Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 28 042 til 28 091 av totalt 50 355 spørsmål


#Økologi og atferd

Svaler

Hei. Sitter ofte på stranda å våren/ sommeren. Har ett (sikkert dumt) spørsmål. I fjor satt jeg og frua og kikket på svaler som fløy (lavt) rundt der vi satt. Da la vi merke til at flare av svalene plukket opp fjær fra bakken, tok de med seg opp i luften, slapp fjærene for så å fange de igjen. Dette gjentok seg mange ganger. Det så ut som om de "lekte". Hva kommer dette av? Og er dette vanlig adferd?
Underholdende var det hvertfall.
På forhånd takk for svar

K.E. (27.04.2017)

Svar:

Fjærene plukket de sikkert opp for å bruke dem i reiret, men det er vanskelig å vite om de slapp dem med vilje for å plukke dem opp, eller tilfeldig mistet dem. Det KAN tenkes at "slipp og fang fjæra" er en del av et kurtiserituale.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter fuglen

Er i område i nærheten av Torrevieja. Her er det en fugl som lager fallende plystretone. Hva kan det være for en fugl? Har ikke hørt den i Norge.

T.F. (26.04.2017)

Svar:

Vanskelig å si. Hadde dette vært i Norge, ville jeg tippet på gråspett. Vet ikke om den finnes i Spania.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei jeg så en fugl som jeg aldri har sett før på Rykkinn i Bærum, den var sammen med svart trosten og den lignet veldig på svart trost men hadde en hvit ring rundt øynene som dekket nesten hele hodet og fra øynene gikk det ut ca 3-4 sorte streker med lik avstand og i panna hadde den 3 tykke hvite striper. Har du en formening om hva dette kan være

J.H.T. (27.04.2017)

Svar:

Dette høres ut som en svarttrost med enkelte hvite fjær, en tilstand som er nokså ofte å se blant troster og en del andre spurvefugler. Dette skyldes en genfeil.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Observert en gråspette i Kvannkjosen. Den har vært her i flere år. Vil det si at den hekker her?

N.N (27.04.2017)

Svar:

Vet ikke hvor dette er i landet, men hvis den er på stedet nå, er det store muligheter for at den også hekker i området.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Økologi og atferd

Grågås

Vi har fått ei grågås i furua vår 5m over bakken i det gamle skjærereiret andre året på rad. I fjor hoppet det 6 unger ut 9.Mai.Er dette helt normalt?

J.N. (27.04.2017)

Svar:

Ikke veldig, men både grågås, kanadagås og stokkand kan hekke i kvistreir i trær! Det er nok en trygg måte å unngå at eggene blir spist av f. eks. rødrev.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Fuglekasser

2 døde kjøttmeiser i fuglekasse

Hei Jeg har en kasse med kamera. Jeg måtte opp i kassen for å bytte kameranå i slutten av mars. Fant 2 døde kjøttmeiser der, jeg fjernet disse og satt inn kamera. Nå har jeg sett at en spurv sover der om natta, men nå de siste dagene har ett blåmeispar begynnt å ta fugleskitt ut av kassa, synes dette virker litt merkelig og lurer på om de er iferd med å etablere seg de har ikke tatt med noe inn enda. Hva skjer ?

F. (27.04.2017)

Svar:

De døde kjøttmeisene kan enten ha dødd naturlig under nattesøvn, eller de kan ha blitt tatt av spurveugle og blitt lagret i fuglekassa (kommer an på hvor stort inngangshullet er). Blåmeisene høres ut som å være interessert i kassa som hekkeplass.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis som oppfører seg veldig rart

Hei, har en kjøttmeis som flyr på vinduet dag ut og dag inn. Det er ikke så den skader seg på noen måte men den flyr inn i vinduet så sklir den ned på vannbrettet og står der og hakker på ruta. Dette gjentar den mange ganger på en dag. Det har pågått i over 2 uker og virker ikke som om det kommer til å gi seg med det første. Vet du noe om dette er normal oppførsel fra den slags fugl?

L. (27.04.2017)

Svar:

Det virker som at den prøver å jage vekk en innbilt rival som den oppfatter sitt eget speilbilde å være. Dette skjer ofte.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mystisk gjest

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette mon tro, den har holdt til rundt hytta på Slåstad i Odalen i dag. Flotte og uvanlige farger, appelsinfarget bryst og blålig hode, men ligner ei ugle?

