Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 24 214 til 24 263 av totalt 50 021 spørsmål


#Diverse

Rødstrupe

Hvor lenge ligger rødstrupeungene i rede før de er flyvedyktig
Bakgrunn for spørsmålet.
Jeg hang en varmejakke til tørk ute i høst, og i vår var det ett rødstrupepar som syntes at jakkeermet var en fin redeplass.
Vi har to katter som fremdeles ikke har oppdaget dette MEN....vi er bekymret

C.A. (28.05.2018)

Svar:

Småfuglunger er i redet fra ca 2 uker til nesten 3.

Roar Solheim (31.05.2018)


#Diverse

Bråk fra gråspurv.

Vi opplever for tiden konstant høy sjenerende støy fra en gråspurv. Den begynner 04.30 om morgenen, og holder på hele dagen. Bør vi fjerne hirsen vi legger ut? Hva er dette, og hva er årsaken? Hva kan varigheten være om vi slutter å legge ut mat? Hva kan vi gjøre for å stoppe dette? Takk på forhånd?

J. (29.05.2018)

Svar:

Dette er nok spurvenes "sang", deres kurtiselyder. Dessverre ikke mye en kan gjøre med det. Det er ikke sikkert at spurvene holder seg på stedet på grunn av foringen, men dere kan jo forsøke å stoppe foring og se om det endrer situasjonen.

Roar Solheim (31.05.2018)


#Diverse

Sikker fjerning av fugl med reir

Hallo.

Vi har to leilighetsbygg hvor det er to eller flere reir inn under takplaten og i takrennene. Fuglene lager støy og gjør fra seg mye i området. Ville høre om jeg kan spørre til råds om det er noen lover eller anbefalinger for å trygt fjerne slike reir? Eventuelt når reirene er tomme

Jeg har ikke fått sett fuglene nøyaktig, men jeg tror det er skjærer.

O.J.J. (24.05.2018)

Svar:

Du har ikke lov til å fjerne etablerte reir med egg eller unger, men når ungene har hoppet ut kan du fjerne dem. Da må du sikre med metallnetting slik at ikke fuglene kommer inn til samme sted neste år.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lys brun (beige) kråkelignende fugl med mørkebrunt belte rundt halsen

Tirsdag kveld observerte jeg to lys brune (beige) kråkelignende fugler, med mørkebrune fargeband rundt halsen, i Ulsteinvik sentrum ved siden av tre kråker.
Kråkene var litt større enn sine lysebrune "slektninger".
Hvilke fugler kan dette ha vært?

G.H.6.Ø. (24.05.2018)

Svar:

Kan du ha sett to tyrkerduer?

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

Hei,

En fugl som har fløyet i vinduet ble bare liggende å riste. Bevegde seg litt og så ble den liggende helt stille på siden. Det er vel å anta at den er død eller skal man gi det litt tid? Kan de plutselig kvikne til liv i igjen?

R. (24.05.2018)

Svar:

Fugl som flyr mot vinduer kan få hjernerystelse og svime av. Da KAN de av og til livne opp igjen, men hvis de skjelver og rister, og så blir liggende stille, er det som regel et tegn på at fuglen har omkommet.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Spørsmål:

hvordan fanger man havsulen

M. (24.05.2018)

Svar:

Den skal absolutt ikke fanges, så ditt spørsmål kan ikke besvares.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Funnet trosteunge under treet rett utenfor døra

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en trosteunge rett utenfor døra, så først ut som et brukket ben, men naboen som driver med kylling og høns sa det så bra ut. er det riktig av meg å la den være? Har satt katten vi har innomhus og håper foreldrene fikser dette. Er den gammel nok til å kravle rundt på bakken?

N.N (30.05.2018)

Svar:

Ja. Dette er normalt stadium når gråtrostungen hopper ut fra reiret. Ikke rør den, og la den være i fred - foreldrene passer og forer den.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Svane

hva spiser svaner

J. (24.05.2018)

Svar:

De spiser planter. Vannplanter eller vegetasjon på land.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hei

Hvor mange uker må ungene ligge i reiret før
de flyr ut?

