Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 956 til 29 005 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

Skjeggmeis/ pungmeis

Er disse i meisefamilien?

T.T. (20.10.2016)

Svar:

Nei, de er i hver sin egen familie.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Diverse

Pilfink

Jeg har mange pilfinker på fuglebrettet. Én peker seg ut som betraktelig mye større enn de andre. Er det som med måker at første året er de større enn sine foreldre?
Mvh Trude

N.N (20.10.2016)

Svar:

Nei, spurvefugl ungfugler blir sjeldent større enn sine foreldre. Denne fuglen kan kanskje være syk og blåsde seg opp mer (bruse mer med fjærene) enn de andre pilfinkene (?)

Roar Solheim (20.10.2016)


#Fuglekasser

Fugleholker

Er det viktig og sette ut Fugleholker?
Om det er vil jeg lage mange på skolen

T.B. (20.10.2016)

Svar:

Der hullrugerne mangler naturlige reirplasser, hjelper det å tilby kunstige reirhull i form av fuglekasser. Spesielt der det drives intensivt skogbruk er mengden hulltrær lav. Da kan fuglekasser væreb til stor hjelp for fuglene. Men fuglekasser er samtidig en veldig fin måte å få flotte næropplevelser med fuglene, samt å lære mange av artene og deres levevis å kjenne.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Totoppskarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag så vi to fugler vi ikke har sett tidligere her ved Holmendammen i Oslo. De var anslagsvis 40 cm store, sorte/grå på ryggen med et lysere parti på brystet. Gult parti under øyet. Den ene var svært var og stakk fort avgårde. Den andre (litt mindre enn den første)ble sittende
rolig så jeg kom nær innpå. Er dette totoppskarv?

P.K.L. (20.10.2016)

Svar:

Dette er ikke toppskarv, men en ung storskarv. Vi kjenner ikke til at toppskarv opptrer i ferskvann inne i landet, slik storskarv ofte gjør.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Økologi og atferd

Småfugler som hakker i veggen

Hei.

Vi opplever til stadighet at småfugler flyr rundt og hakker i veggen på terrassen og oppunder mønet. Det samme ser vi på husene rundt her vi bor. Er fugler veldig territoriale, og skjer dette fordi området vi bor i er bygget i deres gamle skog? Det er ikke så fryktelig plagsomt, men som fuglevenn så får jeg dårlig samvittighet dersom dette viser seg å stemme.....

D. (20.10.2016)

Svar:

Se tidligere sspørsmål om samme emne. Vi vet rett og slett ikke hvorfor meiser av og til gjør dette.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

havørn

hvordan ser mann forskjellen på mann og dame på en havørn?

S. (20.10.2016)

Svar:

Det gjør du ikke. Hunnene er større enn hannene, men dette ser du ikke på en fugl ute i naturen. Du ser bare forskjell på ungfugler og gamle havørner.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Økologi og atferd

storfugl

hva spiser stofug

N. (20.10.2016)

Svar:

Den spiser planter, insekter og bær. Om vinteren beiter den mye furubar.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Økologi og atferd

hønsehauk

kva farge har dei på øya?
kva spis dei?

V.B.H. (20.10.2016)

Svar:

Hønsehauk har gul irisfarge (voksne litt guloransje).
Hønsehauk spiser nesten alt den kan fange av fugl og pattedyr.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette?

Hei
På kveld/natt når det er mørkt og stille, kan vi av og til høre denne lyden utenfor huset. Vi bor ved et skogholt. Hva kan det være?
(Har tidligere hørt Kattugle i en periode)

K. (20.10.2016)

Svar:

Dette er ropet til en kattugle hunn.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl som jeg ikke har sett før

Bilde vedlagt spørsmålet

Den satt, en kald morgen, helt stille i ca 15 minutter etter at jeg oppdaget den. Det var bare et par varmegrader og det så ut som dan var kald og stiv. Men etter en stund så forsvant den.
Jeg bor i Egersund by

E.A. (20.10.2016)

Svar:

Dette er en fuglekonge. Denne har kanskje hatt et treff mot et vindu, og er litt fortumlet.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Ringmerker

Spørsmål:

Hva er en fugleruse?

