Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 860 til 30 909 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Bokfink
Nå er bokfinken på plass. Den gjør ikke annet enn hoppe på terrasse vindu og alle vinduer hele tiden og hakke med nebbet. Hva kan jeg gjøre ? Det er ikke til og holde ut
G.J. (07.04.2016)
Svar:
Du må forsøke å henge noe som dekker den nederste delen av vinduene på utsiden, slik at fuglen ikke kan se sitt eget speilbilde - den utfordrer det den oppfatter som en konkurrent.
Roar Solheim (07.04.2016)
Kan kattugle ta rugde?
I samme område har jeg hørt kattugle ved flere anledninger, samt funnet en død rugde.. Er det vanlig at kattugler tar fugler av en slik størrelse?
N.N (07.04.2016)
Svar:
Jeg kan ikke si om det er vanlig eller ikke, men kattuglene er allsidige i kostholdet fordi de er stasjonære i sine territorier året rundt. Hovedføden er smågnagere, og fugl kanskje opp mot trostestørrelse, og det er nok mer sjelden at de tar større fugler. Det er mer sannsynlig at rugda er tatt av spurvehauk eller hønsehauk.
Roar Solheim (07.04.2016)
Snøugle
Hvilke fordeler og utfordringer har snøuglene med den formeringsmetoden den har?
N.N (06.04.2016)
Svar:
Dette er et spørsmål som du bedre kan finne ut av ved å søke på nettet og lese om snøugle, for det lkar seg ikke besvare med 2-3 setninger, som er det vi vanligvis har tid og plass til her.
Roar Solheim (06.04.2016)
Ang. ukjent lyd 04.05
"Den eneste arten jeg kjenner til som lager en metallisk lyd, er klunkingen fra en ravn. Men også kråkenes ropkan av og til være avvikende og høres ut som metalliske klunkelyder iu rask serie. Nærmere klarer jeg ikke å komme,dessverre.
Roar Solheim (06.04.2016 07:15)"
Takk. Stemmer bra med synderen mener jeg. Veldig likt "knocking call" fra dominant hunn jf. https://www.allaboutbirds.org/guide/Common_Raven/sounds
E. (06.04.2016)
Svar:
Flott. Takk for tilbakemeldingen. Dessverre ikke alltid lett å gjette seg fram til riktig art ut i fra beskrivelser av lyder.
Roar Solheim (06.04.2016)
Brushane
Hvor gammel kan en brushane bli?
O.J. (06.04.2016)
Svar:
Den eldste svenskringmerkede brushanen ble 12 år og 3 måneder. Mange vadefugler kan bli mer enn 20 år gamle, og sannsynligvis kan også brushaner bli mer enn 20 år gamle.
Roar Solheim (06.04.2016)
Fuglemating
Jeg mater småfugler på nedsiden av huset, de har et eget tre som jeg har plassert diverse foringsstasjoner i. Treet står i min hage på min eiendom. Nå har det seg slik at to av mine naboer er misfornøyd med min fuglemating. Ikke at jeg kan skjønne hvorfor, for frørestene faller under treet forsatt på min eiendom, og med jevne mellomrom så er jeg og skufler opp dette. Det hender at fuglene tar med seg maten og setter deg i naboenes trær for å spise, så det kan nok være at det faller litt ned på deres eiendom, men det tror jeg er helt minimalt. Kan noen nekte meg å mate fuglene? Finnes det noen lov som gjør at jeg ikke kan det? Bor i by, og her vi bor er det bare eneboliger. Så lenge det ikke finnes noen lover som forbyr meg å mate fugler, så kommer jeg til å fortsette med det.
A. (05.04.2016)
Svar:
Så vidt jeg vet kan ingen nekte deg lovmessig å gjøre dette. Du bør heller få naboene til å klarere begrunne HVORFOR de misliker fuglemating, for da kan en kanskje finne løsninger som kan dempe deres misbilligelse.
