Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 043 til 31 092 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål
Skulle gjerne ha oppskrift av rugekasse til låvesvale
H.K.E. (16.03.2016)
Svar:
Låvesvaler bygger egne reir oppå et fundament, oftest på bjelker inne i låver og uthus. Derfor kan du sette opp en liten "plattform" oppunder tak eller takutspring. Den trenger ikke være større enn ca 10 x 10 cm.
Roar Solheim (26.03.2016)
hagefugl (pluss/minus størrelse stær) med rødt nebb
En slik ble sett på Halhjem ved Bergen i formiddag. Den gikk på bakken under en kotoneaster
Hva slags fugl var det jeg så?
R.H.O.I.H. (17.03.2016)
Svar:
Det er ingen stærestore fugler som holder seg i Norge om vinteren som har rødt nebb. Derimot har voksne svarttrost hanner oransjegult nebb. Eneste fugl med tydelig rødt nebb er en tjeld, men den er mye større enn en stær. Derfor klarer jeg ikke å finne fram til hva du kan ha sett, dessverre.
Roar Solheim (26.03.2016)
Spørsmål:
Finnes det Storlom eller Smålom i Hardanger/Voss?
S. (18.03.2016)
Svar:
Jeg er ikke lokalkjent nok til å si om artene finnes på Voss, men begge arter er registrert som hekkefugler flere steder i Hordaland. Du finner utbredelseskart på NOFs hjemmesider (birdlife.no - fuglekunnskap - norske fugler - søk på art).
Roar Solheim (26.03.2016)
alke
hvor overvintrer alker
O. (18.03.2016)
Svar:
Alker overvintrer langs kysten av det meste av Nord-Europa. Ungfugler trekker som regel lenger vekk fra hekkekoloniene hvor de er født enn sine foreldre.
Roar Solheim (26.03.2016)
Stilits på Ulsberg I Rennebu
Hei.For første gang kom det ein stilits på foringsplassen her på Ulsberg.Den 23.mars kom den vakre fuglen innom.Hvor vanlig er det å se denne her? 450 m.o.h.den var innom 2 ganger,så var den borte.
E.H.S. (26.03.2016)
Svar:
Jeg kan ikke si hvor vanlig eller sjelden stillitsen er på ditt sted, men bare legge til at arten har økt markant i forekomst og utbredelse de seneste årene. Stillits blir nå og da sett på forplasser og rapporteres fra hele Sør-Norge, av og til også lenger nord.
Roar Solheim (26.03.2016)
Grønnsisik
Hei. Har hatt grønnsisik i Hagen i år. Nå har jeg funnet 6 døde grønnsisiker. Har du en formening hva som har skjedd? Jeg forer med solsikefrø hele vinteren og noe brød. Har mange andre arter på foring men ikke funnet andre enn døde grønnsisiker
J.O.K. (26.03.2016)
Svar:
Det tyder på at grønnsisikene er rammet av en eller annen sykdom. For noen år siden ble spesielt grønnfink rammet av en sykdom kalt gulknop, men de ser ut til å være på vei opp igjen i antall. Kanskje er dette en sykdom som spesielt rammer grønnsisikene. Døde fugler bør fryses og etterhvert leveres til Veterinærinstituttets viltseksjon for undersøkelse.
Roar Solheim (26.03.2016)
Spørsmål:
avføring til ørn hvordan ser den ut
N.N (26.03.2016)
Svar:
Ørneekskrementer skiller seg ikke fra avføring fra andre rovfugler - det er som regel en hvit skittstråle som legger seg lik malingsstriper eller klatter på underlaget.
Roar Solheim (26.03.2016)
Svartspett?
Har i de siste sett flere tilfeller av dype spor og innhogg i strestammer, røtter.
Kan dette være Svartspett?
T.H.Å. (25.03.2016)
Svar:
Ja, dette er sportegn etter svartspett som har hakket seg inn etter stokkmaur.
