Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 995 til 48 044 av totalt 50 009 spørsmål


#Diverse

Fugle mage

hva heter de to magene til fuglene og hvilke oppgaver har de?

S.N. (15.10.2007)

Svar:

Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Morten Ree (16.10.2007)


#Diverse

Feil svar

Hei, sendte tidliigere inn ett spørsmål(nedenfor). Men mitt spørsmål er hva jobben til den som kommer og stadfester at fuglen er til stede heter? Alså jobben til en fuglerobservatør hva heter den? F.eks deg, du er en ornitolog, men hva heter den jobben som han har?

Overskrift: Fugleobservatør

Spørsmål:
Hei, viss jeg ser en keiserørn f.eks, hvem er det jeg skal kontakte for å rapportere dette, evt. få noen til å stadfeste det? Hva heter jobben til en reiser og bekrefter/tar bilde av fugleobserveringer?

Svar:
Hvis du ser sjeldne fugler kan du kontakte fylkesavdeling eller nærmeste lokallag til Norsk Ornitologisk Forening. Oversikt over dette finnes på vår hjemmeside www.birdlife.no.
For deg som hører til Rogaland kan du gå inn på; http://fugler.net/nofrog/ , der finner du også oversikt over de fire lokallagene i fylket, Stavanger, Jæren, Haugalandet og Dalane.
Når det gjelder keiserørn så er dette en meget sjelden fugl og er observert kun en gang i Norge, det var i år ved Lista i ditt hjemfylke.

Hilsen
Morten Ree

F.L. (16.10.2007)

Svar:

Norsk Ornitologisk Forening er bygd opp rundt et stort frivillig apparat og 9000 medlemmer. Dette styres av et sekretariat beliggende i Trondheim hvor vi er 6 ansatte som mottar lønn for arbeidet. De som reiser rundt og ser på fugler og eventuelt bekrefter observasjoner er som oftest medlem hos oss og gjør dette på frivillig basis, altså som hobby, og kan ha hvilken som helst jobb ellers.

Jeg kan også nevne at tittelen ornitolog er såkalt "ubeskyttet", og kan brukes av alle som føler for det ut fra sin fugleinterresse. De som jobber med dyr og fugler i forvaltning og forskning er utdannet biolog eller naturforvalter gjennom universitet- eller høgskolesystemet.

Morten Ree (16.10.2007)


#Diverse

Fugleobservatør

Hei, viss jeg ser en keiserørn f.eks, hvem er det jeg skal kontakte for å rapportere dette, evt. få noen til å stadfeste det? Hva heter jobben til en reiser og bekrefter/tar bilde av fugleobserveringer?

L. (13.10.2007)

Svar:

Hvis du ser sjeldne fugler kan du kontakte fylkesavdeling eller nærmeste lokallag til Norsk Ornitologisk Forening. Oversikt over dette finnes på vår hjemmeside www.birdlife.no.
For deg som hører til Rogaland kan du gå inn på;
http://fugler.net/nofrog/ , der finner du også oversikt over de fire lokallagene i fylket, Stavanger, Jæren, Haugalandet og Dalane.
Når det gjelder keiserørn så er dette en meget sjelden fugl og er observert kun en gang i Norge, det var i år ved Lista i ditt hjemfylke.

Morten Ree (16.10.2007)


#Diverse

hønsehauk

vi har ein skog ca 150meter frå huset vårt kan hønsehauken hekke der ????? (-:

K. (13.10.2007)

Svar:

Hønsehauken vil ha ganske store sammenhengende skogsområder med til dels gammel skog, helst med mye bartrær. Den kan ofte ha reiret sitt ganske nær folk, og den hekker i utkanten av flere byer i Norge, ettersom det der vil være mye kråke, duer og stokkender som den kan leve av.
Les mer om hønsehauken her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=82

Morten Ree (16.10.2007)


#Diverse

Kjøttmeiser.

1. hvordan er lokke lyden til kjøttmeisen?
2.hvor lenge må ein fugle kasse til kjøttmeiser stå før di lager reir?
3. hvordan kan man ta et bilde av kjøttmeisen?
4. er kjøttmeisene fredet fugler?
5. er der tamme kjøttmeiser på karmøy?
6. hva liker kjøttmeis og blåmeis best å spise av det folk gir dem? (brød smuler, solsikkefrø, meise blanding.)

J. (13.10.2007)

Svar:

1) Sangen kan beskrives slik: tu-ti-tu-ti eller titi-tu-titi-tu. Hør sangen her: http://fuglar.no/galleri/lyder.php
2) Hvis du vil ha kjøttmeis i kassen så må det helst henge den opp senest i mars. Den starter reirbygging og egglegging tidligere enn de andre meisene, ofte i midten av april.
3) Enkleste å gjøre ved foringsplassen. Heng opp noen meiseboller og legg deg på lur med kamera. Husk at fotografering ved fuglekasse/reir kan virke forstyrrende på fuglene, så fremt du ikke gjør det raskt og ikke bruker noe lang tid.
4) Vi bruker å si det slik at i utgangspunktet er alle fugler i Norge er fredet, men noen har jakttid! Kjøttmeisa er fredet hele året.
5) Hvis man gir fuglene mat gjennom lang tid så kan de bli så vant oss mennesker at de blir lite redd. Men flere av de andre meiseartene er mindre redd enn kjøttmeisa, som ofte er ganske forsiktig.
6) Meisene er glad i solsikkefrø og fett (meiseboller, talg, usaltet matfett). Men de spiser også gjerne brødsmuler og korn. Husk at ikke alle fuglene klarer å få av skallet på solsikkefrøet og brødsmuler er fint å bruke til fòring.

Morten Ree (16.10.2007)


#Diverse

Spørsmål:

Hei.

Jeg lurte bare på hvordan man temmer dvergpapegøyer?
Jeg har hørt at det er veldig vanskelig.
Jeg håper du kan hjelpe meg!

L. (12.10.2007)

Svar:

Norsk Ornitologisk Forening arbeider for å bevare livskraftige bestander av alle viltlevende fuglearter. Derfor er ditt spørsmål litt på siden av hva vi driver med, men du kan gå inn på nedenstående link:
http://www.123hjemmeside.dk/Jarlesfugleoppdrett/6189821

Morten Ree (16.10.2007)


#Trekkfugler

Lange trekk

Hva er de lengste trekk registrert av trekkfugler?

