Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 28 993 til 29 042 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Fugl observert på Senja
Har ikkje bilde av den, den e for liten for mitt fotoutstyr. Men den er dvart med en rød hanekam/stjert på hodet. Størrelse med en trost. Nydelig sang. Ble obs på den pga fremmed sang. Kosn fugl e dette?
B.E.S.T. (30.11.2016)
Svar:
Har dessverre ikke noen gode forslag til hva du kan ha sett. Rød topp på hodet til svart trostestor fugl stemmer dårlig overens med kjente norske fuglearter.
Roar Solheim (30.11.2016)
Mattilgang for småfugler om vinteren
Kan småfuglene få de samme helseproblemene som oss mennesker når mattilgangen er for god? Sett i forhold til naturlig mattilgang så må vel den vinterforingen vi tilbyr småfuglene være unaturlig? Kan man se fysiologiske helseproblemer (som diabetestendenser og fedme) hos småfugler som har hatt for god tilgang på mat fra mennesker? Skjer det samme med småfuglene om vinteren når de har så unaturlig god tilgang til mat, som med oss mennesker?
E.L.T. (29.11.2016)
Svar:
Nei, dette kjenner vi ikke til. Fugler har generelt ikke problemer med å legge på seg fett - det er en naturlig ting for å klare vinteren eller lange trekk. Men dersom fugler på en forplass blir jevnt foret hele vinteren, KAN de kanskje bli i så godt hold at de blir litt tregere i reaksjonsevnen enn mer sultne artsfrender, og følgelig kan ha større risiko for å bli fanget av en fuglespiser.
Roar Solheim (30.11.2016)
Fugletrekk på Gran Canaria i slutten av november?
I dag har vi observert tusenvis av fugler på trekk mellom Gran Canaria og Tenerife. De har fløyet i flokker a 5-20 fygler, og i typisk plogformasjon. Avstand har vært for stor til helt se hva slags fugler det har vært, og vi har heller ikke hørt den typiske snaddringen fra trekk av gjess hjemme. Lan du si noe om dette, hva kan det ha vært, og hvordan er trekk på denne tiden på disse breddegrader?
T.W. (29.11.2016)
Svar:
Beklager, her kjenner jeg ikke til hvilke arter som kan være aktuelle trekkarter nå.
Roar Solheim (30.11.2016)
Ikke veldig redd fugl
Fuglen satt på snøen.Fuglen var helt hvit med helt svart nebb og hode. Den hadde relativt lang stjert. Nebbet var spisst, men ikke spesielt langt.Størrelse som en lavskrike. Den ble observert i Hemmavan i Sverige for 2 dager siden.Har ikke bilde.
N.N (29.11.2016)
Svar:
Kan du ha sett en varsler? Ellers ikke godt å forstå hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (30.11.2016)
katt har skadet venstre øye på en kjøttmeis
Kan fuglen leve med ett øye.? Vi har han inne nå og han kan fly i rommet. var litt blod der katten hadde tatt fuglen.
O.R. (29.11.2016)
Svar:
Ja, det kan gå bra. Mange fugler klarer seg med ett øye, men de er da selvfølgelig mer utsatt for å kunne bli overrasket av en jeger som en spurvehauk.
Roar Solheim (30.11.2016)
Slange
Hva skjer under prossesen når lyden går gjennom bakken.
J.H. (29.11.2016)
Svar:
Dette er ikke et fuglespørsmål, men fysikk. I tillegg utfører vi ikke leksearbeid!
Roar Solheim (29.11.2016)
Fugler
Kva slags fugler har langt hals????
M. (29.11.2016)
Svar:
En lang rekke - se i en fuglebok!
Roar Solheim (29.11.2016)
måker
Hei! Noe jeg kom til å tenke på..Måker og andre fugler sover jo en plass, å slutter å flyge rundt når det mørkner, også nå når det mørkner tidligere regner jeg med.
