Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 29 297 til 29 346 av totalt 50 021 spørsmål


#Sykdom og skader

Hva feiler fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

En bokfink som holder til rundt oss her i Wärmland, Sverige. Hva er det på dens bein?

A.H. (09.09.2016)

Svar:

Har ikke navn på sykdommen, men dette er en sykdom som en av og til ser hos spurvefugler, og kanskje spesielt hos finkefugler. Trolig en virussykdom. Det er ikke noe man kan gjøre med fuglene i slike tilfeller, dessverre.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sykdom og skader

Skadet måke

Hei. Vi har funnet en ung gråmåke, som har skadet venstre vinge. Den ytterste delen på vingen henger ned, og den klarer ikke å fly. Vi har laget et stort bur av kompostgjerder inne på låven, hvor den kan være. Her får den mat og vann. Tror du vingen vil bli bra kun med hvile, eller bør vi prøve å binde den sammen?

G. (05.09.2016)

Svar:

Dersom skaden sitter i ytre del av vingen (håndleddet), er det stor fare for at fuglen mister evnen til å fly godt, siden vingeledd ofte blir stive ved slike skader. Den kan også bli permanent flyveudyktig. Kun en fuglekuyndig person eller veterinær kan vurdere en slik skade. Bruddskader kan gro etter 2-3 uker, og hvis fuglen ikke kan fly etter denne tiden, bør den sannsynligvis avlives siden den da ikke vil kunne klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Trekkfugler

fugletrekk nordover om høsten

Oppdaget i går en høytflyvende plog som fløy spikrakt nordover, midt på høylys dag (ca.kl.1400, på Kongsberg. Så de litt sent, så vanskelig å bedømme hva det var, men kunne følge de flere kilometer i den retningen. Er det noen som trekker den veien om høsten, eller....?

K.F. (05.09.2016)

Svar:

Dette kan ha vært kortnebbgjess, eller lokale gjess (grå- eller kanadagjess). De flyr IKKE generelt mot nord om høsten, men kan kanskje ha vært på utkikk etter et gunstig raste- eller soveområde.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

Ang Hegre og Skarve

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, mitt navn er Mie Marine Andersen fra Akers Avis Groruddalen.
Det er en kilde som mener de har funnet Skarve og Hegre ved badedammen. Disse fuglene er det Skarve og Hegre?
I tillegg lurer jeg på hvorfor disse fugler søker steder som de ikke kjenner? (de er nye ved groruddammen)
Disse fugler finner de steder på høsten? Eller kan man forvente at de drar snart igjen?
Hva kan du fortelle om disse fuglene?
Har du mulighet til å svare med navn og på min epost så hadde det vært flott, da vi trenger en ekspertkilde i saken.
emailen er: mie.andersen@groruddalen.no
Takk skal du ha.

M.M.A. (05.09.2016)

Svar:

Dette er to ungfugler av storskarv, og de dukker ofte opp ved ferskvann i innlandet. Trolig fordi de kan finne fisk der. Gråhegrene finner du over alt langs ferskvann. Spesielt nå på høsten er det mange ungfugler som sptrer seg rundt omkring. De kan forsøke å overvintre så lenge de har åpent vann å jakte langs.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei, i dag den 05.09.16 kjørte jeg på en landevei i Larvik. I det jeg kjører inn i en relativt krapp høyresving ser jeg en veldig mørk mellomstor rovfugl (så for meg ut som en haukefugl) ta av fra grøfta min side av veien ca. 20m foran bilen. Den flyr over på motsatt side av veien med det som jeg er veldig sikker på er en voksen hoggorm i klørna sine. Har sett slik jakt-adferd på dyreprogrammer fra eksotiske land før, men hadde aldri drømt om å få se det med mine egne øyne her hjemme i Norge.
Hva slags rovfugl kan dette være og er dette vanlig jakt-adferd hos rovfugler her til lands?

