Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 29 907 til 29 956 av totalt 50 012 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjente fugler på jorde

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
disse fuglene landet på jordet på Hvasser i dag 26. juni.
Det er dessverre dårlige bilder, men håper dere kan tyde dem.
De var i størrelse litt mindre enn en tjeld og i flokk på ca. 10 stk.
Håper på svar.

Mvh
Nina B. R. Borgenvik

N.N (26.06.2016)

Svar:

Dette er brushaner - hannfugler som er ferdige med forplantningen og har startet trekket sydover allerede (det er bare hunnfuglene som ruger og passer ungene).

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjære/kaie

Bilde vedlagt spørsmålet

La merke til denne skjæreungen med uvanlig kroppsfasong og oppførsel på tunet. Den har kroppen til en kaie, og oppfører seg som en (hopper rundt på plenen). Kan det være en krysning?

F. (26.06.2016)

Svar:

Dette er en normalt utseende skjæreunge. Litt kort stjert fordi den ikke har vokst ut helt ennå. Kråkefuglene er ikke kjent for å hybridisere mellom artene. Det foregår mest i andefugl- og hønsefuglfamiliene.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

Linerle egg

Hei! Vi var på hytta og fant ut at ei linerle hadde slått seg til rette og laget rede og lagt 5 små egg opp på ei hylle i taket. Vi prøvde å flytte det slik at fuglen skulle få fred men uten hell, for da vi kom opp noen dager senere var redet forlatt. så nå sitter vi igjen med 4 små linerle egg og aner ikke hva vi skal gjøre... Et egg ble med et uhell knust og da fant vi ut at det allerede hadde dannet seg foster inn eggene. vi ønsker å "ta vare på" på eggene. ( vi vet at ungene er døde ) Men vi aner vi ikke hva vi skal gjøre for å bevare dem slik at de ikke råtner.

I. (26.06.2016)

Svar:

Dersom di skal ivareta eggene, må innholdet blåses ut slik man blåser ut påskeegg. Det er ikke lett med så små egg, og dersom det er utviklet fostre i eggene, vil dere ikke klare dette. Da vil eggene sannsynligvis sprekke under forsøket.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kvitspett eller flaggspettunge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen flaug rett inn i stovevinduet mitt i dag. Den vart liggande stille i graset så eg la den i ei kasse med avispapir. Etter ein halvtime både flaug den litt og klatra oppgjennom ein trestamme så eg trur det gjekk bra med den. Men kva slags spette er det?
Eg har diverre ikkje foto av ryggen eller vingane, men vingane var full av kvite flekkar. Eg bur på Stranda på Sunnmøre.

K.L.F. (26.06.2016)

Svar:

Dette er en ungfugl av flaggspett. De har rødt oppå hodet, til forskjell fra voksne hanner. Den hvite skulderflekken er artstypisk. Du handlet akkurat slik en bør når fugler får hjernerystelse etter kollisjon med vinduer. Flott at det gikk bra med dern!

Roar Solheim (26.06.2016)


#Fuglekasser

få beboere i fuglekassene mine

Jeg har hengt opp ca 30 fuglekasser med ca 10-15 m mellomrom rundt setra. Alle kassene er like. De har 3,2 cm åpning - og har stålplate. De henger ca 1,5 m opp på en stamme. Det er mye bjørk og grantrær i nærheten. Stedet ligger på 8-900 meter. Kvikne i Gudbrandsdalen. Jeg synes det er altfor få kasser som er i bruk. Hva er feil? Er det en fordel å lage større hull i noen av kassene? Bør de vende mot en bestemt himmelretning? Henger de for tett?

S.S. (26.06.2016)

Svar:

Hva er "for få"? Vanskelig å besvare ditt spørsmål. En kan sjeldent gjøre noe spesielt for å få mange fugler i kassene, kun henge opp kassene spredt og håpe på det beste.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

Hønsehauk

Hører man hønsehauk ungene tigge etter mat nå om dagen?

