Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 425 til 30 474 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
fugl i skrueesken
hei lurte paa om du visste hva slags fugl som
har flytta inn i verktoyhylla mi i plasthallen
den bryr seg ikke om meg bare titter har lagt egg etter den
oppdaget meg 3 egg
bare nyskjerrig paa hva for en fugl det er
hilsen felix ved tyrifjorden
F. (13.06.2016)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (13.06.2016)
Kontroll av fuglekasser
25 mai var det i denne kassen 8 granmeisunger . I dag , 9 juni så det sånn ut. Det kan vel neppe være annet enn flaggspettens verk ? Nyklekte unger er jo snadder .
Per Beverfjord
N.N (09.06.2016)
Svar:
"Naturen er hard med sine egne", heter det, og dette er et eksempel på dette. Dette er nok flaggspettens verk. Ved enkelte tilfeller så tar den egg og unger fra andres reir. Vi må bare akseptere naturen slik den er!
Morten Ree (13.06.2016)
Kjøttmeisunge
Har funnet en ganske stor fuglunge. Kanskje kjøttmeis? Hva kan den mates med?
N.N (09.06.2016)
Svar:
Man skal aldri ta med fugleunger hjem. De bør få oppholde seg i naturen og hvis de er falt ut av et rede bør de settes tilbake dit. Ved å ta inn en fugleunge så har man skaffet seg et problem som ofte ender med dødelig utgang. Meiseunger spiser larver og insekter, og blir matet mange ganger per dag. Underveis skal de lære seg å finne mat selv og læres opp til et liv i naturen.
Morten Ree (13.06.2016)
Blå fugleegg uten svarte prikker
Fant dette reiret med disse eggene i skogen idag. Det lå oppå en liten "hump" eller "klump" omringet av blåbærbusker og gress.. Den var altså på bakken og ikke i trærne. Hvilke fugleegg er dette?
N.N (07.06.2016)
Svar:
Selv om vi her mangler beskrivelse på størrelsen på eggene så tror jeg dette er buskskvett.
Morten Ree (13.06.2016)
Spørsmål:
Hvor mange dager tar det fra eggene klekkes og kjøttmeis ungene flyr ut. Sover de i fuglekasse de første nettene
N.N (07.06.2016)
Svar:
Meisene legger ferdig alle eggene før de begynner rugingen som normalt tar ca. 15 dager, alt etter hvordan været og lufttemperaturen er. Ungene er i redet i ca. tre uker. De vender ikke tilbake til rugekassen og de første dagene overnatter de i trærne rundt om hekkeplassen, for deretter å bli med resten av familien streifende omkring for å lære seg å finne mat selv. På vinteren blir ofte fuglekasser brukt til overnatting.
Morten Ree (13.06.2016)
trost
En litt uvanlig trost sammen med gråtrost observert i hagen på 165 - 11 i Namdalseid kommune. Ser ut som en gråtrost. med er helt kvit på hodet. Tror den hekker i området, for jeg har sett den to ganger, senest i går.
T.T. (06.06.2016)
Svar:
Dette er gråtrost, men den er leukistisk. Det betyr at det har oppstått en genfeil som gjør at den mangler fargestoffer og har derfor innslag av hvitt i fjærdrakten, og kan også være generelt lysere i fjærdrakten.
Morten Ree (13.06.2016)
Turdus
Hei. Jeg skulle registrere flere troster i hagefugl tellingen men fant ikke turdus, bare svarttrost. Har jeg sett feil eller kalles den noe annet?
K. (29.04.2016)
Svar:
Turdus er det latinske navnet på en egen slekt av stortroster, som igjen hører til den store trostefamilien med det latinske navnet turdidae. I Norge hører alle arter som har trost som avslutning i navnet til slekten turdus, og alle har latinske navn som begynner med dette ordet.
Morten Ree (13.06.2016)
Hva slags fugleunge er dette?
