Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 718 til 31 767 av totalt 50 299 spørsmål «forrige neste»
Foring av småfugl
Forer småfugl med egenprodusert mat laget av malte jordnøtter som blandes med Delfia-fett.Dette "støpes i 3 dl rømmebeger og henges opp i et frukttre. Brukes fra snøen kommer til ca mars.
Til å begynne med er det masse kjøttmeis og blåmeis ++ som med stor iver spiser. Etter en tid minker det på fuglene og hvor ofte de spiser. Mitt spørsmål er da om denne ensidige kosten blir for kraftig for fuglene. Kan fuglene ta skade av denne foringen og at de blir syke eller dør?
E.F. (24.01.2016)
Svar:
Tror ikke fuglene har noen problemer med denne kosten. Men det kan minke med antall fugler utover vinteren fordi noen dør, eller fordi enkelte også trekker videre. Meiser kan fly videre selv om de finner et slikt matfat på høsten.
Roar Solheim (24.01.2016)
fetteren til svarttrosten?
I vinter har det dukket opp et par raringer i hagen. På avstand er de til forveksling lik svarttrosten - både i størrelse, fasong, adferd og farge. Men på nærmere hold viser det seg at de er jevnt mattsorte og har brunt nebb, de virker også betraktelig fredeligere enn de andre trostene. Finner ikke noen sånne i fuglebøkene mine. Kan det være en familie med fargefeil?
J.V. (24.01.2016)
Svar:
Høres ut som unge svarttrost hanner. De har mørkt nebb første leveår.
Roar Solheim (24.01.2016)
Skadd dompap ?
Har en dompap som hver dag besøker fuglemateren vår, samtidig som han driver og 'banker' på vinduet vårt. Han har vært fast gjest daglig i flere uker. Den siste uken ser jeg at han tydelig har en skade/infeksjon på/ved det høyre øyet. Det er blitt gradvis verre.
Hva kan jeg gjøre? Føler nesten han 'banker på' for å få hjelp .....
Han spiser godt og ser jo ellers ut til å klare seg....
R.T. (23.01.2016)
Svar:
Ikke dompap, men kjernebiter - se svar under den.
Roar Solheim (24.01.2016)
Skadd kjernebiter ?
Har en kjernebiter- hann som hver dag besøker fuglemateren vår, samtidig som han driver og 'banker' på vinduet vårt. Han har vært fast gjest daglig i flere uker. Den siste uken ser jeg at han tydelig har en skade/infeksjon på/ved det høyre øyet. Det er blitt gradvis verre. Fjærene står til alle retninger og det er fuktig rundt øyet hans.
Hva kan jeg gjøre? Føler nesten han 'banker på' for å få hjelp .....
Han spiser godt og ser jo ellers ut til å klare seg....
R.T. (23.01.2016)
Svar:
Tror dessverre at det ikke er mye annet du kan gjøre enn å tilby mat. Den har nok en sykdom. Har sett lignende på finkefugler i Canada.
Roar Solheim (24.01.2016)
stjertmeis
Hei hei hadde besøk av to stjert meiser her en dag.. jeg bor ved skogen der det er masse gran å furu.er det en ful jeg kan regne med å se i gjen heller var den bare på gjenom reise Tror du
L.S. (23.01.2016)
Svar:
Stjertmeisene streifer omkring i familiegrupper om vinteren. Det er absolutt mulig at du kan treffe på dem igjen i området. De har en veldig karakteristisk lyd, og hvis du først har lært å kjenne denne, er det lett å høre når en flokk stjertmeiser er i farta.
Roar Solheim (24.01.2016)
Svarttrost
Flere svarttroster har kommet på brettet i vinter. Vi legger ut brød, solsikkekjerner og andre typer frø. Det rare er at svarttrosten foretrekker, fremfor å bare spise, å titte inn gjennom vinduet og studere mennesker. Det er nok mat på brettet, så det er ikke tomt Vi kan bevege oss nærme brettet på innsiden av vinduet og stå og se på at de studerer oss.. Er det mulig å få en svarttrost til å spise fra hånda om man "øver"? Og er svarttroster ekstra intelligente fugler? Hilsen Lin
L.M.A. (23.01.2016)
Svar:
Svarttrosten kan du forsøke å tilby litt overmodne epler og pærer, eller også annen frukt eller bær - det er veldig ettertraktet mat. Vet ikke om det går å få dem håndtamme, men det er jo mulig å prøve.
