Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 180 til 31 229 av totalt 49 935 spørsmål «forrige neste»
Fugkekasser
Fuglekassene våre er svært fuktige innvendig etter vinteren.
Er det noe poeng å tørke dem før de henges opp igjen for kommende hekkesesong?
E.B.F. (19.02.2016)
Svar:
Ja, det kan det nok være. De vil i alle fall kunne vare lengere dersom de får tørke skikkelig før de henges ut igjenm
Roar Solheim (20.02.2016)
Svarttrost med noen lyse fjær eller ringtrost
Hei.
har mye svarttrost i hagen og legger merke til en hun med et lysere felt på halsen/øvre del av brystet. Er det en ringtrost som overvintrer på vestlandet eller en svarttrost med noen lyse fjær.
Mvh
Inger-Elin
I.E.Ø. (20.02.2016)
Svar:
Dette er normal farge på en hunnfugl. Men helt hvite fjær er ganske utbredt blant trostefugler, men ofte forvirrende for de som forsøker å finne ut hva det dreier seg om.
Roar Solheim (20.02.2016)
Hvilken rovfug?
sender et bilde av rovfugl med bytte, lurer på om det er spurvhauk?
N. (20.02.2016)
Svar:
Ja, dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (20.02.2016)
Sidnsvans
Hei.
Jeg har besøk av sidensvansen nå 15 februar og ca -15C, men treet mitt er nesten tomt for bær så jeg regner med at de straks er borte igjen.
Er det noe jeg kan fore dem med for å hjelpe dem litt i den strenge kulda? Frukt, frø, nøtter ol?
G.K. (15.02.2016)
Svar:
Du kan forsøke å få tak i litt overmodne epler eller pærer, dele dem i to og stikke disse halvdelene inn på avskårne kvister i trærne.
Roar Solheim (20.02.2016)
Tårnfalk
Jeg har snekret et par kasser spesialdesignet for tårnfalk. Kassene er tenkt hengt opp i trær i et område hvor jeg har observert flere hekkende tårnfalker i kvistreir. Reirene jeg har sett har ligget tildels svært høyt i furuer. Det jeg lurer på er derfor hvor høyt/lavt jeg bør klatre for å plassere disse kassene. Noen tips og råd når det gjelder dette?
N.N (15.02.2016)
Svar:
Tårnfalkkasser kan gjerne henge 6-8 m over bakken, og gjerne på en frittstående furu på en hogstflate, eller annet frittstående tre med åpen mark omkring.
Roar Solheim (20.02.2016)
Hauker
Hei, fisk på åte til hav å kongeørn er ganske vanlig, hvertfall havørna. Kan hauker, foreks hønsehauk gå på utlagt fiskeåte?
G. (16.02.2016)
Svar:
Det er jeg faktisk usikker på. Kanskje dersom de er veldig sultne, men muligens ikke hvis de har andre ting å velge mellom.
Roar Solheim (20.02.2016)
Hybrid fjellrype og lirype
Kan fjellrype og lirype få avkom selv om de er ulike arter? Hvis ja vil avkommet kunne formere seg?
P. (15.02.2016)
Svar:
Jeg er ikke sikker på om de to rypeartene kan krysse seg med hverandre, men vi kjenner kryssninger mellom orrhane og røy (gir rakkelhaner som igjen kan få avkom med røy), mellom orrhane og lirype (orrpe - vet ikke om de er fertile), og muligens mellom lirype og jerpe.
Roar Solheim (20.02.2016)
reir
Jeg har i løpet av endel år funnet noen reder på bakken. Jeg har samlet på disse for jeg syns de er så fint laget og vakre å ha. Nå har jeg sett et rede i et tre og er usikker på om jeg kan ta det. Bruker fugler reder om igjen. Ser at dere skriver her at skjærene gjør det, men hva med småfugler?
M.F. (16.02.2016)
Svar:
Spurvefuglreder blir ikke brukt om igjen, så de kan du samle inn. Men du bør varmebehandle dem slik at eventuelle parasitter avlives (fuglelopper). Kvistreir etter kråkefugler blir brukt av andre arter, og bør ikke røres.