Hei. Jeg har tatt meg av en forlatt og forkommen fugleunge de siste 5 dager. Dette etter å være helt sikker på at foreldrene ikke tok seg av den. Den var svært nedkjølt og mager og kun delvis fjærutviklet. Den kunne ikke fly. Det går fint med den og vi vil hjelpe den til den er stor nok til å være fri. Vi lurer så veldig på hva slags fugl det er. Trodde først en gråspurv, men andre gråspurvunger her er så utrolig mye større og mer fluffy. Kan du hjelpe med hva slags fugl vi har i huset?
B.J. (12.06.2016)
Svar:
Atferd hos fuglemåker
Vi har et fritidshus på Sjøvegan i Sør-Troms, og her på tettstedet det ganske mange fiskemåker. Vi har hatt det samme fiskemåkeparet hekkende på taket i 10 år, og gjensynsgleden er stor og gjensidig når de kommer i april. De får litt godiser, og de er bevisste i sine forsøk på å få oppmerksomhet. Hvis vi setter fram mye mat, varsler de aktivt at her er det mat, og da har vi straks 10-12 fugler rundt oss. Det stresser våre sommergjester, og de prøver å jage de andre bort, fortrinnsvis ved flygende å angripe inntrengere ved å kakke de i brystet. Det ser ikke ut til å være aggressivt, mer et hint om at nå er du på mitt område, og "inntrengerne" viker bestandig. Gir vi maten mer kontrollert, kommer våre måker helt bort til oss, og hannmåka spiser av handa mi. Da gir de ikke varsel til andre. Hvis vi lar ytterdøra stå åpen, hender det at hannmåka kommer inn i gangen og spør om godis. Vi har også ei vannskål stående ute som de drikker fra. Når ungene klekkes, og de kommer ned fra taket, får vi etterhvert bra nærkontakt med de også. Når fremmede kommer på besøk er fuglemåkene våre straks mer reservert. Så det er helt tydelig at de skiller oss menneskene som enkeltindivid. Vi lurer jo på om vi går over streken, at vi bidrar til at de får et forhold til oss mennesker som i neste omgang utsetter de for unødige farer. Samtidig synes vi det er helt fantastisk å se at de kommer tilbake år etter år!
N.N (11.06.2016)
Svar:
Bare fortsett å kos dere med fiskemåkene. Det er ingen tvil om at fugler gjenkjenner mennesker som ulike individrr.
Roar Solheim (11.06.2016)
Hakkespett
Hvor langt nord lever hakkespetten ?Bor i Bodø og tror jeg høres lyden av hakkespett fra en død osp i skogen ebak huset.
N.N (11.06.2016)
Svar:
Flaggspett finnes i skog i det meste av landet. Ikke uventet om du hører denne.
Roar Solheim (11.06.2016)
Åkerrikse i Vestby?
To ganger i løpet av siste uke, har en fugl som jeg syns ligner på bilder av åkerrikse gått / løpt over veien gjennom skogen mellom Vestby og Son.
Kan det være en åkerrikse? Den er vel ikke vanlig her, lenger? Eller?
K.E. (11.06.2016)
Svar:
Det er mulig. De dukker opp her og der.
Roar Solheim (11.06.2016)
Kaie i hagen
Fant en død kaie i hagen vår her om dagen og nå fant jeg enda en. Da jeg skulle ta den vekk så innså jeg at den enda var i live. Er flust av de her, men bør jeg hjelpe den eller skal jeg bare la naturen gå sin gang? ...og hvis svaret er hjelpe, hva gjør jeg?
L. (11.06.2016)
Svar:
Ta den i en pappeske, gi den litt vann i nebbet så den kan drikke, og for. Se om den livner til.