O. (27.04.2017)

Svar:

Dette er en tårnfalk hann. Så selv en i dag i Flisdalen, østre Hedmark. Det er en del smågnagere i fylket nå, og da kan en forvente noen av disse musespiserne.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måltrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tror dette er en måltrost.

A.O. (27.04.2017)

Svar:

Ja, dette er en måltrost.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg og bestefar var på kjøkkenet så så vi en rar fugl som vi ikke vet hva er?

N.N (27.04.2017)

Svar:

Dette er en ringtrost hann.

Roar Solheim (27.04.2017)


#Økologi og atferd

Hva spiser strutsen?

Hva spiser strutsen?

M.R. (25.04.2017)

Svar:

Har ikke litteratur for hånden for å lete opp dette, men jeg vil i utgangspunktet tro at en struts spiser frø og frukter, plantedeler og småkryp som insekter og små øgler/firfisler.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Fugleforing

Kan et borettslag forby fuglemating

Kan et borettslag forby fuglemating? Det står ingenting om dette i vedtektene for borettslaget, men en nabo klaga til meg å sa de hadde blitt "enige" om at her skulle de ikke mate fugler fodi de "grisa" slik til. Må jeg "bøye" meg for dette eller har man rett på sin egen veranda å mate.

A. (25.04.2017)

Svar:

Dersom tilgrising er problemet, kan du foreslå å mate med halve kokosnøtter, fett og meiseboller. Slik mat blir det lite søl fra, lik ved solsikkemating. Borettslag står fritt til å bestemme egne vedtekter, og dersom dere er flere som ønsker å mate fuglene, kan dere foreslå dette tatt opp igjen på neste borettslagsmøte. Forsøk da å få mer nøye svar å hva problemet består i, og foreslå slike alternativer som kan redusere eller fjerne problemet. Det er vel så mange som gleder seg over fuglenes nærvær, og dere har like stor rett til å bli hørt i et borettslag.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Diverse

Stokkand på terassen i 3. etasje.

Vi har fått en stokkan på terrassen. vi bor I Skienselva og har disse rundt oss til daglig. Vi bor I 3. etasje og kona mi oppdaget dette I dag. Den ligger fint og trykker/ruger på egg. Den har valgt seg "hus" I en stor høy blomsterurne. terrassen er heldigvis stor, ca 50m2. Hva gjør vi. Det er normalt hekkeplass rett bortenfor leiligetene. Må vi bare la den være I fred? Hva med mating?

N.N (25.04.2017)

Svar:

Ja, la anda få ruge i fred. Men du må gjerne prøve å sette fram mat til den og se om den vil ha dette. Hønsefor bør være fint for en rugende stokkand. Hvis ungene kan komme seg av terrassen ved egen hjelp når de klekkes, kan dere la andemor lokke dem med seg. Dersom det er høye kanter slik at ungene ikke kommer ut ved egen hjelp, må dere FØRST fange andemor med en hov og deretter ungene, slik at dere kan slippe løs alle på samme sted sammen. Hvis dere forsøker å flytte ungene uten å ha kontroll på andemor, risikerer dere at hun ikke forstår hvor det har blitt av ungene, og forsvinner.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ved øverste vanntårnet i Furuberget på Hamar søndag 23.4.17

Fuglen er noe større enn nøtteskrike, brunspettet, hvit under/ bak magen med hvit rand ytterst på stjerten som ellers var svart. Virket lite sky. Var fuglen ca.20 cm.lang, var nebbet kanskje 3 cm langt, smalt og svart.

N.N (25.04.2017)

Svar:

Dette er nok en nøttekråke. Den holder ofte til der det finnes hasselkjerr, og det er det vel noe av på Mjøssiden av Furuberget.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl

fugl på str.som rødstrupe. grått hode og brunspraglet rundt øynene og litt bakenfor. markert skille mellom hode og rygg, som er brunstripete bakover.mulig hvitt under stjert.
sitter igjen alene og spiser,når de andre er dratt fra matfatet. finner den ikke i vanlige fuglebøker.

N.N (25.04.2017)

Svar:

Dette høres mest ut som en jernspurv.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Økologi og atferd

Miljøproblem.?