Men kan måker være ute å flyge selv om det er bekmørkt, slik som nå i 21.00 tiden foreks?
Jeg var ute nå og da fløy det en ganske stor lysere fugl over. ikke en lyd selvsagt.
Kan det ha vært en horn/jord-ugle?
Tror ikke det var gråhegra!
Mvh Sunnmøre
A. (29.11.2016)
Svar:
Det er flere fuglearter som kan fly når det er mørkt, så det er ikke mulig å si hva du kan ha sett. Hornugle er selvfølgelig en aktuell art når det dreier seg om en enkelt fugl.
Roar Solheim (29.11.2016)
Taksvalereir
Hei. Jeg lurer på hvordan Taksvalene bygger murbasisen i reirene sine. Finner bare informasjon av hva de inneholder, men ikke hvordan de bygges.
M. (28.11.2016)
Svar:
Vet ikke annet enn at de henter fuktig jord/leire som de så kliner fast mot underlaget. Når det størkner, henger det fast, men av og til hender det at et reir løsner og faller ned. Da må svalene starte forfra igjen.
Roar Solheim (29.11.2016)
Fuglekasser til stær i hagen
Så en oppfordring om å sette opp fuglekasser til stær i hagen for et par år siden. Tror det var fra dere? Er det fremdeles noe som anbefales for å gi stær en håndsrekning?
På forhånd takk for svar!
T. (29.11.2016)
Svar:
Absolutt. Både stær og andre hullrugere trenger en hjelpende hånd der vi mennesker har fjernet naturlige hekkeplasser. I tillegg er det svært trivelig å få stær som hekkefugl i hagen.
Roar Solheim (29.11.2016)
Avbitte grankongler i høyt grantre
Kan det være en fugl som har bitt av alle grankonglene i toppen av et høyt grantre? Bare konglenes "stilk" er igjen? Vi felte nettopp dette 25m høye treet og da undret vi oss over om dette kunne være en fugl, eller kanskje ekorn?
G.B.T. (28.11.2016)
Svar:
Når bare stilken står igjen, høres det mer ut som ekorn enn fugl. Men heller ikke dette er vanlig, for ekorn pleier å bite løs konglene slik at de kan holde i dem når de skreller av skjellene for å få tak i frø.
Roar Solheim (29.11.2016)
Sagn fugl
Ser ut som sorte kors og er med i overtroen....ulykke Ser du de som kors på svaberg.og fiske lykke hvis de flyr samme vei du skal å fiske osv....
N.N (28.11.2016)
Svar:
Dette må nok dreie seg om skarv.
Roar Solheim (29.11.2016)
Foring av småfugler i mørketiden
Lurer på om man kan ha kunstig lys på foringsbrettene i mørketiden for å forlenge den tiden småfuglene spiser. Jeg bor i Lofoten og det er dagslys en kort stund i mørketiden.
Her er mye småfugl på foringsbrettene, mest kjøttmeis.
V.A. (29.11.2016)
Svar:
Prøv - og se hva som hender! Det er absolutt mulig at fuglene kan komme og spise i kunstig lys, for i byer hvor det er mye gatebelysning opplever vi stadig at dagaktive fugler kan sitte og synge i skjæret fra et gatelys om natta.
Roar Solheim (29.11.2016)
Spørsmål:
Hei. Jeg har bygd en uglekasse med 8 cm åpning som vi hang opp 4-5 meter over bakken i Holmestrand. Etter at hekkesesongen var over sjekket vi kassa, og da var den fylt helt til taket med tørt gress. Vet du hva som kan ha vært i kassa?
N.N (28.11.2016)
Svar:
Mistenker at du har hatt ekorn i kassa, selv om tørt gress som regel ikke er det materialet ekornene bygger av (oftest kvist).
