Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 30 190 til 30 239 av totalt 50 003 spørsmål


#Diverse

Norges største fugl

N.N (30.05.2016)

Svar:

Norges tyngste fugl er knoppsvane. Størst med hensyn til vingespenn er havørn.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Temme fugler.

Hei, jeg lurer på om det går ann å temme\ ta vare på, noen av de norske viltlevende fugler, hvilke er best,har ikke tenkt ångjøre det men vil gjerne vite hva man trenger og hvilke som egner seg best

J.R.S. (30.05.2016)

Svar:

Nei. Dette er ikke lovlig å gjøre i Norge.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Trost

Hei. Det er usedvanlig lite Trost både se og høre nord i Gudbrandsdalen i år. Har det skjedd endringer i trekkmønster, bestand, eller er det bare tilfeldig?

N.N (30.05.2016)

Svar:

Vi har ikke noen rapporter hittil som antyder at trostene har gått tilbake i antall nylig, så det spørs om dette er en lokal hendelse.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Gråtrost-reir

Hei! Jeg har fått ny nabo; en gråtrost har bygget reir på en hylle oppunder taket på terrassen(dette er en terrasseblokk).Jeg lurer på hvor sårbar den er for bevegelse av mennesker i nærheten når den har begynt rugingen. F.eks. er det risikabelt å vanne blomstene der ute? Jeg er jo redd for at den blir skremt og kan komme til å forlate reiret/eggene.

A. (30.05.2016)

Svar:

Du skal bare bruke terrassen som vanlig. Trosten vil venne seg til trafikken.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Knopsvaner og ruging

Ruger både hunnen og hannen på eggene?Vi har besøk av svaner flere ganger om dagen, vi lurer på om det er den samme, eller om hannen og hunnen veksler på å komme for en matbit?Vi vet hvor reiret er, og at det alltid er en fugl liggende på det.Det svømmer store omveier til reiret.

K.E. (30.05.2016)

Svar:

Hos svaner og gjess, som holder sammen i par hele hekketiden, skifter kjønnene på å ruge, men det er ikke sikkert at de to ruger like lenge. Trolig tar hunnfuglene størstedelen av rugearbeidet.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Skjæreunge med skjær flaks

Hei. Igår bevitnet jeg tilfeldigvis at en skjæreunge ble tatt av en katt, mens 3 andre katter var i umiddelbar nærhet. Jeg fikk skilt katten fra fuglen uskadd, men fuglen kan ikke fly og området kryr av katter.
For øyeblikket har jeg den derfor i et bur hos meg, og mater den med egg. Hva kan jeg gjøre med den?

B.L. (31.05.2016)

Svar:

Har du først tatt hånd om den på denne måten, må du nok fortsette å fore den til den kan fly og klare seg selv (det er nok noen ukers arbeid).

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Berget eller døende?

Hei, altså det har sei sånn st en liten kjøttmeis har klart å fått seg inn i huset vårt, ikke serlih gammel, klarer ikke å fly skikkelig, å er ikke flink på bena helt enda, eh vi ble tvunget til å ta på den så moren vill ikke ha den tilbake, kan vi ta vare på den? Til den kan klare seg skjøl? Isåfall hvordan gjør man? Hva gjør man?

H. (31.05.2016)

Svar:

Dersom den har vinger og er helt fjærkledt bør den bare settes ut igjen. Foreldrene finner den når den tigger om mat. Fuglene reagerer ikke på om ungene er berørt av mennesker.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Tyrkerdue i Nord-Norge - Lyngen i Troms

Er tyrkerduen vanlig i Nord-Norge? Har hatt besøk av en noen morgener nå. Den liker seg tydeligvis rundt fuglebrettet hvor de siste rasjonene med solsikkefrø fortsatt legges ut. Det virker som om den er veldig vàr (sky)?

I.S. (01.06.2016)

Svar:

Vet dessverre ikke hvor vanlig den er, men i følge kart i artsdatabanken ble tyrkerduer rapportert fra hele Sør-Norge, midt-Norge og nordover til og med Nordland fylke omtrent mot Troms i 2015.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Trekkfugler

Overvintrer

Hvor overvintrer lundefugl, makrellterne og rødnebbterne

K.E. (02.06.2016)

Svar:

Lundene overvintrer til havs, langs norskekysten og ute i Nordsjøen. Ternene fra kysten av Vest-Afrika til Antarktis.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Bokfink

Kvifor er hannen blå på toppen?