E..H. (20.10.2016)

Svar:

Det er en fangstinnretning som brukes på ringmerkingsstasjoner for å fange inn fugler for ringmerking.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Diverse

hortulan

Hei, i forbindelse med en grunneiers ønske om å ta ut skogsvirke i form av tynning av skog. i et biotopområde, skulle jeg gjerne hatt kontakt med en fagperson som kan si noe om hvordan dette kan gjøres til det beste for hortulanen, i beskrivelsen av området, naturbasen id BN00029982, står det at det kan være gunstig og tynne kratt på myra, og at gjengroing kan være en trussel. skulle gjerne hatt en som kjenner artens behov til og lage en beskrivelse av hva som hortulanen ønsker, som optimale forhold.

Y. (20.10.2016)

Svar:

Det hadde vært gunstig å vite hvor i landet dette er, for skal det ha noen effekt bør det kanskje være i et område hvor arten forekommer eller har gjort det nylig. Ta kontakt med Jon Bekken, Ringsaker i Hedmark. Han har arbeidet med hortulanregistreringer i Hedmark de senere år.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisene har fått fuglegalskap

Husene våre blir angrepet av hakkegale kjøttmeiser. De hakker ut isolasjon og papp der de kommer til. Vi blir snart gal!!!! Hva feiler dem? De har nok mat så det er ikke det. Hva skal vi gjøre? De hakker også på treverket. HJELP!!!!

A.E.S. (20.10.2016)

Svar:

Det er dessverre ikke noen god forklaring på hvorfor meiser noen ganger gjør dette. Trolig må en være på stedet og observere meisene over tid i et forsøk på å finne en eller annen forklaring til fenomenet. Dessverre finnes heller ikke noen gode eller enkle løsninger til å løse dette heller. Beklager.

Roar Solheim (20.10.2016)


#Fuglekasser

stærekasser

Stæren raser utfor, og ser på DOFs hjemmesider at man nå mener at bl a opphør av beiting på eng av storfe faktisk er en viktig årsak. Mener også å ha sett at den klarer seg bedre i bynære strøk, pga gunstgige forhold i parker og villaplener? Men: det er også blitt mye lenger mellom stærekassene. Bør vi oppmuntre folk til å henge opp flere stærekasser - igjen?

C.B.L. (19.10.2016)

Svar:

Det er absolutt en god ide! I sommer har det faktisk vært bra stærhekking med mange par og mange unger på vingene i Agder og Rogaland-kanten, så noen steder ser det i alle fall ut til at stæren klarer seg.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Diverse

Gråsisik/ Brunsisik

Er det to forskjellige arter?
Hvis ikke kan de pare seg og få kull ut av det?

S.S. (19.10.2016)

Svar:

Vanskelig materie. Noen mener de er to arter, andre at de bare er fargevarianter innenfor samme art - gråsisik. Det er flytende overganger fra svært brune til mer grå fugler, så disse krysser seg imellom typene.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Fugleforing

Julefuglen

Når tid kommer Dompapen på fuglebrettet?

F. (19.10.2016)

Svar:

Det varierer med hvor lett de finner mat ute i skogen. Når snøen faller, kommer ofte mange fugler til forplassene.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Fuglekasser

Trekryper- og rødstjertkasser

Har gjennom åra snekret og forgjeves hengt opp de trekanta trekryperkassene slik de er anbefalt bygget i alle tenkelige beskrivelser - men funker de? Er det noen som får trekryper til å hekke i dem -egentlig? Og: For rødstjert står det konsekvent at de skal ha 5 cm innflygningshull - det er jo bare tull? De klarer seg fint med "fluesnapperåpning",og gitt størrelsen - hvorfor skulle de ikke det?

leels byg

C. (19.10.2016)

Svar:

Trekryperen kan være vanskelig. Det spørs også om du har laget de smaleste kassene eller en type med ca 45 graders tak - den er for stor (finnes tegninger av slike her og der). Hvis trekryperkassene har trange hulrom, tas de også gjerne i bruk av svartmeis.
Det er helt riktig at rødstjert bruker mange hullstørrelser - de kan også hekke i uglekasser, men man må vanligvis ende med et hull som ser ut til å fungere bra, det er nok grunnen til at hull for rødstjkertkasser ofte oppgis til 5 cm.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Diverse

Hjelp

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg blir helt sønderknust når jeg ser døde dyr, især små fugler.