Roar Solheim (28.11.2016)
En for meg ukjent and
Hei. Jeg tok bilde av en and som likner en stjertand. Men den er bare grå, hvit og svart. Den mangler lang stjert. Kan være en ung hann-fugl. Se vedlegg
N.N (28.11.2016)
Svar:
Dette er en stjertand, men den har ungfugl-flekker på skuldrene, så jeg tror det er en fugl klekket i sommer.
Roar Solheim (28.11.2016)
Side ?
Bruker materialer til fuglekasser , impregnert . Den ene siden er glatt( høvlet ) Hvilken side vil du foreslå bruke utvendig . Den ru eller glatte siden ?
P.B. (28.11.2016)
Svar:
Det spiller trolig liten rolle. Men dersom du bruker den ru siden inne i kassa, vil det være lettere for fugleunger å klore seg fast når de skal opp til hullet. Har selv alltid brukt den ru siden ut, den suger da lettere til seg beis dersom en beiser kassene.
Roar Solheim (28.11.2016)
havsule
hva spiser havsule
H. (28.11.2016)
Svar:
Spørsmålet ble besvart på denne siden den 23.11. også: Den spiser fisk, kanskje også blekksprut.
Roar Solheim (28.11.2016)
Hav- eller kongeørn?
Hei! I dag tok jeg bilde av denne ørna ca 10 mil øst for Bergen (som her kretser over et titalls sangsvaner). På hvilket grunnlag kan en fastslå hvilken ørneart dette er?
Er en kjent med at ørna tar sangsvaner? Her holdt han seg på god avstand.
E.E. (27.11.2016)
Svar:
Dette er en ung havørn som har skiftet drakt 2-3 ganger, Stjerten er i ferd med å bli hvit, men har ennå sorte streker i utkantene. Både vingeform og farger er tydelig havørn, ikke kongeørn. Svaner er ikke kjent som bytte for ørner, men det kan tenkes at kongeørn kan prøve seg på så store fugler i ekstreme tilfeller. Vanligvis tar de mye mindre byttedyr (ærfugl og opp mot grågås er nok mer vanlig).
Roar Solheim (27.11.2016)
Rovfugl i tettbygd strøk
Hei, vi gikk tur på Kalbakken i Oslo i dag, og fikk nærkontakt med en rovfugl. Jeg fikk øye på den i glideflukt, men den var så raskt nede i en meiseflokk at jeg ikke fikk sett skikkelig på den med kikkert. Meisene var ikke mer enn fem meter unna. To kråker kom til og jagde den inn i noe buskas. Den var trolig minst på størrelse med kråkene, og samboerens svært uklare bilde avslører 3-4 svarte tverrbånd på stjerten. Bildet var for uklart til å si noe om kantete eller avrundet stjert. Den så nesten hvit ut på undersiden, men mer rødbrun/grå på oversiden. Jeg synes den virket stor for spurvehauk, men jaktmetoden (og stedet) får meg til å tvile på hønsehauk. Har dere noen formening om hvilken av dem det kan ha vært?
L. (27.11.2016)
Svar:
Begge artene er aktuelle, men siden kråkene virket hissige etter å jage unna denne fuglen, er det kanskje størst sannsynlighet for at det var en ung hønsehauk.
Roar Solheim (27.11.2016)
Stor rovfugl i sør-frankrike
Hei!
i høstferien var jeg og familien på tur i sør-frankre, 1-2 timer unna Nice. Vi hadde leid bil, og en av dagene når vi kjørte litt inn i landet fikk vi øye på noen store rovfugler som fløy i "flokk". Altså ikke i flokk, men vi kunne telle mellom 5 og 13 av dem. Så slike fulger et par ganger. Dette er det beste bilde jeg fikk av dem, om du zoomer litt inn ser det ut som at den har et hvitt hode. Klarer du å se hva det er?
S. (26.11.2016)
Svar:
Dette er en gåpsegribb, og de finner du i Spania. Siden de er åtseletere som benytter seg av stigende varmluft for å komme seg opp i lufta, er det ofte flere å se sammen.
