Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 264 til 31 313 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl?
Klarer dere å se hvilken fugl dette er?
M. (03.04.2016)
Svar:
Det er en piplerke, men bildet er ikke godt nok til at jeg klarer å se hvilken art det kan være.
Roar Solheim (03.04.2016)
Hvilken and er dette
Hvilken and er dette fotografert ved Svartnesset mellom Hommelvik og Muruvik i ettermiddag. en større flokk lettet og fløy i retning Skatval
T.A.H. (03.04.2016)
Svar:
Dette er to haveller.
Roar Solheim (03.04.2016)
Vet ikke hvilke fugl dette er
Vi var ute å gikk tur i Larvik da vi kom over denne fuglen. Vi vet ikke hvilke fugl det er. Det ligner en hønse fugl.
S.T. (03.04.2016)
Svar:
Fuglen er en rømt (tam) hønsefugl med avvikende hvit fjærdrakt. Vi er ikke sikre på hvilke arter som er opphavet.
Frode Falkenberg (03.04.2016)
Kasse til kvinand
Hei. Vi tenker å lage kvinand kasse idag. Ser det står at man skal ha sagflis i bunnen, og at noen bruker morkent tre man finner i naturen. Regner med jeg må samle inn dette og tørke det først? Er vel ikke bra å legge i fuktig sagflis? Eller tørker det greit i kassa? Har sagmugg også tilgjengelig, men den er veldig fin. Kan den brukes? Feks fin sagmugg i bunnen og litt grovere øverst?
A. (03.04.2016)
Svar:
Det går helt fint å ta en råtten, stående trestubbe som du finner ute i skogen og smuldre den mellom hendene. Den trenger ikke å være helt tørr, for treflisene tørker opp inne i fuglekassa når solvarmen begynner å virke.
Roar Solheim (03.04.2016)
Trist fugletitter
Hva kan årsaken til at fuglene ikke kommer til matstasjonen mer. Vi hadde et mylder av allskens sorter fugler som kom. Det er et alternativ av alt. Til og med hakkespetten var på besøk hver dag. Dem ble så tam at dem brydde seg ikke om hunden vår vandret under dem. Dattera var her i vinterferien med to store hunder. Kan det være årsaken?
B.G. (03.04.2016)
Svar:
Nei, men utover våren forsvinner mange av forplassfuglene, enten for å lete etter hekketerritorier, eller for å søke etter annen kost som de finner når snøen smelter.
Roar Solheim (03.04.2016)
Ekskresjonssystemet hos struts
Hvordan er ekskresjonssystemet hos struts? De har urinblære som samler opp urinsyre, men har de også urinrør som brukes til å urinere?
N.N (03.04.2016)
Svar:
Fuglefysiologi må du nesten spørre veterinærer om.
Roar Solheim (03.04.2016)
Vendehals
Hadde i dag en vendehals i hagen.Dette må være veldig tidlig.Har også observert en spurveugle som satt i toppen av en gran og lokket her i lyngdal
T.E. (03.04.2016)
Svar:
Jeg håper du SÅ vendehalsen, for lyden er ofte forvirrende lik lyden fra dvergspett, og jeg har selv blitt lurt flere ganger. 3. april er 2-3 uker tidligere enn vanlig ankomsttid for vendehals på våre kanter av landet, men likevel ikke umulig. Flere fenologiske hendelser ser ut til å inntreffe tidlig i år.
Roar Solheim (03.04.2016)
Musvåk
Stemmer det at musvåker tar mye hoggorm?
T. (03.04.2016)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke hvor mange de tar, men det stemmer at musvåk regelmessig tar slanger, både hoggorm og buorm. Eksperimenter med hoggormmodeller som enten var helt mørke, eller hadde kamuflasjemønster (synlig siksakmønster på ryggen), viste at de helt mørke var mye mer utsatt for å bli oppdaget av musvåk når de lå eksponert i solvarmen enn de kamuflasjefargede.
Roar Solheim (03.04.2016)
Døde fugler på terrassen
Det siste året har mange småfugler dødd etter kræsj med glassrekkverket på terrassen. Alltid på samme sted. Vi har hengt opp en rovfuglstensil, men det ser ikke ut til å virke.. Andre forslag ?
Uansett: i dag lå det en ganske stor fugl der, hvilken fugl er dette ?
Og hva gjør man egentlig med døde fugler, kaster de i søppelet ?
Bor i Bergen.