N.N (14.10.2007)

Svar:

Det er rødnebbterna som har det lengste kjente trekket av alle fugler. Noen av disse kan reise helt fra sine nordligste hekkeområder i de Arktiske strøk (Svalbard/Jan Mayen) og til utenfor sørlige Afrika og i Antarktis. Altså nesten fra "pol til pol", en distanse opp mot 17500 kilometer hver vei. Av andre langtrekkere så kan vi nevne svalene våre og tårnseileren som har tilhold i det sørlige Afrika på vinteren, en distanse på rundt 10000 kilometer hver vei.

Morten Ree (16.10.2007)


#Diverse

fuler i fjæra

hei. lurte på om du kunne si noe om de vanligste fulene som lever i fjæra og hva de lever av og hvordan de er tilpasset miljøet.

takk.

E.A.N. (10.10.2007)

Svar:

Mange fugler bruker fjæreområdene, spesielt i forbindelse med fugletrekket. Da kan det være store flokker som finner mat spesielt i de fjærområdene hvor det er svært langgrunnt. Tusener av vadefugler; brushane, heilo, myrsniper, rødstilk med flere kan da bruke disse områdene, før de trekker videre inn i fjellområdene(vår) eller er på tur til Afrika (høst). Mengder av kråker og måker er også på pletten når godsakene i fjæra åpenbares. Ellers så er arter som tjeld, sandlo, steinvender, fjæreplytt, rødstilk, storspove, småspove, strandsnipe, hegre, stokkand, linerle m.fl. flittige brukere av fjæra. Disse spiser da insekter, mark, krepsdyr, snegler, og annet småkryp som lett finnes når sjøen trekker seg tilbake. Det er spesielt vadefuglene som bruker slike områder og de er tilpasset dette ved å ha relativt lange bein og et langt spisst nebb. Jeg anbefaler at du går inn på Norsk Fugleatlas som ligger ut på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening og Fuglevennen(http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/)og leser mer om de aktuelle artene der.

Morten Ree (16.10.2007)


#Fuglekasser

Kasse for kvinand

Jeg har hengt ut noen kasser for kvinand i år og har hatt en hengende fra tidligere. Her har jeg hatt kvinand, selv om avstand til nærmeste innsjø er ganske lang. Nå lurer jeg på om det er noe i veien for å henge disse kassene ganske tett (50-100 meter) eller om kvinanda har stort revir.

T.H.M. (15.10.2007)

Svar:

Kvinandkasser kan du henge 50-100 m unna hverandre. Du KAN få and i flere kasser, men også ulike arter i kassene (f. eks. laksand, kvinand og perleugle). Ender kan hekke opptil 1 km eller lenger unna vann - det sier noe om at de kan ha problemer med å finne egnede reirhull. Heng gjerne kassene nær vann, men la det være minst 25-50 m til vannet - det hindrer at f. eks. ugleunger faller i vannet når de forlater kassene. Husk å legge inn et 10-15 cm lag med stubbeflis i bunnen av ande- og uglekassene.

Roar Solheim (15.10.2007)


#Økologi og atferd

skjære

Hei!
Dette året har det vært mer skjære rundt huset, og på byggefeltet. Vi har ikke fulglebrett stående ute. Hva er det som gjør at skjæra trekker ned rundt byggefelt og er blitt så menneskekjær? Hva kan gjøres for å få de unna huset?

M. (10.10.2007)

Svar:

Skjæra har alltid vært der mennesket er. Du treffer ikke skjærer ute i marka, de er helt tilknyttet menneskene og dens utbredelse følger landets bebyggelse. Den skravler og bråker en del, den tar noen egg og fugleunger, og kan forsyne seg grovt fra foringsplassene, derfor er det mange som ikke liker fuglen. Men se på den, den er en av våre absolutt vakreste fugler, kledd i sort og hvitt, med en metallglinsende farge i sollyset.
Hvis man ikke legger ut mat til fuglene, unngår kompost og søppel, hugger ned tuntre og andre busker, så vil nok skjærene ikke trives så godt, men den er på et vis en del av menneskes hverdag.
Det at man legger godt merke til dem på ettersommeren og utover høsten er driver å lærer opp sine ungekull og vil ofte telle en 6-8 fugler.

Morten Ree (15.10.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i fjellet

Hei!
Håper du kan hjelpe oss. Vi har nylig observert en fugleart på fjellet i Hallingdal, mellom Ål og Geilo. Først trodde vi det var en nøtteskrike, men den ser annerledes ut. Det er også en del nøtteskriker i området, og vi har også observert dem samme sted. Fuglene vi har sett er på størrelse med nøtteskrike, muligens litt større. Har brunsvart hette, brunlig kropp, litt blålig skjær over bakre vinge, men ikke som på vanlig nøtteskrike. Hodet har en "rundere" form. De gangene vi så dem, kom de alltid to og to, og kom ganske nært hytta.
Har dessverre ikke bilde, eller særlig bedre beskrivelse. Har du noen ide?

T. (10.10.2007)

Svar:

Sannsynligvis er det nøtteskrikas nære slektning lavskrike dere har sett. Den er jevnt brungrå med mørkere hode. Svært lite sky og kan nesten spise av hånden, den har lydløs flukt. Lavskrika liker seg best i gammel barskog, men det er mulig dere har det rundt eller nær hytta? Det som ikke stemte helt var din beskrivelse av blålig skjær på vingen. Lavskrika har orangebrunt skjær i vingen og tydelig oransje ytre stjertfjærnå når man ser den bakfra i flukt.
Se bilde og les om lavskrika her:

http://www.miljolare.no/data/ut/bildearkiv/index.php?or_id=3974&bi_id=948&gruppe=2379

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=111

Morten Ree (15.10.2007)


#Diverse

Lyder av norske fuglearter

Finnes det gratis nettssteder(alt. betalingssider)som har et større register av fuglelyder? Dette hadde vært interessant å visst og veldig greit i arbeidet med å få stadfestet ideer om hvike arter man har hørt selv.

R.H. (10.10.2007)

Svar:

På hjemmesiden til Norsk Ornitologisk Forenings avdeling i Hordaland finner du opptak av ca. 300 fuglelyder. Alle er små og kjapt nedlastbare MP3-filer. Her er linken: http://fuglar.no/galleri/lyder.php

Morten Ree (15.10.2007)


#Diverse

hvA HETER SPETTENEN

HVA ER DET SPETTENE HETER?

