Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 338 til 30 387 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
artsbestemmelse
Hei, jeg så en fugl ved askerelvutløpet idag. Type varsler men ikke rødhodevarsler. Den hadde klar rød isse, tydelig sort og hvit krage, kropp og vinger var olivenbrun. Stjert usikker tror det var sort. Hvilken fugl er dette tror du/dere?
N.N (12.06.2016)
Svar:
Dessverre ikke helt lett å finne ut hva dette kan ha vært ut i fra denme beskrivelsen.
Roar Solheim (16.06.2016)
Kvinandhunn dreper andres unger
Sønnen min og jeg var ved Børsesjø i Skien i forrige uke og observerte da en kvinandhunn som systematisk fulgte etter og druknes minst 4 unger fra en annen kvinand familie (hun hadde mange unger selv, men de var større enn "offeret" sine). Har ikke hørt om dette hos ender før (hos pattedyr er jo "infanticide" kjent som en måte å få et hunndyr i ny østrus igjen, men dette er jo overhode ikke tilfelle her)- lurte på om det er kjent om andre har observert dette?
E.M. (13.06.2016)
Svar:
Dette var et svært spesielt tilfelle, og er nok ikke vanlig blant ender. Fugler kan være svært aggressive mot artsfrender dersom de må konkurrere om begrensede matressurser. At de forsøker å redusere konkurransen ved å drepe andre artsfrenders unger, er nok likevel svært uvanlig. Det er imidlertid den eneste logiske forklaringen en kan tenke seg til denne uvanlige og noe sjokkerende oppførselen.
Roar Solheim (16.06.2016)
På fuglebrettet.
I dag fikk jeg se en fugl med kropp som en trost, men med helt gult hode. Kunne se ut som en blanding av trost og nyfeparakitt. Hva slags fugl kan dette være.
K.B. (15.06.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig å finne ut av bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (16.06.2016)
Spørsmål:
hvordan finner fulesnapperen veien til Norge
N.N (15.06.2016)
Svar:
Fluesnapperen er en afrikansk tropefugl som flyr nordover for å hekke om sommeren. Ulike arter finner veien på ulike måter (sol, stjerner, magnetisme, gjenkjenning av landemerker). Fuglenes trekk krever langt mer plass enn at det kan besvares her, så da må du søke etter lengre utredninger på nett eller i bøker om temaet.
Roar Solheim (16.06.2016)
Spurv som hakker på vindu
Hei.
Vi har en spurv(?) som driver og hakker på de samme vinduet om og om igjen. Tror ikke det har noe med refleksjon å gjøre for vinduet er ganske skittent, og det finnes helt nyvaskede vinduer rett ved siden av. Det er noen striper fra forrige gang det ble vasket helt øverst, og der flyr den opp og hakker. I timesvis. Har holdt på i en uke nå. Den gjør det ikke på noen andre vinduer, og det er ingen insekter på innsiden.
Er fuglen rett og slett i mental ubalanse? Eller finnes det en naturfaglig forklaring?
A.G. (16.06.2016)
Svar:
Dersom fuglen ikke reagerer på sitt eget speilbilde, eller det samles mat (insekter) på vinduet, er det vanskelig å finne noen mulig forklaring på oppførselen.
Roar Solheim (16.06.2016)
Kråkeunge
Jeg har funnet en kråkeunge med deformert høyre ben.
1. Kan du se sånn omtrentlig hvor gammel den ser ut på bildet?
2. Å tid pleier kråker å kunne fly på egen hånd?
3. Tror du den vil greie seg med bare ett fungerende ben?
L. (15.06.2016)
Svar:
Denne har nok noen uker igjen til normal flyvedyktig alder, men den ser helt klart underernært ut, og vil trolig måtte fores flere måneder inntil den får nye fjær før den kan klare seg på egen hånd.
Roar Solheim (15.06.2016)
Låvesvalerede
Er det mulig å bygge en konstruksjon i et høyt furutre for svaler?
N.N (10.06.2016)
Svar:
Tror ikke det. Svalene vil nok helst hekke på bygninger (låvesvale) eller på vegg eller bergvegg (taksvale).
Roar Solheim (15.06.2016)
To fugleunger i tett "prat"
Jeg har fortsatt å fore og nå ser det ut som det kommer unger og spiser på forings-plassen.En liten pilfink(kanskje en unge) satt og undersøkte nebbet til en annen liten grå fugel. Begge var rolige og med litt fantasi så det ut som de kysset. Hva kan det ha vært de holdt på med? Så ikke noe mat eller at de fòret hverandre, men på et bilde gaper den grå fuglen.