Roar Solheim (25.03.2016)
Hvilken fugl. Ørn eller ugle
Tok dette bildet på lang avstand. Brennvidde 600. Pluss at eg har somet den inn i et billedprogram i tillegg. Bildet er tatt langt vest i havgapet. Det er en del havørn i området.
H.H. (25.03.2016)
Svar:
Bildet er dessverre av så dårlig kvalitet at det er vanskelig å se hva dette kan være. Men ved å gjøre det mørkere og forstørre, så ser det mest ut som ansikt på en ugle, uvisst hvilken art.
Roar Solheim (25.03.2016)
spor
Hvem kan jeg spørre vedr. dyrespor?
SE vedlagt bilde
T.H.Å. (25.03.2016)
Svar:
Dette er fotspor av et hundedyr, men det er umulig å si hvilket ut i fra dette bildet. Rødrev eller tamhund av ett eller annet slag er sannsynlige arter.
Roar Solheim (25.03.2016)
Grønnsisik
Hei! Vi fant en grønnsisik på Tur. Den satt midt i stien, og ville ikke flytte seg før jeg holdt på å tråkke på den. Det var først da vi så fulgen. Vi merket at det var noe rart med den, som om den var skadet eller noe sånt. Men vi gjorde ikke noe, og gikk videre. På veien hjem igjen, på akkurat det samme stedet, satt fulgen midt i stien og den flytta seg ikke før jeg holdt på å tråkke på den igjen. Vi tok med den hjem, siden den virket skadet. Men den klarer jo å fly, så vi vet ikke om det er noe annet som er galt? Siden den ikke flyttet seg eller fløy vekk fra oss før foten min var over hodet på den, og til og med da flyttet den seg bare til siden av stien i grøfta isteden for å fly langt vekk, som andre fugler ville gjort.
M. (25.03.2016)
Svar:
Den kan være syk, eller skadet uten at du kan se dette. Hold den i en pappeske eller et bur noen dager, gi den tilgang til vann og mat (små frø, skall-løse solsikkefrø, brødsmuler eller lignende), og se om den kommer seg igjen.
Roar Solheim (25.03.2016)
Trekk Oslo - Cape Town og tilbake
Hei, fant ikke det jeg lurte på i den andre spørsmålene her.
...Det er kanskje litt vel spesifikt og vite hvilke byer fuglene trekker til og fra? i så fall kan vi si Norge og Sør Afrika. Jeg lurer på hvilke type fugler som drar nedover, når og når de kommer tilbake?
Også lurer jeg på om Sør Afrikanske fugler kommer til Norge noen gang?
M.M.K. (24.03.2016)
Svar:
Låvesvaler har Sør-Afrika som vinterområde, og siden de tilbringer mer tid i Afrika enn i Norge, er de egentlig Afrikanske fugler som flyr til oss for å hekke.
Roar Solheim (24.03.2016)
Kraniet
På påsketur fant vi et kraniet som vi lurer på om kan være fra ugle?
C. (24.03.2016)
Svar:
Dette er ikke et kranie, men et bekkenbein fra et pattedyr.
Roar Solheim (24.03.2016)
Ang. Meiskasser uten fugl i.
De bør ikke henge for høyt! Best rundt 3m fra bakken.
Det bør ikke være for kort avstand fra hull ned til bunnplate. La åpningen vende mot nærmeste hus gårdsplass. Med en normal størrelse er det best å lage hullet helt oppunder takutstikk. Ikke males innvendig, eller bruke kunstmateriale.
N.N (24.03.2016)
Svar:
Fuglekasser bør lages av treverk. Tror ikke noen har undersøkt om høyde over bakken gjør utslag på bruksfrekvens av meisekasser.
Roar Solheim (24.03.2016)
åpent hull i fjordisen rett over utløp for renset kloakk hvor kråka koser seg
Hei! Innerst i Sagfjorden i Salangen kommune i Sør-Troms fryser fjordisen til når det kommer en kuldeperiode. Omlag 150 meter fra land utenfor Sjøvegan, rett over utløpet for en rensa kloakk er det et åpent hull i isen, ca. 10 m i diameter, og der storkoser kråkene seg i iskanten nå i marssola. Det ser ut som de spiser noe som kommer opp på isen. Har dere noe forklaring?
