Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 785 til 47 834 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Biekolibri
Hvor stor er biekolibrien?
S. (10.01.2008)
Svar:
Bikolibri (Mellisuga helenae) er verdens minste fugleart, og finnes bare på Cuba. Den veier mindre enn to gram i gjennomsnitt, og er bare 5 cm .lang!
Frode Falkenberg (11.01.2008)
ugler...
Hei, for en god stund siden, mener jeg å ha hørt at hvis en så ugle så skulle en ta kontakt med noen, for at fuglene skulle bli registrerte......
Stemmer dette eller har jeg bare hørt feil?? hvis det stemmer , hvm skal jeg kontakte?? bor forresten i skien. Vi har sett mange kattugler(mener vi) , og i dag så vi en bitte bitte liten ugle på greina uttafor her, . etter litt søk på internett fant vi ut at det var en spurvugle ;)
Håper på svar snart ;)
I.N. (10.01.2008)
Svar:
Hei Irene! Det var spennende med dine ugleobservasjoner. Det aller beste er at du legger inn observasjonene i dette systemet: http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln11/. Da velger du "legg inn data" litt nede sentralt på siden og skaffer deg passord. Disse observasjonene blir lagret og Fuglevennen/NOF får tilgang til de i sine systemer.
Frode Falkenberg (11.01.2008)
nattergal
hvorfor har nattergalen fått navnet sitt?
N.N (10.01.2008)
Svar:
Nattergalen synger først og fremt om natten, derfor navnet nattergal.
Frode Falkenberg (11.01.2008)
Fjær fra tibet
På en busstur i høylandet rundt Lhasa i Tibet,fant jeg en fjær som er ca. 10 cm lang og 8 mm. bred og noe buet i enden.
Den er svart innerst hele veien,og sterkt rød! ytterst.
Jeg undrer meg på hva slags fugl dette kan komme fra,da jeg ikke vet nok om fugler i Asia og Tibet.
På turen ellers så vi både ørner,gribb og kråkefugler.
U. (04.01.2008)
Svar:
Artsbestemming av fuglefjær er ikke enkelt, og bare få fuglefolk har erfaring med dette. For å kunne klare det, må man i det minste ha et foto av fjær med målestokk, men oftest må man ha selve fjærene for hånd for eksaminasjon. Jeg har selv jobbet mye med fjærbestemming, og kan kanskje hjelpe.
Roar Solheim (08.01.2008)
tårnfalk
har i dag hengt opp en tårnfalkkasse ,lurer på om jeg bør fylle på litt bark eller lingnende på samme måte som til ugler..
N.N (05.01.2008)
Svar:
Ja! Tårnfalken vil gjerne ha et underlag å grave en grop i til eggene. Men bruk helst oppsmuldret tørr stubbeflis - det blir det beste underlaget. Legg i ca 10 cm tykt lag med flis. Kutterspon etter motorsaging kan også gå an dersom du ikke finner en morken stubbe som du kan smuldre opp. Tårnfalkkassa bør henge 6-7 meter over bakken, og helst med god åpning og utsikt foran kassa (frittstående frøfuruer er ypperlige kassetrær).
Roar Solheim (07.01.2008)
Fant en død Hønsehauk
Hei jeg fant en død Hønsehauk og lurte på om det er noen man skal kontakte og fortelle det til og om det er lov og stoppe ut dyr som er fredet?
Jeg så den fløy rett i en bil.
A. (07.01.2008)
Svar:
Hønsehauken er totalfredet vilt, og døde individer av rovfugler tilhører Viltfondet. Dersom du ønsker å beholde denne fuglen for utstopping, må du ta den med til en autorisert preparant (taksidermist) slik at han kan søke for deg om tillatelse for utstopping (det er bare de autoriserte taksidermistene som har lov til å gjøre dette). Hvis du vil finne ut hvem som er autoriserte til å gjøre slikt i ditt fylke, kan du kontakte Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen (spør etter viltforvalteren).
Roar Solheim (07.01.2008)
hvordan fugl har jeg i hagen??
Hei, Jeg har en liten fugl som jeg har som fast gjest i hagen året rundt. Den er liten og utrolig kjapp, gjemmer seg under plankehauger og vedstabler og står omtrent ikke stille når den ikke er i skjul av noe. den flyr tett mot bakken og oppfører seg som en mus når den ikke flyr. Er omtrent umulig å få tatt bilde av den. Den minner mye i utseende og størelse som en Gransanger, men den er her hele året.
Hvordan type fugl er dette. håper dere kan svare meg da ingen andre har noen fornuftige svar til meg.