Jeg så i fjor høst en flokklinerler som beitet på en kunstgressbane. Det så unaturlig ut og jegkom til at de måtte spise gummigranulatet som legges i kunstgresset. Hvis det er tilfelle, kan de fordøye det. Hvis ikke blir det liggende i kråsen? Vil vekten gjøre dem flyve-udyktig?

H.J.G. (25.04.2017)

Svar:

Jeg tviler på at de spiste disse gummikulene, men heller at de plukket små insekter mellom de kunstige gresstustene.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem sin fjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvem er denne fra? Måse?

K.L. (25.04.2017)

Svar:

Dette er stjertfjær fra en ungfugl av en av de store måkene (gråmåke, svartbak eller sildemåke).

Roar Solheim (25.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Spansk nasjonalfugl

J.F. (25.04.2017)

Svar:

I følge en spansk zoolog (som tilfeldigvis er på samme sted som meg akkurat nå!) har ikke Spania en nasjonalfugl, men enkelte regioner har sine regionsfugler. F. eks. er storstrappe regionsfuglen for Extremadura.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Diverse

Foring

Hei! Er en ivrig fuglemater, som forer året rundt. Går i brød, fuglenøtter og meiseballer. Nå lurer jeg på om ungekullene får i seg nok næring av dette? Leste at de trenger bl.a.kalsium for å styrke skjelettet, og denne maten inneholder vel ikke mye av dette, og heller ikke mye proteiner, vil jeg tro. Foreldrene trenger jo ikke lete etter mat andre steder, da de lever i overflod ho meg. Mvh Laila

N.N (25.04.2017)

Svar:

Hvis du mater fuglene under hekketiden, får de voksne lettere mat til seg selv, og mer tid til å lete etter insekter og larver til ungene. Tror det går bra med slik støtteforing.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Økologi og atferd

Egglegging småfugler

Bilde vedlagt spørsmålet

I Polen der jeg bor hadde vi nå en periode på 20 grader og det ble full fart i reirbygging og egglegging. Så kom det en periode med nattefrost og noen minusdager. Svartrødstjerten hadde to egg men forsvant. Den kom ijen noen dager etterpå men da hadde jeg fjærnet reir og egg da jeg regnet med at det ikke var noe liv i eggene. Svartrødstjerten flyttet til en spesiellkasse/plattform som jeg bygget for noen år siden men som ikke har hvert brukt. Kjøttmeisen hadde 5 egg men fuglen der var også borte noen dager (den dekket da litt over eggene) før den forvant. Da jeg etter noen dager ville rense kassa lå den på eggene og det gjør den ennå. Spørsmålet er da hvor mye kulde tåler de små eggene og hvor lenge kan foreldre forlate eggene før de dør. ??

G.I.I. (25.04.2017)

Svar:

Eggene tåler en del kulde når rugingen ennå ikke har startet, så ikke gjør noe overilt når været bremser leggeaktiviteten noen dager.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Økologi og atferd

Hakker en and seg selv om den har vondt?

Hakker en and seg om han har vondt i hofta, for å prøve å få vekk skaden?

E. (25.04.2017)

Svar:

Ja, det kan den nok gjøre. Hunder biter på områder av huden hvor de har en skade, og fugler gjør nok også det samme.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

hva heter fuglen som holder oppe en fot og har middels langt nebb og et svart hode

M. (25.04.2017)

Svar:

Dette er et for generelt spørsmål til at jeg kan besvare det.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser bokfinken

E. (25.04.2017)

Svar:

Den spiser insekter og frø om sommeren, men mest frø om vinteren.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Økologi og atferd

Stær

Hva spiser stæren?

M.R. (25.04.2017)

Svar:

Den spiser insekter og andre småkryp, meitemark og om høsten også mye frukt og bær.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Trekkfugler

stær

hva er reise ruten til stæren

E. (24.04.2017)

Svar:

Det kommer an på hvor de overvintrer. Stær kan overvintre i Norge, men de fleste flyr sydover til Danmark, England og kanskje resten av Nord-Europa.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Fuglekasser

Kvinand

Når tid kan man sjekke kvinand holkene for og sjekke om man har fått hekking?

S.T. (25.04.2017)

Svar:

Hvis du vil slippe å sjekke kassene flere ganger, bør du kanskje vente til etter ca 10 mai.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle Hemsedal

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags ugle er dette?
Observert 23.04.2017 ca 19:30 ved Langehaugstølen i Hemsedal (ca 850 m.o.h).