K.B.H. (24.03.2016)
Svar:
Nei, ikke annet enn at noe som kråkene kan fordøye kommer ut med kloakken. Kråker er altetere, og kan spise nesten hva det skal være.
Roar Solheim (24.03.2016)
Funnet fjær
Vi fant 19.3.2016 en fjær i fjæra på Fjærholmen, Nøtterøy, Vestfold. Fjæra er ca 6 cm lang. Går det an å finne ut hvilken fugl som hadde denne?
M.F. (24.03.2016)
Svar:
Dette ser mest ut som en kroppsfjær fra en ærfugl hunn.
Roar Solheim (24.03.2016)
Navigering i skyer
Finnes det fugler som flyr i, og er i stand til å navigere i skyer uten synet til hjelp?
T. (19.03.2016)
Svar:
Ja, det gjør det, men jeg kan ikke si hvilke arter som eventuelt kan eller ikke kan dette.
Roar Solheim (23.03.2016)
Svart og hvit dykker
Hei ! Så i Grinidammen en enslig dykkender lite and (?) Den var skarpt svart og hvit - ingen hodepryd. Den var svart over ryggen og under, sort, spist nebb. Hvit i sidene. (Og i kinn ?) Den var lenge under vann. Så ingen andre ex. Hva var det jeg så ?
A.T. (19.03.2016)
Svar:
Vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen, men ensfarget sort og hvit passer best på dykkender som kvinand eller toppand.
Roar Solheim (23.03.2016)
reirkasse
har du mål på reirkasse til stokkand
N.N (17.03.2016)
Svar:
Stokkand bygger reir på bakken, så de kan man ikke lage kasser til.
Roar Solheim (23.03.2016)
Jernspurv
Hvor trekker jernspurven på vinteren?
Når kommer den til landet igjen?
E. (19.03.2016)
Svar:
Jernspurven overvintrer i Europa nord for Middelhavet. De første bruker å komme til Østlandet tidlig i april.
Roar Solheim (23.03.2016)
fuglekasse
ett spørsmål til om fuglekasse med kamera. Den er plassert like ved der vi mater småfugl om vinteren. Jeg har tenkt at en bør avslutte matingen i god tid før det er tid for å bygge reir. Når vil dere anbefale at en avslutter?
T.H. (21.03.2016)
Svar:
Mating av fuglene kan du holde på med så lenge du selv ønsker. Hvis hekkefugler får ekstra tilgang på fuglefor under ungeperioden, får de mer tid til å lete etter larver og insekter til ungene.
Roar Solheim (23.03.2016)
Fugleforsvinning
Jeg har i lengre tid hatt masse fugler på foringsplassen, men nå har alle forsvunnet. De har vært borte i ca 14 dager. Ikke en eneste fugl er observert. Jeg har sett en spurvehauk her. Kan den ha skremt dem slik at de blir borte over lengre tid? Dette har aldri skjedd før, og jeg synes dette er merkelig. Håper på et godt svar.
S.L. (21.03.2016)
Svar:
Nei. Fuglene forsvinner neppe på grunn av en spurvehauk. Derimot er det sannsynlig at de har trukket ut i skogen for å lete etter annen mat når snøen smelter vekk fra bakken.
Roar Solheim (23.03.2016)
Ravn rar atferd..
Hei
Var på fjelltur i går, var utføre hytta da to ravner kom flygende over oss. Jeg skulle vise datteren min på 6mnd fuglene, og pekte opp på ravnen. Den ene ravnen snudde å kom flyvende mot oss da den plutselig snudde seg på ryggen og slo vingene inntil kroppen, fulgt med en metallisk plinge lyd før den snudde seg igjen. Dette gjorde den to ganger etterverandre. Etter på fløy det å satte seg på en fjelltopp. Er dette en normal og kjent atferd?
