Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 895 til 29 944 av totalt 50 308 spørsmål «forrige neste»
Art?
Kan du se hva fugl dette er?
Bildet er fra Øysanden/Melhus
K.S. (28.07.2016)
Svar:
Bildet er alt for uskarpt og overeksponert til at en kan se sikkert hva dette er, men det er trolig en sanger, og kan være en hagesanger.
Roar Solheim (28.07.2016)
Fugl på trappa i to dager
Heihei. I går satt det en liten fugl på trappen min (bor i 2. etasje i leilighet og det er åpent ut i etasjen under).
Anno 23:58 har den lille fuglen ennå ikke reist sin vei. Er den skadet, eller kanskje syk?
Den flytter seg heller lite og bytter kun posisjon få ganger hvis jeg står ute og ser på. Fra denne videoen ble filmet har jeg fjernet pappen som ligger der, men fuglen står der fortsatt.
Hva gjør jeg?
M. (28.07.2016)
Svar:
Se svar koblet til videoen. Fugler som sitter stille uten å fly nær/ved boliger, har som regel enten fløyet på et vindu og fått hjernerystelse, eller de kan ha blitt utsatt før katteangrep. Det beste man som regel kan gjøre er å sette slike fugler i en eske elløer et bur til de kommer seg, slik at de ikke blir spist av katter, skjærer eller andre dyr.
Roar Solheim (28.07.2016)
Fugl på trappa i to dager
Glemte å laste opp video i forrige spørsmål.
M. (28.07.2016)
Svar:
Jeg klarer ikke å se noen fugl på dette klippet, så det er lite jeg kan si eller gjøre for å gi deg noen hjelp, dessverre...
Roar Solheim (28.07.2016)
Dverglo eller sandlo?
Er dette dverglo eller sandlo?
K.S. (27.07.2016)
Svar:
Dette er en ung sandlo.
Roar Solheim (28.07.2016)
Bekymringsfull situasjon
Hei ,den 16 juli går jeg tilfeldigvis forbi et måltrostreir. Da jeg i mange år har vært fulgeentusiast kikker jeg forsiktig i reiret og observerer tre egg. ( avbildet)
Av hensyn til rugingen går jeg ikke nær opp til reiret, men ser daglig (gjennom kikkert) at hun ligger på reiret hver gang jeg kommer forbi.
Den 23.juli kikker jeg igjen innom og da er to av eggene klekket.( bilde 2)
Hun ligger imidlertid hele tiden på reiret og ungene virket apatiske. Jeg observerer i 30 min denne formiddagen og det foregår ingen mating av dem verken av henne eller make.Det
De tre siste dagene observerer jeg at hun hele tiden ligger på reiret.
I går, den 27.juli, sjekker jeg igjen og hun ligger fremdeles på reiret og ungene virker nå i ferd med å dø.
Mitt spørsmål er:
Hvorfor velger "måltrostmor" å fortsette å ligge på reiret når ungene trenger mat?
Er instinktet om å klekke det siste egget sterkere enn å finne mat til de to ungene?
Vil det hjelpe om jeg fjerner det siste egget eller skal jeg bare la naturen gå sin gang?
Mvh Glenn Ernford Lie
L.G.E.L. (27.07.2016)
Svar:
Disse to ungene har tydelig vokst mye siden de ble klekket. Men de trenger kanskje morens kroppsvarme. Dersom hannen er død, må hunnfuglen både varme ungene og finne mat til dem innimellom varmeperiodene. Det siste egget klekkes nok ikke når de do andre ungene er såvidt store som her. Siden det bare er to unger, bør hun klare å fore dem opp selv om hun er alene.
Roar Solheim (27.07.2016)
Fjærløse skjærer
I nabolaget mitt har jeg i det siste oppdaget flere skjærer som har lite fjær på hode, hals og nakke... de ser tilsynelatende ut til å ha det bra (oppfører seg slik som skjærer gjør). Men, lurer allikevel på om de kan være syke? Bør jeg melde i fra til mattilsynet?