A. (05.09.2016)

Svar:

Du har ganske sikkert sett en musvåk på slangejakt, og ja - den tar ofte slanger! På svensk heter den da også "ormvråk".

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

Tar natteravn dvergflaggermus

Har i mange år sittet på kvelden og sett en stor bestand av dvergflaggermus på hytta vår på Sørlandet. Bestanden har nå blitt betydelig mindre. Observerte en kveld/ natt at en falklignende fugl greide og fange en flaggermus rett foran øynene våres i nesten helt mørke. Kan dette ha vært en natteravn ? Er dette et vanlig bytte for en natteravn ?

T.F. (05.09.2016)

Svar:

Nei, nattravn tar BARE insekter. Du har nok sett en falk eller spurvehauk som har klart å fange en flaggermus.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

jakt

hvordan fanger jaktfalken byttet sitt

C. (06.09.2016)

Svar:

Den tar oftest fugler i lufta, fanger dem med klørne.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

Rødstjert

Når tid hekker rødstjerten iforhold til svart hvit fluesnapper?

Å.H. (06.09.2016)

Svar:

Det varierer nok noe med stedene i Norge og årstid. Tror ikke det er noen generell tidsforskjell du kan holde deg til her.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Diverse

Ekorn

Hvor er alle bostedene til Ekornet?

M.H. (06.09.2016)

Svar:

Det må du finne fram til selv ved å lese om ekorn (f. eks. i Norges Dyr).

Roar Solheim (10.09.2016)


#Diverse

stedsnavn

Ikke et spørsmål, men hadde vært kjekt om folk her inne skrev hvor de bor hen, for da kan en lettere plassere fuglene, å følge med lettere på hva som evt skjer i fugleverdenen i nærområdet sitt!

Takk:)

L. (07.09.2016)

Svar:

Et godt råd. Det er også svært viktig når man skal forsøke å besvare spørsmål om artsbestemmelse!

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette også kattugle?

Synes jeg hører noen rare lyder ved siden av ...

P. (10.09.2016)

Svar:

Her er det nok kattugle hannen som lager litt jamrende rop.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Fuglekasser

Årsak til døde fugleunger

Jeg har to fuglekasser med ca. 12-15 meters avstand mellom ved hytta mi, ca. 800 moh. i blandingsskog/åpent lende. Det er kjøttmeis-kasser. Den ene har hengt i treet 5-6 år med trafikk hele vår/sommersesongen. Den andre er hengt opp ca. juli i år. Jeg tok nå 30.8. en sjekk i kassene og det som aldri har skjedd tidligere overrasket meg. I den nye kassen lå det en død fugleunge. I den gamle lå det 6 døde fugleunger. Nå lurer jeg på årsaken. Kan det være kull nummer to som foreldrene har forlatt siden det er sent på sesongen? Jeg lurer også på hvilken art det kan være. Samme art i begge kassene. Nå i september er det veldig mange granmeis i området, og en og annen kjøttmeis. Tidligere er jeg sikker på at jeg også har hatt svarthvit fluesnapper i den gamle kassen. Fugleungene var nokså medtatt/inntørket, men de hadde ganske godt med fjær. Alle hadde en hvit stripe under vingen, men jeg studerte dem ikke særlig grundig da jeg kun var ute etter å rydde i kassene. Redene var stort sett bygget av grønn mose og dun. Noen ide om hvilken art dette kan være og årsak til den tragiske hendelsen?

N.N (08.09.2016)

Svar:

Uten bilde klarer jeg ikke å finne ut hvilke art(er) som har benyttet kassene, men kjøttmeis kan være en sannsynlig art. Det hender ofte et en enkelt eller noen få unger kan bli liggende iugjen døde i en fuglekasse, trolig fordi de er mindre enn de andre og ikke får nok mat på slutten av reirperioden. I det andre tilfelle kan enten foreldrene ikke ha funnet nok mat, eller en eller begge foreldre kan ha omkommet slik at ungene har sultet ihjel.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sykdom og skader

Skadet/syk due

Hei!

