Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 371 til 30 420 av totalt 50 302 spørsmål «forrige neste»
Trekkfugl
sjelden trekkfugl som finnes på kongsfjordfjellet, Finnmark?
Med langt negg
N.N (09.06.2016)
Svar:
?? Ikke helt lett å vite hva du er ute etter, dessverre.
Roar Solheim (15.06.2016)
Hva slags fugl er dette?
Hei. Denne fugleungen satt forkommen på trappen min igår. Har noe kunnskap selv, og har spurt andre. Gråspurv er det jeg har fått til svar, men er ikke helt med på det. Fargene og tegningene tilsvarer ikke det jeg finner av gråspurv, og heller ikke lyden. Men er ingen ekspert så spør dere om hjelp til å sette fuglen ut på riktig sted. Jeg har katt som tar alt av fugl, ink flaggspett og ekorn. Hvorfor hun lot denne leve er ennå ikke besvart. Hun satt bare og fulgte med når jeg kom ut og hentet den på trappa. Den var helt kaputt og sov i mange timer. Jeg lurer på brynene som ligner på topplerke og sanglerke, men ikke resten av fuglen. Eller er dette fjær som duner av? Svar tas imot med takk!
F. (09.06.2016)
Svar:
Se svar på bildet - gråtrost. Dunene er typisk for mange fugelunger. De faller at fjærtuppene etter hvert.
Roar Solheim (15.06.2016)
Bilder
Beklager, bildene kom ikke med til spørsmålene jeg sendte.
Mvh F.S
F. (09.06.2016)
Svar:
Dette er en gråtrostunge.
Roar Solheim (15.06.2016)
Tårfalk
Har tatt bilder av tårnfalk siste fire år bare en unge er det normalt ? Hvor gammel kan tårnfalk bli ? Takk på forhånd
N.N (09.06.2016)
Svar:
Kun en unge er lite for tårnfalk. Men det KAN skyldes at flere egg har vært ubefruktet, slik at kun ett har klekket. Tårnfalk kan bli 10-15 år gamle.
Roar Solheim (15.06.2016)
Hva kan døden skyldes?
Kjøttmeisen vår la 9 egg i vår videooverkåde fuglekasse. 7 av dem klekket og var tilsynelatende i god form helt til vi fant den døde alle 7. Vi hadde mye dramatikk i fjor, da en spurv kom inn i fuglekassa og drepte ungene. Men jeg var hjemme denne dagen dette skjedde i år og har ikke observert noen inntrengere.
Dagen etter åpnet vi fuglekassa og fant hvite mark på ca. 1-2 mm på samtlige fuglungene. Men vi vet ikke om det handler om parasitter eller likormer. Det hadde vært fint å vite hva som skjedde i år. Kan noen hjelpe oss? Legger ved bilder.
N.N (10.06.2016)
Svar:
Her høres det mest ut som at en eller begge foreldre har omkommet (blitt drept?), og at ungene har sultet ihjel.
Roar Solheim (15.06.2016)
Blåmeisunge etterlatt
Søker råd ☺ Mine foreldre har tatt inn en blåmeisunge som var etterlatt i en overvåket fuglekasse som foreldrene har forlatt. Den var alene igjen, flyr dårlig, og nå er den på badet i huset. Er det håp, og evt hva kan vi gjøre? Den er ikke særlig interessert å ta til seg næring.
N.N (10.06.2016)
Svar:
Ikke helt enkelt. Fugler som ikke vil spise selv, må i begynnelsen tvangsfores ved at man dytter mat ned i gapet på dem.
Roar Solheim (15.06.2016)
måkeunger
Vi har funnet en måkeunge som holdt på å bli drept av kråker. Vi tok ham med hjem. Hvordan skal vi behandle ham? Han er veldig urolig, lurer på om han roper på mor og far. Jeg har prøvd og gi han laks,egg, hønsefor (pellets),brød og vann. Jeg har også prøvd å sette ham sammen med en klukk høne, men hun ville ikke ta seg av ham.
M.G. (10.06.2016)
Svar:
Her har du et mateprosjekt for et par måneder framover. Forvalget høres bra ut - måker er altetere.
Roar Solheim (15.06.2016)
Kjøttmeis
Hei!
