Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 906 til 47 955 av totalt 50 330 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fin fugl i brumunddal

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne fine fuglen i et boligfelt i brumunddal. Bildet ble litt uklart, da den løp avgårde i stor fart da jeg nærmet meg.Så ikke at den fløy, det virket som om den trivdes på bakken.Tror den hadde også innslag av rødt på hodet. Hva er dette slags fugl? Hører den hjemme på her i området?

B.B. (31.03.2008)

Svar:

Dette er en ringfasan hann. De er opprinnelig asiatiske fugler, satt ut som jaktobjekt i hele Europa. Det ble satt ut mange fasaner i Hedemarks-regionen på 1960- og 1970-tallet, men det er neppe noen som setter ut slike lenger. Noen få klarer seg i åkerlandskap og bystrøk rundt Mjøsa.

Roar Solheim (31.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hubro

Vi hører ein Hubro i nabolaget kvar kveld, trur vi.
Men eg er litt i tvil. I lydeksempel høyrest det ut som hubroen går "ned" ein tone på slutten av kvart "kauk". Det gjer ikkje "vår" hubro. Han er heilt "monoton" når han ropar. Kan det vera ei anna ugle som liknar, eller er berre dette ein variasjon frå normalen? ( i gårkveld sat perleugla og ropa samtidig, så det var riktig stemningsfullt utpå gardsplassen vår. Lokaliteten er fjellbygd i Nordland, mot svenskegrensa.

B.D. (30.03.2008)

Svar:

Det er ikke alltid at fuglene roper "etter boka". Noen hubroer kan nok ha et rop hvor den nedgående tona på slutten knapt er hørbar, eller mangler helt. Slik du beskriver stedet, så høres hubro ut som den mest sannsynlige arten. Men det ville være nyttig også å vite hva slags landskap (skog, berg, fjellknaus etc) lyden kommer fra.

Roar Solheim (30.03.2008)


#Diverse

Hønas anatomi

Hei
Prøver å finne ut litt om høns, men det er ikke så enkelt.
Det jeg egentlig lurer på er hvor mange "hull" en høne har ?
Har de ett eget hull (kjønnsorgan) for parring? Hvor kommer egget ut? Tisser fugler og hvor kommmer det ut? Vet at fugler bæsjer så ett hull er det ihvertfall.

I.P. (27.03.2008)

Svar:

Fugler har felles åpning for ekskrementer og kjønnsprodukter, det kalles en kloakk (!). Hos noen fugler (andefugler, struts) har hannen et utkrengbart parringsorgan som han stikker inn i hunnens kloakk under parringen. Fuglene skiller ut urin sammen med ekskrementene, det er det hvite du ser i ekskrementene. Hønene legger egg ut av den samme åpningen, altså kloakken.

Roar Solheim (28.03.2008)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Kor langt nede skal hullet på ei kattugle kasse vere(kassen er 60cm høg)?

N.M. (28.03.2008)

Svar:

Innflygingshullet på en kattuglekasse bør være 10-12 cm i diameter. Avstanden fra overkant av hullet og til toppen av kassa kan være 10-15 cm, da får du 35-40 cm fra nedkant av hullet og til bunnen av kassa. Men kattuglene vil også hekke i en kasse med firkantet hull som går helt opp til taket. Hullplasseringen er mer et spørsmål om estetisk utseende på kassa sett fra vår synsvinkel - kattuglene selv er svært tolerante overfor variasjon.

Roar Solheim (28.03.2008)


#Diverse

cdc

Hei
Som ivrig jeger, fluefisker, fluebinder og fugle-/dyreinteressert prøver jeg å benytte viltet til mer enn mat.
Derfor ønsker jeg å plukke "cdc"-fjærene fra nedlagt fugl og spørsmålet er: nøyaktig hvor på fuglen sitter disse?
Har søkt lenge på nett, uten å finne hverken skisser eller beskrivelser.

P.K. (27.03.2008)

Svar:

CDC-fjær er små fjær som sitter rundt fett- (gump-) kjertelen hos andefugl. Denne ligger rett på oversiden av stjertfjærene. Se forøvrig denne nettsiden for en videre forklaring:
http://www.flyfisherman.com/ftb/hwcdc/index.html

Jeg fant siden ved å søke på "cdc-feathers" på Google! Siden er på engelsk.

Roar Solheim (27.03.2008)


#Diverse

flaggspett/toppmeis

Er det vanlig at flaggspetten tar i bruk fuglekasser ? Blir en stærekasse for liten på 50 mm ??