Roar Solheim (24.01.2016)
Hvorfor hagefugltelling?
Hei. Hvorfor har dere hagefugltelling? Leita på siden her, men kunne ikke finne noe.
C. (23.01.2016)
Svar:
Dette er et langsiktig prosjekt som fyller mange funksjoner. Ved å telle på denne måten hvert år, kan man se utviklingstrender for de ulike fugleartene. Dernest engasjerer dette masse mennesker som er opptatt av fuglene de ser i hverdagen, de som holder til rundt hus og hage. Og fordi det nettopp er de vanligste artene som telles om vinteren, så har mange mennesker mulighet til å vite hvilke arter de ser. Det er langt vanskeligere å telle f. eks. sangere og vadefugler om sommeren. De krever mye mer erfaring for å kunne bestemmes. Slike vintertellinger driver man med i mange land.
Roar Solheim (24.01.2016)
Tørkede einebær
spiser småfugler tørkede einebær fra krydderglass om de får det på fuglebrettet, og tåler de dette?
L.B. (24.01.2016)
Svar:
Både grønnsisik og grønnfink spiser einerbær fra einerbusker, så da tror jeg ikke de har noen problemer med å spise tørkede einerbær dersom de finner dem tiltrekkende.
Roar Solheim (24.01.2016)
Sort og hvit trost?
Kommer i ny og ned en sort og hvit fugl mulig trost med pigmentfeil på fuglebrettet mitt, er dette en sjeldenhet? Har prøvd å ta bilde av den men den er for kjapp.
G.V. (23.01.2016)
Svar:
Nei, dette er ganske utbredt blant trostefuglene. Flere har sendt inn bilder - se på tidligere svar.
Roar Solheim (24.01.2016)
Hmm ugle tro?
Vi bor på eik Tønsberg.
Inne i et boligfelt. I dag oppservete vi noe som satt å "sov" i vinduet til naboen. Alt for langt borte til at vi kunne se. Kan dette ha vært en ugle?
R. (24.01.2016)
Svar:
Det ser absolutt ut til å være ei ugle, men jeg kan ikke se sikkert om det er kattugle eller hornugle. Mistenker kattugle.
Roar Solheim (24.01.2016)
Rugde tatt av katten
Hei! Katten dro inn en rugde i morges og det ser ut som den mangler en del fjær. Den prøvde ikke å fly vekk så vi fikk fanget den og satt den i ett kattebur. Nå lurer vi på hva vi skal gjøre med den? Skal vi prøve å fôre den til fjærene har vokst ut eller skal vi slippe den fri?
E.K. (22.01.2016)
Svar:
Denne ser såpass kvestet ut at den nok må fores opp fram til snøen smelter, men foring av rugder er ikke enkelt. De spiser mark og lignende småkryp. Søk på "feeding woodcock" og se om du finner engelsk info om for.
Roar Solheim (22.01.2016)
Sammensatt fòr av frukt og grønnsaker.
Jeg lager juice av grønnsaker,og da kommer det ut en"masse" den siste består av Spinat/ eple/ ingefær?/lime?agurk. Kan fuglene spise dette?
Jeg jobber på en skole og kunne bruke disse ingrediensene i en fuglemater.
A.B.H. (22.01.2016)
Svar:
Ja, dette bør være helt fint til f. eks. trostefugler.
Roar Solheim (22.01.2016)
Hvor er det blitt av fuglene?
Har drevet å matet småfuglene i ca 10 år,det har vert kjøttmeis,dompap, gråspurv ,bjørkefink og grønnfink men nå fra jul har alle fuglene blitt borte, ikke bare nos meg, men hos alle naboer jeg har snakket med, hva tror du kan ha skjedd, er det kulden som har tatt dem eller kan det være sykdom??
E.K.N. (22.01.2016)
Svar:
De aller fleste småfugler er avhengig av larver og insekter for å fore opp ungene med. Våren og forsommeren 2015 var den kaldeste vi har opplevd på mange år og småfuglene hadde en totalt mislykket hekkesesong. Trekktellingene fra Lista fuglestasjon nå i høst viste det dårligste resultat de har opplevd i sin 25-årige historie.
På grunn av dette forventer vi en å se en markant nedgang på meiser og finker ved foringsplassene nå i vinter. I tillegg fikk vi en brå værforandring i etter jul som fører til at fuglene blir urolige og streifer rundt om i store områder.