L.A. (09.06.2016)
Svar:
Fuglen til høyre er en unge som tigger fra en av sine foreldre. Dette er to pilfinker. Under tiggingen om mat vibrerer ungen med vingene, derfor er de uskarpe.
Roar Solheim (15.06.2016)
katt/ fugl
Naboens katt tar mye fugl!!!
Hva må til for og få tillatelse til og avlive beistet?
Kanskje den bare forsvant en dag.....
G.K. (10.06.2016)
Svar:
Tja.....
Dessverre ikke helt enkelt å stoppe kattene, annet enn å gjerde inn områdene der du ikke vil at den skal slippe til (det kan faktisk hjelpe).Roar Solheim (15.06.2016)
hva har skjedd?
Hei, i noen uker har et rødstjertpar hekket i en av fuglekassene vår. De hadde lagt ni egg, men i dag så jeg at hullet i kassen var tettet igjen med mose og fjær. Da jeg sjekket oppi kassa, lå det bare fem egg der. Jeg tror at det kan ha vært en større fugl der som har stukket hode inn in i hullet og tatt fire egg. Fuglen hadde også lagt igjen noen fjær inne og utenfor kassen. Hva kan ha skjedd?
N.N (09.06.2016)
Svar:
Mistenker at det kan være en flaggspett som har tatt seg inn i kassa og forsynt seg med egg - den kan ta både egg og fugleunger.
Roar Solheim (15.06.2016)
Svartbak gjør "rent bord"
Siste årene har det etablert seg en "svartbakfamilie" i området her.Her var ærfugl, svaner,hegre,terne, tjeld,stokkand, som etter tur klekker unger og svømmer rundt, eller finner føde ved stranden.Svartbaken ser ut tilå ha utviklet seg til den "dominerende" Det er sjokkerende og trist å se hvordan svartbaken helt systematisk forsyner seg med kyllingene etterhvert som de klekkes,når de skal lære seg å svømme, finne mat.Alt foregår på et belte på ca 200X 200 m, på sjøen, strandlinjen og på land.Til og med svaneunger.Svartbaken er pågående, ikke redd mennesker i det hele tatt.I dag tok den siste tjeldungen, så var det hegren sin tur.Ærfuglungene er de første som forsvinner.
Jeg spør, hva kan gjøres, kan vi være med å sikre ungene på noen måte?Svartbakene er nå 10 - 15 stk på to-tre år.
Mvh
Kari Eskeland
N.N (11.06.2016)
Svar:
Dette er dessverre en del av naturens gang, og vi kan vanskelig legge oss opp i at naturlig forekommende fuglearter spiser hverandre, selv om det kan føles aldri så tragisk.
Roar Solheim (15.06.2016)
Svalene
Har ikke sett mange svaler hittil i år. Vi bor i Haugesund, nær natur, og savner årets svale migrasjon..
V. (12.06.2016)
Svar:
Det høres ut som lokalt få svaler der du er. Det er ikke slik over alt, heldigvis.
Roar Solheim (15.06.2016)
Måker og reir
Hei, vi bor ved en elv, på andre siden av elva er det en mur som går ned til elva. Der er det en smal hylle som et måkepar har lagt reir..jeg har sittet og fulgt med de gjennom hele hekketiden deres, og nå er ungene klekket..jeg har tenkt med meg selv, at dette går aldri bra, de kommer til å falle ned i elva...som sagt så sant..nå driver de å deiser ned i elva. Bare i dag så har jeg fisket Opp to av de tre ganger og lagt de tilbake rett ved siden av redet..måsene har tydeligvis akseptert meg, for de lar meg redde de uten at de bombarderer meg. De kommer sågar å spør meg om hjelp når ungene faller ned..nå flyr de begge rundt meg og skriker når en av ungene har falt i elva...så spørsmålet er..skal jeg fortsette med det, eller skal jeg la naturen gå sin gang? Og hvorfor lager den reir på en så utsatt plass, vil den lære av feilen hvis den er "førstegangsfødende"? En annen ting, får ikke måsen til å redde egne unger når de faller i vannet? Har de ikke evnen til å gripe de med nebbet? De flyr jo bare rundt de og skriker..
P. (13.06.2016)
Svar:
Måkeunger kan vanligvis svømme, og burde derfor kunne klare å komme seg opp igjen på land ved egen hjelp (dersom ikke elva er bygget opp med bratte kantmurer, da.