M. (27.07.2016)
Svar:
De er trolig i ferd med åp skifte ut gamle fjær og få nye. Denne fjærmytingen skjer hvert år.
Roar Solheim (27.07.2016)
Svaner
Hvor kan jeg få fellingstilatelse på svaner som er hissige?
Når vi skal ned på brygga til båten kommer de jævla svanene med unger og skremmer oss opp igjen.
Gamle folk som er dårlig til beins er jo livsfarlig.....
H.W. (27.07.2016)
Svar:
Dette er et spørsmål for lokal forvaltning. Kommune/viltnemnd.
Roar Solheim (27.07.2016)
art?
Jeg bor i Skjåk i Oppland og i dag så jeg en fugl som jeg ikke finner i en eneste fuglebok.
Den var litt større enn en skogsdue, musegrå i fargen, hvite horisontale striper ytterst på vinger og ned hele stjerten. Nokså stort hode med hvit "lue" og spisst nebb på 1,5-2 cm så det ut som. Aldri sett en slik fugl her før.
S.T. (27.07.2016)
Svar:
Høres mest ut som en ringdue - klarer ikke å finne noe bedre alternativ.
Roar Solheim (27.07.2016)
Artsbestemmelse
Hvilken art kan dette være? Bildet er tatt nær Sola flyplass 7. juli.
M. (27.07.2016)
Svar:
Dette er en ung steinskvett.
Roar Solheim (27.07.2016)
Dvergfalk?
Er det mulig å se om dette er en dvergfalk eller noe annet?
L.H.N. (27.07.2016)
Svar:
Du må sende med et bilde!
Roar Solheim (27.07.2016)
Klarer ikke identifiserer denne fuglen
Den kommer til føringsplassen på hytte - sammen med dompap, kjøttmeis, blåmeis, granmeis, grønsisik.
M.H. (27.07.2016)
Svar:
Dette er en ungfugl av dompap.
Roar Solheim (27.07.2016)
Kvinand
Tror jeg har hatt hekking av Kvinand i kassen min.
Om jeg for hekking av anda til våren igjen går det da an og få med en fuglemann til og ringmerke anda?
H. (27.07.2016)
Svar:
Det kommer an på hvor du bor og om det finnes noen registrerte ringmerkere i nærheten som har tid til å merke anda for deg.
Roar Solheim (27.07.2016)
hvilke fugl lever nær bakken?
Hei, jeg lurer på hvilke vanlige fugler som trives best nær bakken og som vi har på østlandet hele året. Jeg tenker de som spiser på bakken og søker mot busker istedet for for eksempel de som flyr høyt og fanger i hovedsak flyvende insekter. Tusen takk:)
L.S.D. (27.07.2016)
Svar:
Et litt vanskelig spørsmål å gi avgrenset svar på. Trostefugler som gråtrost, svarttrost og rødstrupe holder seg ofte på og nær bakken når de søker mat, det samme gjør alle hønsefugler. I boligstrøk kan fasaner dukke opp. Også gulspurv liker å søke næring på bakken.
Roar Solheim (27.07.2016)
Fjær fra hvilken fugl?
Hvilken fugl stammer denne fjæren fra?
N. (26.07.2016)
Svar:
Dette er en vingefjær fra en kattugle.
Roar Solheim (26.07.2016)
Fjør av rugde?
Sunnmørskysten. Fann desse fjørene like bak huset. Lurer på om det kan vere av rugde. Dei største fjørene på bildet er 17cm. Det kan muligens vere eit offer for kattugla som er på tunet nesten kvar kveld.
E.F. (26.07.2016)
Svar:
Dette er fjær fra en gjøk. Fra venstre to håndsvingfjær, deretter tre stjertfjær og til høyre en av de indre håndsvingfjærene.
Roar Solheim (26.07.2016)
Konger
Kan fuglekongen fly like høyt til værs som kongeørna?
C. (26.07.2016)
Svar:
Nei, over hodet ikke! Fuglekongene holder seg ganske nær bakken når de trekker.