Roar Solheim (20.02.2016)
Flotte fjør
Hei,fant disse flotte fjærene på golta på Sotra ,og lurer på hvilken fugl de kan komme fra?
K.H. (14.02.2016)
Svar:
Disse er dessverre vanskelige å artsbestemme ut i fra dette bildet alene. Såpass ensfargede fjær må man helst holde i hendene selv for å kunne bestemme.
Roar Solheim (20.02.2016)
Lundefugl
Jeg fant en død lundefugl på stranda i fuglereservatet på spangreid, lindesnes. Er den vanlig her?
A.H. (13.02.2016)
Svar:
Ja, de overvintrer langs hele kysten av Sør-Norge.
Roar Solheim (20.02.2016)
Hvilken fugl?
Hei, er det mulig å si sikkert hvilken fugl de store fuglene på bildet er? På forhånd takk!
N.N (16.02.2016)
Svar:
Fuglens størrelse kan tyde på at det sannsynligvis er en hønsehauk, men kvaliteten er for dårlig til å si noe. Muligens kan bildet forbedres noe i fotoshop, slik at eventuelle fjærmønstre kan sees.
Roar Solheim (20.02.2016)
Spørsmål:
Nabo har skutt fredet fugl vandrefalk for noen år siden da den angrep duene hans. Han sa han ikke skulle ha skutt den og at det var i affekt så jeg lot være ¨anmelde ham for å beholde godt naboforhold. Nå ser jeg at det er et åte ute på jordet som ser ut som lokkemat for rovfugl. En død grevling med 5 plast ravner som lissom spiser på åtet... nabo har kalkuner som står ute i gårder hele døgnet og om sommer og høst går de ute hele døgnet under åpen himmel og lavt elektrisk sauegjerde. Nabo klager over at rev og rovfugl er problem og tar flere fugl. Jeg har informert om at rovfugl er fredet og ei heller kan skytes i nødverge. men dette åtet ser le skutt på åte ut som det er for å tømme distriktet. Alle revene i omtådet ble skutt på åte med døde kalkuner der det står lys på døgnet rundt og fotocelle. Dette kan da ikke være riktig?
C.A. (17.02.2016)
Svar:
Revejakt på åte er nok tillatt, men etter din beskrivelse har han IKKE gjort nok for å beskytte tamfuglene sine mot naturlige predatorer til at han kan benytte seg av såkalt nødverge. Kalkuner og hønes må gis nettinginnhegning med tak slik at rovfugler ikke kan slippe til. Noe annet er jevngodt med å sette ut bløtkake i bysentrum og forvente at ingen forsyner seg!!!
Roar Solheim (20.02.2016)
Kjøtt(?)meis
Litt rare farger på denne fuglen. Størrelse og utseende, bortsett fra fargene, som en kjøttmeis. Fargene minner mer om svartmeis. Riktig nok en aning farge øverst på brystet, men de er litt forsterket ved fotoredigeringen.
Noen som har hatt seg med den andre arten?
A.N.V. (17.02.2016)
Svar:
Dette er en blekt farget kjøttmeis hunn.
Roar Solheim (20.02.2016)
Fugl i hagen.
Hvilken fugl er dette? Dette er på landet på Sunnmøre.
S.G. (17.02.2016)
Svar:
Dette er to ringduer.
Roar Solheim (20.02.2016)
Sørgekåpe i stua i februar
Hei. Med et lite dunk datt en sommerfugl ned fra vinduskarmen min og ned på gulvet i stua. Utfra søk på nettet har jeg funnet ut at det er en voksen Sørgekåpe. Den fløy rundt før den landa på badet, tilsynelatende i god form. Vet ikke hvor den kommer fra, men hva er det beste jeg kan gjøre for den nå? Bor i Østfold, så å slippe den ennå blir for kaldt. Takk for svar! :-)
N.N (17.02.2016)
Svar:
Prøv å gi den vannblandet honning eller sukkervann. Sett den deretter i en eske/boks og sett den i kjøleskapet til vårsola begynner å varme i mars-april.