Roar Solheim (15.06.2016)
Uvanlig
Hei,
Jeg tittet oppi fuglekassa som henger på dukkehuset fordi jeg hadde sett fugler der. Den ble hengt opp for pyntes skyld og hadde ikke tenkt på at noen skulle flytte inn. Det er veldig mange småunger som leker og bråker her. Jeg tror det er kjøttmeisunger. Er ikke dette veldig sent på året. Pleier ikke kjøttmeisen å ha mer enn 4 unger? Hvordan kommer dette til å gå?
N.N (15.06.2016)
Svar:
Dersom ingen av foreldrene omkommer, går nok dette bra. Hvis det er lite mat, kan kjøttmeisene ha små kull, helt ned i 2-3 unger.
Roar Solheim (15.06.2016)
Kråkeonge
Hvordan skal en kråke on ge ha det best mulig i en garasje?
H. (13.06.2016)
Svar:
Den har det best ute hos sine foreldre! Kråker spiser nesten alt mulig.
Roar Solheim (15.06.2016)
Grågås
Hei! lurer på hvor mye gress en grågås spiser pr. dag? Og hvor store føtter har de (diameter)?- tenker på tråkkskader.
I. (15.06.2016)
Svar:
Dette har jeg dessverre ikke tall for.
Roar Solheim (15.06.2016)
Spørsmål:
når kommer stæren til Norge?
N.N (15.06.2016)
Svar:
I tidsrommet (februar) mars-april.
Roar Solheim (15.06.2016)
Spørsmål:
Hva slags mat spiser bokfinken
N.N (15.06.2016)
Svar:
Voksne bokfinker spiser frø og insekter, også noe bær om høsten.
Roar Solheim (15.06.2016)
Flytting av fugleunger
Hei! Jeg har et måse par (småmåse) som hekker på tomta mi. Reiret ligger ca. 100 m fra sjøen. Etter rugetiden når ungene er utklekket, forsvant både hann og hunn måsen fra reiret. På hvilken måte flytter måsen ungene sine?
S.H. (15.06.2016)
Svar:
Måkeungene spaserer selv etter foreldrene dersom de lokker på dem.
Roar Solheim (15.06.2016)
Kongeørn
Hvor mange kilo greier ei voksen kongeørn og løfte og fly vekk med?
A. (15.06.2016)
Svar:
Det finnes det undersøkelser på, men jeg har ikke de eksakte tallene for hånden. Imidlertid dreier det seg om mindre enn fuglens egen vekt, dvs en grense på rundt 3-5 kg.
Roar Solheim (15.06.2016)
Kvinand , nok en gang...........
1 .juni lå det 19 egg i denne kassen. I dag, 15 juni lå det kun to tilbake . Altså er 17 egg klekket !! Det må da være rekord , eller.............? Fargevariasjoner ..
Per Beverfjord
Tingvoll
N.N (15.06.2016)
Svar:
Dette tyder på at (minst) to hunner har verpet i samme kasse.
Roar Solheim (15.06.2016)
Gjøk
Hei! Jeg lurer fælt på hvordan gjøkemødre kan tilpasse eggene til redene de velger ut! Står i fuglebøker at de "spesialiserer" seg på den utvalgte verts egg. Hvordan er dette mulig? Blir jo litt som om vi mennesker skulle kunne bestemme våre fostres utseende...
L. (15.06.2016)
Svar:
Gjøkhunnen legger egg hos fugler som har eggfarger lik dens egne. Det er variasjon i eggfarge blant gjøkhunnene.
Roar Solheim (15.06.2016)
Ender
Lurer på hva slags and dette er.
A.O. (15.06.2016)
Svar:
Dette er to kvinand hunner.
Roar Solheim (15.06.2016)
Rype
Hei, fant en rypelignende fugl inne i hytta i helga. Hytta ligger på ca.900m i Stor- Elvdal. Den hadde falt ned gjennom pipa og var død. Deler av fjærdrakten var svart. Nederst på halsen. Men også ellers på kroppen.
Dette har jeg aldri sett før. Fuglen ligger i fryseren hjemme.
I.V. (15.06.2016)
Svar:
Send et bilde av fuglen.
Roar Solheim (15.06.2016)
Vepsevåk?
Er dette en vepsevåk? Fuglen ble sett i Vestfold i juni.
L.H. (15.06.2016)
Svar:
Nei, dette er en musvåk.