Har lagt merke til at toppmeisen er fraværende sammen med de andre meisene på fuglebrettet gjennom vinteren. Samtidig er den ikke vanskelig å lokke til seg ved hjelp toppmeislyder på cd. Hva er det som gjør at den ikke trekker inn mot fuglebrettet ?

B.S. (27.03.2008)

Svar:

Flaggspetten bruker ofte fuglekasser til å overnatte i, men aldri til å ekke i (selv om det har skjedd). Stærkasser er ypperlige for flaggspettens overnattingsbruk, men den kan gjerne også hakke ut inngangshullet på en meisekasse (eller lage et helt nytt hull på siden av kassa). Toppmeisen er en sjelden brettgjest. Hvorfor den ikke lar seg lokke til brettet vet jeg ikke (har samme "problem" selv - den er rundt huset, men aldri på forplassen). Kanskje finner den nok næring i skogen, og er kresen på matvalget?

Roar Solheim (27.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Alpekaie

Hei

Jeg har nettop fått besøk av en fugel på foringsbrette som jeg har greid å identifisere som Alpekaie. Kan dette stemme ettersom denne fugelen ikke skal være i Norge?

R.B. (24.03.2008)

Svar:

Alpekaia er aldri observert i Skandinavia. Jeg vil anbefale deg å prøve å dokumentere fuglen ved å ta et bilde av den. Send gjerne bildet til oss.

Frode Falkenberg (26.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sivhauk

vi så en sivhauk på jæren den var på størelse med en musvåk er sivhuken et skjeldent syn i norge

N.N (25.03.2008)

Svar:

Sivhauken er en uvanlig art i Norge. Den hekker meget fåtallig på Østlandet, og har i en lengre periode hekket på Lista i Vest-Agder. De siste åra har den dessuten begynt å hekke på Jæren. Utenfor hekketiden, om våren og kanskje spesielt om høsten, blir den sett fåtallig i hele Sør-Norge.

Frode Falkenberg (26.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

brunsisisk

hei, er brunsisiken noe sjelden?? lurer litt siden gylendals store fugleguide viser gråsisik og brunsisik som samme??

E.H. (26.03.2008)

Svar:

Brunsisik er nokså nylig skilt ut som art fra gråsisik, og hele gråsisik-gruppen er vanskelig. Også polarsisiken ble tidligere antatt å være gråsisik. Når arter splittes opp på denne måten fordi man oppdager forskjeller man tidligere ikke var klar over, så tar det også tid før den nye systematikken eventuellt blir anerkjent av de fleste fagornitologene. Derfor vil du i de fleste fuglebøkene bare finne gråsisik, og ikke brunsisik, omtalt. Brunsisik var tidligere en uvanlig fugl i Norge. Arten har siden midten av 1980-tallet invadert Norge fra sør, og finnes nå som hekkefugl i store deler av Sør-Norge, kanskje mest tallrik i lavereliggende strøk på Sør- og Vestlandet. I høyereliggende områder er det fortsatt gråsisiken som er mest vanlig.

Roar Solheim og Frode Falkenberg (26.03.2008)


#Økologi og atferd

svartbak

kan svartbaken drepe lunde,alke,lomvi, kaniner.

N.N (26.03.2008)

Svar:

Ja, det kan den. BBC har vist opptak på tv-serier av svartbak som tar voksne lunder i lufta. De kan nok også klare de andre alkefuglene. Tror ikke en svartbak klarer å ta en voksen kanin, men i 1986 så jeg selv en svartbak på øya Fair Isle på Shetland som banket livet ut av en kaninunge, for deretter å sluke den hel.

Roar Solheim (26.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl på brettet

I dag kom det en bitte liten fugl på brettet som jeg ikke har sett før. Den var på størrelse med en liten blåmeis. Minnet litt om en meis eller spurv, men var svært var - så det var vanskelig å studere den ordentlig. Den var helt lys under, og brun/grå oppå den hadde en hvit stripe tvers over vingen når vingene var inntil kroppen, i tillegg var den knall rød i et lite felt oppå hodet.
Vet du hva det kan være? Kunne ikke finne den i min bok "fuglene i hagen"...

I.Å. (25.03.2008)

Svar:

Det høres ut til at du har hatt besøk av en gråsisik. Det er ikke så ofte de kommer på fuglebrettet, men innimellom kan en se dem. De liker ofte å plukke opp små matsmuler på bakken under fuglebrettet.

Roar Solheim (25.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleobservasjon

Hvor vanlig er observasjon av tretåspett i kystområder rett vest av Lindesnes? Har ikke sett tidligere.
Hakkespett med gult felt i panna - regner med var en hann. Observasjon påsken 2008.

