekomsten til svartspett i detalj i Rogaland, men den kan nok dukke opp et stykke utenfor de vanlige hekkeområdene. Svartspetten har ekspandert fra Sverige til Bornholm og Danmark de siste 30-40 år, og det kan nok ha ekspandert videre mot SV i Norge også siden kartene i Norsk Fugleatlas ble publisert i 1994.
Roar Solheim (17.01.2016)
Småfugler å frostperiode
Hei, vi har hatt utrolig mange fugler på foringsplass i vinter. Men nå har vi hatt ca. 14 dager med en frostperiode med 25-29 minus. Men nå er det blitt mellom 8-11 kalde, men ingen fugler er å se? Kan de være frosset ihjel, eller har de bare flyttet på seg til en plass der det er varmere.....? Kommer de igjen eller hvor er de?
R.L. (17.01.2016)
Svar:
Dessverre er det umulig å vite hva som styrer bevegelsene til fugler lokalt, både med hensyn til vær, temperatur og hvilke arter som har vært på forplassen. Det kan hende at mange har fløyet videre, men andre årsaker kan også være mulige.
Roar Solheim (17.01.2016)
Forkommen trost
Hei - tok inn en trost vi trodde var død men kom seg. Foret med druebiter. - 20 i dag- bør den fortsatt være inne?
N.N (17.01.2016)
Svar:
Hold den gjerne inne noen dager og gi den frukt. Hvis den får tilgang på mat ute, klarer den å takle kulda.
Roar Solheim (17.01.2016)
Pjusk gråspurv og vinterkulde
Hei. Vi fant en gråspurv hunn sittende helt stille under fuglebrettet vårt i hagen, som om den sov. Den fløy ikke unna selv om vi ståket omkring. Femten minusgrader. Tok fuglen mellom hendene og pustet den varm, den våknet og beveget seg, men fløy ikke da vi satte den ned. Tok den med inn. Solsikkefrø og vann. Den er pigg, redd, har flakset opp fra gulvet til en hylle, men sitter der stille og gjør ikke noe mer. Kan ikke se skader. Vi har katter, så vanskelig å holde fuglen her lenge, men har den noen sjangs til å greie seg i sprengkulda nå?? Takk for svar.
M.A.O.I.T. (17.01.2016)
Svar:
Den kan være syk eller skadet. Det beste dere kan gjøre er å holde den inne noen dager f. eks. i en pappeske, og gi den mat og vann. Prøv med fine brødsmuler også, dersom den ikke er pigg nok til å knekke solsikkefrø. Hvis den f. eks. har flydd mot et vindu, har den fått hjernerystelse og trenger tid på å komme til hektene igjen.
Roar Solheim (17.01.2016)
Måker og nattlig aktivitet
La merke til at det var mange måker på jakt etter mat i Stavanger sentrum kl. 03:30 en lørdag i januar. Hadde ikke forventet at måkene var aktive på denne tiden av døgnet/året. Kan det rett og slett være en form for tilpassning/urbanisering, i og med at menneskene kaster fra seg mange godbiter? De trenger jo hvile disse måkene også.
J.O.D. (17.01.2016)
Svar:
Dette er nok koblet til at det aldri blir helt mørk i byene, på grunn av all belysningen. Fuglene sover ikke mange timer i strekk slik som oss, så det kan nok få noen til å være i aktivitet om natta også, selv om de valigvis er dagaktive.
Roar Solheim (17.01.2016)
Rensing av solsikkefrø
Finns det ein enkel måte å fjerna skall på solsikkefrø?
Har prøvt skålding i kokande vatn, men det gjekk ikkje så bra. Har behov for frøkjerner til bruk i meiseboller.
B.L. (17.01.2016)
Svar:
Det tror jeg er en omstendelig prosess hvis du skal gjøre det selv. Da vil jeg heller anbefale deg å kjøpe skallfrie solsikkefrø. Det er dyrere, men de kan du bruke rett i meisebollene. Men du kan også ha solsikkefrø med skall i hjemmelagede meiseboller.
Roar Solheim (17.01.2016)
Havregryn fuglemat
Hei. Kan jeg bruke store havregryn som småfuglmat eller må jeg bruke lettkokte havregryn?
