Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 310 til 24 359 av totalt 50 823 spørsmål «forrige neste»
Slippe fri tårnseiler unge?
Hei. Håper på raskt svar. Driver å renoverer hustaket vårt, men under en av de gamle taksteinene fant vi for 3 dager siden et reir med en forlatt og livredd fugleunge. Vi trodde først det var en taksvale, men har kommet frem til at dette må være en tårnseiler (se bilde)! Den var svak og livredd da vi fant den, men den ser frisk og uskadd ut. Ettersom vi må renovere taket, var vi nødt for å plukke ned reiret, vi flytte det over i en liten kasse (med åpning så den kan gå ut og inn), sammen med en skål vann, fuglefrø og selve fuglen oppi. Prøvde først å plassere kassen oppe på stillaset i nærheten av der vi fant reiret i håp om gjenforening med moren... men moren er nok blitt for skremt av alt bråk fra renoveringsarbeidet vårt som har pågått i et par uker nå, at hun tør nok ikke vende tilbake virker det som. Fugleungen viste også tydelige tegn på ikke å trives i varmen der oppe på stillaset, så vi besluttet å flytte kassen med fuglunge, reir, vann og mat inn i garasjen hvor det er svalt. Her ser den ut til å "trives" bedre. Vi prøver å fore den med levende larver (kjøpt på dyrebutikk), bladlus og andre insekter vi finner i hagen. Det ser faktisk ut til å gå bra. Den spiser og er blitt betydelig kvikkere enn den var da vi fant den og den ser ut til å ha det bra og blir sterkere for hver dag som går. Vet at disse ikke kan ta av fra bakken så har prøvd å kaste den opp i lufta i håp om at den skal klare å fly avgårde og gjenforenes med familien sin for egen maskin, men den er tydeligvis for ung til å være helt flyvedyktig ennå.
Spørsmålet vi nå stiller oss er om den har noen mulighet til å klare seg ute i naturen på egenhånd etter vår inngripen? Jeg tviler ikke lenger på at vi skal klare å fore den opp til den blir i stand om å fly avgårde... men spørsmålet er jo om den har noen sjanse til å klare seg? Kommer den f.eks. til å bli utstøtt av sine egne når den slippes fri? Hvis den er dødsdømt i utgangspunktet, så er det selvfølgelig bedre å skåne den ved å avslutte livet dens på en human måte her på bakken, fremfor å kaste den til "haukene" hvis det er det som er resultatet. Vi ønsker å gjøre det som er rett og best for denne vesle krabaten. Trenger alle de tips og råd vi kan få om hva som er best å gjøre i denne fortvilte situasjonen.
På forhånd takk :-)
T.A.K. (21.07.2018)
Svar:
Tårnseilerungene klarer seg faktisk selv i det de forlater reiret, fordi de da må fange insekter alene i lufta og ikke lenger fores av sine foreldre! Derfor er tårnseilerunger ganske enkle å få på vingene bare du klarer å finne nok insekter/mat til å fore dem. Denne ser ut til å være nesten klar til å fly, så i løpet av en uke kan det hende at denne kan komme seg på vingene. Dere må faktisk forsøke å kaste den lett opp i lufta (helst over gressplen eller annet mykt underlag) og se om den klarer å fly. Hvis den ikke klarer det, må dere vente noen dager til. Hvis dere leter på nettet på engelsk etter "food for swifts", så kan dere nok også finne mer om mulig mat for slike som denne.
Roar Solheim (21.07.2018)
Hvor lenge kan en sommerfugl leve
N.N (21.07.2018)
Svar:
Alt fra noen uker til et halvt år. Det siste gjelder de artene hvor de voksne klekkes på ettersommer/høst, og over vintrer som voksne til neste vår for å legge egg.
Roar Solheim (21.07.2018)
TORDEN OG MÅKER
HAR MÅKER ER SPESIELL ADFERD NÅR TORDEN BYGER ER PÅ VEI?
