Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 30 442 til 30 491 av totalt 50 005 spørsmål


#Fugleforing

Foring

Er det ok å mate fuglene i Mai/ Juni. Gir dem solsikkefrø som de spiser mye av. Har hørt at det ikke er bra på denne tiden fordi da mater de sine små med frøene som kanskje ikke tåler det. Er det slik ?

G.J. (18.05.2016)

Svar:

Det er sannsynligvis OK å mater fuglene også i hekketiden. Det vil hjelpe de voksne til raskere å finne mat til seg selv. Dermed får de mer tid til å finne insekter, larver og småkryp til ungene sine.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Diverse

Hvor blir det av vipene?

Hei.
Som hobbyornitolog er jeg bekymret for vipene, her på Oppdal har jeg iløpet av våren kun observert 1 vipe. Vi har normalt mange av de utover våren. Er det bare her, eller er det slik flere steder? Mvh. Per Christiansen

P.C. (18.05.2016)

Svar:

Vipene er på generell tilbakegang i Norge, så du observerer nok en del av denne utviklingen, dessverre.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Jeg har bodd på Søfteland i Os i 48 år, og har i alle disse år hatt besøk om våren av flere stær som har tatt i bruk mange av mine oppsatte fuglekasser. I år derimot har jeg ikke sett en eneste av disse fuglene og lurer på om det er noe spesielt i år siden disse flotte fuglene ikke gjester oss?
Vennlig hilsen
Herleif Storlid

N.N (18.05.2016)

Svar:

Dette kan skyldes lokale forhold, så det er dessverre umulig å gi noe godt svar. Rundt min arbeidsplass (Agder naturmuseum) i Kristiansand hekker minst 8 par stær i år, så der er forholdet motsatt.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som gjemmer seg i hagen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Har gjentatte ganger sett en fugl som oppholder seg i hagen på hytta (romsdalskysten). Det ser ut som den hele tiden prøver å gjemme seg, men bytter stadig plass. (Feks. blandt ved i vedskuret, under en rot, tett inntil en vegg osv.) Tror den er flyvedyktig - i alle fall litt - (har sett den flakse seg bortover), men den står mest og "sturer" og ser ut til å ville gjemme seg. Greier ikke å se hvilken art det er. (Det er mye trost her, men denne fuglen er større). Vet heller ikke om det er en fugleunge? Eller om den er syk? Hva tror du? (Sender med et litt dårlig bilde).

M. (18.05.2016)

Svar:

Dette er en svarttrost unge som ennå ikke er flyvedyktig. Den forsvinner nok i løpet av 1-2 uker.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Økologi og atferd

kvinand

Vi har nå flere år på rad hatt kvinand i kassa vår. Kan det være den samme anda, og i tilfelle hvor gammel kan den bli forutsatt at den får leve i fred?

D.S.A.K. (18.05.2016)

Svar:

Ja, det er meget mulig at samme and vender tilbake til den samme reirplassen dersom forrige års hekking var vellykket (dvs eggene ikke ble spist av mår). Ender kan bli opp mot 20-25 år gamle.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Diverse

tårnugle

Hekker det tårnugle i norge?

L. (18.05.2016)

Svar:

Nei, den er bare tilfeldig gjest. Du må til Danmark for å finne hekkende tårnugler.

Roar Solheim (18.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Trodde dette var en kvinand hunn, men synes det ikke ligner helt også har den hvite øyne og da tenker jeg litt på hvitøyeand?

F.A.H. (18.05.2016)

Svar:

På dette bildet mangler fuglen !

Roar Solheim (18.05.2016)


#Økologi og atferd

gjess

Det går så mange gjess på ett jorde og beiter hele dagen og alle virker voksne.
Må de være to år for og hekke?
Er dette unger fra ifjor?
i Søgne

S.T. (18.05.2016)

Svar:

Det kan være unge gjess, men det er også en mulighewt for at dette er grågjess som har mislykkes med hekkingen (grågjess i Agder-regionen starter egglegging allerede i mars).