Roar Solheim (11.06.2016)
Svanekamp
Nylig, i begynnelsen av juni, vitnet jeg to hannsvaner i brutal kamp, med huene og ungene svømmende rundt arenaen. Først holdt de på i sjøen, så på land, hvor den ene tilslutt lå helt stille etter at en tredje svane blandet seg inn. Jeg trodde svanen på stranden var død. Mor og ungene sto rundt, sakte våkner den til liv. Da har angriperen gått til angrep på den tilkommende svanen, et nytt basketak skjer i den andre enden av pollen, jeg ser bare tunge vingeslag og vannsprut. Etter kanskje to timer er hannen på stranden ute i vannet igjen med sin familie. Tidligere telte jeg seks unger, nå teller jeg bare fem.
Angriperen hadde to unger.
Dette skjedde i Oslofjorden, i en polle, hvor jeg har vært deler av sommeren hele livet, som nå er tretti år. Nesten alltid har det bare vært ett svanepar her. Denne forsommeren telte jeg seks voksne svaner. Mitt spørsmål er om dette var territoriell kamp og kan tenkes å skje hver sommer? Og – om svaner sloss til de dreper hverandre? Kan svaner drepe andre svaners unger?
M. (09.06.2016)
Svar:
Ja. Svaner er svært territorielle og aggressive, og kan sloss til en blir drept. Vet ikke om de kan drepe hverandres unger, men det er ikke usannsynlig.
Roar Solheim (09.06.2016)
Tårnfalk
Hvor gammel blir den samme reirplass i 5år og en unge hvert år ??
E.L. (09.06.2016)
Svar:
Dette spørsmålet gir ingen mening, og kan ikke besvares. Du må formulere deg mer forståelig.
Roar Solheim (09.06.2016)
Å ta på ett fugleegg
Hva skjer hvis man tar på et fugleegg.
Vil ikke moren til fuglen ha egget lenger?
O. (09.06.2016)
Svar:
Dette betyr ikke noe. Fugl reagerer ikke på dette.
Roar Solheim (09.06.2016)
Tårnfalkens byttedyr - og fugler
Jeg observerte i mai i år at tårnfalken skremte opp en flokk med polarsniper i Porsanger, men dog uten å ta fugl. Jeg vet at den mest spiser smågnagere. Men spørsmålet er om den kan ta så store fugler som polarsniper.
T.A.D. (09.06.2016)
Svar:
Det kan den nok, men gjør det svært sjeldent. Dvergfalken vil derimot lett gjøre det.
Roar Solheim (09.06.2016)
Andunge med feil benstilling
Har fått en andunge (moskusand) med feil beinstilling. Akkurat som om anda krøller beina under seg. Den sitter på rompa og ikke på beina, som da ligger slakke foran han.
Hva kan jeg gjøre for å hjelpe denne anda? Den falt oppi vannskåla si 2 ganger og derfor hadde jeg den sammen med meg i armkroken i natt slik at det ikke skulle skje noe med den første natta hos meg. Kan noen hjelpe med i forhold til hva jeg kan gjøre for denne lille vennen?
E.F. (09.06.2016)
Svar:
Dette må du spørre burfuglfolk eller en veterinær om.
Roar Solheim (09.06.2016)
Blåmeisunger døde etter å ha forlatt kassa
Vi har en mye brukt kasse på husveggen, og den er vanligvis bebodd av blåmeis. I dag tidlig hadde 4 unger kommet seg ut på antakeligvis naturlig måte. Dessverre ble de funnet rundt om på gårdsplassen, halvdøde/døde. Jeg leser at de ofte forlater redet før de kan fly - betyr dette at de slo seg fordervet da de kom ut fra kassa? Har aldri sett dette før.
E. (08.06.2016)
Svar:
Nei., det betyr det neppe. Men det KAN hende at en eller begge foreldre har omkommet i løpet av ungeperioden, og at ungene har hoppet ut noen dager for tidlig på grunn av sult. Vel ute kan de rett og slett ha omkommet av sult fordi foreldrene ikke har vært der.