Roar Solheim (26.07.2016)
Fiskemåkeunge med skadet vinge
På Lambertseter der jeg bor er det mange fiskemåker som hekker. Jeg har observert en unge over lengre tid, som nå er rundt seks uker gammel. For ca. tre uker siden må den ha skadet den ene vingen, da vingen hang litt ned, og måken jamret seg i tillegg til at det rykket i vingen i nesten et døgn. Dette gav seg etterhvert, og det så ut til at fuglen kunne strekke ut vingen normalt og flakse, så jeg antok at den ikke var brukket. Etter noen dager lå vingen i "normalposisjon". Men for en uke siden observerte jeg at denne ungen fortsatt ikke greier å fly, da vingen mangler det jeg tror er svingfjær, de største svarte fjærene ytterst på vingen. Den tok overbalanse ved forsøk på flyvning, og fikk ikke til å lette. Vingen virket som om den hadde noen svarte fjær, men disse var puslete og hele vingen så litt kortere ut. Man kan se at det mangler en vingespiss når vingene er lagt sammen. Jeg lurer på hva som man bør gjøre for denne fuglen. I området den går finnes det få naturlige fiender, og den gjemmer seg på natten i t-banelinja. Den får fortsatt noe mat fra foreldrefuglene, og har et søsken som allerede er fullt flyvedyktig. Om det er slik at den bare har mistet fjær så vokser vel disse ut igjen men det kan ta mange uker. I verste fall er en del av vingen ødelagt slik at den aldri blir flyvedyktig. Det er mulig å få sendt fuglen til veterinær gjennom tjenesten Oslo kommune tilbyr gjennom Falck. Men fuglen vil da bli avlivet uansett antar jeg, også om det er kun fjærvekst som er problemet, da veterinæren ikke kan oppbevare fuglen i mange uker. Det beste hadde vært om en fuglekyndig kunne vurdere vingen på stedet og si om fuglen har en sjanse eller ei, f.eks gjennom mating ute noen uker. Men selv om fiskemåke står på rødlista er det svært vanskelig å få en slik type hjelp. Jeg lurer på to ting; hva er best å gjøre i dette tilfellet (hvor lenge kan fuglen bli gående på bakken, hvor lenge vil foreldrene bli værende etc), og, kan man se fremgang med fjærvekst etter så og så mange uker, f.eks. bedre flyveferdigheter? Jeg har ikke prøvd å ta i vingen, da jeg ikke vil skremme fuglen og jo heller ikke har kompetanse til å vurdere dette.
S.B.S. (26.07.2016)
Svar:
Vanskelig å si hvordan det kan gå med denne fuglen, om den har mistet fjær på den ene vingen og at de kan vokse ut igjen, eller om vingen er skadet slik at fjærene ikke vil vokse ut. I så fall vil fuglen ikke klare seg i lengden. Et bilde av fuglen og vingen kunne kanskje hjelpe.
Roar Solheim (26.07.2016)
stokkand?
Hvitt hode og lysebrunbeige kropp observert ved Østesjøvannet i sommer
S.F. (26.07.2016)
Svar:
Umulig å besvare ut i fra denne beskrivelsen, uten bilde av fuglen.
Roar Solheim (26.07.2016)
Hvordan kan jeg jelpe et eg som ikke kommer seg ut med en gang
R. (26.07.2016)
Svar:
Forlatte fugleegg skal du ikke gjøre noe med - det har du ikke lov til.
Roar Solheim (26.07.2016)
Klikkelyd fra en liten fugl.
Rar fuglelyd
Jeg har hørt en veldig liiten grå aktig fugl utenfor vinduet mitt som lager er rar klikkelyd. Hvordan fugl kan dette være ?
Det var som et metallisk klikk klikk klikk. Men tror ikke det var en rødstrupe da den så helt grå ut der den hoppet frem og tilbake på grenene.
J. (26.07.2016)
Svar:
Det kan ha vært en ung fugl som ikke har utviklet rødt brystparti ennå. Opplevelsen av grått påvirkes mye av lyset. Andre grålige fugler som kanskje kan ha lignende lyder, er steinskvett og kanskje noen sangere (men de høres ikke ut som metalliske klikkelyder).