I. (03.04.2016)
Svar:
Dette er en spurvehauk ungfugl. Siden du bor i Bergen, kan du ringe Zoologisk Museum og spørre om de er interessert i å motta de døde fuglene - de kan ha museal verdi. Det kan gå an å forsøke å henge strimler med farget papir eller metallfolie foran glasset, men det er ikke sikkert at det vil hindre alle framtidige kollisjoner.
Roar Solheim (03.04.2016)
Svarttrost
Hei.For etpar dager siden oppdaget jeg en Svarttrosthunn med reirmateriale i munnen. Den fløy etter hvert inn i en granbusk bare 2-3 m fra husveggen vår i hagen. Det er opplagt at den er i gang med reirbygging. Mitt spørsmål er da om dette er veldig tidlig? Jeg husker fra min barndom i 60 og 70 årene at reirbyggingen kanskje startet litt senere i april. Jeg bor helt sør i landet så kanskje det er litt av forklaringen..?
T.E.P. (03.04.2016)
Svar:
Dette er kanskje i tidligste laget, men i sør smeltet snøen tidlig, og det er forholdsvis mildt for tiden, så da er det ikke umulig for noen svarttroster å starte reirbygging allerede nå.
Roar Solheim (03.04.2016)
Skogsnipe
Hvordan hekker Skogsnipa?
R.K. (02.04.2016)
Svar:
Den legger egg i gamle trostereir eller andre fuglers reir oppe i trær, men kan også legge egg på en forhøyning i terrenget (f. eks. på en mosegrodd stubbe).
Roar Solheim (03.04.2016)
Fasan
Går det an å lage reirkasse til Fasan.
T.Ø. (03.04.2016)
Svar:
Nei, det har ikke noe for seg. Fasaner lager reir på bakken, gjemt i vegetasjonen, men de søker seg aldri til innesluttede hulrom. Derfor vil de aldri gå inn i en kasse for å lage reir.
Roar Solheim (03.04.2016)
fuglekasse
Vi har en fuglekasse rett ut for kjøkkenvindue---der er det ett par Blåmeis og ett par Pilfinker, som bygger begge to-- lurer på hvem vinner....begge parene kommer med strå og mose
T.H.V. (02.04.2016)
Svar:
Her er det tydelig konkurranse om plassen, og ett av parene vil nok vinne kampen til slutt. Holder en knapp på blåmeisene.
Roar Solheim (03.04.2016)
Kvinand
Hopper ungene av kvinanda ut av spettehull/fuglekasser med en gang de klekket ut av egget?
C. (02.04.2016)
Svar:
Det går opp mot ett døgn etter klekking før kvinandungene hopper ut, men ikke lenger.
Roar Solheim (03.04.2016)
Nattaktiv vårfugl
Hei, vi møtte nettopp et par fugler ute i mørket, ca klokka midnatt. De flakset rundt i tretoppene her på Veitvet, og lagde en lyd som minnet om sirisser. Det nærmeste jeg kommer med fugeappen min er gresshoppesanger, men med mye kortere snutter, og jeg tviler på at det kunne ha vært den. Fikk inntrykk av at størrelsen var som en litt stor spurvefugl, men det var vanskelig å si sikkert i mørket. De var ganske kvikke i bevegelsene. Noen ideer om hva det kan ha vært?
L. (03.04.2016)
Svar:
Nei, dessverre. Dette hørtes veldig underlig ut. Gresshoppesangere kommer ikke før mye senere, de opptrer alltid en og en, og sitter aldri oppe i tretoppene når de lager lyd, men nede i kratt nær bakken, så den arten er fullstendig utelukket.
Roar Solheim (03.04.2016)
Liten fugl i lufta
En liten fugl fløy høyt oppe mens den sang, den holdt seg omtrent på samme sted i lufta, nesten som når en tårnfalk stiller, men denne var på størrelse med en spurvefugl og sang ulike trillende toner. Dette var i dag, over en åker i Sauherad. Har du noen forslag til hvem det kan ha vært? (Jeg vet at noen piplerker flyr opp mens de synger, men denne hadde annen lyd enn tre- og heipiplerke, og den var mye høyere oppe og over tid, piplerkene jeg har sett daler fort ned igjen)
N.N (02.04.2016)
Svar:
Du må ha sett og hørt en sanglerke.
Roar Solheim (02.04.2016)
Jerpe, igjen
Hei, jeg mente ikke hvilke hønsefugler som er stille med vingene, den jeg så ga fra seg mye lyd i krattet og da den fløy, men ingen fluktlyd. Så når jeg spør hvilke hønsefugler som er stille, mener jeg om det er noen av dem som ikke roper opp. Er det noen hønsefugler som er tause når de blir skremt?