Roar Solheim (18.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sort fugl i Lillestrøm

Hei, setter pris på et knippe forslag til hvilken fugl jeg kan ha sett. ca. 2 uker siden matet jeg skjærene på trappa og plutselig kom det en helt sort fugl på størrelse med skjæra, bare så vidt litt mindre. Jeg la ikke merke til grå områder eller andre skjær i fjærdrakten. Det jeg spesielt bemerket meg var at den hadde helt rett og spisst sort nebb, kanskje 1-1.5 cm langt, samt at den så ut som en ungfugl med tufsete fjær på hodet som så ut som stod ganske høyt, men den var flyvedyktig. Den var å pirket på en brødbit, og jeg trodde det var noe galt med nebbet da det så ut som den ikke helt klarte å gripe rundt brødbiten, men den bare spytta den ut og hoppa videre. Den var også veldig spretten og tøff og skremte bort skjærene rundt som kom nær brødbitene. Den hadde ikke svømmeføtter, så det var ikke en vadefugl da jeg holder til i nærheten av Øyeren.

Har ikke klart å finne noen bilder av fugler som ligner, så setter veldig pris på svar.

H.R. (17.05.2016)

Svar:

Mistenker at du kan ha sett en ung korkkråke - sjekk den.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstjert eller svartrødstjert?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

2 individer (fikk fotografert én, se vedlegg) dukket opp i hagen. Er dette en juvenil rødstrjert eller en svartrødstjert? Man kan se noen mørkere 'flekker' på frontsiden.

På forhånd takk!

Mvh, Myrto Pirli

M.P. (17.05.2016)

Svar:

Denne virker så mørk at det virker som at det kan være en svartrødstjert hunn.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Diverse

Fjærskifte.

Vet man noe om hvor stor del av fjærene en tjeld skifter i løpet av året? Og når på året er eventuelt "hovedfjærskifte"?

W.N. (17.05.2016)

Svar:

Antar at fjærskifte skjer fra juli og 1-2 måneder, men finner ikke litteratur som angir dette spesifikt. Tjeld og andre vadefugler skifter alle kroppsfjærene en gang om året. Det tar 2 (-3) år før ungfuglene har fått helt voksen drakt.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ung flaggspett?

Hvor lenge har ung flaggspett rød isse? 15.5. hadde jeg besøk på foring på Tromøya av spett m rød isse, oppfattet som flaggspett, men så den kort tid bare forfra. Senere samme dag sikker adult flaggspett hann, 2 d tidl adult hunn. Kan den være årets?, fortsatt rød fra i fjor?,- hvis ikke hvitryggspett??

T.N. (17.05.2016)

Svar:

Tror nok ungfuglene får voksent utseende på senhøsten. Også dvergspett hanner har rød isse, og hvis du ikke så fuglen spesielt godt, kan også dette være et alternativ. Hvitryggspett er ikke umulig på Tromøya, men neppe fast som hekkefugl der.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stork?

Jeg kjørte forbi Hillestadvannet 15.mai 2016 ca kl 15. Jeg tror jeg så et storkepar. Kan det være mulig? Har andre obsevert dette?

L.R. (17.05.2016)

Svar:

Vanskelig å si, men stork blir nesten aldri observert parvis i Norge, kun som enkeltindivider, siden de ikke hekker her i landet.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Diverse

Svanepar som mistet hverandre

Historien for svanemor: Hun er enke etter at hennes partner døde etter hundebitt i mai 2015 mens hun satt på eggene. Fra medio desember 2015 ble hun sammen med en ny partner (som hadde familie med 5 unger i 2015, men hans partner ble sporløs forsvunnet fra 6. desember). Så disse to enker var sammen fra medio desember til 16 april 2016 i sjøen (sist registrert sammen på ringmerking.no). Det var observert kamp mellom 2 svaner og den 3. svanen observerte. Han-svanen hadde en markert men forbigående hevelse i kinnet etter det. Alt dette skjedde i sjøen. Rett etter det finner vi henne i innsjø som er hennes hekkeplass, mens han er fortsatt henger ofte ved brygge i sjøen. Han aldri vært i innsjøen. Det er hennes hekkeplass og der sitter hun alene i reiret nå med 7 egg, og hun har ingen som kan avlaste eller beskytte henne. Spørsmål er: er det noe vi kan gjøre for at han finner og kommer til henne ?

N.N (17.05.2016)

Svar:

Nei. Her må dere nok bare betrakte og følge naturens gang.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Økologi og atferd

Gjerdesmett

Hei, i fjor en gang kom jeg over en flokk med gjerdesmetter inni en lund. Jeg trodde de var ganske sky, men de satt helt i ro i treet rett ved siden av meg, lenge. Jeg leste at de foretrekker insekter, men at det hender den spiser fra brett, så etter dette har jeg strødd fugler på bakken og hengt meiseboller opp i treet. Jeg har aldri sett dem siden, så jeg lurer på: kan det være jeg har skremt dem vekk ved å legge til rette for at andre fugler kan komme og spise der?