Rett før jeg oppdaga denne, fløy det en annen ugle forbi. Den var litt større og mye lysere/hvitere, ikke så gulbrun som den på bildet. Den dro lenger bort og ble etterhvert jaga vekk av ei kråke. Begge uglene fløy ganske lavt og fulgte terrenget. Ugla på bildet satt på en stein nesten helt inntil hytta da jeg oppdaga den. Dessverre så jeg den ikke før den også oppdaga meg og letta. Rart å se to ugler på en kveld. Pleier de å holde sammen? Jeg har holdt til i området i mange år og har aldri sett ugler før.

T.W. (25.04.2017)

Svar:

Dette er en jordugle, og det var nok den andre også.

Roar Solheim (25.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny gjest på foringsplassen

Bilde vedlagt spørsmålet

På hytta i Uvdal (ca 1000 moh) var det bart inntil snøværet i natt, og idag morges var det enorm aktivitet på foringsplassen. I tillegg til de vanlige gjestene (grønnfink, bokfink, gråsisik, spettmeis, granmeis, dompapp) så vi rødstrupe og en ny gjest som ikker observert tidligere.
Spist og slankt nebb, lang stjert, sjokoladebrun farge, litt større enn en kjøttmeis. Og når jeg økte eksponering på bildet var det tydelig at den var spettet på ryggen og at den hadde gule ben.
Desverre er bildene ikke særlig gode, men er detmulig å se hva det er?

E.S. (24.04.2017)

Svar:

Ja da, dette er en jernspurv.

Roar Solheim (24.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Har fått besøk av denne i bakgården. Som holder det gående med et imponerende volum. Hvordan fugl er Det?

E.L. (24.04.2017)

Svar:

Dette høres ut til å være en svarttrost.

Roar Solheim (24.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl ! ?

Hei, så en ny fugl for meg i nå i dag.
Spurv eller finkefamilien må det være, skal studere di mer for di samlet hår til reir etter hunden vår.
Først tenkte jeg grå fluesnapper,, men nei ikke nå..kan det være jernspurven eller en steinskvett.... Men nei ikke noe av di slagene jeg kan.
Mener den hadde noe lyst på på siden ( som grønnfinken har gult) eller litt på siden av stjerten, men veldig lite. Litt spraglete som gråtrosten i brystet, og gråaktig isse( hode -nakke). Men milde overganger i farger som en gråspurv. Størrelsen er vel som en pilfink.
Opservasjonsted er på veierland tvers av Tjøme like ved sjøen
Hannen sitter å synger kvitrer i et gammelt morelltre. Kjenner heller ikke melodien! Er det noe hjelp å få her...:-)).

P.L.B. (24.04.2017)

Svar:

Dette høres veldig ut som en grønnfink hunn.

Roar Solheim (24.04.2017)


#Diverse

Svaler

Hva spiser svaler?
Hva slags nebb har fugler som spiser insekter?
Hva kan et kraftig nebb brukes til?

A. (24.04.2017)

Svar:

Vi utfører ikke skolearbeid her, og du spør om så generelle utrednings-spørsmål som man typisk kan lete etter svar på nettet selv, og lese om.

Roar Solheim (24.04.2017)


#Diverse

Frukt på terrassen

Hei. Denne våren har det på mystisk vis oppstått en god del frukt-og nøtteskall på terrassen. Først var det bananskall og appelsingskall, som supplerte seg med halvspiste plommer, nøtteskall og papir. Kort tid etter at jeg fjernet dette kom det banaskall på nytt, og noen dager etter der flere nøtteskall. Det er stort sett i et hjørne. Jeg bor i øverste etasje, så det er rart om dette er mennesker. Kan dette komme fra fugler?

V. (24.04.2017)

Svar:

Det KAN tenkes at det er skjærer som har tatt med seg disse tingene til terrassen for å sjekke om de var spiselige, evt også lagre dem for senere bruk.

Roar Solheim (24.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

To andefugler jeg ikke har sett før.

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse to ble tatt bilde av i Aketselva ved Cuba bro sist søndag.

N.N (24.04.2017)

Svar:

Dette er to moskusender - rømte tamfugler.