Vi har et noe uthulet tre i Hagen, hvor et kjøttmeispar har bygget rede. Vi kan titte oppi redet, og det kan dessverre kattene i nabolaget også.. Nå er den ene fuglen død, og den ligger oppi redet, sammen med flere små levende barn. Det er en annen kjøttmeis som flyr helt febrilsk rundt treet hele tiden, og er sikkert redd for kattene som lusker rundt der.. Burde vi ta ut den døde fuglen? Kan fugleungene overleve uten to foreldre? Prøver å skremme vekk kattene til stadighet, men til ingen nytte 8)
N.N (12.06.2016)
Svar:
I slike tilfeller må en forsøke å montere noe lavt nede på treet slik at kattene ikke klarer å klatre opp (glatt metallplate rundt treet, eller noe piggete saker som katter ikke vil klatre på).
Roar Solheim (15.06.2016)
Kjøttmeis vol. 2
Vi tok de to små kjøttmeisene ut av redet og har de nå i en boks med bomull.. Nekter å la naturen gå sin gang!! :) Hva burde man gjøre slik at de overlever? Hva slags mat skal de ha og sånn?
N.N (12.06.2016)
Svar:
Ikke helt enkelt. Meiseunger fores med insekter og insektlarver av sine foreldre, så det gjelder å finne en proteinrik erstatning (kanskje kattemat blandet med egg kan gå).
Roar Solheim (15.06.2016)
Flere døde måser
De siste 2 ukene er det funnet totalt fem døde måser her i Hammerfest på to forskjellige steder. Noen har knekte vinger og andre ser tilsynelatende uskadet ut og ser ut som de har dødd mens de sov.
Hva kan dette komme av?
S.V.H. (12.06.2016)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å finne ut av uten å være på stedet (stedene) der fuglene ble funnet, og å se selve fuglene for å forsøke å tolke hva som kan ha forårsaket skadene.
Roar Solheim (15.06.2016)
Fuglekasse i solsteken
Hei, vi har en fuglekasse på vestveggen av huset der det nå er ca 10 - 11 blåmeisunger som mates ivrig hele dagen.
Selve fuglekassa er utsatt for sol deler av dagen, ca 4-5 timer. Vi begynte plutselig å lure på om det kan bli for varmt for fugleungene i direkte solskinn? Foreløpig virker alt greit, og temperaturen utendørs er ikke alt for høy, men når solen skinner rett på kan det bli nokså varmt der inne tenker Vi ?
O.D.(.B.D. (13.06.2016)
Svar:
Tror nok det skal gå bra, hvis fuglekassa er laget av trematerialer og ikke andre ugunstige stoffer som plast eller metall.
Roar Solheim (15.06.2016)
Svalerede og hissige svaler.
Vi har en leilighet i syd Spania,hvor svalene har bygd rede rundt taklyset på terrassen. Dette skjedde i april, og vi forsøkte å ikke forstyrre og syntes det var en morsom kuriositeter. Vi dro hjem og vente tilbake i midten av juni. Vi har en stor terrasse, det meste av den er ikke tak over, men svalene er nå så hissige at vi velger å trekke inn. De flyr lavt over vårt hode,og vi nyter derfor ikke utelivet i 30 grader. Men det ville være synd om de forlot ungene sine av frykt for oss. Noen gode råd? Når forlater fugleungene rede slik at vi kan fjerne dette og nyte utelivet igjen? Ser frem til svar.
B.F. (14.06.2016)
Svar:
Ikke giodt å si når svalene forlater stedet for i år (låvesvaler kan ha flere kull). Men når svalene er borte, bør dere forsøke å stenge av der de har bygd redene sine, slik at de ikke kan komme til der neste år.
Roar Solheim (15.06.2016)
Ærfugl dun
Hei! Har en hekkende koloni av æfugl her jeg bor. Forstyrrer dem ikke under rugetiden, men nå som ungene har kommet ut av egget å legger ut på sjøen lurte jeg på om de vender tilbake til reiret om kvelden? Tenkte på å gå å sanke dun så fort ærfuglene var ferdig med dunreira. Alle eggene har klekt nå og de holder til i fjære å på sjøen. Går det greit å sanke duna nå, eller vente til senere?
N.N (15.06.2016)
Svar:
IUngen ender vender tilbake til redet etter at ungene har forlatt det, så du kan trygt samle inn ærfugldunene for i år!
Roar Solheim (15.06.2016)
måke med skadet/knekkt fot - vil ikke fly
Bor i Haugesund. I ettermiddag fant jeg en måke med skadet evt knekkt fot. Vingene ser ut til å være i orden. Tok den med hjem da jeg ikke hadde hjerte til å forlate den på en parkeringsplass.