J.L. (26.06.2016)

Svar:

Kanskje. Jeg vet ikke hvor langt hønsehaukene rundt om i landet har kommet i hekkingen (du sier heller ikke noe om hvor i landet du holder til), men jeg vil anta at hønsehauk har tigge-store unger over mye av Østlandet nå.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

Dueunger

Hei. Vi har et rede utenfor vinduet vårt med to Dueunger. Mor har ikke vært hos dem på flere dager, har hun forlatt dem?

N.N (26.06.2016)

Svar:

Dersom det med sikkerhet ikke har vært noen voksen fugl på redet på flere dager, burde ungene være døde av sult nå, så spørsmålet er om det kan ha vært voksen fugl innom selv om dere ikke har sett det. Dersom den voksne ER borte, kan det skyldes at den har kollidert med bil, har blitt tatt av en hauk, eller har omkommet på andre måter. Da er det dessverre lite håp for ungene.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lappspove?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tatt 25.6.16 på vidda i Tana (der det forøvrig er en hvit flekk for lappspove på NOF's kart). Et par som bråkte forferdelig når jeg passerte. Tatt med mobiltlf på avstand, kvaliteten så som så.

E.K. (26.06.2016)

Svar:

Ja, dette er en lappspove. Den hekker nok på stedet når den varsler slik.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Fugleforing

duer

hva kan man fore duer med,hva spiser de.har 4 stk som er ute i hagen min så tenkte æ sku kjøp mat til den og

A. (26.06.2016)

Svar:

Duer spiser all slags brødmat/smuler, korn, havregryn og knust mais. Hønsefor er sikkert også populært.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

Hei
Vi fant en skjære på veien i går som ikke kunne fly. Det var ingen synlige skader på vinger eller bein så veterinærhjelpen ba oss om å ta den inn i en pappeske og tilby den grovbrød og vann noe som vi gjorde. I begynnelsen lå den bare på siden som om den ikke kunne reise seg opp. Nå ca 14 timer etter vi tok den inn så sitter den og siden den ikke hadde rørt noe mat dyppet vi brød i litt vann og tilbydde den det og da spiste den litt fra hånda. Var inne i sted og da drakk den vann på egenhånd. Vet ikke hva som har skjedd med fuglen for det var ingen vinduer i umiddelbar nærhet så tror ikke den har flydd på noe vindu. Er det mulig at denne kan fly igjen? Veterinær så vi kunne vente en dag eller to og så forsøke å ta den ut for å se om den flyr. Men hva gjør vi dersom den ikke flyr etter noen dager ? Hvor lenge er det forsvarlig å holde en skjære inne?

A. (26.06.2016)

Svar:

Det kan hende at fuglen har blitt på kjørt av bil. Da er det ikke lett å vite om den bare er lettere skadet, eller har fått indre skader som dere ikke kan se. Det eneste dere kan gjøre er å holde fuglen i en pappeske (eller et bur, eller i et større rom hvis dere har slikt tilgjengelig), og tilby den mat og vann. Hvis skadene kan leges, kommer den seg (det kan ta fra noen timer til dager/noen uker). Eller det kan hende at skadene fører til at fuglen plutselig dør. Det er ikke annet dere kan gjøre enn å gi fuglen beskyttelse og mat.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

gråmåke overtok fiskemåkereir?

Har en hytte i Stavern. Huset nedenfor oss har denne våren hatt et fiskemåkereir på taket. Da jeg sist var der helga 28.-29. mai, lå måkene fredelig på reiret. Det var fiskemåker, og de hadde ligget ca. 2 uker. Da jeg på ny kom ned i går, ble jeg imidlertid møtt av varslende og hissige gråmåker. Jeg beveget meg nærmere, og oppdaget at det var unger på taket.

Hvordan kan dette ha seg? For under én måned siden lå altså rugende fiskemåker på reiret. I dag var der et gråmåkepar med unger...?? Har de overtatt eggene til fiskemåka? Kan ikke forstå hvordan gråmåkene har kunnet rekke å klekke unger på under én måned. Er det for øvrig vanlig at større måkearter kan stjele reirene til mindre artsfrender?