Roar Solheim (27.11.2016)
Brunsisik
Vi mener å ha sett en brunsisik på foringsplassen vår i dag. Den så ut til å være svært interessert i talgklumpen som henger på veggen utenfor kjøkkenvinduet vårt. Ellers er plassen hovedsakelig besøkt av blåmeis og kjøttmeis. Men i dag tittet også en flaggspett fram.
Tror du jeg har tiktige observasjoner?
B.H. (27.11.2016)
Svar:
Gråsisik er et vanskelig kompleks, og det er uenighet hvorvidt variasjonene innen draktfargene utgjør egne arter eller bare underarter innen gråsisik-arten. Det er også vanskelig å si om en bestemt sisik hører til på den siden hvor brunsisik-gruppen er, uten bilde av fuglen.
Roar Solheim (27.11.2016)
Tårnugle
Hei! Jeg bor i Vestfossen i Øvre Eiker. Vi har bodd her i to år, og på kveld/nattestid om høsten og vinteren har vi sett en stor fugl i samme område nær hjemmet. I går så vi den igjen, og fikk endelig sett ordentlig på den før den fløy avgårde. Den lignet en ugle, og var høy og slank med brun-beige fjærdrakt. Etter å ha sett på bilder tror jeg det må være en tårnugle. Kan dette være tilfelle? Har også hørt skrik om natten som nesten høres ut som menneskeskrik. Blir takknemmelig for info om tårnuglen hvis du tror det kan være den!
K. (26.11.2016)
Svar:
Det er veldig lite sannsynlig at dette er en tårnugle, mer sannsynlig er det hornugle som holder til på stedet. Lydene du har hørt trenger ikke komme fra hornugla, men kan stamme fra en kattugle (som lager kraftigere og mer varierte rop enn hornugle gjør).
Roar Solheim (26.11.2016)
Spørsmål:
Hvilken fugl har topp på hodet?
N.N (26.11.2016)
Svar:
Det er det mange arter som har - bla i en fuglebok og se.
Roar Solheim (26.11.2016)
Rovfugl
Hvilken rovfugel er dette?
A.M.V.A. (26.11.2016)
Svar:
Bildet er veldig uskarpt, men det ser ut til at det må være en hønsehauk, ungfugl fra i sommer.
Roar Solheim (26.11.2016)
Måltrost
Hei. Jeg bor i Kristiansand/Tinnheia, og her har vi en rognasal som bærer mye frukt/bær. Hver høst tømmer Trost og Stær dette treet for bær i løpet av noen få dager. I år så jeg derimot ikke Stær, men en fugl som var på størrelse med Svarttrosten. Har nå muligens funnet ut at dette var Måltrost, da denne var spettete i brystet og mer gulaktig, og brunaktig rygg. Hadde også en gul stripeover øyet. Det jeg lurer på er om denne fuglen også kommer i store mengder avgangen slik som Stær, for det var en hel flokk av denne arten som tømte treet for bær.
M.T. (26.11.2016)
Svar:
Det var nok rødvingetrost du hadde på besøk, ikke måltrost. Ja, også denne ankommer ofte i store flokker og kan ribbe bærbusker på kort tid. I høst var det en periode massevis av gråtrost og rødvingetrost i kystnære deler av Agder. Disse trostene flyr ofte i tregrensa mot fjellet om høsten og spiser bl.a. krekling. Når den første snøen faller i høyden, strømmer fuglene ned i lavlandet i store mengder, og da kan man oppleve dem slik du beskriver.
Roar Solheim (26.11.2016)
Stor ugle
Hei, jeg bor på Brandbu på hadeland i Oppland. Da jeg skulle gå tur 22:30 var det helt mørkt og jeg så noe digert lande i gammel junisøtmispel ca. 3m over bakken. I og under dette treet er det store(!) mengder med fuglemat (musemat?) Jeg ble stående 7m unna treet og vurderte den til å være på størrelse med en Hubro jeg så i et bur i sommer, bare litt mindre og smalere. Kan det ha vært en lappugle? Så på den i 5-6 sek før den lettet. Mektigt å se ett så digert dyr fly avgårde uten at jeg hørte en eneste lyd
J. (26.11.2016)
Svar:
Dette kan nok ha vært en lappugle. Det er noen av dem både i Oppland og Hedmark for tiden.