Satte den i en stor plastbalje og fyllte i vann. Halve kassen med murstein så den kan sitte tørt og andre halve så den kan svømme. Ser ut til at den synest det er greit. Den tippe/vagler veldig.
Den har vann, fått fisk og knust egg. Begge deler såg ut til å smake godt. Fuglen kjennest litt varm ut og lufter vingene. Hva skal jeg gjøre???
N.N (14.06.2016)
Svar:
Har du først tatt hånd om en skadet fugl, må du belage deg på å holde og fore den 2-3 uker til beinet kanskje har grodd igjen.
Roar Solheim (15.06.2016)
Svart svane over Vardø
Har jeg i dag observert svartsvane par? Sorte fugler med lang hals og rødt nebb. Flugten var ikke særlig glamorøst, fløy mot vinden fra øst retting Hornøya og Reinøya. 13 juni klokken 2325.
Hvor sannsynlig er dette? Ps. Luftet hunder på skagen og min ungarsk vizsla tok stand på fuglen i flugt da de passert rett over oss.
P.I. (14.06.2016)
Svar:
Det høres ikke særlig sannsynlig ut, dessverre. Svartsvaner på rømmen er vanligvis noe som vil bli sett og rapportert av flere, så dette er nok noe mer alminnelig (uten at jeg kan finne ut hva du kan ha sett, dessverre).
Roar Solheim (15.06.2016)
Løvmeis eller granmeis??
Vi bor nære skog og har et rikt antall med fuglearter i hagen, men jeg klarer ikke å se helt forskjellen mellom disse 2 fuglene. Er dette en løvmeis eller granmeis??
L. (11.06.2016)
Svar:
Det er ikke alltid like lett å skille disse to bare ut i fra et enkelt bilde. Men denne ser mest ut som en løvmeis fordi den er grågrønn på ryggen og mangler lyse kanter på armsvingfjærene (som er typisk for granmeis. Granmeisen er også mer gråblå på ryggen).
Roar Solheim (15.06.2016)
Måke/ fiskemåke ringmerket
En bekjent tok bilde av en måke i Troms og denne fuglen hadde noe som såg ut som en blå ring med orange skrift : EDO eller EL10. Klarer ikke finne ut hva hvor den er fra
I. (11.06.2016)
Svar:
Ta kontakt med ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (15.06.2016)
fly
Hei vi fant en fugleunge og vi lurer på hvor lang tid det tar at den lærer seg å fly?
E.O.R. (10.06.2016)
Svar:
Umulig å besvare uten et foto av fuglen.
Roar Solheim (15.06.2016)
Fant fuglunge som katt hadde tatt
Er dette skjærunge? Fant den i hagen (tok den fra en katt) Finner ikke reiret. Ser uskadd ut. Lot den ligge ute for å se om foreldrene kom. Det ble kaldt og regn så vi tok den inn. Har gitt den sukkervann (10%) noen dråper på nebbet, den spiser. Hva bør vi gjøre?
T.B. (11.06.2016)
Svar:
Dette er en dueunge, og den er så liten at den nok er fortapt.
Roar Solheim (15.06.2016)
Spørsmål:
Hvilke meisesorter har vi?
N.N (10.06.2016)
Svar:
Slå opp i en fuglebok, så kan du lese om alle artene.
Roar Solheim (15.06.2016)
Spørsmål:
kan eg gi småsporven havregryn?
N.N (10.06.2016)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (15.06.2016)
Liten fugl i Grantre
Observert i et grantre på Egersundskanten, ser ut som en fugleunge, men hvilke art ?
A.P. (13.06.2016)
Svar:
Dette er to unge gråspurver.
Roar Solheim (15.06.2016)
Flytte fuglerede over i en fuglekasse (12.06.16)
Hei...Et spurvepar har laget rede på toppen av en utelampe rett over inngangsdøren min. Det er en terrasse/veranda rett over lampen/redet. Det er 5 egg i redet. Jeg har kjøpt en fuglekasse, men er usikker på om det går bra å flytte redet med egg inn i fuglekassen? Vil fuglene akseptere dette og fortsette å ruge eggene? Tenkte å henge fuglekassen ved siden av lampen først, for deretter å flytte den 50 cm pr. dag gradvis bort fra lampen og ytterdøren til en betre og roligere plass 5 meter borte. Vil dette gå bra? Hvis ikke må jeg jo la redet være i fred. Hvor lang tid går det fra eggene legges til ungene flyr bort og problemet med hensyn er over? Ellers noen gode råd?