Roar Solheim (15.06.2016)
Spørsmål:
Jeg så en fulg som lignet en linerle innerst i Drammensfjorden. Men den var lys under og hadde lysebrun rygg - med et hvitt felt i nakken. Hva var det for slags erle?
N.N (10.06.2016)
Svar:
Dessverre ikke helt enkelt å artsbestemme denne fuglen ut i fra din beskrivelse.
Roar Solheim (15.06.2016)
albino trostunge
Dette er vel en trostunge? Møtte den i går på skogstur i Lier, Buskerud
Mvh
Camilla
N.N (09.06.2016)
Svar:
Dette er i alle fall en ekte albino, siden den har røde øyne. Men dermed er det også svært vanskelig å se hva slags art den tilhører, dessverre. Det kan meget vel være en trost.
Roar Solheim (15.06.2016)
Fjær?
Hvilken fugl kan disse fjæra ha kommet fra?
N.N (09.06.2016)
Svar:
Dette ser ut til å være kroppsfjær fra en spurvehauk.
Roar Solheim (15.06.2016)
Trekkfugl
sjelden trekkfugl som finnes på kongsfjordfjellet, Finnmark?
Med langt negg
N.N (09.06.2016)
Svar:
?? Ikke helt lett å vite hva du er ute etter, dessverre.
Roar Solheim (15.06.2016)
Hva slags fugl er dette?
Hei. Denne fugleungen satt forkommen på trappen min igår. Har noe kunnskap selv, og har spurt andre. Gråspurv er det jeg har fått til svar, men er ikke helt med på det. Fargene og tegningene tilsvarer ikke det jeg finner av gråspurv, og heller ikke lyden. Men er ingen ekspert så spør dere om hjelp til å sette fuglen ut på riktig sted. Jeg har katt som tar alt av fugl, ink flaggspett og ekorn. Hvorfor hun lot denne leve er ennå ikke besvart. Hun satt bare og fulgte med når jeg kom ut og hentet den på trappa. Den var helt kaputt og sov i mange timer. Jeg lurer på brynene som ligner på topplerke og sanglerke, men ikke resten av fuglen. Eller er dette fjær som duner av? Svar tas imot med takk!
F. (09.06.2016)
Svar:
Se svar på bildet - gråtrost. Dunene er typisk for mange fugelunger. De faller at fjærtuppene etter hvert.
Roar Solheim (15.06.2016)
Bilder
Beklager, bildene kom ikke med til spørsmålene jeg sendte.
Mvh F.S
F. (09.06.2016)
Svar:
Dette er en gråtrostunge.
Roar Solheim (15.06.2016)
Tårfalk
Har tatt bilder av tårnfalk siste fire år bare en unge er det normalt ? Hvor gammel kan tårnfalk bli ? Takk på forhånd
N.N (09.06.2016)
Svar:
Kun en unge er lite for tårnfalk. Men det KAN skyldes at flere egg har vært ubefruktet, slik at kun ett har klekket. Tårnfalk kan bli 10-15 år gamle.
Roar Solheim (15.06.2016)
Hva kan døden skyldes?
Kjøttmeisen vår la 9 egg i vår videooverkåde fuglekasse. 7 av dem klekket og var tilsynelatende i god form helt til vi fant den døde alle 7. Vi hadde mye dramatikk i fjor, da en spurv kom inn i fuglekassa og drepte ungene. Men jeg var hjemme denne dagen dette skjedde i år og har ikke observert noen inntrengere.
Dagen etter åpnet vi fuglekassa og fant hvite mark på ca. 1-2 mm på samtlige fuglungene. Men vi vet ikke om det handler om parasitter eller likormer. Det hadde vært fint å vite hva som skjedde i år. Kan noen hjelpe oss? Legger ved bilder.
N.N (10.06.2016)
Svar:
Her høres det mest ut som at en eller begge foreldre har omkommet (blitt drept?), og at ungene har sultet ihjel.
Roar Solheim (15.06.2016)
Blåmeisunge etterlatt
Søker råd ☺ Mine foreldre har tatt inn en blåmeisunge som var etterlatt i en overvåket fuglekasse som foreldrene har forlatt. Den var alene igjen, flyr dårlig, og nå er den på badet i huset. Er det håp, og evt hva kan vi gjøre? Den er ikke særlig interessert å ta til seg næring.
N.N (10.06.2016)
Svar:
Ikke helt enkelt. Fugler som ikke vil spise selv, må i begynnelsen tvangsfores ved at man dytter mat ned i gapet på dem.