T.K. (17.05.2016)

Svar:

Nei, du har neppe skremt dem, men jeg tipper at du kom over et kull med nettopp flyvedyktige gjerdesmettunger. De holder seg ikke samlet, men sprer seg etterhvert enkeltvis.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny gjest i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Se nytt bilde der jeg har zoomet inn på fuglen. Silhuetten på forrige bilde er bare dekorasjon på opphenget til meisebollene:)

M.H. (17.05.2016)

Svar:

Dette er en gråtrost. Silhuetten så litt merkelig ut, ja !

Roar Solheim (17.05.2016)


#Økologi og atferd

Vintererle

Har vintererle 2kull iåret?

D. (17.05.2016)

Svar:

Det kan de nok gjerne klare hvis det er bra mattilgang.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvmeis eller granmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags meis er dette?

N.N (17.05.2016)

Svar:

Vanskelig å si ut i fra disse bildene, hvor en ikke ser ryggenm og vingene godt fra siden. Løvmeisen er grågrønn, mens granmeis er mer grålig med lyse kanter på armsvingfjærene.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Økologi og atferd

fluesnapper

Er det hannfuglen av fluesnapperen som bygger reiret?

L.O. (17.05.2016)

Svar:

Ja. Den bygger reiret og synger for å lokke til seg en hunn.-

Roar Solheim (17.05.2016)


#Diverse

vaktel

Hei, jeg har nå i noen år nå hørt lyder som jeg ikke har visst helt sikkert hvem som har laget. Hørte i dag fuglelyder på en nettside,og da ble det vel bekreftet at det er vaktel jeg har hørt. Jeg lurer på hvor vanlig den er her utenfor Trondheim og om de overvintrer her,har sikkert hørt den 4/5 år.

N.N (17.05.2016)

Svar:

Vaktler er små hønsefugler (trostestørrelse), og de er trekkfugler. De vil ikke overleve en vinter hvor det er snø. De dukker opp omtyrent hvor som helst i Norge, hovedsakelig i åpent kulturlandskap.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny gjest i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hvilken art kan dette være? Vi hadde et kort besøk av den i hagen vår på Høyland like sør for Sandnes i dag den 17.mai.

M.H. (17.05.2016)

Svar:

Dessverre ikke mulig å si sikkert ut i fra dette bildet, som bare viser silhuetten.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lita and

Så idag 17. mai kl 0730 ei lita and i Grilstadbekken.Ca stor som kvinand. Den foretok korte dykk(5-10 sek.) mørk overside og lys/kvit underside. Ikke noe kvitt på hodet/nebet men lys hals forside, mørk nakke/hals. Lyse streker/flekker langs siden. Den lyse undersiden vistes ikke når den lå på vannet. Lettet uten lyder med typiske raske vingeslag. Finner den ikke i boka Fugler v/ Lars Jonsson.

K.G. (17.05.2016)

Svar:

Litt vanskelig å finne riktig art ut i fra beskrivelsen, og den passer best på kvinand (kanskje en hunn?). Klarer dessverre ikke å finne noen andre gode alternativer. Et bilde hadde hjulpet betraktelig.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Fuglekasser

Egglegging og ruging-blåmeis

Hei. Har fuglekasse med kamera. Blåmeisen la første egg (som jeg har kunnet se)5. mai.Det var lett å se midt i reirgropa. Jeg har lest den legger 8-12 egg i snitt så jeg regnet med den la ett egg hver morgen inntil ruging begynte. Den forlot reiret tidlig hver morgen, men dekket til eggene så godt at det var vanskelig å se hvor mange det var, for de lå ikke i selve reirgropa, de lå gjemt i selve reirmaterialet rundt. Første dag jeg så tegn til endring var 13.mai da den ble liggende lenger og jeg så hannen komme med mat til hunnen. Da så jeg også det som så ut som et nylagt egg (blankt og glinsende). Da skulle det normalt ha vært 9 egg hvis den hadde lagt egg hver morgen.Nå ruger den for fullt og hannen kommer med mat når hunnen kaller. Jeg ser imidlertid kun ett egg i reirgropa??Jeg kan ikke se om det ligger noen andre egg gjemt i reirmaterialet slik jeg mente å kunne se tidligere. Har du en forklaring på dette? Jeg er sikker på at jeg har sett mer enn ett egg i reiret, jeg mente å være sikker på at jeg så 6 egg på et tidspunkt delvis skjult i reiret. Nå blir jeg usikker på om jeg har tatt feil?