T. (12.06.2016)
Svar:
Dette høres slett ikke ut som noen spurv, men mer som et trosterede (eller kanskje gråfluesnapper). Det kan IKKE flyttes inn i en fuglekasse. Generelt er det ikke bra å forsøke å flytte fuglereder - da vil som regel egg og rede bli forlatt.
Roar Solheim (15.06.2016)
Hvilken art er dette?
Hei
Så denne lille krabaten sitte på en stokk på bakken og rope på mat.
Kan ikke være gamle karen? Etter en liten stund forsvant den inn i krattet der den kom i fra. Litt sener observerte jeg en rødstrupe komme flere ganger til samme kratt med mat. Er dette en unge av en rødstrupe? Hvorfor jeg stusser er for at rødstrupa og ungen var veldig lik i størrelsen.
S. (13.06.2016)
Svar:
Ja, dette er en rødstrupeunge.
Roar Solheim (15.06.2016)
hvit egg
fant egget på kyststien und små furutrær på Asmaløya det var ikke ruget på , så som jeg kan se. ca 4cm stor
W.C. (13.06.2016)
Svar:
Dette er nok et dueegg, trolig fra ringdue.
Roar Solheim (15.06.2016)
Rødstjert
Hvorfor er rødstjerten i trostefamilien?
G.V. (14.06.2016)
Svar:
Den er nok plassert der fordi den har bygning og andre trekk som er svært likt andre trostefugler.
Roar Solheim (15.06.2016)
Hvilken fugl er dette?
Denne fuglen fikk hard medfart av noen skjærer.
Jeg klarte ikke å bestemme hvilken det er, men jeg har en teori om at det kan være en ung trostefugl?
Håper dere kan hjelpe meg å fortelle meg hvilken fugl det er?
G.K. (14.06.2016)
Svar:
Dette er en ung svarttrost.
Roar Solheim (15.06.2016)
Ørn som lærer ungene å fly?
Jeg har hørte at ørnemor i noen tilfeller dytter ungene ut av reiret slik at de skal lære å fly. Det ble videre hevdet at ørnemor passer på at ungen mestrer flyvingen når den er i fritt fall mot bakken, ellers ville ørnemor fange ungen i luften før den treffer bakken, for deretter å plassere den i reiret igjen for å være i stand til å prøve igjen på nytt, senere. Er dette kjent atferd hos ørnen, eller er dette kun gamle myter?
T.D. (14.06.2016)
Svar:
Dessverre, dette er gamle myter. Ingen rovfugler dytter ungene ut av redet. Ungene tar den første flyveturen på eget initiativ.
Roar Solheim (15.06.2016)
Brushane på Smøla.
For første gang har jeg ett brushane på Smøla.
Et par oppholdt seg noen minutter på parkeringsplassen vår tidlig lørdag morgen.
En hanne med stor hvitfarget halskrage, og det jeg antar var hunnfuglen da de gikk sammen, og fløy avgårde sammen.
Er dette en vanlig art på kysten av Nordmøre, eller var det gjester som mellomlandet på vei nordover?
A.I. (14.06.2016)
Svar:
Vanskelig å gi deg svar her. Jeg kjenner ikke til om brushaner kan eller har hekket på denne delen av kysten, men siden de kan hekke på strandenger langs kysten, f. eks. på Gotland og Øland, så burde det ikke være umulig at de også kan hekke på Smøla.
Roar Solheim (15.06.2016)
ryper
Kjenner rypene folk igjen ?Når jeg er alene i huset over lengre tidsrom er steggen og høna og spiser rundt huset og på grusgangen,høna har tilogmed vært på terrassen med 13 unger når jeg satt ute der,snudde og gikk ned å spiste grus,dette har skjedd hvert år, har en ca 3-4 par som hekker rundt her,men så snart det kommer om så bare en person til i huset ser en de ikke i det hele tatt før det et gått flere dager eller en uke,hvor gamle kan ryper bli og er det samme partner hvert år?Ser bort fra om de er skutt!