Roar Solheim (06.04.2016)
Skjærereir
Hei, Eg har ei stor bøk i hagen som treng beskjæring, men det er heimen til eit stort antall skjærer.. Med ønske om å ikkje ødelegge for mykje for dei lurte eg på om dersom vi beskjærer treet no, før reira er ferdig, vil dei greie å bygge nye før hekkinga? Mvh Hanne Kornberg
N.N (04.04.2016)
Svar:
Trolig kan de rekke det, men kan ikke treet beskjæres uten å ødelegge selve skjærereiret?
Roar Solheim (06.04.2016)
Vendehals
Hvor trekker vendehalsen og grågåsa om høsten.
M. (05.04.2016)
Svar:
Vendehals trekker til Afrika, mens grågås overvintrer fra Norge sydover til Spania (varierer hvilke fugler som trekker hvor).
Roar Solheim (06.04.2016)
Rovfugl
Hvilken rovfugl har hvite rundinger under vingene?
H.S. (04.04.2016)
Svar:
Litt svak beskrivelse her. Både fjellvåk, fiskeørn og unge kongeørner har hvite felter under vingene, men jeg vil ikke beskrive dem som "rundinger", derfor ikke mulig å gi deg noe mer konkret svar.
Roar Solheim (06.04.2016)
Ukjent and
Hei
Jeg observerte to par andefugler i Bogstadvannet i dag (6/4). Hannen var i hovedsak hvit med sort hode og så ut til å ha et ganske langt nebb.
Hunnen hadde også mye hvitt i fjærdrakten, men var mer grålig på vinger og gump.
J.B. (06.04.2016)
Svar:
Høres ut som at du kan ha sett hybrider stokkand-tamand.
Roar Solheim (06.04.2016)
Polygram eller Monogram?
Er rødstrupa Monogam eller Polygam???
A..B.V. (06.04.2016)
Svar:
Rødstrupene er overveiende monogame, dvs En hann har bare En hunn, men de skifter som regel partnere når neste hekkesesong starter.
Roar Solheim (06.04.2016)
Art
Er det en teist jeg har tatt bilde av rett utenfor Bodø 6/4-16
E.J. (06.04.2016)
Svar:
Det kan se slik ut, men bildet er dessverre av dårlig kvalitet.
Roar Solheim (06.04.2016)
Spørsmål:
hva spiser jaktfalken?
K. (06.04.2016)
Svar:
Den spiser for det meste fuglk.
Roar Solheim (06.04.2016)
Spørsmål:
Forsent å henge opp kattuglekasse?
N.N (06.04.2016)
Svar:
Litt i seneste laget, men fremdeles en liten mulighet for å få ugler. Om ikke ugler, så kan f. eks. kvinand hekke i kassa.
Roar Solheim (06.04.2016)
Spørsmål:
Har hatt besøk av en Tyrkerdue i dag ,Har aldri ett den her .ER det uvanlig at den er så langt nord ?Den satt i plommetreet ved kjøkkenvinduet der vi mater fuglene ,
A.H.A. (06.04.2016)
Svar:
Hvor langt nord er nord???
Roar Solheim (06.04.2016)
Brødsmuler
Er det farlig å mate fuglet,f. eks. spurver, med loff/brød?
A.N.B. (06.04.2016)
Svar:
Nei, det er det ikke.
Roar Solheim (06.04.2016)
Vinnkraft
Heisann!
Har dere noe statistikk hvor mange fugler som blir skadet/dør av vindmøller? Har ikke vindmøller STOR påvirkning på fuglebestanden?
N.N (04.04.2016)
Svar:
Har dessverre ikke statistikk for hånden, men det finnes mange rapporter som dokumenterer skadevirkningen på fugl. Vindturbiner er dessverre IKKE miljøvennlige - det er en ren bløff!