N.S. (06.01.2008)
Svar:
Det høres ut som om du har besøk av en gjerdesmett. Det er en art som kan overvintre mange plasser i landet. Arten er liten og kvikk, og er ofte vanskelig å studere da den beveger seg mye og hurtig. Du kan lese mer om den på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=42, og se et bilde på http://cyberbirding.no/photo/t_troglodytes_01.php.
Frode Falkenberg (06.01.2008)
Sverige
Hvilke plasser i Sverige finnes det mest fugler?
S. (28.12.2007)
Svar:
I Sverige er det påvist flest arter i Skåne (Sør-Sverige). Mer enn 400 forskjellige arter har blitt observert her.
Frode Falkenberg (01.01.2008)
Måsen
Er det forskjel på mann og dame ?
C. (01.01.2008)
Svar:
Hannene er i snitt større enn hunnene hos måkene. Hannenes proporsjoner er også mer kantete og robuste.
Frode Falkenberg (01.01.2008)
Ser du hva slags fugl dette er?
Vi tok bilde av denne fuglen utenfor Storslåttøya, Kråkvåg, Ørland, Sør-Trøndelag lørdag 29. desember. Vi tok bildet fordi vi ikke vet hva det er, og lurte på om du kan se det. Dessverre ble bildet ganske dårlig. Håper vi har lov til å spørre selv om vi er voksne. Vh, Kristin
K.W. (01.01.2008)
Svar:
Bildene viser en teist i vinterdrakt. Teisten er en liten alkefugl som er helt svart med hvite felt på vingen om sommeren. Du kan lese mer om den på disse to nettsidene: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=208 og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3279.
Frode Falkenberg (01.01.2008)
Hvilken fulg?
Hei, vi fant idag en fugl som vi lurer på hva er for noe.
Den er litt større enn en spurv og er svart og hvit. Også har den svømmehud mellom "tærne". Kan du hjelpe? Se bilde.
Det ser ut til at den ikke kan fly, eller ikke vil.. Kanskje det er en fugleunge? Tenkte med en gang på teist da jeg så den, men syntes den var litt for liten. Bor forresten i finnmark, rett i nærheten av Hammerfest.
K.A. (24.12.2007)
Svar:
Dere har funnet en alkekonge. Kanskje er den utmattet. Forsøk å sette den ut i saltvann hvor det er litt skjermet (ikke høye bølger). Den kan være utsultet, men da er det ikke mye dere kan gjøre (alkekonger spiser små krepsdyr, og er vanskelige å fore i fangenskap). Hvis den kan svømme selv på vannet, kan den klare å dykke og finne mat.
Roar Solheim (24.12.2007)
Foring av fugl
Hva kan man fore sjura evt. kråker med?
Bruker å gi dem brødskalker som jeg river i biter, er dette bra for dem?
Har du et forslag til noe man kan henge i trærne som sjura klarer å spise av?
B.F. (23.12.2007)
Svar:
Kråkefuglene er altetere, så de kan du fore med nesten hva det skal være - gamle middagsrester, hele brød, fiskeavfall etc. Fett i metallnett på en trestamme vil bli spist av skjærene, mens kråker trolig helst vil ha mat som de kan plukke opp på bakken.
Roar Solheim (23.12.2007)
kakariki
hei
trenger mest mulig informasjon om kakariki papegøyene jeg.
Fint om jeg får svar på mail.
J.H. (20.12.2007)
Svar:
Jeg vil anbefale deg å sjekke ut denne nettsiden for å finner mer informasjon om kakarikiene: http://en.wikipedia.org/wiki/Kakariki. Norske navn på artene i denne slekta er: Gulkroneparakitt (Cyanoramphus auriceps). Norfolkparakitt (Cyanoramphus cookii). Chathamparakitt (Cyanoramphus forbesi). Maoriparakitt (Cyanoramphus malherbi). Rødkroneparakitt (Cyanoramphus novaezelandiae). Skarlagenkroneparakitt (Cyanoramphus saissetti). Raiateaparakitt (Cyanoramphus ulietanus). Antipodeparakitt (Cyanoramphus unicolor). Tahitiparakitt (Cyanoramphus zealandicus).
Frode Falkenberg (21.12.2007)
stærmat
hva kan man fore stæren med nå vinterstid og hvordan.
S.G. (21.12.2007)
Svar:
Stær kan spise små kake- og brødsmuler, og de er veldig glade i frukt. Hvis du har epler eller pærer som er i ferd med å bli dårlige (er myke), så kan du dele disse i to og legge dem på bakken. Fruktene kan også spiddes på en kvist. Fett kan også være god stærmat. Hvis det er kaldt, må ny frukt legges ut hver dag slik at den ikke er stivfrossen.
