Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 29 963 til 30 012 av totalt 50 018 spørsmål


#Diverse

Pilfink.

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser ut til at denne aktive ungen vil klare seg takk for svar😄😃

T. (22.06.2016)

Svar:

Det ser jo lovende ut.

Roar Solheim (22.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en bjørkefink

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
I går gikk jeg tydeligvis for nær en fuglekasse der jeg bor (Namsskogan) og da kom denne fuglen. Jeg synes det ligner en bjørkefink, men den har en hvit (el. gråhvit) stripe i nakken. Har også et litt dårlig lydopptak på mobilen som kan sendes om ønskelig.

J.O.H. (22.06.2016)

Svar:

Ja, dette er en bjørkefink hann.

Roar Solheim (22.06.2016)


#Diverse

Maten til pilfink ungen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei kan jeg gi pilfink ungen brød smuler? Lærer pilfink ungen seg og fly av seg selv?

T.O. (22.06.2016)

Svar:

Brødsmuler er det nok for lite næring i til at det egner seg som fugleungefor. Kattemat blandet med egg og knuste frøkjerner bør være brukbart. Du kan også søke på nettet selv på "food for baby birds" eller "Feeding bird chicks", og lese på de ulike treffene.

Roar Solheim (22.06.2016)


#Diverse

Spurvunge nummer 2 som blir utstøtt av sine foreldre eller søsken

Har et fuglerede i takrennen vår.Det var opprinnelig 5 fugleunger,men en døde etter noen dager etter gjentatte ganger med forsøk å legge den tilbake i redet,da den vi fant den utenfor.. (Vi fjernet den døde fuglungen) De andre var ganske mye større og med mer fjær enn den som døde..2 dager senere ser jeg en annen av de fuglungene som nå ligger utenfor redet og lurer nå på om det er foreldrene eller søsknene som dytter den ut..Kan den reddes ved å stadig legges tilbake til redet eller er den dødsdømt den også? Fuglene er ca.1 uke, både moren og faren tar seg av matingen..Den blir jo svakere uten varme fra de andre og da ikke klare å spise..

C. (22.06.2016)

Svar:

Vanskelig å si hvorfor den faller ut fra redet, men det KAN jo være at selve redeplassen er trang eller ustabil, slik at unger kan falle ut dersom de beveger for mye på seg. Forsøk å legge den tilbake, men hvis det ikke går, er det ikke stort en kan gjøre.

Roar Solheim (22.06.2016)


#Diverse

Måkunger

Har tre små nøster(fiskemåke) foran garasjen. Foreldrene passer på. Problemet er at vi kommer ikke inn i garasjen uten og ødlegge familieidyllen. Det er ca 250 m ned til sjøen. Er det mulig å flytte disse 3 mot sjøen? Vi er meget glade i måkene her. Har en halvtam gråmåke som kommer vær morgen på taressen for å få mat. Er meget glad i kattemat.Har også hat en måke på NRK Østfold .

A.B. (22.06.2016)

Svar:

Du må IKKE prøve å flytte måkene - da kan ungene være fortapt (de kan bli spist av større måker, og foreldrene kan rett og slett forlate dem). Men det kan godt hende at de om få dager begynner å bevege seg vekk av seg selv.

Roar Solheim (22.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag dukket det opp en svært rask liten fugl som jeg ikke har sett før. Vedlegger et bilde. Den var ikke ned om fòrings-plassen, men bare i trær og busker omkring
Tusen takk for tidligere svar.
Vennlig hilsen Laila Amdahl

N.N (22.06.2016)

Svar:

Dette er en trekryper.