Roar Solheim (06.04.2016)
Drama på foringsplassen
I dag var jeg vitne til en hendelse som brøt idyllen på min fugleforingsplass. To blåmeis som har vært gjester gjennom hele vinteren, så jeg plutselig i clinch nede på gressbakken. Jeg antok at jeg var vitne til en paringslek og paring. Etter å ha bakset rundt lå de helt stille i ca. 5 min. Så fløy den ene bort og den andre lå igjen. Etter ytterligere 10 min gikk jeg bort til den. Den flyttet seg ikke og var faktisk halvdød og veldig opphakket i fjærene. En halv time senere lå den død. Er dette et eksempel på at også i fugleverdenen elimineres svake individer? Det merkelige er jo ellers at det har vært bare disse to blåmeis-individene på foringsplassen
A.T. (05.04.2016)
Svar:
Nei, ikke at svake elimineres, men at individene kan sloss om territorier eller hunner så voldsomt at taperen kan bli så skadet at den dør av det. Konkurranse om ressursene er mer regelen enn unntaket for de fleste arter, og spesielt koblet til mulighetene til å forplante seg.
Roar Solheim (06.04.2016)
Nytt hjem til stærene
Vi har nylig skiftet tak på huset vårt, som tidligere har vært hjem til 5-6 stærepar. De har hatt reir oppunder de gamle pannene. Selv om de ikke lengre kan bo i taket vil vi gjerne lage et hjem til dem. Kunne vi f.eks. satt mange kasser opp på låveveggen (vi bor på gård)? Eller bør kassene henge i trær slik at ungene kan sitte høyt når de begynner å klatre ut av kassene?
K.V.E. (04.04.2016)
Svar:
Du kan henge et par kasser på låveveggen, og noen i nærstående trær - da har fuglene valgmuligheter. Det er de beste alternativene du kan tilby.
Roar Solheim (06.04.2016)
Skjærereir uten egg eller fugleunger
Jeg sagde ned et tre med et svært stort skjærereir. Nå går de voksne skjærene rundt den nedsagde tretoppen der reiret var. De virker forvirret, napper i nye strå, men ser ikke ut til å komme i gang med et nytt reir.
Jeg trodde ikke skjærene var så knyttet til et gammelt reir, men bor de i reiret om vinteren? Lager de nytt reir? Flytter de til nytt sted? Det er nå 4. april. Er det for sent å bygge nytt reir?
N.N (04.04.2016)
Svar:
Skjærene bruker opp igjen reiret i flere år, og de har nok allerede startet å fokusere på reiret for i år. DET er sikkert grunnen til at de kan virke noe frustrerte over å se reiret på bakken. Men etter litt tid søker de seg nok fram til et nytt sted og bygger et nytt reir før egglegging i år.
Roar Solheim (06.04.2016)
Småfuglmysterium
I likhet med trist fugletitter (3.4.16) og innlegg i dagens Nordlys(4.4.16) har småfuglene uteblitt fra foringsplassene (Tromsø) i år fra ca. midten av desember. Standfugl som kjøttmeis, blåmeis, dompap,granmeis har minket sterkt og nå i april helt uteblitt. Innlegget i Nordlys antyder at det kunne være virus på gang.?? Du skriver at standfuglene ofte leter etter andre hekkeplasser og annet for. Men det er i så fall første gang at dette skjer. I min hage har jeg derimot fått langt flere skjærer som jeg tror forstyrret matingen, og dessuten noen katter som spankulerer litt dvelende forbi. Kan jeg gjøre noefor å lokke småfuglene tilbake?
E.S. (04.04.2016)
Svar:
Nwi, det tror jeg ikke. Det er ikke mulig å si sikkert hvorfor slike hendelser som du beskriver skjer, derfor blir det alltid bare kvalifisert gjetning basert på ulike erfaringer som ligger til grunn når en skal forsøke å finne mulige årsaker.
Roar Solheim (06.04.2016)
Dverg-/Flaggspett
Tok disse bildene i Østmarka, Oslo i går. Jeg mener det er en Dvergspett, for det eneste røde på fuglen er på hodet, og p.g.a. størelsen. Andre mener det er en flaggspett, men alle Flaggspettbildene mine består av fugler som er røde også under/bak.
P.A. (05.04.2016)
Svar:
Nei, dette er en flaggspett hann. Merk detr store, hvite feltet på skulderen - det er det bare flaggspetten som har.