N.N (10.10.2007)

Svar:

I Norge finnes åtte spettearter. Disse er : grønnspett, gråspett, svartspett, flaggspett, dvergspett, hvitryggspett, tretåspett og vendehals. Det som kjennetegner spettene er at de har to tær vendt forover og to tær vendt bakover, bortsett fra tretåspetten som har bare tre tær. Alle hakkespetter har kraftig nebb som den hakker på trærne med, både for å hakke hullrom til sine egg, men også til å lete fram insekter med. Vendehalsen er ulik de andre spettene ettersom den har et spinkelt nebb og er ikke i stand til å hakke ut eget hull til rede, men den bruker ofte et gammelt flaggspetthull i stedet. Vår største hakkespett er svartspetten (48cm) mens dvergspetten er minst (16cm).
Les mer om spettene i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (15.10.2007)


#Økologi og atferd

Oppførsel

Hvis man kommer nær fuglefamilien når ungene er klekket ut og går og beiter på bakken, kan en av de voksene fuglene pipe og flakse av gårde, og det ser ut som den har brukket vingene. Hva er denne oppførselen god før?

H. (10.10.2007)

Svar:

Denne adferden er typisk for mange fugler som legger sitt rede rett på bakken. De gjør dette for å lede oppmerksomheten bort fra reiret med egg eller unger. Hvis det f.eks. kommer en rev, så spiller den voksne fuglen skadet med å dra en vinge etter seg og samtidig fjerne seg lengst mulig unna reiret, dermed tror reven at det her blir et lett måltid og overser reiret og begynner å forfølge den "skadde" fuglen som etter hvert plutselig flyr avgårde. Dermed berger den sine egg og unger og reven blir lurt trill rundt.

Morten Ree (15.10.2007)


#Økologi og atferd

Hei

Strandsnipa.

hvor mange egg legger strandsnipa?
Og hva spiser den?
Er strandsnipa en trekk fugl.
Eventuelt andre interesante opplysninger.

M. (09.10.2007)

Svar:

Strandsnipa legger 4 egg. Den lever av insekter og annet småkryp. Den er utbredt langs elver og innsjøer over hele landet. Strandsnipa trekker helt til Afrika om vinteren, den trekker ut av Norge i juli-september og kommer tilbake i mai.
Les mer om strandsnipe i Norsk Fuglatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=193

Morten Ree (15.10.2007)


#Diverse

fjellet

hva slags dyr kan du finne på fjellet? trenger mange svar.

R.S. (09.10.2007)

Svar:

I fjellet er det mindre dyr enn i skogen og langs kysten, dette på grunn av at det er mye kaldere klima, og en lang hard vinter.
I fjellet kan du treffe på lemen og forskjellige typer mus og spissmus. Enkelte år kan det være voldsomt mange av disse, det er såkalte "smågnagerår", eller lemenår/musår som noen sier.
I slike år så trives snømusa og røyskatten, som lever av disse smågnagerne.
Ellers finnes mye hare og rødrev, mens den sjeldne fjellreven er vanskelig å treffe ettersom den er nesten utryddet i Norge.
Reinsdyret er et typisk fjelldyr, mange steder er det såkalt tamrein, som samene eier, men vi har også villrein (Hardangervidda, Dovrefjell og Rørosvidda).
Av våre store rovdyr så er jerven den som holder til mest i fjellet.
Om sommeren er det også masse fugler i fjellene våre. Heipiplerka er den vanligste av dem alle. Om vinteren er det ikke mye fugl, men rypa er der hele året.

Les mer om og se bilder av fjellets dyreliv her:
http://www.bio.uio.no/finse/db05-courses/internet/html/docs/PattedyIifjelletNinaHolmengen.pdf

Morten Ree (15.10.2007)


#Diverse

Kjøttmeisen hakker på isolasjonen.

Hei, jeg driver og bygger om en hytte og det er mye kjøttmeis i området, problemet er at den hakker på isolasjonsmaterialet da hytta ennå ikke er tettet hele veien, slik at den flyr inn mellom 1 og 2 etg, hvorfor tror du den gjør dette og er det noe jeg kan gjøre for at den skal holde seg unna? Takknemlig for tips.

R.K. (08.10.2007)

Svar:

Kjøttmeisa er kjent for å hakke løs på alt mulig, ofte uvisst av hvilken grunn. Hvis du skjærer ut en uglesiluett i tre eller stiv papp og har på den en mørk farge, og maler to gule øyne på den, så kan nok meisene bli mer forsiktig. Prøv å plassere denne på en strategisk plass i innflygningsveien.

Morten Ree (15.10.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Hei

Dette blir kanskje ikke så lett å forklare, men jeg var ute i naturen og gikk tur her i helgen, og så en fugl jeg ikke har sett før. Ihvertfall ikke som jeg kjente igjen.
Fuglen var kanskje 25-30 cm fra halespiss til hode, den var stort sett brun over hele kroppen og det så ut for meg som at den hadde klør som en kråke.
Hodet på fuglen var også kanskje ulikt vanlige fuglehoder, da den kanskje kunne ligne litt på ei kvinand i fasongen.
Først trodde jeg dette var en nøtteskrike, men den har vel betraktelig mer farger enn denne ensfargende brune fuglen.

Jeg tittet fort gjennom de bildene jeg fant på nettet om troster og kråker, men det var ingen som lignet veldig på den fuglen jeg så.

Håper det finnes et svar på det :)

Mvh
Geir Åkerland

G.Å. (08.10.2007)

Svar:

Jeg tror du har sett en lavskrike. Førsteinntrykket av den fuglen er jevnt gråbrun, men ved nærmere øyensyn ser man at den har en rødoransje farge i vinger og spesielt i de ytre stjertfjærene. Akkurat som sin nære slektning nøtteskrika kan lavskrika reise fjærene litt i nakke og isse, og får dermed en litt "rar" hodefasong.

Morten Ree (15.10.2007)


#Diverse

svart fugl

Hei!
på tur i skogen i dag kom jeg over en nyskutt elg som jegerne ikke hadde hentet ennå. På den satt en kjempestor svrt fugl med oransjefarget nebb. Jeg har søkt på nettet, men finner bare bilder av ravn med svart nebb. Den var kjempestor og derfor trodde jeg med en gang at det var en ravn, men jeg finner ikke noe om på nettet at ravn kan ha oransje nebb. Hva slags fugl var dette?