J.M. (25.06.2016)

Svar:

Nei, gråmåkene vil aldri overta reir fra andre arter, så her er det vanskelig å vite hva som har hendt. Spørsmålet er om ungene på taket er fiske- eller gråmåkeunger, og om måkene er hissige på grunn av ungene eller av en annen årsak.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellfugl som høres ut som en frosk

Vi er på ringebufjellet og har sett en fugl som høres ut som en frosk. Den er på str med en stor trost. Hva Kan dette være.

K. (25.06.2016)

Svar:

Kan det være enkeltbekkasinens oppfluktlyd?

Roar Solheim (26.06.2016)


#Diverse

Rovfuglsiluetter på innsiden eller utsiden?

Vi har hatt mange dødelige fuglekollisjoner med våre store speilglassruter, dessverre, b.l.a flere hakkespetter. Har prøvd hjemmelagde haukesilutter, og har nå kjøpt røde fra dere (speillfaten oppfattes nok mørk), mens skal de settes utenpå eller innenfor?

G.N. (26.06.2016)

Svar:

Det spiller ikke noen rolle om de klistres på ut- eller innsiden. I tillegg finnes det tyske produkter som lar deg merke vinduene med mønstre som bare seg i UV-lys, dvs kan ses av fugler men ikke av oss mennesker. Bruk nettet for å søke.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Fuglekasser

Fuglekasser i juli

Hei
Har det noe for seg å henge opp fuglekasser nå midt på sommeren eller bør en vente til neste vår. Kan vi vente oss at noen vil flytte inn? Hytta der vi vil henge opp kassene ligger på 800 h.m.

J.T. (26.06.2016)

Svar:

Du kan gjerne henge opp kassene nå, så får de henge ute i god tid før neste hekkesesong. Kassene kan også bli benyttet som soveplass for meiser i vinterhalvåret.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Moscusand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi lurer på om vi har fått besøk av en Moscusand på hytta?
Om ikke det er det så er vi veldig nysgjerrige, da det virker som om den har flyttet inn.

C. (26.06.2016)

Svar:

Dette er en moskusand, rømt tamfugl.

Roar Solheim (26.06.2016)


#Økologi og atferd

Måse i skjurerrede

Ei maåse setter seg for 2.år på rad i et skjurerede i ei gran i hagen min. Har aldri opplevd tidligere å se ei måse i et tre og slett ikke sittende som om hun ruger. Lurer fælt på hva dette er?

R.J. (25.06.2016)

Svar:

Trolig er det en fiskemåke, og de kan faktisk bygge rede oppe i trær. Det bringer eggene ute av faresonen for å bli spist av rødrev eller mink.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær orrhøne eller storspove?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant fjær på 28 cm. Lurer på hvilken fugl det er.

N.N (25.06.2016)

Svar:

Stjertfjær av kalkun. Hvorfor kommer det plutselig 4-5 spørsmål med kalkunfjær??

Roar Solheim (25.06.2016)


#Sykdom og skader

Dvergspett

Har en fugl som har flydd i vindu, lever ...

L.H. (25.06.2016)

Svar:

Hold den i en pappeske til den enten kommer seg (et par timer til et døgn), eller dør av skadene. Den har trolig fått hjernerystelse.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lyd av en ukjent fugl

Hei
Har lagt ved et opptak av en fugl som jeg er svært usikker på. Opptaket er gjort i Vestfold i juni, midt på natta.
Noen som kan hjelpe?