I dag krasjet en fugl inn i kjøkkenvinduet.
Jeg vil ikke at det skal gjenta seg, selv om det skal bli en av de beste begravelsene i fuglenes historie.

Men hvilke tiltak kan jeg gjøre, som jeg kan leve med?

Kommer ikke til å spikre for vinduet.
Ønsker å klistre på ett merke eller henge opp noe værfast på utsiden.

Dog ønsker jeg ett motiv som er fint mulig å se hver dag for ett menneske-øye, men samtidig forteller fuglen: Her er det forbudt å fly!

Hilsen Tom

T. (19.10.2016)

Svar:

Dette er en fuglekonge. Du kan forsøke å klistre på spurvehauksilhuetter (fås fra Natur og Fritid), men det kan også kanskje hjelpe å henge remser av farget stoff eller glinsender materiale på utsiden av vinduet, noe som blafrer litt hvis det er bevegelse i lufta.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Fugleforing

Kokosfett

Jeg lager egne meisboller. Kan jeg bruke kokosfett istedenfor Flott matfett?

A.N. (19.10.2016)

Svar:

Jeg tror fint du kan bruke kokosfett, siden fuglene gjerne spiser kokosnøtter.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Fuglekasser

kjøttmeis

Hei!
Vi har 2 kjøttmeiser som bruker fuglekassen i oktober. Lagrer de mat eller? De ser ikke ut for at de overnatter der, men de sirkler rundt kassen og er inne og ute av kassen flere ganger!

H.L. (19.10.2016)

Svar:

Jo, jeg tror helst de sover der om natta. Hvis du åpner lokket etter at det har blitt mørkt, og lyser ned i kassa, kan det hende du oppdager en meis på nattekvarteret.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor svart fugl, hvit på bryst - hva kan den være?

Jeg bor på heia, ca 300 MOH. Like ved der jeg bor ligger et tjern. I dag så jeg plutselig at noe beveget seg på en holme og når jeg fant kikkerten så jeg at det var en stor svart fugl. Den så ut til å være like stor som en svane. Den var sort med et hvitt område på brystet. Den var veldig fin å se på, med lang hals. Jeg har ikke sett en sånn fugl før og ikke mamma heller.

F.E.L. (19.10.2016)

Svar:

Jeg tror du har sett en ung storskarv. De dukker ofte opp også i ferskvann, men de er nok noe mindre enn en svane.

Roar Solheim (19.10.2016)


#Diverse

Artsbestemming

Hei. Når noen sender deg et bilde og spør hvilken and de har skutt under jakt, er det fint om du minner dem på at de skal vite hvilken art det er, FØR de skyter. Det er mange andearter som ikke er jaktbare, derfor er det viktig at jegerne klarer å skille artene fra hverandre før de rører avtrekkeren.

B. (18.10.2016)

Svar:

Et meget viktig poeng som alle jaktutøvere bør merke seg!

Roar Solheim (19.10.2016)


#Økologi og atferd

Alder på tiur

Har et nytt spørsmål jeg alltid har lurt på. Hvor gammel kan en norsk tiur bli, står litt forskjellig rundt om. Og er det noen måte å vurdere alderen sånn ca? Jeg ser forskjell på en årsfugl og en eldre med grovere kropp og mer "kroknebb", men stopper egentlig der..

K. (18.10.2016)

Svar:

En tiur får merkbart kraftigere nebb fra ungfuglstadiet (ett år) til den er 3-4 år gammel. Etter denne alderen kan du ikke se eksakt alder. Den eldste kjente ringmerkede tiuren ble litt over 8 år gammel (Finland og Sverige).