Helgen 30.-31. januar er den store Hagefugltellingen over hele Norden og da får vi svar på hvordan situasjonen er for våre små fjærkledde venner.
Oppfordrer både deg og alle andre fuglevenner til å bli med på dette.Morten Ree (22.01.2016)
Døde småfugler
Er gråsisik og grønnsisik spesielt utsatt i kulda.? Har funnet 3 døde gråsisik og 1 død grønnsisik ved foringsplassen sist uke. -17 til -20 i 14 dager nå.?
H.E.G. (22.01.2016)
Svar:
Nei, ikke mer enn andre. Kanskje de har vært syke? Salmonella er en mulig årsak, men da vil trolig flere finkefugler også dø.
Roar Solheim (22.01.2016)
Matavfall til fugler og andre dyr
Hei
Jeg har en mann som legger ut alt av matrester til dyra. Det kan være alt mulig av middagsrester, brød, frukt osv...
Vi bor i skogen, og har mye elg og rådyr rundt oss.
Jeg tror ikke dette er så bra, men det nytter ikke si noe.
Det forsvinner jo, etterhvert, men kanskje de blir dårlige av det?
N.N (22.01.2016)
Svar:
Tror ikke det er noe problem. Trolig forsvinner mye i gapet på ulike kråkefugler, som er altetere. det kan jo hende at rødreven får seg en godbit av og til, også...
Roar Solheim (22.01.2016)
Reinsdyrmat
Hei, hvordan fanger reinen mat, og hva spiser den?
L. (22.01.2016)
Svar:
Dette er ikke et fuglespørsmål.
Roar Solheim (22.01.2016)
Hvilken fugl er dette?
Observert på Askøy de 2-3 siste ukene i nærheten av fuglebrettet. Minner om svarttrost i størrelse og oppførsel, men hva er det?
K. (22.01.2016)
Svar:
Dette er en gammel svarttrost hann med mye hvitt i hodet. Dette er et fargeavvik som er ganske ofte å se hos trostefugler. Men den ser også ut til å ha veldig lyse bein, og det er mer uvanlig.
Roar Solheim (22.01.2016)
fugletelling
Jeg kan bare si at her jeg bor på Tynset har det blitt betydelig mindre fugler. Spettmeiser er helt borte. Sen og kald vår i fjor ødela mye for formeringen. Døde unger i flere kasser og reir.
G.F. (22.01.2016)
Svar:
Det er dessverre lite en kan gjøre med vanskelig vær, annet enn å håpe at neste sesong blir bedre. Mange fuglearter svinger i antall etter årenes kvalitet.
Roar Solheim (22.01.2016)
Hva er denne Anden,Ho eller Hann?
Lurer på hva kjønn denne Anden har? Den har fjørdrakt på kroppen som en Ho, men hodeform og farge på hode er som en Hann. Aldri sett en slik hybrid av to kjønn før
N.N (21.01.2016)
Svar:
Dette er en stokkand hann i overgangsdrakt. Hos mange ender har hannene en mellomdrakt med hunnlignende farge når de bytter vingefjær. Denne mellomdrakten kalles eklipsedrakt, og varer ganske kort. Egentlig kan man se på det som en "vinterdrakt" som har blitt kortet inn i varighet.
Roar Solheim (21.01.2016)
Overvintrende stær
Hei
Jeg har i flere uker observert stær i området jeg bor i Bergen (området rundt Brann Stadion). Senest i dag var det en hel flokk i et tre i gaten jeg bor. Hva lever disse av nå på vinteren? I fjor hadde vi besøk av et par stærer på foringsplassen, men dette var på våren. Er det vanlig at stær overvintrer på vestlandet?
A. (21.01.2016)
Svar:
Vet ikke sikkert hva stærene overlever på når det er snø. Dersom de er nær kysten, kan de gå i fjæra og plukke småkryp. Ellers er nok rester av bær ettertraktet. De kan også besøke forplasser.
Roar Solheim (21.01.2016)
Har en kattugle i Hagen.
Hei har en kattugle i Hagen i en tja omkring ti år gammel Fuglekasse 7-8 meter oppi et tre. Jeg vet ikke hvem som har satt opp kassen den er slitt og ser ut til at ingen har stelt den noensinne. Den er omtrent umulig å nå med stige, det blir i tillegg veldig farlig. Har du noen tips tenke jeg burde fylle på med flis. Den var årsforvirret i fjor å lokket i oktober november. Så det ble ingen unger. Den er tilbake nå. Har du noen tips? Har du også noen fototips.?