Roar Solheim (20.02.2016)
katt angrepet av rovfugl
Jeg har en katt som for ett par uker siden ble angrepet av en fugl. Det var om natten, det er en stor hannkatt og den har blitt løftet etter en klo og fraktet av sted, uvist hvor langt da det kun ble da angrepet kun ble hørt, og sporene etter det ble sett dagen etter. Man kunne se to poter som er blitt dratt mot rekkverk på altan og det ble hørt et dunk, tenker fuglen ikke fikk katten høyt nok opp. Det ble hørt et skrik fra katten som forsvant.Når vi kom ut var de vekk.(Kattan kom tilbake med et klo hull tvers igjennom huden og kjemper nå for livet grunnet infeksjon) Nok om historien, men jeg lurer på hvilken fugl som kan ha tatt ham? Jeg har før reddet en anden katt fra hønsehauk på dagtid, men dette var på natten!
N.N (18.02.2016)
Svar:
Den mest sannsynlige fuglen som kunne tenkes å forsøke å fange en katt om natta, er en hubro.
Roar Solheim (20.02.2016)
Steinvender?
Hei, denne fuglen lå død på jordet vårt idag. Litt større enn en due, langt nebb. Har ikke sett en slik før.
B.W. (18.02.2016)
Svar:
Dette er en rugde.
Roar Solheim (20.02.2016)
hegre og kattugle?
Hei!
har hatt mye kattugle-aktivitet i området siste månedene, å har hengt opp kasse tid de. Mye skriking å har også sett ugla.
Men nå har jeg ikke hørt noe på lenge, å idag såg jeg en hegre lande i treet der kassa henger, å hegra har vært der før også.
har hegrekoloni litt lenger nede.
Vet du om hegra er en evt fiende av kattugla, kan det bli konflikter der, visst hegra har funne seg en reirplass å jaga vekk kattugla?
Synst det bare har blitt veldig stilt fra uglene.
A. (19.02.2016)
Svar:
Hegras nærvær skulle ikke bety noe for kattuglene. De spiser ikke ugler.
Roar Solheim (20.02.2016)
Rar fuglelyd
Vi har noen sjeldne morgener hørt noen rare lyder, og mener det må være fugl. Men denne lyden har jeg aldri hørt før. Dette er i Asker , Nesbru .
Jeg har lært mye om fugler gjennom selvstudier, men aldri hørt denne lyd.
Det er en slags blåsende lyd, som vibrerer innimellom. Ikke vanlig plystring.
Tenkte først på en bil som hadde problem m start, men det stemmer ikke helt:)
L.H. (19.02.2016)
Svar:
Vanskelig å si hva dette kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen alene, dessverre.
Roar Solheim (20.02.2016)
Spørsmål:
Kan jeg bruke matfett som jeg stekt berlinerboller i til å lage fuglemat med forskjellige gryn og nøtter i? Takknemlig for svar.hilsen Astrid G.
A.G. (13.02.2016)
Svar:
Ja, det skulle ikke være noe problem.
Roar Solheim (13.02.2016)
Er fuglen syk?
En enslig gråspurv er igjen på fuglematplassen hos oss. Tror det er en gråspurv, se bilde vedlagt. Den er ikke særlig skvetten, flytter seg bare når vi er helt i nærheten. Den ser ok ut, men hvorfor er den alene ? Før advent hadde vi 10-15 gråspurv og 4-5 kjøttmeiser her hver dag. Bor i by, og fôringsplassen er på terrassen ved sypresser i potte!
T.K. (13.02.2016)
Svar:
Ikke mulig å si hvorfor den er enslig, men den ser frisk og OK ut, så det er neppe grunn til å bekymre seg for fuglen.
Roar Solheim (13.02.2016)
Skjære
Satt forleden og studerte 2 skjærer som gikk omkring på plenen. Plenen var snøfri etter mildværet, men 3-4 minusgrader igjen de siste 2-3 dagene. De pikket med nebbet i bakken og fikk tydelig tak i noe spiselig. Hva kan det ha vært på denne tiden og under disse vær- og føreforholdene?
N.N (13.02.2016)
Svar:
Dessverre umulig å vite hva de kan ha funnet.
Roar Solheim (13.02.2016)
henge opp kasser
Hei!
Lurte på, har en skog ved kysten der det er stor mulighet for at det holder til en hubro/ eller to.