SER MÅKENE HAR LAGT SEG NED. SOMREGEL FLYR DE RUNDT NÅR DET REGNER HER MEN IKKE NÅ.
I. (20.07.2018)
Svar:
Kjenner ikke til at de oppfører seg på spesielle måter før tordenvær, men det er ikke umulig at de da lander og holder seg på bakken.
Roar Solheim (20.07.2018)
Brun fugl obs på Lindøya i Oslofjorden
Fugl observert (i flokk) på Lindøya, 19.7.18. Litt større enn trost, men leder som trost, men det er neppe svarttrost hunn. Jeg vedlegger foto. Hva slags fugl kan det være? Tror den har et for stort nebb til å være stær ungfugl.
E.B. (20.07.2018)
Svar:
Dette er en ungfugl av stær.
Roar Solheim (20.07.2018)
Er det noen muligheter til å øke sannsynligheten for å få svartmeis, eller granmeis i fuglekasse?
N. (20.07.2018)
Svar:
Ja, hvis du lager kasser som er små innvendig, og ikke har større inngangshull enn 2,8 cm. Svartmeis hekker også gjerne i trange trekryperkasser.
Roar Solheim (20.07.2018)
Hvilken fugl?
Kom over et par av disse i dag. Tydeligvis ikke levedyktig ennå.
A.N. (20.07.2018)
Svar:
Dette er piplerkeunger. De fores ennå av sine foreldre.
Roar Solheim (20.07.2018)
Tørster småfuglene
tørster småfuglene nå i ekstremtørken?
N.N (20.07.2018)
Svar:
Nei, det gjør de neppe. Fugl får ofte fuktighet gjennom maten.
Roar Solheim (20.07.2018)
Hva slags fugl
Tok bilde av en fugl som i første omgang kunne se ut som en fjellvåk men når jeg fikk tatt bilder så jeg at det ikke var en fjellvåk men hva er det da? en sivhaukhunn?
N.N (20.07.2018)
Svar:
Dessverre for dårlig bilde til å kunne artsbestemme den. Kan kanskje dreie seg om myrhauk hunn.
Roar Solheim (20.07.2018)
Hva slags fugl er denne?
Hadde mange morsomme observasjoner i Danmark, denne er også fra klittelandskap på vestkysten. Jeg blir ikke helt klok på den, den ser juvenil ut, med litt gult i "nebbviken"
K.O. (20.07.2018)
Svar:
Litt vanskelig bilde og kontrast, men det KAN se ut som en ung jernspurv.
Roar Solheim (20.07.2018)
Spørsmål:
Når er skohsduen flyvedyktig og forlater reiret?
N.N (20.07.2018)
Svar:
Ringduene (som feilaktig ofte kalles skogsduer) kan ha opptil 3, kanskje endog 4 kull i løpet av sommeren, derfor er det ikke mulig å angi en bestemt tid når ringdueunger forlater reiret.
Roar Solheim (20.07.2018)
Hvaslags fugl er dette?
Bildet er tatt i Danmark i juli i år, ute ved kysten i klittelandskap
K.O. (20.07.2018)
Svar:
Dette er en svartstrupe (nær slektning av buskskvetten).
Roar Solheim (20.07.2018)
Bestemmelse av for meg ukjent fugl
Hei, denne satt i et furutre i hagen på Nesoddtangen utenfor Oslo, og stemmer ikke med noen av de "vanlige" fuglene jeg pleier å se. Kanskje det er en unge? Håper noen guruer her inne tar den på strak arm;)
T.S.K. (20.07.2018)
Svar:
Dette er en voksen gråtrost hann.
Roar Solheim (20.07.2018)
Klukkende fugl i åkeren
Hei!
Vi har en klukkende liten fugl som holder til i havreåkeren på en gård i indre Vestfold. Hva kan dette være? Den klukker gjevt gjennom natten og tidlig på morgenen. Hør på vedlagt opptak. Håper på svar :)
T. (20.07.2018)
Svar:
Dette er lyden fra en vaktel - den minste av hønsefuglene.