Roar Solheim (21.12.2007)
hvor mange fugler finnes det i norge?
hvor mange fugler finnes det i norge?
T. (20.12.2007)
Svar:
Det er påvist minst 473 arter i Norge, men bare 200 arter hekker hos oss. Se den fullstendige lista her: http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/norgeslisten.php
Frode Falkenberg (20.12.2007)
Lundefugl på Sola
Hei!
Jeg kom over en død Lundefugl på Solastranden idag. Har sett Lundefugl kun en gang før på disse trakter, da på Orre. Er det vanlig at disse fuglene holder seg på disse kanter?
S.S. (19.12.2007)
Svar:
Om vinteren er det vanlig at lundefugler holder seg langs kysten av hele Norge. Men lunder som dør på havet kan ha drevet et stykke før de blir skyllet i land akkurat der du finner den. For å finne hekkende lunder må du trolig så langt nord som til øya Runde (selv om det kanskje kan hekke enkelte lunder lenger sørover også).
Roar Solheim (19.12.2007)
Grankorsnebb/furukorsnebb
Er det slik at grankorsnebb bare spiser frø fra grankongler og ikke fra furukongler og motsatt? Traff en flokk i et grantre, men klarte ikke å artsbestemme om det var grankors - eller furukorsnebb.
O. (17.12.2007)
Svar:
Nei, det er nok ikke helt riktig. Furukorsnebben er derimot mer knyttet til furuskog og furukongler, enn det grankorsnebben er. Nebbets form indikerer også dette til en viss grad, da furukongler er hardere og vanskeligere å håndtere enn grankongler. Begge artene kan forøvrig gå på frø fra både gran og furu, samt andre treslag som lerk, rogn og nype. Den tredje korsnebben i norsk natur, båndkorsnebb, er på samme måte som gran- og furukorsnebb en art som har spesialisert seg på et treslag, nemlig lerk. Denne artens nebb er det minste av de tre, og lerkekonglene er de minst strabasiøse å jobbe med. Som de to andre kan båndkorsnebben også ete på mye annet enn bare lerk.
Frode Falkenberg (18.12.2007)
Bøker om sjøfugler i norge?
Har en far som ønsker seg bok om sjøfugler i norge. Har prøvd å finne noe på bokhandel både i butikk og på nettet, men har ikke klart å oppdrive noen. finnes det en slik bok, eller leter jeg forgjeves. Skjønner at spørsmålet ikke er typisk for denne siden, men hvem skal man spørre om ikke ekspertene? takker uansett svar...
H.W. (11.12.2007)
Svar:
Hei! Det finnes dessverre ingen norsk sjøfuglbok, men kun noen bøker som omhandler områder der det er mye sjøfugl, f.eks. Runde. Du finner derimot mange engelskspråklige bøker om sjøfugl. Utvalget finner du på lenka http://naturogfritid.no/default.asp?var=!var!B!Drik!FB!Fgru!xsjfug!&rstadv=J.
Frode Falkenberg (18.12.2007)
Hvilken Ørn??
Hei, gikk en uværstur ved et vann i Lofoten natt til søndag 16 desember. Fikk da øye på en ørn som hadde søkt ly for vinden å været. Jeg kom faktisk så nært som 3 meter fra den. men for ikke å forstyrre den trakk jeg meg unna ganske hurtig. Pga været var det veldig vanskelig å se hvordan type ørn dette er... Den hadde mørk "stjert" og tilsynelatende gult nebb og hvit nakke/hals. Tror kanskje det er en havørn men pga stjerten er jeg ikke sikker...
L.G. (16.12.2007)
Svar:
Bildene viser ei ung havørn. Unge havørner har mørk stjert. Når de blir eldre får stjerten mer og mer hvitt i seg for hvert fjærskifte. Det hvite i halsen skyldes at fjærene er klisset sammen, og den normale brune halsfargen vises ikke. Det så forøvrig veldig hustrig ut på bildet, og jeg har vel knapt sett ei så bløt ørn tidligere!
Frode Falkenberg (17.12.2007)
17 Desember
Er dette en Stjertmeis ?
Det er andre gangen i dag jeg ser den på foringsplassen hva er det beste den kan få og spise ?
Jeg bor i Nord Gudbrandsdalen.
Trodde ikke denne Fuglen kom inn i hagen og på Fuglebrettet jeg.