Roar Solheim (22.06.2016)


#Fugleforing

Pilfink unge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjenn jeg bare lurer
Når pilfink blir ferdig i reir tiden hva bør jeg mate den med. Kan jeg ha den i et stort kanin bur med solsikke frø i bolle og ha en skål med vann? (takk for svar i stad)

T.O. (21.06.2016)

Svar:

Siden dette er en unge, bør den ikke få f. eks solsikkefrø med skall, men ferdig skrellede solsikkekjerner. Det kan også gå an å kverne opp solsikkekjerner, hasselnøtter og kanskje blande med litt egg slik at det blir en slags grøt. Gi den også noe egg/kokt egg. Finner du små insekter, edderkopper og insektlarver, kan du trygt stappe det i gapet på fugleungen.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

Måker og alder

Vi har en måke som går i sitt niende år. Vi fant den forlatt i fjæra en vindfull dag. Da var den bare en liten kylling. Den ble oppfostret på kattemat hj i Oslo. Da den ble flyvedyktig var den tilbake på hytta i samme område hvor vi fant den. Hvert år er den på plass. Vi gir den mat. Den tilkaller ikke andre måker, den lyder navnet Arnold. Spørsmålet er hvor gammel kan den bli. Mvh Margareth

N.N (21.06.2016)

Svar:

Det kommer an på hva slags måke dette er. Noen av måkeartene kan bli opp mot omkring 30 år gamle!

Roar Solheim (21.06.2016)


#Sykdom og skader

Trostunge ca. 1 eller 2 uker gammel.

Hei,jeg har muligens funnet en trostunge for to dager siden, jeg fant den mitt på veien og jeg tror den er blitt sparket ut av redet eller blitt tatt av en skjære og falt ned på bakken. Foreløbig får han/hun babygrøt, leverpostei og vann. Det meste blir gitt gjennom sprøyte, men den er veldig slapp, har ikke noe balanse i det hele tatt, øynene er ikke åpne, har ikke noe dun på seg og den klarer ikke å stå. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre og hvordan mat jeg kan gi den? Han er et lite matvrak innimellom og noen ganger spiser den nesten ikke noe i det hele tatt. Trenger svar fort.

M. (21.06.2016)

Svar:

Har dessverre ikke noen gode råd å gi utover det du hittil har foretatt deg. Dersom den har vært fraktet ut fra redet av skjære eller kråke, og så mistet, kan den ha fått indre skader som du ikke ser, men som likevel kan føre til at den til slutt dør. Du kan ikke gjøre stort annet enn å fortsette det du har gjort hittil.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Ringmerker

Spørsmål:

Levealder tjeld

N.N (21.06.2016)

Svar:

Den hittil eldste ringmerkede tjeld i Norden ble litt over 32 år gammel!

Roar Solheim (21.06.2016)


#Diverse

Forlatt kjøttmeisunge?

Har hatt 8 kjøttmeisunger i fuglekassa i Hagen. Idag fløy de seks som overlevde ut. En sitter alene under ripsbusken. Har sett og hørt foreldrene kalle på den. De andre er ikke å se. Jeg tok den opp istad. Kanskje det var dumt av meg? Kommer de å henter den tror du? Hvis ikke, kan jeg gjøre noe for at den skal overleve? Mvh Trude Stavseth. Takk for svar.

T.S. (21.06.2016)

Svar:

Det beste er å sette den ut igjen slik at foreldrene kan høre tiggeropene dens. Da vil de kunne finne den igjen. Sett den nær der de andre ungene er.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva skags fugl er dette?

Denne filmet jeg ved et tjern i Romeriksåsen, Akershus 21 juni 2016.
Ikke så god og se men dere kan kanskje kjenne den på lyden?

M. (21.06.2016)

Svar:

Dette er enten en grønnstilk eller skogsnipe, men jeg tror helst det er en grønnstilk.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Turkise egg uten prikker

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl har lagt disse turkise eggene med en diameter på ca 1-1.5cm. Hunfuglen var brun, og reiret var på bakken. Kunne ikke se hvite striper som fluesnapperen har.