Roar Solheim (26.07.2016)
Hvem "står" stille i luften...
Hvilke fugler kan "stå" helt stille i luften? Jeg har hørt at det kun er kolibrin som kan "fly på stedet" - stemmer det?
E.L. (26.07.2016)
Svar:
Tårnfalk og fiskeørn kan slå med vingene slik at de står stille i lufta, det samme kan fjellvåk og musvåk av og til også gjøre, men dette er ingen ting mot kolibrienes manøvreringsdyktighet. Kolibrier kan stå stille i lufta, og fly baklengs. De manøvrerer like bra som en tusmørkesvermer. Ingen andre fugler kan fly på denne måten.
Roar Solheim (26.07.2016)
En god dykker
Så denne i Lakselv Finnmark under laksefiske. Meget god dykker og svømmer. Den holdt på alene og jeg kom veldig nær når den var på land - en meter unna. Liten - maks 15 cm. Tenkte Fossekall men fargene stemte ikke. Deretter and men finner ingen som likner
S.J. (26.07.2016)
Svar:
Dette er en dununge av kvinand, en av dykkendene, så ingen overraskelse at den dykker godt.
Roar Solheim (26.07.2016)
Rovfugl som tok fisk/ stupte ned i fjellvann.
Hei, vi var på fjelltur i jotunheimen, og fikk se en rovfugl som sto stille over ett fjellvann på 1250 moh. Den stupte 2x ned i vannet og vi tenkte den prøvde å ta fisk. (Vannet et klart og ikke særlig dypt og det er mye fjellørret)
Men det kan og være snakk om andeunger/måkeunger selv om vi ikke så noen slike. Har sett på bilder av aktuelle fugler etterpå, men synes den likner mere på en tårnfalk en enn fiskeørn. Vi vet det er både fjellvåk og tårnfalk i nærheten, men vi klarte ikke sikkert å se hvilken fugl dette var.
Er dette en fiskeørn? Eller hva virker mest sannsynlig?
H.N. (25.07.2016)
Svar:
Det er nok bare fiskeørn som ville finne på å stupe ned i vannet (bortsett fra havørn, som er mye større).
Roar Solheim (25.07.2016)
En meget modig og hurtig lille trekfugl.
Hei. Vi bor i Sørreisa i et meget grønt område og har mange forskellige småfugle og rugende fugle på/ved vores hus.
I år har vi fået en ny art som er ganske spændende. Det har ikke lykkedes at få billed af den. Den er simpelthen for hurtig. Den er måske 10% større end en stær. Grålig med mørke/sorte aftegninger på forkanten af vingerne. Hovedet er ligesom lidt lille og lysere grå, næbet orange/rødlig.
Vi kan ikke rigtig blive enig om beskrivelsen, da de er meget hurtige, enorm hurtige. Vi har mindst 2 par om end nogen kan være unger nu.
De jagter konsekvent alle rovfugle bort. Det være suver og andre kragefugle og falk/høg. De flygter i rædsel og gemmer sig til tider til angrebet er afblæst, hvis de ikke kan flyve fra den "hakkende maskingevær".
Det er et imponerende skue hver gang vi ser det og de afgiver lyde som en let maskingevær under angrebene.
Jeg finder den ikke i norske småfugle eller norske trekfugle.
Er der nogen der har en ide, da vi er ganske nysgerrige.
J.P..F. (16.07.2016)
Svar:
Det er ikke lett å finne ut hva dere kan ha sett, men jeg mistenker at det kanskje kan dreie seg om sidensvans.
Roar Solheim (25.07.2016)
Gråspurvens utvikling
Hei. Jeg er veldig interessert i gråspurv.
Hvor gammel er den når den utvikler fjærdrakt og hvor lang tid tar det før den er ferdig utviklet? Og hvor gammel er de når de klarer å spise på egenhånd? Hvordan ser man forskjell på hunner og hanner? Hvis jeg skal lage sånn hjemmelaget fuglemat som jeg henger i et tre i hagen (sånn type meisebolle evt), hva er da best å bruke som ingredienser? Tusen takk for svar.