Kattugle er det også i området. planen var å henge opp kasse til kattugle i denne skogen, men er det noe vits i da det er hubro i området? da dette er en stor fryktet rovfugl.
Da er vel sjangsen mindre for at kattugla slår seg til der??
Hubroen har jeg sett der, men ikke kattugla, men har hørt den i et område et stykke vekk.
Mvh
A. (12.02.2016)
Svar:
Kattugla hekker helst inne i skog, mens hubroen jakter i åpent terreng. Derfor kan du godt henge opp kattuglekasser, men dersom uglene må jakte mye i åpent terreng, KAN de ende opp som hubromat. men det er noe de må leve med alle steder. Ellers er hønsehauken den viktigste predatoren som tar kattugler.
Roar Solheim (13.02.2016)
Kattugle-skrik
Hei!
Har kattugle-hannen også flere skrik/samme skrik som hunnen?
Utenom sitt vanlige uuh...uh-uh-uuuh, som en hører mest om kveld natt?
For jeg trodde jeg hadde hann å hunn her, for har hørt forskjellige skrik.
Men er nå litt i tvil. Har vært stille en del dager nå, men igår hørte jeg hannen igjen sitte å rope sitt vanlig rop utover natta.
G. (12.02.2016)
Svar:
Kattuglene har stor variasjon i ropene, spesielt når de to kjønnene kommuniserer ved bytteoverlevering og parring.
Roar Solheim (13.02.2016)
Bok over observasjonssteder
Jeg hørte det finnes en bok over observasjonssteder i Norge.Vet dere hva den heter?
K. (12.02.2016)
Svar:
Er i utlandet og har ikke boka for hånden. Gå inn på sidene til "Natur og fritid" og søk på fuglelokaliteter.
Roar Solheim (13.02.2016)
Havørn
Hei.Kan det være mulig att jeg så en havørn i Trysil? eller var det en kongeørn,lignet en havørn. På forhånd takk.
E.B. (12.02.2016)
Svar:
Absolutt mulig, selv om kongeørn er den arten som hekker enkelte steder i kommunen. Vi ser nå og da havørn rundt omkring i Hedmark.
Roar Solheim (13.02.2016)
Hva slags due?
Dette er vel en bydue, men synes den ligner veldig på en klippedue? Dette bildet er tatt på en gård, ca 1 mil fra nærmeste by. Synes det er litt rart at det er byduer ute på landet. Er det noen tydelig forskjell på bydue og klippedue som er veldig like hverandre?
L.H.N. (12.02.2016)
Svar:
Ja, de er veldig like, men den originale klippedua finnes ikke i Norge lenger, så dette er en bydue.
Roar Solheim (13.02.2016)
Min nevø i USA har knipset:
Er dette en fiskeørn eller? (håper jeg får frem bildet)?
N.N (12.02.2016)
Svar:
Nei, dette er et par hvithodehavørn . USAs nasjonalfugl ("Bald eagle").
Roar Solheim (13.02.2016)
Kva slags fugl er dette?
Denne fuglen fotograferte eg i plometreet på hytta i Folkestad i Fjaler kommune i 2014
O.R. (11.02.2016)
Svar:
Se endret svar. Tror det kan være en tornsanger, men litt vanskelig å se sikkert når siden ikke er synlig. Har heller ikke litteratur tilgjengelig, da svarer er i utlandet. Bladene på busken lurte meg, minnet om en middelhavsbusk (!).
Roar Solheim (11.02.2016)
Svartrødstjert?
Kan dette være en svartrødstjert, eller er det en annen art? Tatt i Orihuela, Spania 5. februar.
M. (11.02.2016)
Svar:
Ja, dette er en svartrødstjert hann. Flott bilde!
Roar Solheim (11.02.2016)
Hekkekasse for flaggspett
Jeg hadde besøk av en flaggsett som så ut til å lete etter egnet tre for reir. Men den sjekket på froske trær, så de var nok ikke kandidater. Tenkte om jeg kunne sette opp en hekkekasse for flaggspetten, men finner ikke noe om størrelsen på kassen og hullstørrelse.
Kan du gi meg info om det er lurt å sette opp slik kasse i spredt boligstrøk og størrelse på kasse.