R.H. (17.05.2016)

Svar:

Du må nok åpne kassa og titte ned for å kunne telle eggene riktig hvis du skal være helt sikker på eggantallet. Det KAN hende at meisene ikke legger egg hvert døgn i starten. Har selv noen kasser hvor jeg lurer på om dette har vært tilfelle.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Økologi og atferd

hakkespett

hvorfor hakker hakkespetten på løa vår?
Hakker mange hull i veggen....

K. (17.05.2016)

Svar:

Mistenker at spetten hører resonans som i dens verden tolkes som at det finnes insekter innenfor panelet, og dermed fortsetter den å hakke stadig nye hull. Spetter kan ikke skjønne at treverk kasn gi slike lyder uten at det har sammenheng med mat.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, kan dere svare på hva slags falk dette er? Observert i Rindal 16. mai 2016.

R.F. (17.05.2016)

Svar:

Dette er nok en ung vandrefalk klekket i 2015, og det ser ut til at den har ring på venstre bein (når en forstørrer bildet).

Roar Solheim (17.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål om egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke egg

N.N (17.05.2016)

Svar:

Målestokk mangler, så dette er ikke helt lett. Kan dreie seg om orrfugl hvis en bare ser på fargene.

Roar Solheim (17.05.2016)


#Diverse

skadet spurv

fant en liten spurv som ikke kunne fly ute i dag, hadde ikke hjerte til å bare gå videre og lurer på hvordanjeg skal mate han og så videre til han er blitt frisk ?

N.N (16.05.2016)

Svar:

Her treng bilde for artsbestemmelse og vurdering av fugleungens størrelse/alder.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Diverse

40mm langt egg!

Hei, jeg lurer på vilken fugl som legger helt hvite egg på 40mm altså 4cm, fuglen lager ett hull i bakken og så legger egget oppi der. Jeg fant et forlatt egg som var iskaldt så jeg lurer på vilken fugl har lagt det?

M. (16.05.2016)

Svar:

Ikke mulig å si noe sikkert her. De fleste artene som legger hvite egg, legger dem ikke på bakken, så dette kan være f. eks. et dueegg som er lagret av et rovpattedyr i et hull i bakken.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Økologi og atferd

Ruger traner hele tiden?

Kom idag over 2 egg som ser ut til å være traneegg, men så ikke foreldrene. Lurer derfor på om de ikke ruger på eggene hele tiden, eller om de var forlatt?

M. (16.05.2016)

Svar:

Fugler KAN la egg ligge ubeskyttet mens de selv spiser og tømmer tarmen, selv om traner nok vil skifte på rugingen slik at eggene alltid er dekket av en av de voksne. Det KAN hende at eggene er forlatt, men det er alltid vanskelig å si noe sikkert her.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugleart?

Min katt kom inn med en fugleunge i går, den var gråbrun i fjærene med kroket og spisst nebb, kan det være en kråkeunge tro? Vi bor inntil Østmarka i Oslo.

E.M.P.D. (16.05.2016)

Svar:

Her mangler bilde, så ikke mulig å si hva slags fugl det dreier seg om, dessverre.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær fra rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

På en kveldstur med min datter kom vi over en del fjær og eggrester. Den ene fjæren (avbildet) antar jeg er en rovfugl. Funnet i Njåskogen på Jæren, et turområde med med plantet barskog og jordbruksområder i nærheten. Jeg tenkte kattugle eller hauk som mest sannsynlige alternativer. Hva er svaret?

I.A.M.F. (16.05.2016)

Svar:

Dette er en håndsvingfjær fra en hornugle. Merk den oransje fargen

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Fra hvilken fugle kommer denne vingen?

I.A.M.F. (16.05.2016)

Svar:

Dette er ikke del av en vinge, men stjertfjær fra en rugde.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Fugleforing

Mating av småfugel

Har masse grønnfink og spurv, kjøttmeis og blåmeis og andre sorter av små fugler i hagen. Nå er det grønnfink og spurv som slåss om maten. har alltid solsikkefrø i beholderne, døgnet rundt. De spiser så lenge det finnes mat. Hva skjer om jeg drar ned på tilgangen av mat? Flytter de da? vil jo ikke det. Tenker ikke å slutte med å gi mat, men kanskje litt mindre, det går åt mye frø som det er i dag.