I. (20.01.2016)
Svar:
Dersom du ikke klarer å komme opp til kassa med en stige, er det ikke så mye du kan gjøre, da må du bare la den henge. Men kommer du deg opp, kan det nok være en ide å fylle på med noe ny flis.
Roar Solheim (21.01.2016)
Stillits i Trøndelag???
Hei. Bor i Bjugn kommune i Trøndelag. Observerte en eller to stk Stillits på foringsbrettet i dag 21. januar 2016. Er sikker på at det var stillits da den er lett gjenkennelig med det helt røde ansiktet. Den spiste solsikkefrø sammen med mange pilfinker, blå og svartmeiser.
T.I. (21.01.2016)
Svar:
Stillitsen har økt i utbredelse og forekomst de siste ti-årene, så dette er ikke så uventet.
Roar Solheim (21.01.2016)
Trekkfuglene
Hvor mange prosent av trekkfuglene dør på veien.
S.D. (21.01.2016)
Svar:
Det er det nok ingen som vet, dessverre, og det varierer nok også fra år til år. Vanskelig vær kan gi større dødelighet, det samme gir dårlig mattilgang. Sangere spiser f. eks. bær på høsten for å fete seg opp før trekket. Bærproduksjon varierer enormt fra år til år.
Roar Solheim (21.01.2016)
Spørsmål:
Bor på Ljan. Registrert trostlignende fugl med gulrødt nebb. Kan den skremme vekk småfuglene i matfatet.? Stille området, men litt åpent. Trodde hjemlaget fuglemat ville slå an, men...
T.R. (21.01.2016)
Svar:
Kan det være en svarttrost du har sett? I kulden er de rimelig sosiale, men når det blir mildere vil den gjerne jage litt på sine artsfrender.
Frode Falkenberg (21.01.2016)
Har en Kattugle i Hagen vet ikke hvem som eier kassen den bor i eller hva jeg skal gjøre.
Hei! Jeg har en kattugle i Hagen den var årstidforvirret i fjor og lokket etter hunner i november oktober. Den bor i en fuglekasse 7-8 meter over bakken. Fuglekasser er omkring 10 år gammel lurte på om jeg kunne gjøre noe, men den er nærmest utilgjengelig og står på mose, i et veldig bratt terreng. Den er tilbake i år også. Har du noen fototips? Den er 10-12 meter fra huset mitt.
I.F. (20.01.2016)
Svar:
Du trenger ikke gjøre noe som helst. Hvis det er mye mus å finne, starter kattuglene å rope midtvinters.
Roar Solheim (20.01.2016)
Har en Kattugle
N.N (20.01.2016)
Svar:
Levende, død? Hva er spørsmålet???
Roar Solheim (20.01.2016)
Spørsmål:
Dette opplevde jeg i siste sesong , 2015. I denne kassen hadde først spettmeisen etablert seg .Reirmaterialet var så typisk for spettmeis , så det var ingen tvil om arten. Tidlig til spettmeis å være kom jeg til. Så hadde svart-hvit fluesnapper overtatt boligen etter at spettmeisen hadde klekket sine unger. Og til sist hadde utrolig nok kjøttmeisen lagt sine to egg . Resultat : Kassen ble forlatt og ingen levende unger.
Per Beverfjord , Tingvoll
N.N (19.01.2016)
Svar:
Det var en uvanlig kassehistorie. Det er ikke uvanlig at en art forsøker å ta over reirplassen i en kasse fra en annen, men tre arter etter hverandre var veldig mye.
Roar Solheim (19.01.2016)
Salmonella
I barnehagen hvor jeg jobber forer vi småfuglene, i det siste så har vi funnet 3 døde gråsisik... Vi har forstått det slik etter å ha lest her at det mest sannsynleg skyldes salmonellasmitte, og har nå vasket alle matere og hengt ut ny fuglemat. Spørsmål som dukker opp nå er: Er salmonellasmitte smittsom? Kan det overføres til mennesker? Barn og voksne tok på en død gråsisik... Den hadde ligget død i mange timer og var helt frosset, kan smitte overføres da?
M. (19.01.2016)
Svar:
Salmonella finnee si flere hundre varianter, hvorav en er typisk for fugl. Den KAN smitte til mennesker, men mest sannsynlig hvis mnan har tatt på fugleekskrementer. Derfor lite sannsynlig med smitte fra en død fugl. Vanlig håndvask etter at man har tatt i en fugl eller foplass, er tilstrekkelig som beskyttelse.