N.N (25.06.2016)

Svar:

Dette er tiggelyd fra kattugleunger.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Diverse

Kråkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, tatt inn en kråkeunge med skadet fot. Nå har jeg hatt den ganske lenge, den forstår åssen den skal drikke av vannskålen. Men den forventer fortsatt at jeg skal pushe mat ned i halsen på den, og spiser ikke maten jeg legger i skål til han. Å tid pleier de å kunne spise selv? Legger ved bilde, så ser du ca alder. Vil tippe den er 8uker, men vetikke sikkert. Jeg lurer også på å tid fjærfelling skal skje for ungkråker, han har greid å ødelegge mange av fjærene, og håper det ikke vil ta år før han evnt kan fly

L. (25.06.2016)

Svar:

Det kan være en utfordring å få slike fugleunger til å spise selv - de fortsetter å tigge om mat så lenge som mulig. Sådan er de nokså like menneskebarn - vi fortsetter også å forsøke å få de enkleste løsningene fra våre foreldre så lenge som mulig (!).

Denne trenger nok 1-2 uker til før den vil spise maten på egen hånd.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Diverse

fuglesnapper

Hei
Har en hytte nær trillemarka, Buskerud, på snaut 800m. Lever det fuglenappere i dette området slik at det bare er å henge opp kasser å håpe de flytter inn? Hvordan er det med flaggermus en slik plass. Har noen mygg og knott jeg gjerne vil få bukt med

J.T. (25.06.2016)

Svar:

Fluesnapperen kan hekke i de fleste skogsområder på Sør-Østlandet, så de er det absolutt mulig å få som kassehekkere. Men det er nok heller tvilsomt om du blir kvitt alle myggene selv om du får fluesnappere som kassehekkere. Det finnes flere flaggermusarter i Norge, og noen arter vil nok kunne finnes også i Trillemarka.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Økologi og atferd

Kråker

Hei. Jeg har matet et kråkefa i to år. Dvs jeg slenger ut litt matrester til de når jeg har. I år har de tatt med ungene sine (5 stk) og de er sammen i hagen, henter mat,småkrangler,snakker og samarbeider om å holde andre fugler unna matfatet. De er jo blitt ganske så store nå og holder fremdeles sammen. Er det vanlig at de holder sammen slik som en flokk når de er så store? Når forlater de familien og finner seg maker?

A.G. (25.06.2016)

Svar:

Jeg vil tippe at kråkeungene holder seg sammen med sine foreldre i det minste til ut i august, kanskje også lengere. Det gir dem bedre sjanser til å klare seg alene om vinteren.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent grønn meisefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fikk besøk av 3 nye venner på fuglebrettet i dag. Ligner i grunnen på kjøttmeis i størrelse og tegninger (bla mørk hette) men er militærgrønn på ryggen og lys mosegrønn på brystet. Litt dårlig bilde med mobilen. Fint om dere kan hjelpe med tips om art.

G.H. (25.06.2016)

Svar:

Dette er en ungfugl av kjøttmeis - litt blassere i fargene enn de voksne fuglene.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Forrige opptak er av en svarttrost

Fant ingen måte å svare på forrige post. Fuglen kom ut av bladverket og visste seg å være en svarttrost. Den har sunget denne enkle strofen i flere dager utenfor vinduet mitt.

mvh
Morten

N.N (24.06.2016)

Svar:

Takk for tilbakemeldingen. Den var litt atypisk, og da er det fint å få fasiten på det man ikke klarer å bestemme sikkert.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hivlken fugl er dette opptak av?

Hivlken fugl er dette opptak av?

mvh
Morten

N.N (24.06.2016)

Svar:

Vanskelig å si sikkert. Første del kan faktisk minne litt om pirol, mens den siste halvdelen har en slutt som gir sangen et trosteaktig preg. Klarer derfor ikke å si sikkert hva dette er.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i Hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke fugler er dette? Tok bilde i Hagen i dag.

E.N. (24.06.2016)

Svar:

Den til venstre er steinhøne eller rødhøne, den til høyre ser ut til å kunne være en lys fargevariant av samme fugl. Dette er rømte burfugler som opprinnelig hører hjemme rundt Middelhavet.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Økologi og atferd

Natsangere

Synger nattsangere i regnvær ?

N.N (24.06.2016)

Svar:

De synger ikke hvis det er kraftig regn, men hvis det er lett duskregn kan kanskje noen synge. Det hele er gradsforskjeller. Kraftig regn overdøver sangen, og da kaster ikke fuglene bort energi på å synge.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Greier ikke å finne ut hvilken fugl dette er. Bildet er tatt i Finnmark.