Mvh. Heidi Fosberg

H.F. (05.10.2007)

Svar:

Når det ligger en død elg i skogen så er det kun noen få fugler som fatter interesse for dette. Det er havørn, kongeørn, hønsehauk, ravn, kråke og skjære. Ingen av disse har oransje nebb, og kun ravnen er svart i fargen. Ravnens nebb er gråsvart. Dermed står vi tilbake med et lite mysterium om hvilken fugl du har sett? En annen ting er at en ravn vil være skeptisk til å gå ned på en helt nyskutt elg. Kunne det ikke være en selvdød elg som lå i skogen, og at fuglen som satt der hadde et lite rødoransje kjøttstykke i nebbet slik at det kunne være en ravn likevel?

Morten Ree (15.10.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Blåmeisungene hveste i fuglekassen,sannsynligvis for å skremme.Det hørtes ut som en huggorm.Det var helt på slutten av kassetiden deres.Er dette vanlig?

K. (14.10.2007)

Svar:

Kjøttmeis og blåmeis lager freselyder hvis de blir forstyrret i reiret. Fordi dette kan ligne på fresingen til en slange (hoggorm), så kan denne lyden ha blitt utviklet som et forsvar mot dyr som vil spise fuglenes egg. Men jeg tviler på at det er ungene som har laget lyden. Det er nok mest sannsynlig at en voksen fugl har ligget inne i reiret. Jeg har aldri hørt slike lyder fra meiseunger, men ofte fra de voksne!

Roar Solheim (14.10.2007)


#Diverse

Fuglevennen

Når kommer bladet fuglevennen ut høsten 2007?

S. (14.10.2007)

Svar:

Høstnummeret av Fuglevennen er ferdig og sendt til trykking, og vil sannsynligvis bli sendt ut i løpet av siste del av oktober. Blant stoffet denne gang kan nevnes:
Bygg en skjæresikker forplass, lag rugekasser til tårnseilere, og: Bli kjent med uglene!

Roar Solheim (14.10.2007)


#Sykdom og skader

Hvordan kan jeg hjelpe?

Jeg bor i skogen, og utenfor rommet mitt har en skadet skjære slått seg til ro. Den holder til under en benk, fordi den har en skadet vinge. Den kan ikke fly, fordi den hopper bare rundt på gårdsplassen når den skal ha mat. Vingen står litt ut og er brun. Jeg har lyst til å hjelpe fuglen uten å slå den ihjel eller betale masse penger for å avlive den på en dyreklinikk. Vet du av noen som kan hjelpe fuglen uten at den må dø og uten at det koster? Jeg bor i Trondheim.

T. (11.10.2007)

Svar:

Siden du bor i Trondheim, bør du kontakte kontoret til Norsk Ornitologisk Forening. Det ligger i Sandgata 30B (sjekk nettsiden birdlife.no). Men jeg kan nok ikke gi deg store forhåpninger dersom skaden er av en slik art at den ikke kan leges - da vil det være mest barhjertig å avlive fuglen. Det virker alltid hardt de første gangene man forsøker å hjelpe skadede fugler og opplever at de ikke kan reddes, men slik er det desverre av og til. Fuglekjennere på NOF-kontoret vil imidlertid kunne vurdere om skaden kan leges, eller om avliving vil være det beste. Lykke til.

Roar Solheim (11.10.2007)


#Fugleforing

skjor

Hvordan unngå at skjora spiser all maten på fuglebrettet

N.N (10.10.2007)

Svar:

Skaff deg høstnummeret av Fuglevennen (det er i trykken nå, kontakt NOF-kontoret) - der finner du foto og beskrivelser av en skjæresikker forplass!

Roar Solheim (10.10.2007)


#Fugleforing

Foring

Hei

Det går mot vinter og begynner å tenke på småfuglene. Dei siste åra har eg begynt me foringa rundt den 20 okt .Er det fortidleg å begynne i oktober eller kan eg bere setta i gang snart. Eg ser fuglene besøker foringsbrettet både titt og ofte nå for å sjå om der er mat

Helsing Øyvind (medelm i fuglevennen)

Ø.R. (09.10.2007)

Svar:

Du kan fore fuglene året rundt, derom du har lyst! Det viktigste argumentet for å fore fuglene, er at det gir deg gode kontaktmuligheter og opplevelser med fuglene rundt deg! Fuglene klarer selv utmerket godt å finne ut om maten du tilbyr er bedre å spise enn det de kan finne selv ute i naturen. Bare sett i gang!

Roar Solheim (10.10.2007)


#Diverse

i hvilken familie finner vi tiur og røy?

N.N (07.10.2007)

Svar:

Tiur og røy er hannen og hunnen av storfugl (Tetrao urogallus). Storfugl er en hønsefugl. Les mer om storfuglen på denne lenka: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=187. Bilder av hhv. tiur og røy ser du på: http://cyberbirding.no/photo/t_urogallus_02.php og http://cyberbirding.no/photo/t_urogallus_01.php

Frode Falkenberg (09.10.2007)


#Diverse

Hakkespetten ødelegger husveggen!

Hei, vi har fått et problem med hakkespetten. Den ødelegger husveggen vår og 2 av husene til naboen. Har dere noen råd til oss? Er det lov å skyte den? Den gjør jo så utrolig mye skade.....På forhånd takk for svar.

A. (09.10.2007)

Svar:

Hakkespettene er fredete fugler i Norge, og mange av de er truet. Så du må ikke finne på å skyte de! Det finnes flere ting en kan gjøre for å unngå slike "angrep". Ta en titt på denne saken, der finner du noen tips: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77

Frode Falkenberg (09.10.2007)


#Økologi og atferd

Hubroens syn og hørsel

Jeg lurer på hvor godt hubroen egentlig ser og hører? Har hørt at hubroen og andre ugler kan høre en mus bevege seg under 1 meter tykk snø?

På Wikipedia fant jeg blant annet disse tekstene om kattugle og hubro:
KATTUGLE: ”Det er antatt at kattuglen har de best utviklete øynene av uglene. Kattuglens retina har ca. 56 000 lysfølsomme staver per kvadratmillimeter. Dette gjør den i stand til å skille byttedyr fra omgivelsene på mange meters avstand, selv i et lysskinn som bare tilsvarer belysningen fra et stearinlys 500 m unna. Under lyssvake forhold er dette ca 100 ganger bedre enn menneskets syn.”

HUBRO: ”Fjærene er myke og har en kant av fine frynser, noe som gjør den nesten lydløs når den jakter. Den kan se i lys som er cirka 100 ganger svakere enn det mennesket bruker til å orientere seg med.”