Roar Solheim (19.01.2016)
Spørsmål:
Her i Osloområdet har det vært en spesielt mild høst. Derfor er det nå flere troster her enn hva godt er. Kulda kom fort og brutalt. Jeg kom igang med intensiv foring noen dager før temperaturen sank, og har tenkt at det gjelder å dele ut maten slik at de slipper å bruke så mye kalorier på å spise. Så både småfugler og trosten får villfuglblanding og meiseboller som jeg knuser i mindre biter. Meisebollene fryser uansett til noe i likhet med billiardkuler. De får også fuglepeanøtter og solsikkekjerner. Spørsmålet er om jeg tenker riktig når jeg forsøker å gjøre maten så lett tilgjengelig og så lett spisbar som mulig, slik at de kan samle styrke før disse fæle nettene. Jeg håper ikke noe her tilsier at de risikerer å spise seg syke.
Jeg lurer også på hva det kan bety når trosten nesten hopper omkring bena på meg. Et par svarttroster kom i dag inn på trammen, og fløy ikke unna. Jeg vet at de sparer på kreftene, men jeg ser ellers at de tar seg et par flyvninger i ny og ne, noe som får meg til å synes at dette var litt rart. Veldig hyggelig, men jeg håper de passer seg for katten.
T.S. (19.01.2016)
Svar:
Fuglene spiser seg neppe syke, men de kan sulte fordi snøen dekker bakken. Trostene kan du legge ut overmoden frukt til - det er kjempefin mat. Halve epler eller pærer er ypperlig trostefor.
Roar Solheim (19.01.2016)
Hvilken fugl
Jeg bor i Oppdal, og jeg fikk besøk av en fugl jeg ikke har sett før, og som jeg ikke klarte å finne i fuglebøker.
Den hvite fuglen til høyre på bildene, hvilken fugl er det?
Den har en klarrød flekk midt oppå hodet.
Å.I. (19.01.2016)
Svar:
Det ser ut til at du har fått besøk av en leukistisk gråsisik. Artig sak!
Frode Falkenberg (19.01.2016)
Spørsmål:
hva er en blåfugl er det en fugl?
N.N (18.01.2016)
Svar:
Ja, det er en amerikansk spurvefugl som hekker i spettehull og fuglekasser. Det finnes tre arter. Søk på "bluebird" så får du sikkert fram bilder.
Roar Solheim (19.01.2016)
"Fremmed" fugl
Det vedlagte bildet ble tatt 17.01.2016 på Søndre Jeløy ved Moss. Fuglen satt stille lenge og vel på en stein ute i vannet. Jeg fikk bare sett den bakfra, men den vrei litt på hodet slik at et litt karakteristisk nebb stakk fram. Bildet er zoomet noe grassat så det er litt uskarpt. Fuglen var ganske stor. Muligens litt utspilt i fjærdrakten fordi det var kaldt (-12 grader C). Hva slags fugl er dette?
V.L. (18.01.2016)
Svar:
Dette er en gråhegre. De sitter slik om vinteren når de venter på sjanse til å fange en fisk.
Roar Solheim (18.01.2016)
Bilde av utmattet Hegre
Hei ! sender et bilde om dem utmattede HEGREN , i stall, som jeg tror er gråhegre. Hører med med beskrivelsen jeg sendte rett før.
mvh. Nancy Michaelsen
N.M. (18.01.2016)
Svar:
Dette er en ungfugl. Bare vær oppmerksom på at nebbet er spisst - de KAN hakke rett fram, og da er nebbet farlig. Men hvis en er oppmerksom og forsiktig, så går det greit å fore en slik fugl med fisk.
Roar Solheim (18.01.2016)
Utmattet Hegrefugl
Hei ! Vi har funnet en stor Hegrefugl ,grå hegre trur jeg...den lå nede ,ble tatt inn ,å pakket inn i varmen av noen...lagt på kjøkkengulvet i en stall! Hva er riktig å gjøre ?....de sier den spiser noe mark å egg...?? har fått vann...de sier den er tynn, noen jeg syns er rart de kan se! Hva bør den mates med ?...jeg selv er bekymret om den begynner å fly...alene i natt ,inne på kjøkkenet ...det står hester inne...spm kommer å få pannikk...for det kommer vel å bli ett rabalder ....jeg mener den burde vært hos noen som kan dette med denne type fugl...ellr veterinær !