C. (21.07.2016)
Svar:
Fjær begynner å vokse ut etterhvert når spurvekyllingen er klekket. Den er i redet ca 16-17 døgn, og etter nok en uke er nok fjærene utvokst. Gråspurv spiser gjerne solsikkefrø, samt andre frø og korn. Hos voksne gråspurver er det tydelig forskjell på hann og hunn (se i fuglebøker). men hos den nært beslektede pilfinken er begge kjønn like av utseende.
Roar Solheim (25.07.2016)
Svale
Hei! Jeg har i en del år lurt på følgende:
Hvor lang tid vil det ta ifra svalen begynner å bygge et rede, og til ungene er fløyet slik at det bare er skallrester igjen i redet?
Takk for svar!
Mvh,
Trond Norum.
T.N. (22.07.2016)
Svar:
Låvesvaler ruger eggene i 11-18 døgn, og ungene er i redet ca 21-22 dager før de flyr ut.
Roar Solheim (25.07.2016)
Duer
Hvor lang tid tar det før duer lærer seg å fly?
A. (25.07.2016)
Svar:
Fra klekking til flyvedyktig alder går det kanskje omkring 4 uker.
Roar Solheim (25.07.2016)
fugleunge
så på veien ved Vattengårdsvatnet i Stadsbygd, Sør-Trøndelag en fugleunge som så ut som en måkeunge men den hadde langt kraftig rett nebb. Det er lom ved vatnet, kan det være en lom unge?
H.B. (25.07.2016)
Svar:
Høres mer ut som en vadefuglunge, men umulig å si hva det kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen. Et bilde hadde hjulpet...
Roar Solheim (25.07.2016)
2 sandsvaler
Har prøvd å takk vare på 2 sandsvale unger 3 dager nå men de spiser ikke og piper veldig nå. De ble funnet i isoleringa på et hus unger oppussing. Hva bør jeg gjøre nå?
F.M. (25.07.2016)
Svar:
Svaleunger er ikke de enkleste å fore opp. Prøv å søke på internett med "food for swallows" eller "food for swifts" og les hva du får opp der.
Roar Solheim (25.07.2016)
Nedskyting av fugl for moroskyld!
Hei, jeg har hørt at i Frankrike skytes det ned en fugleart bare for moro skyld, i hopetall, hva heter arten. Hva kan vi gjøre for å stoppe galskapen!
Ø.E. (25.07.2016)
Svar:
Aner dessverre ikke hvilken art du sikter til, men det er dessverre mye uvettig jakt og skyting som foregår lenger sør i Europa. Italia er beryktet i så måte.
Roar Solheim (25.07.2016)
Hakkespett art
Kva Hakkespett er dette, er det en KVAESPETT ?.
Bildet er teke på Hellesylt i Stranda Kommune 24.07.2016
L.M.T. (25.07.2016)
Svar:
Dette er en hvitryggspett, og det ser ut til å kunne være en ungfugl.
Roar Solheim (25.07.2016)
Rar fuglelyd
Jeg har hørt en veldig liiten grå aktig fugl utenfor vinduet mitt som lager er rar klikkelyd. Hvordan fugl kan dette være ?
J. (25.07.2016)
Svar:
Litt mangelfull beskrivelse til å kunne si noe sikkert. Men rødstrupe lager en metallisk klikke/smattelyd.
Roar Solheim (25.07.2016)
Ukjent fugl
Hei!
I helga ble jeg brått oppmerksom på en stor lys fugl som fløy med tunge vingeslag i lav høyde rett over gårdsplassen. Den hadde ikke strak hals, men minnet mere om en pelikanhals. Den kom flygende fra skogen med retning Drammenselva.Finnes det flere observasjoner i vårt distrikt i Øvre Eiker?
N.S.V. (25.07.2016)
Svar:
Høres mest ut til at du har sett en gråhegre.