Prøver igjen, da det ikke ser ut til at mitt innlegg ble registrert sist?
I alle fall; jeg har tatt meg av en due som sto midt i Tromsø sentrum og virket svært medtatt på den måten at den var pjusk i fjørdrakta, unormalt tam og litt apatisk. Ville ikke fly. Tok den med hjem og fikk undersøkt den nærmere. Finner ikke ytre skader, verken på fjørdrakt eller selve kroppen, bortsett fra at den er svært avmagret. MEN, føttene er merkelige, ettersom de virker litt deformerte, spesielt på "tommeltåa". Den er helt knortete og nesten ikke-eksisterende, bare en grålig deformert klump med en liten klo. Øvrige tær/klør er normale.
Den er inne på badet mitt nå, med tilgang på tilfluktssted, vann, solsikkefrø og brødrester. Den spiser, og virker kanskje litt piggere, men jeg vet jo ikke om jeg skal tørre å slippe den ut enda, siden den er så fryktelig mager! Jeg går jo ut ifra at den kanskje er syk på noe vis, både mtp de merkelige beina og avmagringen, men tror du den har en sjanse? Jeg kunne selvsagt dratt til veterinær med den, men jeg vet ingen som har god peiling på fugl i området.. På forhånd tusen takk for alle innspill.

S.O.J. (07.09.2016)

Svar:

Byduer ser ut til ofte å kunne ha slike deformerte tær, og jeg mistenker at det skyldes en eller annen sykdom. Dette tror jeg ikke du kan gjøre noe med. Det er ikke godt å vite hvorfor fuglen var avmagret, men dersom den spiser selv, kan det være at den kommer seg helt etter hvert3. Derfor kan du gjerne holde den i en stor pappeske eller lignende, og fore den (1-2 uker) før du slipper den ut igjen. Vanlig hønsefor er nok også bra som duemat. Vet ikke om duene klarer å fordøye skallet på solsikkefrø, for de svelger dem hle uten å klare å fjerne skallet først.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

Rituell flaggermusdans..?

Rar opplevelse i morges: Stakk hodet ut av soveromsvinduet da jeg sto opp, ikke helt lyst ennå, og skvatt veldig da en flokk av noe som må være flaggermus i stor fart igjen og igjen fløy oppunder mønet, de myldret nærmest rundt der rett utenfor vinduet. Fikk meg til å tenke på sånn jeg har sett svaler gjøre opp mot et møne. Var det tilfeldigvis SÅ mye insekter akkurat der, eller hva kunne dette være?? Lurte på om jeg hadde et hull der oppe som de faktisk brukte til å komme innenfor, men kan ikke se at det er noen åpning.

S.S.M. (09.09.2016)

Svar:

Dette kalles sverming, og er noe flaggermus ofte gjør utenfor åpningen til en koloni rett før de flyr inn igjen. Dere har trolig en ynglekoloni i huset, og flaggermusene var påp vei tilbake etter nattens insektjakt.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vintererle ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Et litt uskarpt bilde, men lurer på om dette er en vintererle? Gulerle har vel en mer brunaktig rygg eller hva?

N.N (10.09.2016)

Svar:

Ja, dette er en vintererle. Legg bl. a. merke til at stjerten er svært lang. Den er kortere i forhold til kroppen hos gulerlene.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Diverse

Kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Et uglepar hekka i nærleiken her i vår i ei uglekasse (Sunnmørskysten). Vi fekk ringmerka dei to ungane. Familien forlot nærområdet i slutten av juni. I dag ,9.sept., dukka denne opp i pipa på tunet her til stort forargelse for tunets svarttraster. Eg er ganske sikker på at det er eine ungen. Veldig lys på brystpartiet. Revirhunnen er i hvert fall mykje brunere i fargane. Det uvanlege var at den sat der heile dagen. Det artige er at eine vaksenfuglen set ofte i denne pipa på kvelden før jakta. Er det mulig å konstantere at dette er en årsunge?