Roar Solheim (06.04.2016)
Vintererle/gulerle
Er vintererle og gulerle to forskjellige arter?
Såerle?
I.O. (04.04.2016)
Svar:
Ja, det er de. Vintererlene KAN overvintre, og kommer ofte mye tidligere tilbake enn gulerlene.
Roar Solheim (06.04.2016)
Spettmeisen tar stærkassene nå, hva skjer når stæren kommer?
Vi har to stærkasser med stær i fjor og forfjor og håper såklart på stær i år også. I fjor kom den til kassa 20. Mai, da hadde jeg gitt opp håpet. I år har spettmeisene tatt begge kassene nå i begynnelsen av april og er svært så på. Hva skjer med stærene " våre " da? Kan de overta etter spettmeisene er ferdige? Kaster dem ut? Eller?
A.K. (05.04.2016)
Svar:
Da må de nok finne seg alternative hekkeplasser i år.
Roar Solheim (06.04.2016)
Grågås
Vi har nettopp blitt vidne til en "husokkupajon". Skjærereiret i lønnetreet fra ifjor ble forsøkt inntatt av en kråke. Tre skjærer kjempet imot, men så kom det en grågås med følge. Den største vant og nå ligger gåsa der og og synes som hun har slått seg til. Er det vanlig at en grågås slår seg til i rer i trær, høyt oppe?
S.G. (05.04.2016)
Svar:
Ikke helt vanlig, men gjess KAN faktisk hekke i kvistreir oppe i trær!
Roar Solheim (06.04.2016)
Spillegal tiur
Vi hadde en litt spillegal tiur her før helga ,men nå har en hytte rogalending slått den ihjel :-(
Blir så oppgitt....
Dette er vel ulovlig?
L.Å. (04.04.2016)
Svar:
Ja, det kan anmeldes til politiet - strengt ulovlig handling!
Roar Solheim (06.04.2016)
Trekkfuglene
hei Vi har alltid masse trekkfugler som kommer tidleg ,gjerne mars. Nå er det kun 2svarttroster som kom i mars ingen bokfink,sisik,trost el Det er så ufattelig rart. Kva er grunnen? Mvh Aase Kamben
N.N (04.04.2016)
Svar:
Dette er nok lokale variasjoner. Mange andre steder er de første individene av både svarttrost og bokfink på plass.
Roar Solheim (06.04.2016)
Spørsmål:
Hei! Er det for sent om jeg henger opp kattuglekassa nå?
N.N (04.04.2016)
Svar:
Det begynner å bli i seneste laget, men det er mulig at et sent par kan slå til så sent som nå.
Roar Solheim (06.04.2016)
perlugle
Hei Lurer på i Aust Agder om vi har perlugle bor i Tvedestrand kommunen er og vet om ett sted der det er hogsflate er barskog osv
A. (04.04.2016)
Svar:
I ås kan du nok ha hørt perleugle rundt Tvedestrand. En syngende perleugle er også hørt helt inne i Arendals-skogene, og det ser ut til å være en del mus i Agder i år. Ellers er perleuglene ikke vanlige så nært kysten i Agder.
Roar Solheim (06.04.2016)
Er dette ei rugde?
Funnet i blandingsskog på kysten av Sogn og fjordane. Er det ei rugde?
N.N (04.04.2016)
Svar:
Ja, dette er restene av en rugde.
Roar Solheim (06.04.2016)
Hjelp
Legger ved et bilde som jeg tok i (et åpent område i) Østmarka. Har ikke sett den før på egenhånd, men sikkert sett bilder av den, men husker ikke hva det er. Vanskelig å finne i en fuglebok når man ikke vet hvor man skal se.
P.A. (04.04.2016)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (06.04.2016)
Usikker på hvilken fugl dette er
Hei! Tok et bilde av en oppblåst og lodden fugl fra kjøkkenvinduet på Frosta. Klarer du å se hvilken art det er? Mulig fargene lurer meg :-)
L.I. (04.04.2016)
Svar:
Dette er en gulspurv.