R.H. (25.03.2008)

Svar:

Tretåspett er ikke en vanlig hakkespett langs Agder-kysten, selv om den er funnet hekkende her og der. Enkelt-individer kan nok av og til opptre utenfor vanlig hekkeområde i vinterhalvåret. Det gule feltet er det bare tretåspetten hannen som har, så artsbestemmelsen stemmer nok.

Roar Solheim (25.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hei igjen

Bilde vedlagt spørsmålet

tok disse bildene 3 juli på knaben(kvinesdal kommune) dette bilde er litt uskarpt men viser kanskje litt mer.

E.H. (25.03.2008)

Svar:

Et tredje forsøk: Når har vi studert råfila som du lastet opp og bildet viser faktisk to juvenile (helt unge) brunsisiker! Dette skulle altså ikke være så enkelt, men unge brunsisiker har både de lyse vingebåndene og mørke nebbet. Andre karakterer stemmer også bra på disse fuglene. Beklager litt frem og tilbake, men man lærer så lenge man lever!

Frode Falkenberg og Roar Solheim (25.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken fugl er dette? har et annet bilde men tror det er dette som er best,

E.H. (25.03.2008)

Svar:

Dette ser umiddelbart ut som to juvenile småfinker, sisik eller irisk. Det hadde vært fint om du oppga lokalitet og dato. Det kan hjelpe. Om du har et bilde som viser nebbet og ansiktet til fuglene så hjelper det også.

Frode Falkenberg (25.03.2008)


#Diverse

Fuglekasse til krikkand

Heisann.
Jeg har hørt at man kan få krikkender til å hekke i kasser. Stemmer dette? Og har du isåfall noen mål for en slik kasse?
Jeg har kun funnet tegninger og mål for kasser til kvinand/laksand, men har hørt at kasser til krikkender har en annen utforming...

T. (24.03.2008)

Svar:

Krikkender hekker ikke i vanlige fuglekasser. Lik stokkender legger de vanligvis reiret sitt på bakken, gjemt i vegetasjonen. Stokkand kan av og til hekke oppe i kvistreir i trær, men jeg tror ikke krikkender gjør dette like lett som stokkender. Enkelte steder har man laget flettekurver som står oppe på påler eller i trær for gressender, men slike har ikke vært brukt i Norge. Noen hunnender må trolig oppdage disse nye hekkeplassene, og så må ungene lære dem å kjenne slik at kunnskapen om denne hekkeplasstypen brer seg på denne måten.

Roar Solheim (24.03.2008)


#Økologi og atferd

tiurleik på vestlandet.

Hei! lurer på om det er muli å se tiurleik sør i møre og romsdal? her er furu skog og eg har sett tiur der før i vinter. og eventuelt katid har eg størst sjangse til å oppleve det?

T.A.B. (23.03.2008)

Svar:

Det er godt mulig å se tiurleik på dine kanter av landet. Du bør gå ut i aktuellt terreng omkring 10.-15. april og se etter leikspor (fotspor på snøen, spillspor, ekskrementer og fjær på spillplassen). Hvis du finner spor etter spill bør du finne deg en plass minst 20-30 m unna hvor du har god oversikt. Legg deg til i kamuflasjetelt der en vindstille dag med oppholdsvær, minst 1 time før solnedgang. Du må overnatte i teltet, og på morgenen ved 04-05 tiden kan du lytte etter de første tiurlydene. Er du heldig kan du få tiurleik rett utenfor teltet, og overvære den på første plass!

Roar Solheim (23.03.2008)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Hei!
Eg har ei gammale(1968)fuglebok(Fugler og fuglekasser av Bjørn Bjørnsrud), i denne boka står det at kattuglekasser skal vere 67cm høge, men på http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php står det at dei skal vera 60cm høge. Har denne forskjellen noko å seie?? Er det lurest å bygge dei 60cm høge eller 67cm høge kasser?? Det er mange andre mål på kassers størrelse som er forskjelige i forhald til miljolare.no, dei fleste er større.

N.M. (23.03.2008)

Svar:

Nei, denne forskjellen har ingen som helst betydning, men når man skal gi råd om bygging av fuglekasser så må man helst gi et enhetlig mål (50-65 cm kan være ganske forvirrende for en nybegynner). Men alle hullrugende fugler som benytter naturlige hull i trær kan ikke velge EN standard hullstørrelse - de må være tilpasset en stor variasjon av hule trær. Derfor er kassemål omtrentlige. Noen fugler vil ikke hekke i for STORE kasser, og særlig ikke hvis inngangshullet er for stort, men det er likevel godt rom for variasjon. Kattugla tåler stor grad av variasjon.