Roar Solheim (08.06.2016)
Trekryperen "forsvinner" til våren
Når vinteren nærmer seg, kommer det alltid en trekryper til hagen vår, et villastrøk i utkanten av skog. Den leter etter mat på alle de gamle trestammene her, men den ser ikke ut til å besøke foringsplassen min. Når våren kommer, er den som søkk vekk. Trekker den inn i skogen da? - det er dessverre katter og mye skjærer her. Spettmeisa lagrer solsikkefrø i barken på disse trærne, spiser trekryperen av dette?
I.I. (08.06.2016)
Svar:
Den trekker nok vekk til gammel granskog, som er trekryperens foretrukne hekkeplasser.
Roar Solheim (08.06.2016)
Trane hekking
Har sett at det er et tranepar som har holdt seg her hele halvåret. Lurer på om de kanskje hekker her? I fjor var de også her og da fikk de en unge. Er det vanlig at traner hekker i lavlandet? Hurum i Buskerud fylke
N.N (08.06.2016)
Svar:
Tranene har i stadig større grad begynt å hekke i kulturlandskapet, så dette er ikke uventet.
Roar Solheim (08.06.2016)
Havørnunger i reir.
Det er to unger i reiret de er begge 5 uker gamle men den ene har blitt mobbet av den førstefødte og generelt fått mindre mat den har i tillegg hatt to perioder hvor den hadde vankligheter med å svelge maten men nå går det bra, den er mye mindre enn den største, er det mulighet for at den vil klare seg den er ellers frisk og aktiv nå. Bildet er et skjermdump tatt 04/06 2016.
E.R.O. (08.06.2016)
Svar:
Det er helt vanlig at ørnunger klekkes til ulik tid, slik at det blir aldersforskjell. Dersom foreldrene ikke klarer å skaffe nok mat, dør den minste, mens den eldste vokser opp. Ved god mattilgang kan havørn klare å fostre opp hele tre unger.
Roar Solheim (08.06.2016)
Skjæreunge
En skjæreunge har falt ut av redet sitt nær stuevinduet mitt. Og der sitter den. Den har vært der i to dager, og jeg synes så synd på den. Foreldrene flyr rundt og han roper på dem, men jeg har ikke sett at de har gitt den mat?. Hva gjør jeg om jeg gjør noe. Vil den klare seg?
M.S. (08.06.2016)
Svar:
Den blir nok matet av foreldrene, selv om ikke du har sett det.
Roar Solheim (08.06.2016)
Fugleart
Hei! Jeg fant vedlagt bilde ved en tilfeldighet på Instagram, og ble vanvittig fascinert av fargene på denne fuglen. Jeg har forsøkt å finne ut hva slags fugleart dette er for å finne flere bilder av den - men uten hell! Har dere peiling?
C. (08.06.2016)
Svar:
Dette er en stær.
Roar Solheim (08.06.2016)
Ble jaget av kråker
Jeg ble jaget av to kråker i Botanisk hage i dag. De fløy og «angrep» tre ganger før de gav seg. Det rare var at det satt en kvinne under treet og arbeidet og hun ble ikke jaget. Jeg gikk også med hunden min men den var de ikke ute etter. Jeg aldri gjort kråker noe. Ble veldig redd for de er store og hissige. Er dette normalt oppførsel for kråker?
E. (08.06.2016)
Svar:
Ja, dersom de har unger i nærheten og forsvarer disse. Men det er ikke ofte man opplever at kråker er så nærgående.
Roar Solheim (08.06.2016)
kvinand
Vi har en rugende kvinand i en kasse med kamera. Nå har den vært borte i over et døgn. Hvor lenge tåler eggene å ligge uten at anda ruger på dem? Vi bor på finnmarksvidda og temperaturen nå er ikke mer enn 5-6 grader
D.S.A. (08.06.2016)
Svar:
Dette avhenger av om kullet er fullagt og anda virkelig har startet å ruge, eller bare holder på med egglegging ennå. I siste tilfelle kan eggene ligge ubeskyttet inntil anda legger seg til og starter rugingen. Men dersom den har startet å ruge, tåler nok ikke eggene å ligge udekket et helt døgn - da dør fosterne.