T.E.B. (23.05.2018)

Svar:

Blåmeisungene ligger i reiret 16-22 dager før de hopper ut.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Fjerning av fuglereir

Hei, i borettslaget jeg bor har de systematisk fjernet tilløp til reir. Fra å ha et rikt og variert fugleliv er det nå kun igjen noen få spurver og en skjære! Kan forstå at de ønsker å begrense antall måker, selv om det ikke har vært mange av dem, men blir bekymret for hva dette gjør med naturen/mangfoldet osv. Vi har et stort grøntområde med mange trær. Vil gjerne skrive til styret om dette, men trenger noen argumenter utover at jeg er en «gammel dame» som liker fuglemangfold. Andrea nærheten har også satt opp «fugleskremsel» på taket. Synes det er skremmende at hensynet til bilene går fremfor alt (fugleskitt). Mvh Katrin Kreul

K.K. (23.05.2018)

Svar:

Fjerning av påbegynte eller etablerte fuglereir på denne måten er faktisk ulovlig! Kan meldes til Fylkesmannen eller Statens naturoppsyn (SNO).

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Skadet dueunge

Hei! For et par uker siden havent det en duefamilie på min veranda. For en uke siden ble dueungen angrepet av an kråke, men den har klart seg til nå. Jeg plasserte ungen opp i redet igjen hvor moren har fortsatte å ruge på den. Men har lagt merke til at den er veldig vinglete, den klarer ikke gå/hoppe rundt. Det ser ut som det ene benet ble skadet i angrepet, hvor benet er plasserte lenger bak og ut til siden, mens det friske benet er plassert godt under magen. Har blitt veldig knyttet til denne lille familien og lurer på hva som kan gjøres for å hjelpe den lille. Er det noe som kan gjøres med benet? Klarer den seg med en for? Og tror du den vil klare å få benet på plass igjen selv (den legger benet innimellom under, men ikke like under magen som den andre foten)
Håper å høre fra dere snart!!

N.N (23.05.2018)

Svar:

Det er neppe noe du kan gjøre med denne situasjonen, annet enn å la duene få klare seg selv som best de kan. Dersom dueungen har fått en skade i beinet slik at det blir misdannet, kan den likevel klare seg og overleve. Det er faktisk utrolig hvor store handicap fugler kan overleve med.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper vs. Kjøttmeis og fuglekasser

Hei
Vi hadde en fuglekasse med 32mm hull og en svarthvit fluesnapper så ut som om den var intressert i den. Han satt og sang i trærne rundt og var stadig inni kassa. Vi så også et par kjøttmeiser på og rundt kassa. Dagen etter det møttes den svarthvite fluesnapperen og kjøttmeisene. Snapperen jaget meisen rundt i lufta. Etter det så vi ikke til meisene. Men vi tenkte de da kunne trenge en fuglekasse, så vi kjøpte to til. De har hull på 35mm og ble hengt opp i noen trær litt lenger bort. Den svarthvite fluesnapperen undersøkte begge.

Spørsmålene:

Hvilke arter kan bruke fuglekasser med 35mm hull?

Er det mulighet for at hekkingen hos kjøttmeisen og den svarthvite fluesnapperen ikke har begynt?
Snapperen har ikke samlet materiale til reir så vidt jeg vet. Og kjøttmeisene var tydeligvis interessert i kassa selv om det var langt inn i mai. Er i Nordland og snøen ble først borte for noen uker siden, og her er det både mer snørikt og kaldere enn ellers i Nordland. Frost om natta bare for noen dager siden. I fjor lå snøen til juni.

Har bare sett mannlige fluesnappere. Er det mulig at damene ikke har kommet?