N.N (17.01.2016)
Svar:
Tror det skal kunne gå bra.
Roar Solheim (17.01.2016)
Fuglenes kroppsvarme
hei jeg lurte på hvorfor fuglenes kroppsvarme er varmere enn oss mennesker?
S. (17.01.2016)
Svar:
Det er et interessant fysiologisk spørsmål, men jeg har aldri sett noen forklaring på hvorfor det er slik, så jeg kan dessverre ikke gi deg noe godt svar.
Roar Solheim (17.01.2016)
Hva slags fugl er dette?
Bildet tatt ved Akerselva i Oslo i januar
N.N (17.01.2016)
Svar:
Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (17.01.2016)
Dompap som 'vil inn'
Vi har en dompap-hann som konsekvent 'banker på' kjøkkenvinduet vårt. Vi har et tre hvor vi har flere matstasjoner og det er alltid masse fugl der. Denne spesielle karen kom til oss for noen uker siden og er fast gjest i treet vårt. Samtidig så driver han 'oppsøkende virksomhet' ved å hoppe frem og tilbake på vinduskarmen vår og banker på vinduet. Dette holder han på med fra tidlig morgen til sen ettermiddag. Hvorfor gjør han dette mon tro?
R.T. (17.01.2016)
Svar:
Dette er en kjernebiter hann, og spørsmålet er om den reagerer på sitt eget speilbilde. Ellers er det ofte meisene som kan banke på vinduene, og de kan gjøre det for å påkalle vår oppmerksomhet hvis det er tomt for mat på forplassen.
Roar Solheim (17.01.2016)
4 fugler
I går kveld så jeg 4 fugler som kunne minne om grågåsa, de fløy mot sør, etter hverandre.
Disse var nok større en grågåsa, skimtet noe blankt på vingen. Dette skjedde under Ulriken fjell i Bergen.
Håper på svar ;)
K.Ø. (16.01.2016)
Svar:
Dessverre vanskelig å si hva dette kan ha vært. Grågjess på overvintring er mulig, men andre arter kan også være aktuelle.
Roar Solheim (17.01.2016)
Svarte fugleegg
Hei,
finnes det en fugl i Norge (Sørlandet) som legger svarte fugleegg?
A. (16.01.2016)
Svar:
Så vidt jeg vetver det ingen fugler som legger helt sorte egg.
Roar Solheim (17.01.2016)
Fugl
Hvilken fugl er dette er på fuglebrettet i Rogne Øystre-Slidre
Valdres
M.L. (16.01.2016)
Svar:
Bildet er ikke bra, men jeg mistenker at det er en lavskrike.
Roar Solheim (16.01.2016)
15. januar 2015. Liten sort fugl observert ved Drøbak
Liten sort fugl med spisst nebb; den kom flyvende og landet ca 1 m fra meg før den fløy videre. Jeg har aldri sett maken og den er heller ikke avbildet i Fugleboken vår. Det var fint vær, sol og ca 30 cm snø i hagen. Fuglemater ca 20 meter unna. Hvilken fugl kan det ha vært?
K.J.G. (16.01.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig ut i fra denne beskrivelsen å si hva du kan ha sett.
Roar Solheim (16.01.2016)
Brun og hvit skjære
Jeg mater en skjærefamilie daglig gjennom vinterhalvåret - i kullet fra i sommer har det dukket opp en skjære som er brun og hvit - er dette vanlig?
C. (16.01.2016)
Svar:
Dette er en med dårlig pigmentutvikling. Det er ikke spesielt vanlig, men ingen sensasjon heller. Pigmentfeil KAN skyldes dårlig næring, men kan også være på grunn av en genetisk feil (fjærene tar ikke opp fargestoff under utvekst). Den siste varianten ser en ganske ofte hos mange spurvefugler.
Roar Solheim (16.01.2016)
Rabalder utenfor
Det har vært en fugl og laget Rabalder og revet ned ting i inngangspartiet. Den har tydeligvis vært på jakt etter noen bær på en kristorngren i en vase på utsiden. Fikk ikke sett fuglen, men har tatt bilde av ekskrementer. Til info så bor jeg utenfor Arendal og det er kaldt og mye snø. Hilsen Elin S.