Roar Solheim (26.11.2016)
Spurvehauk eller hønsehauk
Denne hauken hadde landet i kjellertrappen. måtte ha hjelp av FALK for å få den opp. Jeg tror det er en spurvhauk men syntes den var litt stor. Kan dere hjelpe meg.
T.A.H. (25.11.2016)
Svar:
Dette er en ung hønsehauk.
Roar Solheim (26.11.2016)
Nettet rundt meiseboller ødelegger tungen til fuglene?
Det mange som påstår at nettet rundt meiseboller ødelegger tungen til fuglene. Er dette tilfelle?
N.N (25.11.2016)
Svar:
Vi er kjent med påstanden, og anbefaler at plastnettet tas av og meisebollene serveres i metallnett-rør for formålet. Men vi kjenner ikke noen dokumentasjon på at fugler har fått problemer og blitt sittende fast eller har skadet seg. Imidlertid vet vi at fugler som fanges i mistnett kan få tråder på innsiden av tunga og sette seg fast, slik at en må lirke forsiktig for å få tunga løs igjen. Dermed er det en fysisk mulighet for at lignende kan skje når de hakker på disse plastnettene. Motargumentet vil være at fuglene vanligvis har veldig god kontroll over hvordan de bruker nebbet mot ulike substrater under næringssøk, og da bør være nokså flinke til å unngå slike situasjoner.
Roar Solheim (25.11.2016)
"universal-for"?
Hei,
Jeg vil gjerne at alle typer fugler skal kunne spise av det jeg legger ut.
Har gitt solsikkefrø UTEN skall på fuglebrettet, og henger opp meiseboller (uten netting) i slike beholdere i trærne.
Er det noen fuglearter som ikke kan nyttiggjøre seg/spise dette? Og i så fall, hva burde jeg blandet med solsikkefrøene, eventuelt byttet disse ut med?
A.K. (25.11.2016)
Svar:
Det lønner seg aldri å blande ulike frø sammen - da risikerer du at noen fugler plukker ut bare EN av sortene og kaster resten på bakken. Frø bør alltid være av samme sort i hver enkelt frø-automat, men det kan gjerne være ulike frøsorter til stede adskilt på forplassen. Fett og solsikke trekker til seg de fleste artene, men når det er snødekket bakke kan du også legge ut litt overmodne epler og pærer - det er bra for troster, rødstrupe, meiser og andre. Har du duer og fasaner i området, kan korn i bakkenivå være fint. Rent matfett (Flott) kan med fordel gis i metallnett. Smører du slikt fett påp en trestamme, er det attraktivt for trekryper.
Roar Solheim (25.11.2016)
Praktærfugl hunn?
Hei
Er anda nederst til høyre, den med de to stipene på hodet, også en praktærfugl hunn?
K.S. (25.11.2016)
Svar:
Fuglen nederst til høyre ser mer ut som en vanlig ærfugl for meg.
Roar Solheim (25.11.2016)
Praktærfugl hunn?
Hei
Er anda nederst til venstre i bildet også en praktærfugl hunn?
K.S. (25.11.2016)
Svar:
Bildet har lav oppløselighet, og lar seg ikke forstørre for å få fram detaljene, men for meg ser det absolutt ut til at dette er en praktærfugl hunn. Den er litt lysere brun enn de andre, og det ser også ut tilk at den har den oppsvingte fjæra innerst i vingen (bak på ryggen) som er typisk for praktærfugl.
