Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 29 325 til 29 374 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Hønsehauk og orrfugl
En orrfuglhann lå død på ryggen, brystet revet opp og delvis spist innmat. Er det hønsehauk? Kan det være spurvehauk? Stedet er nord i Nordmarka utenfor Oslo ved en skogsbilvei.
M.M. (15.10.2016)
Svar:
Spurvehauk er alt for liten til å klare å ta livet av en orrfugl, men hønsehauk klarer derimot dette. Kongeørn er også en mulighet, men i Nordmarka er nok hønsehauken den mest sannsynlige heldige denne gangen.
Roar Solheim (15.10.2016)
Spørsmål:
Hvilken ugle i Norge er mest vanligst?
T. (15.10.2016)
Svar:
Det er ikke helt lett å besvare. Langs kysten opp til Trøndelag er klart kattugla vanligst, men i indre deler av landet er det kanskje perleugle. Men antallet svinger med smågnagersvigningene. I Finnmark kan kanskje haukugle eller jordugle være vanligst når det er mye mus.
Roar Solheim (15.10.2016)
artsbestemmelse
Hei
vedlagt er et par (dårlige) bilder frå fuglemating, og innimellom alle spurvene fant eg denne.
Litt grønfink er her av og til, men er dette ein grønfink ?
R.S. (15.10.2016)
Svar:
Nei, dette er en ung bokfink.
Roar Solheim (15.10.2016)
Spruv og kjøttmeis
I dag observerte jeg noe rart. Vi holder på å pusse opp og har akkurat byttet verandadør, men vi har ikke satt lister enda. Jeg har flere ganger sett at spurver og kjøttmeiser er å drar i isolasjonen rundt døra, og i dag observerte jeg dem. De drar ut små biter av isolasjon, og det ser ut som at de spiser det. Kan det stemme? Og ikke nok med det, men det er en del sagestøv og små trebiter også på verandaen. Trebitene tar fuglene med seg, mens byggestøvet ser de ut som de spiser. Nå har jeg et meget variert spiseri i hagen til fuglene, noe til enhver smak. Så hvorfor virker det som de spiser isolasjon og sagmugg, og de driver også på å hakker på veggene. Veldig underlig. De kommer også inn i vinduskarmen hvis vinduet er åpent. Men de er redde for mennesker, de flyr når de ser oss i vinduet eller når jeg fyller på mat. Kan det være at de samler isolasjon som forberedelse til vinteren? Hvor sover de om natta?
A. (14.10.2016)
Svar:
Jeg tror neppe de spiser selve isolasjonen, men det kan være de finner små emner av ett eller annet i dem som er av interesse. Det kan også hende at de drar det inn i fuglekasser og hulrom hvor de overnatter. Mange hullrugende arter foretrekker å sove i hulrom om natta nå om vinteren.
Roar Solheim (14.10.2016)
Spørsmål:
For og lokke spurveugla frem er det best på høsten eller våren?
G.E. (14.10.2016)
Svar:
Spurveuglene er ganske territorielle, og mest aggressive til å jage bort konkurrenter om våren. Men de kan også la seg lokke nå på høsten.
Roar Solheim (14.10.2016)
Hva slags fugl er dette?
Jeg tok et bilde av denne fuglen ved elva i Hønefoss i dag, fredag 14. okt.
T.A.N. (14.10.2016)
Svar:
Dette er en kvartbekkasin. Flott bilde!
Roar Solheim (14.10.2016)
Hvilken rovfugl er dette
Hei. Jeg har sett noen rovfugler sirkle under meg når jeg har vært på fjelltur. De ser kompakte ut. I går så jeg 3 stk seile over meg på vei opp på fjellet og det ser ut som det er samme sorten.undersiden var veldig lys ikke hodet. Vingens underside så lys brun ut. Størreten ca 40 cm. Kan noen hjelpe meg å identifisere fuglen? Observasjon på nordmørskysten.
N.N (14.10.2016)
Svar:
Bildet er for lite til at denne kan artsbestemmes, men jeg mistenker at det kan dreie seg om tårnfalk eller kanskje dvergfalk.
Roar Solheim (14.10.2016)
Stillits
Spiser stillitser havre?
T. (14.10.2016)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, men jeg tviler på det. Tror solsikkefrø er langt mer fristende for denne finkefuglen.