N.N (21.06.2016)

Svar:

Eggfargen stemmer med jernspurv eller buskskvett,men reirmaterialet stemmer best overens med jernspurv. Tror derfor det er denne arten.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Fuglekasser

Kjøttmeisunger

Hadde fuglekasse for første gang i år og det flyttet inn ett kjøttmeispar som jobbet iherdig med ruging og mating av unger. Så en dag så jeg en skjære som satt og spiste på en fugleunge og det var helt stille i fuglekassen. har hverken sett foreldre eller unger siden. Har ungene blitt flyvedyktige og dratt sammen med foreldrene eller har skjæra klart å få tak i alle ungene og spist dem opp?

N.N (21.06.2016)

Svar:

Vanskelig å si hva som kan ha skjedd. Skjæra kan ha fått tek i EN av ungene, mens de andre har forlatt området, eller den kan ha fått tak i alle ungene, spesielt dersom f. eks. foreldrene har omkommet av andre grunner (påkjørt, tatt av katt, spurvehauk osv.<9.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Diverse

Spurv unge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei har en spurv unge i et reir i en bolle med masse bomull. Spurten sitt reir lå på bakken helt ødelagt. Så jeg valgte og ta vare på den til den ble voksen den har masse fjær og dun på seg jeg har foret den og passet godt på den. Jeg passer veldig godt på at den er god og varm. Vill den overleve eller bli voksen?

T.O. (21.06.2016)

Svar:

Dette er en pilfinkunge, og den ser ut til å være såpass stor at den bare har en snau uke (kanskje 4-5 dager) igjen av reirtiden. Deretter må den nok mates ekstra 1-2 uker før den kan begynne å bli selvstendig, men det burde kunne gå.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

grågås og vipe

For 5-10 år sidan var det mykje vipe på garden, no er det berre grågås -i aukande mengder. Det var mykje "slossing" mellom dei ei stund og no er vipa fullstendig borte. Kan grågåsa hatt tatt over plassen og øydelagt reira til vipa- for ho la det i åkeren før?!

I. (21.06.2016)

Svar:

Grågås er en art som har økt i antall og utbredelse, mens vipene har gått tilbake over hele landet, men vipenes tilbakegang har nok ikke noen sammenheng med vekst i antall gjess. Dette er nok en mer tilfeldig samvariasjon.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

Alenemor

En fluesnapper hunn ble alenemor etter at en nøtteskrike kom og tok hannen idet den skulle mate ungene ved kassehullet.
Hunnen ropte etter hannen i flere timer men fortsetter å mate ungene.
Mitt spørsmål er kan hun klare oppgaven alene ?

R.H.K. (21.06.2016)

Svar:

Ja, det bør hun klare. Mange fluesnapperhunner er hunn nr 2 for en og samme hann, og de må som regel fore opp ungene alene, så denne burde kunne klare oppgaven dersom det ikke blir næringssvikt (f. eks. under langvarig regnvær).

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

Vann?

Hva spiser og drikker blåmeisen om sommeren?

R.G. (21.06.2016)

Svar:

Den drikker vann, og spiser insekter og sommerfugllarver.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Ringmerker

svaner

Er det bare de voksne svanene som blir ringmerket?
Ikke unger?

K.E. (21.06.2016)

Svar:

Svaneungene kan først merkes når føttene deres er store nok til at en ring ikke sklir ned over selve foten.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Diverse

Hva i all verden er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg slo en flue, som havnet i vasken da den "landet".
Jeg tok den opp med papir for å kaste den i søpla- så oppdaget jeg at det var to insekter som satt på den!??

N.N (21.06.2016)

Svar:

Bildet er ikke godt nok til å kunne si sikkert hva dette er, men dyret minner om en flått eller et edderkoppdyr. Dersom det befant seg i lufta, kan de ha vært en edderkopp som svevde avsted på en lang silketråd.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Diverse

Spurv unge

Hei det var ett reir som hadde falt ned på bakken.fugle ungen har masse fjær. Så jeg fant reiret og puttet det inn boks med masse bomull i bunn jeg har materien med masse innsekter. Den er rund og fin. Kommer denne til og overleve har matet masse har hatt den i 2 dager.