Roar Solheim (18.10.2016)


#Diverse

Lus på Tiur?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.På en Tiur som ble skutt på jakt i går har det nå samlet seg mange lus eller midd rundt nebbet. Er dette noe jeg bør være bekymret for/bør jeg foreta meg noe mtp at fuglen skal spises? Har lagt ved et bilde så du kanskje kan vurdere hva slags lus dette er.

K. (18.10.2016)

Svar:

Dette er fjærlus, og de kryper fram når fuglen er død. Hønsefugler kan ofte ha veldig mange slike. De er ufarlige for oss mennesker, men sikkert plagsomme for hønsefuglene. Det er en av grunnene til at de tar støvbad - for å prøve å kvitte seg med disse parasittene. Legg fuglen i fryser - da dør de.

Roar Solheim (18.10.2016)


#Økologi og atferd

Varsler

Stemmer det at varsleren kan bite noe jævlig ved ringmerking?

R.P. (18.10.2016)

Svar:

Både varsler og tornskate kan bite ganske kraftig, ja. Det kan også meiser og kråkefugler!

Roar Solheim (18.10.2016)


#Fugleforing

Harske nøtter/fett

Er det farlig å bruke fett eller nøtter som er harske som fuglefor? Ville bare sjekke før jeg eventuelt kaster det :-)

N.N (18.10.2016)

Svar:

Jeg tror ikke jeg ville gi harsk mat til fuglene, selv om de kanskje vil spise det. Hvis maten er tvilsom for oss, bør den kastes.

Roar Solheim (18.10.2016)


#Diverse

fuler med lang hals

hvilke fugler har lengst hals?

A. (18.10.2016)

Svar:

Ikke godt å si. I Norge kommer nok svaner, trane og gråhegre i teten. Lenger syd kan slangehalsfugl være en god kandidat, men også struts.

Roar Solheim (18.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Str som lavskrike den kjenner vi godt mater de på hytta

Den har orange bryst litt hvitt ved vingene dråpp hytta ca 1000m

N.N (18.10.2016)

Svar:

Dessverre ikke godt å si hva dette kan være dersom fuglene er like store som lavskriker.

Roar Solheim (18.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvordan and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei, en kamerat fikk denne anden på jakt i helgen.
vi er litt uenige om hvordan and dette er.
den er ganske liten

M. (18.10.2016)

Svar:

Bildet er ikke spesielt godt, men det kan se ut som en kvinand hunn.

Roar Solheim (18.10.2016)


#Fuglekasser

Sesongforvirret kjøttmeis?

Vi har satt opp en fuglekasse fra lekebutikken i våres, som har stått tom hele sommeren. Den siste uka har en kjøttmeis besøkt kassen flere ganger og lagt småkvist der. Men dette må da være helt feil tidspunkt å bygge på??? Har den reservert hus til neste vår, eller har den blitt forvirret av den milde høsten?

A.M.F. (17.10.2016)

Svar:

Meiser bruker ofte fuglekasser til å sove i om vinteren, men hvorfor den trekker inn reirmaterialer nå, vet jeg ikke.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Fugleforing

Stokkender hvilken annen mat enn brød ! Tåler de villfuglfrø usaltet peanøtter blandet med

Hei ser at Stokkender spiser brød , men kan jeg mate de med meiseboller hjemmelaget med mandler hasselsnøtter frokostmiks m tørket frukt , og flott fett? eller blande dette i Rapsolje . Jeg trodde de var trekkfugler men hvor er de på vinteren når isen har kommet?Kan jeg koke sei eller laks og gi de? og Må jeg mate de hver dag hvis jeg begynner , det er et stk unna der jeg bor , og jeg er avhengig av å kjøre minicrosser og det går ikke når d er mye sne og is.

R.C. (17.10.2016)

Svar:

Alt det du nevner tror jeg stokkender fint kan spise. Mange ender holder seg ved vann helt til det fryser, før de bestemmer seg for å trekke videre.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Diverse

Mår

En eldre nabo oppi bygda her driver aktiv med mårfangst.
Bra er det, men han for mye nøtteskriker og ekorn også sier han.
Det liker jeg heller dårlig :-(
Hva kan jeg si til den gamle "hannkatten"? :-)

H.B. (17.10.2016)

Svar:

Feller skal settes slik at ikke feil arter fanges i dem, så her trengs det nok noe utvidet kunnskap.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Genetisk feil?