C..M.R. (16.05.2016)

Svar:

De som holder til rundt der du mater, vil da søke etter annen mat, enten naturlig forekommende næringsemner, eller for på andre foplasser.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Trekkfugler

Hva de spiser og om de trekker

Hei, er det en generell sammenheng mellom hva fuglene spiser og om de trekker? Sånn at småfuglene som spiser frø og slikt oftest blir i Norge, mens de som spiser insekter og slikt er trekkfugler. Og så tenker jeg at de litt større fuglene, som enten lever av fisk eller smågnagere og småfugle og slikt blir. Stemmer dette?

L. (16.05.2016)

Svar:

Ja, dette er deler av forklaringen. Rene insektspisere er ofte trekkfugler, men det er mer viktig HVOR fuglene søker næring. De fleste som finner næring på bakken, enten det er insekter, frø eller andre ting, må flykte vekk fra snøen. Noen insektspisere endrer diett og blir bærspisere høst og vinter (f. eks. sidensvans), og de kan klare å finne mat selv om det er snø på bakken.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette egge fra?

Litte egg ca 3 cm. Tørkisfarge med litt sorte prikker i den tykke enden.

N.N (16.05.2016)

Svar:

Her mangler bilde, så det er ikke mulig å si noe...

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent rovfugl

Jeg fant en reirplass til et rovfugl par når jeg var ute på fisketur. Plassen var høyt oppe i en fjellside. Begge fuglene byttet på å ligge på reiret. Hver gang en av de kom tilbake til reirplass, skrek de voldsomt mye. De var ikke så store, med relativt spisse vinger og lang stjerten. De var lysebrune i fargen. Hva kan dette være?

M. (16.05.2016)

Svar:

Det er ikke så lett å si sikkert ut i fra beskrivelsen. Både fjellvåk og tårnfalk hekker slik, og varsler kraftig hvis folk kommer nær reirplassen. Men spisse vinger og lang stjert, sammen med "ikke så store", passer nok best med tårnfalk.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sykdom og skader

Flaggspett som kræsjet i stuevinduet med stor fart,

Hei, idag kræsjet en flaggspett instuevinduet vårt. Den var bevisstløs en kort stund. Nå har den fått et lite hus på gresset som den ligger i.den puster og blunker nå med øyene men har ikke rørt seg på nesten 2 timer. Kan den ha brukket nakke eller rygg? Vi har ikke sett noe blod. Hvor lenge skal vi la den ligge? Skal vi gi den væske og mat? Hva spiser den.? Når avliver vi eventuelt? Håper den klarer seg, da dette et en av tre hakkespetter som vi stadig ser her vi bor....

M. (16.05.2016)

Svar:

Den har trolig fått hjernerystelse. Hvis den ikke kommer til seg selv i løpet av dagen, kan dere ta den inn og legge den i en pappeske. Hold litt vann borttil nebbet på fuglen slik at den kan drikke. Ikke gi den noe mat. Enten kommer den til hektene i løpet av dagen eller i morgen, eller så dør den kanskje av skadene (vinduskollisjoner får gjerne et slikt enten-eller utfall).

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fjæren er funnet i et boligområde i Trondheim. Hvem kan den tilhøre?

C. (16.05.2016)

Svar:

Dette er fjær fra en perlehøne - afrikansk fugl - kommer nok fra burhold i Norge.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Er usikker på hvilken fugl dette er. Ca.størrelse som en kjøttmeis. Har hatt to slike rundt hytta er par dager. Hytta ligger på Bjørnfjell 480 m o.h. i Narvik Kommune, og enda med mye snø. Bidet er tatt 15.mai 2016

A.D. (16.05.2016)

Svar:

Dette ser ut til å være en bergirisk.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Natt aktiv fugl

Lurer på hva slags fugl som plystrer hele natta her. Vi bor i kyststrøk i Farsund med vann og myr i områdene rundt huset. Den lager en kort plystre lyd med korte mellom igjennom hele natten. Hva kan det være?

N.N (16.05.2016)

Svar:

Dette er opptak en en myrrikse.

Roar Solheim (16.05.2016)


#Økologi og atferd

Forventet alder på trekkfugler

Hei
Hvor gammle blir de små trekkfuglene,Linerle/Svaler.
er også intresert I levealder på Meiser

N.N (16.05.2016)

Svar:

De fleste små spurvefugler kan bli opp mot 8-10 år gamle. En ringmerket stær ble hele 23 år gammel!