Roar Solheim (25.07.2016)
Spettmeis ønsker å entre fuglekasse med kjøttmeisunger
Hei! Har en kjøttmeisfamilie med mange unger på gårdsplassen. (24.juli) Har avverget at ei spettmeis har forsøkt å entre kassen. Hva er spettmeisa sin hensikt med å forsøke å komme seg inn?
E.A.T.G. (25.07.2016)
Svar:
Det vet jeg ikke. Hadde det vært en flaggspett, hadde det vært fare på ferde, siden spetten kan spise både egg og unger fra mindre hullrugere. Men jeg kjenner ikke til at spettmeis har gjort noe lignende. Følg med, og send gjerne rapport dersom noe spesielt hender
Roar Solheim (25.07.2016)
Hvilken fugleart er dette?
Denne fuglen ble veldig tillitsfull etter at den ble reddet ut i frihet. Bildet er tatt 13.juli 2016 på Arnøy i Nord Troms.
T.B.N. (24.07.2016)
Svar:
Dette er en gråtrostunge.
Roar Solheim (24.07.2016)
Skadet svaneunge
Hei,
Var på vaulen badeplass i Stavanger i dag, der var en Svanemamma, svanepappa, og tre (fire barn) en av disse barna var tydelig skadet i foten og klarte ikke følge med/etter de andre. Var voldt å se og han har nok vondt. Usikker hvem jeg skal kontakte men prøver her.
C.A.L. (24.07.2016)
Svar:
Du må forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk eller viltnemnd i Stavanger, slik at noen som lan fugl kan vurdere skadeomfanget til svaneungen. Det kan godt være at den kan klare seg uten at noen griper inn.
Roar Solheim (24.07.2016)
Hvilken fugl kommer denne fjæren fra?
Jeg fant denne på stranden ved Løkken i Danmark. Hvilken fugl kan den komme fra?
E.S. (24.07.2016)
Svar:
Dette er en kroppsfjær fra en fasan hann.
Roar Solheim (24.07.2016)
aminosyrer
hei,
Fugler mangler mitokondriell karbomylsyntetase og andre enymer i urea syklusen, og kan da ikke lage urea. De blir kvitt nitrogen overskudde i form av urinsyre. Jeg lurer på hvilken aminosyre som er essensiel for fugler som ikke-essensiel for mennesker?
H. (24.07.2016)
Svar:
Dette må du spørre en fysiolog om - det ligger litt utenfor kompetanseområdet for oss som svarer på denne siden.
Roar Solheim (24.07.2016)
Ukjent fugl
Hvilken fugl er dette?
H.B. (24.07.2016)
Svar:
Dette er en ung rødstjert.
Roar Solheim (24.07.2016)
Foring av småfugler
Jeg har kjøpt et hundebur - ca 90x60x70 cm - og forer småfuglene i dette. Det er akkurat passe store åpninger for småfugl og de større kommer ikke inn. Skal få laget et tak mot regn og snø. Dette ser ut til å virke fint - vennligst gi rådet videre!
N.N (24.07.2016)
Svar:
Takk. Slike forbur er nyttige dersom man ikke ønsker at skjærer eller duer skal stikke av med maten.
Roar Solheim (24.07.2016)
Måker som fanger insekter i lufta.
Har observert mange måker som nærmest flyr i ring og tilsynelatende fanger insekter...gaper med nebbet og gjør brå bevegelser innimellom. Dette var på Byåsen i Trondheim 22.juli 2016 , like etter et kraftig regnskyll. Så kun en hettemåke blant de andre som kunne være ca 20-30 måker. Måkene var forøvrig helt stille mens de fløy. Lignet på fiskemåker, men er ikke sikker. Hvilke måker kunne dette vært?
E.P. (24.07.2016)
Svar:
Det kan være hettemåker og fiskemåker, og de snapper trolig svermende maur.
Roar Solheim (24.07.2016)
Spettmeis med hvit stjert
Hei! Blant alle spettmeisene på foringsautomaten har jeg observert et individ med hvit stjert (oversiden). Er dette vanlig?
K.H. (24.07.2016)
Svar:
Mistenker at det du ser er de to midtre stjertfjærene, som kanskje er bleket så de ser hvite ut. Men det hender at spurvefugler har enkelte hvite fjær (de tar ikke opp fargestoff under utvekst).