Roar Solheim (14.10.2016)
Ringmerkning
Har dere data om hvilket år fugler dør\blir skadet i vindmøller? Og hvis dere har det, hvor mange? og i hvilke parker?
S.O.C. (14.10.2016)
Svar:
Dessverre ikke. Du må prøve å rette spørsmålet til NINA Troindheim (Norsk INstitutt for naturforskning>), eller Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (14.10.2016)
Fuglevennen nr 2
Når kommer nr. 2 av Fuglevennen ut?
N.N (14.10.2016)
Svar:
Fuglevennen nr 2 2016 er nå klart, og leveres til trykking kommende mandag. Da vil du nok ha det i posten i løpet av et par uker, skulle jeg tro!
Roar Solheim (14.10.2016)
Fugleflykt fra vest til øst!
Har høstferie på hytta vår på Moysand denne uka, og i tre dagar har me observert ein slags masseflukt av småfugl fra vest til øst. Veit jo at det er på tide å komma seg til varmare land no, men har aldri før sett så mange har reist på samme dag, eller i løpet av tre... Eg er snart 53 år, og har aldri før sett at dei organisera seg på denne måten. Hadde vore fint å fått nokre betraktningar over kva det er som skjer?
M.L. (13.10.2016)
Svar:
Av og til kan det komme veldig store fugleflokker på kort tid. Nå om dagen er det både trosteflokker med rødvingetrost og gråtrost som har vært på farten, men også store flokker med bjørkefink. Trostene kan plutselig ankomme veldig konsentrert når det blir frost eller snø i fjellet. Trostene flyr nemlig nær skoggrensa og spiser bær om høsten for å fete seg opp før trekket. Ved første snøfall kommer store trostemengder ned i lavlandet.
Roar Solheim (14.10.2016)
hvorfor kloss på taket
Hei SER DERES BYGGING AV FUGLEKASSER , HVORFOR HAR DERE EN KLOSS PÅ TAKET?
gjelder samme størrelse i cm for alle kasser til alle typer meis ? med cm hull for inn og utflyving?
Når må kassene settes opp for før våren s egg legging? kan mår klatre langs hyttevegger , tenker i forbindelse med mating av fuglene vinterstid . Jeg trodde jeg hadde laget verdens sikreste matbur , men den gang ei, Mår Mamma kom seg igjennom et 5 cm hull :( Jeg forer i Trondheim BYmark . Familiens Hytte.finnes det noen sjanse for OG HOLDE Mår på avstand for fuglematen ?
R.C.B. (13.10.2016)
Svar:
Jeg går ut i fra at du sikter til tegningene som er gjengitt på Fuglevenn-sidene under fuglekasser veiledning. Dette er en konstruksjon jeg IKKE vil anbefale. Klossen sitter på undersiden av taket og har vært brukt som en "kile" ned i kassa for å feste taket. Dette er en DÅRLIG konstruksjon fordi klossen kan utvide seg og kile seg fast slik at lokket ikke lar seg åpne (det er ikke undertegnede som har ansvar for kasseinformasjonen på siden). Bruk en enkelt planke som er (minst) like bred som bredden på kassa, og fest den f. eks. med hengsler på siden samt ståltråd over slik at lokket ikke kan åpnes av vinden eller av ekorn. Småfuglkasser bør settes opp innen utgangen av mars, men gjerne allerede på høsten. Mår er dte ikke lett å holde unna fuglemat.
Roar Solheim (14.10.2016)
Hvilken fugl er det?
Hei,
Hvilken fugl er dette?
Sett i Telemark i dag.
På forhånd takk :-)
M.M. (13.10.2016)
Svar:
Dette er en rapphøne! Det må være en fugl som har rømt fra fangenskap, for vi kjenner ikke til noen ville bestander av rapphøne i Norge for tiden. De må man ellers til Danmark eller syd-Sverige for å finne.
Roar Solheim (13.10.2016)
Toppmeis
Kan man få besøk av toppmeis på fuglebrettet?
B. (13.10.2016)
Svar:
Ja, det kan du, men sannsynligheten er størst dersom du bor med furutrær rundt forplassen. Toppmeisen er nemlig sterkt knyttet til furuskog. Har selv arten av og til på forplassen, fordi det er furuskog der jeg bor.
Roar Solheim (13.10.2016)
Sildemåke
Hvor trekker sildemåken på høsten?