N.N (21.06.2016)

Svar:

Dessverre ikke mulig å si om en slik fugleunge vil overleve eller ikke. Det kreves minst et par ukers mating etter at ungen er flyvedyktig før den kan klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent småfugl.

har et par småfugl som har reir i en fuglekasse utenfor huset. hannen er rustbrun på hals-bryst-underside. rustfarge på vingene som går over i grått på rygg-hode. svart felt som går fra munn-nebbvik,undernebb. hvit stripe i roten av overnebb. hunnen har ikke disse feltene ved nebbet og er mer blass i fargene.mye lik fluesnapper i oppførsel. er det noe som heter rød fluesnapper? takknemlig for svar på epost eller telefon. tlf 93620464

H.F.1.L. (20.06.2016)

Svar:

Du har nok fått rødstjert som kassehekkere.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

Fluesnappere

Hei.
Har en fuglekasse med kamera, og følger med et fluesnapperpar med 8 unger. Litt over 2 døgn siden de ble klekket.
Er 8 unger litt i overkant av hva de kan klare å for opp?
Vet man hvor stor prosent av fluesnapperungene som i gjennomsnitt overlever de to første ukene?
Dersom en unge dør i reiret, prøver da foreldrene å få den ut av kassen?
Det kan se ut som moren noen ganger tar mat ut av gapet på en unge og spiser den selv. Kan det i så fall bety at ungen har fått "for stor tugge"? (Vi synes å se at faren er merrask og uvøren ved matingen.)
Vi har hatt bare 8-9 grader her nu i lang tid. Er det en stor risiko for kullet?
Dersom en unge fremtrer som et svakt individ, vil da foreldrene prøve å stimulere den til å spise, eller er det alltid de som er mest ivrig som får maten?

H.E.R. (20.06.2016)

Svar:

Fluesnapperne legger stort sett 6-7 egg, og ved god mattilgang 8 egg. Jeg har hatt flere kull med 8 unger, så foreldrene kan gjerne klare å fore dem opp. Når det er forskjell på ungenes størrelse og vitalitet, vil nok foreldrene først og fremst fore de mest livskraftige ungene, spesielt dersom det kniper med mattilgangen. Ungeproduksjonen er en stor investering, og foreldrene mater ikke ungene tilfeldig. Når en hunn noen ganger napper mat ut fra gapet på en unge, KAN det være fordi den er sen med å svelge unna, eller har problemer med dette. Da kan det være at en mer ivrig unge heller får denne maten.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Sykdom og skader

hakkespett

En hakkespett fløy rett i vinduet vårs i går. kan se ut til at han har brukket benet?
han er en fin liten tass, og bortsett fra benet ser han ut til å være i god stand.
Har litt problemer med å slippe han fri- overlatt til seg selv. Dette vil medføre den sikre død.
Er det noen fuglekyndig i Trondheim som kan ta hånd om skadde fugler?

N.N (21.06.2016)

Svar:

Ta direkte kontakt med hovedkontoret for Norsk Ornitologisk Forening, Sandgata 30B. Der finner du nok folk som kan vurdere skaden, men jeg er usikker på om det finnes noen som kan ta hånd om og pleie skadde fugler i Trondheimsområdet.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Har funnet to fjær til, kan den ene være spurveugle?

N.N (20.06.2016)

Svar:

Fjæra til venstre kommer fra en kalkun (!), og jeg mistenker at den høyre kanskje også gjør det (da evt. fra en ungfugl eller hunn).

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sykdom og skader

Spørsmål om en skadet måke.

Hei, jeg vil gjerne stille et spørsmål om en skadet og tam måke, en venn av meg har jevnlig besøk av en måke på terrassen, den virker å være tam og sulten. Den ser ut til å ha en skade fra munn og øye med litt rennende væske. Den "spør" etter mat, men er ikke alltid i stand til å fange den. Hva kan man evt. gjøre for å hjelpe denne fuglen?