T. (17.12.2007)
Svar:
Bildet viser en stjertmeis, som du helt korrekt har konkludert med. Stjertmeisa er normalt en insekteter både sommer og vinter, og er ingen vanlig gjest på foringsplassen. Når den en sjelden gang dukker opp på foringsplassen liker den både spekk og meiseboller. Les mer om stjertmeisa på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=482 og http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=185.
Frode Falkenberg (17.12.2007)
Kanarispurv
Forleden dag satt en flokk med spurver i juleneket. I flokken skilte en seg ut med knall gult hode, lik en kanarifugl, mens resten av kroppen var som de andre spurvene. Min mann og jeg trodde ikke fugler av forskjellige arter parret seg, men her så det ut som om det hadde skjedd. Hva har vi sett?
M.v.h. Liv Johnsen
N.N (16.12.2007)
Svar:
Dere har høyst sannsynlig sett en gulspurv hann. Det kan hende at de andre fuglene dere trodde var "spurver", var gulspurv hunner. Men en gulspurv kan også gjerne sitte i et nek sammen med en flokk gråspurver.
Roar Solheim (16.12.2007)
Dumpapp
hvorfor har dumpappen fått sitt navn? er det forde den er dom?
A. (14.12.2007)
Svar:
Navnet har ingen ting med dumhet å gjøre, men refererer til rødkledte prester (sannsynligvis katolske), en pap (pater) tilhørende en dom (som i ordet domkirke).
Roar Solheim (15.12.2007)
Ringmerket rovfugl
Min man og jeg fant en fugl som kan se ut som en hønsehauk, men litt liten. Den satt i gården vår, muligens flydd i veggen etter småfugler. Vi har satt den i et bur over natten, i håp om at den er friskmeldt i morgen.
Det jeg lurte på var om det er i noens interesse å få greie på ringnr. denne fuglen har og hvor jeg da skal henvende meg.
Mvh. Laila
N.N (14.12.2007)
Svar:
Alle som finner ringmerkede fugler bør lese av stedsnavn, bokstavkode og tall (ringnummer) på ringen, og skrive og sende disse opplysningene til
Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum
Muségt. 16, 4010 Stavanger
Telefonnummer er: 51 84 27 00
eller du kan bruke E-post: post@stavanger.museum.no
Du har sannsynligvis funnet en spurvehauk. De er svært utsatt fr å fly mot glassruter.Roar Solheim (15.12.2007)
Spørsmål:
hei
jeg lurte på hvilken fugl hekker seinest i året ?...
N.N (08.12.2007)
Svar:
Hav- og stormsvale er de hekkefuglene som hekker seinest på året i Norge. De kan ligge på egg så seint som i oktober, og ha reirunger i november/desember. Bilder av de to artene finner du på: http://cyberbirding.no/photo/h_pelagicus_01.php og http://cyberbirding.no/photo/o_leucorhoa_01.php.
Frode Falkenberg (14.12.2007)
villand
når en villand blir skadet, svømmer den da ned til bunnen og biter seg fast for å dø? hvis ja, hvorfor gjør den det? er selvmord vanlig blant fugler?
D. (11.12.2007)
Svar:
Det er nok bare i Ibsens bøker at villender oppfører seg på denne måten. Normalt vil en døende fugl gjemme seg i vegetasjon eller liknende for den drar hinsides. Selvmord eksisterer ikke blant fugler.
Frode Falkenberg (14.12.2007)
Ny fugl på meisebollene
Så noe rødt, og trodde først det var dompapp som hakket på meisebollene. Fuglen var imidlertid mye større, på størrelse med en liten skjære, og var nydelig, symmetrisk, hvit og svartmønstret på oversiden. Den dompapprøde fargen, var på undersiden av fuglen, ikke på brystet, men helt nederst på magen og under stjerten. Hva kan det ha vært? Så på den i kikkert, men tok dessverre ikke bilde!
N.N (12.12.2007)
Svar:
Du har nok hatt besøk av en flaggspett, eller kanskje en hvitryggspett hvis du bor på Vestlandet.
Flaggspetten har sterk rødfarge fra føttene og bakover undergumpen, ellers er den svart og hvit, hannen har rød flekk i nakken.
Hvitryggspetten har svakere rødfarge og er nærmest rosa i undergumpen. Ellers er den svart og hvit, i tillegg er hannen rød fra panna og bakover hode.
Les mer om disse to artene her:
Flaggspett: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=38
Hvitryggspett: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=81&vis=Morten Ree (14.12.2007)
Fugl fra spania
Hei lurer på om Spania har en nasjonalfugl? Viss ikke, har dere noen navn på noen fugler som kunnet har vært spansk nasjonalfugl. Treng det i undervisningssammenheng her.