N.N (13.10.2016)
Svar:
Sildemåkene trekker om høsten langs kysten av Vest-Europa til kysten av Vest-Afrika. Sildemåker i Østersjøen trekker over sentral-Europa til det Østre Middelhavet og videre sørover til de østre delene av Afrika.
Roar Solheim (13.10.2016)
Undulat
Jeg har en liten undulat som jeg har hatt i snart tre uker. Han er enda livredd meg, og de kan skyldes at jeg har trodd at litt tøff men snill håndtering kunne være en grei måte å temme han på, men.... Ved to anledninger har han klart å komme seg ut av buret mens jeg var på jobb, og da var han, uvisst hvor lenge, sammen med min hund som løp etter og ville slikke han. Nå virker han å være svært stresset, og halefjæra ser noe pjusket ut. Mistenker selvskading nå. Hva gjør jeg, og vil halefjæra vokse ut igjen. Isf hvor lang tid kan det ta?
A. (13.10.2016)
Svar:
Dette må du spørre folk i dyrebutikken om, eller folk som arbeider med burfugler og papegøyer.
Roar Solheim (13.10.2016)
Spørsmål:
Hva er en piplerke?
S. (13.10.2016)
Svar:
Piplerkene er en egen fugleslekt i samme familie som erlene. De er nokså slanke, har tynt nebb, og er spraglete i gråbrune til grågrønne farger. De vanligste i Norge er heipiplerke og trepiplerke, fulgt av skjærpiplerke. Flere andre arter finnes også, og det kan være vanskelig å skille artene bare ut i fra enkeltfotografier.
Roar Solheim (13.10.2016)
Fjær i skogen
På en skogstur med bikkja i går så jeg et "fenomen" som jeg ikke har sett tidligere, dette kan være menneskeskapt eller noe naturen har gjort selv. "Funnet" ble gjort i Oslomarka, uten andre spesielle observasjoner i nærheten. Fjærene var spredd ut over et par kvadratmeter. Det jeg synes er mest rart er "ballene" med fjær, og at det er kun hvite fjær.
J. (12.10.2016)
Svar:
Her er det nok en rovfugl som har ribbet en voksen måke. Noen hudbiter med fjær har krøllet seg sammen slik at fjærsamlingen mest ser ut som en "dott".
Roar Solheim (12.10.2016)
Trost.
Finnes det myter og sagn om trosten?
N.N (12.10.2016)
Svar:
Svært lite, og ikke mye kjent. Hvis du låner boken: Fåglarna i folktron av Carl-Herman Tillhagen (1978) finner du litt om noen av trostene.
Roar Solheim (12.10.2016)
fugl
hva kan jeg gjøre for å få en fugl til å sultte å krase i vinduet ?
M. (12.10.2016)
Svar:
Du kan enten dekke til vinduet med noe på utsiden, klistre på rovfuglsilhuetter (fra Natur og Fritid), eller forsøke å få tak i "usynlige" mønster som reflekteres bare i UV-lys. Vi ser ikke dette, men fuglene ser det.
Roar Solheim (12.10.2016)
Stær som overvintrer i Norge.
Hei.
Fant et par Stærfugl utenfor huset 8 oktober i 2016. En lå veranda, en annen på terrassen. Så ut som de var fulle. Bær kom ut av nebbet, som om de spydde. En kollega ca 1 km unna, fant døde stæren på trappa si.
Hva kan dette skyldes?
N.N (12.10.2016)
Svar:
Det hender at fugl blir "fulle" av gjærede bær, men dette er ikke vanlig. Kanskje er det det som har skjedd her.
Roar Solheim (12.10.2016)
hva skal jeg ha av mat på fuglebrettet
hei jeg lurer på hva småfuglene spiser, hva kan jeg legge på fuglebrettet og ikke minst hva de ikke skal ha?
H.V. (12.10.2016)
Svar:
Gå inn på Fuglevennen.no og les i eldre utgaver av Fuglevennen - der finner du mye foringstips (de ligger som nedlastbare PDF-dokumenter).
Roar Solheim (12.10.2016)
Fjellvåk?
Kom over et gammelt kadaver etter en mellomstor rovfugl i skogen, og for meg ser det ut som en fjellvåk men er forsatt usikker.
Fjærene på bildet er ca. 35-40cm lang.
N.N (12.10.2016)
Svar:
Litt vanskelig å si sikkert ut i fra bildet, men det ser ut til at våk (mus-. eller fjellvåk) er riktig. Hvis du har armsvingfjær og eller stjertfjær vil de kunne avdekke det sikrere.