Roar Solheim (06.04.2016)
Rester etter rovfugl
Hei, har i månedsvis funnet fugleskrotter og blodige fjører på arbeidsplassen. Og skimtet rovfugl forleden dag. Uskolert gjetning er hønsehauk. Fant i dag en fot som hadde vært interessant å få identifisert. (se vedlegg)
Lokalisert i Stavanger regionen, nærmere bestemt området rundt Sørmarka.
Har du en ide om hvilken art foten tilhører og kanskje hva slags rovfugl det kan være? Skal se om jeg får fotografert synderen en gang også.
S.L. (04.04.2016)
Svar:
Dette er en fot fra en tamdue.
Roar Solheim (06.04.2016)
Fugler
Hei!
Jeg bare lurte på hva de fleste fugler gjør på denne tiden av året. Etter påske tiden
A. (04.04.2016)
Svar:
De spiser i hvert fall IKKE påskemarsipan (!). De fleste er nå i gang med start på hekketid, de tidligste ligger allerede på egg og ruger.
Roar Solheim (06.04.2016)
Hvilken fugl har lagt dette egget?
Funnet ved liten skog på Jæren på bakken.
A. (05.04.2016)
Svar:
Dette ser ut som et tårnfalkegg.
Roar Solheim (06.04.2016)
HVa skal jeg ha i fuglekassa
Hei hva skal jeg ha i fugle kassa til en Kjøttmeis
L.O. (04.04.2016)
Svar:
Ikke noe - meisen samler reirmaterialene selv.
Roar Solheim (06.04.2016)
Spurveugle
Kan spurveugla trenge seg inn i meisekasse med 32mm hull?
E.F. (04.04.2016)
Svar:
Trolig ikke, tror det må opp mot ca 40 mm før i det minste en hann (som er minst) kan klare å komme inn.
Roar Solheim (06.04.2016)
Ukjent fugl på viltkamera
Hei.
Fikk denne fuglen på viltkameraet mitt.
Kan dere fortelle meg hvilken fugl det er snakk om?
N.N (05.04.2016)
Svar:
Dette er faktisk en rørdrum! Artig dokumentasjon, og uvanlig sted (den oppholder seg for det meste i takrørskog).
Roar Solheim (06.04.2016)
Alder
Hvor gammel kan ei kongeørn bli?
S. (05.04.2016)
Svar:
Aldersrekord på ringmerkede kongeørner i Norden er litt mer enn 32 år.
Roar Solheim (06.04.2016)
Ukjent lyd
Hei, hørte en merkelig lyd i dag morges i Stockholm. En fuglmessig dyp og høy/markant lyd, nesten metallisk. Kom i serier på 6-7 "klunk" med 1min mellomrom, horav de to-tre siste var noe lengre. (minnet litt om breking) Har hørt litt på fuglelyder, og tenkt at det kanskje kunne være en hakkespett som hakket, men synes den var vel melodiøs til det (klang). Noen forslag? takk
E. (05.04.2016)
Svar:
Den eneste arten jeg kjenner til som lager en metallisk lyd, er klunkingen fra en ravn. Men også kråkenes ropkan av og til være avvikende og høres ut som metalliske klunkelyder iu rask serie. Nærmere klarer jeg ikke å komme,dessverre.
Roar Solheim (06.04.2016)
Vipe
Hei! Har hatt vipe på ett jorde her rett utenfor Moss en liten stund nå, er den såpass skjelden att det bør rapporteres inn noe sted?
N.N (03.04.2016)
Svar:
Ja, rapporter alle dine vipeobservasjoner til www.artsobservasjoner.no
Frode Falkenberg (04.04.2016)
Hvilken meis?
Dårlig bilde, men kan dette være en svartmeis?
M. (03.04.2016)
Svar:
Ja, dette er en svartmeis. Merk bla. den store svarte smekken under nebbet. Lignende arter som løv- og granmeis har mye mindre smekke.
Frode Falkenberg (04.04.2016)
Lurer på hva dette er?