N.N (16.01.2016)
Svar:
Disse eksrementene ser ikke ut som fuglemøkk, men mer som mårskit. Vanskelig å si hva som kan ha vært på jakt etter bærene, men det overvintrer en god del svarttroster og gråtroster i denne regionen nå, og de går gjerne på bær på busker. men de "herjer" ikke med buskene, og du ser vanligvis bare at bærene er vekk.
Roar Solheim (16.01.2016)
Foring av småfugler
Hei. Kan man fore småfuglene med havregryn ? Jeg har hengt ut en del meiseboller, men de blir så harde i kulda at de ikke klarer å hakke det i seg. Noen tips ?
H. (16.01.2016)
Svar:
Lettkokte havregryn er helt topp. Men jeg tror meiser vanligvis klarer å hakke i seg småbiter fra meiseboller selv om det blir svært kaldt. Spekk, fett og halve kokosnøtter klarer de vanligvis også å hakke løs biter av i streng kulde.
Roar Solheim (16.01.2016)
Foringsplass
Vi bor i skogen. Det er tett løvskog bak huset. Blanding av store trær og tett underskog, mye hassel. Der har jeg foringsplassen, fordi jeg ikke ønsker å ha den så tett på huset pga evt rotter og mus. Det er mye rovfugl i området. Hauk ugle og havørn. Syns det er forferdelig når hønsehauken tar fuglene på foringsplassen. Ser ofte ar den plutselig, på et blunk er helt tom for fugler,lenge. Derfor har jeg i år plassert den inne i den tetteste småsokogen, slik at hønsehauken ikke får jaktet i "flukt". Har det noe for seg? Har noen et godt råd slik at småfuglene kan nyte foringsplassen med minimal fare?
T.F. (16.01.2016)
Svar:
Det er alltid bra å sette en forplass nær tette busker og trær. Det gir småfuglene kort fluktavstand når en rovfugl er ute på jakt. Kort fluktavstand reduserer risikoen ved forplassbesøk, og kan derfor være med på å øke antallet fugler som besøker en forplass. Men det hindrer ikke spurve- og hønsehauk fra å jakte. Begge haukeartene er nemlig tilpasset å kunne jakte inne i skog, og de er spesialister på å manøvrere med krappe svinger rundt og mellom trær. Haukenes jakt er heller ikke bare negativ for fuglene som helhet, fordi det er de individene som er senest til å reagere som ender opp som haukemat. Syke eller skadde fugler havner først i denne gruppa, og når haukene fanger disse, reduserer de faren for smittespredning mellom småfuglene.
Roar Solheim (16.01.2016)
Sisik, men vilke type
Hei, har flere forskellige av disse på brettet, denne med rødt bryst og andre med lysere
L. (15.01.2016)
Svar:
Dette er en gråsisik hann.
Roar Solheim (15.01.2016)
...tillegg
bare en liten tilleggsopplysning til det spørsmålet jeg akkurat sendte inn (om død grønnsisik): Hovedforet er solsikkekjerner, altså ikke hele frø. Dermed blir det mye mindre bøss på bakken og forhåpentligvis mindre risiko for sykdomsspredning, men kanskje en fare likevel?
S. (15.01.2016)
Svar:
Se svar under første spørsmål.
Roar Solheim (15.01.2016)
Salmonella?
Hei, jeg har en foringsplass der jeg forleden fant et par døde grønnsisiker og lurer på om det kan være salmonella. Jeg forer kun med hengende frøautomater (sylindre) og annen hengende mat (meiseboller osv). Men særlig grønnfinkene er fæle til å slenge maten rundt seg slik at det blir mye frø på bakken og mye fugl der. Nå er det godt med snø og temperaturen er nede i 15 minusgrader. Kan salmonella likevel spre seg på bakken eller kan de små sisikene rett og slett ha frosset i hjel? Jeg har nå renset frøautomaten med klor, men kvier meg for å avslutte foringa siden det knapt er noen andre i nabolaget som forer, og hos meg er det rundt 30-40-50
eller flere småfugl hver dag. Noen anbefalinger?