Roar Solheim (24.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender med 3 bilder. To av bildene trodde jeg var en gråsisikhunfugl, men får ikke alle trekk til å stemme. Av størrelse er den lik en gråsisik. Mitt spørsmål er: Er det en gråsisik? bildet er tatt gjennom et vindu, slik at fuglen er nok litt mørkere enn det som bildet viser. Det er tatt ved et fuglebrett i Løten den 20. april i år.
Det tredje bildet er av en varsler, som jeg tok bilde av ved mitt hus i Løten rundt den 1. april. Det er første gangen jeg har sett denne fuglen. Er den hyppig forekommende i mitt distrikt?
Er takknemlig for svar.

A.N. (22.04.2017)

Svar:

Her kommer bare varslerbildet opp, så jeg kan ikke svare deg noe om sisikene.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender med 3 bilder. To av bildene trodde jeg var en gråsisikhunfugl, men får ikke alle trekk til å stemme. Av størrelse er den lik en gråsisik. Mitt spørsmål er: Er det en gråsisik? bildet er tatt gjennom et vindu, slik at fuglen er nok litt mørkere enn det som bildet viser. Det er tatt ved et fuglebrett i Løten den 20. april i år.
Det tredje bildet er av en varsler, som jeg tok bilde av ved mitt hus i Løten rundt den 1. april. Det er første gangen jeg har sett denne fuglen. Er den hyppig forekommende i mitt distrikt?
Er takknemlig for svar.

A.N. (22.04.2017)

Svar:

Det er ikke ofte en ser varsler rett rundt hushjørnet, men den er spredt forekommende over mye av Norge.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Diverse

Rart egg

Jeg fant ett lite hvitt egg sirca 4 cantimeter langt .Jeg lurer på hvordan baby fagleg ser ut🥚

A.A.S. (22.04.2017)

Svar:

Umulig å si noe om hva dette er uten et bilde av egget. De fleste nyklekte fugleunger ser ganske like ut.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Diverse

Hvilke fugler trenger mest hjelp til hekking for tiden?

Hallo. Lurer på hvilke arter som for tiden trenger mest hjelp til hekking? Tenker da spesielt ved opphenging av fuglekasser, om hvilke fugler man burde lage kasser til for tiden, hvis man først skulle lage fuglekasse?

Det finnes kanskje en oversikt som viser hvilke arter som har en oppsving, eller som er på tur nedover?

Det er også kanskje litt geografisk betydning inn i bildet.

Takk på forhånd, vennlig hilsen fra Sandnes, i Rogaland

S. (22.04.2017)

Svar:

Skal en vurdere på landsbasis, er kanskje større hekkekomplekser for sandsvale noe av det viktigste en kan forsøke seg med. Ellers er det neppe noen av hullrugerne som har akutt behov for reirplasshjelp, det er mer et lokalt tiltak som kan være viktig dersom intensiv skogsdrift har fjernet alle gamle og døde trær med spettehull i.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Diverse

Skjærerede i vinduskarmen

Har ett skjærepar som bygger rede i vinduskarmen på ett soverom? Blir det mye støy etterhvert? Kan det komme noe lus eller lignende?

P.N. (23.04.2017)

Svar:

Vanskelig å forutsi. Litt uvanlig redeplassering.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nye fugler på matfatet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Disse to er kommet på matfatet vårt i Rygge. På størrelse med blåmeisen, men slankere. Vi har prøvd å finne ut hvilke fugler det er, og tenker gulspurv. Men tror at gulspurven er større enn disse? Og hva med de svarte fine tegningene på den til venstre? Takk for fin nettside!

S.A.B. (22.04.2017)

Svar:

Dette er to grønnsisik, hannen til venstre, hunn til høyre.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Fuglekasser

kamp om holk?

Blåmeisen legger inn reirmateriale i en fugleholk vi har og etterpå kommer spettmeisen og fjerner det.Dette har pågått i fleire dager. Hvorfor og hvem vinner?

C.B. (22.04.2017)

Svar:

Da er det kamp om reirplassen. Ikke mulig å forutsi hvem som til slutt vil vinne kampen om kassa.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Fuglekasser

Sjekking av fuglekasser

Hei!
Kan jeg sjekke tårnfalkkassa, kvinandkassa, meisekasser og kaiekassa nå, eller er det litt for tidlig?

N.N (22.04.2017)

Svar:

Du kan sjekke kassene nå, men tårnfalk kan starte senere slik at du også bør ha en ny sjekk litt ut etter midten av mai.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Spor og sportegn

Hvem har gravd ut maurtua?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan det være en grønnspett? Jeg synes hullet er litt for stort til det (se skisporet foran som målestokk). Det ser ut til å være noen ekskrementer der, er det fra skogsfugl?