A.N. (24.06.2016)

Svar:

Dette er en snøspurv.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Diverse

Kattugle

Hei,har nokon forslag til kva eg bør mate ein unge av kattugle med? Denne vart forlatt i reiret. Eg har teke vare på den og har til no fora den med kjøttdeig og kyllingvinger. Den veks og har no byrja fyka. Har laga eit bur på 3*3*2,5m. Vil den klara seg om eg slepp den laus? Eg har fora den i 15dagar.

J.L. (24.06.2016)

Svar:

Ugler må ha tilgang til hele byttedyr - fugler eller smågnagere, slik at de kan sluke det meste og lage gulpeboller. Hvis de får rent kjøtt, får de raskt mangelsykdommer og kan dø av dette.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Diverse

Fuglehat

Hei

Hva synes du om alt fuglehat som finnes idag, og da spesielt måkehatet. Naboer eller familiemedlemmer som klager når du mater måkene, eller gamlemor i borettslagstyret som klager på nattesøvn i avisa eller alle disse svarte dragene som folk setter opp nå.

Hvordan skal man forholde seg til sånne mennesker?

Takk for tankene dine :)

L.P. (24.06.2016)

Svar:

Dette er rett og slett tragisk. Selv om det er forståelig at varslende måker kan oppleves som støy når du får lyden rett utenfor soveromsvinduet tidlig på morgenen, så bør vi kunne klare å lære oss til å leve med de fugle- og pattedyrartene som faktisk klarer å tilpasse seg en tilværelse blant oss mennesker. Det er dessverre alt for mange arter som IKKE gjør dette, og som forsvinner på grunn av økende antall mennesker, både her i landet og på jordkloden som helhet.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Fugleforing

Kaje?

Jeg bor i Bærum. Igår var det en kaje på min vinduskarm på terrassen, og tittet på meg. Havregryn spiste den glupsk fra min hånd, og drakk vann fra fatet. I dag er den her igjen og skriker når jeg retter ut en tom hånd til den. En oppførsel jeg ikke har opplevd. Jeg mater småfugler fra min
lilie hageflekken om vinteren. Er dette vanlig oppførsel av en kaie? Og skal jeg fortsette å mate den med havregryn?
Den er på størrelse med en trost og total svart med litt lyser nakke.

B.H. (24.06.2016)

Svar:

Kaiene kan bli både tamme og litt vel nærgående (noe en ser i mange sydsvenske byer og tettsteder). Dersom du synes det er OK at den nærmest "tigger" om mat, kan du fortsette å mate den. Men hvis du er engstelig for at den kan bli litt for innpåsliten, bør du ikke håndmate den, men bare legge ut mat til den på bakken.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant denne fuglen død på bakken nedenfor glassrekkverket vårt. Den har nok kollidert og fått seg en smell

N.N (24.06.2016)

Svar:

Det er en ungfugl, og det ser ut til at det er en rødstrupe (litt vanskelig å se farge på vinger og rygg).

Roar Solheim (24.06.2016)


#Diverse

Måkehekking på verandaen.

Hei. Trenger råd ang. Hva jeg gjør når måkene har lagt egg i verandakassen og måkene ligger å ruge på eggene der. Jeg har solgt min leilighet og skal flytte om en uke. Jeg kommer meg ikke ut på verandaen for å få vasket og ta inn møbler Bl.a .
Hva gjør jeg nå?

N.N (24.06.2016)

Svar:

Gjør det du må på verandaen, men hvis du vil gi måkene en sjanse til å klare seg, bør du bare jobbe der 30-45 minutter av gangen, og så la måkene få varme eggene sine igjen.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender med et bilde og en videosnutt der den synger av en fugl jeg ikke har sett tidligere i min hage hvor jeg har en mater, så jeg lurer på hvilken fugl det er.