Roar Solheim (16.05.2016)


#Fuglekasser

kan kvinand legg to egg i løpet av en kort periode?

Vi har en andekasse med kvinand som hekker, og vi har kamera i taket så vi kan følge. Nå vi ventet på legging av det fjerde egget, så stoppet filmingen pga tekniske feil. Jeg gikk ut for sjekke, men såg at anda lå der, så vi ventet en time med å ordne. Når vi da kikket oppi, var det fem egg, altså to i løpet av de siste to timene. Hva kan ha skjedd, har hun lagt to egg etter hverandre, eller har det vert ei anna and der, og lagt ett egg? Vi fulgte med rimelig godt fra stuevinduet, og så ikke at hun fløy ut i løpet av denne tiden, men vi så jo ikke hele tiden, så et kan jo ha skjedd. Hva tenker cere?

S.G.A. (15.05.2016)

Svar:

Kvinendene driver utstrakt reirparasittisme på hverandre, så det er mest trolig at to hunner har lagt egg kort etter hverandre i kassa.

Roar Solheim (15.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hei

Bilde vedlagt spørsmålet

denne svarte duen så jeg i Stavern som er ved Larvik 😀 Den hadde lilla hals med litt grønt på ! Den sa ko ko ko og var veldig kort lyd !

N.N (15.05.2016)

Svar:

Dette er en bydue/tamdue.

Roar Solheim (15.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lliten rovfugl, indre østfold

Hei.
I dag så jeg noe jeg mener var en liten rovfugl ved et myrområde i skogen i indre østfold. Den var ganske lys i fargen, grå/brun og den hadde spisse vinger, som en falk. Den kom flyvende, lå ikke på vinden, men brukte vingene aktivt, så satt den stille en stund i toppen av et tre, dessverre på litt for lang avstand til at jeg fikk tatt bilde. Hva kan dette være?

N.N (15.05.2016)

Svar:

Både dvergfalk og tårnfalk kan være aktuelle arter her.

Roar Solheim (15.05.2016)


#Fuglekasser

Klekking av meiseegg

Hei, idag kom det 3 blåmeisunger ut av eggene sine.
Det er 6 egg som gjenstår.
Dette var veldig gøy å oppleve.
Regner med at de andre kommer etterhvert!
Artig med kamera!

W. (15.05.2016)

Svar:

Ja, det gjør de nok.

Roar Solheim (15.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?
Den er litt mindre enn en spurv.
Bidet er tatt i Sandvika, sandhornøya i Gildeskål.

A.R.O. (15.05.2016)

Svar:

Dette er en bokfink hunn.

Roar Solheim (15.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg spekulerer på hvilken fugl dette er. Jeg tok bilde av den i Stugudal, Tydal i formiddag. Jeg trodde det var en spurvehauk helt til jeg så på bilde. Den var på størrelse med en spurvhauk.

T.A.H. (15.05.2016)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (15.05.2016)


#Diverse

Fugler i Numedal

Hei :-). Lurte bare på hvilken av disse artene som er mest tallrike i Numedal om sommeren - Svarthvis fluesnapper , Løvsanger eller Gråspurv ?

T. (15.05.2016)

Svar:

Det tror jeg ikke det er noen som har grunnlag for å kunne finne riktig svar på, dessverre. Men siden løvsangeren er landets mest tallrike fugl, så er nok den mest sannsynlig den mest tallrike.

Roar Solheim (15.05.2016)


#Diverse

Kjernebiter

Vi har Kjernebiter på fuglebrettet.To hanner og en hunn. De to hannene er ofte her. Er det en mulighet at de har reir her i nærheten (vi bor på Verdal i Nord-Tr.lag)
På forhånd takk.

R.V. (15.05.2016)

Svar:

Det KAN hende, for kjernebiteren har økt kraftig i utbredelse og forekomst de senere årene.

Roar Solheim (15.05.2016)


#Trekkfugler

Trekkruter for svarthvit fluesnapper

Hei
Lurer på om trekkruter og rasteplasser for svarthvit fluesnapper

A.M. (15.05.2016)

Svar:

Svarthvitfluesnapper har ikke bestemte rasteområder. De spiser overalt langs trekkveiene. De trekker på bred front gjennom vest-Europas til Middelhavskysten og NV-Afrika. Enkelte ringmerkede fluesnappere er også gjenfunnet sør for Sahara.

Roar Solheim (15.05.2016)

««første 30 442 - 30 491 av 50 005 siste»»