O.L. (13.12.2007)
Svar:
Hei, jeg tok kontakt med Arguitxu de la Riva Caballero på Universitetet i Bergen. Hun er fra Spania, og kunne fortelle følgende:
Spania har ingen offisiell nasjonalfugl, men det finnes noen gode alternativer: Regionen Castilla er veldig stolt av å ha gåsegribb hos seg. Arten finnes på store deler av den Iberiske halvøya og litt i Frankirke, men det er bare små samfunn igjen av dem i denne delen utbredelsesområdet.
En annen art er iberiaørn, som er endemisk for den Iberiske halvøya. Arten er derfor et meget godt alternativ for å kunne være en nasjonalfugl. Da Franco var diktator i Spania, hadde vi akkurat denne ørna i flagget vårt, så derfor er det i dag ikke noen veldig spesiell følelse for akkurat den arten.Frode Falkenberg (14.12.2007)
smålom
hvilket innsjøtyper trives
smålom
N.N (06.12.2007)
Svar:
Smålommen hekker ved fiskefattige ferskvann, og henter mat til sine barn andre steder (enten fersk- eller saltvann).
Frode Falkenberg (07.12.2007)
Lerke
Er en lerke en trekkfugl eller en standfugl??
N.N (06.12.2007)
Svar:
Lerka, eller mer presist sanglerka, er en trekkfugl som overvintrer på store deler av det europeiske kontinent. Den er en av de aller først trekkfuglene som kommer tilbake til Norge, noen ganger allerede i slutten av februar. Du kan finne mer informasjon om sanglerka her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=153 og her: http://www.miljolare.no/prosjekter/sanglerke/
Frode Falkenberg (07.12.2007)
Skogsdue
Har hat både skogsdue og tyrkerdue på garn i sommer har sitti på taka. Tenkte jeg skule henge opp noen kasser til skogsdua. kan jeg eventuelt henge dom på baksiden av bua, baksiden peker ner mot skogen ca 30 m ner til skogkanten. Eller hvor bude jeg henge dom opp? høyt?
A.E. (05.12.2007)
Svar:
Tyrkerdua hekker ikke i kasser, men det gjør derimot skogdua. Den kan hekke i kasser både i ren løvskog eller barskog, bare det er dyrket mark i nærheten så den kan søke næring. Kassen må henges ganske høyt (min.5m) opp i et tre, gjerne på et høydedrag. Det bør være ca. 200 m mellom kassene. Det er en fordel å henge opp flere kasser da skogdua er meget sosial og foretrekker å hekke flere par innenfor et begrenset område. Vanligvis bruker skogdua gamle svartspetthull, evt. andre hulrom, når den skal hekke. Kassens mål bør være slik: Høyde 42 cm, bredde 18 cm, tak 35 cm, diameter på innflygingshull, 8,5 cm.
Les mer om skogdua her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=166Morten Ree (06.12.2007)
Hvordan vokser den?
Jeg har en oppgave i naturfagen som omhandler den befruktede eggcellen til fugler. jeg lurte da på, rett etter befruktningen, kommer da egget ut(med en gang)? Eller er den befruktede eggcellen inni høna en stund først? Håper på svar :-)
B. (05.12.2007)
Svar:
Fugl (og krypdyr) parrer seg lik pattedyr, slik at hannen overfører sedceller til hunnen. Der beveger sedcellene seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.
Morten Ree (06.12.2007)
Blåstrupen
Hva spiser Blåstrupen?
K.P.F. (05.12.2007)
Svar:
Blåstrupen lever av insekter. På høsten spiser den også en del bær.
Les mer om blåstrupen her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=7Morten Ree (05.12.2007)
Rødt nebb, hvit krage, brun med li
Vi har sett en fugl i Ryfylke i Rogaland som vi ikke klarer å finne ut hva er. Den ble observert til sjøs og var større enn en stokkand. Den hadde røde vadeben, rødt kraftig nebb, oransje og rødt hode. Fuglen var brun, lang og stor. Vi er veldig takkenmige for svar.
Med vennlig hilsen Frede Frihagen og Leif Middelthon
F.F.8.Å.O.L.M.7.Å. (02.11.2007)
Svar:
Dette er sannsynligvis en laksand hunn.
Morten Ree (05.12.2007)
Ukjent fugl
Har i høst hatt gjentatte besøk i Porsgrunn av en sort fugl på størelse med en svarttrost, den har gult nebb, men den har kort stjert med noen hvite fjær. Den er også sett i Bø i Telemark. Har aldri sett disse hvite fjærene før!?