E.F. (09.09.2016)

Svar:

Nei, det er ikke mulig siden den ikke lenger har typiske ungfuglfjær i hodet. Da må en studere mønster på vingefjærene, og da må du ha bilde av vingen fra oversiden.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor er det viktig for en ørnunge å være førstefødt

N.N (07.09.2016)

Svar:

Rovfuglene starter å ruge etter at første egg er lagt, og da vil den ungen som klekkes først, våre større enn sine søsken. Hvis det kniper med mat, er det den største som vinner i kampen om maten, mens de minste sulter ihjel.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk/våk?

Hei. I dag så kom det en rovfugl over taket. Trodde først det var en hønsehauk, men når den svingte i det den fikk øye på meg, så fikk jeg se at på ryggen helt bakerst der stjerten starter hadde den ett hvit felt som jeg anslår var ca 1 tomme. Ellers så var fuglen ganske lys brun på undersiden. Fikk bare sett den i tre fire sekunder før den dro bak huset og ble borte. Har du noen mening om hva det var jeg så? Ungfugl kanskje.

G.O.J. (07.09.2016)

Svar:

Vanskelig å si sikkert uten et bilde, men to muligheter er ung myrhauk, eller en fjellvåk-

Roar Solheim (10.09.2016)


#Trekkfugler

trekk nordover

Registrerte for 2 dager siden en plog som dro spikrakt nordover langsmed Numedalslågen. Oppdaget det litt sent. Derfor vanskelig å se hvilke fugler det var. Etter lyden å dømme ender eller gjess. De fløy svært høyt, så jeg kunne følge dem flere kilometer i samme klare retning.
Er det noen arter som velger nordlig trase, for så å vende østover, eller....?

K.F. (06.09.2016)

Svar:

Dette kan være bare lokale bevegelser for å finne egnet overnattingsplass.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

bilde3

Bilde vedlagt spørsmålet

klarte ikke legge opp flere enn det ene bildet.. ble derfor lagt i et par innlegg. sorry

M.H. (07.09.2016)

Svar:

Svartbak i farta!

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

Svartbak tar ål (?) fra storskarv

Bilde vedlagt spørsmålet

Har begynt å ta litt bilder av fugl og kom over en interessent situasjon. Storskarven ser ut til å ha fanget en ål (?), men Svartbak'en klarer å gripe tak i enden selv etter at skarven har svelget hele og drar den ut av kjeften!

M.H. (07.09.2016)

Svar:

Svartbaken er en råtass, og her ser det ut som at den prøver å stjele byttet fra en ung skarv. Svartbaken er voksen.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Øyenfarge på dompapp

N.N (05.09.2016)

Svar:

Den er mørk brun/sort.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugler er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Jeg lurte på hvilke fugler dette er og hvorfor de flyr så tidlig som nå? Er det vanlig...

M.A. (07.09.2016)

Svar:

Dette er en flokk storskarv, og slike kan du se store deler av året.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ugle spy

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg bor i Hammerfest og har interessert mig for fugler i nogle år. På min vandretur på storfjellet i dag, vekk fra stien, fannt jeg spy fra ugle. Det var ca. 8 cm. Ka slags ugle er det fra, kan dere se det?

M.E. (06.09.2016)

Svar:

Det er vanskelig å artsbestemme gulpeboller. Denne kan komme fra en fugl på størrelse med jordugle, eller også f. eks. fra en fjellvåk.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heipiplerke ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er litt usikker på om dette er ei heipiplerke ? Fra Hardangervidda i sommer.

N.N (06.09.2016)

Svar:

Nei, dette er en ung sivspurv.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Diverse

Fifi

Hva gjør fugler når dei dør

M.O.S. (05.09.2016)

Svar:

Da gjør de ikke noe mer. Spørsmålet ditt er noe uklart.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

Sibirsk nøttekråke

Har en trofast og tillitsfull nøttekråke på gården i Buvika. Etter å ha tømt ei furu for kongler, mater vi den med mandler. Disse svelger han hele, og det synes som han hamstrer og gjemmer unna. har svelget over 20 stk i gangen.
Har han en egnet "pose" for hamstring?