J.K. (21.03.2016)
Svar:
Ja, dette er en del av ravnenes fluktspill om våren. De er fantastiske luftakrobater.
Roar Solheim (23.03.2016)
spurvehauk hann?
Denne typen har sørget for lite fugl på brettet de siste dagene med sin tilstedeværelse. Er dette en spurvehauk hann?
N.N (21.03.2016)
Svar:
Ja, dette er en spurvehauk hann. Gratulerer med et sjeldent og flott fluktbilde!
Roar Solheim (23.03.2016)
Spørsmål:
Stemmer det, slik jeg leste på engelsk wikipedia, at svarttrosten er monogam - og lever i parforhold livet ut? Vi har en hanfugl som har kommet alene trekkende til oss tre år på rad. Men hva med hunnen - kommer hun senere, eller stemmer det ikke at svarttrosten er monogam?
Mvh Kjetil Nilsen
K.N. (21.03.2016)
Svar:
Nei, de lever IKKE sammen i par livet ut. Svarttrostene holder bare sammen i hekketiden, og finner som regel en ny make neste år.
Roar Solheim (23.03.2016)
Flaggspett hakker på metall
Hei, hvorfor hakker hakkespetter ofte på metallet på lyktestolper? Vi gikk tur med barnehagen og da barna lurte på hvorfor, kunne jeg ikke gi et godt svar på det. Trenger derfor hjelp!
C.R. (21.03.2016)
Svar:
Når de hakker på metall, gir det veldig god ressonnans og kraftig lyd - det er denne måten spettene "synger" på.
Roar Solheim (23.03.2016)
Perleuglekasse
Jeg hadde tenkt til å henge opp en perleuglekasse i et hogstfelt like ved hytta mi, men jeg er litt skeptisk til det fordi jeg har 8 småfuglkasser i trærne rundt hytta og da kan perleugla jakte i området. Det som hadde vært dumt var hvis perleugla tok foreldre fra småfuglkassene. Lønner det seg å henge opp uglekasse like ved 8 fuglekasser? Har du noen erfaring med sånt? Pleier perleugla å jakte over et stort område?
K. (21.03.2016)
Svar:
Nei, dette trenger du ikke å engste deg for. Perleuglene er primært musejegere, og dersom de tar fugl, er det som regel trostunger i åpne reir.
Roar Solheim (23.03.2016)
Kan skjærer bli aggressive hvis vi kommer nær reiret?
Et skjærepar bygger reir i epletreet vårt, og i utgangspunktet synes både vi voksne og barna det er spennende. Men kan skjæra bli aggressiv for å forsvare ungene sine når den tid kommer - slik for eksempel måker blir? Hvis barna ikke kan leke under treet, bør vi kanskje heller ødelegge reiret før det blir ferdig. Reiret er 2,5-3 meter over bakken. Jeg er for øvrig klar over at skjæreunger bråker, men det kan vi nok leve med.
Y.B.H. (22.03.2016)
Svar:
Ikke annet enn at de nok vil kjefte og skrike kraftig dersom dere går nær reiret.
Roar Solheim (23.03.2016)
Hønsefugl
Hei
Vi så to brunspettete hønsefugler som fløy frå et buskas ved en skogsvei til trær på andre sida. Jeg vet ikke om de satte seg i trærne, mest furu og bjørk, ganske tett skog, i midtre Telemark. De lagde mye lyd med kroppen da de var på vei ut av buskaset, men ingen rop/sang av noe slag, de var helt stille.
N.N (21.03.2016)
Svar:
Dette KAN ha vært to jerper, men beskrivelsen er for mangelfull til at en kan si noe sikkert om art.
Roar Solheim (23.03.2016)
Ugler i Vestfold eller telemark
Hi
Hvor kan mann se ugler i Vestfold og Telemark ?