A.G. (03.06.2016)

Svar:

Umulig å besvare, men draktens farger er gjerne et resultat av lang tids evolusjon, og ikke minst hvilke hanner hunnene velger som partnere (seksuell seleksjon).

Roar Solheim (05.06.2016)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

Har hatt et par med svarthvit fluesnapper i en kasse som har lagt seks egg. To dager etter at det siste egget ble lagt forsvant hunnen. Hannen er fortsatt innom her i løpet av dagen. Det samme skjedde for et par år siden. Vi har et myrområde bak kassen. Mange katter og bikkjer i nabolaget her. Har ofte besøk av flaggspett og den er ikke småfuglene særlig begeistret for.Kassen har en metallring rundt hullet slik at hakkespett ikke kommer til. Blir frustert og lei oss for at det ikke blir mer enn egg i kassen.

A. (05.06.2016)

Svar:

En del fugler blir jo spist av f. eks. spurvehauk eller ugler også i hekketiden, de kan kollidere med vinduer eller bli påkjørt, så en del hekkinger går det dessverre galt med. Ikke stort vi kan gjøre med det.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Trekkfugler

Hva vet vi egentlig om fuglenes bevegelser?

Jeg er frilansjournalist og arbeider med en artikkel for Aftenposten Vitenskap. Utgangspunktet er Icaros-prosjektet ved Max Planck-instituttet der små sendere skal monteres på små dyr, blant annet på sangfugler og annen småfugl for å følge deres bevegelser. Prosjektet ønsker å finne ut hvorfor dyrene beveger seg også bruke dyrenes øyne i naturen for å forhåndsvarsle naturkatastrofer og epidemier. I følge professor Martin Wikelski, som leder prosjektet er det mye vi ikke vet om dyrenes og fuglenes bevegelser og forflytninger i naturen. Finnes det en ekspert hos dere som kan gi meg en kommentar på dette? Icaros-prosjektet er beskrevet her: http://www.orn.mpg.de/ICARUS

F.S.S. (05.06.2016)

Svar:

Du bør prøve å få tak på Thomas Alerstam ved Lunds universitet - han er nok den største trekkfuglforskeren i Skandinavia.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Måker mange mil til havs

Hva gjør måker som er 150-200 km fra land når de skal drikke ferskvann

M. (05.06.2016)

Svar:

De gjør de ikke - de får i seg vann gjennom maten. Men de kommer jo av og til inn til land igjen, og da kan det også hende at de drikker ferskvann.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Fuglekasser

Filme fugl

Hei. Vi er en gjeng voksne som jobber i barnehage som er uenige, er det lov å filme i fuglekasse?

H. (05.06.2016)

Svar:

Ja, det er det ingen forbud mot. Men det er om å gjøre å forstyrre fuglene minst mulig. Det beste er selvsagt dersom fuglene hekker i en kasse hvor kamera har vært montert før hekkingen startet - da vil ikke fuglene bli forstyrret i det hele tatt.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

måke

hvor mye kan en måke veie

L. (30.05.2016)

Svar:

Svartbaken, som er den største av måkeartene i Norge, kan veie opp mot i overkant av 2 kg.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svart,stor fugl,sett på Kypros,april

jeg lurer på hvilken fugl jeg så på Kypros .stork,hegre?lyden var ky,ky ky i oppad og ned i tonefall. stod i en åker,og ropte til en annen på andre siden av åkeren. svart,høy. avstand 200m ifra. kunne ikke se farge på nebb.