R.M. (24.06.2016)

Svar:

Dette er en rødvingetrost.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan mater svanene ungene sine

N.N (23.06.2016)

Svar:

De mater dem ikke, men viser dem hvor de skal beite på planter i vannet. Svaneungene spiser selv.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Dårlig bilde på grunn av kraftig zoom, men er det mulig å se hvilken fugl dette kan være?

C. (23.06.2016)

Svar:

Dette er en grønnspett.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Diverse

Måseunge i hagen

Igår dukka det opp en liten måseunge i hagen vår. Foreldrene følger med fra takmønet, og kommer stupende med en gang vi går ut av døra her. De flyr ned til måseungen hvis vi rører oss for mye, men mesteparten av tiden sitter den alene på plena- og roper av full hals.
Skal vi gå ut fra at foreldrene har alt under kontroll, eller må vi ut med noe mat til stakkaren? Og isåfall, hva?
Hvor lang tid går det før de begynner å røre på seg og kanskje beveger seg videre? Gubben ønsker å slå plena nå, men jeg har gitt han forbud så lenge vi har smått i hagen ;)

T. (23.06.2016)

Svar:

Så lenge foreldrene er der, og forsvarer ungen sin, skal der holde dere unna! De klarer selv å fore ungen, men hvis dere er i nærheten for mye, går tiden med til å forsvare ungen fremfor å finne mat til den.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Sykdom og skader

hegre med knekt vinge!

hei! jeg fant en stor hegre i veien i dag; og den har brukket vingen sin. jeg tok den med hjem men jeg er ikke sikker på hva jeg skal gjøre, og foreldrene vil ikke kjøre den til små dyrs klinikken! hva gjør jeg?

A.E. (23.06.2016)

Svar:

Det kommer an på hvordan bruddskaden ser ut. Hvis du ikke kan få en fuglekyndig person til å vurdere skaden, er det trolig best at fuglen blir avlivet, dessverre.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Diverse

Kan ikke huske sett svaneunger blitt født i Frognerparken ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Frognerparken igår 22 mai..Svanemor fikk foreløpig 3 unger. Kan ikke huske sett svaneunger blitt født i Frognerparken?

E.K.A. (23.06.2016)

Svar:

Kjenmer dessverre ikke til knoppsvanenes historie i Frognerparken, og om de har hekket akkurat der tidligere eller ikke. Men siden de er faste hekkefugler i og omkring Oslo, så er det ikke så underlig om de også kan hekke ved vannet i Frognerparken også.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette en stare eller ?.

Bilde vedlagt spørsmålet

Usikker på denne karen.

J.M. (23.06.2016)

Svar:

Dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Økologi og atferd

Hva driver tårnseileren med her?

Vi har i årevis hatt pilfinker i en krok av huset, opp under taket. Det blir både 2-3 kull i løpet av sommeren. De siste dager har 3 tårnseilere forsøkt å komme seg inn der, til tross for at det er fugleunger der nå. Hva gjør jeg nå som den ene har satt seg der? Har prøvd å dunke i veggen osv men den rører seg ikke og nå får ikke pilfinken matet ungene sine. Redd for å skade tårnseileren hvis jeg kommer opp dit med stige men alternativt sulter vel pilfinken sine unger ihjel.

T.R. (23.06.2016)

Svar:

Tårnseileren prøver å finne en egnet hekkeplass, men blir vel ikke sittende i timesvis på kassa slik som dette? I så fall kan du nok sette opp en stige og ta ned seileren. Kast den opp lufta slik at den kommer seg på vingene.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Sykdom og skader

Blåmeisdame i vinduskræsj

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har tatt inn ei lita dame som er litt forslått og trøtt, flakser men flyr ikke. Hva er best fremgangsmåte for å sørge for høyest overlevelse mulighet. Fått en liten kasse, fuglefrø, brød og vann. Med kvist å krafse i.