S. (15.01.2016)
Svar:
Umulig å stille diagnose uten å undersøke fuglene, men jeg tviler på at de har frosset ihjel. Det skjer sjelden når fuglene har direkte tilgang til mat.
Roar Solheim (15.01.2016)
Identifikasjon av halvstor fugl på fuglematestasjon i femte etasje på Kampen i Oslo
Jeg har frømater og meiseboller på balkongen min i femte etasje på Kampen i Oslo, og de vanlige gjestene er gråspurv, pilfink, blåmeis og kjøttmeis. I går kom det imidlertid en ny gjest, en kråke-/kaieaktig sak (en unge?) som spiste nedfallsfrø - jeg har ikke klart å finne den i fugleboka, og lurer på om noen kan hjelpe? Bildene er ikke perfekte, men den satt jo ikke så lenge der ...
M.Y.N. (15.01.2016)
Svar:
Dette er en svarttrost, trolig en ung hann.
Roar Solheim (15.01.2016)
Hvilken type er dette?
Legger ved 1 bilde. Denne fuglen har vært på jevnlig 'besøk' de siste dagene. Hvilken type er det? Takker for uansett svar.
G. (15.01.2016)
Svar:
Dette er en svarttrost hann. Mange slike overvintrer.
Roar Solheim (15.01.2016)
Hvilken fugleart er dette ?
trodde først dette var en flokk dompap hunner..di kan også reise bust på hodet ..men jeg ser nå en lys/gul ellr hvit flekk på tuppen av stjerten,noe ikke dompapene har
-spørsmål,er dette Kjernebiter hunn ?
D.B. (15.01.2016)
Svar:
Nei, her sitter en gjeng sidensvans.
Roar Solheim (15.01.2016)
Hakkespett?
Da jeg syklet hjem i kulden i går, så jeg en fugl lette fra en jordhaug, trolig etter å spist insekter/larver/kokonger. Den kom fram og lettet da jeg passerte. Jeg synes den lignet en hakkespett. Det som var spesielt var et gult felt mellom vingene på ryggen. Omtrent som hodet på en gullfasan, knall gul farge. Jeg husker ikke alle detaljer da det gikk raskt, men det var ulike farger, bl.a. rød,sort og hvit og et kraftig rett nebb. Størrelsen var noe større enn flaggspett tror jeg.
A.V.(. (15.01.2016)
Svar:
Det høres mest sannsynlig ut til at du har skremt opp en grønnspett (hann).
Roar Solheim (15.01.2016)
Død gråsisik 13.januar
Fant en død gråsisik på fuglebrettet. Siste dager kaldt -15.
Kan den ha frosset ihjel eller død av sykdom?
J.K.T. (14.01.2016)
Svar:
Umulig å vite hvorfor den er død, men det skyldes neppe kulde. Trolig er det sykdom. Den kan også ha kollidert med et vindu, og til slutt ha bikket over pga for kraftig hjernerystelse.
Roar Solheim (14.01.2016)
Blåmeis med sykdom?
Hei, denne blåmeisen er observert på foringsplassen noen dager. Den er aktiv, kvikk og spiser godt, men i ansiktet ser den ikke frisk ut. Vet dere hva dette kan skyldes? Jeg kan fremskaffe flere bilder hvis behov.
A.L.E. (14.01.2016)
Svar:
Klarer dessverre ikke å forstørre bildet, men mistenker at det dreier seg om fuglekopper. Det er oftest å se på kjøttmeis.
Roar Solheim (14.01.2016)
Hull- eller hulerugere?
Heter de hullrugere eller hulerugere - eller eventuelt begge deler - de artene som kommer til og fra boligen gjennom et hull i ei kasse, en holk eller et naturlig tre? Jeg har alltid trodd de het hullrugere, men så ser jeg i en artikkel om fuglekasser i Aftenposten for i morgen, at det konsekvent sies hulerugere.
N.N (13.01.2016)
Svar:
Hullrugere er den riktige betegnelsen, for de hekker i hull i trærne. Selv om noen hull kan være store, og nesten kalles huler, så er huler mer noe du finner i fjell og stein.
Roar Solheim (14.01.2016)