K.W. (05.09.2016)

Svar:

Nøttekråker og nøtteskriker fyller strupen med nøtter som de flyr avsted og gjemmer. Strupen kan da bule omtrent som strupen hos en pelikan.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt i Nidelva i Trondheim

O.S. (05.09.2016)

Svar:

Dette er en stjertand hann.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråhegre?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (05.09.2016)

Svar:

Nei, dette er en ung trane.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måkeart

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en årsfugl.Eller er det en spesiell måkeart ?

N.N (04.09.2016)

Svar:

Ja, dette er en ungfugl klekket i år. Tror det kan dreie seg om en gråmåke.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette for en fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt på Kvikne

N.N (05.09.2016)

Svar:

Dette er en ung dompap.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Såg ein liten flokk (ca 12 stk.) 3 mil sør for Bergen 6 Sept (idag)
Trudde først det var Måltrost, men blei usikker. Veit du?

V. (06.09.2016)

Svar:

Dette er ikke troster, men unge stærer.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Dårlig kvalitet og lav lyd.
Har man på full lyd kan man høre en lyd fra denne fuglen. Hva slags fugl er dette?

A.S. (04.09.2016)

Svar:

Dessverre for dårlig kvalitet til at artstilhørighet kan fastslås.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Ringmerker

Ringmerke

Hvilken fugl bar ringmerket 22.2 T K Malaysia?

I.R.S. (09.09.2016)

Svar:

Det må du henvende deg til ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum og spørre om.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Danmarks nasjonalfugl

N.N (07.09.2016)

Svar:

Lurer på om det kan være svarttrost, men er ikke sikker.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Hvilken fugl er det vi hører her? Etter mørkets frembrudd...

P. (07.09.2016)

Svar:

Dette er ropet til kattugle hunnen.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Økologi og atferd

Svane som aldri går ut i sjøen.

Hei,
En enslig svane har holdt til nede ved fjorden i lange tider,men jeg og mange med meg, har aldri sett den gå ut i sjøen. Har du en formening om hvorfor? Ser ikke ut til å feile noe.

E. (08.09.2016)

Svar:

Umulig å si. Tror nok den er på vannet nå og da, selv om dere ennå ikke har sett det.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn eller Musvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Først trodde vi at det var en kongeørn som fløy over huset vårt i Ringsaker, Hedmark. Men ble usikker da vi så stripene på undersiden. Kan du si oss hva det er?

H. (08.09.2016)

Svar:

Dette er en musvåk.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Ringmerker

rovfugl

Ser bilder av rovfugler som av og til er ringmerket.
Hvordan for de fanget disse rovfuglene?
Fuglefeller?

S.E. (08.09.2016)

Svar:

De fleste rovfugler som ringmerkes i Norge, er nok ringmerket som reirunger.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette? Kan ikke finne noen som har denne røde/orange fargen på beina.

B.L. (08.09.2016)

Svar:

Dette er nok en hybrid av stokkand og tamand, eller en rømt tamand.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette!

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en myrsanger?

N.N (08.09.2016)

Svar:

Vanskelig å artsbestemme pga lyst bilde og insektene som skjuler nebbet, men jeg synes den ser mest ut som en hagesanger.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Hva er den vanligste fuglen i Norge

N.N (08.09.2016)

Svar:

Den mest tallrike er løvsanger.

Roar Solheim (10.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Type fugel

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fjæren i en skog på Hadeland (Oppland) Lurer på hva slags fugel den kommer fra?

L.L. (09.09.2016)

Svar:

Dette er en rugdefjær.