B.F. (26.11.2007)
Svar:
Egentlig er det kun to muligheter når det gjelder sortfargede fugler på høsten i Norge, enten stær eller svarttrost. Begge disse artene vil ofte ha enkelte innslag av albinisme i fjærdrakten, noe som kan forklare de lyse stjertfjærene. Begge disse artene har gult nebb på sommeren, men dette vil være mørkt utover høst og vinter. Stæren er også ganske utpreget lysflekket i vinterhalvåret. Jeg tror fuglen du har sett må ha vært en svarttrost hann, som hadde et visst innslag av hvite fjær.
Morten Ree (05.12.2007)
Spørsmål:
Hei! Jeg bor i et rekkehusområde, og har en bitteliten hage. I en syrinbusk like utenfor stuevinduet har jeg hengt opp fuglemat. Ser jo at det blir en del søling med frø. Er det forsvarlig å fortsette med dette? Jeg tenker på om dette vil trekke til seg mus og rotter - må jo også tenke på naboene, vi som bor så tett.
Trist hvis vi må slutte, det er så hyggelig og veldig lærerikt for både barn og voksne.
T.S. (05.12.2007)
Svar:
Hvis det i utgangspunktet finnes mus og evt. brunrotter i området der du bor, så vil de nok forsøke å lete etter nedfalne frø og fuglemat. Men det betyr ikke at fugleforing i seg selv fører til større forekomster av disse dyrene. En mulighet til å redusere mengden av mat som faller på bakken, er å fore med halve kokosnøtter, meiseboller i metallnetting (slik at ikke skjærene kan hakke løs store biter), eller nyretalg i metallnett. Da må meisene stort sett hakke løs biter av maten der den henger oppe i trærne, uten at store deler av maten faller ned på bakken.
Roar Solheim (05.12.2007)
Linerle som overvintrer
Hva kan en gi som fór til ei linerle som forsøker å overvintre? Jeg bor i Lier kommune og her kan det være mye snø om vinteren,og jeg har altså observert linerla ved foringsplasser nå i begynnelsen av desember. Finnes det fremdeles mulighet for at den kan komme til å fly sørover så seint på året?
B.H.E. (05.12.2007)
Svar:
Det er svært uvanlig at linerler forsøker å overvintre, og enda vanskeligere er det for dem å klare seg dersom det kommer snø og kulde. Linerla er en insektspiser, og den har i tillegg tynt, spinkelt nebb. Den er nok derfor avhengig av små brød/kakesmuler strødd på bakken, samt oppsmuldret fett/talg hvor den kan hakke i seg små smuler. Fettet må strøs på bakken, da jeg tror linerla ikke vil klare å tilkjempe seg en plass på et forbrett blant meiser og finkefugler (de er altfor agressive). Selv rødstrupa har problemer med å komme til på forbrettet, og foretrekker ofte å plukke små matbiter fra bakken.
Roar Solheim (05.12.2007)
Skogsdue og lyrkerdue kasser
Osen er det med skogsdue og tyrkerdue er det noen av dom som kan ha reir i fuglekasser? og hvor burde jeg eventuelt plasere kassene til dem? og størelse på kassa?
A. (04.12.2007)
Svar:
Skogdua hekker i hulrom og hule trær (svartspetthull) og sprekker i berg, men kan også ta i bruk fuglekasser. Skogdua er veldig sjelden og finnes kun i skogstrakter på Østlandet.
Den vil ha kasser med høyde 42 cm, bredde 18 cm, taket skal være 35 cm og innflygingshullet 8,5 cm i diameter. Dette er de samme kassemål som brukes for perleugle.
Tyrkerdua holder til nær folk i byer og tettsteder, den hekker i tette bartrær og bygger rede av kvister.Morten Ree (05.12.2007)
hvor?
hvor vokser den befruktede eggcellen?
P. (04.12.2007)
Svar:
Fugl (og krypdyr) parrer seg lik pattedyr, slik at hannen overfører sedceller til hunnen. Der beveger sedcellene seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.
Morten Ree (05.12.2007)
Spørsmål:
hvilke fugler lever i flokk om vinteren?
N.N (03.12.2007)
Svar:
Svært mange av våre overvintrende fugler lever i større eller mindre flokker om vinteren. Gråsisik, grønnsisik og sidensvans kan opptre i flokker på over 1000 individer. Gulspurv, dompap, grønnfink og korsnebb kan også være i flokker på flere titalls fugler. Flere arter meiser kan slå seg sammen og drive leting etter mat, ofte er det også noen trekrypere med i flokken. Våre to rypearter danner også store flokker som kan telle flere hundre fugler. Det samme gjelder ender og stormåker som kan være i flokker på flere hundre.