Roar Solheim (23.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Vi lurer på hvilken fugl vi har på fuglebrettet med solsikke frø hagen.
Den er stor som en kjøttmeis, har gult nebb, med rød flekk på"pannen" / overnebbet, markerte hvite og gule striper på vingene og halen.

P.G. (20.03.2008)

Svar:

Jeg får ikke helt det gule nebbet til å passe inn, men det høres ut som om du har hatt besøk av en stillits. Ta en titt på et bilde av stillitsen her: http://cyberbirding.no/photo/c_carduelis_02.php.

Frode Falkenberg (21.03.2008)


#Fuglekasser

Kattugle

Hei. Har satt opp en ugle kasse. Idag klatret svigerfar opp til kassen for å se om det bodde noen ugle der. Det gjorde det og en kattugle fløy avgårde. Han fikk ikke sett om det var egg i den. Tror du uglen kommer tilbake ? Eller har vi skremt den vekk for godt? Den fløy avgårde og satte seg i en gran ca 100m fra kassen.

J.R. (21.03.2008)

Svar:

Nei, kattuglene pleier å tåle en slik sjekk så lenge ugla ikke ble stengt inne i kassa. Men noen kattugler KAN forlate reiret hvis de blir skremt ut tidlig under egglegging eller i starten av rugetiden. Derfor bør du vente i 2 uker før du sjekker kassa neste gang. Da vil ugla være godt i gang med rugingen, og det bør være trygt å sjekke kassa. Hvis kattugla har egg, så husk at du ved senere kontroller bør ha på deg en skinnlue og beskyttelsesbriller (f. eks. slalombriller) når du kontrollerer kassa. Kattuglene kan nemlig angripe deg for å forsvare ungene sine når de nærmer seg tiden for å hoppe ut av reiret.

Roar Solheim (21.03.2008)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Gjere det noko om kattuglekassen har større innvendigt mål enn det står på internett(arial)`??

N.M. (20.03.2008)

Svar:

Nei - kattuglene er ganske tolerante mht reirhullstørrelse. Det må de være, for det er ikke overflod av naturlige reirhull for dem.

Roar Solheim (21.03.2008)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Er det nokre spesielle triks for å øke sjanksene for å få kattugle i kassene?

N.M. (17.03.2008)

Svar:

Kassene bør henge 5-6 m over bakken, i et tre hvor greiner ikke dekker innflygingen til kassa. Det bør være tette graner rett ved kassa, slik at uglene kan gjemme seg i disse trærne (de liker å forbli uoppdaget av kråker og troster om dagen!). Kassene kan godt stå i kanten av skog nær frodig landskap med skog, som f. eks. ravinedalen som snor seh gjennom kulturlandskap. Langs kysten fra Østfold til Trondheim får du også jerne kattugle i kasser inne i skog uten tilkntning til jordbruksmark.

Roar Solheim (18.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøspurv.

Hei. Så i dag tidlig (17/3 08)en flott snøspurv sittende på rekkverket på verandaen vår. Vi bor i Buvika,nord i engerdal kommune helt nede ved Femunden. Har aldri sett den før og lurte på om den er vanlig her i disse trakter.

A.M. (17.03.2008)

Svar:

Snøspurven ser man typisk vanligvis i flokker tidlig om våren, når de er på trekk. Da kan du se dem nesten hvor som helst i åpent landskap, som f. eks. i jorde- og kulturlandskap. Men du behøver slett ikke å få øye på denne fuglen hvert år, så derfor virker nok din opplevelse uvanlig.

Roar Solheim (18.03.2008)


#Fuglekasser

Andekasser

Er det flere arter ender som er hullrugere?? Kan du lage kasser til dei?? Mål til kassene?

N.M. (17.03.2008)

Svar:

I Norge hekker kvinand og laksand i kasser, og helt i nordvest, i Pasvik, hekker også lappfiskand som er en hullruger. Der kan også denne arten gå i kasser. Hvis du går inn på nettsiden under, finner du et nummer av Fuglevennen hvor slike kasser er omtalt:
http://www.fuglevennen.no/innsendt/pdf/oppslag/84/4737074945f53/fvv05nettutgave.pdf

Roar Solheim (18.03.2008)


#Fuglekasser

Fuglekassens høyde over bakkenivå

Jeg har laget fuglekasse for kjøttmeis og blåmeis. Hva er den ideelle høyde over bakken de bør henges opp?