Roar Solheim (12.10.2016)
ujent flokk observert på nordmøre
hei.
vet noen hvilke fugler dette er? De ble observert på en holme 15 km ut til havs. De satt tett og skvaldret masse. ha aldri sett dem her ute før og lurer på om de var trekkfugler på vei ett sted.
størrelse ca 17 cm. gule bein og mørkbrunt nebb. se vedlagt foto
N.N (12.10.2016)
Svar:
Dette er en flokk fjæreplytt - vadefugl som overvintrer langs norskekysten.
Roar Solheim (12.10.2016)
Rypesnarer
Er det lov og sette ut snarer til lirype/fjellrype/orrfugl?
T.W. (12.10.2016)
Svar:
Dette bør du henvende deg til Miljødirektoratet for å få oppdaterte regler om.
Roar Solheim (12.10.2016)
Gråspurv
Hei. Dette er en sosial og uredd liten kar som jeg har besøk av flere ganger daglig. Det hender også at han tusler inn en liten tur om døren står oppe.
Han skiller seg veldig ut fra de andre gråspurvene her i "tegningene" og spesielt stjerten er annerledes. Er dette vanlig? Er han en ungfugl?
Mvh Lene
N.N (11.10.2016)
Svar:
Dette ser ut som en voksen gråspurv hann, men han er i ferd med å få nye stjertfjær - det er derfor de ytterste er så korte. De er i ferd med å vokse ut.
Roar Solheim (11.10.2016)
Bergand?
Hei.
Så denne anden i Østensjøvannet i Oslo 28.09. Det er flere toppender med hvitt felt rundt nebbet der, men noe med hodeformen fikk meg til å lure på om det kan være en bergand. Så heller ingen antydning til topp. Anden var langt ute på vannet, så jeg fikk ikke mulighet til å se om den svarte neglen på nebbet var stor eller liten.
Ella.
N.N (11.10.2016)
Svar:
Hunnen til høyre har så mye hvitt rundt nebbrota at det ser ut til å være en bergand hunn. Fuglen til venstre er nok mest sannsynlig en ung toppand. De kan ha litt hvitt. Siden fuglene er såpass langt unna, tør jeg ikke konkludere sikkert på artsbestemmelsen av berganda.
Roar Solheim (11.10.2016)
Hvilken fugl er dette?
Bildet er tatt i juli i Drøbak. Hvilken fugl er dette?
N.N (11.10.2016)
Svar:
Dette er en ung steinskvett.
Roar Solheim (11.10.2016)
Kan geiter svømme?
Jeg lurte på om geiter kan svømme?
A.E. (11.10.2016)
Svar:
Ja, det kan de (men dette er ikke et spørsmål til en fugleside).
Roar Solheim (11.10.2016)
Talg
Hvor for man tak i talg/fett til fuglebrettet.
Er talg bra for spetter?
S.T. (11.10.2016)
Svar:
Du må prøve å finne en slakterbutikk eller et slakteri hvor du kan spørre etter talg, spekk eller fett. Spettene elsker dette!
Roar Solheim (11.10.2016)
Spørsmål:
hei hvor mange unger kan svaner få.
C. (11.10.2016)
Svar:
Er ikke sikkert på maksimal kullstørrelse, men i sommer har vi fått flere dokumentasjoner på knoppsvaner med kull på 6 store unger! Sangsvaner kan ha 4-5 unger.
Roar Solheim (11.10.2016)
Kjøttmeisene invaderer huset
Hva er det kjøttmeisene søker på høsten? Det ser ut som osm de vil trenge seg inn opp under mønet. Søker de etter gjemmesteder på terrassene, under mønet osv? Pga av mange fóringsplasser har vi enormt med fugler rundt oss (Skiptvet), men kun kjøttmeisene strever med å innta huskroppen. Hva slags atferd er dette?
I.L.Ø. (11.10.2016)
Svar:
De leter sannsynligvis etter steder hvor de kan fly inn og sitte sikkert når de sover. Luftekanaler med hull eller skader blir ofte benyttet. Likeledes er fuglekassene mye brukt.
Roar Solheim (11.10.2016)
Kjøttmeis
Er utrolig mye Kjøttmeis for tiden.
Hva er årsaken til dette?