Roar Solheim (08.06.2016)
abandoned
Har hatt et par med svarthvit fluesnapper i en kasse som har lagt seks egg. To dager etter at det siste egget ble lagt forsvant hunnen. Hannen er fortsatt innom her i løpet av dagen. Det samme skjedde for et par år siden. Vi har et myrområde bak kassen. Mange katter og bikkjer i nabolaget her. Har ofte besøk av flaggspett og den er ikke småfuglene særlig begeistret for.Kassen har en metallring rundt hullet slik at hakkespett ikke kommer til. Blir frustert og lei oss for at det ikke blir mer enn egg i kassen.
V.B. (08.06.2016)
Svar:
Voksne fugler dør dessverre også under hekketiden, og her høres det ut til at hunnfuglen må ha forulykket. Det kan være mange mulige årsaker, umulig å si hva som har hendt.
Roar Solheim (08.06.2016)
egg
Hvilken meis har små helt hvite egg? Ikke mer enn rundt 1 cm store, og 10-12 i antall. Er det blåmeis, eller?
I. (08.06.2016)
Svar:
Vanskelig å si. Det er variasjoner i meiseeggene, og som regel finnes noen små, rødbrune prikker, men noen ganger kan de kanskje være helt hvite. Blåmeis er nok den mest sannsynlige arten.
Roar Solheim (08.06.2016)
hva er dette
Pus kom hjem med en fugl, levende, ca 50g
F. (08.06.2016)
Svar:
Ungen er ikke stor nok (har ikke nok utviklet fjærdrakt) til at jeg klarer å artsbestemme den.
Roar Solheim (08.06.2016)
Sort fjærdrakt, røde føtter, mindre enn kråke, større enn trost
To avvises fuglene angrep fuglerede til ringduene. Det ble et voldsomt basketak, blader og smågrener falt til jorden. Fant senere eggeskall noe lenger vekk. Veldig trist. Ringduene forlot reiret, men er i nærheten.
K.M.H. (07.06.2016)
Svar:
Ikke helt lett å få tak i om dette er et spørsmål eller bare en rapport om en hendelse...
Roar Solheim (08.06.2016)
Stokkand ruger på taket vårt
Hei. Vi bor ved Bindingsvann i Ski kommune og har torvtak på huset. Under arbeid med å renske taket for dødt gress, fant vi søndag en stokkand som har plassert reir med 7 egg på mønet. Vi lar damen få ruge i fred, men ønsker råd om hva vi gjør når kyllingene klekkes. Det er høyt ned for de små. Skal vi f eks prøve å samle de og flytte de ned på bakken umiddelbart når vi merker liv, eller vente litt. Gode råd mottas med takk.
F.H. (07.06.2016)
Svar:
Ikke gjør noe som helst! Andemor lokker med seg ungene, og de hopper selv uten problemer ned fra taket. De er så lette at de ikke skader seg i fallet. Hold dere på avstand. Hvis dere blander dere inn, risikerer dere at andemor flyr vekk og mister kontakten med ungene sine, og DA har dere et problem!
Roar Solheim (08.06.2016)
Fugler i kasser
Hei!
Jeg ville bare fortelle at vi i år har vært så heldige - for det er det vi mener å være! - som har fått rødstjert i fuglekasse her bak på husveggen vår. Den har som nabo til venstre en svart/hvit fluesnapper (også i kasse)og som nabo til høyre en rødstrupe (reir oppunder en takbjelke - under et overbygg). I førstningen så det ut til at fluesnappern og rødstjerten sloss om reviret og vi var redd for at rødstjerten skulle forlate oss. Men nei, den har holdt stand - og vipper så ivrig på stjerten sin... På ei furu - også bak huset - har et kjøttmeispar flyttet inn. Alle disse bor på nordveggen.