H.J.A. (14.06.2016)
Svar:
De fleste fugler kjenner nok igjen oss mennesker som individer dersom de først har hatt en opplevelse av noen av oss i bestemte situasjoner. Uvisst om ryper holder sammen som par, det er nok mer tilfeldig dersom de samme to fuglene hekkert sammen flere år på rad.
Roar Solheim (15.06.2016)
Liten Svart, grå og hvit fugl.
Hei! Var å fiskeværet Sør-Gjeslinan i nord-Trøndelag i helga.
Der så jeg en veldig liten fugl sort,grå og hvit, som satt på en lyslinje. Vi gikk på veien like ved, og fuglen fløy til et punkt melllom linja og veien. Det som var spesiellt var at den sto helt stille i lufta , noen sekunder. Desverre var det ikke tid til å ta bilde av den. Noen ide om hva vi så? Steinskvett?
T.H. (14.06.2016)
Svar:
Oppførselen minner mest om en fluesnapper. Ellers er beskrivelsen ikke tilstrekkelig for å artsbestemme den sikkert, dessverre.
Roar Solheim (15.06.2016)
Fugl uten vinger
Hei! Jeg så ei kråke uten vinger som gikk rundt. Det så ut som om fjærene fra vingene var helt borte, den hadde bare ei fjær på den ene siden. Stjerten var også kortere enn den skal være. Jeg så ikke noen sår Kan fuglen overleve og lider den? Er det noe jeg kan gjøre? Jeg la igjen noe mat til den.
K. (14.06.2016)
Svar:
Hvis dette er en riktig observasjon, må dette dreie seg om en kråkeunge med dårlig eller uutviklede vingefjær. Da har det med feilernæring å gjøre.
Roar Solheim (15.06.2016)
Skære
Hvorfor flakser skæra med vingene mot vinduet, med kroppen mot vinduet
N.N (14.06.2016)
Svar:
Den ser trolig sitt eget speilbilde, og prøver å jage vekk en innbilt rival.
Roar Solheim (15.06.2016)
Hvilken fugl?
Hei
Kan dere hjelpe med hvilken art dette er? Bildene er tatt i et våtmarksområde i Vegårshei Kommune.
Hilsen Halvard Ellefsen
N.N (15.06.2016)
Svar:
Dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (15.06.2016)
Måkeunger i hagen
Hei!
Vi fant to måkeunger i hagen vår i går. De er kvikke og raske, går rundt i hagen og ligger litt i gresset under hagemøblene. Moren sitter på taket og passer på, hun liker absolutt ikke at vi nærmer oss. Jeg vet at man ikke bør flytte ungene, men vi har hunder og barn som vil leke i hagen. Hva gjør vi?
L.H. (13.06.2016)
Svar:
Ungene vil nok forflytte seg selv med det første. Men om dere velger å fange dem inn så må dere sørge for at foreldrene har øyekontakt med ungene når det fraktes bort til et friområde.
Morten Ree (14.06.2016)
Fugl som overnatter i rør
Nå i sommer har vi en fugl som overnatter i et eldre tørkestativ. Den rigger seg til ca en time før solnedgang hver dag. Har tatt mange bilder, men den har alltid hodet bak under vingen så jeg får ikke sett hodet. Første gang jeg så dette så jeg at den fløy inn. Jeg kikkert fort inn og da så det ut om en blåmeis. Våget ikke ta bilde da av frykt for å skremme den. Fargene på bildene stemmer dog ikke med blåmeis. Svartmeis kanskje? Senere har jeg ikke fått med meg selve innflyvningen. Den renser røret av og til. På dette bildet er der mindre rusk enn tidligere. Klarer dere å se hvilen fugl det er?
A.J.D. (14.06.2016)
Svar:
Dette er en spettmeis.
Morten Ree (14.06.2016)
Måkeunge som falt ut av redet
En elev kom i dag med en bitte liten måkeunge som han hadde funnet på busstasjonen. Eleven hadde hatt med ungen på bussen ca. 3 km fra skolen jeg jobber på. Den var veldig liten, og jeg tror ikke den kunne ha klart å spise alene. Dilemma, hva gjør jeg nå. Hadde den falt ut av redet i nærheten hadde jeg satt den tilbake. Men, jeg valgte å avlive den. Lurer på om jeg gjorde det riktige valget.
K.B. (13.06.2016)
Svar:
Måkeunger forlater redet allerede i løpet av første døgn, og blir i umiddelbar nærhet til redet i ca. fem dager. Måkeungen som ble funnet kunne ha kommet på avveie, men sannsynligvis hadde foreldrene kontakt med den. Ungene mates av begge foreldre og ungen er derfor avhengig av dem i noen uker.