Roar Solheim (25.11.2016)
Jeg spør en ornitolg
1. Kjenner trekkfugler ungene sine igjen?
2. Hvordan kan noen trekkfugler sove i mens de flyr?
S. (24.11.2016)
Svar:
Alle fugler kjenner igjen sine egne unger, men det er ikke sikkert de gjør det hvis de møtes igjen tilfeldig lenge etter at ungene har blitt selvstendige. Vi kjenner bare til tårnseiler som kan sove korte stunder mens de seiler på vingene oppe i lufta. Dette gjelder nok også utenlandske seilerarter.
Roar Solheim (25.11.2016)
Sebrastripet fugl på Costa Blanca
Vi så en nydelig sebrastripet (skarpt tegnet i sort hvitt) fugl på størrelse med en due, med "topp" på hodet. Hva i all verden er dette, og er den å finne på hjemlige trakter også?
B.B. (24.11.2016)
Svar:
Mistenker at du kan ha sett en hærfugl - sjekk bilder av den. Og ja - den dukker hvert år opp også i Norge, men er ikke hekkefugl så langt nord.
Roar Solheim (25.11.2016)
Spørsmål:
Kan dere se hvilken fugl dette er? Traff på den i morges og den gikk helt forvirret midt i veien..
har prøvd å Google men finner ingen som ligner..
Dette er på Vestlandet 5354 Straume.
Mvh Catharina
N.N (24.11.2016)
Svar:
Dette er en rømt burfasan. Bildet er ikke helt godt, så jeg klarere ikke å se hva slags art det kan dreie seg om, men det er ikke den fasanarten som ellers forekommer fritt i Norge.
Roar Solheim (25.11.2016)
trekkfugler
Hvilket tre liker gransanheren og site i
T.F.S.S. (24.11.2016)
Svar:
Den sitter i all slags trær. og har nok ikke noe spesiell forkjærlighet for gran, selv om den heter gransanger.
Roar Solheim (25.11.2016)
Sort småfugl med noen røde fjær blant vingefjær.
Har sett en småfugl som er sort med noen røde fjær blant vingefjærene. Den er litt større enn linærle. Den fanger insekter. Hva kan det være?
N.N (24.11.2016)
Svar:
Du har temmelig sikkert sett sidensvans, med røde "lakk"-spisser på armsvingfjærene.
Roar Solheim (24.11.2016)
Hviken fugl er dette?
Jeg så denne store anda i Drammen idag. Kan det være en ungfugl av
gravand eller en fovillet Niland?
E.S. (23.11.2016)
Svar:
Dette er en moskusand, en rømt tamfugl.
Roar Solheim (24.11.2016)
Spørsmål:
hva spiser havsule
N.N (23.11.2016)
Svar:
Den spiser fisk, kanskje også blekksprut.
Roar Solheim (23.11.2016)
Stilits
Vi hadde besøk av en gruppe Stilits på fuglebrettet i dag. Er det vanlig at de er her så sent på året. Besøket var i Ringsaker, Hedmark.
A.S. (23.11.2016)
Svar:
Det er nå i vinterhalvåret at stillitsene gjerne dukker opp på forplasser. Arten har økt i antall og utbredelse de siste årene, og dukker nå opp på forplsser i det meste av Sør-Norge.
Roar Solheim (23.11.2016)
hvilken fugl er dette? sett i Hordaland
Hei! Jeg var ute og gikk og koste meg med familien da jeg fikk øye på denne, den sto på en blåse og flakset med vingene.
S. (22.11.2016)
Svar:
Dette er en storskarv.
Roar Solheim (22.11.2016)
Svartbak
Hei!
Vi lurer på hvor lenge svartbaken ruger på eggene sine før de klekkes!
C. (21.11.2016)
Svar:
Svartbak ruger 26-28 døgn på eggene før de klekkes.
Roar Solheim (22.11.2016)
Ruging
Hei!
Vi lurer på hvor lenge ruger gribben, og hegra på eggene sine før de klekkes!