På sørveggen av huset har vi et blåmeispar - som har kassa si rett over frokostplassen vår. Den er nå så tillitsfull at den flyr ut og inn mens vi sitter der - over hodene våre. Lenger opp på veggen bor et pilfinkpar. Som om ikke dette er nok så har vi også kjøttmeis og pilfink på østveggen i hver sin kasse.
Vi har med andre ord 8 par som ruger rundt huset vårt - og det er vi glade for. Vi har ennå to kasser ledige som noen skulle trenge husrom "i siste liten"..... Vi hadde også 8 par i fjor, men rødstjerten er nye av året! Er det vanlig at så mange småfugler ruger så nære hverandre?
Jeg trenger vel ikke si at vi er svært opptatt av småfuglene våre og at katter bes om å gå utenom vår hage!
Med vennlig hilsen
Reidun og Bjørn i Moelv
N.N (07.06.2016)
Svar:
Det høres ut som at dere er spesielt begunstiget, for det er nok ikke mange som har så mange ulike kassehekkere rundt huset!
Roar Solheim (08.06.2016)
Er det noen som kjenner denne fuglen.
Var ved et vatn ca 200 m.o.h.?
V.H. (07.06.2016)
Svar:
Bildet har så lav oppløselighet at det ikke lar seg forstørre, så jeg klarer ikke å se hva dette er.
Roar Solheim (08.06.2016)
Toppmeis
Hekker toppmeis langs sørlandskysten?
T. (07.06.2016)
Svar:
Det må den gjøre, så lenge vi hører den fast her hele året. Den er veldig karakteristisk i furuskog.
Roar Solheim (08.06.2016)
Fugleunge dyttet ut av redet
Hei, vi har funnet en fugeunge som har blitt dyttet ut av redet gjentatte ganger. Første gang plasserte vi den tilbake i redet men dagen etter var den på nytt dyttet ut. Vi tror det enten er en kjøttmeis eller blåmeis. Den er veldig liten og har fått fjærdrakt, men har fortsatt ikke åpnet øynene. Hva burde gjøres, og eventuelt hva burde man fore den med?
N.N (07.06.2016)
Svar:
Det beste er å få den tilbake i redet, siden det ennå er noen dager til den skal forlate redet. Men hvis det ikke går, er eneste alternativ å forsøke å fore den. Ikke helt lett, siden de fores av foreldrene med insekter og insektlarver. Kattemat blandet med egg kan kanskje gå an.
Roar Solheim (08.06.2016)
Blåfugl
Spørsmålet er muligens pussig, men kan noen svare på hva det er som menes med "skip skip skare" i sangen "Fløy en liten blåfugl"?
Bedriver Research, og finner ingen teorier noe sted.
N.N (07.06.2016)
Svar:
Lurer på om sangen kan ha amerikansk opprinnelse, fordi det der finnes tre arter av "bluebird" en art i slekt med rødstjert og rødstrupe.
Roar Solheim (07.06.2016)
Hvilken fugl fløy inn i glasset på verandaen?
En ganske stor fugl fløy i glasset på verandaen til ei venninne av meg, den satt en liten stund, og da katten nærmet seg, flakset den med vingene, men klarte ikke å lette. Den mistet tre små fjær i sammenstøtet. Mannen til venninnen min løftet opp fuglen og bar den bort til et kratt, slik at den skulle være trygg for kattene. Hvilken fugl er dette, og tror du den kommer til hektene og klarer og fly igjen?
I. (07.06.2016)
Svar:
Dette er en ung gråtrost.
Roar Solheim (07.06.2016)
En sjelden fugl
Hei, hva heter denne? Finner den ikke i fugleboka. Det er og en lignende som jeg mener er uten den hvite toppen, og kanskje litt mindre markant rødfarge. Har bare iPhone bilde av den. Tror den hekker her, men har ikke forsøkt å finne ut av det.
Fint om jeg får et svar. Mvh Tron Kjønnø
T. (07.06.2016)
Svar:
DFette er en rødstjert hann.