Har hørt at den svarthvite fluesnapperen kan ha to damer. Er det mulig at snapperen tar to fuglekasser med en dame til hver? Blir de kanskje så nært at de legger merke til hverandre og forstår at han er utro, eller bryr de seg ikke? (Ca 20 meters avstand)

Kan to forskjellige svarthvite fluesnappere bruke kassene selv om de er så nært? (20m)

Den ene kassen lukter litt. Trelukt blandet med inprignering tror jeg. Bryr fuglene seg?

Takk for svar!

E.B. (22.05.2018)

Svar:

På dine kanter kan nok begge arter starte å hekke så sent som nå. Trelukt betyr ingen ting. De fleste meiser, svarthvitfluesnapper, rødstjert og spettmeis kan bruke kasser med 35 mm inngangshull. Fluesnappere som har to hunner, har gjerne disse lenger fra hverandre enn 20 m.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Tjeld har lagt egg på felles takrerrasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. En tjeld har lagt tre egg i en stor blomsterpotte på takterrassen i borettslaget vårt. Jeg oppdaget den i kveld og er usikker hva vi skal gjøre med det. Skal vi be folk om å la de være i fred(da vil også flere få vite om eggene)?

På forhånd, takk.

Mvh Kari Horpestad

K.H. (22.05.2018)

Svar:

Ja. La tjeldene få være og forsøke å ruge ut eggene der de har lagt dem.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Stork

Følger ivrig med på direkteoverføring fra et storkereir i Danmark. Det er fint å se hvordan frivillige prøver å legge til rette for å få flere stork tilbake i Danmark. Jeg lurer på om stork har vært vanlig i Norge noen gang?

N.N (22.05.2018)

Svar:

Nei, det har den ikke. Vi kjenner ikke til at stork noen gang har hekket i Norge i historisk tid.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Kråkereir på husvegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei hvordan kan vi bli kvitt redet? Vi har fjernet det en gang men det kom tilbake. Er fortvilet!

N.N (26.05.2018)

Svar:

Dessverre ikke lett å vite når fuglene kommer tilbake etter at reiret er fjernet EN gang. Mistenker at dette er et skjærereir.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Turkise egg i fjellside

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, gikk på dette redet i en fjellside i en myrfull kalksteinsdal i Gildeskål. Fuglen satt i reiret til jeg var en halv meter unna. Eggene er kanskje 3-4 cm lange. Hva er det slags fugl?

N.N (26.05.2018)

Svar:

Litt vanskelig å si, men kanskje en trostefugl.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hvilken fugl er dette?

N.N (25.05.2018)

Svar:

Tja - si det. Uten bilde er ikke det mulig...

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

observert i vestfold 26. mai

N.N (26.05.2018)

Svar:

Dessverre helt umulig å si på et bilde med så lav oppløsning. Selv om bildet forstørres framkommer ikke annet enn et svart støvkorn (!).

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter denne fuglen.?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne fuglen?

P.H.S. (26.05.2018)

Svar:

Bildet er uklart, men trolig er det grønnsisik som er på besøk.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Ringmerker

Svane i Bærum

Har fått usedvanlig kontakt med en svane.
Den er merket med nr Y 915.
Har dere noen data på denne?
Mvh Bjørn Wahl.

B.W. (25.05.2018)

Svar:

Send beskjed til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum - de bør vite dette.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Svaleskrik

Hvorfor skriker svalen først i slutten av mai og ikke før?

C. (26.05.2018)

Svar:

Svaler roper og lager lyd hele tiden. Tårnseilerne ankommer omkring 15-20. mai, og de roper veldig kraftig. De hører du som regel straks de er ankommet.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne tassen kom flyvende og landet på terrassen i morges. Veldig uredd oss. Har prøvd å finne ut hvilken fugl dette er,men trenger litt hjelp.