Roar Solheim (20.07.2018)
Hvilken fugl er dette
En veldig flink sanger. Bildet er tatt på Kvikne i mai.
N.N (20.07.2018)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (20.07.2018)
Svale kylling
Hei. Vi har flyttet et stabbur. Et par dager senere fant vi en svaneungen på bakken. Er det sjanse for å holde den i live? Tror ikke det er liv i reiret Forøvrig. Vi ser ingen tegn til svaler som besøker reirplassen. Den har spist kraftig av kålsommerfugllarver i dag. Forholdsvis mye fjær på den, men øynene er ikke åpne. Er det riktig?
A.C. (19.07.2018)
Svar:
Vanskelig å si hva det er uten et bilde.
Roar Solheim (20.07.2018)
Fugl ved Gaustatoppen
Hei. Vi var på Gaustatoppen forrige uke og der fløy det en fugl som var ganske spesiell. Når den fløy var den hvit og svart i kvadratisk mønster. Større en en spurv mindre enn en stær
N.N (20.07.2018)
Svar:
Tipper dette kan ha vært en snøspurv.
Roar Solheim (20.07.2018)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette? Den setter I gang hver kveld og holder på hele natten.
N.N (20.07.2018)
Svar:
Dette er tiggelyd fra en hornugleunge.
Roar Solheim (20.07.2018)
Skadet bokfink
Hei, fant en skadet bokfink på veien. Ser frisk og fin ut, men har et sår på en vinge og klarer ikke fly. Satt den i et but og matet den med solsikkefrø. Er det noe annet jeg kan gi den å spise? Tenkte å gi det noen dager for å se om den blir fin igjen.
N.N (20.07.2018)
Svar:
Gi den skall-løse solsikkefrø og kanskje noe havregryn.
Roar Solheim (20.07.2018)
Spørsmål:
Hei,
Eg var ute og gjekk ein fjelltur på Hamlagrø/Bergsdalen i Hordaland. Fjellområdet ligg omlag 700moh, og stien eg gjekk på låg i nærheten av eit vatn og ei steinrøys. Når eg var kome eit godt stykke på veg høyrde eg ein fugl som gav tydeleg lyd frå seg, og som satte seg om lag midt i eit tre kanskje 70m frå stien eg gjekk på. Eg stoppa opp og såg litt på fuglen, og ikkje lenge etter kom det ein fugl til av same typen som flaug over meg. Den hadde svarte og kvite striper under vingene og veksla mellom å slå med vingene og å glide. To gongar stupte den ned mot hovudet mitt, og eg kunne kjenne luftdraget, så den må ha vore veldig nærme, mens den laga mykje lydar. Fuglen var ikkje av dei største eg har sett, den var t.d ein del mindre enn ei havørn, men den var ikkje liten Har de innspel til kva fugl dette kan ha vore? Og er det vanleg at fuglar (forutanom måker) stuper ned mot hovudet til folk? Treff dei då som regel hovudet, eller heldt dei seg like over?
S.E. (19.07.2018)
Svar:
Mistenker at du kan ha truffet på et fjellvåkpar.
Roar Solheim (19.07.2018)
Hva slags fugl?
Denne ramlet ned fra taket midt i byen i Flekkefjord. Ser ut som en rovfugl? Hva slags fugl er det?
J.O.L. (19.07.2018)
Svar:
Dette er en tårnseilerunge. Hvis den ikke kan settes opp igjen i reiret den falt ned fra, trenger den hjelp og foring til den kan fly (1-2 uker til). Søk på nettet: "food for swifts" på engelsk.
Roar Solheim (19.07.2018)
Fjær
Hvilken fugl stammer disse fjærene fra? Funnet i skogen i Jøvik i Ullsfjord 18.juli 2018.
S.S. (19.07.2018)
Svar:
Dette er stjertfjær fra en rugde.
Roar Solheim (19.07.2018)
Gjerdesmett?