K.R.....K. (31.05.2016)

Svar:

Har dessverre litt problemer med å finne ut hva dette kan ha vært, ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Rede i berberisbudk

En berberisbusk som har "plantet seg selv", var klar for fall,fra min side,den sto rett og slett i veien og skulle bort.Rett før " hovedstammen" sto for fall, oppdaget jeg et bittelite rede med 8 egg.Tidligere på våren hadde en gjerdesmett gledet oss, og nå var den 3 m borte og gå fra seg sine pip.Jeg trakk meg fort tilbake.Men jeg hadde klippet over dette rede, så regnet ville trekke inn.Jeg dekket busken med et tak, en svart plastsekk, og festet den med klesklyper. Senere på kvelden så jeg gjerdesmetten fly inn og ut av rede.
Mitt spørsmål er, er det sjangser for at rugingen vil fortsette, eller er den allerede skremt bort?

K.E. (30.05.2016)

Svar:

Dersom gjerdesmettene fløy inn etter at du gjorde dette, så bør de kunne fortsette å bruke reiret helt til ungene flyr ut.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Funnet fugl i hagen vår

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har funnet denne søte lille skapningen i Hagen, men hva bør vi nå gjøre? Prøve å få den inn i fuglekassa?? La den stå under fuglekassa i den skoeska vi har funnet til den?

N.N (31.05.2016)

Svar:

Dette er en blåmeisunge som nok har hoppet ut fra reiret av egen vilje. Foreldrene finner den når den tigger om mat, så bare la den sitte ute.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

rede i balkongkassen - kan barna overleve?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg skulle rydde i balkongkassene i dag, de har stått inntil hverandre under en benk. Der fant jeg dette redet med ca 5 ganske store fugleunger. Har sett en rødstrupemamma i treet ved siden av oss i det siste. Kan disse barna overleve selv om jeg har tuklet med redet deres? Den ene balkongkassen som jeg fjernet fungerte som en vegg i redet. Jeg har sett at noen av barna faller ut fra redet og ut i balkongkassen, nå som veggen er borte. Jeg har satt noe annet foran for å skjerme litt men kan ikke sette "veggen" tilbake på plass uten å risikere å klemme fuglene. Tror dere mammaen vil klare å mate barna videre så lenge som de trenger? Jeg utsetter nok oppryddingen på balkongen til fuglene er fløyet, hvis de har en sjanse.

I. (01.06.2016)

Svar:

Så fremt redet har fått ligge der du fant det, og foreldrene fortsetter å fore ungene, så burde dette gå bra. Disse ungene er klare til å forlate redet i løpet av noen få dager.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Fugleforing

Slutte å mate fuglene ?

Hei. Jeg har matet fuglene hele vinteren og frem til nå. Nå er siste sekk fuglemat tom og jeg lurer om det er greit å slutte å mate nå? De større fuglene har fått brød og de små solsikkefrø. Vet at flere mater hele året men jeg syns det blir ganske dyrt da jeg kjøper 25 kg sekker med frø og det er tomt på under 14 dager ,og andre grunnen er at jeg skal reise på ferie og har ingen til å fore for meg. Klarer fuglene seg like godt om jeg avslutter foringen nå ? De er jo vant til at det er mat tilgjengelig her hele tiden. Får dårlig samvittighet jeg....

N.N (02.06.2016)

Svar:

Det er ikke noe problem å stoppe foringen nå, fotr fuglene finner lett naturlig føde nå om sommeren.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Hvordan blir 11 fugleunger klare til å forlate redet samtidig?

Hei! Vi har en fuglekasse som vi har fulgt med på idag. 10 blåmeisunger har forlatt kassen, og den 11 er forhåpentligvis snart på vei ut den også. Vi funderte på: Hvis blåmeisen legger 1 egg om dagen i 11 dager som i dette tilfellet, og ruger i 13-16 dager. Hvordan kan da alle 11 være klare til både å klekkes og å forlate redet omtrent samtidig? Har da de siste mindre sjanse for å overleve? Hilsen Monica

M.L. (04.06.2016)

Svar:

De fleste småfugler som legger store kull, starter ikke rugingen før siste egg er lagt. Dermed klekkes (nesten) alle eggene samtidig. I et meisekull hender det at 1-2 egg kan bli lagt etter at rugingen har startet, slik at en eller to unger er mindre enn sine søsken. Dersom næringstilgangen svikter under ungetiden, er det disse ungene som først sulter ihjel.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvordan se forskjell på gulerle og vintererle?