M. (26.05.2018)

Svar:

Denne har så avvikende farger at jeg ikke klarer å finne ut hvilken art dette er. Det KAN dreie seg om en rømt kanarifugl med farger som ikke ligner de ville kanarifuglene.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Gjøk

Kan gjøken legge egg i reiret til ei nøtteskrike?
Hva er mest vanlig art den legger egg i?

T.P.F. (25.05.2018)

Svar:

Det gjør den neppe. Den legger helst egg i reiret til mindre spurvefugler, som heipiplerke, buskskvett og rørsanger.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (25.05.2018)

Svar:

Den var ikke enkel å bestemme, da bildet er såpass uskarpt.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Trøsten hvor lenge på redet ungene før dæm flyr ut?

N.N (27.05.2018)

Svar:

Trostenes unger er i reiret ca 12-14 dager før de hopper ut. De hopper ut før de kan fly.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Frekk skjære 🤓

Bilde vedlagt spørsmålet

Så fort døra på balkongen er åpen, kommer den inn, finner hundematen og tusler rundt
Jeg kom ut ifra gangen og den kom ut fra kjøkkenet, må jeg slutte og lufte?
Vil ikke skade fuglen, men vil ikke ha den inne heller!

H.T.Ø. (29.05.2018)

Svar:

Ikke helt enkelt å vite hvordan du skal stoppe denne skjæra så lenge du vil ha åpen dør, dessverre.....

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Knoppsvane

Ruger hunnen og steggen, bytter de på rivingen?

N.H.H. (29.05.2018)

Svar:

Begge kjønn ruger hos svaner og gjess, som holder sammen i par. Hos de mindre endene er det bare hunnen som ruger (gravand er et unntak).

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sykdom og skader

flytrening

fant en due med skadet vinge 4.4. prøvde å få den til å fly da vi ikke lenger kunne se noe feil med vingen, men i starten falt den bare rett ned, nå kan den fly, men har vanskelig for å ta av fra bakken (må kastes i været)klarer det hvis den blir nok skremt,problemet er at den flyr på taket, så vi får ikke øvd så mye. Hva bør vi gjøre?

G.K. (30.05.2018)

Svar:

Dersom fuglen spiser selv når dere gir den mat, bør dere bare la den være i fred og mate den til den eventuelt klarer å lette på egen hånd.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Rugetid

På Østensjø skole har et «måkepar» laget rede på øverste karm på takvinduer mot nord. Hvor lenge ligger de på redet før eggene klekkes?

T.H. (30.05.2018)

Svar:

Dette er trolig fiskemåker. De har en rugetid på ca 25-29 døgn.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl har lagt disse eggene?

N.N (30.05.2018)

Svar:

Dette kan være linerle, eller kanskje gråspurv. Vanskelig å se sikkert.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Svanefot

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser en svane som har den ene foten opp (litt oppå kroppen) lurer på om det er normalt eller om den kan være skadet.

N.N (30.05.2018)

Svar:

Dette er faktisk svanenes måte å strekke eller hvile foten på - den holdes over vann bakover så den omtrent ser ut som et lite "seil"!

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Duer på terassen

Hei,
Vi har oppdaget at et duepar bygger reir på terrassen vår i Oslo. Først var det under et bord som vi fjernet og nå ser jeg at de gir seg ikke og har funnet plass under sittebenken i en kurv hvor jeg har blomstertingene mine. Det er koselig med duer men samtidig veldig skittent og til tiders litt skummelt. Jeg lurer på om det finnes en måte å omplassere dem eller få dem vekk på et viss.

N.N (30.05.2018)

Svar:

Dessverre ikke helt enkelt dersom de først har lagt egg. Hvis de ikke har reir, må de skremmes vekk, og så fysisk stenges ute fra stedet der de er uønsket.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglumge midt i byen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg bor midt i Oslo sentrum. Stort sett er det duer vi ser, men har aldri sett due-unge så aner ikke om dette er det, men saken er at vi har fugleunge under trappen til gården vår. Eller nå er det bare en igjen da. Det var to, men fant en Idag som tilsynelatende bar hakket ihjel. Er så overrasket over at de har valgt å klekke her. Ser eggeskall og alt. Sjekker hele tiden, men aldri sett moren. Mistenker at det er en annen fugl som har tatt ungen. Den var brutalt hakket så glad ikke barna så dette. Er det noe jeg kan/bør gjøre?