Jeg lurer på om dere kan bekrefte disse opplysningene? Jeg tolker det slik at det ikke er så stor forskjell på synet til hubroen og kattugla?

P.R.E. (09.10.2007)

Svar:

At uglene har mye bedre syn enn oss mennesker, er fakta, men hvor stor denne forskjellen er, kan jeg ikke si med slike tall som du refererer til. Ugler kan se mus på opptil, og mer enn, 1 km avstand. De nattaktive uglene som hubro og kattugle har øyne som kan se i det vi opplever som fullstendig mørke. Arter som perleugle og lappugle er hørselsspesialister som bruker ørene til å peile retning og avstand til byttedyr. Disse uglene har den mykeste og mest lydløse fjærdrakten av alle. Til sammenligning har haukugla (som er en synsjeger), en nesten "støyende" flukt. Det er bare lappugla som er dokumentert å slå ned gjennom snøen på mus.

Roar Solheim (09.10.2007)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Kortnebbgåsa trekker over huset vårt på moholt i Trondheim i april måned. Når går trekket på høsten?

A.B. (08.10.2007)

Svar:

Kortnebbgjessene trekker sørover omtrent midt i september. Da blir de sett og hørt fra Trøndelag nedover Østlandet og helt ned til Grimstad langs Agderkysten.

Roar Solheim (08.10.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

pingvin

Jeg er overbevist om at jeg observerte en liten pingvin utenfor grimstad i helgen...er det noen kjente observasjoner av pingvin på den nordlige halvkule eller i Norge?

N.N (06.10.2007)

Svar:

Beklager - du har nok heller sett en av alkefuglene våre - lomvi, alke eller den minste av dem: alkekonge. Pingviner hører kun til på den sydlige halvkule, og er ikke kjent å ha krysset ekvator ved egen hjelp noen gang. Derimot har noen få pingviner for ca hundre år siden blitt sluppet ut langs norskekysten, men de døde alle sammen. Økologisk fyller pingviner og alkefugler nokså like plasser i næringsnettet, både mht hva de spiser og hvordan de lever. Den største forskjellen er at våre alkefugler kan fly, mens pingvinene ikke kan det. Vår største alkefugl, geirfuglen, som ble utryddet i 1844, kunne heller ikke fly, og den var stor som en liten pingvin!

Roar Solheim (06.10.2007)


#Økologi og atferd

hønsehauk/spurvehauk

kor langt i frå bebyggelse lager hønsehauk/spurvehauk reiret

S. (06.10.2007)

Svar:

De kan hekke nær bebyggelse bare skogen har riktig struktur. Spurvehauken trenger tett barskog (helst halvvoksen granskog), og kan nok i slike tilfeller hekke i skogholt inne i byer. Hønsehauken må nok mer ut i sammenhengende skog, men kan plassere reiret sitt 100-200 m unna gårder og bebyggelse hvis den får være i fred, og har storvokst, eldre barskog tilgjengelig.

Roar Solheim (06.10.2007)


#Diverse

tussmørkesvermer

N.N (05.10.2007)

Svar:

Tussmørkesvermere, er representert ved 15 arter her i Norge, av disse er det tre arter som flyr om dagen og som folk flest kan legge merke til. Mange tror at de faktisk ser en kolibri, men det er en dagsvermer (Macroglossum stellatarum). Den står stille i luften foran blomstrene på vibrerende summende vinger og suger nektar gjennom sin lange ”snabel”, som kan minne om et nebb. Den har et vingespenn på opp mot 60 mm, og den minner mye om en fugl, så vi skjønner godt folks oppfatning av at dette kan være en representant for verdens minste fugler, nemlig kolibriene. Men det er altså en dagsvermer som er en sjelden immigrant fra det sørlige Europa.

Les mer om dagsvermeren og tussmørkesvermere på:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=63
http://www.lepidoptera.no/artstre/?or_id=5165
http://www.toyen.uio.no/norlep/sphingidae/stellatarum.html
Har du fotografert natt- eller dagsommerfugler kan du følge lenka nedenfor for å registrere dine funn.

Registrer dine sommerfugler på lepidoptera.no

Morten Ree (05.10.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

vi er plaget med att kjøttmeiser flyr oppetter vindue, hvorfor gjør den dette?

I.S. (05.10.2007)

Svar:

Det hender at fuglene blir svært tiltrukket av vindu, vi får flere slike henvendelser, som oftest er det bokfink, linerle og kjøttmeis som er involvert.
På våren kan dette forklares med at de ser speilbilde av seg selv og går derfor i kamp mot en rivaliserende fugl for å forsvare sitt territorium. Men ettersom dette skjer nå på høsten så må det heller være at det er noen små insekter eller edderkopper de finner. Det har også forekommet at spesielt kjøttmeis kan hakke på kittet som vinduene er festet med.
For å unngå at dette skjer kan det henges ut noen strimler av fargebånd eller folie. Det er også mulig å kjøpe en siluett av hauk å klistre på vinduet (www.naturogfritid.no), men hvis du har foringsplass ved huset så vil det kunne gjøre fuglene redd for å komme for å spise.

Morten Ree (05.10.2007)


#Diverse

nebbdyr

Hei : )
Jeg har et prosjekt om nebbdyret og jeg
finner ikke ut hvor gamle de kan bli . jeg har funnet alderen i fangenskap men ikke utenom . hvor gamle blir de ?

E.F.R. (04.10.2007)

Svar:

Nebbdyrets levealder i vill tilstand i naturen er anslått til 4-5 år for hanner og 6-8 år for hunner. Men den høyeste levealer som er kjent for arten i vill tilstand er 16 år. I fangeskap er det 17 år som er høyeste kjente alder.
Les mer om nebbdyret her:
http://rainforest-australia.com/Platypus_Life&Death.htm

Morten Ree (05.10.2007)


#Økologi og atferd

Fugler som overvintrer

Hvordan skaffer fugler, som overvintrer, seg nok næring om vinteren

S. (04.10.2007)

Svar:

Vinteren er den såkalte "flaskehalsen" for fuglene. Det vil si at på grunn av et strengt klima med snø, is og kulde, i tillegg til korte dager og lite mat, vil øke dødeligheten betraktelig. Spurvefugler som overvintrer må gå over fra animalsk føde på sommeren, til å spise frø på vinteren. Dette gjelder for eksempel meisene. Andre arter som hakkespettene trenger store områder for å lete etter bortgjemte insekter under bark og i trær. Storfuglen (tiur og røy) går over fra planter og bær til å spise barnåler av furu. Mens rovfuglene må bruke større områder og ofte dra ut mot kysten for å finne nok fugler og dyr å leve av, eller et kadaver av et større dyr (elg og hjort) som de kan nyttiggjøre seg i lang tid.
Så vinteren er en hard tid for naturens skapninger, men noen av fuglene kan være heldig ettersom folk er flinke til å gi dem mat.