Hei. Jeg ser ofte ei erle når jeg kjører bil. Samme sted hver gang. Men det blir jo i "farta" og får aldri studert den. Den sitter i veien eller på fender, og når jeg er nærme nok til å se farger har den lettet. Den ser ut (fasong og størrelse) og oppfører seg som en linerle, men er ser gul ut under når den flyr. Hva skal jeg ellers se etter for å finne ut om det er vinter-eller gulerle når den flyr?

A. (04.06.2016)

Svar:

Ikke alltid like lett å se forskjell sånn i farten, men vintererlene har markant lengere stjert enn gulerlene, og gir som du sier lett inntrykk av å være en linerle. Det gjør egentlig ikke gulerlene.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Svane ligger i sin egen avføring?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! I dag var jeg langs et vann i Stavanger, og la merke til at svanen ligger i (sin egen?) avføring. Er dette normalt? Er det noe å bekymre seg for?

S.K. (04.06.2016)

Svar:

Mange fugler blir fulle av avføring i hekketiden, særlig kolonihekkende sjøfugler. De vasker dette av seg når de kommer på vannet igjen. Ikke noe å bekymre seg for, med andre ord...

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Måkebarn i vann

Hei. I en liten elv rett ved huset var det to måkebabyer, nå finner jeg bare en. De voksene måkene flyr over han, og skriker til han, og angriper folk som kommer for nærme. Virker som om babyene først falt ut av reiret, og så tuslet ned til vannkanten og ramlet nedi.

N. (04.06.2016)

Svar:

Måkeunger klarer seg fint på bakken, så lenge de voksne er i nærheten og passer på den og gir den mat.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Sykdom og skader

fugler

men jeg har et problem her, en av fuglene sine bein er utrolig løs. Man kan snu beine rundt om kring. vet du hva har skjedd?

N. (04.06.2016)

Svar:

.. og dette gjelder hva slags fugl?= Vill fugl? Tamfugl av ett eller annet slag? Det høres dessverre ut som at beinet enten er brukket, eller ute av ledd f. eks. i hofteleddet. I så fall er som regel avliving av fuglen eneste riktige utvei.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Økologi og atferd

Kattugler

Hvor gammel kan ei kattugle bli?
Hvor gamle blir meisene?

R.8.Å. (04.06.2016)

Svar:

Kattugler kan bli opp mot 20 år, men de fleste lever nok kortere. De fleste småfugler kan bli opp mot ca 10 år gamle.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Fuglekasser

Kattugle

Hvor langt ifra hverandre må man henge kattuglekassene?

M.8.Å. (04.06.2016)

Svar:

Hvis du vil ha mulighet til å få ugler i så mange kasser som mulig, bør de nok henge minst 500 m fra hverandre. Men oftest når man henger ut en serie med slike uglekasser, kan det lønne seg å henge dem med ca 1 km avstand.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Egg

Hei, finnes det en side med bilder av egg fra norske fugler?

O.S. (04.06.2016)

Svar:

Dessverre ikke.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bekkasin?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette enkeltbekkasin eller dobbelbekkasin.Er det vanlig de sitter i tretopper som her?

V.B. (04.06.2016)

Svar:

Dette er en enkeltbekkasin, og det er nok bare den som sitter slik i trær. Har aldri sett bilder av dobbeltbekkasin i trær eller på pinner, og heller ikke hørt om at den kan sitte slik.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Trekkfugler

linerle

Jeg har sett linerler i Somalia om vinteren. Kan de samme fuglene ha vært i Norge om sommeren?

I.V. (04.06.2016)

Svar:

Ja, det er absolutt mulig.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Svart fugl med hvit ring rundt halsen

N.N (05.06.2016)

Svar:

Og størrelsen er ???

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

fugler

hei jeg har en blåmeis unge som har vært hjemme i 2 timer, å den er veldig flink å spise. Men når jeg kom hjem igjen, så ville den ikke spise eller drikke
vet dere hvorfor?

N. (05.06.2016)

Svar:

Dessverre - det er ikke mulig å stille diagnoser for slike hendelser uten å ha med fuglene direkte å gjøre. Fugleungen KAN være skadet uten at du ser skadene, slik at den etter hvert kan dø (kattekloskader er f. eks. ofte dødelige men vanskelige å se pga fuglenes fjær).