M. (23.06.2016)

Svar:

Dette er en ung blåmeis fra i sommer. Den har nok fått en lettere hjernerystelse, og trenger beskyttelse og ro i alt fra noen timer til kanskje 1 (-2) dager. Sett den i en pappeske og gi den tilgang til vann, og kanskje en meisebolle å hakke på (lett tilgjengelig fett). Men når den først kommer seg så mye at den kan hakke på en meisebolle, er den samtidig også klar for å slippes.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Diverse

Spørsmål:

jeg har minst 10 voksene kjernebitere hos meg de hekker her ,det verste er nå ungfuglen styrter seg mot vinduene.det6 er så trist ,flere dør hvert ær i mine vinduer

N.N (23.06.2016)

Svar:

Hvor i landet skjer dette? Fint om du kan ivareta fuglene og legge dem i frys, de kan ha museal vitenskapelig verdi.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En gjøk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl har mistet denne? Funnet i skogsterreng i Lier.

K.K. (23.06.2016)

Svar:

Dette er en armdekkfjær fra en nøtteskrike - ingen andre fugler i Norge har dette mønsteret med blå og sorte striper.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Økologi og atferd

Fluesnappere jaget flaggspett

hei. Jeg har hytte i Meldal kommune. Blandigskog, 570 moh. Her har jeg flere fuglekasser og foring med litt matrester fra i vinter. I en av fuglekasene er svart og hvit fluesnapper med unger. I dag kom en flaggspett på foringsautomaten. Men den ble jaget av flere fluesnappere, minst 3. Hvorfor gjorde fluesnapperne det? Kan flaggspetten true fluesnapperungene? Og det var flere Fluesnappere enn foreldrene i kassen. Fikk de hjelp av av slekta?

E.W. (22.06.2016)

Svar:

Flaggspett kan ofte hakke seg inn i reiret til hullrugere og spise egg eller unger, derfor er det ikke underlig at fluesnapperne forsøker å mobbe vekk en flaggspett. Flere fluesnappere kan ta del i dette, dersom det hekker andre par i nærheten.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Sykdom og skader

Kan den minste fuglen overleve?

Hei

Jeg sitter her og følger med på ørn ungene.

Har dere noen formening om hvordan dette går?

https://www.zooom.no/havornreiret/live

E. (23.06.2016)

Svar:

Umulig å si noe sikkert om den minste ungen i et ørnekull vil overleve eller ikke - dert avhenger av hvor mye mat de voksne klarer å fange.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fjær er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på art, alder på fuglen og hvor lenge har fjæra ligget ute. Den ble funnet idag. Er det mulig å si noe om den er fra i år eller fjor?

T.B. (22.06.2016)

Svar:

Dette er en vingefjær fra en spurvehauk.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Prøver å finne ut hvilken fugl har mistet denne. Fjæren er ca.11+12 cm lang, funnet i Vikedal, Vindafjord kommune. Har prøvd å søke opp på nettet og kikke i fuglebøker, men er veldig usikker likevel.Takk for hjelpa!

A.P. (22.06.2016)

Svar:

Dette er en kalkunfjær, ikke noen villfugl fra Norge.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rar fuglelyd, finner ikke fugl

Jeg var på fjelltur over Frafjord heia, og fikk øye på ett hvitt fuglepar de hadde noe sort på halen rundt en måkestr. fikk ikke nøye nok titt på dem, så det kan ha vært farger på øverste kropp mn vingespeilet var hvitt. Dette var ved et vann 900 m.o.h. de hadde en jevn treg hakkende fuglelåt. Har desverre ingen bilder.

N.N (22.06.2016)

Svar:

Beskrivelsen er ikke tilstrekkelig til å kunne si noe helt sikkert, men det virker nesten som at det kan ha vært ryper.

Roar Solheim (22.06.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl høres her?

I dette opptaket høres en fugl, men hvilken? Fikk bare noen sekunder med kvitring på bånd. Fuglen sang vakker, melodisk og variert.

J.M. (22.06.2016)

Svar:

Dette høres ut som deler av sangen til en tornirisk.

Roar Solheim (22.06.2016)

««første 29 907 - 29 956 av 50 012 siste»»