Morten Ree (04.10.2007)


#Diverse

sommerfugler

jeg bare lurer på hvilke dyr som spiser sommerfugler? jeg skriver en skoleoppgave om Klippeblåvingen, men aner ikke hva den blir spist av. kan gjerne få navnet på artene:)

N.N (03.10.2007)

Svar:

Man skulle ønske at ingen arter spiste klippeblavingen, ettersom den er sterkt truet og finnes kun på to lokaliteter i landet.
Men slike små flygende vesener har sine fiender, i første rekke fugler. Svært mange av våre småfugler lever av insekter og larver, i tillegg tar også flaggermus sommerfugler. Av fuglene kan nevnes grå-fluesnapper og svart-kvit fluesnapper, begge er spesialister på å fange insekter og mindre sommerfugler i flukt. Men også linerle, stær, låvesvale m.fl. tar litt sommerfugler. Men det er vel først og fremst på puppe- og larvestadiet at den store predasjonen foregår. De fleste av meisene våre (kjøttmeis, blåmeis, svartmeis, granmeis) samt flere av trostene (rødvingetrost, ringtrost, måltrost) spiser mye larver. Gjøken liker veldig godt slike hårete og tykke larver som sommerfugl-larvene er. Spissmusa kan vel også nyttiggjøre seg larver. Det betyr at sommerfugler har en rekke fiender ute i naturen.

Morten Ree (04.10.2007)


#Diverse

havørn

hvordan parer en havørn seg? og hvilken status har den på rødlista?

E. (03.10.2007)

Svar:

Fugler har ikke penis, og selve parringen er en kjapp affære der hannen tømmer sine sædceller utenfor hunnens kloakkåpning. Det er en felles åpning for avføring, befruktning og egglegging. Dette skjer ved at hannen plasserer seg oppå hunnens rygg og gnir sin kloakåpning mot hennes, ofte gjøres dette i kombinasjon med at hannen biter seg godt fast i hunnens nakkefjær.
Havørnen ble tatt ut av den norske rødlista som kom i 2006. Dette på grunn av at vi etter hvert har fått en stor bestand av havørn, ca. 2500 par. Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på havørnen i Europa ettersom vi er det landet med desidert mest havørn. Norge eksporterte havørnunger til Skottland og Irland i sommer for å bygge opp igjen bestanden i disse landene.

Morten Ree (04.10.2007)


#Diverse

Fødselen

Jeg lurer på hvordan fosterprossesen og fødselen til fuglene foregår.. Kan du svare meg på det? Håper på raskt svar, siden det er en skoleoppgave som skal innleveres snart.. Takk på forhond!

K. (03.10.2007)

Svar:

Når plommen (egget)løsner fra eggstokken så går det ned i egglederen hvor eggehviten og skallet blir laget. Prosessen fra plommen (egget) løsner fra eggstokken til det blir et fullstendig egg som er klar til verping er ca. 24 timer (1 døgn). Eggene er omgitt av et fast skall med kalk som hindrer uttørking. Innenfor skallet er det vannholdig eggehvite. Siden egget inneholder alt fosteret trenger, er det ikke behov for annet utenfra enn varme og oksygen. Egget starter ikke utviklingen før rugingen blir konstant. Hos fuglene er nedbrytningen av den fettrike plommemassen som sørger for energi. Skallet blir etterhvert svekket ettersom fosterets behov for blant annet kalsium til skjelettet og andre funksjoner absorberes fra egget. Dette gjør det lettere for kyllingen å bryte seg ut av egget når tiden for klekking er inne. Rugeperioden fram til et eggeplommen/fosteret er ferdig utviklet varierer ut i fra fuglens størrelse. Hos våre spurvefugler er rugeperioden ca. 2 uker mens hos større fugler som f.eks. kongeørn er ca. 6 uker.

Morten Ree (04.10.2007)


#Diverse

Fugler på sokkelen

Hender det at fugl hekker på oljeboreplatformer? I så fall, hva slags fugl?

T.F. (30.09.2007)

Svar:

Jeg har ikke hørt om at fugler hekker på oljeplattform, men plattformene utenfor norskekysten har mye besøk av trekkfugler. Av sjeldne arter kan nevnes at både snøugle og jaktfalk (den hvite som lever på Grønland) har landet på plattform. Ellers blir både hornugle og jordugle observert i konstruksjonene hvor de tar en hvil under trekket over Nordsjøen. Det er også en kjent sak at mengder av blant annet stær flyr inn i flammene og blir drept. Det er også observert både nordflaggermus og trollflaggermus på plattformene i Nordsjøen, noe som tyder på at det foregår et trekk over til De britiske øyer.

Morten Ree (04.10.2007)


#Økologi og atferd

tiur-røy møkk

hvordan ser skogsfugl avføring ut på denne tida av året

R.M. (14.09.2007)

Svar:

Storfuglen (tiur og røy) er jo kjent for sine store ansamlinger av møkk under de typiske beitefuruene. Rukene er flere centimeter lange, sylinderformet med en liten bøy. Innholdet er rester av nålene fra furubar som er storfuglens hovednæring når vinteren er kommet, og bakken er snødekt. Den gråhvite flekken i rukene er urinsyre.
På sommeren lever de voksne av planteføde og på ettersommeren spiser de store mengder bær. Dette gir løs avføring som bare blir sprøytet ut over skogbunnen, og er ikke spesielt synlig i etterkant. Kyllingene ernærer seg i all hovedsak av insekter de første tre ukene og går gradvis over til planteføde. Når de er ca. 25 dager gamle vil planteføde dominere.