N.M. (18.01.2016)
Svar:
Gråhegrer spiser fisk. Hvis du kan finne noen fuglefolk i nærheten av deg, så kanskje de kan hjelpe til.
Roar Solheim (18.01.2016)
Fin fuglemater, men ingen fugler
Hei,
Fikk i høst en fuglemater som er veldig fin (for oss å se på), som har bøyler for fuglene å sitte på, maten er godt beskyttet av selve huset på materen. Men vi får svært få fugler... Kan det ha sammenheng med at det står øverst på en stolpe, at det ikke er særlig vegetasjon rundt (hekken er ca en meter lavere enn huset). fuglemateren står kanskje litt for ensomt til i hekken uten noe rundt? Ved siden av oss er det en stor lekeplass (med lite aktivitet), men stort areal.
Vi har en annen fuglemater som henger rett ved uthuset vårt, og med husveggen rett ved siden av uthuset igjen. Her liker de seg litt bedre.
E.R. (18.01.2016)
Svar:
Ja, mangel på skjul i form av trær og busker kan gjøre en forplass lite attraktiv å besøke. Det øker risikoen for at en fugl kan bli tatt av en jaktende hauk. Skjul nær forplassen gir småfuglene større trygghet.
Roar Solheim (18.01.2016)
Trege fugler i denne kulda - frosten eller salmonella?
Leser at salmonella-smitte kan være en grunn til døde fugler under matbrettet, men kan frosten også være det? Fuglene "mine" var ikke apatiske før kulda satte inn og hadde vart en stund. Da jeg fant en livløs fugl under brettet, regnet jeg med at den var død av sult og kulde - og prøvde å gjenopplive den, noe som ikke nyttet. Risikerer jeg salmonella-smitte nå? Hvordan reagerer mennesker på det i så fall?
S. (18.01.2016)
Svar:
Fuglene blir sjeldent trege på grunn av kulde, men de kan sitte mer stille for å spare på energien. Dersom de har smitte fra f. eks. salmonella i seg, kan det hende at sykdommen slår ut når det er kaldt eller lite mat, eller fuglene stresses av andre årsaker (akkurat som hos oss mennesker). Hvis du vasker hendene etter at du har matet fugler eller tatt i forplass, så er du godt beskyttet mot salmonella-smitte.
Roar Solheim (18.01.2016)
mating av småfugler om vinteren
Hei
Jeg har hørt at man ikke skal mate småfugler om vinteren fordi de ikke vil klare å finne mat selv hvis man "plutselig" stopper med å mate dem.
H.K. (18.01.2016)
Svar:
Nei da, dette er ikke riktig. Dersom du holder opp med å fore, finner fuglene raskt fram til en annen forplass i nabolaget.
Roar Solheim (18.01.2016)
Virus på ekorn?
Hei! Vi har bodd her i 10 år og har hatt daglig besøk av 5-6 ekorn. Men i oktober '15 forsvant alle og ingen tegn til nye som har funnet foringsplassen vår. Hva kan ha skjedd?
Mvh
Marit Stene
M.S. (18.01.2016)
Svar:
Det KAN hende dere har fått besøk av en hønsehauk som har god erfaring i å jakte ekorn. Eller det kan ha kommet en mår til området.
Roar Solheim (18.01.2016)
Artsbestemmelse fugl
Denne fuglen tok jeg flere bilder av ved hytta vår som ligger 1km fra finskegrensen ved Kautokeino. Jeg klarer ikke å bestemme arten. Den kunne ligne på meisene, men er usikker. Fuglen har ikke noen svart flekk under haka/opp på brystet,jmf. granmeis. Derimot har den ett kvitt felt på vingene-vises på dette bildet.
A.S. (02.01.2016)
Svar:
Dette er en svarthvitfluesnapper.
Roar Solheim (18.01.2016)
Storfetalg
Hei,
er kanskje ennå litt tidlig, men spør likevel: I dette året vil jeg gjerne lage meiseboller av storfetalg med nøtter inne - men får ikke fatt i talg. Jeg bor i Eidsvåg nær Molde. Kjenner du til en forhandler som har den på lageret?
Meisebollene som tibys i butikken forsmår mine meiser, så hengte jeg opp i alle år før små sekker med hasselnøtter - som ble god tas imot.
Tusen takk for svar!