Roar Solheim (24.07.2016)
Hvilken fugl er det?
Kan dette være en liten lnerleunge eller er det noe helt annet?
K.P. (24.07.2016)
Svar:
Dette er en granmeis.
Roar Solheim (24.07.2016)
Skadet trostunge
Hei
Fant en skadet trostunge i hagen ikveld. Tror katten har skadet den. Den løper, men klarer ikke å fly. Klarer ikke å snu seg fra rygg til mage. Var veldig i tvil om hva vi skulle gjøre, men valgte å sette den i en kasse og har gitt den en skål med vann og noen brødsmuler. Tror den er for redd til å spise noe ikveld. Er det riktig å prøve å redde den, har den noen sjanse? Hva slags mat skal den ha?
N.N (23.07.2016)
Svar:
Vanskelig å si hva som er mest fornuftig å gjøre, uten bilde av fuglen for å vurdere alder, og uten å kunne vurdere om den er skadet eller ikke. Katteskader er problematiske fordi fuglen kan ha fått klosår som det er vanskelig å oppdage. Trostunger fores av foreldrene med mark og småkryp. Bløt kattemat kan gå an.
Roar Solheim (24.07.2016)
Gås på Østensjøvannet
Hei. Var på Østensjøvannet lørdag 23.07 og fikk se en gås(?) som jeg aldri har sett før. Lurer på hva det er. Se bilde. fant et bilde av den på nettet også, men det sto ikke hva slags fugl det var. Den var på størrelse med en grågås og lå alene på en stein like ved innkjøringa til parkeringsplassen. (Den reagerte ikke på at jeg kom i nærheten av den, så jeg lurte på om den kunne være skadet. Litt uskarpt bilde, men fuglen er så spesiell at det burde ikke være noe problem.
K.B. (24.07.2016)
Svar:
Dette er en moskusand - en rømt tamfugl.
Roar Solheim (24.07.2016)
Spørsmål:
hei.
jeg tok et bilde av denne lille fuglen. jeg er litt usikker på arten. Den fløy rundt på steinene og laget korte pipelyder.Bildet er tatt i lomsdal/visten nasjonalpark på 600 moh.22.07.2016.
S. (24.07.2016)
Svar:
Bildet er ikke med, derfor umulig å gi deg noe fornuftig svar....
Roar Solheim (24.07.2016)
Hvilken fugl
Hei! Lurer på hvilken art dette er. Artig innslag blant all sjøfuglen på Hornøya den 15. juli i år.
T.A.D. (23.07.2016)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung steinskvett.
Roar Solheim (23.07.2016)
Hva spiser marihøne
N.N (23.07.2016)
Svar:
Dette er IKKE et fuglespørsmål, siden marihøner er biller (insekter). Men de spiser bladlus!
Roar Solheim (23.07.2016)
kjernebitere
jeg er takknemelig for solheims svar.jeg føler at jeg bør forklare meg.jeg forer hele året i forskjellige grader.første gang jeg hadde kjernebitere på brettet va det kan godt ca.ti år siden.de siste årene har det vært minst fem par.fem hanner og fem hunner har samtidig var på brettet samtdig.etter at de forsvant den spesielle dagen har det kommet et par tilbake.det rare er at forelderene fløy i sirkel med ungne på slep(dette er hva jeg oppfattet det som).de tok med seg ungene med seg.er mine opservasjoner i ti år av noen som er av intresse?
B.F. (21.07.2016)
Svar:
Det er nok heller ungene som forsøker å henge etter foreldrene og tigge mat av dem så lenge som mulig. Det er lettere å bli foret enn å finne maten selv, så "spisetrening" hos fugl er nesten som "pottetrening" hos småunger.....
Roar Solheim (23.07.2016)
Fugel
Jeg har en Fugel hvor lenge må jeg vente på egge
N.N (23.07.2016)
Svar:
Et helt meningsløst spørsmål, dessverre, som ikke kan besvares.
Roar Solheim (23.07.2016)