N.N (30.05.2018)

Svar:

Dessverre umulig å se på bildet hva slags fugleart dette er. Ikke mye en kan gjøre i slike tilfeller dessverre.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Ravn

Hvorfor sirkler ravner?

N.N (30.05.2018)

Svar:

Det gjør de blant annet når de stiger inne i en "boble" av varmluft som stiger. For å holde seg inne i bobla, må de sirkle. Ørner og våker gjør også dette.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvor lang tid går det fra klekking til flyvedyktig og forlater reiret hos kattugla , Og starter ugla ruging ved første egg , og noe forskjell i alder ? Legger ved et bilde fra søndagens observasjon.

Per Beverfjord

N.N (30.05.2018)

Svar:

De fleste uglene (unntatt spurveugle) starter å ruge etter at første eller andre egg er lagt. Kattugla ruger i 28-30 døgn, og ungene er i reiret i 29-32 døgn før de forlater reiret (i henhold til Haftorn Norges Fugler).

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fluesnapper ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har denne leieboeren i kassa, er det en type fluesnapper ? Brun? Broget?

E.K. (27.05.2018)

Svar:

Dette er en rødstjert hunn.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fant jeg på Lovund. Klarer ikke å finne ut hva den heter.

Å.M. (26.05.2018)

Svar:

Dette er en steinskvett hann.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Fjør fra gjøk..?

N.N (26.05.2018)

Svar:

Nei. Kattugle.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

svarttrost hakker på vinduene

Hei!
Det er en svarttrost som hakker og flyr og skiter på mange av vinduene våre.
Vi skjønner ikke helt hvorfor, og lurer på hva vi kan gjøre for at det skal holde opp.
mvh Esben

N.N (27.05.2018)

Svar:

Du må dekke til vinduet på utsiden en stund slik at fuglen ikke kan se sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Reirtype

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på en padletur vest for Sotra i Hordaland i helgen og kommer over dette "reiret", som var tomt.... Det låg på en liten øy helt ut mot storhavet....

A.D. (27.05.2018)

Svar:

Vanskelig å si når det ikke ligger egg i reiret.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, lurer fælt på hvilken fugl dette er?

M. (27.05.2018)

Svar:

Moskusand - rømt tamfugl.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Vi har blåmeiser i fuglekassa her, de har flydd ut og inn--så tror det har kommet unger der. Men plutselig i går, satt en flaggspett med hodet langt inn i åpningen--fikk skremt den da---men i dag ser jeg ikke blåmeisen. Er det virkelig slik at flaggspetten plyndrer fuglekasser?

T.H.V. (27.05.2018)

Svar:

Ja. Flaggspetten kan være en skikkelig trussel mot andre hullrugere!

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Reir i viften

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Sender et bilde av uttak til kjøkkenviften. Oppdaget i dag inni der er det et fuglereir med to levende og en dø fugleunge. Hvordan eller hvem kan jeg kontakte for å få fjernet det. Litt usikker på om dette er brannfarlig, men mammafugl har hvertfall innredet luftinntaket fra gulv til tak så der er det stappet inni.
Mvh Jeanette

N.N (27.05.2018)

Svar:

Trolig er det kjøttmeis som herre i ventilen. Vent et par uker til ungene har forlatt reiret. Ta da ut reiret og sørg for at ventilen tettes med finmasket netting slik at ikke fugler kan fly inn der igjen. Reiret utgjør ikke noen brannfare, så la fuglene få sluttføre hekkingen.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Trekkfugler

"ETTERLATTE" GJESS

Vi er så heldig å se trekkene av grågåsa over Åsenfjorden i Trøndelag hvert år. I år er det tre gjess som er blitt igjen og holder til ved fjorden - det ser ikke ut for at de har tenkt seg lengre? Hva skjer/kan skje med disse? Vil de bli med på trekk sørover til høsten, eller KAN de overvintre og overleve? Eller blir de et lett bytte for jegere? Takknemlig for svar!