C. (21.11.2016)
Svar:
Det finnes en rekke arter av gribber, så her er det nok mange ulike svar. Har ikke litteratur for hånden får å kunne søke etter rugetid hos gribber, Gråhegre har rugetid på 25-26 døgn.
Roar Solheim (22.11.2016)
Hvilken art?
Hei
I dag så jeg på Ørlandet en svømmende fugl som stort sett var brun. Den hadde mørkebrunt hode med en lysegul stripe på hver side oppe på hodet som gikk fra nebbet i bue opp på øvre side av hodet og ned mot øyet. Hvilken art er dette?
K.S. (21.11.2016)
Svar:
Ikke helt lett å si hva du kan ha sett ut i fra denne beskrivelsen, men det kan hende at havelle hunn er et mulig alternativ - sjekk den.
Roar Solheim (22.11.2016)
Flygehund
Hvor fort kan en flygehund fly?
N.N (22.11.2016)
Svar:
Dette er en fruktspisende flaggermus, og ikke en fugl. Men vi har dessverre ingen bakgrunnsinformasjon om disse dyrene.
Roar Solheim (22.11.2016)
Spørsmål:
Vi har bare Gråspurv og ingen pilfink på forringsbrettet.
Hva skyldes dette??
Vigeland vest Agder
T.S. (22.11.2016)
Svar:
Dessverre ikke mulig å gi noen god grunn til dette. Egentlig er det mest vanlig med det motsatte, siden gråspurven synes å avta i antall, mens pilfinken øker.
Roar Solheim (22.11.2016)
Spørsmål:
Hvilken fulg har lang bein
N.N (21.11.2016)
Svar:
En lang rekke arter har lange bein! Bare se i en fuglebok.
Roar Solheim (21.11.2016)
ørner
hvor mange ørnearter er det i norge
N.N (21.11.2016)
Svar:
To - kongeørn og havørn. Fiskeørn har også -ørn i navnet, men hører ikke til samme familie som de to store ørnene, så den er egentlig ikke en "ørn" men en "fiskeørn".
Roar Solheim (21.11.2016)
Spørsmål:
Hvilken and? er dette? Bildet er tatt idag sted : Lundeelva Søgne Vest Agder
N.N (21.11.2016)
Svar:
Bildet er ikke helt bra, men jeg mistenker at dette er en rømt tamand med et noe broket draktmønster.
Roar Solheim (21.11.2016)
Saltvann og fuglemat
Det hender jeg mater fugler (måker og ender) med brødrester i forbindelse med turgåing langs sjøkanten. Jeg kaster da brødet ofte ut i sjøen før fuglene tar det (fordi det er der de er), og brødet blir jo da vasstrukkent med saltvann. Hvordan kan disse fuglene tåle alt dette saltet de får i seg på denne måten, når andre fugler helst ikke skal ha i seg noe salt ved fuglebrett-matestasjonen (peanøtter med salt for eksempel)? Anbefales det da å unngå å hive brødrester til måker og ender i sjøen ( helst på land i stedet), sett på bakgrunn av dette?
E.L.T. (20.11.2016)
Svar:
Et fysiologisk spørsmål som jeg nok dessverre ikke kjenner svaret til. Men du reiser en viktig innvending: Spørsmålet om hvorvidt salt ER skadelig for fugl, eller bare er antatt å være det - jeg vet ikke, har bare alltid fått presentert at fugl ikke skal gis salt.....
Roar Solheim (21.11.2016)
Svaner og kalde føtter?
Hva gjør at svanenes føtter tåler å svømme i kaldt vann?
M.H. (21.11.2016)
Svar:
Det skyldes varmeveksling. Varmt blod på vei ned i beine møter årer med kaldt blod på vei opp, og varmen overføres til det kalde blodet. Når avkjølt blod strømmer ned i beina, mister ikke fuglene varme til kaldt underlag eller kaldt vann. Motstrømsprinsippet finnes hos alle fugler.
Roar Solheim (21.11.2016)