N.N (02.04.2016)
Svar:
Hønsefuglene gir ikke fra seg noen lyder når de flyr opp, kanskje med unntak av fasaner og ryper. Men de bråker voldsomt med vingene.
Roar Solheim (02.04.2016)
Konglebit
Er Konglebit en slags korsnebb?
L.L. (02.04.2016)
Svar:
Nei, den er en finkefugl på samme måte som korsnebbene. På engelsk heter konglebiten "Pine Grosbeak" og det er flere andre amerikanske finkefugler med kraftig nebb som også heter ...-grosbeak, men de er ikke korsnebber.
Roar Solheim (02.04.2016)
Fugl fotografert i Serbia
Denne fuglen fotograferte jeg i Beograd i Serbia i august i 2013. Sliter med å finne hvilket art der er.
T. (02.04.2016)
Svar:
Dette ser for meg veldig ut som en gråspurv hunn. Kan ikke finne andre arter som passer dette bildet.
Roar Solheim (02.04.2016)
Gran/løvmeis
Kan gran/løvmeiser pare seg med hverandre?
V.E. (02.04.2016)
Svar:
Kanskje, men jeg kjenner ikke til om hybrider mellom disse artene er påvist i naturen. Mange andre arter produserer imidlertid hybrider på tvers av artsgrensene.
Roar Solheim (02.04.2016)
Skjære
Er det lov og sette ut rottefelle til og fange plagsomme skjærer som skratter og bråker i nabolaget?
I.O. (02.04.2016)
Svar:
Nei - det er strengt forbudt!
Roar Solheim (02.04.2016)
Overskrift: Egg fra i fjor eller?
Viser til tidligere spørsmål å svar: Beklager ikke målestokk! Egget var ca på størrelse med et vanlig hønse-egg kjøpt i buttikk!
Er hegrekoloni i samme skogen!?
- ""Egg fra i fjor eller?
Spørsmål:
Hei, lurte på slags egg dette er? Inn i en granskog på sunnmøre.
Svar:
Egget er ferskt fra i år, trolig fra en ringdue, men litt vanskelig å bedømme uten målestokk. Det er kanskje spist av en mår.
Hilsen
Roar Solheim""
A. (02.04.2016)
Svar:
Nå varierer høneegg ganske mye i størrelse, så fremdeles er nok ringdue en aktuell art, men kanskje kan også gråhegre være mulig, spesielt dersom det er noe blåskjær i skallfargen (bildet er for overeksponert til å se sikkert om det er helt hvitt eller har svak farge).
Roar Solheim (02.04.2016)
Ugler
Hi
Hvor kan vi se ugler i nærheten av sandefjord
Takk
M. (02.04.2016)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å si noe sikkert om. Derimot vil du sikkert kunne HØRE kattugler rope dersom du tar en lytterunde innenfor E18 fra det har blitt mørkt og utover kvelden. Akkurat nå i disse dager burde det være mulig å høre dem hvius det er oppholdsvær og helst vindstille.
Roar Solheim (02.04.2016)
ringdue
I fjor vår hadde jeg gleden av å betrakte et ringduepar som bygde rede i en liten furu rett ved huset. Etter kort tid var det to egg i redet. Etter en kort reise var jeg tilbake og spent på utviklingen, men dua og eggene var borte. Ikke et skall, bare et par dun lå under furua. Naboen hadde hørt skjærebråk. Har skjærene jagd dua og stjålet eggene? Kan skjærer drepe en ringdue? vil det i tilfelle være rester av fuglen etter måltidet? Det triste var et maken satt på taket og lokket flere dager. Tyder det på at den andre dua var dø, eller kan det tenkes den var jaget av skjærene? Nå er det atter to duer i min lille skogteig. Kan det tenkes at det er samme par? Furua er tynnet dessverre og redet borte. Men en due satt der og så ut til å vurdere om det var en egnet reirplass. Det er vel ingen måte å beskytte duene mot skjærene, som det er for mange av, og de smarte fuglene har bygget et rede høyt opp i en furu, hvor det ikke er mulig å komme til. Naturen går sin gang.
L.G. (02.04.2016)
Svar:
Kråkefuglene spiser gjerne egg fra andre fugler om de kan finne redene, så det er slett ikke umulig at skjærene spiste eggene. Når en hekking mislykkes, hender det at hunnfuglen flytter og leter etter en hann med et annet territorium. Hannen blir gjerne værende og forsvare territoriet sitt, og forsøker å lokke til seg en ny hunn. Dette er gjengs for mange fuglearter som er territorieholdere.