M. (22.03.2016)
Svar:
Det er det umulig å spesifisere nærmere, for ulike uglearter kan du støte på nær sagt over alt.
Roar Solheim (23.03.2016)
Rugde?
Dessverre død. Funnet i et kratt ved ei eng nær boligområde i Stavanger. Har ikke sett denne arten her før. Ligner på rugde, men mindre? Denne er ca 23 cm. Ligner også fjellmyrsnipa i fugleboka vår, men sånt finnes ikke her i Stavanger. Kan den ha dødd under trekk?
F.B. (23.03.2016)
Svar:
Dette er en rugde. Mange forsøker å overvintre nær kysten i Rogaland og Agder, og når det blir kaldt og snø, dør mange av dem, dessverre.
Roar Solheim (23.03.2016)
Sangsvane
Hei!
Kan det være Sangsvaner som hekker på kiseskjærene i Mjøsa? Når legger de egg?
I. (23.03.2016)
Svar:
Nei, det er nok typisk knoppsvanereirplass. Sangsvanene hekker i mindre skogstjern og myrtjern.
Roar Solheim (23.03.2016)
Dvergstokkand?
Jeg var ute og gikk en tur i Frognerparken i dag (23.03.16) da jeg så en veldig liten stokkand. Den var omtrent halvparten så stor som de andre stokkendene rundt og så ut til å være hunkjønn. Det var ingen andre stokkender i nærheten med samme størrelse. Jeg fikk ikke et veldig godt bilde, men det er da noe. Det er selvfølgelig hu lille litt over midten jeg sikter til. Hva kan det være for noe?
T. (23.03.2016)
Svar:
Det er ikke en stokkand, men en krikkand hunn. Den er merkbart mindre enn stokkand.
Roar Solheim (23.03.2016)
Sjekke kasser
Heisann! Jeg vet det ikke er tid å sjekke kassene enda, men vet du sånn cirka når det er fint å sjekke tårnfalkkasser, kaiekasser, kattuglekasser og kvinandkasser?
N.N (20.03.2016)
Svar:
I begynnelsen av mai kan du nok sjekke. Har fuglene egg, så begrens visitten til høyst et par minutter.
Roar Solheim (21.03.2016)
Tyggegummi farlig for fugler?
Hei!
Det har i noen år blitt delt et bilde av en fugl som sitter fast i noe tyggegummi og med advarselen om å ikke kaste det på bakken da fugler dør av det. Denne ble avvist som myte. Nå har det dukket opp et nytt bilde, men som da ikke ser like skremmende ut. Men like fullt er advarsselen der. Forstå meg rett, jeg er helt for at alt søppel skal kastes i søppelbøtten, men er det slik at fugler dør av tyggegummi noen har kastet på bakken? Bilde jeg sender ved er bilde det er snakk om og det er visst nok tatt ved Værnes for kort tid siden.
S.Ø.J. (21.03.2016)
Svar:
Se svar på spørsmålsdelen med bilde.
Roar Solheim (21.03.2016)
Tyggegummi farlig for fugler?
Hei igjen!
Jeg spurte om tyggegummi var farlig for fugl, men glemte selvsagt å legge ved bilde.
Bilde er tatt ved Værnes lufthavn for kort tid siden.
(jeg er ikke fotografen)
S.Ø.J. (21.03.2016)
Svar:
Dette er en kaie som ser ut til å ha fått tyggegummi på nebbet. Fugl klarer vanligvis å rense nebbet med å dra det langs en gren eller lignende. Selv om tyggegummi er klissete, vil jeg tro at en kaie eller annen kråkefugl vil kunne klare å få dette vekk igjen etter en stund. At fugler skulle bli sittende fast i tyggegummi, tror jeg det ikke finnes noe dokumentasjon på.
Roar Solheim (21.03.2016)
Hvilken fugl er dette
Hvilken fugl er dette. Størrelse med en trost, hurtigere flyvemønster og lengre, spissere nebb enn trost.