Hei. I dag gikk jeg en tur, og hørte rask"....tjekk......tjekk.....tjekk..." igjen og igjen. (Typisk gjerdesmett vel?) Jeg kunne ikke se den enda. Jeg gikk nermere for å prøve å se den, og da det hørtes ut som at jeg var kanskje 5-10 meter i fra, begynte den med høylytte hissige triller mange ganger. (Det var for meg tydelig at den ville ha meg bort). Jeg fikk se den godt, og det var i mine øyne en veldig typisk gjerdesmett (liten fugl,stjerten rett opp).
Spørsmålet mitt er om den trillen er typisk? Har du noengang hørt den fra en gjerdesmett? Eller hører du med en gang at det er noe annet enn gjerdesmett. (Som sagt, helt sikkert at det var en gjerdesmett jeg så) Fuglen holdt på til jeg gikk. Og da jeg kom tilbake var den igang med: "tjekk, tjekk, tjekk..........
Jeg sender lyden som var mest interessant, men kan sende deg den andre lyden hvis det er til hjelp.
Bor i Møre og Romsdal
A. (19.07.2018)
Svar:
Ja, dette er en av varsellydene fra gjerdesmett - har hørt den selv også.
Roar Solheim (19.07.2018)
Hvilken type fugl er dette?
Hvilken type fugl er dette?
L. (19.07.2018)
Svar:
Dette er en ganske nyklekt rugdeunge.
Roar Solheim (19.07.2018)
Fliket hvit halestjert - hva slags fugl?
Mandal sentrum i går ettermidd i 19-tida på verandaen i 2. etg - en fugl jeg ikke har sett før: En jevnt lysegrå fugl som lignet på en due i fasong og størrelse satt i naboens epletre (20-30m unna). Den fløy til en strømledning i nærheten, og i det den landet spredte den ut halen, som hadde en(for meg) oppsiktsvekkende og karakterisk form - den så ut som separate hvite fjær (som en nedadvendt hånd, men det er selvfølgelig mulig at det var mørke dekkfjær under)- både vakkert og elegant! Rakk ikke å ta bilde, og fuglebøker/google har ingen systematisering og/eller få bilder av fuglehaler. Hørte ingen lyd fra den, og husker ikke lenger hvordan den fløy fordi halen tok all oppmerksomheten.. Kan dere hjelpe?
U.S. (19.07.2018)
Svar:
Sjekk tyrkerdue og nøttekråke. Har ingen andre gode forslag, dessverre.
Roar Solheim (19.07.2018)
Hvem lager denne lyden?
A. (19.07.2018)
Svar:
Tror dette er en løvsanger.
Roar Solheim (19.07.2018)
Hvilken sanger
Bildene er fra Geilo, 1000moh
N.N (19.07.2018)
Svar:
Løvsanger.
Roar Solheim (19.07.2018)
Trost?
Hei! I dag fant jeg en død fugl på verandaen. Disse fuglene flyr rundt her og spiser bær fra hegg. De flakser fort avsted så jeg får ikke sett så nøye på de. Jeg får ikke fargene helt til å stemme mef trost, men er det en trost likevel? Måltrost?
B. (19.07.2018)
Svar:
Ja. Dette er en ung svarttrost.
Roar Solheim (19.07.2018)
Hvilken ugle er dette?
Dette bildet tok jeg sent en kveld i forrige uke i rosa solnedgang på Lillerøåsen i Engerdal. Jeg tror det er en jordugle, for den har jeg sett der før. Ugla laget også noen lyder som lignet på litt hese hundebjeff.
K.V. (19.07.2018)
Svar:
Dette er en jordugle, og du har nok hørt en varsellyd fordi den har unger i området.
Roar Solheim (19.07.2018)
Fjær fjellvåk/fiskeørn
Takk for informasjon!
Den ble funnet i Geilo (1000moh)
N.N (19.07.2018)
Svar:
Da er det nok fjellvåk.