Morten Ree (04.10.2007)


#Diverse

Unngå at duer er på verandaen

Jeg bor i 4. etasje i en bygård i Oslo.
I sommer, så hekket et par duer på verandaen her.
Jeg ble så glad da de endelig forsvant, og det var litt av en jobb å rydde og vaske etter dem.
Jeg vil for all del unngå at dette skjer igjen, og jeg er kjapp ute med å jage vekk duer så snart jeg ser dem på verandaen her.
Men hver eneste morgen, så er det fullt av duedritt der.
Det er helt åpent her ute, både over og under rekkverket.
Hvordan kan jeg unngå at de bruker verandaen her?
Jeg har lurt på å spenne opp en hyssing over og under rekkverket, slik at de ikke kan sette seg. Vil det hjelpe?
Har du evt. noen andre tips?

Hilsen duelei

N.N (01.10.2007)

Svar:

Duer er et hyggelig bekjentskap i byer og parker, men når du får dem til nabo på din terasse så er det klart det vil medføre en del mindre hyggelige opplevelser. Det finnes forskjellige tiltak for å unngå at duene slår seg ned slik du beskriver, blant annet noe som heter duepigger. Jeg anbefaler at du søker på "skadedyrbekjempelse" på Gule Sider og ringer et firma som har erfaring med dette og som selger effekter som kan hjelpe mot "uønskede naboer".

Morten Ree (03.10.2007)


#Økologi og atferd

Konkurranse

Hei!

Har et prosjekt om fjellvåk på skolen, og lurte litt på intraspesifikk konkurranse hos fjellvåken, og om den har mye konkurranse fra andre rovfugler, eventuelt andre rovdyr? Prosjektet dreier seg i hovedsak om fjellvåken på og ved Finse.

L. (02.10.2007)

Svar:

Fjellvåk er en såkalt smågnagerspesialist og tilslaget av hekkende fjellvåk varierer i takt med tilgangen på smågnagere. Derfor kan man få kraftige svingninger i bestanden fra et år til et annet. I en kommune i Midt-Norge hekket 65 par fjellvåk i smågnageråret 1985, året etter var kun 8 av hekkeplassene i bruk. I gode år kan derfor fjellvåken akseptere svært tette og små terretorier. Under vårtrekket vil fjellvåkene få et inntrykk av områdene og de vil stadig streife mot nord og øst på leting etter egnede plasser med nok mattilgang. Dermed blir det automatisk en fordeling av hekkeplasser. Fjellvåken har konkuranse fra flere arter om matfatet, spesielt jordugle (i fjellnære strøk) og tårnfalk. Ellers vil både snømus, røyskatt, mår og rev nyttiggjøre seg smågnagerforekomstene og dermed være en konkurent i fjellvåkens matfat.
Les mer om fjellvåk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=36

Morten Ree (03.10.2007)


#Fuglekasser

Småfugl i Oslo...

Lurer på hvilke "småfugl"-typer som er mest utbredt, og har størst behov for bolig i oslo by..eventuelt mer generelt i akershus?
Har fått en skole oppg som går ut på å fuglebolig. Jeg vil gjerne lage bolig for de som trenger den mest.
Vet at de ulike fuglene har ulikke behov/ ønsker med tanke på størrelse på åpningen, diameter og høyde på kassa.
Hvilken fugl og dimensjon bør jeg gå for?
skal også lage fuglemater i samme stil.

Har hørt at tre er det beste materialet, men fuglereder finner man jo både under takstein, i ventiler og andre lite trerelaterte steder. Tenkte å gå litt vekk fra "kasse"-prinsippet.

Håper på raskt svar, slik at denne oppgaven kommer i havn snart. :)

N.N (01.10.2007)

Svar:

Det er enkelte av de såkalte "hulerugere" som man kan få til å hekke i fuglekasser. Det vil si de fugler som søker etter naturlig hulrom i skogen. De vanligste artene å få i fuglekasse er kjøttmeis, blåmeis, stær og svart-kvit fluesnapper. Men også flere arter kan hekke i fuglekasser, alt etter hvilke størrelse og plassering kassen har, og ikke minst hullåpning er viktig. I forhold til naturlig hulrom i trær så vil ofte en fuglekasse fortone seg som en luksusbolig for fuglene. Etter moderniseringen av skogbruket har gamle og hule trær blitt en mangelvare, og behovet for fuglekasser er derfor stort.
Anbefaler bruk av tre da dette gir gå beskyttelse mot været og godt feste for klørne. Plast vil for eksempel være glatt, lede varme og kulde, og egne seg dårlig. Men det er riktig som du sier at fuglene ofte velger de utroligste steder, men det er heller på mangel av muligheter enn at de ønsker det selv.

Her er siden hvor du finner målsetting på fuglekasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Morten Ree (03.10.2007)


#Diverse

Verdens største

Hvilken fugl er verdens største nålevende fugl som kan fly?

G.B. (01.10.2007)

Svar:

Som vanlig når det gjelder rekorder så er det en viss uenighet og flere vil gjerne ha "nærhet" til rekorden for å bruke den kommersielt. Dette gjelder også når det gjelder fugler og hvilken art som er den største.
Stortrappe (Ungarn, Russland, Portugal, Spania) går for å være den tyngste flyvende fugl, med sin gjennomsnittelige vekt på 13,5 kg (hannen). Men dens slektning koritrappe (Afrika)er også oppgitt til å ha en gjennomsnittelig vekt på 13,5 kg. Knoppsvanen har en vekt på 12 kg og konkurerer med disse to, og er Norges største flyvende fugl. Felles for de tre nevnte arter er at de alle har eksemplarer som er veid til rundt 20 kg.
Vandrealbatrossen omtales av mange som den største fuglen, og når det gjelder vingespenn så er den størst, maks. 3,7 m, den har en vekt fra 6-12 kg. Andre omtaler andeskondoren som verdens største fugl, noe den ikke er, selv med sine 3 m vingespenn. Verdens høyeste fugl er for øvrig sarustrane med sine 200 cm.

Morten Ree (03.10.2007)


#Diverse

Jaktfalk og antatt levetid

Hei! Jeg er nysgjerrig på jaktfalken, og har innhentet en del kunnskap på forskjellige steder på nettet. Det jeg ikke har fått svar på, er antatt levetid for disse fantastiske fuglene. Kan du hjelpe?

E.H. (30.09.2007)

Svar:

Kunnskap om levealder på fugler får man gjennom ringmerkingsdata. Når det gjelder jaktfalk så er det et svært lite grunnlag ettersom bare 17 ringmerkede fugler er gjenfunnet, med høyeste alder 1år og 4mnd. Jaktfalken har bortsett fra mennesket svært få fiender, men det er selvsagt vanskelig nok å overleve i den norske fjellheimen i forhold til mattilgang. Hvis vi ser på dataene på hønsehauk, som er en tilsvarende stor rovfugl, så har vi noen eksempler på fugler som er blitt 16 år. Det er også rimelig å anta at en jaktfalk også kan oppnå en alder på rundt 20 år.
Les mer om jaktfalk her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=84

Morten Ree (03.10.2007)


#Økologi og atferd

struts

stikker strutsen hode under baken i noen tilfeller som eks når den er redd?