Roar Solheim (09.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brun fjellfugl

Så en fugl på fjellet i helgen. Trostestørrelse, sjokoladebrun, nydelig orange halefjær som ble veldig tydelige når den fløy. Hvilken fugl?

N.N (09.09.2016)

Svar:

Trolig en blåstrupe.

Roar Solheim (09.09.2016)


#Økologi og atferd

Natteravn og byttedyr.

Vi bor i austagder og har i mange år hatt en liten koloni med dvergflaggermus oppunder hyttetaket. Min mann observerte en kveld i skumringen da flaggermusene kom ut, at en natteravn angrep og tok en flaggermus. Kan dette stemme, eller var det ikke en natteravn han så ? Vennlig hilsen Tone.

T.F. (09.09.2016)

Svar:

Det var garantert ikke en nattravn han så, men mer sannsynlig en spurvehauk eller en falk. Flaggermus er utsatt for å kunne bli tatt av rovfugl, det er nok en viktig grunn til at de er nattaktive.

Roar Solheim (09.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette for en rovfugl. Bildet er fra Hellesjøvannet I Aurskog-Høland

N.N (04.09.2016)

Svar:

Dette ser ut til å være en spurvehauk.

Roar Solheim (04.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit and

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Så denne anden i Tölöbukten i Helsingfors 30.08.2016. Lurer på om det er en albino (stokkand) eller en annen andeart?
Hilsen Britt

B.T.H. (04.09.2016)

Svar:

Dette er nok en rømt tamand. Det er mange slike rundt omkring. De er nært beslektet med stokkand, og hybrider florerer og skaper trøbbel når noen forsøker å artsbestemme disse.

Roar Solheim (04.09.2016)


#Sykdom og skader

Syk måke unge

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en dårlig måse unge på veien like ved huset.

Ingen matlyst. Vil ikke drikke vann. Vingene ser greie ut. Fikk lov til å "folde de ut". Så fine ut. Ser på meg. Ingen lyd annet enn en svakt murring. Vil ikke stå, men legger seg bare ned. Selvom jeg støtter den. Prøvde å fly litt, men fikk det ikke til. Nærmeste beskrivelse er at den så ut som den var full. Dårlig koordinering. Mat forgiftning kanskje?

Forslag på hva jeg kan gjøre? Hvilken type mat er best å gi?

M.E. (03.09.2016)

Svar:

Denne kan være syk, forgiftet, påkjørt med indre skader, eller bare avmagret (sult). Forsøk å bløte opp noen brødbiter og stapp i nebbet dens slik at den må svelge det. Har du fisk eller annen mat (oppbløtet katte- eller hundemat går også godt an), så er det også bra å prøve med. Du KAN forsøke å blande ut litt sukker i vann først, og så helle dette i gapet på fuglen for å få i gang fordøyelsen FØR du begynner med noen annen mating. Hvis fuglen kvikner til etter sukkervann innen n1/2-1 time, så er det trolig utsulting som er hovedproblemet.

Roar Solheim (04.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Albino eller leukistisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Møtte på denne spesielle fuglen blandt de jeg matet for noen uker siden. Er den albino eller laukistisk eller noe annet? Kan du ut fra bildene se hvilken rase spurv, om om disse er voksene?

I. (03.09.2016)

Svar:

Dette er en gråspurv med en genfeil som forårsaker at fjær ikke tar opp fargestoff under utvekst. Det er IKKE albinisme, og denne tilstanden finner en ganske ofte blant mange spurvefuglarter.

Roar Solheim (04.09.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk? Eller noe annet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, så disse over Vannsjø i Moss tidlig i august. De fløy veldig høyt, derav den dårlige kvaliteten på bildene. Hørte et enkelt skrik først, og så dem sammen på himmelen, men straks etter fløy de i hver sin retning.

L. (03.09.2016)

Svar:

Ja, dette er nok musvåk. I alle fall den nederste er tydelig en musvåk.

Roar Solheim (04.09.2016)

««første 29 297 - 29 346 av 50 021 siste»»