A.H. (20.06.2016)

Svar:

For å vurdere om den er skadet eller er rammet av en sykdom, må en fuglekyndig veterinær se på den. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, og det beste du kan gjøre for en slik fugl, er nok i tilby den mat.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Fanten kaie fugleunge under trappa,,,nå har vi hatt den en uke men klarer ikke fly enda.vi vil jo ikke at den blir kattemat

N.N (20.06.2016)

Svar:

Den må nok fores og ivaretas til den selv bestemmer at den vil forlate dere - det kan ta flere uker.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Spor og sportegn

Gulpebolle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,her bilde av gulpebollen jeg ikke fikk med
Mvh
Chr.Gundersen

C.G. (20.06.2016)

Svar:

Dette er gulpeboller fra en platespisende fugl, og altså ikke etter verken rovfugler eller ugler. Kanskje kan det dreie seg om kråkefugl, siden de kan sitte på slike steder som du omtaler.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig observasjon

Var på hytta igår og kontrollerte en turstie da jeg bestemte meg å ta en snarvei gjennom krattet. Området heller 30-45 grader og består av Bjørk og Gran samt gress og bregner. På tur nedover stoppet jeg plutselig opp da en liten fugl på 10-12 cm tok av som en rakett rett ved siden av føttene mine uten en lyd. Den kunne minne om en Jernspurv i fargen og hadde en kort stjert. Da jeg tittet ned så jeg noe som lignet en iglo av gress 12-14 cm i diameter med en hul åpning foran. Hendelsen tok plass i Narvik kommune. Noen som har en ide på hva dette kan ha vært?

C.A. (20.06.2016)

Svar:

Beskrivelsen tyder på at det er en gjerdesmett som har blitt skremt ut fra reiret.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Måkeunge

Hei, hva kan vi gi en måke unge av mat?og hvordan kan vi mate den? Fant en liten løpene i byen, rett mot veger+at skjærer kom å nappet på den. Vi syntes så synd på den at vi ikke hadde hjerte til å gå i fra. Vi lette etter reir og fant ingen. Vi så heller ikke noen måker! Virket som den hadde blitt forlatt....

N.N (17.06.2016)

Svar:

Måkeungene tilbringer ikke tiden i et reir etter at de har begynt å gå omkring. Se om de voksne måkene er på stedet og om dere finner andre måkeunger der, i så fall kan det hende at det er bedre å sette den tilbake enn å forsøke å fore den opp selv (noe som tar minst 6-8 uker).

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Skadet kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei dere.

Vi har tatt vare på denne lille fine fuglen i snart 14 dager. Vi laget en redde af en stoff "brødkurv" og la ned i ullsokker. Vi har fodret den med oppblødt kattemat, og det er alt sammen god stemning. Idag så jeg så at dens venstre ben er enten brukket eller under utviklet. Den virker ikke til å lide eller noe, og jeg lurer så på om den kan overleve med bare ett ben i naturen, siden den jo egentlig snart skal slippes ut?

Håper på svar. 😊.

Mvh Martin.

M. (17.06.2016)

Svar:

Dette er en kjøttmeisunge. Mange spurvefugler kan fint klare seg selv om de har et deformert eller manglende bein, men dersom det ser brukket ut, bør nok en fuglekyndig person vurdere skaden. I noen tilfeller kan det være bedre å avlive en skadet fugl enn å slippe den ut. Det går nok noen uker før denne kjøttmeisen er klar for et liv på egen hånd.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Kaie

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en kaie unge som antagelig har falt ut av redet sitt. Vet ikke hvor gammel den er, men er stor nok til å flakse litt rundt. Får derimot ikke til å fly. Den har fortsatt litt dun på hodet. Er det noe vi kan gjøre for p hjelpe den? Har fått tilhold i putekassa nå, godt pakket inn. Har prøvd å gi den larver uten at den var interessert i det.

H. (17.06.2016)

Svar:

Det eneste som kan gjøres, er å fortsette å fore den til den finner ut av seg selv at den vil starte å fly omkring.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bilde nr 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Her er bilde nr. Vedr lille Knut.