Roar Solheim (05.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefoto fra Kockholmens naturreservat.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, kan du hjelpe meg med å fortelle hva slags fugl dette er.Bildet er tatt i kystfuruskogen på Kockholm 4. juni i år.

R.A.S. (05.06.2016)

Svar:

Dette er en bokfink hann.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Har disse en sjanse???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Svanemor har lagt reir med 4 egg på tang/tare i fjæra. "Far" er borte (totalt fraværende). Det finnes mink i området. Mor forlater redet innimellom for å spise. Lurer også på hva ungene kan spise, her er stort sett bare tang og tare. Kan vi mate med brød?

A. (05.06.2016)

Svar:

Såfremt eggene ikke blir spist av noe dyr når hunnen er ute og spiser eller skiter, så bør de klare seg bra. Det burde ikke være noe i veien for å tilby svanene mat, men hønsefor er nok mer næringsrikt enn brød, selv om det også blir spist.

Roar Solheim (05.06.2016)


#Diverse

Fuglesanger

Hvilke av disse fuglene har den mest varierte sangen av måltrost, gransanger og gråtrost

N.N (04.06.2016)

Svar:

Det er helt klart måltrosten.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Diverse

SVART/HVIT FLUESNAPPER..

Forskere har vert bekymret for svart/hviten men alle jeg snakker med i år forteller om mye mere fluesnappere.Jeg har dobelt så mange svart/hvit fluesnappere i kassene mine sammenlignet med i fjor. Dette må jo være gledelig å hva kan være årsaken?

K.S. (31.05.2016)

Svar:

Dette varierer med hvor man befinner seg i landet.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Har gjøken alltid en liten følger med seg og hvilken fugl er dette?

N.N (31.05.2016)

Svar:

Nei, det har den ikke. Men fordi gjøken legger egg i andre fuglers rede, vil mange småfugler følge etter og forsøke å jage vekk en gjøk. Kanskje det er grunnen til denne feilslutningen?

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Orrfugl høstleik

Hei! I år opplevde jeg mine første orreleiker. Det ga meg flotte opplevelser jeg ser frem til å oppleve hvert år fremover. Men jeg har hørt en del rykter om at orrfuglen også spiller og dukker opp på samme leikstedet om høsten. Stemmer dette? Evt. Hvorfor og når skjer det?

J. (03.06.2016)

Svar:

Det stemmer, og det er gjerne i september at de kan spille på myrer eller sittende i trærne.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Ringmerker

ringmerking

hei, er det mulig å få tatt et ringmerke kurs? og eventuelt hvor? holder til på Frøya i Sør-trøndelag. er veldig mange fugler her ute og det hadde vært veldig morsomt og interisant og få merket noen av dem.

H.K.W. (03.06.2016)

Svar:

Ta kontakt med lokal fugleforening og hør om det er noen ringmerkingsgrupper som kan ta deg med.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Sykdom og skader

syk undulat

Hei.jeg har en undulat på rundt 2 år.Han begynte for rundt2 dager siden å bli litt rar. Når vi slapp han litt ut av buret så han skulle fly fløy han opp i taket og når vi satt han i buret sitt ville han verken drikke eller spise og nå har han sittet stille i bunden av buret veldig lenge. Hva er galt med han?

J. (30.05.2016)

Svar:

Du må kontakte burfuglfolk eller en fuglekyndig veterinær for å få svar på dette.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Hvit og svart fuglesnapper

I noen år har vi hatt et par i en rugekasse/fuglekasse.For tre år siden,noe sent på sommeren, etter ungene var ute, ble den ene påkjørt av en bil og døde.For 2.året på rad, sitter det en hvit og svart fluesnapper og synger i flere uker.Forgjeves? Kan det være maken til den "døde", som ikke har oppfattet at den er død, for å si det slik.