Roar Solheim (07.06.2016)
Urolig fuglemor
Hei. Har en fuglekasse m/kamera hvor en svarthvit flusnapper har lagt sju egg (på sju dager). Fuglemor virker utilpass og ligger på eggene noen få minutter i gangen og så stikker hun ut av kassen og er borte kjempelenge. Hannen kommer med mat til hunnen som ikke er der og blir da veldig forvirret ?
Er dette normalt eller ?
Mvh Bjørn Aronsen
B.A. (07.06.2016)
Svar:
Nei, dette høres veldig spesielt ut, men jeg kan ikke gi noen forklaring på hvorfor hunnen oppfører seg slik. Du må bare følge med og se om hun legger seg på fast. Det KAN hende at hun er en sekundærhunn for hannen, slik at hun må bruke en del mer tid på å finne mat selv enn den første hunnen.
Roar Solheim (07.06.2016)
Hvilkenfugl er dette?
Er dette en Linerle unge eller er det en annen fugl. Synes det ofte er vanskelig å se forskjell på de.
N.N (07.06.2016)
Svar:
Ja, dette er en linerle ungfugl.
Roar Solheim (07.06.2016)
Fugl mot vindu/vinterhage
Hei, jeg ser mange stiller spørsmål om fugler mot vindu. Vi har nettopp bygd vinterhage, utom den har jeg fuglemater til glede for både oss og våre barnebarn. I og med at det er gjennomlys skjer det ofte at fugler flyr i vinduet. Det er trist, noen ganger går det bra, men andre ganger ikke. Ser dere anbefaler rovfuglsilhuett, dersom vi fester det på vinduet, vil ikke da fuglene sky foringsbrett som er ca to meter unna? Ser det er skrevet at det er utviklet noe i Tyskland for å ha på ruta (innlegg 21.2.15). Er ikke dette mulig å få kjøpt i Norge, event på nett?
H. (07.06.2016)
Svar:
Kjenner dessverre ikke til om disse ultraviolett-reflekterende systemene finnes i Norge ennå.
Roar Solheim (07.06.2016)
Har funnet reir til fuglepar i lufteventil. 5 fuglunger i livet, mammaen død Kan vi redde fuglungene?
Hei,
Jeg er vaktmester ved Ellingsrudåsen skole. Da lufteventilen ble åpnet på AKS, - fløy 2 fugler ut. Jeg ble hentet for å hjelpe AKS med å få fuglene ut av bygget. Da jeg undersøkte ventilen, fant jeg et reir med 5 fuglunger i. Jeg bar først reiret ut til moren, - men hun virket veldig sliten. Jeg syntes reiret virket ubeskyttet ute, - så jeg plasserte det tilbake i ventilen. Jeg hentet deretter moren og plasserte henne på reiret i ventilen. Imidlertid ser det ut til at moren ikke klarte å fly ut av reiret og videre, - for hun ble funnet på utsiden, - på bakken, - jeg har ikke greid å få liv i henne.
Er det mulig for oss å holde liv i fuglungene, slik at de kan vokse opp? Hvordan skal vi i såfall gå fram?
Mvh
Jan Arne Paulsen (Vaktmester Ellingsrudåsen skole)
J.A.P. (07.06.2016)
Svar:
Ikke nødvendigvis en enkel sak. Det spørs om dette er kjøttmeis eller linerle (aktuelle arter). Det lar seg gjøre å fore opp fugleunger, men litt vanskelig å lage til riktig for siden de er insektspisere. Egg blandet i ukrydret kattemat kan kanskje gi nok næring til veksten, men må da puttes i gapet på ungene. Det går nok noen uker før de kan finne næring på egen hånd.
Roar Solheim (07.06.2016)
Hvilken ugle er dette?
Hei
Så en ugle i Toscana - Itala. Fikk tatt ett bilde med en telefon - kan du klare å finne ut hva slags ugle vi har sett?
P.A.H. (07.06.2016)
Svar:
Dette er nok en kattugle.