N.N (17.06.2016)

Svar:

Fuglen er så bløt og pjuskete at det ikke er mulig å se hvilken art dette er.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Gulpeboller ?

Hei,jeg fant under rydding på verandaen i 2 etg noe jeg mener er gulpeboller,ca 15-20 stykker de er lys brune ser ut til og bestå av gress/planterester de er ca 25 mm lange og ca 15 i diameter kan dere si hva dette kommer fra?
Mvh

C.G. (17.06.2016)

Svar:

Her mangler et bilde, så det er ikke mulig å si hva du kan ha funnet.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Økologi og atferd

Kråker

Hva spiser kråker til daglig?

C. (17.06.2016)

Svar:

De spiser nesten alt mulig, siden de er altetere.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Disse vanskelige lerkene.

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av denne lerken på Bleik, Andøya, 15/6.Går det an å sette navn på den?

J.S. (16.06.2016)

Svar:

Dette er en piplerke, en ungfugl. Piplerkene er ofte vanskelige å artsbestemme bare ut i fra et bilde, og jeg er usikker på om dette er en heipiplerke eller en skjærpiplerke. Spesielt hode og nakke ligner mest på fjærdrakten hos enb skjærpiplerke.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vader

Bilde vedlagt spørsmålet

Første tanke, rødstilk. For lys til sotsnipe. Eller hva?

G.S. (15.05.2016)

Svar:

Dette er en rødstilk.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Kl 00:30 tittet jeg ut av vinduet og så en liten krabat på gresset i hagen. Jeg har aldri sett denne fuglen før, tok noen bilder med iphonen, men de ble dårlige. Fuglen var mørk på hode og overside (antar brunfarge), undersiden var markert hvit, og det var hvitt under vingene når den strakk dem ut, og hvit under halen, nebbet var langt og spisst(mørkt), bena mørke,tynne og lange, den var større enn de fleste småfugler, veldig rund i kroppen, lite hode. Kort stjert. Den holdt seg på plenen i en halv time, nippet i gresset, satte seg på noen heller, stakk hodet under vingen og satt slik en stund før den begynte å trippe rundt igjen. Observerte den i nær en time.Den gjorde ikke mine til å fly, men virket sprek.Den vippende gangen fikk meg til å tenke på en liten vadefugl, men siden jeg bor på en gård 540 moh og det er lite vann her, finner jeg det litt merkelig... Eller er den på gjennomreise? Fant den ikke i noen av fuglebøkene mine.

K.B. (18.06.2016)

Svar:

Dessverre mangler bildet her, så det er vanskelig å si sikkert hva du kan ha sett, selv om en vadefugl kan være sannsynlig.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Kråkeunge

Hei, en kråkeunge holder til i bakgården, syns den er for stor til ikke å kunne fly, mor er innom og mater den. Kan det vare at den er skadet? Ser helt fin ut etter 5 dager.

B.K. (18.06.2016)

Svar:

Nei, den er nok helt OK så lenge de voksne mater den.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Skjærer og Kyllinger

Kan skjærer drepe og evt spise hønekyllinger? Har sett noen rundt i området og er litt redd for å slippe kyllingene ut uten dekke.

K.Ø. (18.06.2016)

Svar:

Ja, absolutt når de er små. Alle kråkefugler kan ta fugleunger og spise dem, så hold kyllingene innenfor stengsel til de er minst 3-4 uker gamle.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

På fuglebrettet idag så jeg en fugl på størrelse med trost som var nesten kakaobrun på mye av kroppen. Hodet var delvis skarpt gult og ytterst på halen var den hvit. Finner ikke ut hva dette er.

N.N (18.06.2016)

Svar:

Dessverre er det ikke mulig å si sikkert hva du kan ha sett ut i fra denne beskrivelsen, men skarpt gult hode passer mest med en gammel gulspurv hann.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Fant en kråkunge for et par dager siden

Den fikk ikke opp nebbet og når jeg fikk lirket det opp var det en halvspist brunsnegle og en masse kliss der. fikk fjernet dette og kråka ville ha litt vann og fikk litt brød. utpå kvelden døde kråkeungen. Var dette pga manglende mat de siste dagene, eller var det som det så ut, brunsneglen som tok knekken på kråkungen?