G.K. (20.03.2016)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (20.03.2016)
Hvor er fuglene
Bor i skogen i Lier, 350 moh. Vi har alltid meiser som spiser nøtter hos, og det må fylles på nøtter hver dag. Forrige uke var vi bortreist og glemte våre plikter, og nå er fuglene søkk borte, sel etter 4 dager med fristende full mater.Til og med skjærene har forlatt iss, de pleiet alltid å henge her. Hva skjer?
P.N. (19.03.2016)
Svar:
Trolig er det snøsmeltingen som blottlegger stadig nye bakkearealer hvor fuglene kan finne annen næring.
Roar Solheim (20.03.2016)
Vedrørende fuglekasse til toppmeis
Fant en studie der det ble lagd fuglekasser spesielt for toppmeis.
Indre bunnmål: 8 cm i bredden, 12cm i dybden, 25 cm i høyden og med 3,3 cm inngangshull.
Fylt opp med flis så den kan grave ut hullet selv.
http://www.conservationevidence.com/individual-study/88
L.M.J.G. (19.03.2016)
Svar:
Det er likevel ikke enkelt å få toppmeisen i kasse, for det er ikke de eksakte målene på en kasse som gjør utslaget.
Roar Solheim (20.03.2016)
Småfuglene.
Kan spurver , svaler ol svømme/ flyte på vannet ?
D.S. (19.03.2016)
Svar:
De flyter dersom de havner i vannet, og de kan svømme eller bakse seg inn til land. Noen ganger klarer de å lette fra vannflaten dersom de ikke har blitt for våte.
Roar Solheim (20.03.2016)
fugleolokking
Hei,
I forrige uke var jeg mye i marka og det var enormt med fugler og fuglesang som det er om våren. Jeg så fossekall, stjertmeis, flaggspett, gulspurv bl a. Jeg plystret tilbake g opplevde at fuglene kom veldig nær. Er det sånn at man kan lokke fuglene til seg ved og plystre og etterligne deres lyd? Har ikke opplevd det før så le litt overrasket og det var gøy og ha en "dialog". Stjertmeise fulgte etter meg langs veien jeg gikk, mens vi sang/plystret til hverandre. Har jo hørt om folk som er veldig dyktige på å etterligne fugler, og da kan jeg forstå det. Men jeg er ikke proff, syns bare det er gøy og ekstra flott å få fuglene så nære innpå.
M. (20.03.2016)
Svar:
Fugler kan ofte la seg lokke til lyd, enten man klarer å herme sangen eller spiller av et lydopptak. Vårsang vil kunne utfordre andre hanner slik at de kommer for å jage vekk en konkurrent, mens lokkelyder kan trekke f. eks. en fugleflokk nærmere.
Roar Solheim (20.03.2016)
fuglekasse og lysforhold
Hei vi har en fuglekasse med kamera som vi fikk kjøttmeisfamilie i i 2013. I de to siste årene ble det desvserre ingen. Kassen har to glassspalter øverst muligens pga. kameraet. Burde det helst ha vært mørkt inni kassen? Det går ann å maskere slik at det blir mørkere.
mvh tordis hoem
M.T.H. (20.03.2016)
Svar:
Det kan lønne seg å maskere av når fuglene etablerer seg, og først ta vekk maskeringen når de har lagt seg til å ruge. Det kan kanskje øke muligheten for at fuglene aksepterer hekkeplassen.
Roar Solheim (20.03.2016)
Sanglerke, hann eller hunn?
Ser at den ene har en topp på hodet. Er det en hann?
N.N (20.03.2016)
Svar:
Du ser ikke forskjell på kjønnene hos sanglerke, men siden fuglene kan reise eller legge ned hodefjærene, kan det være forskjell på hvordan de enkelte fuglene til ethvert tidspunkt fortoner seg.
Roar Solheim (20.03.2016)
Tåler fuglene kunstgjødsel
Hei, vi har gjødslet plenen med blåkorn. Samtidig faller det fuglefor ned fra fuglehuset. Klarer fuglene å skille mellom for og gjødsel? Tåler de blåkorn hvis de får i seg det?