F.H. (15.03.2008)

Svar:

Småfuglkasser kan henge ca 2 m over bakken. Fuglene vil ganske sikkert også bruke dem hvis de henger 4-5 meter over bakken, men da er det ikke så lett for deg å kontrollere dem! Det er alltid spennende å kontrollere hva som skjer i kassene, og om høsten bør ganmle reir kastes ut.

Roar Solheim (16.03.2008)


#Økologi og atferd

Merkelig fuglesang

Det fløy en fugl forbi tretoppene ute. Den var på størrelsen med en stor måke, men hadde en merkelig sang. Det hørtes ut som en kirkeklokke. ("dung", "dung") Den var gråsvart og gjorde stupe-bevegelser i luften. Den fløy fort. Hva kan det være?

L.S.P. (15.03.2008)

Svar:

Du har hørt noen av alle de underlige lydene som ravnen kan frambringe. Ravnene har utrolig mange flere lyder enn sine "korp-korp" rop, bl.a. kan de "klunke" slik du beskriver, og "huje" nesten som en hund eller et rop fra et menneske i nød. Det er særlig under fluktlek om våren at man hører ravnens klunkelyder.

Roar Solheim (16.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvitryggspett

Bilde vedlagt spørsmålet

hei på deg, tok et bilde av en hakkespett i fjor sommer på knaben, kvinesdal kommune og lurer på om det er hvitrygg spett, evt hvilke andre

E.H. (15.03.2008)

Svar:

Du har helt rett i dine antakelser. Dette er en hvitryggspett. Det var et veldig flott bilde!

Frode Falkenberg (15.03.2008)


#Fuglekasser

Spurveugle

Hei! Har 2 spurveugle-kasser som jeg skal henge opp, og har noen spørsmål angående det.

1. Det er veldig høyt fra bunn og opptil innflygingshullet, så hvis jeg putter i ca 10-15 cm flis er det likevell høyt opp, høyere enn andre typer, evt hvor mye flis skal jeg ha i? klarer da ugleungene å komme ut?
2. Kan jeg henge den opp like ved skogkanten der jeg bor, eller må jeg langt til skogs så de får være mest mulig i fred. Vært hyggeligå kunne observert dem hjemmefra
3.Det skal iflg. hekkeatlas være spurveugler i Valdres, men har ikke sett den her før derfor prøver jeg å lokke med reirplass, men har hørt at spurveugla ikke er så lett å få hekkende i kasse, selv om den er en huleruger
4.Når er det forsent å henge dem opp?

På forhånd takk!

A.E. (13.03.2008)

Svar:

En spurveuglekasse kan godt ha litt avstand fra bunnen og opp til hullet - ugleungene klarer fint å klatre opp selv! 10-15 cm smuldret treflis er bra. Henneligheten for å få spurveugle er at frontveggen må være minst 5 cm tykk, og inngangshullet bør ha diameter ca 4,5 cm. Heng kassene ca 3-5 m over bakken inne i eldre gran/barblandskog, gjerne skogholt nær kulturmark (de rikeste partiene). Henger kasse 30-50 m inne i skogen, er det bra.

Roar Solheim (13.03.2008)


#Økologi og atferd

Hubro/Hønsehauk (hunn)

Vet at hubro kan ta hønsehauk, men er det da snakk om små hanner, eller kan den klare å ta store sterke hønsehauk-hunner????

A.E. (13.03.2008)

Svar:

En hubro hunn vil nok klare å ta en hønsehauk hunn, men jeg tipper at det ikke er vanlig byttedyr. Hubroen vil jo helst forsøke å unngå å bli skadet selv. Men finske fuglefolk har dokumentasjon på hubro som har tatt voksen fiskeørn på reir!

Roar Solheim (13.03.2008)


#Diverse

Evigvarende skjæreplage

Vi bor i et område der det er utrolig mange skjærer. En av årsakene kan være at det er enkelte beboere som legger ut mat til fuglene, uten tanke på at det tiltrekker både måker og skjærer. Er det noen andre alternativer til å bli kvitt plagen enn å be naboene slutte å legge ut mat?
Med vennlig hilsen Gunnar Guhnfeldt

G.G. (13.03.2008)

Svar:

Om du ikke ønsker at fuglene skal være i ditt nabolag så er nok det å stoppe mattilgangen det eneste som hjelper. Unnskyld at jeg spør, men hvordan plager fuglene dere?

Frode Falkenberg (13.03.2008)


#Fuglekasser

Naturlig fuglekasse

Korleis lager dei naturlige fuglekasser?