T.F. (19.06.2016)

Svar:

Det kan hende at den ikke har fått i seg mat på en stund på grunn av sneglens slim, og da har den nok omkommet av sult.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Fugleforing

Hva er best å mate med på sommeren

Hei,
Jeg synes det er veldig stas med fugler I hagen og på mat brettet. Hva er best å mate dem med nå på sommeren?

E.T. (18.06.2016)

Svar:

Du kan fore med akkurat det samme som om vinteren. Meiseboller er ekstra fint, fordi det gir lett tilgang på fett.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med rødt bryst står stille i luften

Vi har fået en ny fugl i haven i Kirke Hyllinge - eller rettere et par. De har bygget rede oppe under tagskægget, og de flyver flittigt frem og tilbage.
Inden de hopper ind under taget, står de stille i luften (holder antageligt udkik efter fjender), akkurat som en kolibri, som vi kender så vel fra vores andet hjem i Sri Lanka. Men denne danske fugl er nok 3-4 gange så stor som en kolibri. Det nærmeste vi kan komme er rød vipstjert, hvis en sådan fugl findes? Den gebærder sig i hvert fald lige som de vipstjerter, vi også har i Sri Lanka. Altså - halen er hele tiden i vippe-bevægelse, når den går på jorden.

E. (18.06.2016)

Svar:

Det høres mest sannsynlig ut som at det er en rødstrupe som har bygget rede oppunder takskjegget.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Diverse

Fugler å avføring

Hei! Etter at vi la brostein rundt huset og skifer på inngangspartiene og uteplassene ser vi at det blir ekstremt mye fugle avføring, er det noen spesiell grunn til dette?

T. (18.06.2016)

Svar:

Det er det dessverre umulig å svare på, annet enn at det kan hende det var like mye skitt tidligere, men at den da ikke var like lett å oppdage som når den havner på skiferplatene.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bildet tatt i rotsund i nord Troms

Bilde vedlagt spørsmålet

Ukjent fugl for oss - bildet tatt av Odd Enoksen - hvilken fugl er dette ?

B.G. (18.06.2016)

Svar:

Bildet er dårlig, men det er tydelig en svale. Den avlange formen får den mest til å ligne en låvesvale, selv om det ikke er mulig å se om den har rød strupe.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

To arter som bruker samme kasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har ei fuglekasse som har stått tom et år, i år så vi en fugl vi tror er løvsanger fly ut og inn av kassa. Den fikk besøk av en svart-hvit fluesnapper som tittet inn noen ganger. Nå ser det ut som fluesnapperen har tatt reiret og løvsangeren titter inn.

I.L. (18.06.2016)

Svar:

Fuglen på greina til venstre for kassa er en svarthvitfluesnapper hunn. Det er nok et fluesnapper-par dere har sett. En løvsanger vil aldri finne på å¨fly inn i et trehull eller en fuglekasse.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ligner på en and - men hva ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Blant alle stokkender og måker i Egersund sentrum var det en som skilte seg ut.
Dessverre ikke så godt bilde da det var motlys

A.P. (18.06.2016)

Svar:

Dette er en form for tamand, altså ikke en viltlevende art i Norge.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl

Her om dagen fløy en liten fugl inne i og over hekken.Den gav fra seg en klikkelyd.Vi har aldri sett denne før.Hva heter den?

N.N (18.06.2016)

Svar:

Høres ut som at du kan ha hørt/sett en rødstrupe. Den varsler med en tynn, metallisk klikkelyd.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne? Observert på Lørenskog 18 juni 2016.

N.N (18.06.2016)

Svar:

Dette er en tamdue/brevdue.

Roar Solheim (20.06.2016)

««første 29 963 - 30 012 av 50 018 siste»»