Roar Solheim (15.06.2016)
måkeunger
Vi har funnet en måkeunge som holdt på å bli drept av kråker. Vi tok ham med hjem. Hvordan skal vi behandle ham? Han er veldig urolig, lurer på om han roper på mor og far. Jeg har prøvd og gi han laks,egg, hønsefor (pellets),brød og vann. Jeg har også prøvd å sette ham sammen med en klukk høne, men hun ville ikke ta seg av ham.
M.G. (10.06.2016)
Svar:
Her har du et mateprosjekt for et par måneder framover. Forvalget høres bra ut - måker er altetere.
Roar Solheim (15.06.2016)
Kjøttmeis
Hei!
Vi har et noe uthulet tre i Hagen, hvor et kjøttmeispar har bygget rede. Vi kan titte oppi redet, og det kan dessverre kattene i nabolaget også.. Nå er den ene fuglen død, og den ligger oppi redet, sammen med flere små levende barn. Det er en annen kjøttmeis som flyr helt febrilsk rundt treet hele tiden, og er sikkert redd for kattene som lusker rundt der.. Burde vi ta ut den døde fuglen? Kan fugleungene overleve uten to foreldre? Prøver å skremme vekk kattene til stadighet, men til ingen nytte 8)
N.N (12.06.2016)
Svar:
I slike tilfeller må en forsøke å montere noe lavt nede på treet slik at kattene ikke klarer å klatre opp (glatt metallplate rundt treet, eller noe piggete saker som katter ikke vil klatre på).
Roar Solheim (15.06.2016)
Kjøttmeis vol. 2
Vi tok de to små kjøttmeisene ut av redet og har de nå i en boks med bomull.. Nekter å la naturen gå sin gang!! :) Hva burde man gjøre slik at de overlever? Hva slags mat skal de ha og sånn?
N.N (12.06.2016)
Svar:
Ikke helt enkelt. Meiseunger fores med insekter og insektlarver av sine foreldre, så det gjelder å finne en proteinrik erstatning (kanskje kattemat blandet med egg kan gå).
Roar Solheim (15.06.2016)
Flere døde måser
De siste 2 ukene er det funnet totalt fem døde måser her i Hammerfest på to forskjellige steder. Noen har knekte vinger og andre ser tilsynelatende uskadet ut og ser ut som de har dødd mens de sov.
Hva kan dette komme av?
S.V.H. (12.06.2016)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å finne ut av uten å være på stedet (stedene) der fuglene ble funnet, og å se selve fuglene for å forsøke å tolke hva som kan ha forårsaket skadene.
Roar Solheim (15.06.2016)
Fuglekasse i solsteken
Hei, vi har en fuglekasse på vestveggen av huset der det nå er ca 10 - 11 blåmeisunger som mates ivrig hele dagen.
Selve fuglekassa er utsatt for sol deler av dagen, ca 4-5 timer. Vi begynte plutselig å lure på om det kan bli for varmt for fugleungene i direkte solskinn? Foreløpig virker alt greit, og temperaturen utendørs er ikke alt for høy, men når solen skinner rett på kan det bli nokså varmt der inne tenker Vi ?
O.D.(.B.D. (13.06.2016)
Svar:
Tror nok det skal gå bra, hvis fuglekassa er laget av trematerialer og ikke andre ugunstige stoffer som plast eller metall.
Roar Solheim (15.06.2016)
Svalerede og hissige svaler.
Vi har en leilighet i syd Spania,hvor svalene har bygd rede rundt taklyset på terrassen. Dette skjedde i april, og vi forsøkte å ikke forstyrre og syntes det var en morsom kuriositeter. Vi dro hjem og vente tilbake i midten av juni. Vi har en stor terrasse, det meste av den er ikke tak over, men svalene er nå så hissige at vi velger å trekke inn. De flyr lavt over vårt hode,og vi nyter derfor ikke utelivet i 30 grader. Men det ville være synd om de forlot ungene sine av frykt for oss. Noen gode råd? Når forlater fugleungene rede slik at vi kan fjerne dette og nyte utelivet igjen? Ser frem til svar.
B.F. (14.06.2016)
Svar:
Ikke giodt å si når svalene forlater stedet for i år (låvesvaler kan ha flere kull). Men når svalene er borte, bør dere forsøke å stenge av der de har bygd redene sine, slik at de ikke kan komme til der neste år.