K. (10.02.2016)
Svar:
Fordi spettene ikke pleier å hekke på nytt i gamle hull, men hakker nytt reirhull hvert år, er det uhyre sjeldent at spetter kan hekke i klasser. Tror flaggspett bare er funnet i fuglekasse en eneste gang. Det har derfor ikke noe for seg å prøve å lage hekkekasser for spetter. Men de kan gjerne overnatte i kassene om vinteren.
Roar Solheim (10.02.2016)
Kva slags fugl er dette?
O.R. (10.02.2016)
Svar:
Det spørs om det dreier seg om en tornsanger. Har dessverre ikke litteratur tilgjengelig, svarer er i utlandet.
Roar Solheim (10.02.2016)
Hvilken fugl
Sender deg et bilde til . Kanskje lettere å sjå der. Heipipelerke ...??? Eller skjære piplerker ? Var å beitet på et stort jorde. Men av å til opp å satt på lyslinje
H.A.H. (09.02.2016)
Svar:
Som sagt, skjærpiplerke (ikke skjærEpiplerke).
Roar Solheim (09.02.2016)
Er dette Heipipelerke
Hei. Klarer du å sjå hva fugl dette er. 4 stk Satt på en lyslinje. Men for for det meste å beitet nede på et stort jorde.
H.A.H. (09.02.2016)
Svar:
Dette er en skjærpiplerke.
Roar Solheim (09.02.2016)
hvilken fugl?
Midt i et orienteringsløp kom en fugl på størrelse litt stor trost og satte seg lydløst på en tørrkvist ved stamma på en stor gran, et par meter over bakken, 5 m fra meg. Gammel granskog iblandet løvskog i Brusdalen 2 mil øst for Ålesund. Den satt vannrett med hodet i linje med kroppen. Fargene var som det røde, brune og grå på en lavskrike men hele kroppen hadde slike farger. Pen, litt unselig fugl uten lyd. Satt stille slik til jeg løp videre. Lavskriken er ikke registrert her så det må være en annen, evt en med "fargefeil." Jeg klør meg i hodet, har ikke funnet denne fuglen i noen fuglebøker. Tenker nøtteskrike men den manglet de blå fjærene på vingekanten.
J.L. (09.02.2016)
Svar:
Tror nok at lavskrike er den mest sannsynlige arten ut i fra din beskrivelse. Utbredelsesoversikter er ikke alltid oppdaterte, så arten kan nok dukke opp nær Ålesund selv om dette ikke er kjent tidligere (er dessverre ikke så godt kjent med artens utbredelse at jeg kan se deg hvor nærmeste kjente funnsted er).
Roar Solheim (09.02.2016)
FUGLEMATER - "ADVARSEL"
Hei fuglevennen!
Vi trodde vi kjøpte en flott mater for solsikkekjerner på Plantasjen, men vi tok feil. (JULA har en liknende.) Det krever litt for mye for at den skal fungere. Kanskje det går med en stor bøtte over, med hull til småfuglene, men …..!
Den tåler ikke regn eller snø, knapt nok fuktig vær, før det pakker seg i åpningene og limer seg i utvendig ”skål”. Jeg har forstørret åpningene og ”støpt” føringer på innsiden. Disse skal hindre at kjernene setter seg fast innvendig mellom åpningene. I skiftende vær, slik som nå, må den tørkes nesten vær dag og det blir ingen kontinuitet for fuglene. Snorene holder skjærene unna. Tar gjerne imot et godt råd!
Vennlig hilsen!
P.O.S. (03.02.2016)
Svar:
Interessant erfaring. Dessverre er verken forautomater eller fuglefor i salg alltid optimalt. Jeg har egne forautomater inne i et forbur med tak over. Forburet har netting m ca 5 cm åpninger, slik at bare små fugler slipper inn, mens kråkefuglene holdes ute. Bølgeplasttak over hindrer en del regn og våt snø å lande på automatene, men er ikke fullsikkert, fordi nedbøren noen ganger blåser sideveis.