O.H. (11.10.2016)
Svar:
Sannsynligvis god reproduksjon for kjøttmeisene i sommer, til forskjell fra i fjor.
Roar Solheim (11.10.2016)
Hva slags fugl er dette?
Hei
Er dette en fasan hoe eller en vaktel? Kjørte forbi den i skogkanten på Sånerveien i Østfold
T.C.L.J. (11.10.2016)
Svar:
Selv om bildet er håpløst ute av fokus, ser det mest ut som en kylling hunn av vanlig fasan.
Roar Solheim (11.10.2016)
Sverm - hvilken fugl?
Er ikke spesielt opptatt av fugler, men ble noe nysgjerrig på en sverm med noe jeg trodde var stær. Etter å ha forstørret bildet ser det ut til at det ikke er det. Trodde ikke nøtteskrika samlet seg i så stort antall, men er det det? Bildet er forstørret ganske mye men dere kjennere drar vel kjensel på disse?
C. (11.10.2016)
Svar:
Dette er en flokk med bjørkefink.
Roar Solheim (11.10.2016)
Due
Prøver igjen med bilde siden videoinnlegget ikke kom med.
Hvilken due er dette?
N.N (11.10.2016)
Svar:
Dette er vanlige byduer.
Roar Solheim (11.10.2016)
Flaggermuskasser
Hvor stort og hvordan skal åpningen være i en flaggermuskasse
N.N (10.10.2016)
Svar:
Flaggermuskasser skal ha svært liten åpning, bare en sprekk som er kanskje 15-17 mm høy og 3-4 cm bred. Hvis åpningen ikke slipper inn fugler, er dette bra for flaggermus.
Roar Solheim (10.10.2016)
Forlatt rede med egg
Hei. Vi skulle rense en fuglekasse på hytta nå i oktober. Der fant vi 6 uklkkede små egg. Ca i juni så vi at det fløy kjøttmeis ut og inn av kassen så vi trodde det var unger der. Hva kan ha skjedd?
K. (10.10.2016)
Svar:
Mange ting. Eggene kan ha vært ubefruktet, en av foreldrene kan ha omkommet slik at eggene ikke ble ruget, osv. Det kan også ha vært unger som kom seg ut av kassen mens disse egnene var ubefruktet og ble liggende igjen.
Roar Solheim (10.10.2016)
Skjærer borte fra nabolaget
Jeg har hjemmekontor og synes det er topp å følge med på fuglene i hagen utenfor. I de tre årene jeg har bodd her har det også bodd en skjærefamilie på 6-8 individer i nabolaget. Akkurat nå er det mye stær, spurv og meis i området men alle skjærene, unntatt en, har vært helt fraværende i en uke. Hva kan ha skjedd? Jeg er redd skjærene er blitt avlivet, kan ikke helt tro at de bare plutselig har flyttet?
H.V. (10.10.2016)
Svar:
Vanskelig å gi noe svar på dette, men det kan jo hende at noe ulovlig har skjedd dem, dessverre..
Roar Solheim (10.10.2016)
Nøttekråke
Hei! Vi bor i Sør-Trøndelag og har en del skog rundt huset. Jeg har en fôringsplass i skogen bak huset vårt og i den siste tiden har vi hatt besøk av mer enn bare småfugler, vi har også hatt besøk av 2 Nøttekråker. De kommer ganske nærme dersom vi legger ut nøtter (Hasselnøtter og mandler) og de har ingen problemer med at vi er der mens de spiser. De sitter på verandaen vår hver dag og det virker som om den venter på at vi skal komme med mere mat. Hvilken type Nøttekråke er dette??
L.F. (10.10.2016)
Svar:
Det er vanskelig å si, men jeg tror at nøttekråkene i Trøndelag er sibirnøttekråker som har etablert seg etter tidligere invasjoner (men er ikke sikker på dette). Det er ikke lett å skille de to underartene.
Roar Solheim (10.10.2016)
fugle sensor
finnes det en sensor som bare fugler høre?
B. (10.10.2016)
Svar:
Sensor er ikke noe man hører, det er et registreringsapparat.
Men jeg antar du spør om fugler kan høre lyder vi ikke kan høre. Det er usikkert. Det er ikke kjent at fugl lager lyder utenom vårt høre-register, og da kan de sannsynligvis heller ikke høre lyder som vi ikke hører heller.Roar Solheim (10.10.2016)
Er dette virkelig en Dompapp unge?