Roar Solheim (15.06.2016)
Ærfugl dun
Hei! Har en hekkende koloni av æfugl her jeg bor. Forstyrrer dem ikke under rugetiden, men nå som ungene har kommet ut av egget å legger ut på sjøen lurte jeg på om de vender tilbake til reiret om kvelden? Tenkte på å gå å sanke dun så fort ærfuglene var ferdig med dunreira. Alle eggene har klekt nå og de holder til i fjære å på sjøen. Går det greit å sanke duna nå, eller vente til senere?
N.N (15.06.2016)
Svar:
IUngen ender vender tilbake til redet etter at ungene har forlatt det, så du kan trygt samle inn ærfugldunene for i år!
Roar Solheim (15.06.2016)
måke med skadet/knekkt fot - vil ikke fly
Bor i Haugesund. I ettermiddag fant jeg en måke med skadet evt knekkt fot. Vingene ser ut til å være i orden. Tok den med hjem da jeg ikke hadde hjerte til å forlate den på en parkeringsplass.
Satte den i en stor plastbalje og fyllte i vann. Halve kassen med murstein så den kan sitte tørt og andre halve så den kan svømme. Ser ut til at den synest det er greit. Den tippe/vagler veldig.
Den har vann, fått fisk og knust egg. Begge deler såg ut til å smake godt. Fuglen kjennest litt varm ut og lufter vingene. Hva skal jeg gjøre???
N.N (14.06.2016)
Svar:
Har du først tatt hånd om en skadet fugl, må du belage deg på å holde og fore den 2-3 uker til beinet kanskje har grodd igjen.
Roar Solheim (15.06.2016)
Svart svane over Vardø
Har jeg i dag observert svartsvane par? Sorte fugler med lang hals og rødt nebb. Flugten var ikke særlig glamorøst, fløy mot vinden fra øst retting Hornøya og Reinøya. 13 juni klokken 2325.
Hvor sannsynlig er dette? Ps. Luftet hunder på skagen og min ungarsk vizsla tok stand på fuglen i flugt da de passert rett over oss.
P.I. (14.06.2016)
Svar:
Det høres ikke særlig sannsynlig ut, dessverre. Svartsvaner på rømmen er vanligvis noe som vil bli sett og rapportert av flere, så dette er nok noe mer alminnelig (uten at jeg kan finne ut hva du kan ha sett, dessverre).
Roar Solheim (15.06.2016)
Løvmeis eller granmeis??
Vi bor nære skog og har et rikt antall med fuglearter i hagen, men jeg klarer ikke å se helt forskjellen mellom disse 2 fuglene. Er dette en løvmeis eller granmeis??
L. (11.06.2016)
Svar:
Det er ikke alltid like lett å skille disse to bare ut i fra et enkelt bilde. Men denne ser mest ut som en løvmeis fordi den er grågrønn på ryggen og mangler lyse kanter på armsvingfjærene (som er typisk for granmeis. Granmeisen er også mer gråblå på ryggen).
Roar Solheim (15.06.2016)
Måke/ fiskemåke ringmerket
En bekjent tok bilde av en måke i Troms og denne fuglen hadde noe som såg ut som en blå ring med orange skrift : EDO eller EL10. Klarer ikke finne ut hva hvor den er fra
I. (11.06.2016)
Svar:
Ta kontakt med ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (15.06.2016)
fly
Hei vi fant en fugleunge og vi lurer på hvor lang tid det tar at den lærer seg å fly?
E.O.R. (10.06.2016)
Svar:
Umulig å besvare uten et foto av fuglen.
Roar Solheim (15.06.2016)
Fant fuglunge som katt hadde tatt
Er dette skjærunge? Fant den i hagen (tok den fra en katt) Finner ikke reiret. Ser uskadd ut. Lot den ligge ute for å se om foreldrene kom. Det ble kaldt og regn så vi tok den inn. Har gitt den sukkervann (10%) noen dråper på nebbet, den spiser. Hva bør vi gjøre?
T.B. (11.06.2016)
Svar:
Dette er en dueunge, og den er så liten at den nok er fortapt.
Roar Solheim (15.06.2016)
Spørsmål:
Hvilke meisesorter har vi?
N.N (10.06.2016)
Svar:
Slå opp i en fuglebok, så kan du lese om alle artene.
Roar Solheim (15.06.2016)
Spørsmål:
kan eg gi småsporven havregryn?
N.N (10.06.2016)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (15.06.2016)
Liten fugl i Grantre
Observert i et grantre på Egersundskanten, ser ut som en fugleunge, men hvilke art ?
A.P. (13.06.2016)
Svar:
Dette er to unge gråspurver.
Roar Solheim (15.06.2016)