Våre skogshøns, storfugl, orrfugl og jerpe danner ofte mindre grupper på 5-10 fugler i vintersesongen, det er helst hannene som søker sammen. Skjærene holder sammen i familiegruppe til et stykke utpå nyåret.
Ugler, rovfugl, hakkespetter er ensom, eller parvis, gjennom vinteren.Morten Ree (04.12.2007)
Bøylepingviner
Hei! Kan du fortelle meg litt om adferden og utseende til bøylepingvinen?
N.N (03.12.2007)
Svar:
Bøylepingvinen lever i områdene i Antarktis (Sydpolen) og hekker rundt om den 65 sørlige breddegrad. Den er verdens raskeste pingvin og svømmer under vann i en hastighet på opp mot 36 km i timen. De veier mellom 5-6 kg og har en høyde når de "sitter" på 51-71 cm. De har de tradisjonelle pingvinfargene med hvit front og svart rygg og hode. På hode har de hvit markering over øynene som ofte kan være sammenhengende over hode. De har ekstra lang stjert til pingviner å være. De bygger et rede av runde steiner foret med litt gress/mose, hvor de legger sine to egg. Bøylepingvinen kan være under vann i opp til syv minutter og dykker i område 40 -210 meters dypde. Det finnes i overkant av 300 000 par av arten
Morten Ree (03.12.2007)
duer?
har fått besøk av ca 30 fugler (må være en due type)her på gården hos meg. de har vært her i 3 dager og er forholdsvis tamme. det er ikke ring- eller skogsdue.ser heller ikke noe ring på beina.vet at det er dårlig beskrivelse, men de er mørke på hodet,litt mere grå på kroppen, har mørke striper på vingene.mvh knut
K.L. (22.11.2007)
Svar:
I Norge hekker tre arter med duer, det er ringdue som er svært vanlig, mens tyrkerdue og skogdue er sjeldne hekkefugler. Alle er meget sky fugler. I tillegg har vi byduene som er i store antall i byer og andre tettbebygde strøk. Duene du har fått besøk av må være en utbryterflokk av byduer, både fargene du beskriver og den relativt tamme atferde tilsier dette.
Morten Ree (03.12.2007)
Fugler og oksygen
Hvordan skaffer fuglene seg nok oksygen til celleåndingen?
J.S. (29.11.2007)
Svar:
Fugler har 9 par luftsekker i tillegg til luftrør og lunger. Disse luftsekkene er festet både i den fremre og den bakre enden av fuglen. Lungene hos en fugl består ikke av lungeblærer (alveoler). De har lange rør som luften går rett gjennom. Dermed får de frisk luft i lungene hele tiden, istedet for at gammel luft blir igjen i lungene slik det gjør hos mennesket. Særlig i stor høyde kommer denne mekanismen til sin rett, da det gjelder å oppta tilstrekkelig oksygen fra lufta når de flyr. I strupehodet hvor luftrøret deler seg i to bronkier finner vi stemmeapparatet deres, kalt syrinx (fuglene mangler stemmebånd).
Åndedrettet består således av fire faser:
Når fuglen puster inn første gang, går luften til de bakre luftsekkene.
Når fuglen puster ut, går luften videre til lungene.
Når fuglen puster inn igjen, går luften videre til de fremre luftsekkene, mens ny luft kommer inn i de bakre luftsekkene.
Når fuglen puster ut, går luften fra de fremre luftsekkene ut via luftrøret, mens luften fra de bakre luftsekkene går inn i lungene.Morten Ree (03.12.2007)
dompapp
Hva liker dompappen å spise i naturen og på fuglebrettet?
L.B. (01.12.2007)
Svar:
Dompapen lever av bær, frø og knopper, men tar også en del insekter på sommeren. På vinteren kommer den ofte inn til foringsplasser og er veldig glad i solsikkefrø.
Morten Ree (03.12.2007)
trekkfugl
hvordan vet trekkfuglen når den skal dra
T.K. (26.11.2007)
Svar:
Når fuglene begynner å få problemer med å finne mat og når været begynner å bli kaldere så starter de trekket til varmere strøk i sørlige land. For eksempel vil de fuglene som lever utelukkende av insekter begynne trekket når det blir kaldere vær og mindre insekter, det vil si i månedsskifte august/september. Andre arter kan bli her utover høsten, for eksempelt kan trostene bli her til over jul hvis det er mye bær i skogen. De reiser heller ikke så lang vei når de skal trekke, ofte bare til Storbritannia, mens våre insektetende fugler drar helt til Afrika. Våre trekkfugler er primært i Norge for å hekke, og når de har fått sine unger på vingene så vil de etter hvert begynne å samle seg for å trekke ned til sine vinteroppholdsplasser i varmere strøk.