M. (10.09.2007)

Svar:

Det at strutsen stikker hode i sanden for å gjemme seg er nok bare en myte. Strutsen er en veldig stor fugl med lang hals og et relativt lite hode. Når den er ute på de store gresslettene i Afrika og spiser gress, så kan det på avstand se ut som den står med hode i sanden, men i virkeligheten så driver den bare å spiser.

Morten Ree (03.10.2007)


#Økologi og atferd

Lomvi observert fra strekningen Killingen (Oslo) til Fredrikstad.

Lest at Lomvien har, pga sterk vind, havnet på feil kurs og blitt bl.a. observert i indre oslofjord (og i Oslo). Vi er mye ute i båt og har sett det triste synet av døde Lomvier, men har sett mange av arten som ser ut til å være i god form. Vi lurer derfor på om hvorfor de som er igjen ikke har fløyet videre nordover med tanke på at vinden har løyet betraktelig? Vi har videre lest at bestanden kommer fra Nord-Atlanteren og har lest at de lever fra Hitra og nordover. Hvorfor kommer de fra Nord-Atlanteren og til syd-norge, er de trekkfugler? Vil man pga store klimaendringer kunne i nær fremtid se Lomvier hekke i sør-norge? Håper på svar her, da vi har stilt de samme spørsmålene på andre nettsteder uten å få respons. Takk for en informativ og en av de beste nettside om vår fauna. Med vennlig hilsen en familie på fire.

P. (02.10.2007)

Svar:

Det som skjer i Oslofjorden og i en del av de større innsjøene på Østlandet denne høsten er helt spesielt. Det er invasjon av sjøfugl, spesielt masse alker (anslagsvis over 5000). Det pågår diskusjoner om hvorfor dette skjer og problemet kan være sammensatt av flere uheldige årsaker. Men det er kjent mange av disse sjøfuglene lider av matmangel både på sine hekkeplasser i Skottland og Irland, men sannsynligvis også i sine vinterområder i Skagerak. Dermed har de blitt så avkreftet at de ble ført med vinden inn over Østlandet og flere hundre fugler er døde, for det aller meste alke, men også noen få lomvi.

Dere kan lese mer om saken på følgende linker:
http://www.birdlife.no/
http://www.nofoa.no/Sider/Saksarkiv/Alker2007.php

Her er informasjon om alke og lomvi:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=1
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=115&vis=

Morten Ree (03.10.2007)


Hei

Hva er en trekkfugel ??

P. (27.09.2007)

Svar:

En trekkfugl er en fugl som forflytter seg fra nordlige eller sydlige områder om sommeren (hekketiden) til områder nærmere ekvator om vinteren, altså fra kaldere strøk til varmere strøk.
Alle de fugler som bare lever av insekter reiser bort når vinteren nærmer seg og drar dit det er varmt og insekter å finne hele året.
Vi har også noen fugler vi kaller streiffugler. Det er slike som drar rundt omkring i store områder for å lete etter mat. Gråsisik og grønnsisik er to slike arter, som reiser rundt for å finne steder hvor trærne har mye frø. Til slutt så har vi såkalte standfugler. Det er de fuglene som velger å bli i nærheten av der hvor de har sine reir på sommeren. De voksne kongeørnene er slik, og orrfugl og rype er andre slike arter.

Morten Ree (02.10.2007)


#Trekkfugler

spurvehauk

Hvorfor er det sånn at noen spurvehauker ikke drar sørover om høsten? (overvintrer i Norge)

N.N (26.09.2007)

Svar:

En stor del av spurvehaukene trekker ut av landet om høsten, spesielt ungfuglene. De drar helst til Danmark, Storbritannia og Frankriket. En god del av de voksne fuglene blir tilbake og kan ofte observeres ved foringsplasser hvor de livnærer seg av småfugl. Antallet voksne fugler som blir i hekkeområdet vil variere ut fra de værmessige forhold og tilgangen på mat. Hvis vi tar utgangspunkt i en vinter med masse frø og bær i skogen så vil det være tusenvis av trost, sidensvans, sisik og korsnebb tilgjengelig for spurvehauken, og mange vil overvintre.

Les mer om spurvehauk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=179

Morten Ree (02.10.2007)


#Diverse

Sang om natten

Vi bor i Fetsund og hører nå en fugl (tror vi) som om natten lager skarpe, korte rop som kan ligne noe på en hakkespett, men det kommer bare ett rop av gangen. Vi bor mot et friområde med blandet skog, der vi gjennom årene har observert ca. 30 ulike fuglearter, men bortsett fra en ugle fra tid til annen, aldri noe om natten. Har dere forslag til hva dette kan være?

K.B. (02.10.2007)

Svar:

Lydene dere beskriver minner mest om stor høstaktivitet i en kattuglefamilie.
Se svar på nedenstående spørsmål.

Morten Ree (02.10.2007)


#Diverse

Nattskrik fra fugl

De siste ukene har de i furutrærne nærme huset vårt vært en fugl som om kvelden / natten har "skreket" kraftige tji eller tju. De er ikke sammenhengende, men kommer som avsluttende lyd med et par sekunders mellomrom. Det er en meget sterk lyd som vi hører godt inne i huset. Det har ikke lykkes å få sett fuglen. Har dere noen mening om hvaslags fugl det kan være? (Jeg har fått tatt opp lyden på mobilen min) . Adressen er på Konglungen i Asker på tomten vår som består av 10 stor furutrær.

N.N (01.10.2007)

Svar:

Dette er nok kattugle. De er svært aktive nå på høsten og førjulsvinteren ettersom ungekull skal jages på dør i tillegg til at det er mye vandringer av andre ungfugler i territoriet. Kattuglas vanlig vårsang er nå erstattet med høye, hese og skarpe lyder. Sammen med disse kan det komme enkelte tradisjonelle rop: ho-ho, fra hannen eller hunnens lyder som kan beskrives som en tostavelses: ke-vitt.

Morten Ree (02.10.2007)

««første 47 995 - 48 044 av 50 009 siste»»