Roar Solheim (09.02.2016)
Fuglekasser i Oslo-park
Hei,
Dette gjelder Klosterenga Park i bydel Gamle Oslo. Venneforeningen har tenkt å gå til anskaffelse av fuglekasser for montering i Parken. Her vokser alm, bjerk, hestekastanje og syrinbusker. Området er på ca 66 dekar og består av et skyggefullt "skog"område og mer åpent lende. Det er observert 27 fuglearter i bjerkene, kfr vedlegg. Spm: Hvor mange kasser vil du totalt anbefale og hvor mange av hvilke slag? Er det trær som passer bedre enn andre? Hvor høyt skal kassene henge? Kan kassene males/beises? og ev i hvilke farger? Hvor raskt bør kassene monteres opp?
G.B. (08.02.2016)
Svar:
Sliter dessverre litt med dekar/hektar som arealforståelse, men jeg ville hengt småfuglkasser med 20-30 m mellom kassene - så kan dere selv regne ut hvor mange det er plass til. Det bør kunne være både meise-/fluesnapperkasser med 32 mm hull, stærkasser med ca 45 mm hull, og noen ugle-/kaie-/skogduekasser (ca 10 cm hull). Kassene kan gjerne beises i mørk farge - da varer de lenger (+ takpapp på taket). Småfuglkasser kan henges 2-3 m over bakken, bruk en kort stige. Større kasser ca 4-5 m over bakken.
Roar Solheim (09.02.2016)
Hærfuglens slektstilhørighet .
Det har skjedd mye på familie./ordener inndelinger den siste tiden . Tilhører Hærfugl(Upupa epops)fremdeles Råkefugler(Coraciiformes)eller den nyoppretta ordenen Bucerotiformes ? Hva er det norske navnet på Bucerotiformes ? Hvilke fagmiljøer følger Norge i slike spørmål ?
M.H. (08.02.2016)
Svar:
NOF har en egen fuglenavnkommite - de prøver å oppdatere endringer på norske arts-, slekts- og familienavn når systematikken endres. Kan dessverre ikke svare deg på spørsmålet, da svarer for tiden er utenlands uten tilgang til siste litteratur.
Roar Solheim (09.02.2016)
Skjærene skremmer bort småfuglene
Hei
Vi legger ut mat til alle fugler. Men vi opplever at de store fuglene skremmer bort de små. Nå har vi hengt opp mat i trær som er lite tilgjengelig for de større fuglene. Vi hadde småfugl en liten stund og vi vet at de er i nærhetene, men det virker som at de ikke tørr å nærme seg treet i hagen. Vi har hengt opp to beholdere med solsikkefrø og en kokosnøtt fylt med litt ekstra fett og nøtter.
Til de store fuglene legger vi ut brødskiver som vi kaster opp på garasjetaket. De spiser dessuten også av et stativ som vi har satt opp på veggen på garasjen. Stativet fyller vi med solsikkefrø.
Hva skal vi gjøre for å få tilbake de små fuglene?
Hilsen Sidsel
S. (08.02.2016)
Svar:
Dere må lage et forbur som forautomatene kan være inne i, slik at bare småfuglene slipper inn, mens skjærene må nøye seg med maten som faller på bakken. Se PDF av Fuglevennens høstnummer fra 2007 - Du finner dem på Fuglevennsidene.
Roar Solheim (09.02.2016)
Fasan
Hei! Jeg takker for svar angående fasan uten halefjær, og sender en video av en spesiell opplevelse med nevnte fasan og hans "overmann ",virker det som! Er dette en slags markering av makt mellom disse to?
Med vennlig hilsen Hege Cecilie Olafsen
H.O. (08.02.2016)
Svar:
Dette ser absolutt ut som at hannen med stjert er ute og markerer dominans overfor stakkaren som har mistet stjerten.
Roar Solheim (09.02.2016)
Gråhegrekoloni
Hei!
Vet du om noen gråhegerkolonier i Rogaland? Er disse ved havet, eller inne i landet?
N.N (08.02.2016)
Svar:
Dessverre - dette er for lokalt til at jeg kan gi deg svar. Du må prøve å finne lokale fuglefolk og spørre dem.
Roar Solheim (09.02.2016)
Havhest
Hvordan får havhesten tak i maten sin?