N.M. (12.03.2008)

Svar:

"Naturlige" fuglekasser kan du lage ved å hule ut en trestammebit. Det enkleste er hvis du finner trestokker som er råtne i sentrum. Da kan du fortsette uthulingen med hoggjern og hammer. Bare vær forsiktig å ikke hogg for store fliser - da kan du banke hoggjernet fast inne i den hule trestammen, og det er ikke enkelt å få løs igjen! Når stammen er hult ut må du bore innflyvingshull og lage tak og gulv av plankebord.

Roar Solheim (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei tok også denne i danmark og lurer på hva det er?

E.H. (12.03.2008)

Svar:

Hei!
Bildet du har tatt er av en musvåk.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Fuglekasser

Stærekasser

Har hengt opp tre stærekasser i et skogholt ca. 200 m fra bebyggelse. Den ene henger i ei gammel osp, ca. 2 m fra bakken. Her hekker stæren hvert år.De to andre henger ca. 50 m bortenfor, 3-4 m oppi to furutrær, her er det aldri stær. Kassene har de riktige målene, inngangshull peker forskjellige veier på alle tre. De henger alle i skyggen.Det er dyrket mark, hager og blandingskog i nærheten. Spredt bebyggelse. Er det noen spesiell grunn til at stæren velger denne ene kassen,er den "kresen"?

I.A. (11.03.2008)

Svar:

Hei!
Stæren kan av en eller annen grunn ha forkjærlighet for en spesiell kasse. Ofte kan det være samme paret som benytter seg av kassen i flere år, og det er ikke sikkert det er så mye stær i området at alle kasser vil bli opptatt. Arten er gått tilbake i flere områder, og er nå plassert i den norske rødlista (liste over truede arter).

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Økologi og atferd

Jeg har en blåmeis på vinduet mitt!

I går morges begynte en liten fugl å komme på vinduet mitt på kontoret. Han satt i et lite tre rett utenfor og fløy bort til vinduskarmen og banket på med nebbet. Søt liten kar! Men han ga seg ikke, og etter en halvtime, tenkte jeg at jeg skulle finne ut hva slags fugl det var, og fant ut at det var en blåmeis.

Men jeg kunne ikke forstå hvorfor han var så interessert i å banke på vinduet mitt! La ut litt mat på vinduskarmen, men det var han i allefall ikke interessert i! Og slik fortsatte han hele dagen.

Nå i dag så er han fremdeles her og forsøker å komme inn. Han sitter i tillegg i det lille treet og synger til meg, mens han blåser opp fjærene oppå hodet.

Hva er det som får han til å gjøre dette? Ser han seg selv i vinduet mitt og er på jakt etter make?

Han er i allefall utrolig standhaftig. Men det sier jo litt om hjernekapasiteten hans at han ikke har gitt opp enda...

N. (11.03.2008)

Svar:

Hei!
Det er mye som tyder på at den ser sitt eget speilbilde i vinduene deres, og tror det er en artsfrende den enten vil jage bort eller evt. kurtisere. Denne adferden vil nok opphøre etterhvert.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Diverse

orrfugl 2

Men hvorfor er ikke urinsyren synlig som hvitt stoff i f.eks rype ekskrementer?

N. (09.03.2008)

Svar:

Hei!
Du vil også kunne se urinsyren som hvitt stoff i rype-ekskrementer, men som regel ikke ikke når de er ferske.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

dvergpapegøye

Hvor mange centimeter kan en dvergpapegøye bli?

N.N (09.03.2008)

Svar:

Hei!
Det finnes 9 arter dvergpapegøyer i verden og de ligger i underkant av 20 cm i lengde.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Økologi og atferd

Fotografering av ugle

Hei,
Jeg er hobbyfotograf og vil gjerne konsentrere meg en periode om å fotografere ugler. For å gjøre dette er jeg opptatt av at dette skal skje med minst mulig forstyrrelse for fuglene. Er det perioder jeg bør holde meg unna? Hva er den beste måten å gjennomføre dette prosjektet på slik at fuglene ikke forstyrres? I hvilken type skog/terreng er sjansen størst for å finne ugler? Noe annet man bør være obs på?