K.E. (30.05.2016)

Svar:

Dette er nok mer en tilfeldighet, for fluesnapperne holder ikke sammen som par fra år til år.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Sykdom og skader

Reddet en ung fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg reddet det jeg tror er en gråspurv i å bli drept av en katt og nå prøver jeg å holde den i live til jeg kan slippe den ut og den kan klare seg selv. Men jeg lurer på hvor mye mat den trenger. Jeg gir den mark, men jeg vet ikke hvor ofte jeg skal mate.

Y.H.V. (30.05.2016)

Svar:

Dette er en rødvingetrostunge. Den trenger ganske riktig meitemark, insekter og lignende, og må fores jevnt hele dagen. Se forøvrig bladet Fuglevennen, vårnummeret 2007 side 14-15 (du finner det som PDF-dokument på NOF sidene birdlife.no).

Roar Solheim (04.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl ?

Hei
har et spørsmål angående hvilken fugl jeg hørte synge forleden. Har ikke så mye "kjøtt på beina" til deg, men sangen bestod av 4, 5 toner i en oppadgående skala. det var snakk om en småfugl og jeg hørte den i rørosdistriktet, furu/bjørkeskog...sikkert en vanlig en, men kan ikke huske å ha hørt den før..

L.P.M. (30.05.2016)

Svar:

Et alternativ er rødvingetrost.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

spørsmål om hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Har vært en fugl rundtomkring her i noen dager som jeg ikke har sett før.Ikke helt gode bilder men håper at dere kan finne ut av det..den er sjelden i ro..har vakker og kraftig kvittring..er sort og hvit og kansje litt grå i bringa.

A.A. (30.05.2016)

Svar:

Når bildet forstørres, ser dette ut til å være en svarthvitfluesnapper hann.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper og rugetid.

Vi har et fluesnapperpar som har installert seg i fuglekassen vår. Fuglekassen har kamera, så vi kan se hva som skjer inni kassen. På tre døgn ble det lagt tre egg, men paret er bare innom av og til. Det er ingen ruging. Er dette vanlig?

S. (31.05.2016)

Svar:

Rugingen starter ikke før kullet er fullagt.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Diverse

Skjære reir .

Hei !
Lurer på om det er lov etter norsk lov å ta eggene fra Skjæra? Alt. rive reiret,stikke hull i eggene ? Skjæra er plagsom med unger tett inn på husveggene !

H.S. (30.05.2016)

Svar:

Nei, dette har du nok ikke lov til.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Stokkender

Hei stemmer det at stokkender er kannibaler?

Vennlig hilsen Liv Lindekleiv

L.L. (30.05.2016)

Svar:

Nei, det stemmer nok ikke.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på fjelltur i helgen og fant denne fjæren i lyngen. Diskusjonen har gått om hvilken fugl den har vært festet til. Vi har ikke blitt noe klokere. Den er ca 25 cm lang.

F.N. (31.05.2016)

Svar:

Dette er en av de indre håndsvingfjærene fra en fjellvåk.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Økologi og atferd

Hva gjør "vinterfuglene" om sommeren?

Hei! Jeg prøver å observere litt hvilke standfugler jeg ser rundt bebyggelse om sommeren, men det er ikke alltid like lett. Spm. mitt er: Er det noen av standfuglene våre vi ser oftere ved fuglebrettet om vinteren enn om sommeren? Og hvis ja, hvilke, og hva er grunnen? Er det at disse trekker til skogen nå som det er lettere å finne mat?

E. (31.05.2016)

Svar:

En del av meisene og finkefuglene ser du nok oftere om vinteren enn om sommeren, og det skyldes som du sier, at de sprer seg mer ut i skogsterreng for å hekke om våren.

Roar Solheim (04.06.2016)


#Diverse

Reir i taket

Vi har fått stærreir i taket med unger. Det skulle vi helst fjernet, men som den dyrevennen jeg er, har jeg ikke hjerte til å fjerne det. Når kan vi forvente at ungene flytter ut av reiret? Det er ikke så veldig stas med all fugleskiten som havner på verandaen, samtidig som jeg er redd for fuglelopper...

G.H. (01.06.2016)

Svar:

Stærungene hopper ut etter 2-3 uker. Sørg da for å stenge igjen inngangen til reirplassen.

Roar Solheim (04.06.2016)

««første 30 190 - 30 239 av 50 003 siste»»