Bilde vedlagt spørsmålet

Se vedlagte bilde. Dette er vel en "feilfarget" spurv? Bildet ble tatt på Minde i Bergen ist uke.

N.N (17.10.2016)

Svar:

Ja, dette er en gråspurv med genfeil som gjør at noen fjær blir fargeløse.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjøttmeis

Syntes det er vanskelig og skille kjønnene på ettårige Kjøttmeiser.
Noen råd?

N.N (17.10.2016)

Svar:

Hanner er generelt mer glansfulle i det svarte, med bredere bryststripe, men det er mulig at dette ikke er like lett å se på ungfugler som på voksne.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Var på tur i oslomarka i helga da vi kom over en haug med Ravn og Kråkefugl som fløy opp.
Må ha vært et dyr som har dødd der for det var masse blod og gør der de fløy opp.
Hva kan ha skjedd mon tro?

T.H.O.V. (17.10.2016)

Svar:

Det er jo midt i elgjakttiden nå, så mest sannsynlig var det rester etter en elg som lokket kråkefuglene ned.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Økologi og atferd

Lomvi

Hvordan fanger lomvi maten sin?

M. (17.10.2016)

Svar:

Den dykker ned i havet og fanger fisk (lodde) med nebbet.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Fugleforing

Tornirisk

Kan man få besøk av tornirisk på foringsplassen?

O. (17.10.2016)

Svar:

Mulig, men kjenner faktisk ikke til observasjoner av arten på forplass.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Grågås på overvintring. Bolig og mat.

N.N (17.10.2016)

Svar:

Hva er det egentlig du vil vite? Dette er et lite presist spørsmål.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Er Gråspurv mer vanlig enn pilfink?

S.O.O. (17.10.2016)

Svar:

Vanskelig å si, for dette varierer lokalt. Noen steder kan det være bare gråspurv, andre steder bare pilfink. Men i hagefugltellingene registreres det ennå mer gråspurv enn pilfink, selv om pilfinken ser ut til å øke.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Økologi og atferd

Slagugle og lappugle

Hei, hva ville skjedd dersom en slagugle og lappugle hadde røket på hverandre? Lappugla er større, men slagugla ser langt mer hissig ut, og kan klare å ta hare og er mer utpreget fugle jeger og ikke minst en råtass på å ta andre rovfugler.. Noen observasjoner eller dokumenterte hendelser på dette..

N.N (17.10.2016)

Svar:

En lappugle hunn kan veie opp mot 1400 gram, mens slagugle hunn stopper på ca 1 kg. En lappugle ville nok klare å jage unna en slagugle dersom de skulle komme opp i en konflikt, men stort sett tror jeg de unngår hverandre. Lappugler gir i alle fall klart uttrykk for at slagugler får pelle seg vekk dersom de roper i nærheten av lappuglenes hekkeplass!

Roar Solheim (17.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl? (antagelig meis)

I dag formiddag så jeg en liten fugleflokk i en busk i en hage i Rælingen kommune. De minnet om blåmeis, men de hadde ingen farger annet enn hvit, sort og brungrå. Sort stripe tvers over øyet som på blåmeis, men ellers stort sett hvite på hodet, altså uten "kalotten" til blåmeisen. Brungrå bryst/underside, som på granmeis. Etter å ha sett på en del bilder så synes jeg granmeis er nærmest, men den var relativt spraglete og altså med stripe på hodet.

E.H. (17.10.2016)

Svar:

Litt vanskelig å finne en passende art. Kan det tenkes å ha vært stjertmeis? Sjekk den.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspurvhunn?

Vi har mange gråspurver i hagen vår, Men noen av dem har en nesten lik farge (en mellombrun, nesten mosegrønnaktig) på hode, hals og mage, og ikke det "markerte" skille en ser på bilder av hunnen. Er dette likevel en gråspurvhunn, eller er der en annen fugl som den kan forveksles med?