Roar Solheim (02.04.2016)
Skjærereirbygging
Har det noe å si om skjæra bygger reiret høyt eller lavt mht. hvordan sommeren blir (varm eller våt)?
A.K. (02.04.2016)
Svar:
NEI - kun gammel overtro.
Roar Solheim (02.04.2016)
Fjærdrakt
Er våt fjærdrakt ensbetydende med underernæring?
N.N (02.04.2016)
Svar:
Nei, kun at fuglen har badet, har havnet i vannet eller har vært ute i kraftig regnvær.
Roar Solheim (02.04.2016)
sangsvaner
15 mars så jeg en stor flokk (minst 40) sangsvaner som beitet på en åker sør for Eidsberg kirke. Hvor var de på vei?
L.G. (02.04.2016)
Svar:
Umulig å si. Sangsvaner hekker i dag i alle landets fylker, og er godt etablert på Østlandet. Kanskje skal de ikke lenger, og kanskje skal de til Finnmark eller helt til Russland.
Roar Solheim (02.04.2016)
egg uten paring
vil og kan ein villfugl legge eit ubefruktetegg uten å ha gjenomgått ei paring
E.H. (02.04.2016)
Svar:
Ja, det kan nok skje.
Roar Solheim (02.04.2016)
Egg fra i fjor eller?
Hei, lurte på slags egg dette er? Inn i en granskog på sunnmøre.
A. (02.04.2016)
Svar:
Egget er ferskt fra i år, trolig fra en ringdue, men litt vanskelig å bedømme uten målestokk. Det er kanskje spist av en mår.
Roar Solheim (02.04.2016)
Måker
Er måkene trekkfugler?? Bor ved sjøen i Asker, har ikke hørt/sett dem på lenge før for en uke siden?!?
N.N (02.04.2016)
Svar:
Hettemåke, fiskemåke og sildemåke trekker, mens gråmåke og svartbak ofte er stedfaste langs kysten (i alle fall de voksne fuglene).
Roar Solheim (02.04.2016)
Skogsduen
Er skogsduen en fugl som er stedbunden hele aret,eller trekker den.?
N.N (02.04.2016)
Svar:
Litt forvirring her - ingen art heter skogSdue, derimot har vi artene ringdue og skogdue. Begge er hovedsakelig trekkfugler.
Roar Solheim (02.04.2016)
Kattugle
Hvor gamle burde kattugleungene være før de blir ringmerket?
K. (02.04.2016)
Svar:
Kan ikke si deg eksakt antall dager for merking av kattugleunger, men de bør nok være minst ca 2 uker gamle. Det viktige er at foten har blitt stor nok slik at en ring ikke kan skli ned fra tarsen og feste seg rundt selve foten, det ville skade fuglen. Dette er noe en trenet ringmerker klarer å vurdere når han har en kattugleunge i hånden, uten å kjenne dens eksakte alder.
Roar Solheim (02.04.2016)
ole o og den røde fuglen
hvordan fugleart er den røde fuglen til Ole O?
P.F.B. (01.04.2016)
Svar:
Aner ikke hva dette dreier seg om dessverre, - send et bilde!
Roar Solheim (02.04.2016)
kråkrunge
Når hekker kråkene? I går, 31. mars, jeg fant en død unge som trolig var en kråke.
A.W. (01.04.2016)
Svar:
Det var i så fall svært tidlig. Er du sikker på at det ikke kan være en dueunge? DE er i alle fall tidlige.
Roar Solheim (02.04.2016)
Varsler
Er varsler territoriell på hekkeplassen hvert år?
O. (01.04.2016)
Svar:
Hva mener du? At den holker det sammw territoriet fra år til år, eller at den er territoriell der den hekker det enkelte år? Det siste er nok riktig, men vet ikke hvor stedtro den er fra ett år til et annet. Vil tro at den kan skifte hekkeplass fra år til år med varierende mattilgang.
Roar Solheim (02.04.2016)
Sivhauk?
Hvordan rovfugl er dette? så masse rovfugler i dag da jeg var på jakt etter rovfugl med kameraet:)
T. (01.04.2016)
Svar:
Ser ut til å være en sivhauk hann.
Roar Solheim (02.04.2016)
Hvilken rovfugl er dette?
Bilde er tatt i Horten, og med zoome linse langt unna så beklager kvaliteten.
T. (01.04.2016)
Svar:
Dette er nok en sivhauk hann.
Roar Solheim (02.04.2016)
Musvåk?