Har denne på besøk nå 10 oktober i 7 kuldegrader. Har aldri sett en slik fugl. Fant og har lånt vedlagte bilde som viser nøyaktig den fuglen vi har på besøk og fotograf Tom Jansson hevder det er en ung Dompapp. Stemmer det"
K.R. (10.10.2016)
Svar:
Det er ikke en unge, men en ungfugl som ikke har skiftet til voksen drakt ennå, og det er en dompap.
Roar Solheim (10.10.2016)
Due
Hvilke type due er dette ? Filmet på Hamar.
N.N (10.10.2016)
Svar:
Ikke noe vedlegg her, dessverre....
Roar Solheim (10.10.2016)
Hvilken fugl?
Jeg så den i en park i London nå i høstferien, men fant den ikke i noen fuglebok jeg har her hjemme. Hvilken fugl er det og hvor kommer den fra?
S. (10.10.2016)
Svar:
Denne vakre anda heter sølvand på norsk (Silver teal), og er hjemmehørende i Sør-Amerika. Den har nok rømt fra fangenskap i England.
Roar Solheim (10.10.2016)
lala
kor lenge må kongeørna ruge på eggga
L. (10.10.2016)
Svar:
Kongeørnens rugetid er ca 40-45 døgn.
Roar Solheim (10.10.2016)
Plogformasjon
Gjennom Bardu kommune renner Barduelva. Vannet blir oppvarmet ved at det passerer gjennom turbinene i en kraftstasjon. Dette har resultert i at elva er isfri fra tidlig vår til sein høst, noe som fører til at elvas åpent vann blir vente/transittsted for svaner på vei nordover om våren og samlingssted for trekket sørover om høsten.
Spesielt om høsten kan et stort antall (50-100)svaner samle seg i områder der elva renner stille og bred med god mattilgang. Det er tydelig at fuglene som etter hvert "sjekker ut" fra flokken i elva gjør dette i grupper.
Det jeg lurer på er om fuglene har et erfaringskrav til minsteantall individer for å danne plog ? Dette har jo betydning for plogens utholdenhet før fuglene må lande for hvile ?
A.T. (10.10.2016)
Svar:
Plogformasjonen dannes fordi en fugl legger seg bak vingetuppen fra fuglen foran, noe som reduserer luftmotstanden betraktelig. Sådan trengs det bare 2 fugler for å starte en "plog"-formasjon.
Roar Solheim (10.10.2016)
Rovfugl i fjellterreng
Sett i fjellet på Vestlandet i dag. Hvem er dette?
F. (09.10.2016)
Svar:
Det er en hauk, men litt vanskelig vinkel på bildet. Tror det helst dreier seg om en spurvehauk, men er ikke helt sikker.
Roar Solheim (09.10.2016)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken art? Ser ut som en ganske ung fugl.
M. (09.10.2016)
Svar:
Dette er en ung piplerke, sannsynligvis heipiplerke, men litt vanskelig å se sikkert.
Roar Solheim (09.10.2016)
Liten and
Var på tur til Vang i Valdres da jeg fikk se en meget liten and i Vangsmjøsa. Studerte den i flere minutter. Så ganske mørk ut, men hadde en hvit side på hodet. Dykket ganske ofte. Har studert mine fuglebøker, men ikke funnet noen jeg synes ligner. Kan det ha vært en dvergdykker jeg har sett? Så den på ca 30 meters avstand, og fikk ikke tatt bilde av den.Kjenner godt Kvinand, og det var det ikke.
B.H. (09.10.2016)
Svar:
Du kan ha sett en ung/hunn av svartand. Dvergdykker er svært lite sannsynlig der du så fuglen.
Roar Solheim (09.10.2016)
Rovfugler
Hei
Observerte disse to rovfuglene som fløy sammen, og begge har jeg observert over her tidligere (men ikke sammen). Den ene er vel en våk, og den andre en falk?
N.S.V. (09.10.2016)
Svar:
Den største er trolig en hønsehauk,mens den minste ganske riktig er en falk. Bildet er imidlertid for dårlig til at det er mulig å fastslå art. Formen er imidlertid mest lik dvergfalk/vandrefalk. Falken kan være en del høyere i lufta enn hauken, og følgelig KAN det være en vandrefalk selv om størrelsen alene kunne indikere dvergfalk.
Roar Solheim (09.10.2016)