J. (08.03.2008)

Svar:

Hei!
Fotografering av ugler er ikke det enkleste man kan gi seg i kast med i og med at de stort sett er nattaktive. De vanligste uglene våre som er perleugle og spurveugle finner man i barskogsområder. Haukugla er dagaktiv, og er du heldig kan du få et foto av denne da den ofte posterer i toppen av trær. Disse er relativt fåtallig, og best sjanse til å finne disse har du i høyereliggende barskoger på indre Østlandet og i Trøndelag.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Diverse

Spørsmål om undulat

Jeg har en hunn undulat som jeg har hatt i to år. jeg har nemlig tenkt til å kjøpe en til, men vet ikke hvilket kjønn som er best. burde jeg kjøpe en hunn undulat til slik at ingen av de blir gravide, eller blir det bare krangel med jenter. Er det da lurt og kjøpe hannfugl, eller egner ikke det seg heller? Og er det lurt å kjøpe en baby fugl eller en utvokst en? håper på svar...

M. (08.03.2008)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugle på rodeløkka

5dag da jeg kom hjem lå det fjær utover hele den nye terassen min. Jeg går ut for og se - og der ligger det en stor due med innvollene tydelig revet utoevr, masse blod rundt, Samboeren min sa at da han kom hjem hadde det sittet en fugl på samme størrelse som duen ca - og spist av dua. Den hadde vært gråaktig kanskje litt brunlig. Jeg ble så nysjerrig på hvilken fugl dette kan ha vært - så tett inntil oss. Hauk eller en liten falk tro? (tårnfalk?)

MVH nysjerrigkjersti nyinnflytta på rodeløkka

K.T. (06.03.2008)

Svar:

Hei!
På grunn av byttedyrets størrelse er det antagelig en hønsehauk som har vært på jakt. En kan heller ikke utelukke vandrefalk, men det er antagelig litt for tidlig på året for den.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hmm

I august i 07, så jeg kl ca 4 midt på natten, en ekstremt stor hvit fugl sveve i himmelen, den flakset ikke bare seilte helt lydløst.
Den lignet litt på en måke men den var mye, mye større i vingespenn, og størrelse, men tror det ikke det var en ørn, pga. nebbet. Det var ikke et ørne nebb. Det var rett.
Dette så jeg i oslofjorden v. fornebu litt lengre ute i fjorden.
Var et veldig fint syn der den den seilte i lufta, mens den ble speilet i det bølgeløse vannet under.
HAR DERE NOEN IDÈ PÅ HVORDAN FULG DETTE KAN HA VÆRT? HAR ALDRI SETT NOE LIGNENDE FØR.

M.D. (23.02.2008)

Svar:

Hei!
Gråhegra er en art som kan passe til din beskrivelse av fuglen, da denne er stor og kan virke hvit med langt rett nebb sett fra undersida.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Økologi og atferd

sportegn

Da 60 førsteklassinger var ute i skogen i dag, observerte vi en masse granskudd på bakken under et grantre. Vi er i tvil om hvilke fugl som kan ha knepet av skuddene på leting etter mat.Dersom noen veit det er vi interessert i å høre om det.Takknemlig for svar.

A.S.L. (27.02.2008)

Svar:

Hei!
Mest trolig er det ekornet som har vært å forsynt seg av roten på granskuddene. I år med lite kongler, tyr de ofte til skuddene i stedet.

Tore Reinsborg (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kråker eller?

Om våren (nå i begynnelsen av mars)samles det digre flokker av kråkefugl oppe i Åssiden i Drammen. De er mest aktive morgen og kveld. De ser helt svarte ut så jeg lurer på om dette er vanlig kråke eller kaie?

I.B. (07.03.2008)

Svar:

Om fuglene er helt svarte er det ikke vanlig kråke. Her i Norge finnes det for slike flokker kun to alternativer: kaie og kornkråke. I Drammen vil det mest plausible alternativet være kaie. Kaiene er betydelig mindre enn vanlige kråker, og har også en annen lyd. Sjekk ut de forskjellige lydene på kråkefugler fra denne siden: http://fuglar.no/galleri/lyder.php.

Frode Falkenberg (12.03.2008)


#Sykdom og skader

kråke

Hei! I dag på luftetur med hunden fant jeg en kråke som ikke klarte å fly, den hopppet rundt på bakken og flakset med vingene. Når jeg så nærmere på den så har den ingen hele halefjær. Jeg tok fuglen med hjem (sikkert dumt) men klarer ikke helt å vite at den sikkert blit tatt av noen ganske snart. Foreløpig har jeg den i et mellomstort hundebur i ly på verandaen, den har fått mat og vann og har spist en brødskalk og en halv meisebolle. Jeg har vært i kontakt med fuglehjelpen, men de er ikke i drift, og kunne ikke svare på om kråka vil få nye halefjær og bli flygedyktig. Jeg har også vært i kontakt med vetrinæren vår, men hun var ikke særlig stø når det gjalt dette. Kan dere hjelpe meg? Hilsen Anne-Berit