Ofte vanskelig for folk og spesielt unger når man støter på fugleunger og dyreunger i naturen. De kan ofte virke så fortapt, og noen har lett for å ta med disse inn med gode tanker om å hjelpe. Men i slike tilfeller har man da skaffet seg et problem. Det er ikke enkelt å fore opp en fugleunge og dessuten mister den opplæring av foreldrene til å klare seg i det fri. I ditt tilfelle så hadde en løsning ved å frakte måkeungen tilbake til utgangspunktet vært beste mulighet. Men vi skjønner at situasjonen ikke var helt enkel.Morten Ree (14.06.2016)
stokkand ruging
Jeg har en stokkand som har lagt 8 egg i hagen den 13. mai d.å.
Det har vært litt trøbbel på grunn av en skogkatt har funnet redet, og den har prøvd å legge seg på eggene.
Det har nå gått 31 dager siden anda la seg på redet. Fremdeles kommer hun og ligger på redet om dagen.
Når ikke eggene er blitt klekket nå, kan eggene være ufruktbare? Skjønner anda det selv? Mvh Liv Høst
L.H. (13.06.2016)
Svar:
Stokkanda starter rugingen når siste egg er lagt og bruker da vanligvis 27-28 dager før eggene klekkes. Ved ugunstige forhold som kaldt vær og jevnlige forstyrrelser kan rugingen ta opp til 32 dager. Så klekking er garantert nær forestående. Da blir det viktig å holde kattene på avstand. Andemor vil nesten umiddelbart etter klekking starte en farefull ferd til nærmeste vann med ungene sine.
Morten Ree (14.06.2016)
Kattugle
Kattugla ligger enda og ruger på egg!
Veldig sein hekking??
K.E. (14.06.2016)
Svar:
Det var spesielt, kattugla legger normalt sine egg i mars-april, og ungene hopper ut av redet i løpet av mai. Ekstra tidlig eller sen hekking kan forekomme ut fra smågnagersituasjonen. Fint om du gir oss oppfølging på denne hekkingen.
Morten Ree (14.06.2016)
Kråker
Hei, i dag hadde jeg en pussig opplevelse. På vei fra jobb, i tjukkeste Oslo, nærmere bestemt Tollbugata, kjenner jeg at jeg blir truffet mykt i bakhodet og hører samtidig et flaps. Snur meg og ser en fugl ta en u-sving over gaten og setter seg på toppen av en lysstolpe på andre siden. Tenker at det er en due som har blitt skremt av noe, men ved nærmere ettersyn er det en kråke. Går videre, men etter noen meter skjer det samme igjen, ikke berøring denne gang, men kjenner lufttrykket, den kan bare ha vært noen cm fra. Den stiger og flyr over gatenvog setter seg i en ny lysstolpe rett over krysset, mot Operaen. Begge gangene virket det ikke aggressivt, det var ingen skriking eller brå bevegelser. Synes det er rart at en så flink navigør nesten treffer et objekt (meg) i et såpass åpent lende, det var heller ingen andre mennesker/busser/trikker i nærheten som kan ha skremt den. Det fikk meg til å tenke på at frem til påske matet jeg fra tid til annen en kråke når jeg gikk fra jobb. Det var en kråke jeg så hver dag. Om det alltid var samme kråke kan jeg jo ikke vite, men det er lite kråker i området, i hvert fall synlige, og den fikk min oppmerksomhet på grunn sv litt pussig atferd, den vandret omkring på fortauet, krysset gaten frem og tilbake til fots, dag etter dag, trodde lenge at den ikke kunne fly før den plutselig en dag tok til vingene. Maten la jeg alltid på toppen av en transformatorboks eller hva det er. Selv om jeg ikke så noen tegn til den da, var den alltid der og spiste etter kort tid, det så jeg fra parkeringshuset jeg gikk inn i. Vel tilbake fra påskeferie fortalte en kollega st hun hadde sett en ihjelkjørt kråke akkurat der, i krysset Fred. Olsens gate/Prinsens gate. Da jeg ikke så kråka etter det regnet jeg med at det var "min" kråke og sluttet med matingen. Etter en stund begynte jeg å ta bussen hjem og forlater da jobb fra utgangen mot Tollbugata. Nå lurer jeg virkelig, og jeg føler meg litt sprø, men kan dette henge sammen, eller er det et merkelig sammentreff? Har aldri i hele mitt liv blitt "dultet" borti av noen fugl, selv i områder med tett fugletetthet. Som sagt så ble jeg ikke skremt av sammenstøtene, de virket ikke aggressive. Men det kan jo ha vært en kråke ødelagt radar, skjønt ingen ting tydet på forvirring eller manglende flygedyktighet. 😊
S. (09.06.2016)
Svar:
Det er fullt mulig at dette er en kråke som har lært at du betyr mat, og derfor fløy nært deg.