I.H. (22.04.2017)

Svar:

Ja, ekskrementene er fra skogsfugl, og det KAN hende at det er de som har gravd ut tua for å ta "støv"bad, i mangel av sand andre steder,

Roar Solheim (23.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Hva heter denne? Filmet ved Stange i dag.

N.N (23.04.2017)

Svar:

Dette er en gjerdesmett.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Fuglekasser

Kattugle i kassa, 30 meter fra Huset/hytta

Hei
Vi har ei nydelig kattugle hunn som ruger på egg i kassa som står 30 meter fra hytteveggen. Vi har hørt hannen "kalle" hver kveld og natt (vi bor på hytta i år). Har vi vært ute når han har tutet, har vi gått inn for å forstyrre minst mulig. De siste kveldene har vi ikke hørt ham. Mor sitter fortsatt i kassen (Har sjekket med mobil og forlenget selfie stang)
Er redd det kanskje har tilstøtt ham noe og lurer på hvor lenge hun evt. blir værende i kassen dersom han uteblir?
Det har blåst mye de siste dagene/nettene, faktisk så mye at kassen har dreiet ca 45 grader rundt stammen. Henger fortsatt bra da. :-)

E.M. (23.04.2017)

Svar:

Vanskelig å si. Dersom hun fremdeles ligger og ruger, og hannen dør, vil hun trolig gi opp hekkingen. Men sannsynligvis dukker han opp.

Roar Solheim (23.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn

hei jeg tror jeg har sett kongeørn på reinsvoll i vestre toten, den hadde ett vingespenn på ca to meter og var diger :) tror du dette er en kongeørn? :)

T.O. (22.04.2017)

Svar:

Det er ingen umulighet, men størrelsen alene er ikke nok til å si at det var en kongeørn. Havørn kan også ses i innlandet.

Roar Solheim (22.04.2017)


#Diverse

Kortnebbgås vs måker

Inntil i dag, 20.4.17 har kortnebbgåsa vært på Hyllbukta (Inderøy kommune) regjert i tusenvis, som vanlig på denne årstiden. Nå i kveld er alle borte, mens det er deimot hundrevis, kanskje tusen måker som har tatt over området.
Har aldri sett så mye måker her.
vh Per Odd Holde

P.O.H. (20.04.2017)

Svar:

Interessant, men det behøver ikke å bety at det er noe spesielt forhold mellom måker og gjess.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Diverse

Ringdue i dueslag

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann. Vi har en fin flokk på ca 12-14 ringduer som holder til i trærne rundt oss. ( Byneset i Sør Trøndelag. ) Har veldig lyst til å få laget og sette opp ett klassisk dueslag. Er det mulighet for at ringdua kan slå seg ned i det?

L.A. (21.04.2017)

Svar:

Det tror jeg neppe, siden ringduene hekker i tett skog og bygger reir oppe i tette bartrær.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen ble fotografert i august 2012, det var i gammel skog ca 900 moh i Ål. Jeg registrerte at den hadde en spesiell adferd,nysgjerrig kanskje. Den var i vanskelig lys slik at jeg ikke så hvilke farger den hadde. Bildet ble undereksponert og jeg vet ikke om det jeg har gjort av bildebehandling gir riktige farger.

O.M. (20.04.2017)

Svar:

Dette er en rødstjert hann i høstdrakt.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på denne fuglen. Den sto stille og flakset ei stund til den satt seg på en sten i nærheten av oss. Den hadde lange vinger med svart på kantene. Virket som det var litt oransje kanskje på den også? Under..

A.G.M. (20.04.2017)

Svar:

Bildet er dessverre ikke skarpt eller stort nok til at jeg kan se hva dette er. Når bildet åpnes og bearbeides i fotoshop, blir det for pixellert til at jeg kan skille ut detajer.

Roar Solheim (21.04.2017)


#Sykdom og skader

Rar blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva feiler den?

K.S. (21.04.2017)

Svar:

Det vet jeg ikke, dessverre, men det er tydelig en sykdom som gjør at den ikke har fjær på fremre del av hodet.

Roar Solheim (21.04.2017)

««første 28 042 - 28 091 av 50 355 siste»»