Morten Ree (03.12.2007)
Eggcelle hos fugler
Hei.... På skolen har vi nå om svangerskap og jeg har et spørsmål angående dette.
Hvor vokser den befruktede eggcellen hos fugler?
M.W. (28.11.2007)
Svar:
Søk på eller "egget" i søkefeltet så får du opp masse svar fra tidligere stilte spørsmål om emnet!
Morten Ree (03.12.2007)
Hauk
Hvilken hauk er dette?
Den er fri som fuglen igjen.
MVH
Karstein
K.L. (02.12.2007)
Svar:
Dette er en spurvehauk, en voksen hannfugl. Den har fått voksen drakt, det vil si at den er født for mer enn ett år siden. Unge hanner født i sommer er brune. Den gamle hannen har blågrå rygg, hode og vinger, og orangebrun farge på bryst, hals, kinn og strupe.
Roar Solheim (02.12.2007)
Hva er dette?
Denne dukket plutselig opp idag. Er usikker på hva det er. Ikke så lett å få tatt ett godt bilde, siden den er veldig var. Håper det er mulig å se...
H.A. (02.12.2007)
Svar:
Dette er en nøtteskrike, en ikke uvanlig gjest på forplasser nær skog.
Roar Solheim (02.12.2007)
Ukjent fugl
Denne fuglen så jeg på fuglebrettet for noen dager siden.Jeg kan ikke se hvilken fugl det er.Desverre ble bildet litt uklart,men jeg håper det lar seg gjøre å identifisere den.Den er på størrelse med en Kjøttmeis.Det er ikke Granmeis,Løvmeis eller Svartmeis.Den mangler det svarte på halsen.Kun en svart "kalott" på hodet.Den var der bare den ene gangen.
M. (01.12.2007)
Svar:
Du har hatt besøk av en munk hann. Dette er en sanger som spiser insekter om sommeren, men bær utover høsten. Noen få prøver seg på overvintring i Norge, og de er da avhengige av støtteforing fra forplasser. Når det blir snø og kulde, har de liten sjanse til å klare seg uten slik fortilgang.
Roar Solheim (01.12.2007)
Småfugl og havregryn
Hei !
Jeg har hørt at man ikke skal gi småfuglene lettkokte havregryn, fordi de sveller i magen i kontakt med væske og kan medføre den visse død. Gjelder dette også "langkokte" havregryn ? Har fått en oppskrift på en blanding av smeltet margarin og havregryn som visstnok skal være populær hos småfuglene, er det trygt å gi dem dette ?
Med vennlig hilsen Gjertrud
G.L. (01.12.2007)
Svar:
Dette er et spørsmål som stadig dukker opp, men dte finnes ennå ingen beviser for at fugler dør etter å ha spist havregryn - samme hva slags typer det er. Sannsynligvis blir slike frø fordøyet såpass raskt at de ikke skaper noen problemer for fuglene. Fugler som spiser frø hakker dem enten i stykker med nebbet (meiser), eller knuser dem i kråsen ved hjelp av små steiner/grusbiter som de svelger. Derfor er neppe havregryn problematiske for småfugler.
Roar Solheim (01.12.2007)
Hva spiser sommerfugler
Hei jeg er en jente på 10 år og elsker insekter jeg lurer på om sommerfugler spiser noe mer en nekter og plantesaft?
M.H. (21.11.2007)
Svar:
De fleste sommerfugler, både dagsommerfugler og nattfly, spiser kun nektar fra blomster. Noen sommerfugler lever så kort som voksne at de ikke spiser, men de som lever en stund går på sukkerholdig for. Noen få kan forsøke å stjele honning i bikuber, med fare for eget liv. En del dagsommerfugler suger salter fra bakken, fra urin, ekskrementer og kan til og med lande på svette mennesker for å suge i seg salt svette! Disse artene kan lokkes med illeluktende stoffer som f. eks. sterke oster. Sevje fra sår på løvtrær, som f. eks. bjørk, er ettertraktet blant noen sommerfugler, det samme gjelder råtnende epler, plommer og lignende. En god metode til å lokke sommerfugler er å blande honning, øl, bananer og kanskje annen frukt i et syltetøyglass med lokk og la det stå og gjære i ukesvis. Klin dette på trestammer, og nattsommerfuglene kan komme i mengder for å spise. Også bomullstråd dyppet i rødvin skal være effektivt å henge ut til sommerfuglene!
Roar Solheim (29.11.2007)