B.B.J. (22.05.2018)

Svar:

Litt spørsmål om hvilken art dette dreier seg om. Dette KAN være ettårige gjess som ikke hekker i år, og som da trekker sydover igjen når de øvrige gjessene kommer sydover i høst.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem jager kråka?

Hver eneste dag den siste uka har det passert ei kråke (iallefall en fugl i kråkefamilien) med en illsint småfugl etter seg. Hvem kan det være og hvorfor?

L. (28.05.2018)

Svar:

Et utall av arter. Fordi kråkene gjerne spiser egg fra andre små fugler, vil alle småfugler forsøke å jage vekk kråker som kommer nær hekkeplassen deres.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugelseth i Horten

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva skaka Fugelseth er dette, så den i Horten

I..C. (27.05.2018)

Svar:

Dette er en låvesvale.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Diverse

Tårnseiler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvert år har Tårnseileren hekket på loftet hos meg. Inngangen har rett og slett vært ett hull i veggen. Men har måtte redde ut 1 unge hvert år, hører den flakse fram og tilbake noen dager, har tenkt at den ikke kommer seg opp til utgangen og har satt opp loftsluka og alle vinduer og forlatt huset. Det ble stille etterpå. En annen gang har en kommet seg ned i mellom undertak og innertak og endt opo inne oå kneloftet, pekket på kottdøra for å få slippe ut. Men, jeg liker ikke tanker på at noen skal dø der oppe fordi jeg ikke er til stede og kan legge tilrette. Derfor tettet jeg igjen hullet, bygget kasse etter tips og anvisning på nett og noterte utvendig. I fjor kom Tårnseileren. Og drog igjen... i år har jeg ikke sett dem enda... Tenker jeg har ødelagt en fast tradisjon for de. Hva kan jeg gjøre?

L.J. (28.05.2018)

Svar:

Du kan egentlig bare vente og håpe at seilerne oppdager at de har fått et alternativt hekkested.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Fuglekasser

Hullet i fuglekassa

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er hakket rundt hullet i fuglekassa.
Vi ser ingen fugl fly ut eller inn. Ved et bank i veggen høres et pip.
Vi har for tiden kun gråspurv på fuglemateren. I alle år har kjøttmeis vært på fuglemateren som fylles året rundt - inntil nå i slutten av mai. De er borte. Forståe ikke hvorfor. De har tidligereklekket i fuglekassene våre.
Nå er 2 fuglekasser opptatt av veps.
Men hva med den fuglekassa hvor hullet er opphakket rundt og ingen fugl å se som flyr inn?

H.H. (28.05.2018)

Svar:

Trolig er det flaggspett som har hakket for å gjøre hullet større. Ekorn kan også gnage for å utvide hull i meisekasser.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

Fuglekasser

Om vi ikke hadde hengt opp fuglekasser hvor hadde fuglene hekket da?
Hjelper vi fuglene når vi henger opp kasser?

K.O.A.I.5.K. (28.05.2018)

Svar:

Fuglene som bruker fuglekasser er tilpasset å hekke i gamle spettehull i trær. Skogsdrift reduserer mengden gamle spettehull, derfor er fuglekassene en hjelp til å bøte på den skaden vi forårsaker ved å drive skogsdrift.

Roar Solheim (30.05.2018)


#Økologi og atferd

teist alder

Hei jeg lurte på om hvor gammel kan en test bli

P. (28.05.2018)

Svar:

Alkefugler som teist kan bli mer enn 30 år gamle.

Roar Solheim (30.05.2018)

««første 24 214 - 24 263 av 50 021 siste»»