Vi fant denne fuglen i Larvik i nærheten av et ferskvann. Den gikk rundt i skogen der vi befant oss med 20 barn fra en barnehage. Den fløy ikke, men sprang/ gikk rundt. Først tenkte vi at det var en due men det passer ikke med kroppsfasongen og måten den gikk på. Minner kanskje på en høne? Har dere noen ide?
K.E.H. (03.04.2016)
Svar:
Fuglen er en rømt (tam) hønsefugl med avvikende hvit fjærdrakt. Vi er ikke sikre på hvilke arter som er opphavet.
Frode Falkenberg (04.04.2016)
svær sort fugl med oransje nebb
hei!
i dag så jeg en svær og helt sort fugl med et oransje nebb. den så helt ut som en ravn, men nebbet så tynnere og lengre ut, også var den oransje.. vingespenn var helt enorm og den var generellt mye tykkere enn ravnen ser ut til å være..! den oppførte seg så rart også. den stod på en hest og hakket på den. da jeg kom nærmere fløy den mot meg og landet i et tre rett over meg (ca 2m over meg). den så på meg og "snakket" masse mens den skakket på hodet. den virket ikke agressiv, nesten mer leken. den fortsatte å være i treet og begynte å klatre da jeg begynte å gå videre..
jeg syntes det var så merkelig atferd. og jeg finner ingenting om hva slags fugl det kan være.. vi bor i vestfold ved en gård med flere hus rundt og selve plassen er det ikke uvanlig med mennesker som går turer eller kjører bil, hvis det har noe å si.. :)
L.H. (03.04.2016)
Svar:
Denne beskrivelsen passer ikke tiul noen kjente fugler i Norge, dessverre, så jeg klarer ikke å hjerlper deg her.
Roar Solheim (03.04.2016)
Hekkende viper og bygging av vei
På Gullaug, like ved Linnesstranda naturreservat i Buskerud, er det hekkende viper. Snart skal det bygges en ny vei som kommer til å ta mye av jorda der vipene hekker. Hvilken instans har ansvar for at hensynet til vipene (som jo er sterkt truet i henhold til siste rødliste) ivaretas under bygging, særlig under hekketiden? Synes det er svært viktig at entreprenør gjøres oppmerksom på dette.
J.M. (03.04.2016)
Svar:
Forsøk å kontakte miljøvernavdelingen i fylket og hør hva de sier.
Roar Solheim (03.04.2016)
Ukjent fugl
Hei!
Var på kjøretur på Kvaløya i Troms og kom forbi denne skapningen. Måtte stoppe og rygge tilbake for å se nærmere, men klarer ikke å finne ut hvilken type fugl dette er. Trenger litt hjelp!
Håper denne videoen holder for observasjon.
Om det ikke er tydelig så har den røde føtter, sort lite nebb og to lange fjær som ligner antenner på hodet.
O.B. (03.04.2016)
Svar:
Du har filmet en vipe.
Roar Solheim (03.04.2016)
Bluebird
Hva slags fugl er dette?
N.N (03.04.2016)
Svar:
Det er en amerikansk spurvefugl. Det finnes tre arter av blåfugler.
Roar Solheim (03.04.2016)
Hvilken fugl?
Klarer dere å se hvilken fugl dette er?
M. (03.04.2016)
Svar:
Det er en piplerke, men bildet er ikke godt nok til at jeg klarer å se hvilken art det kan være.
Roar Solheim (03.04.2016)
Hvilken and er dette
Hvilken and er dette fotografert ved Svartnesset mellom Hommelvik og Muruvik i ettermiddag. en større flokk lettet og fløy i retning Skatval
T.A.H. (03.04.2016)
Svar:
Dette er to haveller.
Roar Solheim (03.04.2016)
Vet ikke hvilke fugl dette er
Vi var ute å gikk tur i Larvik da vi kom over denne fuglen. Vi vet ikke hvilke fugl det er. Det ligner en hønse fugl.
S.T. (03.04.2016)
Svar:
Fuglen er en rømt (tam) hønsefugl med avvikende hvit fjærdrakt. Vi er ikke sikre på hvilke arter som er opphavet.
Frode Falkenberg (03.04.2016)