Med vennlig hilsen
Ulrike Wälder
U.W. (25.10.2015)
Svar:
Talg og fett kan være vanskelig. Du må få tak i en skikkelig slaktebutikk dersom dette finnes, eller forsøke å få en bonde (dyreholder) til å kjøpe for deg direkte fra et slakteri.
Roar Solheim (18.01.2016)
"Umulig" art
Hei. For snart 10 år siden møtte jeg den i Femundsmarka i Grøtådalen ca 800 moh og ca 1. august: Litt større en en gråtrost/duetrost, ca 30 cm, kunne i fargene se ut som mellomting av rødvingetrost/måltrost. Oliven/grå/brun på rygg og forholdsvis lys/litt "skitten" uten spes flekker under. Hadde en karakteristisk tydelig topp mest lik toppmeis/topplerkens, ikke som sidensvans eller vipe. Satt i furutopper, gjerne tørre spisse, kastet seg ut som en fluesnapper, tok insekt og fløy tilbake, lengre flukt var som hakkespett i lange buer. Ingen lyd å høre. Var der noen dager. Fiskeoppsynet kommenterte også at han hadde registrert den og ikke kjent den igjen. Jeg har vært i området i 40 år på fiske og jakt, men aldri sett den utenom denne uka. Har nesten blitt litt ledd av i Norsk ornitologisk forening, heller ikke Folkestad eller Skjelstad kunne hjelpe meg. Kan dere???
R.F. (18.01.2016)
Svar:
Jeg tror du kom over sidensvans på aktuell hekkeplass.
Roar Solheim (18.01.2016)
Falk på Holmlia?
Hei! Har ved to anledninger det siste halve året sett noe jeg tror er falk på Holmlia.
Første gangen hørte hele familien et markant sus i lufta og ble vitner til en fugl med medium mørk, homogen grå rygg som styrtet ned i en samling måker og kråker like ved Holmlia senter. Vi så ikke fuglen altfor godt, men styrten fra stor høyde, og ganske rett avkuttet stjert og samlede vingespisser får meg til å tro at det var en vandrefalk?
Andre anledning var nå i -12 grader i naboens morelltre (7 meter unna). En stor, veldig lys og varmbrun spettet (både over og under)fugl landet, stirret på meg gjennom vinduet i ca. 20 sekunder og fløy bort. Da den fløy syntes jeg den hadde den hadde karakteristisk falkepositur. Jeg mener den hadde gult nebb og gule bein, og var større enn en kråke, men mindre enn en ravn (vingespenn ca. 90-100 cm). Den hadde mindre markerte tegninger på hodet og kropp enn det jeg har sett på bilder av vandrefalk, og synes den ligner mer på en jaktfalk, men mulig mindre?
Hva tror du, hvis du kan si noe utfra disse opplysningene?
I.B.H. (18.01.2016)
Svar:
Den første kan ha vært en vandrefalk, mens den siste høres mest ut som hønsehauk.
Roar Solheim (18.01.2016)
Fuglespor
Hvilken fugle kan dette være?
S.C. (18.01.2016)
Svar:
Dette er spor etter en spurvefugl, men her mangler målestokk, så det er umulig å angi art. Trostefugl, skjære???
Roar Solheim (18.01.2016)
Måke-egg i mars
Hei!
TV-programmet "Brille" er i gang med ny sesong og i det ene programmet skal vi snakke om måkeegg, og da ønsker vi å ha et måkeegg i studio. Problemet er at ingen butikker har måkeegg på denne tiden av året. Det gjør ingenting om det er tomt eller gammelt, så lenge det har vært eller er et måkeegg. Vet dere hvor jeg kan få tak i det i Oslo-område? Finnes det offentlige eggsamlinger vi kunne lånt fra?
B. (18.01.2016)
Svar:
Du bør kunne få lånt et måkeegg fra Zoologisk Museum på Tøyen (Naturhistorisk museum).
Roar Solheim (18.01.2016)
Fasaner
Hei! Vi vinterfórer fuglene. Vi bor på landet i Vestfold og i år har vi fått en gjeng på ca 10 fasaner her. Vi fórer med villfuglblanding som de også forsyner seg godt av. Er det noen annen mat som egner seg bra for fasaner? De tøffeste av de kommer i oss i møte når vi skal fylle på. De er her hver dag, og om kvelden går de inn i buskene noen meter vekk fra tomten for å overnatte.