Hilsen ei jente som trenger et ordentlig svar!😁
J. (08.02.2016)
Svar:
Den tar fisk og krepsdyr , enten fra havoverflaten, eller ved å dykke etter dem. De spiser også gjerne utspylt fiskeavfall fra fiskefartøyer.
Roar Solheim (09.02.2016)
skjærer
Bruker skjærer samme reir flere ganger?
Har et skjærereir i hagen(!) og der har to skjærer hatt tilhold/besøkt hele vinter'n! Er det ungene som er her, eller... Nå holder de på å flikke på reiret!
S.K. (09.02.2016)
Svar:
Ja. Skjærer kan bruke samme reir gjennom mange år, og de utvider og bygger på det år for år. Kanskje brukes det av flere generasjoner ettersom årene går.
Roar Solheim (09.02.2016)
Sommerfugler
Hei vi fant en sommerfugl den 6.2.16 og jeg lurer på hva den spiser for jeg er litt redd at den dør. Kunne dere gi meg noen tips?
V.P. (08.02.2016)
Svar:
Voksne sommerfugler spiser nektar, så du kan forsøke sukkervann eller utvannet honning.
Roar Solheim (09.02.2016)
Spor etter fugl
Vet du hvilken fugl dette sporet er etter?
N.N (08.02.2016)
Svar:
Selv om det ligger en gjenstand ved siden av sporet, så er ikke den noe med kjent eller standard størrelse. Derfor ikke helt lett å se hvor stort sporet er, men formen er typisk spurvefuglspor. Tipper det er en eller annen kråkefugl.
Roar Solheim (09.02.2016)
Snøspurv
Hei. Jeg så en fugl som ligner på snøspurv på fuglebrettet i går. Jeg fikk dessverre ikke tatt bilde, men den ligner veldig. Liten, mye kvitt. Har aldri sett slik her. Den pleier ikke å vere på våre kanter? Fitjar - vestlandet.
M.Y. (09.02.2016)
Svar:
Vanskelig å si uten bilde. Snøspurv er ikke en art som bruker å besøke forplasser, men en kan ikke utelukke det fullstendig heller.
Roar Solheim (09.02.2016)
Grågås
Hei,
Jeg lurer på om grågåsa kan ha oransje bein, eller om dette kan dreie seg om en krysning, f. eks med svanegås? Den virket kraftigere og noe høyere enn de andre grågjessene, og beina var tykkere. Bildet er fra Vestfold, mars 2015.
N.N (07.02.2016)
Svar:
I følge gåsekjennere skal ikke grågås ha oransje bein, så det er spørsmål om dette er en rømt tmfugl som har blandet seg med grågjessene.
Roar Solheim (09.02.2016)
Hvit and
Eg såg denne hvite anda i Stockholm sammen med stokkender, svaner sothöner og toppender. Er det ei hvit stokkand?
Å.Ö. (07.02.2016)
Svar:
Ja, det er en hvit "stokkand". Trolig er det en rømt tamfugl, som har stokkand som aner.
Roar Solheim (07.02.2016)
Færre fugler på foringsplassen
Vi har foret fugler i mange år. Det har minket med fugler hos oss. Gjelder dette overalt, eller er det bare her?
A.M.R.A. (07.02.2016)
Svar:
Mange har rapportert lignende i vinter. Når oppsummeringen av hagefugltellingene er over, vil vi kanskje se bedre om dette er en utvikling over hele landet.
Roar Solheim (07.02.2016)
Hvilken fugl er dette
Jeg tror dette er en MUSVÅK stemmer det, jeg fotograferte den 26.01.2012 på trones i Namsskogan. Den hadde vært der noen dager men forsvant etter at jeg tok bilde.
Jeg viste ikke om muligheten for å få svar på spørsmål om artsbestemmelse den gang. Jeg kom på det i kveld og fant bilde på en gamlere PC.
T.A.H. (07.02.2016)
Svar:
Nei, dette er en kongeørn. Den har fått en del mørke tverrstriper i en del av vingefjærene, så den har vært gjennom noen fjærskifter, Trolig er den omkring 4-6 år gammel. Når den er helt utvokst, har den ikke lenger noe hvitt i vingene eller stjerten.
Roar Solheim (07.02.2016)