G.K. (20.03.2016)
Svar:
Jeg tipper at fuglene enkelt kan skille mellom mat og gjødselkorn, men vet dessverre ikke om det har noen negativ innvirkning dersom en fugl skulle få slikt i seg.
Roar Solheim (20.03.2016)
Hva slags fugl?
I januar/februar var jeg på skitur og krysset et vann og stoppet ved en liten "øy" i vannet. Her er det endel store trær og jeg stoppet i sola og tok fram matpakken. Idet jeg åpner matpapiret feier en fugl mot meg og nesten sneier papiret. Det gikk veldig fort, men la merke til at den var rød på hodet. Ellers var den spraglete. Jeg kikket i fuglebok da jeg kom hjem og den eneste jeg syns lignet var GRÅSISIK. Men jeg syns den jeg så var mer tydelig i den spraglete drakten, mer definert mørkt mønster. Kan sisiken være ulik mht styrken på fargen?
Jeg bor i Asker og så fuglen her.
M. (20.03.2016)
Svar:
Gråsisik varierer mye i farger og intensitet, så det er ikke sikkert at du finner nøyaktig lik gjengivelse av alle varianter i en fuglebok.
Roar Solheim (20.03.2016)
Uglekasser
Må man rense/tømme uglekasser for rester etter hekkingen? Hvis det har bodd kvinand der, må man ta ut alle dunene?
K. (20.03.2016)
Svar:
Det lønner seg å rense ut alle slags kasser, og å fylle på ny flis i store kasser. Da ser du nemlig lettere om noen har brukt eller besøkt kassa.
Roar Solheim (20.03.2016)
Bytte av reirmasse
Leser at man skal ta bort gammelt reirmateriale,men ta vare på det øverste laget- mitt spørsmål er : dersom fuglekassen er ny og det er første året der er reir - skal det bare ligge til neste år?
S.T. (20.03.2016)
Svar:
Nei. Fuglekasser bør man rense på høsten slik at de er tomme FØR neste vår.
Roar Solheim (20.03.2016)
Blåmeisen
Hei
Hvis det er så at Blåmeisen legger 2 kull kan den da legge fra April til mai og fra mai til juni
N.N (18.03.2016)
Svar:
Blåmeis kan legge egg i overgangen april-mai. Da legger den neppe neste kull før sent i juni.
Roar Solheim (18.03.2016)
Hvilken fugl er dette?
Hei. Hørte en fin fuglesang jeg ikke har hørt før. Vet dere hvilken fugl dette er?
Mvh
Geir M. Tveit
G.M.T. (16.03.2016)
Svar:
Nei, denne tar jeg ikke umiddelbart, men det høres ut som en fugl som har sterkt avvikende sang. Kanskje kan det være en meis med veldig uvanlig sangstrofe.
Roar Solheim (18.03.2016)
Rakettlyd
Ser det har vore spørt om noko slikt før og då er det nevnt varselrop frå ugle om hausten. Vel dette er om våren (16. Mars) på nordvestlandet i Vågsøy kommune. Eg har høyrt denne lyden i fleire veker. Det høyres akkurat ut som ein hylar (rakett) uten smellet :-). Lyden startar høgt og går nedover. Idag høyrde eg den for fyrste gong i 17 tida då sola skein frå klar himmel og ei god stund før den gjekk ned. Sidan har eg høyrt den kansje 10 gongar (klokka er no 21:30). Det virkar som lyden alltid kjem frå same plassen, at den ikkje flyttar på seg, men det er så lenge mellom kvar gong at det ikkje er greit i finne ut akkurat kvar den kjem frå.
K.O.M. (16.03.2016)
Svar:
Dette høres ut som at det kan være rope fra en hønsehauk eller våk - de kan lage slike fallende, plystrelignende rop.
Roar Solheim (18.03.2016)