H.T. (18.01.2016)
Svar:
Tror det meste av kornsorter går for fasaner. Likeledes knust mais, og ikke minst vanlig hønsefor.
Roar Solheim (18.01.2016)
Fugler
Hvorfor har fuglene så kraftige brystbein?
S. (18.01.2016)
Svar:
Fordi vingemusklene er festet til dette beinet, og de må være kraftige for å kunne få fuglen opp i lufta.
Roar Solheim (18.01.2016)
sidensvans
Bor på Romerike, Leirsund og så to sidensvans i treet utenfor kjøkkenvinduet i dag, tror jeg. Sjekket på nettet og i de fuglebøkene jeg har, og det må ha vært sidensvans. Er det kjent at den holder til her på vinteren?
T.M. (18.01.2016)
Svar:
Sidensvans kan overvintre over alt i Norge bare de finner bær og frukt. Men de spiser som regel tomt i ett område, og flyr så videre.
Roar Solheim (18.01.2016)
Hauk eller falk
16.01 så jeg ei due i flukt bli tatt av en rovfugl i stor fart rett over bakken, sentalt i Trondheim (Teglverket på Bakklandet). Jeg så den korte jakten på ca 10 m avstand. Dua falt i bakken og rovfuglen satte seg på den i noen sekunder før den tok den i klørne og fløy videre. Den ble jaget av en del kråker, og var noe større enn disse. I sekundene den satt på bakken så jeg hodet som var både mørkt og lyst, men jeg så ikke helt klart da jeg ikke hadde på meg briller.
Hvilken rovfugl kan det ha vært? Jeg tenkte på spurvehauk, hønsehauk eller vandrefalk. Spurvehauk ser jeg ofte her, men synes den er mindre. Jeg forbinder ikke hønsehauk med sentrale bystrøk, og vandrefalk trodde jeg ikke var her om vinteren. Har heller ikke sett det i Trondheim før. Vet dere om andre observasjoner som kan kaste lys over dette?
L.J.S. (17.01.2016)
Svar:
Litt vanskelig å se hva du kan ha sett ut i fra din beskrivelse, men de to mest aktuelle er hønsehauk og vandrefalk. I Trondheim er nok hønsehauken mest aktuell om vinteren. Jo da, det er mange hønsehauker (helst ungfugler) som jakter inne i byer og tettbebyggelse om vinteren, og duer og kråker er favorittmat. Men dersom en vandrefalk overvintrer i regionen, kan også den gjerne jakte inne i byen. Har forstått at det er lite (ingen?) snø i Trondheimsregionen, og da er det også mulig at en vandrefalk kan overvintre.
Roar Solheim (17.01.2016)
Svartspett?
I mitt nærområde Hommersåk så jeg fredag formiddag noe som jeg mener må være svartspett. Den fløy et langt strekk, laget skrik og en "knurrende" lyd, og satte seg på en loddrett stolpe som spetter gjør. Prøvde å finne fakta om svartspetten og leser at den ikke skal holde til her. De siste to årene har vi sett uvanlig mye nøtteskrike og flaggspetter i nærområdene. Kan denne svartspetten ha kommet ut av kurs av en eller annen grunn?
Takknemlig for svar.
I.B.N. (17.01.2016)
Svar:
Kjenner dessverre ikke forekomsten til svartspett i detalj i Rogaland, men den kan nok dukke opp et stykke utenfor de vanlige hekkeområdene. Svartspetten har ekspandert fra Sverige til Bornholm og Danmark de siste 30-40 år, og det kan nok ha ekspandert videre mot SV i Norge også siden kartene i Norsk Fugleatlas ble publisert i 1994.
Roar Solheim (17.01.2016)
Småfugler å frostperiode
Hei, vi har hatt utrolig mange fugler på foringsplass i vinter. Men nå har vi hatt ca. 14 dager med en frostperiode med 25-29 minus. Men nå er det blitt mellom 8-11 kalde, men ingen fugler er å se? Kan de være frosset ihjel, eller har de bare flyttet på seg til en plass der det er varmere.....? Kommer de igjen eller hvor er de?
R.L. (17.01.2016)
Svar:
Dessverre er det umulig å vite hva som styrer bevegelsene til fugler lokalt, både med hensyn til vær, temperatur og hvilke arter som har vært på forplassen. Det kan hende at mange har fløyet videre, men andre årsaker kan også være mulige.
Roar Solheim (17.01.2016)