Roar Solheim (13.06.2016)
Spørsmål:
Har svanene pupper på ryggen?
N.N (10.06.2016)
Svar:
??? Pupper er det bare pattedyr som har.
Roar Solheim (13.06.2016)
bestemmelse av fuglen
Forrige uke tok jeg en kveldstur på sødre Asmaløya / Hvaler og observerte denne fuglen ( vedlegg) Jeg er usikker hvem den er. Desverre kan jeg bare sende et bilde.
W.C. (10.06.2016)
Svar:
Litt vanskelig på mobiltelefon, men tydelig en piplerke.
Roar Solheim (13.06.2016)
and
hei kan du hjelpe til med hvilken art ? område Oslofjorden
J.H.W. (10.06.2016)
Svar:
Veldig vanskelig bilde i motlys, men ser mest ut som stokkand hunn.
Roar Solheim (13.06.2016)
Nydelig lys sanglyd fra 2 skjærer
våknet i morges av 2 skjærer utenfor soveromsvinduet mitt. De hadde ikke det vanlige stygge kaklelyden men fin og lys sanglyd. Hva betyr dette og er dette vanlig? trodde skjærer kun sang skurret og fælt?
N. (11.06.2016)
Svar:
Skjærer pludrer veldig lavmælt og melodisk, men stopper brått dersom de oppdager mennesker i nærheten.
Roar Solheim (13.06.2016)
Er dette en albino?
Hei! Kom over denne hvite hegren i dag, og det slo meg at det var en albino. Etterpå har jeg lest at det finnes flere hvite hegrer, kan du hjelpe meg å artsbestemme den? Mener nebbet var lyst. Observert på sleneset - lurøy kommune- 12.06.16
K.S. (13.06.2016)
Svar:
Ser mer ut som normal egretthegre slik jeg får opp bildet på mobiltelefon. Flere obs av disse i Norge i år.
Roar Solheim (13.06.2016)
Fiuesnapper kamp
Hadde en artig opplevelse i dag, Hannen til svart hvit fluesnapper var på matjakt, da den kom tilbake satt denne krabaten på fugleburet. Da ble det en skikkelig luftkamp som endte med at fluesnapperen vant. Er inntrengeren en fremmed fluesnapperhun ?
A.D. (12.06.2016)
Svar:
Dette er en svarthvitfluesnapper hunn.
Roar Solheim (13.06.2016)
Måltrost
Hei, jeg har funnet en måltrost unge som har en skade på stjerten. Fjærene på halen er ruskete og den kan ikke fly. Jeg har bestemt meg får å hjelpe den og lurer derfor på hva jeg kan mate dn med?
N.N (13.06.2016)
Svar:
Høres ut som at den har normal stjert. La den være i fred der fu fant den - foreldrene mater den.
Roar Solheim (13.06.2016)
hvilken sanger er det
fant den på Asmaløya Hvaler kommune i område med kratt og myr
W.C. (13.06.2016)
Svar:
Dette er ingen sanger, men en piplerke. Mest trolig en trepiplerke.
Roar Solheim (13.06.2016)
nattergal?
for en uke siden var jeg på Asmaløy / Hvaler og hørte nattergalen . Nå tok jeg bilde av en fugle som jeg lurer på er nattergalen. Desverre var betingelsene å ta bildet ikke god , motlyst og litt hastverk. Den likte ikke at jeg kom for nær.
W.C. (13.06.2016)
Svar:
Litt vanskelig å se på mobiltelefon, men fuglen på bildet ser mer ut som en jernspurv
Roar Solheim (13.06.2016)
Rødstjert
Hva er det grunnleggende for og få rødstjerten til og hekke i fuglekasse?
A.O. (13.06.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig å gi deg noe godt svar på dette.
Roar Solheim (13.06.2016)