Er dette en musvåk? Bilde er tatt på motorvegen E18 Sande
T. (01.04.2016)
Svar:
Ja, dette er en musvåk.
Roar Solheim (02.04.2016)
Fugle ekskrement?
Er dette avføringen til en tiur? Eller en fugl?
T. (01.04.2016)
Svar:
Det er avføring fra skogsfugl, men det er ikke godt å si hvilken fordi en ikke kan vurdere størrelse ut i fra bildet, men det kan godt være tiur.
Roar Solheim (02.04.2016)
Brun fugl
På Inherred satt et par fugler i et tre. De var på størrelse med gråspurv. Jeg så bare fuglene fra undersiden. Undersiden var mørk brun med sorte spetter. De hadde en hvit stripe på hals-siden (så ikke utstrekningen av denne). Hvilken fugl er dette
K. (01.04.2016)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å fastslå ut i fra denne beskrivelsen
Roar Solheim (01.04.2016)
Lappmeis
Hvorfor finnes bare lappmeis i nord?
N.N (01.04.2016)
Svar:
Godt spørsmål, men dessverre ikke mulig å besvare. Hva som begrenser arters utbredelse er ikke lett å finne ut av. Men til opplysning: lappmeisen forekommer også noen steder i Hedmark!
Roar Solheim (01.04.2016)
Svartspett
Stemmer det at svartspetten varsler når det blir regnvær?
R. (01.04.2016)
Svar:
NEI - kun gammel overtro. Hvorfor i all verden skulle en fugl varsle noen om at det kommer til å regne?
Roar Solheim (01.04.2016)
kjernebiter
Hvor hardt kan en kjernebiter bite?
T. (01.04.2016)
Svar:
Det kjenner jeg ikke til at noen har målt, men den klarer å knekke kirsebærsteiner. Da er det kanskje mulig å finne et måleinstrument og måle hva som skal til for å klare dette kunststykket
Roar Solheim (01.04.2016)
Hva spiser bokfinken
N.N (31.03.2016)
Svar:
Bokfinken spiser ulike typer frø. samt insekter og andre småkryp.
Roar Solheim (31.03.2016)
Kjøttmeis reir
Er det ikke litt tidlig at kjøttmeisen har begynt å bygge reir nå?
K. (31.03.2016)
Svar:
Dette er nok av de tidligste, ja, men det ser ut til at flere meiser starter tidlig i år.
Roar Solheim (31.03.2016)
Svarttrost eller Ringtrost?
Jeg trodde først at dette var en svarttrost, men ble usikker da jeg så den hvite flekken på vingen
I.M. (31.03.2016)
Svar:
Nei,
dette er en svarttrost hann med en eller noen få hvite fjær - det er ganske vanlig med slike fargefeil hos troster.Roar Solheim (31.03.2016)
snøugla
vordan ser egga til snøugla ut?
T.A. (31.03.2016)
Svar:
Alle ugleegg er hvite, og ofte mer runde enn høneegg.
Roar Solheim (31.03.2016)
Fugleobservasjon
Hvor kan jeg registrere fugler som blir observert i hagen? Hadde en kjernebiter på matfatet i dag.
Ø.G. (31.03.2016)
Svar:
Du kan legge inn observasjonen i artsdatabankens sider:
http://www.artsobservasjoner.no/Roar Solheim (31.03.2016)
Flaggspett
Jeg så en flaggspett som tittet ut av stærkassen i kveld. Er dette vanlig på denne tiden, rett før hekkesesongen? Vanligvis har jeg sett en kjøttmeis som har overnattet her. Er ikke flaggspetten ferdig med overnatting for i år? Er det mulig at den kan hekke her? Er det en liten sjans for det selv om de vanligvis hakker ut egne hull?
K. (30.03.2016)
Svar:
Dette er nok en overnattingsgjest, ja. Det HAR visstnok hendt at flaggspett har hekket i en stærkasse, men det er så uvanlig at du kan se bort i fra den muligheten.
Roar Solheim (30.03.2016)
fuglekasse til meiser
hvor små skal hullet i fuglekassa være for at ikke ekornet skal få tak i eggene. er mye ekorn der kassa henger. i fjord gikk det galt og ekornene tok eggene
I. (30.03.2016)
Svar:
Vanlige meisekasser bør ikke ha større hull enn 32 mm. Det kommer ikke ekorn inn i, men de kan dessverre gnage i stykker hullene slik at de blir store nok, og ekornet kommer inn til slutt.
Roar Solheim (30.03.2016)