G.L. (17.10.2016)

Svar:

Dette kan være enten unge grønnfink, eller unge bokfink.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Diverse

Ørn/falk

hva slags byttet fanger kongeørnen og jaktfalk?
hvordan fanges byttet?
hvordan er reiret til de to fuglene ?
hva er vingeformen,vekten og vingespennet til en jaktfalk?

N. (17.10.2016)

Svar:

Dette er et gjengående spørsmål, som høres ut som en skoleoppgave. Da må du selv gjøre jobben og søke på nettet og lese om de to artene. Her kan vi kun besvare korte spørsmål - det du spør om krever en liten utredning.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Diverse

Sidensvans

Bilde vedlagt spørsmålet

17 okt. og den er innom for å fylle opp med bær av Amerikahagtorn og Blankmispel på sin tur sørover. Ganske punktlig , men de siste to årene har grå -og svarttrost kommet dem i forkjøpet.

Per Beverfjord , Tingvoll

N.N (17.10.2016)

Svar:

Artig at sidensvansene nå er i farta.

Roar Solheim (17.10.2016)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Takk for raskt svar.
Kan tenkes at det er bjørkefink ja.
Men hvor trekker bokfinkene om vinteren?

I. (16.10.2016)

Svar:

Noen bokfinker overvintrer i Norge, men de fleste trekker til områdene omkring Nordsjøen (dvs. Storbritannia, Frankrike, Belgia, Nederland og Danmark). Noen flyr helt syd til Spania.

Roar Solheim (16.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gås

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne sto på jordet i mange timer og gresset i dag (16.10), fikk dessverre ikke så bra bilder, men klarer du likevel å finne ut hva det er??
Hadde 5 bilder, men tror kanskje det bare går med ett av gangen...?

T.L. (16.10.2016)

Svar:

Bildet er ikke godt, men den mørke fargen på hode og hals kan stemme med kortnebbgås.

Roar Solheim (16.10.2016)


#Diverse

Musvåk?

Såg i går, 15. oktober, ein rovfugl fly over vegen like framfor bilen like utanfor Karlstad i Värmland.
Det var motlys, så eg klarte ikkje sjå så godt.
Stjerten sprikte og gjennom lyset så var det eit lyst band ytterst.
Kroppen verka brun og nebbet krumma.

Har lurt på om det kunne ha vore ein musvåk. Kva for rovfuglar kan ein vente å sjå på denne tida av året?

J.S. (16.10.2016)

Svar:

Du kan se musvåk, fjellvåk, spurvehauk, hønsehauk og kanskje også myrhauk eller andre kjerrhauker. Beskrivelsen er altså ikke tilstrekkelig til å si hva du kan ha sett.

Roar Solheim (16.10.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvilken ugle flyr mest lydløs?

K.U. (16.10.2016)

Svar:

Trolig perleugle. Den hører du ikke en lyd fra selv om den passerer rett foran ansiktet ditt!

Roar Solheim (16.10.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bokfink

Har mye Bokfink på forringsbrettet.
Hadde trodd at de hadde trekt nå.....

I. (16.10.2016)

Svar:

Noen bokfinker kan nok ennå være i landet, men spørsmålet er om det er bjørkefink du har på besøk? De dukker opp i store flokker nå.

Roar Solheim (16.10.2016)


#Diverse

måseskit

Jeg jobber på en offshore lokasjon
og lurer på om det kan vere noe form for farer nor det gjelder måseskit, vi har mange fugler her ute som stadig driter ned plasser der dei sitter og masse fiskegulp, noen plasser er det heilt kvitt me dritt, og lukter heilt noe forferdeli,

R.H. (16.10.2016)

Svar:

Jeg tror det er liten fare for det. Dersom du må håndtere noe med fugleskitt på, er vanlig håndhygiene (såpevask av hender før man behandler mat) tilstrekkelig.

Roar Solheim (16.10.2016)

««første 28 956 - 29 005 av 50 019 siste»»