Roar Solheim (07.06.2016)
blåmeis
har tatt vare på en meis som trolig er kastet ut av boet eller bare forlatt.hvordan mater jeg den Mvh En fuglevenn
N.N (06.06.2016)
Svar:
Ikke helt enkelt. Forsøk med knuste hasselnøtter, meisebollefett, kokt egg.
Roar Solheim (07.06.2016)
Laksand?
Hei
Har observert en flokk på ca 33 fugler med dagers mellomrom i et vann i Sortland, 13 moh. Jeg heller til at dette er Laksand. Antatt 32 hanner og en hunnfugl.
Beklager dårlig bildekvalitet.
S.R. (06.06.2016)
Svar:
Ja, dette er laksender. Hannene kan samles når hunnene ligger og ruger.
Roar Solheim (07.06.2016)
Kattugle
Hei. Jeg har hengt opp en uglekasse, og i år har jeg for første gang oppdaget noe aktivitet rundt kassa. En kveld nå i juni satt det en ugleunge på en grein utafor kassa, ganske stor. Er det sikkert at ungen kommer fra kassa? I så fall, bor den bare utendørs nå, eller går den inn igjen i kassa på dagtid? Jeg har litt lyst til å sjekke oppi kassa, men ønsker ikke å forstyrre.
M.H. (07.06.2016)
Svar:
Bare sjekk i kassa - det betyr ikke noe for uglene! Ugleungene går ikke tilbake til kassa når de først har forlatt den.
Roar Solheim (07.06.2016)
Fuglekasse med kamera.
Vi fikk ei flott fuglekasse med kamera for to år siden. Hengte den opp i fjor - ingen fugl kom. Vi skyldte på trafikkstøy - omdirigert trafikk. Men i år kom det heller ingen i kassa. Gjør vi noe galt? Hvordan lokker vi leieboere hit? (Småfugler i andre kasser her.)
B.B. (06.06.2016)
Svar:
Eneste tiltak er å flytte kassa. Det er nesten umulig å forutsi hvorfor noen kasser blir benyttet, mens andre kan stå ubrukt gjennom mange år.
Roar Solheim (07.06.2016)
Hva slags fugl er dette?
Observert i Albyskogen på Jeløen.
M. (06.06.2016)
Svar:
Dette er en ungfugl av linerle.
Roar Solheim (06.06.2016)
Spørsmål:
Hei! Jeg lurer på om alle ugleunger forlater redet samtidig? Jeg har en uglekasse der det var fem ugleunger, men nå e det bare en. Det er bare en nå. De andre ugleungene forlatte for 3 dager siden.
V.E. (06.06.2016)
Svar:
Uglene starter rugingen etter at det første eller de første eggene er lagt. Det fører til at ungene får ulik alder og veksthastighet. Det er nesten alltid en eller noen som er mindre enn de andre, og de forlater reiret fordelt over flere dager. Unntaket ser ut til å være spurveugle, hvor ungene ofte forlater en fuglekasse omtrent samtidig.
Roar Solheim (06.06.2016)
Hva slags fugel er dette?
I parken der jeg bor er det stokkender, men også stokkand lingnende fugler bare at de er mye større, anderledes føtter og flere har hvite flekker på kroppen. Hva slags fugler er disse (bildet av noen av dem).
N.N (06.06.2016)
Svar:
Dette er tamender som har sitt utspring i stokkand - derfor har de en viss likhet med disse. Dessverre kryr det av slike forvillede tamender, og hybrider mellom slike og stokkender, til stor fortvilelse for de som prøver å finne ut hva slags arter de har sett.
Roar Solheim (06.06.2016)
gråmåke
hei, jeg lurte på hva gråmåken sine fiender er?
A. (06.06.2016)
Svar:
Gråmåker kan bli tatt av vandrefalk, hubro, havørn og kongeørn. På bakken kan de kanskje også bli tatt av rødrev.
Roar Solheim (06.06.2016)