Roar Solheim (19.07.2018)
Svart rovfugl+ med hvit rand på halefjærene
Hei. Jeg var ute i Østmarka ca 23.30 på kvelden da jeg kom til et vått siv/ gressområde. Over dette området, ca 2 - 3 meter over bakken fløy det en svart fugl. Den fløy som en sommerfugl og hovret over området som et helikopter. Det var mørkt men tror den var svart med hvit rand på halefjærene. Muligens størrelse som en voksen Skjære. Kan dere tenke dere hva slags fugl dette er?
T.S. (19.07.2018)
Svar:
Mistenker at du kan ha sett en nattravn på denne tiden av døgnet.
Roar Solheim (19.07.2018)
Hvilken fugl er dette?
Bildet er tatt i Vevelstad, Nordland.
N.N (19.07.2018)
Svar:
Dette er en ung buskskvett.
Roar Solheim (19.07.2018)
Hvor lenge sover en MÅS hver natt?
Se overskrift.
B.A. (18.07.2018)
Svar:
Det kan jeg dessverre ikke gi deg noe svar på.
Roar Solheim (19.07.2018)
Hvilken fjær kan denne tilhøre?
N.N (19.07.2018)
Svar:
Dette er en av de innerste håndsvingfjærene fra enten fjellvåk eller fiskeørn; mistenker helst fjellvåk. Hvor ble den funnet?
Roar Solheim (19.07.2018)
Måke ungen i karl johan
jeg oppdaget en måke unge som oppholdt seg ved kirke krysta restaurant i karl Johans gate i Oslo, mulig den har ramlet ned fra taket, den holdt seg til ved og under blomster kasser, den ble matet av mor+ at jeg leverte rå fisk i små biter og vann, den hadde stor appetitt og var sterk og livlig helt til noen hadde ringt og at Securitas vakter fanget den? jeg mener Securitas kan ikke oppføre seg på denne måten da disse gutta har ingen peiling om fugler eller andre dyr, denne fuglen var nesten flygedyktig før disse gutta fanget den og sannsynlig er den levert til avliving eller Hvor? får ikke kontakt med Securitas og de ringer heller ikke tilbake etter at jeg la igjen beskjed. jeg angrer at jeg ikke tok fuglen med meg siden den var så stor og spiste maten jeg leverte over en uke. Securitas har utført bare faenskap her mener jeg.
E.H.K. (18.07.2018)
Svar:
Måker og andre fugler som mates av sine foreldre skal man IKKE ta inn eller håndtere!!!
Roar Solheim (18.07.2018)
Kan du høre hvilken fugl dette er?
A. (18.07.2018)
Svar:
Litt vanskelig, men høres ut som at en av lydene kommer fra en spettmeis.
Roar Solheim (18.07.2018)
Hvilken fugl er dette?
1000 moh
N.N (18.07.2018)
Svar:
Kan være en blåstrupe unge. Litt vanskelig å se sikkert.
Roar Solheim (18.07.2018)
Støvbad
hvorfor støvbader småfuglene
I.N. (18.07.2018)
Svar:
Trolig for å prøve å kvitte seg med fjærparasitter.
Roar Solheim (18.07.2018)
Hvilen ugle
Hei, er dette en hornugle?
Mvh. Børre
B.J. (18.07.2018)
Svar:
Ja. Dette er en hornugleunge.
Roar Solheim (18.07.2018)
Løvsanger?
Tatt i Nordland. Vet ikke om det er en Løv, Gran eller bøk -sanger. Tor det er Løvsanger, men hvordan ser man egentlig forskjell?
Takk
N.N (18.07.2018)
Svar:
Det er som regel svært vanskelig å se forskjell på gran- og løvsanger. Dette er høyst sannsynlig en løvsanger fordi den har lyse/guloransje føtter/tær. Men når man fanger og ringmerker disse fuglene er det vingenes form (form og lengde på håndsvingfjær) som brukes til å skille de to artene. Dette kan du IKKE se på bilder!