A.B.B. (11.03.2008)

Svar:

Normalt skifter fuglene denne typen fjær en gang i året. Når spesielle hendelser inntreffer kan de normale syklusene på fjærskiftet endres. Det gjelder for eksempel når en frisk fugl mister stjertfjær, kan hende som følge av at et rovdyr eller rovfugl nesten fikk fatt i den. Da vil fjærene begynne å vokse rimelig snart etter at de mistet dem. Om fuglen er syk og har blitt mobbet av andre fugler, så vil den nok heller avgå med døden som følge av dårlig kondisjon. Det er en helt naturlig forekommende ting i naturen...

Frode Falkenberg (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

hei, tok dette bildet i danmark fjor sommer?? finner ikke ut va det er

E.H. (12.03.2008)

Svar:

Bildet viser en rødstjert hann. Les mer om rødstjerten på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=147

Frode Falkenberg (12.03.2008)


#Trekkfugler

lerke

Hei.
Har akkurat hørt lerka juble, er ikke dette veldig tidlig?
Jeg bor på Stange på Hedmarken.

N.N (12.03.2008)

Svar:

Sanglerka er en av de første trekkfuglene som ankommer Norge om våren. Du kan finne ut når og hvor sanglerkene ankommer på denne siden: http://www.fuglevennen.no/data/ut/by/natur/bn2/?or_id=474&send=Vis. Legg gjerne inn dine egne observasjoner også.

Frode Falkenberg (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fuglen på det vedlagte bildet har hatt tilhold i Moskenesvågen i Lofoten i vinter. Hva slags fugl er det?

H.S. (12.03.2008)

Svar:

Bildet viser en mandarinand hann. Arten er ikke naturlig forkommende i Norge, men stammer opprinnelig fra østen. Flotte fugler!

Frode Falkenberg (12.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er det her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne rare fuglen ble sett i Brumunddal den 10.mars i år. Hva slags fugl er det her?Er det en "rømling" eller har vi så fargerike fugler på våre breddegrader?Eller er det bare en som bare er på en liten snarvisitt?

M. (11.03.2008)

Svar:

Dette ser ut som en gullfasan. Arten er definitivt ingen spontan art i Norge. Les mer om gullgasan på denne nettsiden: http://www.prydfugler.no/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=30

Frode Falkenberg (11.03.2008)


#Fuglekasser

vendehals

lurer veldig på om det er noen sjanse for å vendehals i kasse?? har en kasse til stær,vendehals som jeg har tenktå legge sagspon i , tror du jeg får??

E.H. (10.03.2008)

Svar:

Hvis vendehalsen finnes der du bor, er det gode muligheter til å få den i kasse. Fyll opp godt med sagflis/spon i bunnen, men kork igjen hullet til du hører vendehalsen rope (vanligvis i begynnelsen av mai). Når den er i området, kan du åpne kassa. Hvis ikke vil gjerne meiser eller stær ta den i bruk først, og da kan vendehalsen kaste ut reir og egg fra den første leieboeren dersom den liker kassa og vil ha den selv.

Roar Solheim (10.03.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

granmeis eller løvmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette granmeis eller løvmeis???

spurte om dette igår men dataen klikka litt så visst ikke om dere fikk det??

E.H. (10.03.2008)

Svar:

Dette ser ut til å være en granmeis, men siden man ikke ser oversiden av vingene, så er det ikke helt lett. Jeg kan derfor ikke være helt sikker. Granmeisen er grålig med lyse/hvite ytterfan på armsvingfjærene, mens løvmeisen har mer brun/grønn/grå overside.

Roar Solheim (10.03.2008)


#Fuglekasser

fuglekasse

gjør det noe at fuglekassene vi har hengt ut ikke er malt,, liksom at de er for lyseog fuglene ikke vil bruke de??

E.H. (10.03.2008)

Svar:

Nei, dette betyr kke noe for fuglene (trehvitt er jo en naturlig farge på døde trær...), men beis eller maling kan få kassene til å vare lenger.

Roar Solheim (10.03.2008)


#Fuglekasser

Kattugle

Hei!
Kan du ei oppskrift på kattuglebur?? Vil ha i detalj viss de går??
Send kopi på mail.

K. (09.03.2008)

Svar:

Mål på kattuglekasse finner du her: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php. Mer info finner du ved å laste ned fuglevennen nr. 1-2005 fra denne siden: http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/.

Frode Falkenberg (10.03.2008)

««første 47 906 - 47 955 av 50 330 siste»»