Bøksangeren har veldig skarpt gulgrønn overside, og skiller seg mer tydelig fra de to andre.Roar Solheim (18.07.2018)
Hvilken sort fugl
Denne fugleungen kom inn på verandaen på Lade i Trondheim. Det er blandingsskog like i nærheten, mest løvskog.
Lurer på hvilken sort det er?
Dessverre et dårlig mobilbilde...
S.L. (18.07.2018)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en ung løvsanger.
Roar Solheim (18.07.2018)
Ravn eller svartkråke?
Tatt på 1200 moh i Sveits i Juli. Hjertelig takk for at du driver denne siden. Veldig moro å få faglig hjelp når man har prøvd å artsbestemme fugler uten hell.
T.G. (18.07.2018)
Svar:
Klarer ikke å si sikkert hva dette er. Nebbet ser faktisk såpass kraftig ut at jeg mistenker at det kan dreie seg om en ung ravn.
Roar Solheim (18.07.2018)
Hva slags fugl er dette ?
Denne fuglen fant vi på plena i dag. Har middels kunnskap men klarer ikke å artsbestemme. Det er vel en ungfugl og da er det kanskje avvikende farger/mønstre fra voksen?
M.H. (18.07.2018)
Svar:
Dette er en ungfugl stær.
Roar Solheim (18.07.2018)
Fuglekvitter
Hei, vi ferierer i Lier, men her er det absolutt fravær av fuglekvitter for tiden.
Har det sammenheng med den vedvarende tørken?
Hilsen bekymret
N.N (18.07.2018)
Svar:
Kanskje, men det er også som regel lite fuglesang å høre i juli. Da er de fleste ferdige med hekking, og det er ennå en stund fram til trekkbevegelsene starter. Fra august blir det ofte mer liv og røre blant fuglene igjen. Ungfugler blir selvstendige, og de første starter å trekke sydover.
Roar Solheim (18.07.2018)
Hva er dette?
Er dette heipiplerke? Eller noe annet?
J. (18.07.2018)
Svar:
Det er en piplerke, og det ser mest ut til å dreie seg om heipiplerke.
Roar Solheim (18.07.2018)
Ukjent fugl i Sveits 2000 moh
Her kommer et bilde til av fuglen jeg sendte deg igår. Håper dette er litt bedre egnet til å artsbestemme den?
T.G. (18.07.2018)
Svar:
Nå kommer det mer tydelig fram at dette er en steinskvett hunn.
Roar Solheim (18.07.2018)
Hvilken fugl er dette?
Fant denne død under stuevinduet. Sandberga Frosta
P.K. (17.07.2018)
Svar:
Dette er en ung dompap.
Roar Solheim (18.07.2018)
Hva er dette?
Denne fuglen fotografert jeg på 2000 moh i Sveits i slutten av Juni. Jeg klarer ikke å bestemme den, og takket på forhånd for svar.
T.G. (17.07.2018)
Svar:
Ser for lite av nebb, side eller rygg til at jeg klarer å artsbestemme denne sikkert.
Roar Solheim (18.07.2018)
Røyk er det farlog for fugleunger?
Er røyk fra grill/bål farlig for fugleunger?
A. (17.07.2018)
Svar:
Neppe i små mengder. Det er nok som for oss mennesker - mye er farlig, litt skader neppe.
Roar Solheim (18.07.2018)
Spørsmål:
Hvorfor skriker tårnseileren i flukt?
K.S. (17.07.2018)
Svar:
Som regel er det når den varsler fordi noen kommer nær reir eller unger.
Roar Solheim (18.07.2018)
Spørsmål:
Behøver man å rense kassen grundig? Med vasking for eksempel.
Eller er det nok å bare ta de groveste restene?
A. (17.07.2018)
Svar:
Nei, du trenger ikke å vaske fuglekasser. Bare fjern restene av reirmasse så godt som mulig med hendene (bruk gjerne gummihanske hvis det ser grisete ut).
Roar Solheim (18.07.2018)